úgy ahogy van válladról a tarisznyát, testedről a ruhát, asztalodról az abroszt, arcod elől a takarót, felfejti az emlékeket, tekeri-tekeri, azt sző belőle,
amit akar, te ott állsz meztelen, s kezében
a fonal haszontalan gombolyag.
Pénelopé vagy Pénelopeia Ithaka királynéja, Odüsszeusz felesége,
Homérosz Odüsszeiájában az asszonyi hűség megtestesítője, aki húsz éven át (a tíz évig tartó trójai háború és az ugyancsak tíz évig tartó kalandos hazatérés alatt) várakozott férjére, míg az végül hazatérhetett
“okosszívű, jóeszű, szilárdszívű”,igy jellemezték.Három éven át szőtte apósának, Láertésznek a halotti leplet – amit nappal szövött, éjszaka lebontotta. Így odázta el a válaszadást az őt zaklató számos kérőnek. Erre utal a mondás: Úgy készül, mint Pénelopé vászna.
Más szerzők szerint Pénelopé korántsem maradt hű Odüsszeuszhoz, Hermész istennel vagy Antinoosszal, az egyik kérővel, sőt az összes kérővel (szám szerint ötvennel vagy százhússzal) is megcsalta volna, és Pán ebből a hűtlenségből született.
A későbbi történetek Odüsszeusz hűtlenségéről is tudnak. Pénelopé Odüsszeusszal ölette meg annak balkézi fiát, Eurülaoszt. A fiú apját kereste Ithaka szigetén, de csak Pénelopéval találkozott, aki Odüsszeusz visszatérte után azt állította, hogy Eurülaosz azért jött a szigetre, hogy őt megölje. Odüsszeusz ezért kivégeztette fiát
Pénelopé mítoszát gyakran dolgozták fel operának, pl.: A. Scarlatti 1696., G. Fauré 1913. és R. Liebermann 1954.
Szervusz Kedves Ho-ho-ho :) és tiszteletem Minden erre járónak !
A Tbiliszi nagy zsinagóga (csak ezt az 1 képet találtam)
A Tbiliszi nagy zsinagógát másként Sefardyjskának,vagy az Achalciche zsidók templomának is nevezik
1903-ban a grúz zsidók ezrei kéréssel fordultak a cárhoz,hogy zsinagógát építhessenek.1923-tól a bolsevik hatalom idején zárva volt.
a zsinagóga 24.5 méter hosszú,14 méter magas és 15 méter széles.Az épulet homlokzatán egy nagy David csillag van kialakítva
Tbiliszi a Grúz Köztársaság fővárosa, legnagyobb városa, illetve az ország kulturális, kereskedelmi és közlekedési központja. Gyakran nevezik Tiflisz-nek is, a középkorban kapott neve után.
A szovjet időszak alatt az ipar fejlődött, a lakosok száma egyenletesen növekedett, és a grúz főváros Moszkva, Leningrád és Kijev mellett a Szovjetunió egyik legfontosabb városává vált.
A városban 3-szor, 1956-ban, 1978-ban és 1989-ben voltak szovjetellenes tüntetések. A 89-es tüntetést megpróbálták leverni, de a felébredő nacionalista törekvések hatására 1991.április 9-én Tbiliszi ismét a független Grúzia fővárosává vált
egykisszemélyitapasztalat:
A Kaukázus égbe törő, 5000 méteres ormai gyonyoruek , zúgó patakok ,fenyvesek friss illata,gleccserek-ezt egyszeruen lehetetlen leirni, látni kell !! Itt minden tiszta és egyszerű; a hegyek, az emberek, az ételek, és nagyon-nagyon finom boruk is van:) Ami Tbiliszit illeti,mára már egy nagyon fejlett,modern és szép város.
