Sokunk életét megkeserítik a hasfájások, puffadások, epegörcsök, amik az epekövek meglétével járnak. Mit tegyünk hogy megelőzzzük, illetve ha már megelőzni nem tudjuk? Epeköves diéta? Az epekövek feloldása? Műtét? Laparoszkópos vagy hasi feltárásos? Milyen az élet a műtét, vagyis az epehólyag eltávolítása után?
Május óta vannak görcseim, tegnapra kaptam időpontot ultrahangra az sztk-ba, ahol kiderült hogy 2-4 mm-es köveim vannak, elég sok, 30 db körülbelül. Kaptam is róla leletet és ennyi. Az orvos műtétet javasolt, de nem mondta, hogyan tovább. Hova menjek a lelettel, besétálhatok bármelyik kórház bármelyik orvosához, vagy kötelező a kerülethez tartozóba menni? Újpesti vagyok és a Károlyi Kórházat jó messzire szeretném elkerülni, jobb szeretném az Uzsokiban műttetni magam. Tudtok ennek a menetéről valamit? Bemehetek az Uzsokiba is a rendelésre a leletemmel?
Kicsit szerintem előre szaladtál a próbálkozásokkal.
Ha egy zsömitől is telítve érzed magad több órára, akkor eddig miért ettél többet? :-) Annyit egyél, amennyi a szervezetednek szükséges, nem annyit, amennyit bírsz.
Jó kegyetlenül hangzik, én is imádok enni, de néha azért kontrollálni kell a dolgokat, ez egy ilyen időszak most.
babuci85! - Köszönöm a jó tanácsot, ma reggel már ennek megfelelően reggeliztem. 1db másnapos zsömle, 2 szelet baromfi sonka, 2 szelet paradicsom, és 1 saláta levél. A májam tájékán így nem éreztem a nyomást, viszont így is legalább 2-2,5 óra kellett, hogy újra üresnek érezzem a gyomrom.
Most 3 óra elteltével 3db babapiskótát ettem és 1 pohár natúr joghurtot és úgy eltelített, hogy nem tudom meddig terheli majd a gyomromat. Neked is ilyen nehezen megy még az emésztés?
Remélem mindenki ok, megvok én is csak van egy kis bibi. Volt vkinek csajok akinek nem jött meg vagy esetleg késett műtét után? nem vok terhes, szülés óta pontos volt, műtét előtti héten még volt, de azóta semmi :( kezdek parázni :( altató hatása, vagy megpiszkálás odabent?
Köszi előre is
Tomi: tudom, hogy nehéz megállni, de tényleg sok a mennyiség :( teljes kiőrlésű kenyeret tényleg hanyagold pár hónapra, én azt ettem előtte, de még várok vele, helyette abonett pászka, kifli zsemle :)
dombinori - ez az, ezért is jeleztem annak idején, hogy nem mindenkinek jön be az ilyen sebkrém. A sebek teljes eltűnése nem lesz, az fog látszani mindig, hogy ott volt egy karcolás. Egy év után lett nekem olyan a bőröm, hogy nem nagyon feltűnő a heg, csak egészen közelről látható, amúgy pedig szépen besimul. Lehet kivágatni, újra varratni, de az is egy újabb sebet fog csinálni. Ha nem durván heges (keloidos), akkor nincs szükség semmire. A színe is besimul majd, de azért a bőrsejteknek szépen nődögélni kell alulról, és cserélődni, ez pedig idő. Biztos, hogy csinosan begyógyulsz. :)
Tommy - igen, aránylag elég sok a kaja egyszerre, illetve ezek azért nehéz dolgok, és minden étkezésedre jut belőlük. Pl. szalámit megemészteni eleve egy csomó óra, és még el sem ment a gyomrodból, mire már rakódik bele az újabb adag. A teljes kiőrlésű kenyereket én sem javaslom, ez egy egészséghisztéria eredménye, hogy favorizálják őket, holott több kalória van bennük, és alapból nehezebben emészthetők, mint a sima kenyér. Plusz vannak olyan fajták, amelyek nem jönnek be embereknek, ezt ki kell kísérletezni. Van, akinek a zabos, másnak a kukoricás, a harmadiknak a tönkölyös vagy a rozsos nyírja ki a belét.
Májtjéki nyomás: hát istenem, ez nekem is van néha, nem zavaró, csak kicsit érdekes, mert korábban nem volt. Úgy veszem, hogy ez az változás ára, az új epeműködés jellemzője. Ha nem fáj, nem görcsöl, akkor annyi, meg egy bambi, ez benne van a kalapban. Nekem egyszer volt hangsúlyosabb a nyomás az elmúlt jó egy évben, amikor egyszer kifejezetten sokat ettem egyszerre.
