Keresés

Részletes keresés

picturizé Creative Commons License 2009.12.12 0 0 13405
Nekem is Sharp van. '80 óta megy az eredeti gombelemmel... :):P
Előzmény: senkisee (13404)
senkisee Creative Commons License 2009.12.12 0 0 13404

nekem van egy sharp számológépem, benne két db eredeti ceruzaelemmel és működik. 1981 óta! ezt überelje valaki :)

senkisee Creative Commons License 2009.12.12 0 0 13403

ezek szerint lehet hogy nem véletlenül olyan drága a gyári canonb táp. bár nekem akkor is irreálisan drága.

adatokat nem tudok még a vakuról, jövő héten érkezik még csak meg.

Előzmény: ngyptr (13400)
picturizé Creative Commons License 2009.12.12 0 0 13402
Amiről gfoto is írt a zöld photo accu, az a varta régebbi (elcseszett) terméke, még nem ready2use... Az r2u -k azok már jobbak állítolag... Nekem professionalom van de már azok is jobbak.
Előzmény: Be_Zo (13392)
nemethla Creative Commons License 2009.12.12 0 0 13401
Szerintem ( bár szét még nem szedtem) az utángyártottakban nincs inverter...
Az eredeti Transistor Pack E dobozomban viszont igen
Előzmény: innerimages (13395)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13400
Szia!
Ha ez valóban így van, akkor tényleg nem tudok segíteni neki...
De ha a csatlakozó zsinóron CSAK a tápfeszültség megy föl, - akkor igen.
Hangsúlyozom újra: nem ismerem a konkrét típust!
Nos, - akkor meg kell győződni előbb az igazságról...
Üdvözlettel
N. P.
kehin Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13399
Köszönöm ,már ennyivel is többet tudok róla . Tehát manuális beállítással tudom digitális vázon használni.
Előzmény: nemethla (13396)
futoz Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13398
Köszönöm a megerősítést. Nem is tudtam, hogy van ilyened.
ngyptr Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13397
Zorko
Szia!
Bocsika, de én elektronikában jártas vagyok...
Számtalan készülékhez csináltam már külső tápot!
Való igaz, hogy a konkrét típust nem ismerem, ezért is kértem a kollégától a konkrét feszültség, és áram-adatokat!
Ezen adatok birtokában viszont BIZTOSAN tudok megbízható, stabilizált, és megfelelő feszültségű tápegységet csinálni!
Hisz ez nem ördöngősség!...
Gondolod, hogy magamra vállalnám a felelősségét annak, ha nem jó tippet adnék, és mondjuk tönkremenne az a vaku?
Dehogyis...
Ha nem lennék biztos ebben, - akkor inkább csöndben maradnék!
Viszont miért ne segítsek, ha tudok?
Ha megoldhatja a srác 20 ezer helyett 5000-ből, akkor mindegyikünk jól jár, nem?...
Nekem majdnem minden eszközöm így működik...
Üdvözlettel
N. P.
Előzmény: zorko (13388)
nemethla Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13396
Détails techniques

* Description du produit Vivitar - 740 AF
* Type de produit: Flash autofocus
* Nombre guide: 32 (100 ISO, tête en position 50 mm)
* Automatique: par mesure TTL en mode P
* Récupération énergie: oui
* Aide à la mise au point: par éclairage infrarouge pour autofocus
* Angle d'éclairage: 28 à 85 mm avec tête zoom motorisée
* Durée des éclairs: de 1/100 à 1/30 000s environ
* Temps de recyclage: Piles alcalines : de 0,5 à 8 s environ, Accus Ni-Cd : de 0,5 à 7 s environ
* Mise en veille automatique: oui
* Autonomie: Piles alcalines : de 150 à 2000 éclairs environ, Accus Ni-Cd : de 80 à 1000 éclairs environ
* Réglage manuel:de pleine puissance au 1/16ème de puissance
* Alimentation: 4 Piles alcalines ou Accus Ni-Cd
* Dimensions du produit: 76 x 137 x 60 mm

Tehát csak TTL módban és automatán használható, azaz digi vázakkal NEM! lehet e-ttl-ben használni. 50 mm-en 32-es ulcsszám, aez azt jelenti, hogy kb a 430-as vakukkal megegyező, 28-85 motoros zomm fej, 1/16-ig manuálisan csökkenthető fényerő, af segédfény. Más kérdés?
Előzmény: kehin (13394)
innerimages Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13395
Pedig van benne elektronika. Canon CP-E4-em van az 580EX II mellé, 8 db ceruzaakku megy bele 2 körben párhuzamosra kötve. Ez egy nagyfeszültségű transzvertert táplál, aminek a kimenetén 260V jelenik meg, ez megy a vakuba rásegítésnek. A harmadik vezeték a vezérlés, a vaku éleszti a transzvertert,amikor szükséges. Menüből állítható, hogy a töltés a külső tápról és a vakuban lévő akkukról egyszerre menjen, vagy csak a külsőről (ilyenkor a vakuban lévő akkuk csak a vaku logikai áramköreit táplálják, a töltésben nem vesznek részt). Ha minden akku részt vesz a töltésben, akkor 0,8 (!) másodperc alatt tölt fel teljesen.

Szóval ez sufnituninggal nem fog menni... :(
Előzmény: ngyptr (13361)
kehin Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13394
Sziasztok ! Keresek egy vakuleírást , remélem valahol megtalálható. A típusa Vivitar 740 AFC Canon rendszervaku. Szívesen fogadnám ha valakinek lenne leírása róla.
gfoto Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13393
1 órája dobtam ki, de még megtaláltam :), még jó, hogy az elemeket külön gyűjtjük. Sötétzöld, ezek vannak ráírva:
Photo accu
Precise Energy
2700mAh No. 5706
Előzmény: Be_Zo (13392)
Be_Zo Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13392
Hi!
A vartád az ready2use 2300-as vagy síma?
Most vettem pár ready2use-t és egyből rosszul lettem ahogy olvastam a kommented..
Előzmény: gfoto (13391)
gfoto Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13391
" varta 2700/2300-as zöld (photo accu) azok rövid időn belül meghaltak(ezt cseréltem le eneloopra)"

Ezt öröm hallani. Mármint abból a szempontból, hogy nekem is van/volt két garnitúra 2700-asom, de megdöglöttek. Egy ideig még bírták úgy, hogy kb 1 hét alatt sültek kimaguktól, de mostmár másnapra 0. Mennek a szelektívbe...
Azt hittem gyári hibásak, de ezek szerint ez "normális" náluk. Sokkal tovább bírták a sárga 2100-asaim.

Előzmény: picturizé (13389)
Tailor23 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13390
Sziasztok.
Ismer valaki közületek vakujavító szakit? Van egy Minolta 5600HS(D) vakum, ami kb. 7 hónapja kapott egy alaplap cserét, de nemrég vettem észre, hogy WL-ben nem villan. (Vázon tökéletesen működik). Az Akácfa utcai Minolta szerviz 2,5 hét "rajtaülés" után ma közölte, hogy ismét alaplapot kell benne cserélni, de a meredek árajánlat után elálltam a javítástól. Szóval most valami alternatív módot keresek, hogy megjavíttassam... Ha bárki tud ilyen "mesterről", kérem jelezze itt, vagy emailen.
Előre is köszönöm!
picturizé Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13389
De jobban bírja. Van egy garnitura varta pofessional(ezüst szinü) 2700-as akksim az elég strapabíro jól dolgozik, de az eneloopjaim tovább bírják egy feltöltéssel. Aztán volt egy garnitura szintén varta 2700/2300-as zöld (photo accu) azok rövid időn belül meghaltak(ezt cseréltem le eneloopra)
Sőt 2004 óta használok egy garnitura hama 1850 -es akkukat, és még mindig bírják, persze már nem teljes erővel, de megbízhatóan...

Na meg aztán márka válogatja...
Előzmény: futoz (13378)
zorko Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13388

Fiúk, azért nézzetek előbb utána alaposan, hogy mit is akartok építeni...! :-)

Ezek a külső tápok szinte biztos, hogy a szokásos akksis táplálásnál jóval nagyobb feszültséget adnak. Valószínűleg az se véletlen, hogy nem két, hanem háromlábú a csati...

Előzmény: ngyptr (13386)
zorko Creative Commons License 2009.12.11 0 0 13387

hunnia1988

Ragaszd le a gépeden a vakusaruban a kis érintkezőket cellux-szal, csak a középső nagyot hagyd szabadon. Ha így sem villan, akkor gond van...

Ha így elvillan (valószínűleg el fog), akkor kompatibilitási kérdés lesz a dolog.

Előzmény: hunnia1988 (13373)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13386
Senkisee
Természetesen tudok segíteni!
Mindössze két dolgot kell tudnom hozzá: a készüléknek milyen feszültség kell (hány elem/akku, és milyen) kell bele, és kb. mennyi az áramfelvétele.
Ha az áramfelvételét nem tudod konkrétan kideríteni, (gyári leírás, esetleg mérés) akkor majd utánanézek, hogy az adott elem/akkumulátor típus, ami hozzá kell (mini ceruza, ceruza, baby, vagy góliát) mennyi áramot tud leadni maximum.
(Ha 1 Amper alatti, akkor 1 db. feszstab. IC-vel megoldható, ha több, akkor kell még egy tranzisztor is hozzá)
Üdvözlettel
N. P.
Előzmény: senkisee (13379)
futoz Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13385
iggen, bocsánat
Előzmény: képfaragó (13384)
képfaragó Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13384
Egy kicsit úgy értelmeztem a hozzászólásodat, hogy rám gondoltál, de nem én vagyok a képkovács.
Előzmény: futoz (13376)
képfaragó Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13383
Csak azt írtam, hogy vehetsz Enelopot, ennek a reklámok szerint alacsony az önkisülése. Én jól elvagyok a 2800-as Ansmannal is. Ha valaki gyakran használja, az önkisülés nem probléma. Az ,,önkisülést" sokaknál az is okozhatja, hogy a vakun nincs főkapcsoló, hanem a vaku csak elektronikus úton (félvezetővel) van lekekacsolva és ekkor egy kicsi stand by áramfelvétel teheli a cellákat.
Előzmény: null1 (13375)
futoz Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13382
Biztos nálam van a hiba, vagy a 2700 mAh-s akkumulátoraim alacsony kisülésűek és ezért . Vagy ennyire szar a sigma super vaku
Előzmény: [CSD] (13381)
[CSD] Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13381
Szerintem bármelyik alacsony önkisülésű akkut lényegesen jobb használni, mint egy hagyományos, akár nagyobb névleges teljesítményűt. Persze pont Eneloopot még nem használtam.
ferkeindex Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13380
pedig kurvajók, még nem sikerült lemerítenem egy rendezvény alatt sem pedig múlt héten is 600 képet vakuztam..
senkisee Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13379

egy kapcsolási rajzzal tudnál segíteni?(akár privibe is, mailem publikus) én nem értek hozzá, de egy barátom egész jó barkács ilyen ügyben.

szünetmentesbe való aksim van. egy külön elemtartóért én sem akarok pénzt kiadni, de aksis megoldás jó ötlet. a csatlakozót meg valahogy kinyomozom. canon 580exII -re lesz.

Előzmény: ngyptr (13370)
futoz Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13378
nem bírja jobban mint a 2700 mAh-s aksijaim
Előzmény: [CSD] (13377)
[CSD] Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13377
Miért nem?
Előzmény: futoz (13376)
futoz Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13376
iggen jól értelmezed, habár képkovács enelopot javasolt, de nekem nem jöttek be azok az akksik.
Előzmény: null1 (13375)
null1 Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13375

Gondoltam én, hogy nem tudom rendesen leírni mi a bajom. :)

Teljes mértékben egyetértek a barkácsolásos megjegyzéseddel. Sőt még eggyebbet!

Tenném én magasabb érzékenységre csak hát már így is zajosak a képek.

Csak egy bridge gépem van ezért kell feltétlen a vaku.

Lefordítva magamnak:

Vegyek 2x4 2000mAh-s NiMH akksit egy 4 akku együttes töltésére alkalmas töltővel. Ne tegyem a feltöltött akksikat a vakuba, csak ha kell. Ha leg. 3 napig - gyaníthatóan- nem használom, vegyem ki azokat. Ha lassulást érzek fényképezés közben, cseréljem meg a zsebemben levő másik 4 akksival.

Jól értelmezem?

Ha meg ez se segít, vegyek fényképezőgépet vagy rajzoljam le! :DD

Előzmény: képfaragó (13374)
képfaragó Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13374
Olvastam alant, hogy pontatlan kérdésedre mennyi zagyva választ kaptál. Először is, ha a gyorsaság számít, akkor az elemeket felejtsd el. Az elemek belső ellenállása nagy, és a elhasználtság előrehaladtával egyre növekszik, és ez korlátozza a vaku áramfelvételét amely döntően meghatározza a töltési időt. Az SB 28 kikapcsolt állapotban is fogyaszt egy keveset, nem az elemek tárolására való. Ha két akkupak feltöltése is bosszúságoz okoz, akkor nehéz használható javaslatot mondani. Mert bizony az általad leírt célokra egy normális töltő és két garnitúra Enelop akkumulátor a legmegfelelőbb. Ez kb. ki is jön 10e forintból. Ilyen igénybevételre nem kell több tízezer forintos különleges célú eszközöket venni, vagy bonyolult barkácsolásokba kezdeni. (Amelyeknél sohasem néhány elektromos alkatrész ára a gond, hanem a profi kivitelezés, és a tokozás, ami után egy gányolás az egész). A nagyméretű kiegészítő akkumulátor cipelése pedig ezerszer kellemetlenebb mint négy tartalék ceruza akku zsebben tartása. Azon is el kell gondolkodni, hogy esetleg a fotózási szokásodon nem kell-e változtatni. Például magasabb érzékenység vagy nagyobb rekesznyílás használata, esetleg az adott fények részbeni alkalmazása. Végezetül annyit, hogy az SB28 új, feltöltött akkukkal tudja a gyárilag megadott 4 másodperces töltési időt. Arról se feledkezzél meg, hogy a vaku is melegszik, és a full teljesítménnyel 15 villantás után 10 perc előírt pihentetési időt kell tartani. Már csak ezért sem lehet a vakukat egy rendezvényen full energiával hajtani, ha pedig csak töredék villantást használtál, akkor azonnal villanthatsz ismét.
Előzmény: null1 (13372)
hunnia1988 Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13373
Sziasztok!

Megjött a vakum (METZ MB 36-AF-3 (Nikon)).
Gyors szerettem is volna kipróbálni, beletettem az elemeket, bekapcsoltam, működött szépen, elvillant.
Aztán feltettem a gépre (Nikon D80) és semmi....a vázon a kis LCD-n villog a vaku jele, fókuszál is a gép aztán viszont semmi, a vaku nem villan el.... Valaki tudna segíteni esetleg, hogy ennek mi lehet az oka?
null1 Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13372

Köszönöm a hozzászólásokat!

Elemeket használok, mert régebben egy fotós ismerősöm azt mondta, hogy azzal rövidebb idő alatt tölt újra. (Ha ez így értelmezhető magyarul :))

4 elem van a vakuban.

Én is sokallok egy műanyag dobozért 62 v. 18 eFt-t. Ám mivel nem foglalkoztam a témával még soha, hogy aki napi gyakorlatban van biztosan szintén belefutott ezekbe a problémákba és mivel leleményes emberek vagyunk, biztosan van rá vmi amatőr megoldás is.

Spéci csati 3 tűs.

Nemtom minek kellene bemenni rajtuk? Vagy ki is?

szokások:

drága elemeket megveszem és beteszem. Eltelik 1-2 hónap. Elkezdek fotózni. Ősztől tavaszig nem tudom nélkülözni a vakut és kb tíz kép után (ex has) elkezd nőni a töltés idő ezért aztán vagy elcsattintok egy sötét képet vagy lemaradok a pillanatról. Idegesítő. Kicsit pihen, pár képig megint tűrhető. Amikor az idő kb 10 másodpercig felkúszik, használhatatlannak minősítem és csere. Évente 3 elemcsomagot használok el. Egy csomaggal érzésre 100-150 képnél többet nem készítek, de soha nem számoltam még eddig. Szeretek plafonra vakuzni, de amikor gyengül a szerkezet nem tudok mit tenni direktbe kell villantani mert azt még bírja.

Ezekből arra következtettem, hogy ezeknek az elemeknek a "kapacitása" kicsi.

Úgy gondolom, hogy +4 akksi se tudna ezen annyit javítani amennyivel több bosszússágot okoz a két pakk töltése (1 nap ? ) vagy egy óriástöltő ára.

Szívesen barkácsolok, még hevedert is varrok, meg áramkört is építek ha kell. Különösen ha már van tapasztalatotok az ügyben és megosztjátok velem, de nincs kedvem belekezdeni egy hónapokig tartó gyűglődésbe, ami a csatlakozó keresgélésével megy el + míg rájövök (ha) mi az a 3 tüske. Miért van az elemtartón még egy csatalkozó ami kioldózsinórra emlékeztet?

nemethla Creative Commons License 2009.12.10 0 0 13371
Jöhet, érdekel, én is ezt nyúzom. Sőt 61antana is és még egy kecskeméti ismerősöm is . Jöhet mélbe is, publikus. Laci
Előzmény: gfoto (13364)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13370
Senkisee
Igen, az eredeti (menő) gyári dolgoknak mindig borsos áruk van...
Ha valaki csak kicsit is konyít az elektronikához, egy csomó dolgot fillérekért meg tud csinálni!
Ezt a külső akkumulátoros dolgot -ha tudunk szerezni megfelelő csatlakozót- én pár ezer Ft.-ból meg tudom oldani.
De még pár példa: IR-es vakukioldó (adó) egy ezresért, IR-es vakukioldó (vevő) 500 Ft.-ért, stúdióvaku -teljesítménytől függően- 5000-től 15 ezerig... (az 5 ezres az mondjuk 2-300 Ws-es, a 15 ezres meg 1000 Ws-es)
Úgyhogy jókat mosolygok, amikor veszik a többszázezres Henseleket...
Üdv
N. P.
Előzmény: senkisee (13368)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13369
Figyu, - ezt most így nem értem...
Az akkupackról -tehát magáról az akkumulátor(ok)ról biztosan nem jön le több száz volt! Ez egészen biztos!
Amit te írtál ("akkupackos stúdióvakum 354 voltot kap az akkupackról), ezt műszakilag csak úgy tudom elképzelni, hogy az akkupack dobozában van a kondenzátort feltöltő nagyfeszültségű inverter is. Ebben az esetben érthető a nagyfesz.
Az már mellékkérdés, hogy a kondenzátort a villanócső környezetében helyezik el, vagy az is az akkupack dobozában van. Mindkettőre van példa. (Szerintem szerencsésebb, ha a cső közelében van, mert ott nagy áramok folynak villanáskor)
Egyébként nagyon egyszerűen meg tudod állapítani, hol van a feszültségátalakító: ahonnan hallod a "sípolást".
Pl. van nekem egy BRAUN akárhány villanófejes (egymásba tudod dugni a villanófejeket, tehát annyit tehetsz rá, amennyid van) vakum, (hálózati, és akkumulátoros üzem), ott a központi egységben van minden, a hálózati táp, az akkumulátor, az inverter, minden. (Értelemszerűen hálózati üzemnél nem sípol, mert lekapcsol az inverter, és a hálózati áram -egyenirányítás után, egy áramkorlátozón keresztül- közvetlenül tölti fel a kondit)
Üdv
N. P.
Előzmény: futoz (13365)
senkisee Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13368

van itt egy hasonló blogcikk külső aksikról. elég durva áruk van

http://strobist.blogspot.com/2008/06/high-speed-high-power-external-battery.html

zorko Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13367

Én is gyanítom, hogy magasabb feszről megy a gyári táplálás.

(Sacc per kábé én olyan 30-50V-os nagyságrendre tippelnék, ennél már jelentősen csökken az áramfelvétel, ugyanakkor életvédelmi szempontból még nem igényel semmit...)

Előzmény: futoz (13365)
futoz Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13366
Nyugi a gyári nem 18 e , az egy kicsit több
Előzmény: ngyptr (13362)
futoz Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13365
Én gyanítom, hogy ott nem 6 voltot mérnénk.
Van akkupackos stúdióvakum 354 voltot kap az akkupackról.

Iggen, a 2N3055 öt gyakran alkalmazzák stabilizált tápegységekhez.
Előzmény: ngyptr (13361)
gfoto Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13364
Sziasztok!

Egy kérdés. Van rajtam valaki már "őrült" is, aki a canon mater/slave rendszerével próbálkozik, és esetleg még PW-t is használ hozzá?

Csináltam egy csomó tesztet, szívesen megosztom veletek, ill. bedobnám megcsócsálásra az eredményeket. Számomra értékes tapasztalat volt, de ha nem ismeritek, lehet érdektelen a kérdés.

(négy vakuval, mindenféle együttállással: 550EX, 580EX, 580EXII, METZ 58)
Előzmény: rámiusz (13348)
zorko Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13363

Először is, mit értesz "elemek" alatt? Elemeket vagy akksikat?

Másodszor, mondj valamit a vakuzási szokásaidról, hogy fel tudjuk mérni, mi lehet a probléma és a megoldás.

Előzmény: null1 (13354)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13362

Futoz

Ja, és azt ki is felejtettem, hogy miért is 18 ezer akkor az ára? 

Hát mert Canon. Vagy Nikon. Vagy egyéb "menő" cég, és megtehetik!

Mert miért is annyi egy IR kioldó ezeknél a márkáknál, és miért is csak 10 körül van nálad?

Csak.

De lehetne folytatni a sort a portrémarkolattól a vakukig tulajdonképpen mindennel...

És ez a világon mindennel így van...

Hiába ugyanolyan két árú tulajdonsága, - ha az egyikre rábiggyesztesz egy menő márkajelzést, egyből többszörös lesz az ára... (És mi, akik értünk kicsit hozzá, mosolyogva nézzük, hogy a menő cuccban is Taiwani, meg kínai alkatrészek vannak... A jobbik esetben... Mert a rosszabbik esetben ott is szerelik össze őket...)

:-)

N. P.

Előzmény: futoz (13360)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13361

Futoz

Ne haragudj, hogy belekotyogok, (jóindulattal teszem!) az akksitartókban -ceruzaakkukra gondolok- szinte biztosan nincs elektronika, hisz annyi akkut lehet csak beletenni, amennyi a konkrét készülék üzemeltetéséhez kell. Tehát ha megfelelő a feszültsége, akkor ugyanannyi áramot fog fölvenni a ceruzaakksikból is, mint akár egy teherautó-akkumulátorból. (Hangsúlyozom, ha a SZÁMÁRA ELŐÍRT FESZÜLTSÉGET kapja!) Ugyanis az áramfogyasztását a készülék belső ellenállása fogja meghatározni, és nem a feszültségforrás.

-

A nekem írt felvetésedre:

Gyanítom, hogy egy SORBAKAPCSOLT ceruzaelemekből/akksikból álló áramforrás nemigen ad le 1 Ampernél nagyobb áramerősséget. Nem tudom konkrétan, mert ennek -őszintén szólva- még soha nem néztem utána, de úgy vélem, hogy nem.

Ebben az esetben egy 1 IC-s (7805, 7808, 7809-es feszstabbal) lehet stabilizálni. (Kb. 50 FT...)

De ha ne adj' Isten több lenne, akkor mögé teszel mondjuk egy 2N3055-öt, és akkor 10 Amperig jó vagy... (az is van vagy 100 Ft...)

Annak idején rengeteg 6-10 Amperes CB tápegységet csináltam, ilyet behunyt szemmel még ma is összedobok...

És ha az egészet megtáplálja mondjuk egy szünetmentes tápnak a zselés (hogy ne kelljen félni a sav kiömlésétől) akksijával, amit lehet kapni 4-től 20 Amperórásig, akkor sejtheted, mennyi üzemideje lesz... (nem annyi, mint mondjuk 8 ceruzaelemről...)

Mellesleg mivel ezek az akksik olyan 3000 valahány Ft-tól indulnak, még az ár/teljesítmény viszonyuk is sokkal jobb!

Tisztelettel

N. P.

Előzmény: futoz (13360)
futoz Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13360
Mérd meg a töltőáramot.
Azért szerintem a stab IC megfekszik egy pillanat alatt, megkék fejelni valamivel
Előzmény: ngyptr (13358)
futoz Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13359
Azért azt nem hiszem, hogy nincs benne elektronika. Egy akksitartó k drága lenne 18e ft ért
Előzmény: nemethla (13356)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13358
Null1
A vakud milyen feszültséggel működik? (hány elem/akku fér bele?)
Következő kérdés: a külső tápcsatlakozója speciális darab, vagy beszerezhető?
(Nem ismerem ezt a típust)
Ha ezt a két kérdést megválaszolod, én tudok neked extra erős, akkumulátoros megoldást.
Mert ha most még pár ceruza-bigyót hozzáteszel az eddigiekhez, akkor is le fog merülni, csak picivel később... Egy hosszú fotózást az sem fog kibírni.
Ha 8 elemes, akkor változtatás nélküli, ha kevesebb, akkor egy feszültségstabilizátoros 12 Voltos akkumulátorral meg lehet oldani. Ha nem vagy otthon az elektronikában, tudok segíteni.
Ha igen, akkor tudok rajzot küldeni. Nagyon egyszerű áramkörök, feszstab IC-kel meg lehet oldani.
A legfontosabb probláma az, amit az elején kérdeztem: a csatlakozó beszerezhetősége! (Mert gondolom összeforrasztgatni te sem akarod a vakudat...)
Üdv
N. P.

(Csak nem álltam meg, hogy ne szóljak...)
Előzmény: null1 (13351)
futoz Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13357
jah, olyan körül van nekem isilyen
Előzmény: nemethla (13355)
nemethla Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13356
A vakuddal együtt először teszteld le, ami elérhető konkrét darab van (ha van). Aztán lehet gondolkodni helyettesítő félmegoldáson. Karcsi szerint (és neki volt mindkettő) a Canon ui eszköze az utolsó mütyürig uaz, mint a Nikoné... csak a csatlakozójuk tér el, elektronika egyikben sincs.
nemethla Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13355
Hívd fel azt két urat, nekik kb 13-18 között szok lenni utángyártott
null1 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13354

Köszönöm a villámgyors választ.

