Gyakorlatban régi málnám idővel egyre up-sabb, első évben főnyeremény volt, ez Majdnem Pista tányér nélkül volt főzve.
M.P.Tányérral tudok olyat, amit endrepp írt, nálam a szeszfok beesés előtt közvetlenül (emiatt ott kell lenni résen) jön hirtelen váltással a gyümölcs után a tömény undorító. Ezek idővel sem lettek up-sak.
Ugyanezen az alapon az eprüvetta-fokoló páros is csak irányadóként funkcionál. Mert pl. én "mintázáshoz" a hűtőből kijövő párlatot veszem alapul, nem az eprüvettából kifolyót.
Ezen az alapon itt mindenki komolytalan főzdés. Ha nem 12 tányéros oszlopon, kizárólag 96,2%-os alkoholt engedsz ki párlatként, akkor mindenképp kerül bele up. Az oldatelegyek fizikája már csak ilyen. Csak az egyszerű arcú Jóskapisták tudják úgy, hogy az alkohol forráspontján csakis és kizárólag alkohol jön.
Azt gondolom, ha egyáltalán felmerül, hogy bele lehet engedni egy kis UP-t, akkor az azért van, mert a berendezés nem képes olyan deflegmációt tartani, ami éles határokat eredményez. Ha ez tényleg megvalósul, hogy kiérezni a határt, akkor ami ott jön, az fertelem keserű, tolakodó íz, azt senki nem akarja bele engedni. Az ilyen főzők párlata, amik össze mossák a határokat változékonyabb, ha éppen jól sikerül, akkor az eredmény egy nagyon széles, tompa, de kellemes gyümölcs ízű pálinka, ami nagyon lassan alakul ki. Kajszi van ilyen nekem, saját is és szerb barátomtól származó is, én nem igazán tudom értékelni, de Anyukám azt mondta, élete első pálinkája, ami ízlik neki és a barátai is odavannak érte. Tény, hogy van benne valami könnyed, szerethető érzés. :)
Célnak megfelel persze, tökéletesen. (De.. Próbáltam, a gőz hőmérsékletét nem tudod mérni pontosan ilyen kialakítású mérőszondával, mert a benyúló fém rész harmatpont alatt lesz, így a rajta lecsapódó kondenzátum hőmérsékletét méri, nem a gőzt. Viszonyításnak persze tökéletes, illetve az egyensúlyi görbe tetején sincs nagy eltérés, a meredek szakasszal meg egymenetes főzés során nem találkozol, 50% alatt elmegy.)
Utópárlatos pálinkával mindenkinek kell, hogy legyen tapasztalata. Én is próbáltam ezt a bele kell engedni egy kis EP-UP okosságot. Persze, ha el akarod vinni abba az irányba, ha a gyümölcsre vagy kíváncsi, akkor nem kéne. Szilvába, ha az EP érdekes ízű, arra én pl kíváncsi vagyok. UP, ha jó az elválasztás az keserű fazék íz csak, meggynél jön marcipán, de abból fél liter haza tudja vágni az egészet.
Aki nem ismeri fel az utópárlatot illetve nem zavarja kis mennyiségben a jelenléte, hogy próbálja ki?
Azt már nem is írom, hogy aki az utópárlatos pálinkát szereti, annak mit tanácsolnál.. :)
Illetve mi lenne egy jól elválasztott pálinkával, ami gyenge cefréből készült, lehet a főzdést vennék elő, mert nincs semmi, csak alkohol és annál még egy kis EP-UP is jobban eladható.
Persze, de ezt Te is kipróbálhatod. Nem is értem, hogy mit vár belekerült UP-tól a főzdés? Várja, hogy átalakul gyümölcs aromává? Idővel kiteljesedik egy tiszta KP aromája, ahhoz hasonló változás megy végbe az UP-nál is, egyre jobban elhatalmasodik a pálinkán.