sajnos a font továbbra is gyengulni fog,de a munkavállalókat akik már évek óta ott dolgoznak és a szociális hálóban is benvannak,biztosan nem kuldik haza,a britek nem igazán szeretnek manuális munkát végezni ,azt mással szeretik elvégeztetni-ez évszázados hagyomány náluk-gyarmatosítók voltak. A másik tényezo ami a munkások megtartása mellett szól,hogy pl.London kétharmad részét zsidó lakosság alkotja,akikrol tudvalevo, hogy kereskedok (pénz csinálók),és nem manuális munkát végeznek.Igen, a pakliban benne van,hogy skótok és írek lemorzsolódnak-
...igen, ezt tudom.. de pl. esik a font; "kezzel foghatoan" megszaporodtak az olyan jelek, amik arra utalnak, hogy a kulfoldi munkavallalok nem kivanatosak /osszegraffitiztek egy lengyel kozpontot pl/...
azért nem lesz az máról-holnapra,majd kialakulnak a dolgok,nem szabad elsietni semmi dontést a jovovel kapcsolatban,--tudod, a hidon akkor kell átmenni mikor odaérsz-
...sajnos most a hangulatom is ilyen... ha lesz is masodfordulos nepszavazas a kilepessel kapcsolatosan valami "bomlasi" folyamat mar elkezdodott...valoszinuleg az Egyesult Kiralysag is szet fog esni, utana jon a tobbi - rossz erzes :-(
csak futva hallottam errol az ukrán festorol,most átnéztem a képeit,azért tudnék belole választani :) biztos nézted Te is .lehet vásárolni nála neten kersztul is...
Koldus vagyok. A nyomorultak seregében is csak egy pária, de egyszer megállott előttem álruhásan az Isten szent Fia.
Még idejében észrevettem, hogy egyetlen zsebet se varrtak a köntösére, ezek szerint nagy alamizsnapénzt sem adhat.
És mégis zengtem elnyújtottan a koldussírást nyekergően, követelőzve, szemtelenül, cifrázva, ahogy kitelt tőlem.
Ágrólszakadtabb ágrólszakadt hiszem, hogy akkor nem volt nálam, ahogy a Mester füleibe teletorokból ordibáltam.
Végigmért, aztán bevitt engem egy kis templomba, kocsma helyett s átadott néhány szerzőjogi szempontból tisztázatlan verset.
Ezekből élek én azóta. Szavalom, írom, hordom őket, mert Vers és Ige Krisztusomból adatott nekem, mint előleg.
Én ácsingózom útszegélyen, mint látványnak is elrettentő, de minden következő percben megszánhat engem is a Szerző.
Sosem tudom az időpontját annak, amikor elém lebben, feleszmélek egy Tőle kapott ajándékverssel tenyeremben.
Kifőzdék kosztját ette végig a koldus, akit megszánt Mozart Én azt élem fel apródonként, hogy Jézus Krisztus egyszer itt járt.
AmadeusMozart egy napon Bécs környékén sétált, amikor egy koldus közeledett hozzá, és alamizsnát kért. Mozart valamit adni szeretett volna neki, de nem volt nála a pénztárcája. Így szólt a koldushoz: - Jóember, jöjjön velem! Betértek egy közeli kocsmába, ahol a zeneszerző papírt és tollat kért, és néhány perc alatt megkomponált egy keringőt. Aztán néhány sort írt kiadójának, és szerzeményét, a levéllel együtt átadta a koldusnak, hogy vigye el a címzetthez, és amit azért kapni fog, az az övé lehet. A koldus néhány garas reményében engedelmeskedett. Meglepetése határtalan volt, amikor a kiadó három tízforintos aranyat nyújtott át neki. A Kolduskeringő tantiemjének boldog tulajdonosáról tudjuk, hogy végig ette Bécset. valamennyi vendéglőjét és kifőzdéjét.
Már nem kacag bennem aranyló ifjú nap, Az idő megölte a szívemet, Minden zajra megremeg, Ha megroppan a fagy, nyilallva megriad.
Elhagynak a csillagzó szavak - Rongy időm a tűnő álmot sírja vissza, Éveim alján rosszkedvem keserű iszapja, Ködös alkonyattal növeszt mocsarat.