Közben elkezdtem visszaolvasni és látom, hogy darázsfészekbe nyúltam. :)

Addig eljutottam, hogy van tápcsatlakozó. Még azt is olvastam a leírásban, hogy van hozzá külső eszköz. Konkrétan a következő problémáim vannak:

- a leírás szerint: a táp csati csak eu-ban forgalmazott változat és itt nem forgalmazzák az SD7, SD8/8A-t csak az SK6-t.

Ezek szerint mégis van? Vagy ez ugyanaz, mint amit 30$-ért árulnak az USA-ban?

- az a +6 vagy 5 vagy 8 (ahány hely annyit olvastam már) ceruzaelem vagy akksi biztos nem csak a sz...s hosszát növeli amíg töltöm?

- nincs rá lehetőségem, hogy számolatlanul költsem a pénzt. Konkrétan a az SD8A hazai áránál (már amit találtam) egy nagyságrenddel olcsóbban vettem a vakut is ezért erre sem szeretnék ennyit költeni.

Vmi leleményes félházi megoldás is érdekelne ha van.

Előzmény: nemethla (13353)
nemethla Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13353
Battery Pack SD-8A Sztem kersd meg T.A--t vagy K.K-t, nekik szokott lenni
Előzmény: nemethla (13352)
nemethla Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13352
Az SB 28-nak van gyári külső táp adapter csatlakozása. Használj hozzá azt. A vkudba meg, a tápba is használj eneloop akkukat.
Előzmény: null1 (13351)
null1 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13351
Szevasztok!

Segítsetek nekem légyszíves!
Hobbi fotós vagyok. Még annak is amatőr. :)
Van egy SB28-s vakum, de már a tököm tele van azzal, hogy mindig a legizgalmasabb részeknél fáradnak el az elemek.
Nincs vmi megoldás arra hogy háton vagy derékon egy nagy akkumulátort cipelve, /lehetőleg savas ólom legyen a könnyebb tölthetőség végett :) / azt valahogyan csatlakoztatva megnöveljem a "kapacitást". Az se lenne baj, ha teljesen kihagyhatnám az elemeket?

nemethla Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13350
A topic új címe: Lámpák, vesszők, vakuk...
Előzmény: Mirrmurr (13349)
Mirrmurr Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13349
Hihi, a "hogy" előtt elmaradt a vessző. Az "és" elé pedig akkor kell vessző, ha új, másik tárgyra vonatkozó állítmány következik, vagyis nem felsorolásról van szó. Tehát "megvettem az új stúdióvakuimat, és elkészítettem vele az első képsorozatomat ."
Bocsánat!
Előzmény: viricsi (13346)
rámiusz Creative Commons License 2009.12.09 0 0 13348
OFF

Szerintem hagyhatnánk a francba az egészet és visszatérhetnénk a topik fő témájához. A fényképészeti világosság generáló eszközökhöz. Nemde?? :)))

/OFF
viricsi Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13347
Ebben igazad van. Hamar eljött a bocsánatkérés ideje.
Bocsánat.
Előzmény: zorko (13345)
viricsi Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13346
Szinte teljes bizonyossággal állítom hogy akkor sem.
Ha netán tévednék, akkor a lentebb alkalmazott bocsánatkérési eljárást fogom foganatosítani. :-))
Előzmény: nemethla (13344)
zorko Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13345

Dehogynem.

(A mellérendelt tagmondatok elválasztásakor mindig. De ez itt elég OFF, részemről eldugultam.... :-)))

Előzmény: viricsi (13342)
nemethla Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13344
Akkor sem, ha egy felsorolás után pl. egy mondatrészt választ el?
...Mindannyian azt mondták, igazam van: Péter, Jakab, János, és mégsem engedelmeskedtek nekem.
??
Előzmény: viricsi (13342)
zorko Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13343

Natessék.... :-)

Akkor mostmár végképp minden tisztázódott...

Üdv: Z.

Előzmény: rámiusz (13339)
viricsi Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13342

Off

Bocsánat, de a csapos ismét beleszól. :-)

Ha már nyelvtani korrekciót csinálsz, akkor ilyen ordítóan súlyos hibát nem véthetsz, ráadásul következetesen, többször elkövetve:

"...Javítva: Nem egy vaddisznó Braun, és 62 helyett csak 36 a kulcsszáma, de nézd meg ezt is..."

Az "és" szócska előtt soha, de soha nem használunk vesszőt.

On

Előzmény: zorko (13336)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13341
Az Isten szerelmére, nehogy most meg ti kezdjetek vitázni!
Annyit nem ér az egész!
Üdv
N. P.
Előzmény: rámiusz (13339)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13340
Nemethla
Pillanatokon belül küldöm képekkel együtt a kért adatokat!
Sajnos, az adatlapodon nekem nem "nyílt meg" az E-mail címed, ezért a weblapodon olvasható nemethla@ -ra küldöm!
Nem is tudtam, hogy félig-meddig "földik" vagyunk...
Én Fóton lakom...
Üdvözlettel
N. P.
Előzmény: nemethla (13327)
rámiusz Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13339

Nos Grétsy tanár úr!

Az igazság valahol a kettő között van. Ugyanis a link segítségével egy adott típus két példányát ajánlottam. Ezért volt ott az "ezeket" szó...

Nade hagyjuk. :)

ngyptr Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13338
Zorko
Köszi szépen, kedves vagy, hogy még most is foglalkozol az üggyel, - de szerintem hagyjuk...
Béke poraira, és mint mondtam, ugyan én most sem vagyok meggyőződve arról, hogy nem félreérhető az a mondat, - de az egész ügy nem ér meg ennyi fáradtságot!
Elnézést kértem, megkövettem a másikat, - és innentől kezdve szeretném minél előbb elfelejteni...
Egyébként tanultam is a dologból, - ezután kétszer is meggondolom, hogy írok-e egyáltalán valakinek...
Ugyanis -sajnos- én is hirtelen haragú vagyok, és nem bírok a véremmel, ha egy vélt sérelmet kell lereagálnom...
Így van ez! A jó pap holtig tanul!...
Tiszteletteljes üdvözlettel
N. P.
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13337
Köszi, már átnéztem, de ha jól látom nem ír semmi különöset.
Ahogy magamat ismerem, valami nagyon egyszerű, és ésszerű dolgot hagytam ki, az lehet a probléma.
Holnap hívlak.
Előzmény: nemethla (13335)
zorko Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13336

Mármost csak úgy, a teljesség kedvéért... :-)

Ez volt az a bizonyos mondat:

Nem egy vaddisznó Braun és 62 helyett csak 36 a kulcsszáma de nézd meg ezeket is.

Én is csodálkoztam először, hogy mi a gondod, miért hördültél fel, aztán rájöttem, hogy félreértetted a mondatot. Igaz, szigorúan véve a fenti formában sem hibátlan, talán ez ad némi "jogosságot" a félreértésedhez. Hiányzik belőle két vessző, és egy kicsit össze van keverve az egyes és a többesszám, de hogy világos legyen az eredeti mondanivaló, itt vannak a korrigált változatok - magyarázattal:

1. Nem egy vaddisznó Braun, és 62 helyett csak 36 a kulcsszáma, de nézd meg ezeket is.

Javítva: Nem egy vaddisznó Braun, és 62 helyett csak 36 a kulcsszáma, de nézd meg ezt is.

Tehát ajánl egy vakut egy linken keresztül, amit bevezető jelzőkkel illet, az általad említett Braun alá pozícionálva, de azért megtekintésre érdemesnek tartva.

A bökkenő csak az, hogy a linken nem egy vakura hivatkozik, hanem többre, tehát nem azt mondja, hogy "ezt", hanem azt, hogy "ezeket". Azt, hogy az első rész egyesszámban maradt, tekintsük csak pongyolaságnak...

2. Nem egy vaddisznó Braunok, és 62 helyett csak 36 a kulcsszámauk, de nézd meg ezeket is.

Javítva: Nem vaddisznó Braunok, és 62 helyett csak 36 a kulcsszámuk, de nézd meg ezeket is.

Tehát ajánl néhány vakut (a linken "ezeket"), amiket bevezető jelzőkkel illet, az általad említett Braun alá pozícionálva, de azért megtekintésre érdemesnek tartva. A bökkenő ugyanaz, csak itt az "ezeket" szót vettem adottnak, és az elejét tettem -- hozzáigazítva -- többesszámba. 

Kérdés...?  :-))

Előzmény: ngyptr (13330)
nemethla Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13335
Ha végképp nem megy, keress meg a pannon -99-héthét-415-ön Laci
A géped beállításait átnézted?
Előzmény: Törölt nick (13333)
zorko Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13334

Jól tetted.

Nem vettem komolyabban a fáradságot, hogy erről próbáljalak meggyőzni, de szerencsére magad is rájöttél.... :-)

Még egy dolog: milyen a terem fala, mennyezete? Ha fehér, akkor van esélyed indirekt vakuzásra. ISO800, f/2-f/2.8 beállítással + a környezeti fénnyel már van esélyed jól exponált képekre.

Előzmény: hunnia1988 (13328)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13333
Sziasztok!
Segítség kellene, remélem jó helyen járok.
Én, mint elektronikához, és a vakukhoz egyáltalán nem értő személy vettem egy Praktica 635 LCD vakut, az Olympus E-400 -as gépemre, azzal a reménnyel, hogy manuálban tudom majd használni.
Ez sajnos nincs így, mert a gépem nem süti el a vakut.
A vaku amúgy működik, a test gomb lenyomásával villan.
Szóval azt szeretném megtudni, hogy hogy bírnám rávenni a gépemet, hogy elsüsse, vagy teljesen rossz vakut vettem?
Köszi szépen.
rámiusz Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13332
"Már egyszer elnézést kértem, a hosszú dörgedelmes leveled előtt."

Tudod, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Amúgy el van nézve. Azt a levelet meg meg is kellett írni, addig nem néztem fórumot.

"Ugyan számomra akkor is félreérthető az az ominózus mondat..."

Szerintem meg egyértelmű...

"(Reménykedem benne, hogy ez az incidens nem befojásolja a jövőbeli kommunikációnkat.)"

Úgy legyen. Én nem kívánok akadályokat gördíteni elé. :)
Előzmény: ngyptr (13330)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13331

Nemethla:

Ha a vakuból kiveszed az akkutartó (gyárilag a menetközbeni cserét lehetővé tevő) dobozt, akkor egy akkora hely marad, amibe ez a szabvány akkumulátor fizikailag belefér. Egy picit (talán pár milliméternyit) vastagabb, de nem zavaró.

Bevallom őszintén, én nem barkácsoltam profi rögzítést neki, - egész egyszerűen egy fekete szigetelőszalaggal körbetekertem... Nem nagyon látszik, mivel a vaku is, és az akku is fekete.

A méreteit fejből el nem mondom neked, de ha késő délután hazamegyek, lemérem, lefotózom neked, és elküldöm a mailedre!

Addig is: ezen a linken találsz hasonlót (azt hiszem a mérete is jó), és ebből létezik nagyobb kapacitású. Az kb. egy ezressel többe kerül.

http://global-akku.addel.hu/products.php?prcategory=22240

Ja, a 8. akku a sorban!

Üdvözlettel

N. P.

Előzmény: nemethla (13327)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13330

T. olvasótárs!

Már egyszer elnézést kértem, a hosszú dörgedelmes leveled előtt.

Ugyan számomra akkor is félreérthető az az ominózus mondat,  de ha ennyien és főleg, hogy te is- azt mondjátok, hogy én értem félre, ám elfogadom, és fejet hajtok a közakarat előtt!

Elnézést!

Nagy Péter

(Reménykedem benne, hogy ez az incidens nem befojásolja a jövőbeli kommunikációnkat.)

Előzmény: rámiusz (13326)
apca Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13329
A lelátóról fotózásról már régen letettem, közelképekhez meg bőven elég lesz ez is. :) Aztán majd januárban veszek valami komolyabb fényforrást! :D
Ezt érdemes áttamnulmányozni, sok okosságot találhatsz benne:
http://www.businessphoto.hu/download/Strobist_Vilagitasi_ABC.pdf
Előzmény: hunnia1988 (13328)
hunnia1988 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13328
Nem gondoltam volna, hogy a kérdésem ekkora vitát fog generálni. :D:D Rendesen félreértettétek egymást! :) Én viszont köszönöm a segítséget mindkettőtöknek. Sajnos azonban egyik vakuból sem találtam olyan állapotút amit péntekre működésre bírtam volna. Sajnos elutazni az alkatrészekért nem tudok, viszont postával nem ért volna ide minden időben... :P Rámiusz köszi a "felajánlást", de sajna kissé messze lakom Kapsovártól..ugyanis mezőtúri vagyok! :)
Úgy döntöttem, hogy mégsem áldozok majd 50000 ezret egy olyan vakura amit később lehet nem is használnék, ezért vettem használtan 10 ezerért egy metz 36-os vakut. A lelátóról fotózásról már régen letettem, közelképekhez meg bőven elég lesz ez is. :) Aztán majd januárban veszek valami komolyabb fényforrást! :D
nemethla Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13327
Bocsi, a kérdésem az akkura vonatkozott, milyen 12V-os akksi fért bele és hogyan rögzítetted.
Előzmény: ngyptr (13311)
rámiusz Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13326
ui.:

Még annyi, hogy a témát a részemről lezártnak tekintem.
rámiusz Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13325

[OFF:]

Idefigyelj arany barátom!

Alapállapotban nem szokásom felvenni az ilyen minősíthetetlen hozzászólások által elémba...tt kesztyűt. Ha nem gond Veled azért kivételt tennék.

Kikérem magamnak a gyanúsítgatást és azt az alpári hangnemet amit megengedtél magadnak. A való életben - nem az Internet anoním világában - ezért egy kevésbé szocializálódott helyen orrba is vernének...

Egyébként magasról teszek rá - kúltúrált embernek tartom magam így nem írom azt amit gondoltam - ki vagy, hogy keresed a betevőd, mióta és mekkora gyakorlattal nyomogatod az exponálógombot!!!
Ha nem vagy képes megfelelően értelmezni egy pár szavas mondatot ajánlom figyelmedbe a területileg illetékes általános iskola 1-2. osztályát. Sosem késő el/újrakezdeni...

A véleményezett hozzászólás első mondatában ezt írtam:

"Nem egy vaddisznó Braun és 62 helyett csak 36 a kulcsszáma..."

Hol látsz ebben a mondatban olyan névelőt ami a Braun-ra utalna??? Ki a nyavalya vonta kétségbe a szavaid? Mondtam én olyan, hogy az a Braun nem 62-es??? MONDTAM?! NEM! Miért nem? MERT KÉPES VOLTAM ÉRTELMEZNI A MONDANDÓD, MÉG MIELŐTT NEKITÁMADTAM VOLNA VALAKINEK!!!

Ja és még arra is vettem a fáradságot, hogy kerestem a srácnak a Vaterán, használható és viszonylag olcsó cuccot. Amúgy van ott Braun is, csak hiányos, így azt nem linkeltem. EZÉRT tettem be a Sunpak AZ3600-ak hivatkozásait, amiket mellesleg NEM ÉN ÁRULOK. Mivel azok egyben vannak és teljes szettek. Meg azért mert ismerem és HASZNÁLOM is a típust. Igaz csak egy szar D70-es Nikon-on, ami kibírja a vaku magas 194V-os talpfeszültségét. Honnan tudom? Ó én bugyuta, hát onnan, hogy meggyőződtem róla.

"...azért, hogy rásózd egy jóindulattal érdeklődő, szintén amatőr fotósra a kontakthibás szerkentyűdet, és ezért hazugságot mondasz egy másik emberre, - az nekem enyhén visszataszító cselekedet!"

Egy hozzászóláson belül, immár másodszor sikerült bizonyítanod, hogy képtelen vagy mondatot értelmezni. Ehhez csak gratulálni tudok.

A saját felszerelésem senkire sem sózom rá. Tettem egy felajánlást amivel nem kötelező élni. Mégpedig azt, hogy ha kaposvári, netalán környékbeli kölcsönadom neki a vakuhoz külön beszerzett külső vállra akasztható akkupackot. Aminek az elektronikája - NEM AZ AKKUÉ!!! az kifogástalanul működik (10db 1.2V-os Ni-Cd ceruzaakuumulátor van benne) - kicsit kontakthibás. Néha érdekes hangot ad ki. Nem sípol a töltéskor, hanem nyekereg, ettől függetlenül azonban rendesen tölt! Ezt viszont nem kötelező használni, mert 6 db ceruzaelemmel/akkuval vígan elvillog. Ha kicsit is ismered ezeket a vakukat - korod nameg az állítólagos tapasztalatod alapján kell(ene) - rájöhetnél, hogy a legfiatalabb is kb. 30 éves. Szal némi kehe belefér. Még az - valószínűleg nem ok nélkül - agyondícsért Braun-ba is.

Sőőt én álnok hazudozó még a vakumat is kölcsönadnám a szerencsétlen gyanútlan áldozatnak. Még így ismeretlenül is.

[/OFF:]

Előzmény: ngyptr (13309)
rámiusz Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13324

[OFF:]

Idefigyelj arany barátom!

Alapállapotban nem szokásom felvenni az ilyen minősíthetetlen hozzászólások által elémba...tt kesztyűt. Ha nem gond Veled azért kivételt tennék.

Kikérem magamnak a gyanúsítgatást és azt az alpári hangnemet amit megengedtél magadnak. A való életben - nem az Internet anoním világában - ezért egy kevésbé szocializálódott helyen orrba is vernének...

Egyébként magasról teszek rá - kúltúrált embernek tartom magam így nem írom azt amit gondoltam - ki vagy, hogy keresed a betevőd, mióta és mekkora gyakorlattal nyomogatod az exponálógombot!!!
Ha nem vagy képes megfelelően értelmezni egy pár szavas mondatot ajánlom figyelmedbe a területileg illetékes általános iskola 1-2. osztályát. Sosem késő el/újrakezdeni...

A véleményezett hozzászólás első mondatában ezt írtam:

"Nem egy vaddisznó Braun és 62 helyett csak 36 a kulcsszáma..."

Hol látsz ebben a mondatban olyan névelőt ami a Braun-ra utalna??? Ki a nyavalya vonta kétségbe a szavaid? Mondtam én olyan, hogy az a Braun nem 62-es??? MONDTAM?! NEM! Miért nem? MERT KÉPES VOLTAM ÉRTELMEZNI A MONDANDÓD, MÉG MIELŐTT NEKITÁMADTAM VOLNA VALAKINEK!!!

Ja és még arra is vettem a fáradságot, hogy kerestem a srácnak a Vaterán, használható és viszonylag olcsó cuccot. Amúgy van ott Braun is, csak hiányos, így azt nem linkeltem. EZÉRT tettem be a Sunpak AZ3600-ak hivatkozásait, amiket mellesleg NEM ÉN ÁRULOK. Mivel azok egyben vannak és teljes szettek. Meg azért mert ismerem és HASZNÁLOM is a típust. Igaz csak egy szar D70-es Nikon-on, ami kibírja a vaku magas 194V-os talpfeszültségét. Honnan tudom? Ó én bugyuta, hát onnan, hogy meggyőződtem róla.

"...azért, hogy rásózd egy jóindulattal érdeklődő, szintén amatőr fotósra a kontakthibás szerkentyűdet, és ezért hazugságot mondasz egy másik emberre, - az nekem enyhén visszataszító cselekedet!"

Egy hozzászóláson belül, immár másodszor sikerült bizonyítanod, hogy képtelen vagy mondatot értelmezni. Ehhez csak gratulálni tudok.

A saját felszerelésem senkire sem sózom rá. Tettem egy felajánlást amivel nem kötelező élni. Mégpedig azt, hogy ha kaposvári, netalán környékbeli kölcsönadom neki a vakuhoz külön beszerzett külső vállra akasztható akkupackot. Aminek az elektronikája - NEM AZ AKKUÉ!!! az kifogástalanul működik (10db 1.2V-os Ni-Cd ceruzaakuumulátor van benne) - kicsit kontakthibás. Néha érdekes hangot ad ki. Nem sípol a töltéskor, hanem nyekereg, ettől függetlenül azonban rendesen tölt! Ezt viszont nem kötelező használni, mert 6 db ceruzaelemmel/akkuval vígan elvillog. Ha kicsit is ismered ezeket a vakukat - korod nameg az állítólagos tapasztalatod alapján kell(ene) - rájöhetnél, hogy a legfiatalabb is kb. 30 éves. Szal némi kehe belefér. Még az - valószínűleg nem ok nélkül - agyondícsért Braun-ba is.

Sőőt én álnok hazudozó még a vakumat is kölcsönadnám a szerencsétlen gyanútlan áldozatnak. Még így ismeretlenül is.

[/OFF:]

viricsi Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13323

Én kérek bocsánatot, de pontosan az a konkrét probléma, hogy egy félreértelmezett mondat miatt, olyan mondatokat írtál le, ami sem műszakilag, sem emberileg nem megfelelő. A 13307-es hozzászólásodban te sem a konkrét műszaki problémával foglalkozol, hanem celofánba burkolt vaskos sértésekkel illeted Rámirusz olvtársat.

Erre kaptad azt a néhány hozzászólást, amely jelzi feléd, hogy rosszul olvastad, értelmezted a leírtakat. Ez nem főhajtás kérdése, attól hogy elismered a tévedésed, nem leszel kisebb, sőt, mások szemében ez értékes tulajdonság.

Szerintem teljesen elég lett volna azt leírnod, hogy bocs, félreértettük egymást.

Előzmény: ngyptr (13322)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.08 0 0 13322

Azért ez olyan érdekes, hogy senki sem a konkrét műszaki problémához szól hozzá, - hanem egy hozzászólást boncolgatnak...

De tudjátok mit?

Egy úr a pokolban is úr!

URAIM!

TERMÉSZETESEN ÉN VAGYOK A HIBÁS!

ELNÉZÉST KÉREK MINDENKITŐL!

-

Van egy mondás: mennél teltebb egy kalász feje, annál mélyebbre hajlik...

N. P.

Előzmény: viricsi (13321)
viricsi Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13321

Bocs, hogy belevaúzom, de valóban úgy látszik, hogy teljesen félreértetted azokat a sorokat. Bárhogyan is olvasom, nekem is a másik verzió a helyes. A topiktársad egy másik vakuról, nem pedig a tiédről írt.

Előzmény: ngyptr (13319)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13320

Én SENKIRE SEM HARAGSZOM!

Miért tenném?

Nem tettél te nekem semmi rosszat!

-

További jó mulatást!

Üdv

N. P.

Előzmény: Páti a játi (13318)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13319

Nézd...

Én sem vagyok tévedhetetlen!

Mint ahogy senki sem!

Én készséggel vállalom, -ha ezt ő is megerősíti, hogy úgy gondolta, ahogy te magyarázod- hogy elnézést kérek tőle!

Én nem vagyok híve a logikátlan makacsságnak, sem az "eb karóhoz kötésének"!

Én most is úgy látom, hogy én látom helyesnek a szituációt, de ha az ÉRDEKELT IS az általatok mondott verziót támasztja alá, én nem fogok szégyellni egy elnézést-kérést!

Isten ments!

Bár az olyan "így hangzott volna" dolgokban nem hiszek!

Nem úgy hangzott!

Tisztelettel

N. P.

Előzmény: futobab (13317)
Páti a játi Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13318
Remélem nem haragszol rám is. Haha!
Előzmény: ngyptr (13316)
futobab Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13317
Amire te gondolsz, az így hangzott volna: "Nem egy vaddisznó a Braun és 62 helyett csak 36 a kulcsszáma..." Annak az ici-pici névelőnek a Braun szó előtt fontos szerepe van! Amit ő írt, az azt jelenti, hogy nem olyan erős mint a Braun, nem 62 a kulcsszáma, de ...
Sajnálom, hogy így nekirontottál a másiknak, minden ok nélkül, ráadásul kötöd az ebet a karóhoz.
Előzmény: ngyptr (13314)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13316

Természetesen biztosan igazad van!

De -ha nem haragszol- erről veled nem nyitnék vitát!...

További jó mulatást!

N. P.

Előzmény: Páti a játi (13315)
Páti a játi Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13315
Haha, te teljesen félreérted a leírtakat. Haha!
Előzmény: ngyptr (13314)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13314

Akkor lehet, nem ugyanazt az írást olvassuk!

"Nem egy vaddisznó Braun és 62 helyett csak 36 a kulcsszáma" - ez nekem azt jelenti, hogy a BRAUN nem 62! Semmi utalás nincs az ő portékájára! (amivel kapcsolatban ugyebár föl sem merülhet a 62-es kulcsszám!...)

Tehát nem a 36-os "linkelésről" beszélt! Ez -azt hiszem- logikus!...

-

"Ha viszont kaposvári vagy, tudok kölcsönadni egy hozzávaló külső akkupackot. Talán még a vaku is megoldható lenne. Igaz az akkupack válltatyója kicsit kontakthibás, de nem vészes működik rendesen."

Nos, így pontosabban elemezve, valóban lehetséges, hogy a vakut magát nem ő árulja, - de az akkupackot hozzá mindenképp!

Na de:  "Talán még a vaku is megoldható lenne"...

Akkor lehet, hogy mégis a vakut is?!...

-

Szóval "lejöttek"...

Szövegértelmezés kérdése az egész...

Üdvözlettel

N. P.

Előzmény: futobab (13313)
futobab Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13313
Egy szóval sem állította, hogy az általad említett vaku kulcsszáma más lenne. Azt írta, hogy amit ő linkel, annak a kulcsszáma 36, de olcsón kapható és talán megfelel. Amikre a keresés mutat nem az ő eladó termékei. A hozzászólása végén konkrét segítséget ajánl a kérdezőnek. Ezek neked nem jöttek le.
Előzmény: ngyptr (13312)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13312

Természetesen nem "kiabáltam"!

Csak rendreutasítottam...

Neked jól esne, ha kétségbe vonnák a szavaid?

No, hát nekem sem esik jól!

És -szerintem- műszaki adatokban nem lehet ilyen nagyot tévedni!

Ez nem műkritika, ahol mindenki a saját érzéseit ecseteli, hanem műszaki adatok, amit vagy jól tudok/tudsz, vagy nem!

