Keresés

Részletes keresés

1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.01.01 -3 0 184297

Rajtam nem múlik, adok szívesen. 

Előzmény: naivkezdo (184296)
naivkezdo Creative Commons License 2023.01.01 0 0 184296

"Nem rajtam múlik"

:))

Előzmény: 1zsakkrumpli (184295)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.01.01 -3 1 184295

Elsőnek kóstold meg a pálinkámat, lehet, hogy nem is ízlik. 

Előzmény: naivkezdo (184289)
Bárk_i Creative Commons License 2023.01.01 0 0 184294

Boldog Új Évet minden fórum lakónak.

körte51 Creative Commons License 2023.01.01 0 0 184293

Sok gyümölcsöt, jó pálinkákat! Boldog Új Évet! 

BF12 Creative Commons License 2023.01.01 0 0 184292

Minden fórumtagnak boldog új esztendőt kívánok!

endrepp Creative Commons License 2023.01.01 0 2 184291

BÚÉK mindenkinek!

 

Továbbra is számíthatsz rám, ha megtalálom a Szent Grált, megosztom veled. :)

Előzmény: naivkezdo (184290)
naivkezdo Creative Commons License 2023.01.01 0 0 184290

Mivel már 2023 van, így idén még nem írtam:

Továbbra is keresem azt a főző berendezést, amivel nagyon illatos kisüstis ízvilágú párlatot lehet készíteni:)

Előzmény: endrepp (184275)
naivkezdo Creative Commons License 2023.01.01 -4 0 184289

Van kedved bemutató főzést tartani?

Vinnék ötletet is hozzá. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (184270)
naivkezdo Creative Commons License 2023.01.01 0 0 184288

Elméletben biztosan. 

Gyakorlatban régi málnám idővel egyre up-sabb, első évben főnyeremény volt, ez Majdnem Pista tányér nélkül volt főzve. 

M.P.Tányérral tudok olyat, amit endrepp írt, nálam a szeszfok beesés előtt közvetlenül (emiatt ott kell lenni résen) jön hirtelen váltással a gyümölcs után a tömény undorító. Ezek idővel sem lettek up-sak.

 

Előzmény: kopasz szuzukis (184280)
naivkezdo Creative Commons License 2023.01.01 0 0 184287

Nekem van, málna az alany sajnos:)

Buek

Előzmény: zsorsz (184269)
rézműves1 Creative Commons License 2022.12.31 0 3 184286

Sikerekben gazdag, (betegségektől mentes), boldog új esztendőt kívánok mindenkinek...

Figyelget Creative Commons License 2022.12.31 0 0 184285

Boldog új évet kívánok mindenkinek!

Jolida Creative Commons License 2022.12.31 0 0 184284

Ja.

dl == l

Magyarán 7 cent/minta. :-p

Előzmény: öreg_néne_b (184282)
szü(r)cs Creative Commons License 2022.12.31 -2 2 184283

Hozzád hasonlóan én is a hűtőból kifolyót veszem alapul "mintázáshoz" (EP, UP), egy erre szolgáló "mintavételi" csappal... 

Előzmény: kopasz szuzukis (184281)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.12.31 0 0 184282

6*0.07dl EP-t gyűjtöttem 32l alszeszből.

 

Szerintem valamit elszámoltál. Ez 42 ml, még fél deci sincs.

Előzmény: Jolida (184254)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.12.31 -1 2 184281

Ugyanezen az alapon az eprüvetta-fokoló páros is csak irányadóként funkcionál. Mert pl. én "mintázáshoz" a hűtőből kijövő párlatot veszem alapul, nem az eprüvettából kifolyót.

Előzmény: szü(r)cs (184276)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.12.31 -2 3 184280

Ezen az alapon itt mindenki komolytalan főzdés. Ha nem 12 tányéros oszlopon, kizárólag 96,2%-os alkoholt engedsz ki párlatként, akkor mindenképp kerül bele up. Az oldatelegyek fizikája már csak ilyen. Csak az egyszerű arcú Jóskapisták tudják úgy, hogy az alkohol forráspontján csakis és kizárólag alkohol jön.

Előzmény: 1zsakkrumpli (184267)
endrepp Creative Commons License 2022.12.30 0 0 184278

a progresszívitást jelezze azonnal

 

Tökéletes definíció. 