Emlékszem rád a porló messzeségben, Ha lehunyom a szemem a tied vagyok, Ragyognak ránk az arany hajnalok - Omló ezüst hajad a világnagy éjben Egy selyem hajnalon még felém lebeg
Laokoon bűnhődése-t
ábrázoló szoborcsoportot, a görög szobrászat egyik legismertebb emlékét,
Agesanderés két fias Athenodoros és Polydoros rodusi szobrászok faragták fehér márványból.
Laokoón -a városvédő Apollón egyik papja, aki a trójai háború idején élt Trójában.
A ravasz észjárású ithakai király, Odüsszeusz építtetett egy falovat, ennek belsejében Odüsszeusz és nyolc katonája bújt el. A spártaiak észrevétlenül elhajóztak a Tenedosz-sziget mögé, a falovat pedig a trójai várkapu előtt hagyták. Másnap a trójaiak észrevették a spártaiak távozását és fel akarták hurcolni a fellegvárba a falovat. Laokoón figyelmeztette a trójaiakat, hogy a faló csapdának készült, és beledöfte a dárdáját a falóba, ennek ellenére a trójaiak a fellegvárba vitték a falovat.
Laokoón bikaáldozatot mutatott be Poszeidónnak, a tenger istenének. Ekkor két kígyó közeledett a part felé, és egyenesen Laokoón felé tartottak. Laokoón két fia apjuk segítségére indult, de a kígyók őket is megölték, majd felkúsztak a fellegvárba, és a Palladion alatt pihentek meg.
A monda más változata szerint Laokónnak azért kellett elpusztulnia, mert Apollón határozott tilalma ellenére családot alapított.
(a képeket nagyobb méretben azért teszem fel, hogy élvezheto látvány legyen)
!!!!! elnézést,hiba tortént- az Eldridge utcai zsinagógához rossz linket tettem fel,az a link ehhez,az Emanu El zsinagógához tartozik !!! Az Eldridgéhez nincs,illetve nem találtam megfelelo videot
itt volt az első reform zsidó gyülekezet amely a judaizmus reform ágának egyik fő jelképévé vált 1845-ös alapítása óta. Nevének jelentése: "Velünk az Isten".
Az épület a Fifth Avenue-n található és ez a világ legnagyobb zsidó imaháza (a második, amely egyben Európa legnagyobbja, a budapesti Dohány utcai zsinagóga).
A gyülekezet jelenlegi vezetője Id. Dr. David M. Posner rabbi
építészmérnok:Clarence Stein,Robert D.Kohn,and Charles Butler
Az Eldrige utcai zsinagóga az egyike az elsoknek amely azEgyesult Államokban épult a kelet-európából bevándorolt zsidók segitségével.Egyik alpítója rabbi Eliahu Boldogságos (Borok) korábban vezetoje volt a Szentpétervári zsidó kozosségnek.
Az épuletet Peter és Francis William Herter terveték és építették is, amelyért igen magas jutalékot kaptak.Az épulet impozáns, mór stílusban épult,70 láb magas,boltíves mennyezete,csodálatos ólomuveg rózsa ablakokkal,kidolgozott sárgaréz berendezési tárgyak és kézzel festett falakkal rendelkezik
Az 1920-as években élte fénykorát..A gyonyoru foszentéllyt az 1930-as évektol egyre kevésbé használták, és az 1950-es években állapota olyannyira romlott,hogy a szentélybe beesett az eso,a llépcsok hibásak...A fő szentély üresen maradt huszonöt évig, körülbelül 1955 és 1980 között .1986-ban a nem-szektás, non-profit Eldridge Street Project-ben alakult, hogy visszaállítsa a zsinagóga szépségét.
20 ébv után,2007 december 2.-án az Eldridge Street Project befejeződött (a helyreállítás) és megnyílt a nagyközönség számára mint a Múzeum Eldridge Street, ami kulturális és oktatási misszió, Az Eldridge utcai zsinagóga épületének helyre állítási koltsége - 20 millió dollár korul mozog.