Üdvözlettel

N. P.

Előzmény: futobab (13310)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13311

Nemethla

Konkretizáld légyszíves, mi a kérdés!

A BRAUN-okban olyan a PC zsinór, hogy a nyél aljában van egy olyan villás csatlakozás, majdnem mint egy konnektor, csak lapos a dugó, nem pálca. Az ebbe bedugandó kábel másik végét lehet a gépbe (vagy a rádiós kioldóba) bedugni. Én erre a csatlakozóra szereltem rá a pár hozzászólással ezelőtti Képtáras hozzáférésemnél megtekinthető vakukioldót, amit pár száz Ft.-ból tudsz realizálni!

De ha rosszul értelmeztem a kérdésedet, tedd föl konkrétabban, és arra is szívesen válaszolok!

Tisztelettel

N. P.

Előzmény: nemethla (13306)
futobab Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13310
Kiabálás előtt nem árt megérteni amit a másik írt.
ngyptr Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13309

"Kedves" rámiusz!

Te, aki saját bevallása szerint "munkaidőben közalkalmazott vagyok, utána pénzügyi tanácsadó. A maradék szabadidőmben meg "amatőr" hobby fotós. Akit megcsapott a redőnyzár szele. Röviden és tömören ennyi.", - egy picit most túllőttél a célon, no meg a határon!...

Ugyanis azért, hogy rásózd egy jóindulattal érdeklődő, szintén amatőr fotósra a kontakthibás szerkentyűdet, és ezért hazugságot mondasz egy másik emberre, - az nekem enyhén visszataszító cselekedet!

A te vakud valóban 30 valahány kulcsszámú, - de a BRAUN F 910 Professional VALÓBAN 62-es kulcsszámú! Még akkor is, ha neked ez igen kellemetlen tény!

Sőt! még űberelem is neked! Mint láthatod az adatoknál, a nagylátószöget a gyár 28 milliméterben határozta meg, és a normált 35-ben. A filmes gépeknél a normál objektív 50 milliméter... Szóval, lehet, hogy még 62-nél is több?... Hát, igen...

Nézz utána a neten, (vagy tudom küldeni az elérhetőségét) és belátod, hogy (minimum) tévedtél!

Úgyhogy a "redőnyzár szele" az még valóban csak egy szellőcske, és messze nem egy orkán nálad!

Azt hiszem, nem túlzott részemről az az igény, hogy némi utánanézéssel értékeld -amatőr létedre- egy olyan ember kijelentését, aki annyi ideje fotózik, mint a te össz életkorod, ez a(z egyik) szakmája, és -veled ellentétben- tudja is, amit mond!

Megkövetésedet megértéssel fogadom...

Íme, az adatok, amiket te nem -illetve rosszul- tudtál: (Ha nagyon nem megy a német, lefordítom...)

Technische Daten
Hersteller Braun Film- und Fototechnik, Frankfurt
Typ F910 professional
Einführung 1976
Ausverkauf 
Neupreis 900 DM / 450 Euro (ez egy HASZNÁLT példányról szól!)
Blitztyp Stabblitz
Leitzahl 62 (Normal)
45 (mit Weitwinkelsstreuscheibe)
ausgeleuchteter Bildwinkel Normal = 35 mm Objektivbrennweite bei Kleinbild
mit WW-Streuscheibe = 28 mm Objektivbrennweite bei Kleinbild
Blitzleuchtzeit 1/200 - 1/20 000 Sek.
Blitzsteuerung manuelle Volleistung oder mittels internem Sensor (3 Arbeitsblenden) resp. externem Sensor Braun VarioControl (8! Arbeitsblenden)
Kontakte PC-Stecker an lösbarem Kabel
Farbtemperatur 5600 Kelvin
Stromversorgung spezieller Akkukorb mit NC-Akkus oder Bleiakku
Abmaße 150 x 175 x 67 mm (Generator)
141 x 251 x 94 mm (Lampenstab)
Gewicht ca. 2500 Gramm
Sonstiges Sonderzubehör war damals:
Reflexschirm für indirektes Blitzen, Zusatz-Leuchtstab mit LZ 44, externer Sensor zum Aufstecken auf den Kamerablitzschuh.
Bemerkungen Die Sync-Spannung beträgt bei meinem F910 gemessene 21 Volt, ist also für viele aktuelle Kameras recht hoch.
Da die originalen Bleiakkus heutzutage vermutlich nur noch selten die frühere Leistung aufweisen und auch die damals verbauten NC-Akkus inzwischen stark gealtert sind, hier ein Hinweis: Der F910 funktioniert mit 6 aktuellen NC- oder NiMH-Zellen (hochstromfähig, da kurzzeitig bis 9A fließen können!) sehr gut, diese sollten allerdings nicht mit dem originalen Braun-Ladegerät geladen werden, sondern mit einem aktuellen gesteuerten Ladegerät mit Ladeschlußerkennung. Dies kann nach Abschalten des Generators und Abziehen des Verbindungskabels durchaus im Gerät erfolgen, da der Akku dann zweipolig von der Elektronik getrennt ist.
Hinweis: Der Umbau sollte aus Sicherheitsgründen nur von einem erfahrenen Elektriker / Elektroniker durchgeführt werden.
Der F900 ist sehr bauähnlich, die Unterschiede sind vermutlich lediglich das fest angeschlossene Sync-Kabel und eine etwas andere Hochspannungsschaltung im Generator.

Előzmény: rámiusz (13305)
_D.S. Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13308
sziasztok. valakit esetleg érdekel ilyen megoldás?

az első kép a zárt boxxal készült
az alsó a fény eloszlását próbálja bemutatni. F29 -2vaku ISO100 ND szűrő

gabor01 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13307

Tudtommal egy fórumtársunknak (isan) van egy eladó Metz 60CT-4 vakuja.

60-as kulcsszám, 2 reflektor, új aksi és alacsony talpfesz...

Előzmény: hunnia1988 (13301)
nemethla Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13306
A publikus mélemre dobd már át légyszi a típusát, meg azt hogyan rögzíted.. Köszi!
Előzmény: ngyptr (13304)
rámiusz Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13305
Nem egy vaddisznó Braun és 62 helyett csak 36 a kulcsszáma de nézd meg ezeket is. Használhatod rekeszautomatikában is és manuálisan is. Utóbbi esetben 1/1-1/64 között nagyon jól szabályozható a teljesítménye. Sajnos 6db elemmel/akkuval megy. Ha viszont kaposvári vagy, tudok kölcsönadni egy hozzávaló külső akkupackot. Talán még a vaku is megoldható lenne. Igaz az akkupack válltatyója kicsit kontakthibás, de nem vészes működik rendesen.
ngyptr Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13304

Szia!

Igen, tudom, hogy a Metz-nek is van az a "legendás" többvillanófejese, de azt még ma sem adják túl olcsón... Meg hát még nem is volt a kezemben...

Ezért aztán nem merek nyilatkozni róla.

A BRAUN-ra egész fiatal korom óta vágytam, de a hetvenes-nyolvanas években az megfizethetetlen volt (nekem)... (Több, mint 1000 Márka volt, ha jól emlékszem...)

Most már "magamévá tettem" nem is egyet, nos, én még nem csalódtam benne! A 62-es kulcsszámmal nem is nagyon lehetne...

Volt, hogy éjszakai rallie-t fotóztam vele, 20 méterről tökéletes képeket csináltam 100 as érzékenységgel... Akkorát pukkan olyankor, hogy a másik fotós ijedten nézett rám, miközben ott izzadt az EX-ével...

Ja, és ha többvakus rendszert akarok használni ("mobilban"), egyszerűen betolom a nyelébe a másiknak az IR-es vakukioldót, és máris mehet a dolog.

Vagy rádióssal sütöd el, akkor még illesztő sem kell hozzá, és bárhová teheted, nem kell a gépednél lennie.

Ezt így volt, hogy erdőben is használtam, derítésre.

2 ilyen vakuval már meg lehet próbálkozni az "amerikai éjszaka" effekttel is...

-

Az előzőben leírtam, hogy nekem mindössze háromezer valahányba került az akkumulátor, ennyiért majdnem hogy 8 márkásabb elemet sem kapnék...

:-)

Üdvözlettel

N. P.

Előzmény: nemethla (13302)
ngyptr Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13303

Szia!

Rendben, az a lényeg, hogy érted, miről van szó!

Én értem, hogy péntekre kell, bár én biztosan nem adnék annyit egy Sigmáért (egyáltalán vakuért), amennyibe az újonnan kerül...

Mert ha a picit régebbiek közül kiválasztasz egy nagyon jót, evvel a kis kapcsolással tudod csatlakoztatni a gépedhez:

http://kep.tar.hu/ngyptr/50610963#2

Ez a kis kapcsolás akár a vakuba is beleépíthető, ha van benne hely. (a legtöbbben van)

Egyébként ajálom neked a Nemethla hozzászólását is, látod, ő is az ilyen bevált "veteránokra" esküszik...

-

Eredetileg ilyen cserélhető dobozban van a BRAUN-nak az akkumulátora, de én nem találtam olyan méretű, és 8 Voltos (!) akkut, ami gyárilag belevaló. Ezért aztán elmentem a legelső akkumulátor-boltba, és vettem ezt a 12 Voltos zselés akkut, és beraktam a doboz helyére, majd rögzítettem. Volt vagy kemény háromezer-valamennyi... Eredetileg a szünetmentes tápokhoz használják. Nagyon hamar tölt vele a vaku, és iszonyú sokáig bírja! Ráadásul nem kell hozzá speciális töltő, egy normál autós akkutöltővel (áramkorlátozással) tölthető.

Üdvözlettel

N. P.

(Apropó, milyen obikat árulsz? Látod, azt sajnos nem lehet itthon csinálni...)  :-)

nemethla Creative Commons License 2009.12.07 0 0 13302
Nekem is itt figyel egy Braun F900 és egy öregecske metz 402-es. De van két multiblitzem is, nem arról van szó, miben hisz az ember. A saját tapasztalatom azt mutatja, hogy ( próbálva metz 60 CT1 - metz 50 mz5, hogy távkioldás is legyen, ezekkel együtt 2 db metz 76 mz5, 54mz4 ) a leggyorsabban beállítható, kevés külön odafigyelést igénylő megoldás pl a HSS miatt is a kültérben is a derítésre az ettl, szintén kültérben a többvakus használatra megbízhatóbb a gyári rendszer ( illetve itt jött be a PW ), de olyan körülmények között, ahol (esküvőn, rendezvényen) nincs idő beállítgatni, tesztelni, valamint kellene több lámpát használni, ott az optijai slavek a rengeteg egyéb fotós miatt nem használhatók, csak az egyedi rádiós vagy a gyári infrás slavek. de pl oviban egyedül szépen dolgozott a metz nyeles+ 430 ex, azzal a régi csalafintasággal, hogy a metzen egy blendével nyitottabb munkarekeszt állítottam be, mint a fgépen. Tehát f4-el fotózva, a metz 2,8-as automatán a plafonra a gép mellől, a gépen szembe egyenesen a 430-as ettl-ben, és a metz pontosan adagolta a fővillanás mellé a szórt fényt. (ugyebár a 430 nem tudhatta, hogy kap még segítséget). de az itt kérdező, jelentkező átlagamatőrök nagyon ritkán tekernek el a biztos beálításról, még ritkább van energiájuk/idejük öreg vakuk felújításával (akkucsere) kísérletezni. Szóval a gyors és hatékony megoldás sjan a drágább... De nem nézem le, aki szereti a Braun F900-at...teljes épületcsarnokot tapétáztunk 3 lánpás szettekkel:..))
Előzmény: ngyptr (13299)
hunnia1988 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13301
Na annyira nem vagyok azért amatőr, hogy automatában fotózzak. :D:D:D Általában mindig manuálisan kattintgatok, kivéve akkor ha nincs időm vacakolni a helyes beállítással. Ebben az esetben a záridő előválasztást szoktam használni, de semmiképpen sem a full automatát. Mióta megvan a gépem még egyszer sem fotóztam így.. nem is fogok azt hiszem. Viszont olyan ismerősöm van aki D90-en csak automata módban fotózik. :D
A vakukat nem ismerem egyáltalán így dunsztom sincs, hogy hogyan is fogok vele fotózni. Ebben az esetben jogos az amatőr jelző, de azt írtam is az elején, hogy nem vágom a világítástechnikai dolgokat.. :D
Két hete nálam volt egy napra kölcsönben egy nikon sb-900-as vaku, a gazdája nem akart megmutatni rajta semmit, azt mondta tegyem automatába aztán az megold mindent.. :P Mondanom sem kell, hogy a 10 értékelhetetlen kép után manuálba tettem...és annak ellenére, hogy nem értek hozzá lényegesen jobb képeket készítettem mint az automata üzemmóddal. :)
Köszönöm Péter a hasznos tanácsokat! Utánanéztem az ajánlott vakunak, igen jókat írtak róla, eladót viszont jelenleg nem találtam sehol. Nekem viszont péntekre sürgősen kell valami..úgyhogy a sigma mellett döntöttem, remélem nem fogom megbánni. Anyagilag sajnos nem tudok többet áldozni rá, így is kettő obim bánja, ugyanis áron alul kell meghirdetnem, hogy minél hamarabb megvegyék.
De ha találok akkor az általad említett vakut is beszerzem, ha már ilyen jó áron hozzá lehet jutni. Akksit hol tudok hozzá szerezni?

Köszönöm a segítséget Neked is és a többieknek is még1x!

robyka_ep Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13300
na ezt próbáltam sugallni . Tulajdonképpen tök mind1 milyen vakut használsz , csak nagyot villanjon. Ha jó képet akarsz ilyen rendezvényen el kell felejteni az automatikát csak magadban bízhatsz . Hidd el kevesebbet tévedsz mint az i-ttl. Nálam be van betonozva a gép is a vaku is manuálba , de minden téren ( kivétel af ) . És mindig egyenletes anyagot csinálok vele.
ngyptr Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13299

T.  hunnia1988 !

Tipikus kezdő-problémákat sorolsz fel... Meg vaccillálsz, hogy melyik rosszat vedd meg a rosszak közül!

Lehet, hogy most fölszisszensz, amit mondok, de (csatlakozva azt hiszem a Némethla-hoz) te is az ilyen ETTL, meg ITTL úri huncutságokban hiszel...

Szerintem viszont ezek játékszerek, az amatőröknek valók. Egy jó fotós szeret mindent maga beállítani, és drágább gépet is csak azért vesz, hogy KI LEHESSEN KAPCSOLNI RAJTA AZ AUTOMATÁT! Ugyanis MINDEGYIK automata csak az átlaghelyzetek ura, helyettünk nem tud gondolkodni! (Gondolj csak olyan egyszerű szituációra, mint az ellenfényre, ahol már neked kell beavatkozni a világbajnok gép automatikájába...)

A konkrét problémád megoldása: az adott helyszínt egy profi, nagyteljesítményű vaku képes bevilágítani! (persze a legkorrektebb több, álványos stúdióvaku lenne, de jelezted, hogy nincs otthon pénznyomdád...) Javaslatom: menj el a Vaterára pl., és vegyél pár ezer Ft.-ért egy BRAUN F900 Professional-t! Ez a vaku a filmes világban a legprofibbak vakuja volt, automatára is lehet tenni (ha ragaszkodsz ahoz), és bődületesen nagy, 62-es (!) kulcsszáma van (normálban)! (De még nagylátószögben is 45!) Számolj!

Olyan 20 méterig bárhol jó vagy, utána legfeljebb föltekersz 200-ra... Más meg már rég 800-on vacakol az ilyen SB-kel, meg az egyéb agyonbonyolított, agyondigitalizált játékokkal!

Teljesítményére jellemző, hogy (én egy zselés, 12 voltos, 6 Ah-s akkumulátorral használom) a teljesen kisütött vakut 4-5 másodperc alatt tölti föl, és ha pl. automatában fotózol vele, és az automata leszabályoz, akkor a töltés olyan gyors, hogy nem tudsz olyan gyorsan exponálni, amit a villanás ne tudna követni! A Canonon a lassú sorozatot bármeddig követi!

Szóval szerintem itt kezdődik a vaku, nem az SB-nél, és társainál...

Ja, -és ami állítólag neked számít- tizedáron!

Azon ne idegeskedj, hogy a vásárlás után elromlik...

Egy ilyen csúcsmodell BRAUN nem erről híres...

(Arra persze vigyázz, hogy a magasabb talpponti feszültséget kiküszöbölendő - csak illesztőegységgel csatlakoztasd digitális géphez! Az kerül vagy kemény 500 Ft.-ba, és ha nem értesz az elektronikához, én is tudok segíteni benne!

Üdvözlettel

N. P

Előzmény: hunnia1988 (13298)
hunnia1988 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13298
Öcsém szalagavatója lesz és rajta keresztül az osztályának és az évfolyamból több embernek is fotózom. Úgyhogy ha azt vesszük rendezvényfotózás inkább. Mivel először fotózok rendezvényen, ezért is érdeklődöm, hogy milyen vakuval lenne a legmegfelelőbb fotózni.

Az SB 600-ról közben letettem, mert újra nincs pénzem a használtnál pedig valóban kérdéses, hogy mennyit is villant valójában...nehogy a vétel után rögtön tönkremenjen.

A lentebb leírt két vaku között vacilálok, de én inkább a sigma felé húzok már csak az ára miatt is.
Előzmény: -Minarik- (13296)
hunnia1988 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13297
Akkor csak a közelképekben bízhatom... :D
Viszont vaku ahhoz is kell, így a kérdésem még mindig adott :
METZ Mecablitz AF 48-1N vagy Sigma EF 530 DG ST?

Köszönöm az eddigi segítségeteket és a továbbiakat is! :)
-Minarik- Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13296
Rendezvenyfotozast vallaltal, vagy egy bizonyos szemelynek fotozol? Sb-600 es koncentralj a feladatra vagy a szemelyre elkapva a fontos pillanatokat. Nem art ismerni a forgatokonyvet is. Annelkul csak kapkodas lesz. 50-es obi es menj kozel amennyire csak tudsz.
Előzmény: hunnia1988 (13290)
futoz Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13295
580 ex II
Előzmény: Törölt nick (13294)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13294
Sziasztok, külső vaku választáshoz kérnék tippeket, bulifotózásra kéne. egy Canon 500Dm van 18-55 kit obival.

Arra gondoltam hogy Metz 36 os elég?
Vagy esetleg Speedlite 270EX?

Ezek amik ugy elfogadhato árban lennének, de bármilyen tanácsot szivesen veszek :)
futoz Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13293
4-xxxxx db studióvaku
robyka_ep Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13292
ha nincs lehetőséged több vakus megoldást használni , akkor egy dolgot tudok neked javasolni mennyél közel a témához , a lelátót felejtsd el . Max 3 méterre legyél iso 640 vagy 800 és kerüld a direkt villantást . És ami nagyon fontos ne használj ttl-t vagy nagyon alaposan nézd meg a korrekciót.Ha van kellő tapasztalatod mindent manualban használj , akkor nem ér meglepetés
Előzmény: hunnia1988 (13285)
apca Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13291
Szóval valamit mindenképpen szereznem kellene. :)
Szerezhetsz, de az eredmény csalódás lesz.
Legalább is rettentően kell vigyáznod arra, hogy nehogy valami közeli is belekerüljön a képbe, mert az hihetetlenül rondán ki fog égni...
hunnia1988 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13290
Jogos a felvetés....de akkor is többet érek el némi plussz fénnyel - amit csak a vaku tud biztosítani - mintha anélkül fotóznék, pusztán csak a terem fényeivel és a magasabb érzékenységgel kísérletezgetve. Iso 800-nál 5,6-os rekesszel 1/40es záridő a max..itt még aránylag jók a fények, viszont nagy a bemozdulás esélye a képstabi ellenére is. Pláne, ha tánc közben akarok fotózni.
Szóval valamit mindenképpen szereznem kellene. :)
Előzmény: apca (13289)
apca Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13289
A vaku arra kell, hogy az egész csarnokot be tudjam világítani a szalagtűzésnél, osztálytáncoknál, vagy a közös keringőnél.

Pont fordítva. A közeli képekre villanthatsz, de a távoliaknál feleljtsd el!

Mekkora is az a csarnok?
Számold ki, hogy milyen blende kellene:
Vaku kucsszáma/távolság=blende.

Előzmény: hunnia1988 (13288)
hunnia1988 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13288
Közeli képeknél természetesen nem akarok én sem "pofánvillantani" senkit. :) A vaku arra kell, hogy az egész csarnokot be tudjam világítani a szalagtűzésnél, osztálytáncoknál, vagy a közös keringőnél.
A közelképeknél az 50/1.8 tökéletesen megfelelő lesz, azt gondolom legalábbis, vagy max vakus derítés, de semmiképpen sem telibe vakuzás. :)
Az érzékenységet sajnos iso 800-nál feljebb nem emelhetem, mert még ha rawban fotózom is akkor is nagyon magas lesz a zajszint.
(Eredetileg lett volna egy d90-em ott nem lett volna ilyen probléma, de sajnos az a gép szervízben van jelenleg... :( )

Viszont a távoli képekhez, mint ahogy azt fentebb írtam, vagy csoport képekhez mindenképpen kell vakut használnom.
Előzmény: apca (13286)
zorko Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13287

A csarnokot nemigen fogod tudni "bevilágítani"...

Kérdés, hogy mennyi az adott fény? 1/60 f/4 ISO800 ad legalább egy fényértékkel alexpós képet?

Én a helyedben használt régebbi, de bikás automata vakut vennék (min. 35-40-es kulcsszám, de nem 85 meg 105 mm-en értelmezve, hanem 35 vagy max 50mm-en!)

apca Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13286
"A kérdésem az lenne, hogy van-e olyan vaku ebben az árkategóriában amivel aránylag jó fényeket és képminőséget lehetne elérni a lelátóról fotózva is?"
Nincs.

Legalább is a gépre szerelve, egy vaku. Több villanót elosztva a területen és egyszerre elsütve elképzelhető lenne, de - szerintem - ez nem a részedre járható út.

Inkább egy jó fényerős objektívvel, magas érzékenységgel próbálkoznék. Az legalább a hangulatot is jobban visszaadja, mint egy vakuvel pofánvillantott kép.
hunnia1988 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 13285
Elég hülye és amatőr kérdéssel fordulok, hozzátok..de a vakuk, világítástechnika terén még nem igazán vagyok jártas.
A problémám az lenne, hogy egy szalagavatón szeretnék fotózni, de nem igazán tudom, hogy milyen vakut is vegyek erre a célra, mi az amivel megfelelően be tudnám világítani a csarnokot. A helyszín egy sportcsarnok, maga a "pálya" az akkora mint egy normál kézilabda pálya. Van egy 500 férőhelyes lelátója, a csarnokot neonfényű égők világítják meg, az a tipikus sportcsarnokos fények jellemzik. Tehát vaku nélkül lehetetlenség fotózni.. Legalábbis az én gépemmel. Nikon D80-at használok, és egy 18-105 vr obival+egy 50/1.8 akarok fotózni.
Anyagilag nem állok valami jó ezért csak max. 40-50 ezret tudnék áldozni a vakura. A kérdésem az lenne, hogy van-e olyan vaku ebben az árkategóriában amivel aránylag jó fényeket és képminőséget lehetne elérni a lelátóról fotózva is?
Nézelődtem és olvasgattam én is. Én ezeket találtam:
- Sigma EF 530 DG ST (Nikon) vaku 47.600 huf
- Metz Nikon MB 48 AF-1 vaku 57.000 huf
- és egy Nikon SB-600 vaku, használt, 50.000 huf.

A leírások és vélemények alapján szerintem a sigma lenne a jó választás, viszont az sb-600-ról nem sokat tudok...

A segítségeteket nagyon megköszönném!

gabor01 Creative Commons License 2009.12.05 0 0 13284
Előzmény: karera (13282)
robyka_ep Creative Commons License 2009.12.05 0 0 13283
a Mikrostatól kiárusított softboxot próbálok összerakni ,és némileg nem boldogulok vele ez egy 1 m -es gunagbao octobox . Nekem úgy tűnik hosszú a pálc ami van hozzá . Ha valaki használ ilyet nem mérné meg nekem milyen hosszú pálca van hozzá. A speedring ilyen

http://www.guangbao.com/UploadFile/ProductFile/softboxes/ra8.jpg

karera Creative Commons License 2009.12.04 0 0 13282
Rossz Pentax vakut, Metz (Pentax) rossz vakutalpat keresek. Ha van valakinek ...
gfoto Creative Commons License 2009.12.04 0 0 13281
Ahhhhmed. már értem mi a kettő :)

18-at akárhogy is megér!
Előzmény: sz.gerike (13275)
gfoto Creative Commons License 2009.12.04 0 0 13280
Ja, 61antana METZ-e van rajta :)
Előzmény: gfoto (13279)
gfoto Creative Commons License 2009.12.04 0 0 13279
Mi 2? a linken csak egy van, és biztos ennyi egy, mert vettem nemrég náluk egyet :(.
de minek... Az állvány egész jó, pont elbírja a rendszervakumat a cuccokkal :)

Vaku
Előzmény: sz.gerike (13275)
-Minarik- Creative Commons License 2009.12.04 0 0 13278
Talaltam sarut a panellal egyutt.
Előzmény: képfaragó (13256)
sz.gerike Creative Commons License 2009.12.04 0 0 13277

ELKELT!  Köszönöm az érdeklődést!

Villanj körte szett. Csak kipróbálva volt!  2db komplett szett!  18.000.-

Előzmény: sz.gerike (13268)
Vincent Mc Spoorol Creative Commons License 2009.12.04 0 0 13276
Oltshown vettem, oltshown adom. :-)

Már csak két darab van, meg a 600-asok, azok kicsit használtak, és nincs hozzájuk reflektor. 1 év a warranty.