Előzmény: szü(r)cs (184277)
szü(r)cs Creative Commons License 2022.12.30 0 0 184277

..... a lényeg, hogy a progresszívitást jelezze azonnal, bármely tartomány felé halad, oszloposnál a deflegmátornál szerintem szinte nélkülözhetetlen. 

Előzmény: szü(r)cs (184276)
szü(r)cs Creative Commons License 2022.12.30 0 2 184276

A másodperc töredéke alatt jelzik a hőmérséklet változást, ha nem is 100%-an valós, irányadónak több mint elég..... 

endrepp Creative Commons License 2022.12.30 0 0 184275

Azt gondolom, ha egyáltalán felmerül, hogy bele lehet engedni egy kis UP-t, akkor az azért van, mert a berendezés nem képes olyan deflegmációt tartani, ami éles határokat eredményez. Ha ez tényleg megvalósul, hogy kiérezni a határt, akkor ami ott jön, az fertelem keserű, tolakodó íz, azt senki nem akarja bele engedni. Az ilyen főzők párlata, amik össze mossák a határokat változékonyabb, ha éppen jól sikerül, akkor az eredmény egy nagyon széles, tompa, de kellemes gyümölcs ízű pálinka, ami nagyon lassan alakul ki. Kajszi van ilyen nekem, saját is és szerb barátomtól származó is, én nem igazán tudom értékelni, de Anyukám azt mondta, élete első pálinkája, ami ízlik neki és a barátai is odavannak érte. Tény, hogy van benne valami könnyed, szerethető érzés. :)

Előzmény: zsorsz (184273)
endrepp Creative Commons License 2022.12.30 0 0 184274

Célnak megfelel persze, tökéletesen. (De.. Próbáltam, a gőz hőmérsékletét nem tudod mérni pontosan ilyen kialakítású mérőszondával, mert a benyúló fém rész harmatpont alatt lesz, így a rajta lecsapódó kondenzátum hőmérsékletét méri, nem a gőzt. Viszonyításnak persze tökéletes, illetve az egyensúlyi görbe tetején sincs nagy eltérés, a meredek szakasszal meg egymenetes főzés során nem találkozol, 50% alatt elmegy.)

Előzmény: spapda (184266)
zsorsz Creative Commons License 2022.12.30 0 0 184273

Előre bocsátom, ezt nem próbáltam, de az volt az érv, a választási határokon ( ep, up) tobzódó aromák felülírják.

Előzmény: endrepp (184271)
endrepp Creative Commons License 2022.12.30 0 0 184272

Utópárlatos pálinkával mindenkinek kell, hogy legyen tapasztalata. Én is próbáltam ezt a bele kell engedni egy kis EP-UP okosságot. Persze, ha el akarod vinni abba az irányba, ha a gyümölcsre vagy kíváncsi, akkor nem kéne. Szilvába, ha az EP érdekes ízű, arra én pl kíváncsi vagyok. UP, ha jó az elválasztás az keserű fazék íz csak, meggynél jön marcipán, de abból fél liter haza tudja vágni az egészet.

Előzmény: zsorsz (184269)
endrepp Creative Commons License 2022.12.30 -3 0 184271

Aki nem ismeri fel az utópárlatot illetve nem zavarja kis mennyiségben a jelenléte, hogy próbálja ki?

Azt már nem is írom, hogy aki az utópárlatos pálinkát szereti, annak mit tanácsolnál.. :)

Illetve mi lenne egy jól elválasztott pálinkával, ami gyenge cefréből készült, lehet a főzdést vennék elő, mert nincs semmi, csak alkohol és annál még egy kis EP-UP is jobban eladható.

Előzmény: 1zsakkrumpli (184270)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.12.30 -2 1 184270

Persze, de ezt Te is kipróbálhatod. Nem is értem, hogy mit vár belekerült UP-tól a főzdés? Várja, hogy átalakul gyümölcs aromává? Idővel kiteljesedik egy tiszta KP aromája, ahhoz hasonló változás megy végbe az UP-nál is, egyre jobban elhatalmasodik a pálinkán.  

Előzmény: zsorsz (184269)
zsorsz Creative Commons License 2022.12.30 0 0 184269

Erre gyakorlati tapasztalatod is van?

Előzmény: 1zsakkrumpli (184267)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.12.30 -3 0 184268

Ezért kell törekedni a legpontosabb elválasztásra.

Előzmény: körte51 (184264)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.12.30 -3 1 184267

Az egy komolytalan főzdés. Idővel a pici UP egyre jobban kiérződik a párlatból.

Előzmény: zsorsz (184265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!