Regards,

Your Vincent
Előzmény: senkisee (13260)
sz.gerike Creative Commons License 2009.12.04 0 0 13275

http://mikrosat.hu/product_info.php?cPath=56&products_id=435

Igen az ár a 2db-ra értendő! :)

Előzmény: Bubukain (13272)
nemethla Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13274
Beépített vakut nem írtam, azt írtam, ha van rajta vaku. A Canon vázakból még csak a 7D tud mastert vezérelni úgy, mint a nikonok. A SZÁMOLÓS SLAVE PEDIG OLYAN OPTIKAI VILLANTÓ EGYSÉG, AMELYIKNÉL BEÁLLÍTHATOD, HOGY HANYADIK VILLANÁSRA SÜSSE KI A RAJTA LÉVŐ VAKUT. áLTALÁBAN EGY ELŐVILLANÁS VAN, TEHÁT A MÁSODIKRA KELL TENNI, ÉS BÁRMILYEN RÉGEBBI VAKU VAGY STÚDIÓVAKU ELVILLANTHATÓ E-TTL-ES ELŐVILLANÓ VAKUVAL IS. A caps lock beragadt, de nincs kedvem újraírni, bocsi:)))
Előzmény: zsolesz79 (13269)
Daguerre Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13273
Az 500-as is elvillan. ;)
Előzmény: zsolesz79 (13265)
Bubukain Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13272
a 2 együtt?
gyártó?
Előzmény: sz.gerike (13268)
Cramp1 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13271
Walimex 72cm ernyőbox 9000 Ft

110X70cm sotbox Bowens bajonettes 15 000 Ft

55cm fehér beauty dish Bowens bajonettes 12 000 Ft

Vagy walimex csatis beauty dish v softbox érdekel!

Email publikus!
futoz Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13270
hááát
Előzmény: zsolesz79 (13269)
zsolesz79 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13269
Nem vagyok otthon vaku témában: mik azok a számolós slave-ek? Kicsit összezavarodtam, mert veled ellentétben mások azt írták, hogy a Metz 58 AF-1 nem tud távol elvillanni az 500D beépített vakujára. Most akkor mi az igazság?

A 350D + Sigma EF-500 Super biztos, hogy tudja ezt, egy ismerősöm ezt használja, ebből gondoltam, hogy EF-530 Super is tudja. Viszont én lehetőség szerint Metz-et szeretnék, ha tudja ezt a funkciót.
Előzmény: nemethla (13267)
sz.gerike Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13268

Villanj körte szett. Csak kipróbálva volt!  2db komplett szett!  18.000.-

30/434-50-01 vagy sz.gerike@gmail.com

nemethla Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13267
Canon vázon, ha van vaku, annak a fényére a számolós slavek is elvillannak pl. De a Metz 58 AF 1C is, meg az említett Sigma is. annak ugyan a régebbi változatát kb 4ezerért újra kelll setupolni, de a Camerások megcsinálják, és mködik az újabb vázakkal is
zsolesz79 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13266
Konkrétan 500D-vel
zsolesz79 Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13265
Köszi a válaszokat! Akkor ezek szerint csak a Sigma EF-530 Super, ami Canon vázzal el tud villani fényre?
-Minarik- Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13264
Vigyazok perSze. Egy sima eldobhato kamera kondija razott meg egyszer. Kiveszem az aramkort es megtakaritom az aljat is. Talaltam vakusarut de aramkor nelkul. Most igy vegiggondolva, lehet hogy a vakusaru erintkezoi zarnak rovidre.
Előzmény: képfaragó (13256)
nemethla Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13263
A 7D vázilag tud Canon master lenni, de csak ő. Azért írtam, hogy vagy Nikonos Metzed legyen Nikonhoz, az gyárilag min tud ilyet, a Canonál meg ez az egy kivétel a 7D, de nem gondoltam volna, hogy ilyenre kell, mert akkor nem lenne kérdés:)))
Előzmény: gfoto (13258)
futoz Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13262
Ezt tőlük kérdezd meg, de ott a válasz az oldalon :)
Előzmény: senkisee (13260)
jaky Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13261
Sziasztok!

Nagy bajban vagyok, szombatra kellene egy rádiós vaku adó rész (tp-04), tehát vennék, kölcsönkérnék egyet. Kiskunhalas-Kecskeméti környékéről lenne jó, mert így kikerülhető lenne a posta.
Levelet, ajánlatott a jjaky kukac freemail.hu - ra kérek
senkisee Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13260

http://www.fotosdiszkont.hu/walimex-cy260k-vakuszett-p-180.html

ez miért ilyen olcsó itt?

máshol 60-70ezer darabja ennek a lámpának.

ravensc Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13259
hi,
fényre nem villan,
viszont tud ttl slave lenni (ha a beépített vakud tud master lenni akkor elvillanthatod).
Előzmény: zsolesz79 (13253)
gfoto Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13258
7d-vel nézted már? ott mintha írták volna, hogy kezeli a beépített, legalábbis a canyon vakukat. Nekem 5d2 van, abban még beépített vaku sincs :/ (de nem is hiányzott soha)
Előzmény: nemethla (13257)
nemethla Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13257
Nikonéval lehet, hogy igen, Canonnal nem
képfaragó Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13256
Először is vigyázz a nagyfeszültség miatt, remélem valamennyire ismered a villanytant.
Ha szétszedted, akkor a kiszerelt áramkört amire ráfolyt az elektrolit, próbáld meg gondosan fogkefével megmosni, és teljesen megszárítani. Ha a vegyszer nem mart bele a cuccokba, csak némi átvezetés van, még szerencséd is lehet.
Előzmény: -Minarik- (13252)
foto-k Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13255
Dolgozó (és már nem dolgozó) szaktársak, figyelem!
Sürgősen szükségem lenne egy Hensel Contra csatlakozású Beauty Dish (nagy tányér, tepsi, stb.) reflektorra.

pannon 934IO59
gfoto Creative Commons License 2009.12.03 0 0 13254
Milyen metz, és milyen gép? Nem mind1.
zsolesz79 Creative Commons License 2009.12.02 0 0 13253
Tudja valaki, hogy a Metz 58 AF-1 el tud villanni slave-ként a built-in vaku fényére? Köszi!
-Minarik- Creative Commons License 2009.12.02 0 0 13252
Egy aprosag. Az SB-800 am regota szorakozik. A vakukapucsban van egy pici nyomtatott aramkor. Az kapott meg regebben egy kifoly akksibol egy halom trutymot ami mostanra szepen megcsocsalt valamit. A vazon hasznalva teljesen random modon villog es persze az I-TTL is a multe. Slave vagy SU-4 modban hibatlan. Ha nem mozgatom off camera modban sc-17 kabellel is jo. Ettol fuggetlenul szeretnem megbutykolni. Gondolkodom egy halott 600 vagy 800 asbol attenni azt a panelt az egesz vakutalppal egyutt cserelni. Ha van mas otlet szivesen varom. Ha van valakinek halott rendszervakuja kerem irjon!!! Koszonom elore is!!!
nemethla Creative Commons License 2009.12.01 0 0 13251
A fekete akkudobozt 1-5 ezer között szereztem, álapottól függően. De a legjobb a legolcsóbb, mert úgyis cserélni kell az 5 db bébi akksit benne. Egy akksi nélküli Metz 60 CT1, ha a töltője, generátora, vakusíne megvan, 7-10 ezer körül ér.
Előzmény: zöldhátú (13250)
zöldhátú Creative Commons License 2009.12.01 0 0 13250

Sziasztok!

Tud-e valaki segíteni, hogy hol lehet a legolcsóbban beszerezni a Metz 60 CT1/2-höz 60-38-as akkut?

Illetve mennyit érhet manapság egy ilyen komplett vaku - akku nélkül, természetesen?

Elöre is köszönöm a segítséget!

zorko Creative Commons License 2009.12.01 0 0 13249

Ja, így már értem a töltési idő problémádat... :-)

Szerintem ki kéne próbálnod egy (egyszerűbb) automata vakut, és meglátnád, hogy kb. hogy megy ez. Aztán eldöntöd, hogy kell-e egyáltalán ilyen-olyan TTL és mennyiért.

(Tudod mit jelent az "automata vaku", és hogyan kell használni? :-)

Előzmény: Alien69 (13246)
arnyekxxx Creative Commons License 2009.11.29 0 0 13248
Ott a zavar az erőben, hogy vagy rendszervaku valami és akkor tudod a vázról vezérelni, vagy manuális és akkor a vakun állítgatod a teljesitményt. Persze rendszervakunak is lehet manuális beállitási lehetősége, de ettől az még rendszervaku marad.
Előzmény: Alien69 (13245)
greyhead Creative Commons License 2009.11.29 0 0 13247
Üdv! Egyszerű vakukábelt keresek, amely csupán középérintkezős átvitelre alkalmas. Utángyártott, használt is lehet, jóárasítva. Emailem publikus.
Alien69 Creative Commons License 2009.11.28 0 0 13246
Sunpak MZ440AF-PT, bekapcs gomb, iso beállítás, és reflektor beállítás, tehát mint a manuális vakuk nagy részénél. Nem tud P-TTL-t, a váz meg csak azt (K200D).
Előzmény: zorko (13244)
Alien69 Creative Commons License 2009.11.28 0 0 13245
De ez ADI-s külső "rendszer" vaku, csak a legolcsóbb, Soligor manuális. Persze, valszeg rosszul tudom, de ettől függetlenül azt tudom, hogy a vázról tudtam +-2 értéket állítani a vakun. :-)
Előzmény: arnyekxxx (13243)
zorko Creative Commons License 2009.11.28 0 0 13244

Melyik az a Sunpak? Nincs rajta automata üzem?

Előzmény: Alien69 (13242)
arnyekxxx Creative Commons License 2009.11.28 0 0 13243
mert az ADI-nak köszönhetően tudtam a gépvázról szabályozni a vaku teljesítményét +-2 értékkel

Ennek azért ugye tudod, hogy semmi értelme nincs. Manuális külső vakut az életben nem vezérelsz vázról, az ADI-nak köszönhetően meg föleg nem, mert ez a Minolták vakuvezérlésének a neve (mint másoknál az E-TTL meg I-TTL meg egyebek), Attól , hogy a gépen állítgatod az ADI-ra állitott vakuvezérlést, nem fog nemminolta/sony kompatibilis külső vakut szabályozni.
Előzmény: Alien69 (13242)
Alien69 Creative Commons License 2009.11.28 0 0 13242
Nehéz ügy. Bridge-ről váltottam. Minolta kisgépem van, Soligor manuális vakuval. De, egyedül azzal volt bajom, hogy nem forgatható a feje. :-) Na jó, nem olyan gyors a feltöltési ideje. Elvileg táncversenyeken, bemutatókon fotózgattam, már, évente 1-2-3 alkalommal max. El lehetett lenni ezzel a bridge+külső vaku párossal, mert az ADI-nak köszönhetően tudtam a gépvázról szabályozni a vaku teljesítményét +-2 értékkel. Most, a dslr-mel, a Sunpak manuális vaku csak full elvillan, és ennyi. Erről kellene tovább lépnem. :-D
Előzmény: képfaragó (13241)
képfaragó Creative Commons License 2009.11.28 0 0 13241
Szia! Nem csoda, hogy szenvedsz a vakukkal a digitális korszak óta (állandóan és szinte feleslegesen) változnak a típusok, és nehéz a kompatibilitási kérdésekre választ adni. Azért is nehéz, mert a gyárak általában csak az éppen futó típusokra adnak információt, természetesen a konkurenciáról csak annyit, hogy azt ne használd. Még a saját régebbi típusaik használatát sem segítik, mondván dobd a kukába. P-TTL nélkül is lehet élni, ha nem csinálsz kapkodós riportokat. Ha a fényképezőgépeden a manuális állás alkalmazható, egy kicsi figyelemmel az automata rekeszelőválasztás ,,A" üzemmód is elég kényelmes. Sőt ha ki akarom akasztani a fotóstársakat, akkor azt az eretnek megjegyzést is megkockáztatom, hogy az automata vakuzás ugyanolyan pontos is, mint a sok hókusz pókuszt tartalmazó digitális mérő elővillantásos digitális ,,TTL" vakuzás. Ezt én például csak riportnál használom, minden más esetben manuálisan állítom a vakukat. A Metz nagyon jó és szimpatikus (kedvencem) márka, de P-TTL -t csak az i -végződésű digitális típusaitól várhatsz és csak azzal az adapterrel, amit a Metz a te gépedhez megnevez. Vigyázz, a Nikonnál például már a nyolcadik, M8 -as verzió fut. Ez nem azt jelenti, hogy az M7 -es adapter ne lenne jó digihez, csak nem az utolsó modellhez. A Metz igyekszik korrektnek lenni, a honlapján fent van, melyik géphez milyen a adapter kell. Én akkor sem vennék a metz helyett mást (ha nem telik a gépedhez való Pentaxra) ha le kell mondani a P-TTL vakuzásról. A Metz 53, 54-es sorozata nagyon precíz szerkezet.
Előzmény: Alien69 (13240)
Alien69 Creative Commons License 2009.11.27 0 0 13240
Ó, hát, nehéz (nagyon) eldönteni. :-D Ugye, ami részben fontos, hogy Pentax-hoz kell. Namármost, elvi szinten, ha új vakukat nézem, akkor a nyerő a Metz 48 AF1 lenne, de ez a legdrágább megoldásom lehet(ne). Remek újra töltési idővel, de csak P-TTL-t tud (mondjuk ez nem biztos, hogy baj a szintemen). Van még a Sigma vakuja, ez olcsóbb, de wirelest már nem tud (egyenlőre ez nem szempont), és valszeg minőségileg is "gyengébb" (lehet). A Soligort kezdem elvetni, feltöltési sebessége 9s-re írják, de nem vetem el teljesen. Ezek ára kb 45-46E HUF.
Itt jönnek képbe a használt vakuk. Kaptam ajánlatokat, meg nézegettem az e-bay-t is, és az SCA modellek is képbe jöttek. Ami elbizonytalanít, az 13231-s hozzászólásomnál lévő pdf. 54 MZ-3-ra kaptam ajánlatot, megfelelő adapterrel (SCA 3702 M2) tudna-e p-ttl-t, vagy mondjuk valahogy (pl manuál módban) ttl-t. :-D Elvileg a képhez tartozik, hogy Pentax AF-360FGZ-re is jött ajánlat, árban kb hasonló, mint az 54 MZ-3. Ennek hátránya, ami jelentős, hogy nem forgatható a feje (LOL), teljesítményben azt hiszem, jelentős különbség a Metz javára. Kérdés, használhatóságban mennyire hátrány a gyenge kommunikáció a váz-vaku között. Hiszen árban már ott lenne, mint az új Sigma (szinte). Évente pár alkalommal használnám max. Ergo, kis túlzással, Metz MB 36 AF-4 vaku is remek választás lehetne (27E pénz), még ha nem is forgatható a feje, full manuális, viszont tud p-ttl-t (tehát, egy fokkal talán gyorsabb kezelni). Valszeg még sem ezt fogom választani. :-)))
Előzmény: zorko (13239)
zorko Creative Commons License 2009.11.27 0 0 13239

Na mi van a töltési idővel...? :-)

A nagyobb teljesítményű vaku két okból jó:

- tud nagyot is villanni, ha szükséges - nyillván... :-)

- normál üzemben a teljes töltésnek kisebb részét használja, többet tud ismételni, ha sorozatban kell lőnöd.

Előzmény: Alien69 (13233)
futoz Creative Commons License 2009.11.27 0 0 13238
van ott több méret is
Előzmény: bartha gabor 2 (13237)
bartha gabor 2 Creative Commons License 2009.11.27 0 0 13237

Szia Zoli. Telitalálat ! De a baj, hogy Minoltára és Sony-ra nem alkalmazató, legalábbis a jobboldalon nincs feltüntetve a nevük.

Előzmény: futoz (13236)
futoz Creative Commons License 2009.11.27 0 0 13236
Előzmény: bartha gabor 2 (13235)
bartha gabor 2 Creative Commons License 2009.11.27 0 0 13235

Üdv mindenkinek.Valahol, valamelyik oldalon láttam egy körvakut, ami lehet, hogy házi készitésű, arra emlékszem, hogy a gép tetején, a nézőkénél kapcsolódott valahogy. Tud valaki segiteni ?

aginor Creative Commons License 2009.11.27 0 0 13234
Sziasztok!

Mi a véleményetek a Metz MB 36 F4 vakuról, Nikon D40X-hez? jó választás lehet hozzá?
Alien69 Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13233
Közben én is rákerestem, berakom ide a pdf linkjét is, ha később keresővel rákeresünk, hogy Metz régi SCA modellek kompatibilitási táblázata, meg lehessen találni.
PDF
Előzmény: sakac (13228)
futoz Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13232
Igen a vaku talpán a 2 érintkezőt.
Előzmény: Adam986 (13231)
Adam986 Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13231
Azt hogy tudom megmérni? Addig oké, hogy fogjam meg a multiméter, stb, de hol mérjem? A vaku talpán a 2 érintkezőn, ami villantja?
És ha megmértem, még akkor se fogom tudni, hogy mekkora értéknek szabad lennie?

Magát a vakut már egy fél éve használom és semmi baja a váznak, egy baja vagy "csak", hogy nem lehet állítani a vaku erejét... Mindig csak max.-on villan...
Előzmény: r1 (13227)
sakac Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13230
Az :)
Csak soha nem volt még külső vakum jó pár dolgot nem értek ill tanulok róla vele.
Akkor ez azt jelenti felesleges e másik talp.
Köszönöm a segítséget.
Előzmény: nemethla (13229)
nemethla Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13229
Leírja a triviálist...ha egyszer a központi érintkező megy, akkor a manuál/automata vakuzás is megy...jó cég ez a metz:))
Előzmény: sakac (13228)
sakac Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13228
Ez ok de a pdf annyit ir hogy auto flash vagy manual modot tud ezzel az adapterrel.
De akkor semmi szükség az adpterre ha a sima középpontossal is elvillantja.
köszönöm
Előzmény: nemethla (13226)
r1 Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13227
Elokepes modban nem suti el a kozeperintkezos vakukat a 450D. A vaku talpfeszultseget pedig merd ki, nehogy agyonvagja a gepedet.
Előzmény: Adam986 (13196)
nemethla Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13226
http://www.metz.de/de/foto-elektronik/sca-adaptersuche.html?tx_dkdkbshopblitzanw_pi1[cameratype]=2#anwsearch oldalon a válasz: A 44 mz2 SCA 3202 M7 adapterrel tud mindent. De csak a 44 mz 2,digital, vagy a nagyobbak, az 54 mz4i, ill 45 cl4, 76 mz5. A többi metz vaku nem tusd digitálissal kommunikálni, még a legújabb sca adapterrel sem.
Előzmény: sakac (13224)
sakac Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13225
Még csak elméleti síkon gondolkodom (pénz a legkevesebb) csak sikerült szert tennem egy metz 32 z-2-re.
Előzmény: sakac (13224)
sakac Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13224
Pana G1
Előzmény: nemethla (13223)
nemethla Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13223
Add már meg, mire kell! A váz pontos típusát.
Előzmény: sakac (13222)
sakac Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13222
http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/Download/Homepage_Englisch/Photo_Electronic/SCA_Archiv/SCA_Adapter_Archive_GB.pdf én ezt találtam.
Előzmény: nemethla (13220)
futoz Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13221
Előzmény: sakac (13219)
nemethla Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13220
A digitálissal nem fog működni. Van egyébként segítség: a www.metz.de oldalán van kompabilitási táblázat. Add meg a géped típusát, és megmondja, melyik vaku tud vele dolgozni.
Előzmény: sakac (13215)
sakac Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13219
AZ ötlet jó volt elvileg a SCA 3202 M7 jó lenne már csak a beszerzési forrást kell megtalálnom.Köszönöm.
Előzmény: zorko (13216)
futoz Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13218
Ha azt árulja amire gondolok az egy érdekes anyag, egy kis műanyag, egy kis papír, egy kis textil. Olyan mint a popsitörlő,
Előzmény: gfoto (13214)
zorko Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13217

normálisan a vaku ritkán villan teljes fényerőn. Ilyenkor a nem túl régi típusok már megtartják a maradék energiát, tehát a töltéssel csak pótolni kell, ami sokkal gyorsabban megy. Ha pl. csak 1/4 energia kell a villanáshoz, akkor 4-et tud közvetlenül egymás után villanni, nulla töltési idővel.

Ha tehát fontos, hogy ne kelljen a töltésre várni, akkor használj magasabb ISO-t, tágabb rekeszt....

Előzmény: Alien69 (13208)
zorko Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13216

nagy valószínűséggel nem.

(Biztosabbat a Metz oldálán lehet kideríteni.)

Előzmény: sakac (13215)
sakac Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13215
Adva van egy Metz 32 z2 vaku ami sca3000 system felirattal rendelkezik.Egy sima központi érintkező van rajt.Létezik hozzá egy Metz SCA 3202 adapter ami elvileg olympushoz való.A kérdés a következő ha ez az adaptert beszerzem hozzá akkor a TTL funkciót vezérli az oly-pana gépek?
gfoto Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13214
ezen már én is gondolkodtam, hogy beteszem a "karácsonyi" csomagba a többi közé , és rendelek egyet. Szerinted melyik a jobb? a sima pamut nem gyűrődik nagyon?
egy másik srác árul műanayagot. az nem jobb? az lehet, szakad. Sima papírt nem vennék, mert nem tart soká...
Előzmény: futoz (13212)
posthero Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13213
küldök mélt!
Előzmény: futoz (13212)
futoz Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13212
van pamutom, és pamut poliészterem, árban ugyan annyi 6000 Ft a 2,4x6m
Előzmény: posthero (13211)
posthero Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13211
ami a mcgoaton van?
Előzmény: futoz (13210)
futoz Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13210
igen van
Előzmény: posthero (13209)
posthero Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13209
futoz!

fehér textilhátterer van most valamilyen?
Előzmény: futoz (13203)
Alien69 Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13208
Köszi! :-D
Persze, hajszolom a töltési időt, mert amikor használni akarom a vakut, NE az legyen a hátráltató dolog. Jó, persze, vegyek csúcsvakut 100E felett (vagy használtan kicsit olcsóbban), de nem tellik. :-D Most be van célozva a 48AF1. De, nézegettem e-bay-t is (vatera eléggé kicsinek bizonyul), és vannak 45-s, 50-s Metz-ek, még ha nyelesvaku, az se zavar annyira. Nem biztos, hogy (sokkal) olcsóbban jövök ki, mintha a 48-st választanám, meg ugye az méretben is kisebb (meg nem tud ttl-t, viszont wireless). De, majd meglátom, hogy amikor meg lesz a pénzem ( max 1-2 hét), addigra éppen milyen lábbal kelek fel, és milyen "tanácsokat" kapok addig. Elvileg, nem lét kérdés a vaku, hiszen relative ritkán használom a mostanit is, de a jelenlegi "idegesít" a lassú töltési idejével. A bridge gépem külső vakuja is 100x kellemesebben használható, pedig az is manuális.
Előzmény: zorko (13205)
képfaragó Creative Commons License 2009.11.25 0 0 13207
A vakuk töltési idejéhez még két dolgot fűznék hozzá.
A töltési idő nagyon függ az akku belső ellenállásától, vagyis a minőségétől, a korától és a töltöttségétől.
Ha valaki a vakut full fényerővel hajtja, és a töltési időt hajszolja, akkor a vakuja előbb utóbb a szervizben köt ki.
zorko Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13206

(Ami egyébként valamivel fél blende alatti pontatlanságot/alexpót jelent/okozhat.)

Pontosabban ez attól függ, hogy hogy értjük a 75%-ot. Ha feszültséget jelent, akkor ez inkább 1 blende, mert a fénymennyiséghez még négyzetre is kell emelni...

Előzmény: zorko (13205)
zorko Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13205

Na milyen rendi vagyok, direkt megnéztem neked:

40MZ3i, nulláról lámpagyulladásig, 2000mAh közepesen használt Tesco akksival (NiMH): 9 s

Van neki egy kis könyve is, amiben szépen felsorolja, hogy mivel mennyi idő alatt tölt fel, de azt most inkább nem bányásznám elő...

(Amúgy NémethLa jól mondja, a legtöbb vaku kijelez már 75% környékén. (Ami egyébként valamivel fél blende alatti pontatlanságot/alexpót jelent/okozhat.))

Előzmény: Alien69 (13191)
Adam986 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13204
Működik :)
Köszi futoz
Előzmény: futoz (13203)
futoz Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13203
pld MZS
Előzmény: Adam986 (13202)
Adam986 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13202
Nem, csak a talpát akarom használni az orosz vakunak...
Azt nem tudod megmondani hogy milyen vezetéket érdemes használni? És kb mekkora hosszat?
Előzmény: futoz (13201)
futoz Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13201
Bocs, figyelmetlen voltam, azt hittem, hogy az orosz vakut akarod rákötni, ha csak a talpát az úgy okés, működni fog a dolog.
Előzmény: futoz (13199)
Adam986 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13200
Miért?
Előzmény: futoz (13199)
futoz Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13199
inkább ne tedd!!!!
Előzmény: Adam986 (13196)
futoz Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13198
igen jó, csak használj állványt
Előzmény: senkisee (13194)
Adam986 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13197
Hasonló az orosz vaku talpa: http://www.edigital.hu/Kiegeszito/Hama_kozeperintkezos_adapter_szinkronkabel_csatlakozohoz-p40743.html
És van rajta szinkron kábel csati is...
Adam986 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13196
Hello Mindenki!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a Canon 450d elsüt-e csak középérintkezős vakut???

Ugyanis házilag akarok csinálni vakuzsinórt, amivel el tudom sütni a külső vakut, ami nem középérintkezős, hanem 5-ös, mint a többi canon vaku (konkrétan egy Edixa f-300) és van egy ősidőkből való régi orosz vakum, ami középérintkezős és mivel nem működik már (sajnos) annak a vaku talpa menne rá a vázra és ezt kötném össze az edixával...

Ha van valakinek bármi ötlete léci ossza meg...

Előre is köszi!
nemethla Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13195
Tedd ki a napra...
Előzmény: senkisee (13194)
senkisee Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13194

csináld magad mozgalomban csinálnék egy 50x50x40-es dobozt tárgyfotózáshoz. mivel tudnám megvilágítani szépen és olcsón? valami bolti energiatakarékos égőre gondoltam vagy ledes lámpára. jó ez így vagy ennek nem jó a fénye és inkább vegyek komolyabb lámpát?

minél olcsóbban akarom megúszni, alkalmilag kellene.

nemethla Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13193
Sanyo eneloopokkal nekem 54 mz-k 3-8 mp, teljes kisüléssel max 10 mp. Tudni kell még, hogy sok vaku a töltöttség 75-80%-ánál már kijelez, de a teljes töltésig még majdnem ugyanannyi idő kell...
Előzmény: Alien69 (13191)
Robrt Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13192

Sziasztok, telán ide kapcsolódik:

Minolta Autometer III kézi digitális fénymérő (vaku és környezeti fény) eladó.

Megvigyázott, szép állapot, elemmel, szütyűjével 29eFt.

http://www.butkus.org/chinon/minolta/minolta_autometer_iii/minolta_autometer_iii.htm

Érdeklődni telefonon, mert nem követem a fórumot:  06 harminc 274 91 nyolcvanhét

Utánvét megoldható.

Üdvözlettel:

Robrt

Alien69 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 13191
Köszi a választ, és bocsi, de igaziból pontosan kellene ezt lemérni, ráadásul azt is feltüntetve, milyen típusú elem/aksi volt éppen a gépben. Például, az én jelenlegi vakum, egy Sunpak MZ440AF-PT Ni-Mh aksival, mely 2500 mAh-s 20s alatt töltött fel. Viszont, a K200D-hez kapott Energizer Li-ion-os elemmel 10s-re csökkent ez az idő, és a Varta Ready2, 2100 mAh-s, lassú kisülésű aksikkal is 10s volt ez az idő. Természetesen, nem várhatom el senkitől se a részletes, mindenre kiterjedő leírást (mert én se tudok ilyet prezentálni). Csak, ha van türelmed lemérni két villantás közti időt, beírni milyen aksikkal történt ez, már ez is egy pontos támpont lehet, és sokat segíthet (nekem tutira).
Kár, hogy itt nincsen smiley, ilyen hajbókolóst beraknék. :-D
Előzmény: zorko (13190)
zorko Creative Commons License 2009.11.23 0 0 13190

nekem van egy 40MZ3 és egy 40MZ3i.

Friss akksival néhány másodperc (sacc per kb. 4-5 s) a feltöltési idejük.

Előzmény: Alien69 (13189)
Alien69 Creative Commons License 2009.11.23 0 0 13189
Vaku ügyben lenne kérdésem. Metz SCA-t keresek megvételi szándékkal, lehetőleg 40Mz3i, és e-felett. Pentax-hoz kell (K200D), talpat majd szerzek hozzá. Ezen tipusoknak a feltöltési ideje érdekelne.
Ha van valakinek ilyesmi vakuja, email publikus.
Köszönöm.
mikee07 Creative Commons License 2009.11.22 0 0 13188

40D re keresek macro körvakut.

mail publ

innerimages Creative Commons License 2009.11.22 0 0 13187
Azon a vázon az ISO 400 az, ami még atomrazajosodás nélkül megkockáztatható. Neked ehez a feladathoz minimum ISO 1000, de inkább 1600 kellene a háttér normális kiexponálásához.

A Metz-cel szépen lehetne deríteni, ha lenne hozzá visszaverő felület (relatíve közeli plafon vagy fal), főleg, hogy 2 villanó van benne. De a csarnokok nem erről híresek...

Csütörtökön én is fotóztam az egyik kedves fórumtárs lányának szalagavatóját (Canon 40D vázzal, Canon 17-55/2.8 IS üveggel): ISO 800-1600, F3.2-F5.6, 1/160-1/40, a vakukompenzáció -1 Fé és -2 Fé közt mozgott dinamikusan a céltávtól függően.

A háttér (környezeti fények) és a főtéma világosságának arányát az ISO értékének változtatásával tudod variálni (az ISO emelésével világosodik a háttér), a téma mozgását pedig a záridő csökkentésével tudod megfogni, de ekkor ugye az egész kép sötétedik. Fényerős objektívvel, blende a maximumig nyitva, hogy még épphogy elég legyen a mélységélesség és minél rövidebb záridőket kapj. Képstabilizált váz / obi előny, második redőnyre szinkronizált vakuval lehet picit bemozdulós képeket csinálni 1/30-40-en közeli táncosokról. Nyugodtan, mozdulatlanul álló / ülő emberhez elég az 1/80, gyors táncosokat 1/160 alatt nem érdemes "meglőni".

A szalagavató főként a táncról szól, ebben úgy lehet trükközni, hogy ritmusra fotózol, mindig a mozgás holtpontján exponálsz, ekkor a legkissebb az esélye, hogy bemozdul az alany. Persze csodát ettől se várj, a technikai hátteret sajna semmi sem pótolja... ;)

Ínyencek tehetnek még színmódosítő fóliát is a vaku(k)ra, hogy a helyi világítással megegyező fényt kapjanak, de ez már csak hab a tortára. Ahol én voltam (KEK), ott fénycsöves világítás van: ahány cső, annyiféle színkép, na ott felesleges a fóliával bajlódni.
Előzmény: danokaa (13159)
Chip-TFF Creative Commons License 2009.11.22 0 0 13186
ISO 1000-1600 lenne a te baratod ha nem egy Pentax K200D-vel fotoznal. Tovabba F5.6 iszonyuan szuk ehhez, illene egy fenyerosebb objektivet hasznalni.
Majdnem Creative Commons License 2009.11.21 0 0 13185

előbb gondold át -józanul- mitől lesz lágyabb egy megvilágítás ... milyen távolságról mekkora fénykibocsátó felülettel, mekkora szétszórt és a környezetről visszaverődő "derítő" fénnyel

Előzmény: Zolee_28 (13184)
Zolee_28 Creative Commons License 2009.11.21 0 0 13184
Igen. A különbségre lennék kíváncsi ez meg egy sima fehér műanyag között. Vajon ez is annyira "sötétítené" a vakuzást, módosítaná a színeket. Hú ez lehet hogy nagyon hülyén van megfogalmazva :)
Előzmény: futoz (13183)
futoz Creative Commons License 2009.11.21 0 0 13183
Előzmény: Zolee_28 (13182)
Zolee_28 Creative Commons License 2009.11.21 0 0 13182
Hello. Kérlek segítsetek. 430 EX II-höz szeretnék egy diffúzort venni. Láttam (illetve már próbáltam is) olyat ami homogén fehér színű (és talán túlságosan is lágyít? sötétít) és olyat ami szinte átlátszó, és az elején ilyen barázdált rész van. Melyik a jobb, miért stb. Köszönöm a segítséget. Teljesen kezdő vagyok
futoz Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13181
Előzmény: roac (13179)
futoz Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13180
Eladó 2x300ws es vakuszett . A szett tarttalma 2 db 300ws-es vakufej , 2 db softbox, 2 db állvány.

Ára bruttó 105000 Ft

( de részletre nem szeretném adni )
Előzmény: roac (13179)
roac Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13179
link, részletek?
Előzmény: futoz (13178)
futoz Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13178
dehogynem, az ernyőt tudja. Viszont nem értem az egész ország ebay lázban ég, pedig már itthon is elérhető árban vannak a vakuk.
Egész véletlen van egy eladó 300Ws -es szett , ami akár nagy is lehet emberfotózáshoz.
Előzmény: bokor istvan (13176)
bokor istvan Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13177
Nem vagy béna, de előtte kellett volna kérdezni....
Egyébként nem kell több iso 600-nál. A második redőny is jó, én 60-addal vagy 80-addal szoktamvolt operálni. És ami még szóba sem került a szinhőmérséklet...
Ha emeled az isot az a fény dominál amit a plafonról kapsz higanygőz jód meg afenetudja lámpáktól vagyis szép sárga lesz minden kivéve az előteret ameddig a vaku elvillan. Minél magasabb az iso annál kisebbet villan....
Lesz mit fotoshoppolni.
Előzmény: danokaa (13171)
bokor istvan Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13176
Írni csak azért merek, mert használok én is vakuszettet...
Az első ami feltünt negativumként, a folyamatos fényerőszabályozás lehetőségének hiánya. Magyarul: előfordulhat, h ide oda kell tenni az állványokat mert sok vagy kevés lesz a fény. Rengeteg a kiegészítő ennyi pénzért ez a része megéri. Amit nem találtam az az, hogy milyen szabványú a fej. Bowens bajonett stb. Mert ha nem csereszabatos semmivel akkor eléggé gáz pl. ha az egyik vaku kimúlik, vennél helyette valamit de semmit sem tudsz ezekből a kiegészitőkből használni, és kezdheted előröl.
Előzmény: roac (13174)
THT Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13175
pontosan így van, ahogy mondjátok :)
Előzmény: bokor istvan (13173)
roac Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13174
sziasztok, szeretnék kisebb teljesítményű vakuszettet vásárolni, 1-2 emberes fotókhoz, illetve tárgyfotókhoz. A tapasztaltabbak kérem mondjanak véleményt erről:
link
bokor istvan Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13173
Igen biztosan azzal készült, mert szép piros lett az arcuk és minden amin a ruhából kilóg.
A szintelitettséggel kell még korrigálni kicsit..
Előzmény: futoz (13172)
futoz Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13172
Szerintem az árnyékos/világos részek
Előzmény: danokaa (13171)
danokaa Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13171
Köszi mindenkinek a választ tanácsot!
Akkor valószinüleg meg kell próbálkoznom ezzel a második redőny/hosszú zár dologgal!A baj az hogy ha minden igaz kb. 1 év múlva lesz rá alkalmam újra!:D
Mindenesetre meg nyugodtam,hogy nem én vagyok teljesen béna hanem valóban nem egyszerű dolog ez!

THT!melyik photoshop funkcióval korrigáltad a képet?(magyar a photoshopom)
atti73 Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13170
Jól mondják a többiek. ISO 1600, F2.8 és máris minden rendben lesz.
apca Creative Commons License 2009.11.20 0 0 13169
„fényerős obi. F5,6 helyett f1,4es obi ”
Az sokat segíthat, de benne van a pakliban, hogy - a kis mélységélesség miatt - csak a középső táncos bal fülcimpája lesz éles.

Amúgy tényleg a leghasználhatóbb megoldás a hosszabb idő használata, hogy valamilyen szinten exponálódjon be a háttér is. Az előteret pedig megállítja a vaku.
Előzmény: arnyekxxx (13168)
arnyekxxx Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13168
Amellett, hogy iso sokezer és egy vakuval úgse lehet ekkora teret bevilágítani, még egy dolog, fényerős obi. F5,6 helyett f1,4es obi meg iso400 helyett iso 3200 és lehet, hogy vaku nélkül is jobban használható képeket kapsz.
futobab Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13167
A PS a barátod, a levels, méginkább a curves segítségével sokat lehet ezeken javítani, leginkább persze a RAW állományból. A Capture One tapasztalataim szerint a Pentax képekhez még jobb, érdemes azt is megnézni.
THT Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13166

Fotosopppp?

Ez a második redőny/hoszzú zár jólehet, de be fognak mozdulni a táncosok, persze ez nem mindíg baj.

Előzmény: Longika (13165)
Longika Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13165
Szia!

Elnézvén a képen a hatalmas távolságot a háttér, és itt épp a táncolók között, szerintem egy vakuval nem tudod megoldani a teljes bevilágítást, mert vagy kiég az alany, és jó lesz a háttér, vagy helyes lesz az expó a táncolókon, de sötét marad a háttér.
Amit futoz is tanácsol, hogy növeld az érzékenységet, azzal tényleg növeled a vaku hatótávolságát/kulcsszámát, akkor változtathatsz a fénymérésen is, de szerintem akkor sem lesz sokkal jobb ennél a kép.
Esetleg a második redőnyre való szinkron lehetne még megoldás, ha ott hosszabb záridőt választasz, akkor a vaku kimerevíti az elől lévőket, és a hosszú záridő miatt pedig a háttér is világosodik, elvileg a vaku kimerevíti a mozgást, és nem is lesz bemozdulásod, de ez csak elméletben biztos, a próbát rádbízom. :-))
gfoto Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13164
vagy szólj mindenkinek, hogy egy picit ne mozogjon :)
Előzmény: futoz (13162)
danokaa Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13163
Vagyis úgy gondolod nem is tehettem volna mást hogy jobb legyen a kép!? :(
Előzmény: futoz (13162)
futoz Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13162
Sajnos más megoldás nem nagyon van. Esetleg még sok-sok vaku
Előzmény: danokaa (13161)
danokaa Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13161
Köszi! :D

Igen, egy Nikon D3 3200 ISO és szép tiszta képek! :D
1 misi alatt meg is van!:D
Előzmény: futoz (13160)
futoz Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13160
iso sokezer
danokaa Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13159
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni egy témában :

A minap egy szalagavatón voltam és ismerősömnek fotóztam!Alapjáraton nem is lettek rosszak csak éppen a háttér lett sötét mert nem lett normálisan kiexponálva!

A vakum egy Metz 58 AF a gépem pedig Pentax K200D.Már másfél éve használom és eddig sosem hagyott cserben de most tanácstalan vagyok!Mit lehet tenni hogy legközelebb ne fussak bele ilyen helyzetbe!?
A gépem AV-be használtam!Illetve manualban a vakun meg az expó korrekcióval is próbálkoztam de semmi!
Lehet a vakumat kellene valahogy M módban használni ehez?
Van valakinek tapasztalata esetleg ilyen szalagavatós témában?

két kép:

01 02
[CSD] Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13158
Phottix Tetra PT-04 rádiós vakukioldó (1 adó, 2 vevő) eladó. Ár: ?

06302858505
csehdaniel@gmail.com
nemethla Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13157
A szinkroncsatlakozóval! (PC, oldalt) De a 60 CT2-eshez néha opciós vakupapucsos adater sem tesz kárt a fgépben...
Előzmény: zöldhátú (13156)
zöldhátú Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13156
Sziasztok! Hogyan kell ötdével elsütni, használni egy analóg vakut (Metz 60 CT2) a gép tönkretétele nélkül, tudja-e valaki? Köszi szépen!
sakac Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13155
Gondoltam :D

De jól esett mellébeszélni :)
Előzmény: futoz (13153)
Daguerre Creative Commons License 2009.11.19 0 0 13154
Végül 3375 ft volt, egy nap alatt.
Lehet a gépből is vezérelni a vakut. :)
Előzmény: Daguerre (13143)
futoz Creative Commons License 2009.11.18 0 0 13153
őőő, itt testközelben lennének a villámok, mármint ha elázik a cucc
Előzmény: sakac (13152)
sakac Creative Commons License 2009.11.18 0 0 13152
Egy időben érdekelt még villámdetektort is beszereztem itt valaki készített olyant.
Előzmény: futoz (13151)
futoz Creative Commons License 2009.11.18 0 0 13151
akkor villámokat is tudnál fotózni :)
Előzmény: sakac (13150)
sakac Creative Commons License 2009.11.18 0 0 13150
Esőtől,esetleges hótól nem félted? :)
Előzmény: futoz (13149)
futoz Creative Commons License 2009.11.18 0 0 13149
adok kölcsön akkupakkos stúdióvakut :)
Előzmény: sakac (13148)
sakac Creative Commons License 2009.11.18 0 0 13148
Segítséget kérnék a következő a gondom:
Este kellene közvetlenül naplemente után fotoznom vakuval.A téma távolsága 10-30m közt valahol és mozog ekkora területet kellene bevillantanom.Miközben igyekszem követni ismétlésre beállításra nincs lehetőség.Villany nincs közelben marad a vaku.A pana g1-l korábban "sikerült" pár kép de "biztosra" szeretnék menni és hát a beépített vaku gyenge ugyebár.A gépet anno 800-s iso-n a gép vakujával,14mm állásban használtam.
Találtam egy ilyent:
link ez kielégítő megoldás lenne számomra?
Mit tudhat ez? Vagy esetleg más megoldás?Minél egyszerűbb annál jobb rádiós vakukioldom van de ha ráteszek egy vakut régi praktica vakumarkolatomra akkor mozdulatlanul jó.De én fordulok emelem a gépet és attól félek törik a vakuval a vevő is nagyon magasan van a súlypontjuk.
nemethla Creative Commons License 2009.11.18 0 0 13147
Ezt a vakut dig vázzal csak manuál módban tudod használni, az I-ttl-t nem ismeri. Ha a talpa Nikonos, akkor a töltötttség-visszajelzés és a szinkronidő állítás lehet, hogy működik a váz felé, egyébként kétféle munkablendével a vaku saját mérőszenzora alpján tudsz vele dolgozni Ehhez az kell, hogy a géped manuálban legyen, záridő a vakuszinkron vagy hosszabb, a rekesz pedig a vakuautomatika által megadott érték. Ekkor a vaku a beállíttatott rekeszhez elegndő fényt foog adagolni kb fél-egy métertől a teljesítményétől függően egy adott távolságig (36-os kulcsszám mellett ez 100 ISO-n pl 5,6-os rekesznél kb 7 méter)
Általában pontosan mérnek ezek a szenzorok, de egy belógó képelemet ( ág, kéz, stb) ugyanúgy "témának" vélnek és arra fognak villanni, nem az aktuálisan élesre állított területre. HA manuál módban a záridőt a fgépeden a berázási értéked felé leviszed (1/30-ad pl),aakkor viszonylag világosabb hátteret kapsz, jól exponált vakuzott téma mellett. Az érzékenységet célszerű ezért az elviselhető zajszint környékére (400-800 ISO, ízlések és pofonok) felvinni, hogy minél kevésbé legyen a vakufény az egyeduralkodó a képeken. Üdv Laci
Előzmény: ferko59 (13146)
ferko59 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 13146
Hát nem ment fel csak a link.
Előzmény: ferko59 (13145)
ferko59 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 13145
Egy kép a vakuról.
Remélem felment.

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/2/7/4/4/THM_0006742744.jpg
ferko59 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 13144
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Kaptam egy Hanimex TZ 3600-as vakut, ha valaki tudna hozzá leírást, vagy ha már volt dolga ezzel a vakuval és egy pár szóban leírná a tulajdonságait azt nagyon megköszönném. Nikon D60-al használnám, vagy is már kipróbáltam, de azt vettem észre, hogy nem nagyon reagál a gép vakubeállításaira.
Elvillan TTL módban és manuálban de a teljesítmény változtatására a villanás ereje szemre ugyan az. Ez az első vakum és nem is nagyon vágom a vakuk lelkivilágát.

Előre is köszönet a segítségér!
Daguerre Creative Commons License 2009.11.17 0 0 13143
Akinek van Sigma vakuja és nem megy az új Canon gépekkel(2008 utániakkal van problem) annak jó hír, hogy potom 4400ft-ért a camera kft. megoldja.
Ma vittem be a 500dg superemet és megcsinálják, hogy minden tökéletes legyen az 5dmk2 vel. ;)
futoz Creative Commons License 2009.11.16 0 0 13142
jah
Előzmény: funlovin (13141)
funlovin Creative Commons License 2009.11.16 0 0 13141
Kicsi a kép.
Ilyen lenne?
http://cgi.ebay.com/Softbox-For-SpeedLight-Flash-60cm-24-Light-Stand_W0QQitemZ250448988413QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item3a4fec48fd
Előzmény: futoz (13083)
Zsolti2003 Creative Commons License 2009.11.16 0 0 13140

Senkinek sincs véleménye erről?

Mi a vélemény a Panasonic DMW-FL360E vakuról? Tudom, nem olcsó és vannak olcsóbbak is...

maresz72 Creative Commons License 2009.11.16 0 0 13139
Sziasztok!

Tudok egy szuper jó fényterelőt, én csak ezt használom. Állítható rajta az előre, és a plafonra villantott fények aránya, így mindig szinte teljesen árnyékmentes, és szépen lágyított képek készíthetők vele. Nagyon tartós anyagból készül.

Több színvariációban létezik, és minden dönthető külső vakura felszerelhető portré állásban is.
érdeklődni: dkmarcsi kukac gmail.com

picturizé Creative Commons License 2009.11.14 0 0 13138
Bizony tudja, te vagy a tanú rá(az egyik) :)
Előzmény: futoz (13133)
picturizé Creative Commons License 2009.11.14 0 0 13137
Igen, igazad van, elnézést...
Azt hiszem a "...elektrronikus tükk." és a "...elektromos megoldású volt." kevert be...:)

Tudom hogy a D300 v.szinkronideje 1/250, az 1/320 -ot csak azért említettem mert ott még előfordult, hogy nem lógott be a redőny...
Előzmény: ph5.5 (13135)
picturizé Creative Commons License 2009.11.14 0 0 13136
Köszi, így már érthető a dolog.
Amúgy a lényege az egésznek az, hogy akár ilyen vagy olyan megoldású a dolog, néha jól jönne ha a D80, vagy D300- at is tudnám használni a megadottnál rövidebb v.szinkronidővel, ilynkor irigylem a D50-et....:)
Előzmény: zorko (13134)
ph5.5 Creative Commons License 2009.11.14 0 0 13135

Klasszikusokat csak szó szerint :-)

"A D300 valós vakuszinkronja 1/250. A 1/320 már külön turbózott érték, amit pl a kisvakuval enged... de az már elektrronikus tükk. A D50 1/500 zárideje is elektromos megoldású volt."

A D50 tudja az 1/500 értéket, a D300 csak 1/250-t. A többit zorko leírta.

Előzmény: picturizé (13132)
zorko Creative Commons License 2009.11.14 0 0 13134

Na, csak hogy rendbetegyem - valahogy röviden... :-)

1.) Néhány régebbi Nikon váz (D1, D1x, D100, D50, D70, ...) a redőnyzár mellett egy "elektronikus zárral" is rendelkezik. Gyakorlatilag éppen úgy működnek, mint egy központi záras gép. Ezeknél a modelleknél a redőny minden zársebességnél kinyílik teljesen, a rövid expozíció elektronikus vezérléssel történik.

Tehát mondjuk 1/4000 esetén is a menet így néz ki:

1. az első redőny lefut,

2. ezután az érzékelő az elektronikus vezélés alapján 1/4000-re "kinyit", és megtörténik az expozíció, 

3. végül lefut a 2. redőny is.

Ezeknél a vázaknál nincs szinkronprobléma, a központi zárasoknál is gyorsabbak (nincs mechanikai thetetlenség), a redőny sosem fog belógni.

Tehát az 1/500-ot nem mondanám "buherált"-nak, talán csak nem volt egészen képben az, aki így fogalmazott... :-)

2.) Ezeknél a vázaknál a legrövidebb zársebességnél is tökéletesen működik a vakuzás, csak az a probléma ilyenkor, hogy a vaku villanási idejénél már rövidebb lesz az exp idő, tehát ugyanúgy mint a normál fény esetén, az egyre rövidebb expóknál sötétebb lesz a kép. Ez az oka annak, hogy a fenti vázak nem mennek 1/500-nál rövidebb zársebességre, ha érzékelik, hogy van rajtuk vaku (rendszerveku). Biztonsági megfontolás... :-) Ez persze kikerülhető, és akkor kisebb vakufényszükséglet esetén (pl. enyhe derítés) még rövidebb zársebesség is használható.

3.) A rádiós kioldók esetén egy kis késleltetéssel kell számolni, ami az alkalmazható zársebesség rövidségénak szab határt. A szükséges zársebességhez gyakorlatilag hozzá kell adni a késleltetést, hogy az expozíciókor ne maradjon le a váz a villanásról. Ez tehát azt jelenti, hogy a normál záras vázak (D80, stb.) a saját szinkronsebességük használatával jól exponálnának, de mivel a vaku késve villan, a vakufény még nem ér véget, amikor a 2. redőny elkezd zárni, így annak egy félárnyéka jelenik meg. (A redőny által takart rész alexpós lesz, mert ide jutott ugyan fény, de nem a teljes villanás.)

futoz Creative Commons License 2009.11.14 0 0 13133
És még a 750 et is tudja
picturizé Creative Commons License 2009.11.14 0 0 13132
A múltkor bepótoltam, és tesztelgettem a D50 vakuszinkromidejét stúdióvakun(nem egy hensel, broncolor, vagy ilyesmi:) ) sima, középérintkezős rádiós vakukioldóval, hogy mégis mit tud ez az 1/500...
A D80, D300 v.szinkronidejét kicsit is lerövidítve már belelógott a redőny a képbe(illetve a d300-nál 1/320 nál volt hogy néha nem)
A D50-nél viszont 1/1500 -nál sem volt semmi redőnybelógás meg ilyesmi, tökéletesen használható. Páran mondták hogy az az 1/500 -os szinkronidő, már buherált, szoval nem igazi, de akárhogy is, az eredmény a lényeg, nem semmi dolog.
nemethla Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13131
Érdekes elgondolás:a tenyermben elfér, és megsem olyan sűrű...
Előzmény: magor (-_-) (13121)
zorko Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13130
Köszönöm!
Előzmény: gorbelabda (13123)
csike2009 Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13129
nagyon köszi, megnézem!! Bármi más tippet, ötletet szívesen fogadok.
Előzmény: futoz (13127)
csike2009 Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13128
gyerekfotózásra, pl valami karácsonyi háttérre cserélném ki, konkrét elképzelés nincs, még csak most barátkozom ezzel az eljárással. Már régóta érdekel ez a dolog, de soha nem feküdtem rá komolyabban, ezért is érdeklődtem, mert ti biztos, hogy többet tudtok. Megpróbálkoznék vele. Pl egy zöld hátteret miként kell megvilágítani, hogy a program jól felismerje? stb. ( Digitális hátterek is érdekelnének ) köszi.
Előzmény: Blind Rider (13126)
futoz Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13127
Előzmény: csike2009 (13125)
Blind Rider Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13126
Ez attól függ, mire használnád, és mi lenne a tervezett végeredmény. Megosztanál esetleg pár részletet?
Előzmény: csike2009 (13125)
csike2009 Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13125
sziasztok,

Segítségeteket szeretném kérni.
Kipróbálnám a chromakey-t, de nem tudom, hol kezdjem. Van esetleg valami ötletetek, tippetek, hogyan vágjak bele? ( Háttér, megvilágítás, program: mivel érdemes csinálni? esetleg ps?? stb.. )
nagyon köszi
futoz Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13124
:) Mi ez az új nick?
Előzmény: gorbelabda (13123)
gorbelabda Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13123
R1/B1 A szettben lévő egységek megjelölése R1: adó, B1: elemes vevő
R1/P1 R1: adó, P1: vevő hálózati csatlakozóval
Az elérhető maximális működési távolság pedig 200m
Előzmény: zorko (13071)
magor (-_-) Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13122
1:5 állásban már f32-n is bőven elég a vaku fénye. Újabb hasznos tapasztalattal lettem gazdagabb. 1:1-es nagyításnál, f16 fölött sokkal nagyobb fényerőre lesz szükségem.

Az eredmény megszületett, köszönöm a segítséget.
Előzmény: magor (-_-) (13121)
magor (-_-) Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13121
Ócsó-ócsó... ránézésből, van vagy 5kg... :)
Előzmény: nemethla (13119)
magor (-_-) Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13120
Lementem egészen 1/30-ig. A Metz használati utasítása 1/125 és 1/30 értékeket írogat. Ez sem hozott eredményt. Az obi 1:1 állásban van, de kipróbálom rögtön kisebb nagyítással is.
Előzmény: zorko (13118)
nemethla Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13119
Vakufénymérő van olcsóbb is! Pl: egy Gossen Sixtron electronic, pontos, hibátlan, mindössze 7000 ft!
Előzmény: gfoto (13111)
zorko Creative Commons License 2009.11.13 0 0 13118

Hmm...

Direktben, 40 cm-ről, teljes erőből... elégnek kéne lennie...

Zoompozició mi? (Tedd a leghosszabbra!)

Már most nem emlékszem a zársebességre, menj le vele 1/60-ra, hogy biztosan kizárd a hosszabb villanás esetleges vágását.

Előzmény: magor (-_-) (13117)
magor (-_-) Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13117
A 7D vakuvezérlés módjai: TTL-II, Kézi, Multi

"Az [E-TTL II] az EX sorozatú
Speedlite vakuk automata vakus
felvételhez használt normál
üzemmódja.
􀀠 A [Kézi vaku] mód olyan haladó
fotósok számára ajánlott, akik maguk
kívánják beállítani a [Vaku fényerő]
értékét (1/1 és 1/128 között).
􀀠 A [MULTI vaku] mód olyan haladó
fotósok számára ajánlott, akik maguk
kívánják beállítani a [Vaku fényerő],
a [Frekvencia] és a [Vakuszámláló]
értékét."

Azóta persze próbáltam előtét nélkül is, nem lett sokkal jobb a helyzet csak egy kicsivel. :(
Előzmény: zorko (13114)
futoz Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13116
15e ért is van fényméró :)
Előzmény: gfoto (13111)
zorko Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13115
Bocs II., képet nem néztem, persze ha indirektben, vagy előtéttel-fényformálóval használod, akkor lehet kevés a teljesítmény...
Előzmény: zorko (13114)
zorko Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13114

Bocs, most vettem csak észre, hogy próbáltad "kézi" módban is. Ezen mit értesz?

Egyébiránt a fényerőnek elégnek kéne lennie:

Ha csak mondjuk 40-es a valódi kulcsszám, fél méterről ez is közel 80-as blendét jelentene. Ebből nyugodtan elveszhet még 1-2 blende az 1:1-hez szükséges kihuzat miatt.

Előzmény: magor (-_-) (13105)
magor (-_-) Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13113
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
magor (-_-) Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13112
Szia!
Nem is figyeltem, hogy korrigálgat. Csak a rekeszt változtattam. A TTL-II dolgozgat?

Ma próbálgattam még egy kicsit. Ha a gépre raktam a vakut, akkor f18-ig eljutott jelentősebb alexpo nélkül. Vakuvezérlés okozza? A vakupapucs gyorsabban oldja ki?

Ha jól emlékszem anno Te írtad, hogy ételfotózáshoz makró obit használtál f20 körül rekeszelve. Kipróbáltam, egy dobozos kajával, amilyet majd fotózni kell, f16-20 kelleni fog hozzá. Bár az első sorozatot is elfogadták, amit a 28-135-tel készítettem f11-en, számomra fontos, hogy a lehető legjobb képek kerüljenek ki a kezeim közül.

Venni kell még egy vakut, nincs mese.
Előzmény: nemethla (13108)
gfoto Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13111
Én nem bíznám a fénymérést a gépre. Vakut manualra állítani 1/1-re, blendét arra, amit szeretnél. vagy használj fénymérőt (sajna 60 rongytól indul), vagy csinálj egy képet, ha sok, vedd lejjebb a vakut kézzel. Ilyen közelről sztem sosem lesz tökéletes autóban.

vagy félreértettem az egészet.

meg az is igaz, hogy én full manual párti vagyok :). ott legalább kétszer meg tudod ismételni a képet.
zorko Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13110

Mondjuk én megnézném manuális teljesítményosztással...

(Nem tudom ez megy-e wireless-ben.)

Ott az van amire állítod, legalább kiderül mi van. :-)

Chip-TFF Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13109
Szerintem a vakud teljesitmenye nem eleg azokhoz a blendekhez. Erre enged kovetkeztetni, hogy egy bizonyos blendetol szukebben mar fixen alexposak a kepek.
nemethla Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13108
Nos, a 11-es blendés képen -1 vakukorrekció van beállítva. A kép egyébként nem rossz...Az átlagoló (evaluative ) mérés ilyen erős kontrasztú témánál (sok a fekete) ritkán hoz jó eredmányt. A korrekció jogos is. De ha megpróbálsz spotméréssel vakuzni, az milyen eredményt adna? Ha becsillan a téma, képes a Canon alulexponálni (hiszen a csillanást méri )
Most jött le a 32 -es blendés kép, ott már +3 belndét adtál korrekciót és mégis tényleg nagyon alul van lőve...Próbáltad másik vakuval? Van Canonod is? Egy 430/580-ast tudnék kölcsön adni (430 lenne párja a Metz 48-nak...) Esetleg kommunikációs zavart tudok feltételeezni, vagy azt, hogy a szűk blende mégis sok a 48-as metznek. Ez utóbbit valószínűsíti, hogy f11-nél még teljesen korrekt a kép.
Én egy hasonló kivágással, de 50-es makróval egy obisapkát lőttem két 580-assal és simán túlexponálta, ahogy a fekete alap miatt kell is...-1 fé-vel rendben is volt...
Előzmény: nemethla (13107)
nemethla Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13107
beállok a neked gondolkodók sorába, de lassan jönnek le a képeid...
imiapek Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13106
Mac-et használok, úgyhogy nem...:)
Előzmény: Chip-TFF (13101)
magor (-_-) Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13105
Üdv Mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem. F16-32 között szeretnék tárgyat makró fotózni, de f16-tól erősen alexpósak a képek.
A technika: 7D, Metz 48 AF1, C100/2,8IS (1:1), állvány, kioldó.
A vaku, vezeték nélkül távvezérelve a 7D-vel. Próbáltam TTL-II és kézi módban is, az eredmény ua. Az obi kb. 10cm-re van a tárgytól, a vaku kb. 40cm-re.
A gép beállításai: Manual, 125/f16 és f32 között, középre súlyozott átlag, iso 100.
Az iso-t nem szeretném növelni!
A vaku fényereje ilyen távolságból, szvsz, elég kell hogy legyen.
Lehetséges, hogy a vezeték nélküli vakuvezérlés a gond?
Kérem aki tud segítsen!

A példák:
http://data.hu/get/1873312/C100_28_IS_8.JPG.html
http://data.hu/get/1873313/C100_28_IS_11.JPG.html
http://data.hu/get/1873314/C100_28_IS_16.JPG.html
http://data.hu/get/1873318/C100_28_IS_32.JPG.html
magor (-_-) Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13104
Üdv!
ecch:
Próbáltam közelebb rakni, egészen a napellenző széléig. 0 változás :(

ellenőrzöm az emailcímem:
De paprikás a kedved. :) Képzajfóbiás vagyok. (...akkor minek vettél 7D-t... )
1. ha nincs időd kivárni akkor ne töltsd le ;)
2. tisztelettel kérdeztem, semmi kekec (-_-)

futoz:
"A technika: 7D, Metz 48 AF1, C100/2,8IS (1:1), állvány, kioldó."
nem a bemozdulás a gondom hanem, hogy elszökik valahol a fényteljesítmény

Azért nem adom fel, valaki hátha kiokoskodik valamit.
Előzmény: ecch (13100)
Tomka888 Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13103
Üdv!
Nem tud valaki Nikon SB-900hoz magyar használati útmutatót küldeni.Vagy vmi letöltési lehetőség?
Nikon oldalán regeltem a vakut, de mindig csak azt írja h csak regisztrált termékhez tölthető le.
Köszi.
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13102
Az lenne a gáz, ha nem tennék egy ilyen helyen. Amihez másnak nincs köze, azt ne rakd oda!
Előzmény: R6gufi (13098)
Chip-TFF Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13101
OFFTOPIC:

Sot, a windows-tol is ha warezolod, mert az mar alapbol tartalmazza a trojaikat. Egy ilyen vilagban elunk. Koszonhetoen a windows-nak meg csak meg se tudod rendesen nezni mit raksz fel, mert minden fontos tenyezot elrejt eloled.

"1,5 éve használom, rajtam kívül még úgy 1 milliárd user. "

Az 1 millio legy nem tevedhet kifejezest ismered? :)

On:
Előzmény: imiapek (13096)
ecch Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13100
a 48AF1 nekem is szórakozott néha, egyszer modellfotózásnál nem tudtam rávenni hogy ne égesse ki a modell arcát. akkor wireless volt épp, és pentax k200d vázból wireless. végül annyira hátravittem hogy már nem tudta kiégetni:D de általában jól müködött eddig. hát ha belegondolok hogy makróvakuk közvetlen közelről a lencse körül villantanak... bár azok nincsenek 48-as erejűek. lehet kénytelen leszel közelebb vinni, mondjuk 15 cm
Előzmény: magor (-_-) (13090)
imiapek Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13099
az msn-el, a skype-al és a mobiltelefonnal (3 évig örzik a felvételeket) is nyitott könyv az életed. Vicceltek komolyan:)
R6gufi Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13098
Megnéztem a bemutatkozó videójukat. Mindent archiválnak, rendszeres backup-okat készítenek, ha mindent felteszel, életed nyitott könyv lesz számukra...
Előzmény: Chip-TFF (13095)
imiapek Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13097
http://www.dropbox.com/pricing

Jah és rosszul fogalmaztam, csak két gigáig ingyenes, utánna megkérik az árát.
Semmi rossz nincs benne, egy cloud tárhely, amihez csináltak normális feltöltőfelületet. Ennyi.
imiapek Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13096
1,5 éve használom, rajtam kívül még úgy 1 milliárd user. Ennyi erővel az összes programod beépül, a torrentklienstől a photoshoppig. Total commandertől is félsz?:)
Chip-TFF Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13095
Aztan a franc se tudja, hogy mibe epul meg bele... Bocs, hogy negativ vagyok de az ingyenes dolgok mogott semmifele joindulatot nem tudok felfedezni manapsag.
Előzmény: imiapek (13094)
imiapek Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13094
Aki könnyű képmegosztást akar, annak melegen ajánlom a dropboxot! Ingyen 2 giga tárhely, beépül a windows-ba/mac-be, így mintha egy sima ablakba bedobnád a fájl-t, ő szinkronizál, te meg a jobb egérgombal tudod másolni a linkjét és küldeni másoknak.

https://www.dropbox.com/referrals/NTE3NDUxODk

Hajrá! Nekem nagyon bevált képmegosztásra!
futoz Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13093
Mit mondott Kelby szaktárs? "Mindig használj állványt"
Előzmény: magor (-_-) (13090)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13092
1. A data.hu-ról szedegesse az, akinek két anyja van! (ha jól emlékszem, ez az az oldal, ami a nemfizetős letöltéseket 64kbps sebességgel engedi)
2. Ha van egy 7D-d, mi a bánatos lófaszé' ragaszkodsz annyira az ISO100-hoz? (feltéve, hogy nem egy félhülye provokátorhoz van szerencsénk személyedben...)
Előzmény: magor (-_-) (13091)
magor (-_-) Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13091
A példák:

http://data.hu/get/1873312/C100_28_IS_8.JPG.html
http://data.hu/get/1873313/C100_28_IS_11.JPG.html
http://data.hu/get/1873314/C100_28_IS_16.JPG.html
http://data.hu/get/1873318/C100_28_IS_32.JPG.html
magor (-_-) Creative Commons License 2009.11.12 0 0 13090
Üdv Mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem. F16-32 között szeretnék tárgyat makró fotózni, de f16-tól erősen alexpósak a képek.
A technika: 7D, Metz 48 AF1, C100/2,8IS (1:1), állvány, kioldó.
A vaku, vezeték nélkül távvezérelve a 7D-vel. Próbáltam TTL-II és kézi módban is, az eredmény ua. Az obi kb. 10cm-re van a tárgytól, a vaku kb. 40cm-re.
A gép beállításai: Manual, 125/f16 és f32 között, középre súlyozott átlag, iso 100.
Az iso-t nem szeretném növelni!
A vaku fényereje ilyen távolságból, szvsz, elég kell hogy legyen.
Lehetséges, hogy a vezeték nélküli vakuvezérlés a gond?
Kérem aki tud segítsen!
Chip-TFF Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13089
Most meg ne, de majd szolok amint lesz ra a penz. ;)
Taska nincs hozza?
Előzmény: futoz (13088)
futoz Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13088
hsz13010
Küldhetem?
Előzmény: Chip-TFF (13087)
Chip-TFF Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13087
Futoz!
Volt regen az a hobbi vaku keszleted. (2 vaku, softbox-ok, allvanyok, miegymas)
Az mar megszunt?
Előzmény: futoz (13082)
Zsolti2003 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13086
Mi a vélemény a Panasonic DMW-FL360E vakuról? Tudom, nem olcsó és vannak olcsóbbak is...
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13085
köszönöm. nagyon megfolandó. szerintem előbb vagy utóbb még az idén élni fogok vele.
Előzmény: futoz (13083)
R6gufi Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13084
Csak gondoltam, hátha. Mire jó akkor? Stúdió vakukhoz?
Előzmény: Törölt nick (13077)
futoz Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13083
Előzmény: Törölt nick (13081)
futoz Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13082
Bruttó 25e a lista ára.
Ebben a Softbox+tartó+ egy bowens bajonet van így stúdióvakura is jó , Mindez egy szép táskában
Előzmény: Törölt nick (13080)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13081

mert csak a 60 x 90 cm softboxot látom a oldalon (mcgoat)

a vakutartó az külön van?

Előzmény: Törölt nick (13080)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13080

miylen árban van?

köszönöm mindenkinek a  segítséget

Előzmény: futoz (13078)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13079
Ja... a méretek nem jutottak el a tudatomig. Mostanság kicsit szétszórt vagyok... :)

Előzmény: futoz (13078)
futoz Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13078
oszt mé?

tudok adni 60x60 at
Előzmény: Törölt nick (13077)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13077
Ha jól értem, a "430-as" az Canon 430EX akart lenni. Arra érdekes lenne felrakni egy ilyet. :)
Előzmény: R6gufi (13074)
r1 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13076
Illen rohadt draga? Ha probakent egy feher muanyag popsitorlos dobozt "felaldoz" es azt akasztja a vaku ele, lehet megsporol egy csomo penzt.
Előzmény: R6gufi (13074)
Sanya_67 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13075
Megkérdezném Futoz fórumtársat, mindenképpen!
Előzmény: Törölt nick (13073)
R6gufi Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13074
Előzmény: Törölt nick (13073)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.11 0 0 13073

segtíségre lenne szükségem

a 430-as vakumra szeretnék egy szoftboxot venni 30x30, 30x 40, 40x40 kb -i méretben.  valaki tudna ebben boltot, terméket ajánlani?

köszönöm

zorko Creative Commons License 2009.11.10 0 0 13072

"multiexpo", többszörös expozíció

ezekre keresgélj, biztos találsz leírást...

Előzmény: Traubisoda ("u") (13060)
zorko Creative Commons License 2009.11.10 0 0 13071

Néztem ezt a 2,4 GHz-es szerkentyűt - egész jónak tűnik...

A leírása alapján kérdéseim támadtak:

Az adóra az van írva, hogy 300m hatótávolság, a vevőre meg hogy 200m. Akkor most ez hogy van?

Mit jelent a szinkronsebességnél az R2/B1 ill. R1/P1?

(És az adóteljesítmény gondolom nem "1 Mw"... (1 mW?))

Előzmény: pannonpuma (13066)
foto-k Creative Commons License 2009.11.10 0 0 13070
No meg jó sok sötét is kell hozzá.
Előzmény: imiapek (13059)
gfoto Creative Commons License 2009.11.10 0 0 13069
?

Én 3 körtét használok + 3 vakut (550, 580, METZ 58). a "titok":
- vastagon leragasztottam a fotódiódát a villanj körtéken
- vettem 650Ft-ért egy 5m-es synch kábelt
- csináltam belőle egy 3-as elosztót, aminek RCA foglalat az egyik fele, a másik megy a gépbe (5D2)
- a három körte zsinórjának a végét levágtam, és RCA lett rajtuk.

Setup:
- főfény, hajfény vaku, a harmadik van a vázon (vezérlés)
- derítés, két háttér a körték.

Vakuk manual módban, fényt mérve fénymérővel (ezt két lépésben lehet, mert először el kell sütni a vakut, hogy leküldje a beállítást, utána kézzel a vakun).

azért villantja mindig el (ezt én is tapasztaltam) még manual módban is, mert először összelövik (szerintem), hogy hogy is kell elvillannia. ETTL-nél meg természetes az elővillantás, de azt nem használom, mert nem lesznek egyformák a képek.

persze, mondhatjátok, hogy ekkora p...szt! 3 vaku áráért kapna normális villanókat :).
De ezek már megvannak... meg mobilisak is.

egy szívás van, ez a canyon saját remote-ja. megbízhatatlan még beltérben is, a rádiós ETTL meg bazi drága, és attól még kell egy master vaku a gépre ugyanúgy.
Előzmény: Törölt nick (13056)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13068
Van rá 10-, max. 20000Ft-om... ebből még használtan sem jön ki amit mutattál.
Meg egyébként is, nem profi munkára kell, csak játszani. Stockról is letettem már, úgyhogy a dolognak abszolúte nincs tétje. (kb. az a kategória, mint amikor apuka az egy éves kislányának villanyvonatot vesz karácsonyra ;) )
A Cactus-t is csak azért emlegettem, mert utálok játék közben azon bosszankodni, hogy valami nem úgy működik, ahogy kellene.
futoz Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13067
hidd el, hogy jó lesz neki a 433 MHZ-s is
pannonpuma Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13066
A dolog nem életszerű, mert általában nem egymás mellé téve szokás ilyesmit használni. Attól függetlenül rendszervakuhoz inkább 2,4 GHz-est ajánlanék, mint a Dr-Ray rádiós kildó vagy a pocket wizard, mert megbízhatóbb. Ez utóbbi állítólag a TTL-t is kezeli.

A másik dolog ami bezavarhat ezen a frekvencián, az a vaku maga, mivel a töltés során hasonló frekvenciájú interferencia léphet fel, és mielőtt feltöltődne kioldja a vakut. Ezt egy folytótekerccsel, vagy hosszú szinkronkábellel meg lehet oldani, de elég macerás a megoldás. Az olcsó kioldókat mi is csak stúdióvakuhoz, vagy villanj körtehez ajánljuk.
Előzmény: Törölt nick (13063)
funlovin Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13065
De az a V4. Én a v2s-t ajánlottam. A V4-ről én is olvastam, hogy inkább ne. Pedig elvileg az újabb.
Előzmény: Törölt nick (13063)
arnyekxxx Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13064
nekem még sose csinált próbavillantást a 430 ex.

Akkor hogy oldja meg a vakus fénymérést? A közönség segítségét kéri?
Előzmény: imiapek (13057)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13063
http://www.youtube.com/watch?v=LgDo_GZIR_Q - ez azért eléggé bizalmatlanná tett Cactus ügyben.
Előzmény: funlovin (13061)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13062
Akkor vagy manuálban használod (ahhoz minek az E-TTL) vagy csak nem vetted észre. :)
Előzmény: imiapek (13057)
funlovin Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13061
Cactus v2s-t vettem a napokban. Sztem semmi gond vele.

http://jeremykuster.blogspot.com/2007/10/gi-cactus-v2s-modification-tutorial.html

Ilyen antennát nem találtam, rézdrótot (tömör, nem sodrott) ajánlották helyette (Hobby elektronika üzlet), így azt forrasztottam az adóba. 3 falon keresztül elvillantotta a vakut. Nem vicc.

Én csak ajánlani tudom.
http://www.gadgetinfinity.com/product.php?productid=16766
Előzmény: Törölt nick (13037)
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13060
580EX van, csak magára a technikai megvalósításra lennék kíváncsi, hogy kell beállítani, exponálni, stb.
Előzmény: imiapek (13059)
imiapek Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13059
Egy 580ex kell hozzá strobe módban(, vagy egy manuális vaku és te nyomogatod, ahányszor látni akarod az embert) és hosszú záridó.
Előzmény: Traubisoda ("u") (13058)
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13058
Tud valaki valami magyar leírást mutatni, linkelni arról, hogyan lehet ETTL-es vakuval Multi módban olyan fényképeket készíteni, amin ugyanazon személy több különböző helyen jelenhetne meg?

Köszönöm!
imiapek Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13057
Próbavillantás? Ma tuti én vagyok a hülye, de nekem még sose csinált próbavillantást a 430 ex.
Előzmény: Törölt nick (13056)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13056
???????????????????????????????
Biztosan jól értettél? :)

Villanjkörte, ha E-TTL-t használok, akkor elsüti magát a mérővillantáskor. Ezért, ha azokat is használom, akkor a 430EX is csak manual módban működhet. Egyéb környezetben meg nem akarom a kioldót használni.
Előzmény: futoz (13055)
futoz Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13055
azért ezt sem jelenteném ennyire határozottan ki, biztos működik az más vakuval is, csak adapter kell alá
Előzmény: Törölt nick (13054)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13054
:)

Egyébként eleve nincs szükségem E-TTL-re, mert a villanjkörték mellett használhatatlan.
Egyébként meg köszi + nem _kerestem_ (itt) ilyet, csak próbáltam felmérni a lehetőségeket. Elsőre egy rádióst néztem ki, de arról utóbb kiderült, hogy csak stúdióvakukkal műxik.
Előzmény: nemethla (13053)
nemethla Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13053
A rádióssal pár méterre már nincs e-ttl, a kábeltoldás viszont oké lehet. De sztem ez egy fikanikc megint és csak szívunk...ha vki komolyan keres ikyet, rátalál mindarra, amit itt linkelgetek neki. Én vagyok a hülye, minek segítgetek...majd garfieldka is idejön azt készen lesz a kör
Előzmény: futoz (13052)
futoz Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13052
van nálam is oc-E3 utángyártottban, de nem olcsó, azért nem is ajánlottam . A legegyszerűbb a rádiós kioldó , amit alapból kérdeztél.
Előzmény: Törölt nick (13050)
nemethla Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13051
Nem azért írok, hogy hiába tegyem A vaterán rákeresel az oc-e3-ra, ezt adta: http://www.vatera.hu/listings/index.php?q=Canon+oc-e3&td=on&c=1032
Mindegyik 9000 alatti...
Előzmény: Törölt nick (13050)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13050
Te OC-E3-at írtál. Az nem utángyártott! :)
Egyébként vaterán, e-bay-en és hasonló helyeken semmit... de azért köszönöm. :)
Előzmény: nemethla (13049)
nemethla Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13049
Menj rá googlira és keress utángyártottban is. Nincs különbség az eredetihez képest. Vaterán is van...Ne én csináljak meg Neked mindent...)
Előzmény: Törölt nick (13048)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13048
FLASH OFF CAMERA SHOE CORD OC-E3 1950B001AA 17 910

Optiform árak...
Előzmény: nemethla (13045)
futoz Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13047
Előzmény: Törölt nick (13046)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13046
Köszi, de abból egy kb. 1.5m-es példány (ha a TTL-esről van szó) majd' húszezerért akarták eladni valamelyik budapesti boltban...
Előzmény: nemethla (13045)
nemethla Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13045
Kábellel, egy OC-E3-as kábelt veszel, esetleg 2-t, hátha elrontod - ,elvágod a vezetékét és egy cat5-ös toldóval sima ethernet kábellel megtoldod. Akár 20 m-en is működik, és e-ttl marad. öszz ktsg 10 ezer ft
imiapek Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13044
Vakusínben? Az usb aljzat mellett van a vakuszinkron csatlakozó:)...
Előzmény: Törölt nick (13042)
Zsolti2003 Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13043
Mi a vélemény a Panasonic DMW-FL360E vakuról? Tudom, nem olcsó és vannak olcsóbbak is.
Előzmény: Zsolti2003 (13011)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13042
Aminek az egyik vége a vázon, a vakusínben végződik, a másik meg a vaku talpában.
Előzmény: futoz (13041)
futoz Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13041
Mármint milyen szinkronkábelt?
Előzmény: Törölt nick (13040)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13040
Ez talán igaz, de amit találtam szinkronkábelt, az kb. két méteres volt. Annál több kellene.
Előzmény: futoz (13038)
futoz Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13039
jah és igen létezik olyan vakutalp aminek van optikai érzékelője
futoz Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13038
A legolcsóbb ha összekábelezed
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 13037
Egy Canon 430EX-t szeretnék a váztól 2-5m távolságból elvillantani. Mi lenne ehhez a legolcsóbb, még megbízható eszköz? (Cactus rádiós kioldóról olvastam, hogy finoman szólva nem megbízható)

Rádiós? Infra? Netán létezik olyan vakutalp, ami tartalmaz egy optikai érzékelőt és el tud sütni egy 430EX-t egy másik vaku villanásának hatására? Valami egyéb?
Minderre lenne max 10-20000Ft-om, úgyhogy az 580EX szóba sem jöhet. :)
ph5.5 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13036

Köszönöm a korrekt választ.

Tudtam hogy melyik vaku, de nem akartam reklám blokká változtatni a fórumot :-)

Előzmény: pannonpuma (13035)
pannonpuma Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13035
A Guangbao gyors studiovakuról volt szó. A villanási idő legalább olyan képlékeny téma, mint a kulcsszám. Egyes gyártók t 0,1 -et, mások t 0,5 -öt adnak meg. A t 0,5 azt jelenti, hogy a vaku a teljesítmény felét ennyi idő alatt adja le, ez sokkal gyorsabb, mint a t 0,1, amely a teljesítmény 90% leadásának az ideje. Ez utóbbi érték valóban 1/125 és 1/300 között szokott lenni a normál stúdióvakuknál, de mivel a lefutás nem lineáris, a t 0,5 értéket a gyakorlatban használható záridő beállításakor figyelembe lehet venni.

A rádiós kioldóknak is van több-kevesebb késleltetése, ezt legegyszerűbben a szinkronkábeles kioldással való összehasonlítással határozható meg. A Zsebvarázsló (PW) és a 2,4 GHz-esek (Dr-Ray) elég gyorsak, és nem hibáznak.

A fényképezőgép vakuszinkronideje attól függ, hogy mi az a legrövidebb idő, amikor a zár teljesen nyitva van, és nem csak egy csík fut le. Ilyenkor lóg be a zár a képbe. Ezt az értéket kell megkeresni szinkronkábellel, és ehhez képest lehet megállapítani, hogy melyik kioldó mennyi ideig "gondolkodik", melyiknél lóg be jobban a zár.

A központi záras objektívek (A Mamiyának is most jött ki három féle) mivel nem a filmsík előtt vannak, nem lógnak be, így lehet rövidebb a szinkronidő.

Ha valaki jobban el akar mélyedni a témában jöjjön be a boltba (Mikrosat KFT. Thököly út 88.), és lehet ismerkedni a csoda(ronda)vakuval is, meg a kioldókkal is. Van villanásiidő és színhőmérséklet mérőnk is.
Előzmény: ph5.5 (13032)
képfaragó Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13034
Ki lehet vonulni terepre stúdió cuccal, de amíg nem szerzel tapasztalatokat, néhányszor Te is meg fogysz lepődni.
Előzmény: Frank Drummer (13033)
Frank Drummer Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13033

Szia,

Köszi. Jelentkezem majd privátba és várom a további termékeket. :-)

Köszi mindenkinek a hozzászólásokat. Nekem miden új, kicsit el is vesztem az értékek és információk között.

Terepre nem tudom mekkora stúdió cuccal lehetne kivonulni, de tuti meg lennének lepődve a nézők és a fotósok is... Bár hallottam már ilyet. Illetve szeretnék majd "szép" képeket csinálni...

ÜDv, FD

Előzmény: futoz (13029)
ph5.5 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13032

A közelmúltban teszteltek egy 3 elektródás villanócsővel szerelt vakut, ami 1/8400 legrövidebb szinkronidőre is képes... teljes teljesítmény mellett. Ez annak a vakunak a különlegessége volt. Az átlagos stúdióvaku 1/2000 villanási időt tud. Csak legyen kamera, ami ezt leköveti :-)   (Hassi H3DII is "csak" 1/800-ig bírja a játékot) 

Mikrosat forgalmazza...  ha jelen van a főnök, ő tud hitelesen nyilatkozni a cuccról.

Előzmény: nemethla (13031)
nemethla Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13031

PW-ből a minitt1 és flextt5 tud e-ttl-t, csak a canonhoz.

A stúdióvakukhoz meg annyit, hogy a teljes kisülési időt jeleztem, hogy elég hosszú. A csökkentett fényteljesítménynél természetesen csökken a villanási idő is, de korántsem lesz 1/10000 sec, mint sok rendszervakunál. A stúdióvakuk fényét meg általában előtéttel, fényformálóval, ernyővel csökkenti az ember, így aztán a nagy fényerő nem is olyan nagy...

Előzmény: Frank Drummer (13028)
picturizé Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13030
Amit írtál a studiovakuk villanási idejéről, szerintem ugy már valósabb a kép... Mert amit nemethla írt az 1/100- villanási időről, szerintem kicsit félreérthető... Úgy tűnhet egy laikus számára mintha 1/100 nál rövidebb záridővel nem nagyon lehet studióvakut használni kioldóval(de lehet hogy csak én értettem félre)... Nem vagyok műszaki zseni, csak azt tudom amit tapasztaltam, amit le írtam neki válaszban.

Már én is rájöttem hogy az az 1/320 buherált érték, mert csak korlátozottan használható.
A D50 1/500-ados v.szinkronidejébe az volt a jó, hogy 1/250 nél rövidebb záridővel is lehetett használni rádiós kioldoval vakuval slave-ba(nem studiovakura gondolok) amelyik nem is tudja az fp módot(pl kis noname régi filmes vaku, metz 36 c-2 stb).
De ki fogom próbálni studiovakun is, vissza fogom kérni a volt D50-emet 1-2 kattintás erejéig...:)
Előzmény: ph5.5 (13027)
futoz Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13029
A phottix is jó, majd megcsinálom neked , hogy fasza legyen
Előzmény: Frank Drummer (13028)
Frank Drummer Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13028

Szia,

Köszi a visszajelzést....

Ilyen képekhez kellene az esetleges gyorsabb záridő: http://www.flickr.com/photos/frankdrummer/4034508085/in/set-72157622640346102/

Itt Phottix-ot hsználtam, ment, de nem megbízható és én luzer vagyok az okok vizsgálatához (bocsi + ennek ellenére is ilyennel fogok dolgozni sztem egy ideig)...

Mivel nem olvasok sok weboldalt a PW oldalon sem találom meg, amit keresek. Így nem tudom melyik PW lenne jó.... Úgy tudom csak a MiniTT1 és  a FlexTT5 tudja az ETTL-t. Nekem ilyet ajánlottak, hogy jó MultiMAX (280GBP-ért lett volna, elszalasztottam), mert pl nemzetközi sportversenyen ez tudja a követelményeket (egyedi csatorna???)

Szóval el vagyok veszve... :-) Melyik is tudja az ETTL-et....

ÜDv, FD

Előzmény: nemethla (13021)
ph5.5 Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13027

A stúdióvakuk bagy általánosságban 1/2000 villanási időt tudnak. Hasselblad kf digi vázzal (központizáras, minden záridő szinkronizált a vakuval) 1/800 értékkel tökéletesen működnek pl az Elinchrom vakuk.

A D300 valós vakuszinkronja 1/250. A 1/320 már külön turbózott érték, amit pl a kisvakuval enged... de az már elektrronikus tükk. A D50 1/500 zárideje is elektromos megoldású volt. Nem is használta tovább a Nikon... marad az FP mód, ami teljesítmény csökkenést okoz rendszervakunál, stúdió cucc esetén meg nem működik :-)

Előzmény: picturizé (13025)
picturizé Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13026
lehett=lehetett
Előzmény: picturizé (13025)
picturizé Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13025
Ez studiovakutól is függ, nem?! Esetleg a kioldótól, vagy a váztól... Mert én D80, D300-zal próbáltam, és D80 -nál el lehetett menni 1/200 ig(ami a váz max v.szinkronideje) D300 nál meg 1/250-ig biztonságosan. 1/320 nál is volt hogy nem lógott be a redőny a képbe, de alig vagy nagyon(változó), legtöbbször igen.
Szóval a vázak megadott legrövidebb v.szinkronidejéig el lehett menni.
Előzmény: nemethla (13024)
nemethla Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13024
Erről beszéltem, hogy a stúdióvakuk villanási ideje hosszabb a kis, gyorscsövű rendszervakuknál. A cső teljes kisülési ideje 1/100-ad is lehet, az pedig már nem fér bele a 1/125-ödbe sem.
Előzmény: picturizé (13023)
picturizé Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13023
Csak kiegészítésképp: Pl a Nikon D50, D70, D70s -eknek alapból 1/500 a vakuszinkronja... És a N D300 nál elvileg auto FP(ami a Canonnál ha jól tudom HSS) nélkül választható az 1/250 vagy 1/320 vakuszinkron. Azonban én próbáltam az 1/320-at rádiós kioldóval(igaz sima középérintkezős) studióvakun, és ott már belelóg a redőny a képbe valamennyire...
Előzmény: nemethla (13021)
futoz Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13022
Elvileg van belőle a polcon
Előzmény: Frank Drummer (13020)
nemethla Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13021
Tükörreflexes fgépek általánosságban 1/125-1/250-ed körüli vakuszinkronidőt tudnak. a régi, vászon redőnyzáras (ezért lassabb lefutású, ált. vízszintes zárak)
pedig 1/30-1/60-adot. De: pl a Canonnál is van HSS üzemmód, amikor a gyorsabb zársebesség esetén is szinkronizálható a vaku, amelyik ezt tudja(az EX 420-tól 580-ig). Stúdióvakuk, nagyteljesítményű nyeles Metzek pl nem tudják, azoknak az alap kisülési idejük nem teszi ezt lehetővé. A Pocket Wizard új, eddig még csak a Canonhoz kifejlesztett TTL-átvitelt tudó rádiós kioldója amellett, hogy a normál szinkronjelet (akár vaku, akár másik fgép kioldására) átviszi, át tudja vinni (teszteltem, használom, tehát kipróbáltam) az E-TTL és HSS jeleket is, akár másik szobában, stb, ahogy egy rádiós kioldónak illik. Ez a tudás sztem messze megéri a kb egy 580-assal felérő árat. (55+59 ezer)
Előzmény: Frank Drummer (13016)
Frank Drummer Creative Commons License 2009.11.03 0 0 13020

Szia,

Köszi. Ilyet hol lehet venni? Ez vmi kütyü, amit a vakura teszek vagy egy kábel? Mondjuk, akkor távkioldó minden vakura és működik(?)...

Üdv,

FD

Előzmény: képfaragó (13019)
képfaragó Creative Commons License 2009.11.02 0 0 13019
Nem, csak ha külön fényszinkront veszel hozzá.
Előzmény: Frank Drummer (13017)
futoz Creative Commons License 2009.11.02 0 0 13018
Kelhet kelhet, de a redőnyzáras gép úgysem tudja.
Előzmény: Frank Drummer (13016)
Frank Drummer Creative Commons License 2009.11.02 0 0 13017

Sziasztok,

Nikon SB 24-es vakut "slave"-ként meg lehet indítani másik vaku fényével? Segítsetek. :-)

Üdv,

FD

Frank Drummer Creative Commons License 2009.11.02 0 0 13016

Szia,

Ez a Dr. Ray tud 1/200-nál gyorsabb záridőt? Gondolom nem, ha azt írják... Pl sportfotózhoz esetleg kellhet....

Tapasztalatod van esetleg vele?

Köszi,

FD

Előzmény: pannonpuma (13013)
GéKiss Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13015
Futoz-féle SS-150-est teszteltük kritikus körülmények közt...

Cimbora segített kültéri fotózáson összepakolni a világítást, és hát leejtette a vakut, 1m magasból... olyan szerencsésen esett, hogy semmi baja nem lett, azóta két fotózáson túl vagyunk vele... :D
THT Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13014
Az oldalatokon adóteljesítményként 1Mw van megadva, gondolom ez 1mW akart lenni. :)
Előzmény: pannonpuma (13013)
pannonpuma Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13013
"Nézd, én eddig csak jót hallottam a PW-ról. Nincs vele olyan, hogy nem villan el, nagy távolságból is használható, illetve távoli kamerákat is tud vezérelni, mint remote trigger. Ezt is kihasználnám, és nem tudok róla, hogy a többi tudna ilyet."

Ezért ajánlottam Dr-Ray-t. A fentieket mind tudja, csak nem elég drága. Ezen a problémán könnyen segíthetünk, ha sokat szeretnél érte fizetni, akkor biztosan találunk valami jótékonysági célt, ahová az árkülönbséget elköltheted. :-) Még így is spórolsz egy csomó bosszúságot, vakupapucs kockát, és nem törik le a papucsrésze ha valami mechanikai hatás éri. (Volt már, hogy cserélni kellett az egészet, mert valaki ráült a gépre.)

Pár éve még mi is Pocket Wizardot árultunk, mert a Profoto vakukban ehhez volt vevő. Itt jöttek az US kontra EU kompatibilitási problémák is. Valószínű nem véletlen, hogy a Profoto is saját rádiós rendszert fejlesztett. Egyébként nem lenne rossz a PW, csak drága.
Előzmény: Blind Rider (13008)
futoz Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13012
Van egy eladó 300ws es vakuszettem

2 ss-300T vaku, 2 db állvány és 2db 50x70 es box
mindez csak brutó 105e ft
Zsolti2003 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13011
Valaki tudna küldeni elektronikusan a Panasonic DMW-FL360E vakuról magyar nyelvű leírást pdf állományban?
ngyptr Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13010

Szia!

Ja, értem... Sajnos a némethez teljesen antitalentum vagyok... Angolul még úgy-ahogy, de németből... Pár szót értek csak abból.

De úgy veszem észre, hogy ez a javítási sztori akkor elég bonyolult lenne. Ezek nem túl értékes darabok.

Lehet, hogy mégis marad dísznek?...

:-(

Az objektíves topicodban majd kérdeznék tőled abban a témában, jó?

Üdv

N. P.

Előzmény: nemethla (13009)
nemethla Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13009
Erre írtam/linkeltem be a sigma német szervizoldalát. Ha megcsinálják, akkor a Camera kft a sigma szervize a Somogyiban...A gond az, hogy hibás, de újabb obiból kiszerelt chipre cseréről még nem hallottam, márpedig fennáll a veszély, hogy nem lesz más megoldás...
Előzmény: ngyptr (13007)
Blind Rider Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13008
Teljesen változó, néha kültéren, "mostoha" körülmények közt, sportot, néha beltéren, portrét, szóval változó. Azért zömmel kültéren mozgok, kis slave rendszervakukkal.

Nézd, én eddig csak jót hallottam a PW-ról. Nincs vele olyan, hogy nem villan el, nagy távolságból is használható, illetve távoli kamerákat is tud vezérelni, mint remote trigger. Ezt is kihasználnám, és nem tudok róla, hogy a többi tudna ilyet.

Igen, drága :(. Én se fáról szedem a pénzt. De vagyok olyan lelkes, hogyha erre van szükség az ötleteim megvalósításához, és egy esetleges megrendelésnél sem hagy cserben, akkor hajlandó vagyok rászánni a pénzt.
Előzmény: futoz (13004)
ngyptr Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13007

Szia!

Köszi, hogy ennyit foglalkozol a gondommal!

Szóval van nekem itthon egy EOS 500 N-em, (elvégre "csak" 40 éve fotózok - bár a filmes korszakban én a Minoltára esküdtem...) és feltettem rá a teleobit.

Tökéletesen működik vele...

Be is ugrik a blende, egészen 22-ig is. (ezek szerint az én munkám jó volt)

Ezt a chipcserét hol csinálják? És mennyiért?

Köszönöm a válaszodat!

Üdv

N. P.

Előzmény: nemethla (13006)
nemethla Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13006
Egy dolog, hogy tisztán láss Te is: Vidd el az obikat egy bizoba, és egy filmes öregg eossal próbáld ki. Ha működik a blende végig, beugrik meg minden, akkor marad a chipes probléma.
Előzmény: ngyptr (13005)
ngyptr Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13005

Attis

Nemethla

Bocsánat, hogy csak most reagálok, de nem voltam net-közelben.

Manuálban is az a helyzet, amit írtam: ha a legnagyobb nyitásnál szűkebbre akarom állítani a blendét, akkor expozicíónál jön az ERR99.

Az igazság az, hogy mindkét obinak története van...

A telével először akkor lett baj, amikor elrepedt az a kis fogaskerék, ami a blendét mozgatja. Képet láthattok róla itt:

http://kep.tar.hu/ngyptr/50610883#2

(Ott csemegézhettek amúgy is, hogyan tudtok pár száz Ft.-ból tíz, és százezres kiadásokat megspórolni!...)

Tehát akkor 5,6-os blendéig ment a dolog, csak ha még szűkebb blendét állított(am), akkor megakadt a fogaskerék, és jött az ERR99.

Tehát jól értette a Futóz, ezt az obit használtam is!

Aztán bonyolódtak a dolgok. A másik obival lényegileg átvertek... Már rég meg akartam venni attól az ismerősömtől, aztán egyszer csak ő szólt nekem, hogy most meg van szorulva, odaadja egy 10-esért. Azonnal ugrottam rá, és...

Szóval igaz a mondás, hogy "az ellenségeimmel elbánok valahogy, inkább a barátaimtól mentsél meg Istenem"!...

Szóval az mindjárt avval kezdte, hogy ERR99, amint szűkíteni akartam a blendét.

Akkor gondoltam egyet, és az új szerzeményből kiszedtem azt a fogaskereket, és áttettem a nagyba. (Nekem finommechanikai műszerész szakmám is van, bármilyen obit szét tudok szedni, és összerakni. Régebben sok embernek pucoltam pl. rekeszt, stb.) De sajnos, nem lett jó. Mechanikailag ugyan most tökéletes, de elektronikailag nem stimmel valami. Amint zárni akarom a blendét, jön az ERR99...

Szóval ennyi a sztori.

Bocs, hogy így föltartottalak titeket!

Üdv

N. P.

Előzmény: _attis (12971)
futoz Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13004
A pw- vel is szívni fogsz, de cserébe még egy zsák pénzt is kiadsz érte.
Milyen körülmények közt fotózol?
Előzmény: Blind Rider (13003)
Blind Rider Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13003
Kell neki egy vakukockás átalakító :)

Azt hiszem nem szabadulok a vakukockáktól :)

Köszi az ötletet, de maradok a PW-nál. Eleget szívtam már az Ebayes kioldóimmal, hogy ne bízzak semmi egyébben.

Ha radiopopper elérhető lenne valahol, akkor azt vennék, de a szerencsétlenek nem bírnak eleget gyártani, mindig out of stock a JR/X modelljük. Pedig az elég okos kis szerkezet.
Előzmény: futoz (13002)
futoz Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13002
Khhm és ez , hogyan fogad vakut? Asszem lehet igaza van Tibornak, vegyél inkább náluk.
Előzmény: Blind Rider (13000)
THT Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13001
Ilyet biztosan fogsz tudni csinálni :) Majd számolj be a fejleményekről! :)
Előzmény: Traubisoda ("u") (12995)
Blind Rider Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13000
Előzmény: futoz (12997)
futoz Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12999
LOL

Sztem meg az E-TTL miatt
Előzmény: pannonpuma (12998)
pannonpuma Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12998
A PW-ből van US és EU változat, ami más frekvencián dolgozik. Ha Amerikából rendeled, az az itteniekkel nem lesz kompatibilis, és drága is.

Dr-Ray rádiós kildó. Adó + vevő = 55e Ft áfástól. Több vevőt is lehet rendelni. 2,4 GHz-en működik, tehát nem zavarja semmi. Gondolom a megbízhatóság miatt szeretnéd a zsebvarázslót, ezért javaslom ezt a tipust.
Előzmény: Blind Rider (12988)
futoz Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12997
linkeld már be, mert én csak drágábban látom
Előzmény: Blind Rider (12991)
apca Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12996
Mi ebben a maradandó?

Nem elég, ha egy mell van a képen.
Előzmény: Traubisoda ("u") (12995)
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12995
Nagyon köszönöm mindkettőtöknek a tanácsokat! Remélem sikerül majd egy-két maradandó képet készíteni. Mint például ezt:
Kebelcsoda
Előzmény: Blind Rider (12994)
Blind Rider Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12994
ISO 100, manuális expo, vaku ETTL (én manuálison használnám), rekesz, gyutáv rajtad áll, záridő 1/100-1/200 körül. Figyelj a fehéregyensúlyra (ha csak vaku deríti a modellt, jó a napfényes, ha benne van szobai lámpa is, már vigyáznod kell (ezért jó a rövid záridő), illetve ellenőrizd az elkészült képet, és szükség szerint korrigálj rekeszt / vakufényerőt.

Villants plafonra, tarts az arca alá derítőlapot / fehér kartont / akármit, ami visszaveri a fényt (vagy ültesd tükröződő / fehér asztalhoz), ez alapbeállításnak jó lehet. Kísérletezz, ne légy tanácstalan, nincs egzakt "módszer"vagy beállítás.

Kísérletezz és alkoss egyedit, még ha sok szaron át jutsz is el oda :)
Előzmény: Traubisoda ("u") (12993)
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12993
Arra gondoltam, hogy adott feltételek mellett milyen ISO érték mellett fotózzak, esetleg mélységélességet fixáljak, vagy inkább expozíciós időt?
Előzmény: THT (12992)
THT Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12992

milyen beállításokat vársz?? Próbálkozz, tapasztalj, aztán modnel mi nem tetszik, és arra esetleg lehet adni megoldást.

Első korben annyit hogy ha  agépen van a vaku akkor indirektbe vakuzz, plafonról/falról, de legjobb volna levenni a gépről a vakut, úgy többa lehetőség.

Előzmény: Traubisoda ("u") (12989)
Blind Rider Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12991
Szállítással együtt 665 dollár 4 db PlusII. Kell a 4 db. :)
Előzmény: futoz (12990)
futoz Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12990
Mert ebayon mennyi?
Előzmény: Blind Rider (12988)
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12989
Canon 400D-vel fix 50-es obival, vagy alapobival + 580Ex vakuval /van fényterelőm is/ szeretnék lakásban portrét, fehérneműs képeket készíteni. Tudna valaki korrekt beállításokat javasolni ehhez?
Szükség esetén állvány, távkioldó is megoldható...

Előre is köszönöm a segítséget!
Blind Rider Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12988
Köszi mindenkinek!

Itthon sajnos nagyon húzós a PW. Még vámmal meg áfával is sokkal olcsóbban jön ki, nem fogok 55ezer forintot fizetni egy darabért.

Vagy ti hogy vennétek? Van az ebay-en kívül más alternatíva normális áron?
Előzmény: cvg751 (12984)
futoz Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12987
" Már az is csalás, ha nem jelented be, hogy vámköteles árút kaptál "

Ha postán jön akkor ott bejelentés nélkül elbírálják, hogy vámköteles-e a termék vagy sem. Illetve inkább azt, hogy akarnak-e foglalkozni vele vagy sem. Ha nem vámolják akkor rányomják a pecsétet, hogy vámmentes.
Előzmény: képfaragó (12986)
képfaragó Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12986
Nem kell mindig kiskapukat keresni. Bele kellene nyugodni, hogy vannak törvények, és ezek mindenkire vonatkoznak. Már az is csalás, ha nem jelented be, hogy vámköteles árút kaptál. Ha normálisan tekintjük, akkor mire a dollár zónából ideér egy termék, kb. olyan mintha dollár helyett Euróban lett volna az ár, és akkor már nem is olyan olcsó.
futoz Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12985
dehogy igaz . 3.75% vámtétel terheli a fényképezőgép kiegészítőt
Előzmény: cvg751 (12984)
cvg751 Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12984
Szia!
szerintem teljesen véletlenszerű. nekem első körben 2 jött szó nélkül, aztán külön mégegy, azzal meg bekavartak, vám+áfa 7ezervalamennyi a 27ezres tételre...
bár azt most olvastam itt valamelyik topikban, hogy digitális fotóalkatrészre nincs vám, csak áfa. Analógra fotóalkatrészre meg mindkettő. ha ez igaz akkor a feladásnál érdemes ráíratni hogy digi
Előzmény: Blind Rider (12980)
futoz Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12983
sanszos
Előzmény: Blind Rider (12980)
szucsi222 Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12982
Köszi. Ez az egyik része a szettnek, de nekem egy komplett megoldásra lenne szükségem, ami tartalmazza az állványt, az ernyőtartó foglalatot, a rádiós kioldót és a vakut. Ha ez így összeépíthető és nincs gyenge pontja, amitől széthullik, akkor annak örülni fogok.
Előzmény: -Minarik- (12981)
-Minarik- Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12981
A manfrottonak van esernyo foglalata Ami varialhato a foglalaaban. En hasznalok kettot is. Valami 23 $ darabja.
Előzmény: szucsi222 (12959)
Blind Rider Creative Commons License 2009.10.31 0 0 12980
Pocket Wizard ügyben kérdezném, hogy szerintetek Ebay-ről érdemes-e rendelni 4 db PW-ot? Mennyire sanszos, hogy megvámolják? Mert amúgy egész jó árra jönne ki (PLUS 2-ről lenne szó).

Esetleg itthonról? (használt? :)...)

Köszi!
futoz Creative Commons License 2009.10.30 0 0 12979
Előzmény: futoz (12969)
nemethla Creative Commons License 2009.10.30 0 0 12978
Azt csupán, hogy nem fog működni... csak akkor vedd meg, ha ki is tudod próbálni. Az "idegen" gyártók vakui a kompaftokon működnek a legkevésbé... Inkább vegyél egy 380-as EX-et vagy 420-ast max 35 ezerig, mint sigma-metz- soligorral bosszankodj....
Előzmény: fikarcpapa (12977)
fikarcpapa Creative Commons License 2009.10.30 0 0 12977
Sziasztok, CANON PowerShot SX10 IS – hez szeretnék egy külső vakut venni. Abszolút amatőr (családi események) fotózáshoz kellene és nem ragaszkodnék az 50-100eFt-os CANON Speedlite vakukhoz. A gépkönyv szerint csak a 220EX, a 430EX II és az 580EX II típusok működnek együtt a géppel tökéletesen. Nekem ajánlották pl. a SOLIGOR DG-34 AF vakut is…valaki, aki ért hozzá, világosítson fel, hogy mit kockáztatok, ha az olcsóbb(25eFT) megoldást választom? Vagy másik típust tud-e valaki, ami jó lenne? Kíváncsian várom és köszönöm a válaszokat…

futoz Creative Commons License 2009.10.29 0 0 12976
Hát ha az SB nem villanik el fénytől, akkor kell alá egy vevő
Előzmény: edó4 (12975)
edó4 Creative Commons License 2009.10.29 0 0 12975
Segítséget szeretnék kérni. Van egy SB 600 vakum, hogy tudnám elvillantani műtermi vakukkal együtt. A műtermiek infra vezéreltek.Tudom hogy erről már olvastam itt valahol , de sehol sem találom.
futoz Creative Commons License 2009.10.29 0 0 12974
Igazad lehet, én úgy értelmeztem, hogy eddig működött, csak most megadta magát
Ezért én kábelszakadásra gondoltam, ami köztudott, hogy sigma betegség.
Előzmény: nemethla (12972)
nemethla Creative Commons License 2009.10.29 0 0 12973
Ältere SIGMA Objektive in Verbindung mit
Canon EOS Kameras  

Bedauerlicherweise gibt es bei einigen Objektiven älterer Baujahre Funktionsbeeinträchtigungen bei der Verwendung an den Kameras der Marke Canon ab ca. Baujahr 2001 (damit sind alle aktuellen Digitalkameras eingeschlossen). Bei den Digitalkameras  erscheint bei der Verwendung eines solchen Objektives die Fehlermeldung "Error 99"; bei den Analogkameras funktioniert die Blendenübertragung nicht, das heißt, die Blende bleibt bei der Aufnahme voll geöffnet, woraus Überbelichtungen resultieren können. Die Objektive aus unserem aktuellen Lieferprogramm sind hiervon natürlich nicht betroffen.

Etliche der betroffenen, alten Objektive können  von unserem Service durch ein entsprechendes Upgrade modifiziert werden. Sofern das Upgrade technisch möglich ist, wird es von unserem Kundendienst für eine Aufwandspauschale (Administration, Porto und Verpackung) von 23,80 Euro inkl.  19% Mwst durchgeführt. Ob ein Upgrade notwendig bzw. möglich ist, entnehmen Sie bitte der untenstehenden Tabelle. Sollten Sie sich unsicher sein, ob Ihr Objektiv ein Upgrade benötigt oder nicht, rufen Sie bitte unseren Zentralservice an unter 0180 5/ 90 90 85 85 (14ct/min aus dem dt. Festnetz). Sie können übrigens die Funktion der Blendensteuerung selbst recht einfach überprüfen, in dem Sie die Kamera auf M (manuelle Belichtung) einstellen, die Verschlusszeit  "B" und eine möglichst kleine Blende wählen, z. Bsp. 16. Wenn Sie nun die Abblendtaste betätigen, während Sie von vorne in das Objektiv blicken, müßten Sie sehen, wie sich die Blendenlamellen schließen.
Wir bedauern, dass dieses Upgrade mit Umständen für Sie verbunden ist. Senden Sie Ihr Objektiv bitte mit diesem BEGLEITSCHREIBEN an den SIGMA Zentralservice mit dem Hinweis auf die Verwendung des Objektives an der entsprechenden Eos Kamera . Nach dem Upgrade funktionieren die Objektive selbstverständlich auch noch auf den älteren Kameras.

Für Ihr Verständnis bedanken wir uns bei Ihnen.
Für die nachfolgenden Objektive ist ein Upgrade notwendig und techn. derzeit möglich. Ältere Baureihen lassen sich leider nicht mehr umrüsten.

• 8mm F4 EX CIRCULAR FISHEYE bis Seriennummer #2...
  • 15mm F2.8 EX DIAGONAL FISHEYE bis Seriennummer #2...
  • 28-105mm F2.8-4 ASPHERICAL bis Seriennummer #3...
  • 50mm F2.8 EX Makro bis Seriennummer #3...
  • 105mm F2.8 EX Makro bis Seriennummer #3...
  • 135-400mm F4.5-5.6 APO ASPHERICAL RF bis Seriennummer #3...
  • 170-500mm F5-6.3 APO ASPHERICAL RF bis Seriennummer #3...

Előzmény: nemethla (12972)
nemethla Creative Commons License 2009.10.29 0 0 12972
A chipcseréről a www.sigma-foto.de  oldalon találsz infot, hogy egyáltalán lehet-e. Ez nem hiba, ez a jelenség a Sigma faszsága, mert nem vette meg egyszer sem a Canoonn licenszeit, hanem utánamegy, felfejti. Így aztán minden újabb vázszéria újabb kibabrálás a Sigma obisoknak és vakusoknak is...
Előzmény: ngyptr (12967)
_attis Creative Commons License 2009.10.29 0 0 12971
Manuálban módban használva is kiírja a hibát?
Előzmény: ngyptr (12970)
ngyptr Creative Commons License 2009.10.29 0 0 12970
Hát, szomorú lettem...
Már csak azért is, mert amúgy egy karcmentes, gyönyörű darab mind a kettő...
Akkor inkább elteszem emlékbe...
Egy fotós ilyet nem dob ki szerintem... (Én legalábbis nem tudom megtenni...)
És ami bosszant: BIZTOSAN meg lehet csinálni! Nekem van négy szakmám, tudom, hogy ilyenkor akik ebben spillerek, csak mosolyognak rajtunk...
Üdv
N. P.
Előzmény: futoz (12968)
futoz Creative Commons License 2009.10.29 0 0 12969
Az imént érkezett meg az új Phottix terméklista, megjelent nekik is a lapos állványmenetes kioldó
futoz Creative Commons License 2009.10.29 0 0 12968
Sajnos kuka,sztem kb 25e a javítás.
Előzmény: ngyptr (12967)
ngyptr Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12967

Sziasztok!

Tudom, hogy nem egészen ideillő, - de sehol sem válaszolnak...

Itt még viszont nem csalódtam soha...

-

Szóval van nekem két objektívem.

SIGMA zoom apo 75 - 300 1 : 4 - 5,6

SIGMA zoom 28 - 200 1 : 3,8 - 5,6

(CANONHOZ)

Blende(vezérlés-jeladás?) hiba mindkettőnél!

ERR99-et ír ki exponáláskor. (10D, 30D)

(A 40D azt írja ki, hogy tisztítsam meg az érintkezőket. Az természetesen megtörtént.)

DE!

Ha időautomatára teszem, és 4-es blendét adok meg, akkor működik! Hibaüzenetet tehát csak akkor ad, ha a blendének valamilyen mértékben záródnia kell(ene)! Ha akár csak 5,6-odot állítok be, (a telénél 8-ast) már jön az ERR99...

Az AF mindkettőn tökéletesen működik!

Kérdésem: hol található olyan szerelő, szervíz, aki lelkiismeretesen, szakértelemmel, és még ne adj Isten "levevési" szándék nélkül is foglalkozik ilyen obikkal?

Én nagyon szerettem őket, nagyon jó lenne újra használni tudni... Ez rosszabb, mint az AF-hiba. Akkor elég, ha kézzel állítasz élességet. És nem ír ki errort a gép. De blendézni azért (legtöbbször) muszáj...

Jóindulatotokat, segítségeteket előre is köszönve,

tisztelettel

N. Péter

futoz Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12966
ugyan ezt a tartót feltudod tenni.
Előzmény: Frank Drummer (12965)
Frank Drummer Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12965

Szia,

Én is keresek esetleg olyan megoldást, ahol egy tripodra fel tudok tenni egy ernyőt+vaku távkioldót+vakut.... Manfrotto állvány 785B (http://images.marketplaceadvisor.channeladvisor.com/hi/48/47901/man-785b-08030103.jpg) + Phottix távkioldó + 580-as vaku lenne, ehhez valami ernyőtartó+ernyő megoldás kellene. .... Vagy ez így nagyon endluser megfogalmazás??? :-)

Üdv, FD

Előzmény: futoz (12964)
futoz Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12964
persze
Előzmény: szucsi222 (12963)
szucsi222 Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12963
Szuper! A web oldalon lévő számon hívhatlak holnap?
Előzmény: futoz (12962)
futoz Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12962
Persze
Előzmény: szucsi222 (12961)
szucsi222 Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12961
Van lehetőség kipróbálni valamikor egy komplett összeállítást? Elvinném a meglévő cuccaimat, összedobjuk a komplett "műszert" és ha tetszik a dolog, akkor bevásárlok?
Előzmény: futoz (12960)
futoz Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12960
Van olyan ernyőtartóm aminek az aljában van menet, és sokkal jobb mint az eddig megszokott ernyőtartók. A tetejéről a papucs lecsavarozható akkor menetes a vége. Kioldó létezik olyan ami lapos, és menet van az aljába,de egy vakukockával is megtudod oldani
szucsi222 Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12959
Futoz! Tudnál nekem javasolni valami megoldást a következő "problémámra":
Szeretnék építeni egy monopod állványra szerelhető külső vakut, aminek ernyőtartó foglalata is van. Az a gondom, hogy a kapható ernyőtartó foglalatok studio állvány csatlakozással rendelkeznek. Még ha át is lehet alakítani, de: Ráteszem az ernyőtartó foglalatot, erre a rádiós kioldót (blazzeo), erre a vakut. Ekkor már egyrészt nagyon magas lesz (kb. 40 cm-es az ernyő átmérője) és az ernyő felső szekciójában villan, valamint ha pl. 45 fokos szögben tartom a szerkezetet a Blazzeo L alakú csatlakozó része nem biztos, hogy megtartja a vaku súlyát és a vakupapucsban is megfeszül a talp a súlytól. Nem tudom létezik-e erre valami megoldás, vagy marad a barkács. Esteleg a Blazzeo-t is lecserélném, ha lenne valami laposabb megoldás, aminek erős a papucsa is ilyen célra.
futoz Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12958
azok igen, de ott a méhsejt szögletes

Szal hiába megy rá, ha használhatatlan. A villanjkötrének elég spot fénye van
Előzmény: j.bravo (12957)
j.bravo Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12957
Tépőzárral elvileg rámennek a rendszervakura szánt fényformálók. Nem próbáltam, csak mintha a honlapon meg lenne említve.
Előzmény: futoz (12956)
futoz Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12956
A mikrosatoshoz sajna úgy tudom nem, csak kicsi barkáccsal
Előzmény: fireblade13 (12955)
fireblade13 Creative Commons License 2009.10.28 0 0 12955
tudna valaki segíteni hogy villanj körtéhez lehet e beszerezni fényformálókat,spot,méhsejt,...stb?
zorko Creative Commons License 2009.10.22 0 0 12954

Gondolom akkor az ősrégi Nikon nem felelt meg... :)

Na, egész konkrétan azért kérdeztem, mert nekem van egy elég jó kis Metz-em, de ez is még a régi TTL generáció, tehát digitálison nem megy csak automata módban (amikor ő méri magának a fényt).

Ha nem kell makrózáshoz, nincs szükséged manuálisan osztott teljesítményre, és elég a 32-es kulcsszám (35mm-en), jobbra-balra 90°-ban forgatható felfelé 90°-ig dönthető, de zoom nélküli fejjel, akkor tudnám ajánlani.

Most egy Nikon talp van rajta - ezzel lehet, hogy digiten nem megy, de könnyen lehet hozzá szerezni sima középérintkezős talpat*, vagy le is lehet ragasztani a vázon a "fölöslegeseket" :-), megbízható, tutira villan akármilyen obival vagy anélkül is... :-)

*Nekem van is, de azt használom másik vakuhoz (nagyobb Metz "tesóhoz", szinkronkábellel is), ezért nem eladó...

Előzmény: hintafa (12953)
hintafa Creative Commons License 2009.10.22 0 0 12953
Szia! Bocs, nem értem a kérdést:(

Én a PZ42-helyett keresek valami olcsóbb megoldást, mert van vakum, de az nem működik, ha manuális objektív van a gépen. Fotós boltban is próbálgattuk, és csak egy ősrégi nikon vaku, meg ez a sunpak működött jól.
Előzmény: zorko (12952)
zorko Creative Commons License 2009.10.22 0 0 12952
iTTL-ben megy?
Előzmény: hintafa (12899)
apca Creative Commons License 2009.10.20 0 0 12951
„Kár, hogy a Conrados árnál majd 2e-rel drágább... de azért köszönöm a tippet!”
Conrad Áron szerint itt van:
http://thomson.addel.hu/detailproduct.php?productid=392328
Előzmény: Traubisoda ("u") (12949)
Sanya_67 Creative Commons License 2009.10.20 0 0 12950
Hogy-hogy nincs nekik múlt héten vettem és egy egész halom volt nekik.
Előzmény: apca (12948)
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.10.20 0 0 12949
Kár, hogy a Conrados árnál majd 2e-rel drágább... de azért köszönöm a tippet!
Előzmény: apca (12948)
apca Creative Commons License 2009.10.20 0 0 12948
„Conrad-on kívül lehet valahol IPC-1L-t kapni? Jelenleg nekik nincs raktáron :(”
A BC-700 ua., csak kikeresztelkedett:
http://kameraakku.addel.hu/detailproduct.php?productid=340734
Előzmény: Traubisoda ("u") (12947)
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.10.20 0 0 12947
Köszönöm a helyreigazítást. :)
Conrad-on kívül lehet valahol IPC-1L-t kapni? Jelenleg nekik nincs raktáron :(
Előzmény: apca (12946)
apca Creative Commons License 2009.10.19 0 0 12946
„Az IPC-1-es 1800mA-es töltésre képes az első két rekeszében.”
apró javítás: nem a két első, hanem a két szélső rekeszben.

Ilyenem van évek óta, de még nem használtam ez a lehetőséget. Minek???

Ha lemerül egy garnitúra, be a töltőbe, beállítom lemerítésre (250mA-el) és rajta.
Kb. fél nap alatt megvan vele. Még nem akadtam el kifogyott nafta miat...
Előzmény: Traubisoda ("u") (12944)
Sanon40D Creative Commons License 2009.10.19 0 0 12945

Igazad van, azért írtam példával azt hittem nem érted az 500-1800-1800 as
összefüggéseket.Bocs.
Előzmény: Traubisoda ("u") (12944)
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.10.19 0 0 12944
Nem-nem, ebben Te tévedsz most. Az IPC-1-es 1800mA-es töltésre képes az első két rekeszében. És 3000mAh-s akkukat is tud tölteni:
"A Voltcraft két verzióját gyártja ennek a töltőnek, mégpedig a drágább IPC-1-et és az olcsóbb IPC-1L-et. A kettő között annyi a különbség, hogy az IPC-1 1800 mA-es töltőáramra is képes..."
Voltcraft IPC-1
Előzmény: Sanon40D (12942)
Százbolha Creative Commons License 2009.10.19 0 0 12943
hmm.. én 700mA-val töltöm az R2U-kat és nem melegszenek, 30-40%-os töltőáram azért még bele szokott férni a speckóba.
Előzmény: Sanon40D (12942)
Sanon40D Creative Commons License 2009.10.19 0 0 12942

Nem 1800mA-rel tölt, hanem 500mA-rel tölti fel, az 1800 mAh-ás akkumulátort.
Figyelj ezt úgy képzeld el,adott egy alma azt sem egyszerre nyeled le mert megfuladnál,
hanem kis falatonként eszed meg, minél kisebb falatokat harapsz annál könnyebben
nyeled le.
Tehát X ideig tölti a töltő 500mA-rel az egyébként 1800mAh ás akkut.
Ha 250mA-rel töltenénk akkor 2X ideig töltené föl.
Ha 900mA-rel töltenénk akkor 0.5Xideigtöltené föl,de ez nem jót tenne neki, mert
nagyon melegedne(alma egészben megfulladnál) és a hirtelen melegedés az akkuk
halála.
Előzmény: Traubisoda ("u") (12941)
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.10.19 0 0 12941
Nem vettem kioktatásnak, köszönöm a helyesbítést! ;)
Ha ennyire nem bírják az akkuk az 500mA-nél nagyobb töltést, akkor az IPC-1 /a komolyabbik/ hogy tud tölteni, vagyis inkább milyen akkut 1800 mA-rel?
Előzmény: j.bravo (12940)
j.bravo Creative Commons License 2009.10.19 0 0 12940
Ne vedd kioktatásnak :-)
Az aksi kapacitása nem 2100mA, hanem 2100mAh (milliamperóra).
Hasonlóan ahhoz, ahogy az áramszolgáltatónak sem kW, hanem kWh (kilowattóra) után fizetünk.

Régebbi IPC-1L felhasználók azt említették, hogy (a már elhangzott érvek mellet) 500mA-nél erősebb töltőáramot már csak azért se érdemes erőltetni, mert az aksik gyorsabban melegednek, és a túlhevülés miatt az IPC-1 termikusvédelme kikapcsolja a töltést; azaz nem tölti fel őket teljesen.

Az 500mA-rel való töltés még oké.
Előzmény: Traubisoda ("u") (12932)
picturizé Creative Commons License 2009.10.19 0 0 12939
Ezzel egyetértek... Én még mindig 4-5 éves akksikat használok a vakumhoz. Bár az is igaz, hogy nem használok ezerrel vakut, ugyhogy nem zavar a 14 óra töltés...
Előzmény: képfaragó (12933)
ph5.5 Creative Commons License 2009.10.19 0 0 12938

A softboxok belső oldala fényvisszaverő (ezüst színű) anyaggal van bevonva. Kb úgy képzeld el, mint a kissé gyűrt alufóliát...

És igen a boxon belül van még egy lágyító fehér anyag is, szinte közvetlenül a villanó cső előtt, arra merőlegesen.

Előzmény: R6gufi (12937)
R6gufi Creative Commons License 2009.10.19 0 0 12937
Ha egy softbox-ba hátulról belenézek, az oldalfalai feketék vagy fehérek belülről? S teljesen üres belül vagy vannak bennük belső fényterelők még?
arnyekxxx Creative Commons License 2009.10.18 0 0 12936
mind a 4 aksiba tudja egyszerre a 700at, pár óra alatt feltölt 4et (értelemszerűen attól függ, mennyire merültek le az aksik)
képfaragó Creative Commons License 2009.10.18 0 0 12935
Az akku környezetszennyező méreg. Fontos hogy szabályszerűen szabadulj meg tőle. Továbbra sem a gyorstöltés a legjobb megoldás.
Előzmény: Traubisoda ("u") (12934)
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.10.18 0 0 12934
Amíg 600-800 forint egy akku, addig nem nagyon érdekel, hogy 800x, vagy 200x lehet feltölteni, 5 évig, vagy csak 1-2 évig bírja. Viszont hadd ne várjak már 10-14 órát, míg "kíméletesen" feltölti az akkukat a töltő. :))
Előzmény: képfaragó (12933)
képfaragó Creative Commons License 2009.10.18 0 0 12933
Szerintem 3-4 óra alatt, de már ez is elég gyors. Ne hajszold a gyorstöltést, vegyél inkább 1-2 garnitúra pótakkut. Lassan tölts, tovább él az akkud. Gondolj arra, hogy a normál töltés 14 óra.
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.10.18 0 0 12932
Köszönöm a linket!

Még egy kérdés a Voltcraft IPC-1L töltővel kapcsolatosan. Azt írják a Pixinfon róla, hogy: "A 200-700 mA közötti töltőárammal dolgozó akkutöltő..."
Ez azt jelenti, hogy óránként max 700mA-t tud tölteni az akksikba? Egy akkura vonatkozik ez az adat, vagy 4 akku töltése esetén is mindegyikbe tud tölteni 700mA-t óránként?

Magyarul mennyi idő alatt tölt fel leggyorsabban 4 db 2100mA-es AA-s akkut?
Előzmény: pannonpuma (12928)
robyka_ep Creative Commons License 2009.10.18 0 0 12931
pannonpuma, képfaragó , köszönöm a segítséget .

Most ugy tűnik veszek egy kisebb boxot a Mikorosatra , így átmenetileg megoldódik a probléma , a Richter meg vagy marad háttérvakunak vagy próbálunk egy cső cserét
pannonpuma Creative Commons License 2009.10.17 0 0 12928
Nézd meg a Mikroboxot. Van több méretben is.
Előzmény: Traubisoda ("u") (12927)
Traubisoda ("u") Creative Commons License 2009.10.17 0 0 12927
Hol és milyen diffúzort érdemes venni 580EX-re?
Házilag gyártott megoldás is érdekel.
pannonpuma Creative Commons License 2009.10.16 0 0 12926
Lehet. Ez nem a ventillátor hiánya miatt van, hanem mert a töltőkondi mellett van egy hőkapcsoló. Ha a kondi öregszik, akkor fogy az elektrolit belőle, és hamarabb melegszik.

A Te problémád inkább vakucső probléma (szerintem).

Ha a Richter vaku csőcsere után is sárgább, mint a többi, az attól is lehet, hogy kisebb teljesítményre van beállítva (1/16 körül). A színhőmérséklet ugyanis a kisebb teljesítményen csökken az analóg vakuknál.

Egyébként ezek tényleg masszív kis vakuk (voltak). Ők gyártották a Henseleket 96-ig. Aztán Hensel Úr eladta a céget egy banknak, Richteréket pedig kirugták. Azóta spórolnak a beépített anyagon. Aluprofil helyett alulemez, mini hűtés, U alakú cső, nulla reflektor a vakucső mögött (ContraE), gyengébb, nehezen javítható elektronika, stb. Mindez marketinggel ellensúlyozva.

Na, ennyit a történelemről. Bocs az off-ért, csak nosztalgiáztam egy kicsit. :-)
Előzmény: robyka_ep (12920)
képfaragó Creative Commons License 2009.10.16 0 0 12925
A villanócső sárgás fémgőzöltsége miatt ment el a színhőmérséklet. Legolcsóbb, ha egyszerűen csövet cseréltetsz. A beállítófényekkel dolgozni valóban kellemes. Akkor legalább néha kapcsold ki. Ha a tartós beállítófényhez ragaszkodsz, akkor a ventilátoros típusok praktikusabbak. Én nem rajongok a mozgó alkatrészekért, nekem tökéletes a Richter.
Előzmény: robyka_ep (12924)
robyka_ep Creative Commons License 2009.10.16 0 0 12924
nem főfénynek használom , így max 1/4 ,de leginkább 1/8-adon megy és nem full világítással . A beállító fényre viszont szükségem van mert anélkül nem látom igazán a fényeket . Szeretek játszani a fénnyel !

A villanó csövön mit kell nézni ? Az enyém kicsit sárgás , kicsit fémgőzölt , de láttam már olyan , ami mindkettőből erősebb volt .
Előzmény: képfaragó (12922)
képfaragó Creative Commons License 2009.10.16 0 0 12923
Más: Nézd meg a villanócsövet, annak állapota többnyire kívülről is látszik.
képfaragó Creative Commons License 2009.10.16 0 0 12922
Lehet orvosolni, nem kell gyilkolni a vakut. A beállítófény sem kell mindig. A neve is az, hogy ,,beállító" vagyis nem kell mindig használni. Tudomásul kell venni, hogy az elektromos alkatrészek élettartama kb. 10c foknyi emelkedésnél megfeleződik. Különösen igaz ez az energiatároló kondenzátorokra. A vakut nem kell full teljesítményen járatni, és megfontoltabban kell exponálni. A Richter a legjobb vaku volt a piacon, bár nem vonom kétségbe, hogy más is gyárthat jót.
nemethla Creative Commons License 2009.10.16 0 0 12921
Van egy nagyon korrekt vakuszervizes barátom, sokmindent megold, a ventit is.
robyka_ep Creative Commons License 2009.10.16 0 0 12920
Nekem alapvetően a Richterrel van ugy gondolom a probléma , mivel az sárgább , mint a másik 2. Viszont van még egy gondom , hogy a Richterben nincs ventilátor , és így 2 órányi fotózás után letilt . Ezt is lehet orvosolni ?
Előzmény: pannonpuma (12919)
pannonpuma Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12919
Szerintem olcsóbb is meg jobb is, ha behozod a szervízbe. Van színhőmérsékletmérőnk is.

Mikrosat 1146. Budapest, Thököly út 88. Tel.: 460-9424

studioblitzröhre
Előzmény: robyka_ep (12915)
nemethla Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12918
Akkor a richtert add csak el, vagy cserélj benne csövet
Előzmény: robyka_ep (12915)
futoz Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12917
csak a a sajátom van készleten, de mint mondtam azt kölcsöntudom adni. Fent van Pesten a prohardveresek használják

A más konfig megoldható
Előzmény: robyka_ep (12916)
robyka_ep Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12916
ezek vannak készleten neked , kicsit más konfigban kellene , de ez szimpatikus.

Előzmény: futoz (12914)
robyka_ep Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12915
az auro light + mikrosat együtt tökéletes , de bármelyik a richterrel nem
Előzmény: képfaragó (12913)
futoz Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12914
Nekem falconeyes vakuk vannak . Egy Tek-2300A szett br 160000 Ftlink
Előzmény: robyka_ep (12905)
képfaragó Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12913
Elég meglepő, de mielőtt csereberélsz, ezzel még kísérletezni kell. Tegyél be főfényként egy Nikon vagy Canon vakut. Nem lehet, hogy a Mikrosat egy kis UV fényt is bedob? Próbálj UV szűrővel is kísérletezni, bár az UV fény hatása kiszámíthatatlan minden ruha másképpen viselkedhet. A Metz a saját reklámjai szerint azért gőzöl arany réteget a villanócsőre, hogy az UV sugárzást kiszűrje. Az is elképzelhető, hogy a vaku teljesítmény szabályzása is hatással van a színhőmérsékletre. Nékem a Richter vakukkal még sohasem volt problémám, és Nikon vakukkal is bármikor keverem.
Előzmény: robyka_ep (12911)
futoz Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12912
elvileg el
Előzmény: R6gufi (12910)
robyka_ep Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12911
igen fehér, ha megcserélem akkor a másik oldal lesz sárga De egylámpás világításnál is kibukik a különbség kelvinben
Előzmény: képfaragó (12909)
R6gufi Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12910
Bocsánat, hogy biztos butaságot kérdezek, de azért cska felteszem: Egy Canon vaku masterként el tud sütni egy Sigma (canonra valót) slave vakut?
képfaragó Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12909
A műterem fala fehér? Ha megcseréled a két vakut, ugyanez a helyzet?
ph5.5 Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12908
Néha én is használok különböző típusokat, de ilyen gondom még nem volt. A villanócső csere azonos típusra szvsz olcsóbb... más tippem nincs.
Előzmény: robyka_ep (12907)
robyka_ep Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12907
ha ernyőt használok vagy direktbe , akkor is sárgább
Előzmény: ph5.5 (12906)
ph5.5 Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12906

A softbox nincs besárgulva? (nem vicc...) 

robyka_ep Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12905
sajnos észre venni , ha főfénynek a mikrosatot használom , deríteni a richtert , akkor a derített oldal sárgább . Neked milyenek vannak és milyen árban ?
Előzmény: futoz (12904)
futoz Creative Commons License 2009.10.15 0 0 12904
Hát a színhőmérsékletet nem hiszem, hogy észreveszed. Add el bátran, adok kölcsön ha eladtad.
Előzmény: robyka_ep (12903)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!