Az emésztés segítése: ha lehet, ezt inkább étrenddel jó megoldani, a szerek, porok, bigyók sokszor még jobban felborítják a rendet, vagy egy idő után már nem megy nélkülük a folyamat. Én azt csinálom pl. hogy reggel indítok két vajaskenyérrel papikával, teával. Délelőtt alma, körte, valamilyen gyümölcs. Ebédre saláták, sült csirkemell. Délután kávé, babapiskóta, estére megint esetleg egy kis saláta csirkével, vagy light camember almával. Egy étkezéshez nem eszem túl sok féle ételt, és az adagok sem nagyok. Pl. az ebédnél a csirkemell 10 dkg, a saláta egy tányérka. A sajtnak egyszerre a felét eszem meg, 2 almával. És emellett tea, multivitaminos víz, de édes vagy rostos, szénsavas semmi. Néha szoktam inni light kólát, amikor elmegyek fagyizni - 2 gombóc, 1 kis kóla. Elég is. :) Szerintem esetleg kipróbálhatod, hogy nem eszel mindenből egyszerre, hanem egyszer eszed a zsömlét sonkával, salátával, a másik zsömlédet eszed sajttal, paradicsommal, a harmadikat eszed tojással, vajjal. Aztán majd hetek múlva lehet bővíteni.
De valóban várni kell, azért 3 hét még kevés. Majd 3 hónap múlva kérdés, hogy megy a rotyogás, hasmars napi szinten, vagy csak ritkán van rá példa, de alapból minden oké. A normális életben is így van egyébként, hogy néha fosnak a népek, elnézést a szóért, néha meg szorulnak. Csak az epekövesek sokszor ezt már nem tudják, mert a köveik miatt másként mentek a dolgok, még akkor is, ha nem éreztek tüneteket.
Kialakul. :)
A dokik ezért nem reagálnak, mert az ilyen beszámolókkal vannak tele, nekik ez teljesen átlagos, csak nekünk nem az, mert mi a saját esetünkre koncentrálunk. Ők meg legyintenek, hogy jól van, akkor tessék visszajönni, ha vékony van naponta 8-szor. XD Nekem ezt mondták anno. :D De szerencsére nem volt ilyesmi.
Hát tudtam, hogy benneteket kell kérdezni és nem az orvosokat. Ezek szerint vissza kell venni a mennyiségből, amit ma már meg is tettem. A tojást is kiiktatom egy időre, pedig már ettem tojásos rizst napokkal ezelőtt és nem okozott semmi problémát. Ezért vettem a bátorságot, hogy kipróbáljam. Szóval köszönöm a sok jó tanácsot, megpróbálom betartani őket.
Nekem ez nem tűnt nagy mennyiségnek, ugyanis ettől sokkal többet ettem a műtét előtt. Én 107 kg vagyok (bár szép lassan megy le belőle) és 192 cm magas, tehát ezt a testet kellett táplálni. Szóval sokszor még kevesebb és akkor minden rendben lesz.
Szerintem is a mennyiséggel van a gond.A tojás, szalámi,tilos!Mert a szalámi olyan huspuhito szerrel készül, ami (a pác) papain hatásához hasonló, vagyis tágitja az epeizomzatot(ami ugye nincs)és ezért lehet a görcs.Kenyeret nem szabad enni, egyáltalán semmilyet.Csak másapos zsemlét.De én korábban irtam, multhéten a semmitöl 3napig nagyon fájt az epém.Felhivtam a dokimat, aki mütött, mondta menjek be megnézzük.Ekkor sürgös uh, és vérvétel volt.Semmilyen eltérést nem mutatott a vérvétel, sem az uh.Ezért a dokim, borsmenta teát javasolt,megvettem kipróbáltam, du.5kor 1,5dl megiszok.És sem görcs, sem szurkálás nincs azota.És mondta nagyo sok idö, mire az epetermelés helyrejön.Van akinek, 6hét van akinek 6hónap.
Egyébként a sebeim úgy látom kezdenek halványodni. Ezen paráztam itt a múltkor.
2 már alig látszik.
Kentem Contratubexxel, de nekem egyáltalán nem volt jó. Nagyjából 1 hónapig használtam, de elkezdett hámlani a bőröm tőle.
És amikor szaunába mentem (vagy 4 hónappal a műtét után), akkor a vágásoknál, ahogy a krémmel kentem egy bazi nagy fehér karima keletkezett. Ettől kicsit megijedtem és onnantól kezdve nem használom.
Semmi javulást nem láttam, így inkább abba hagytam.
Azzal voltam, hogy ha nagyon nem múlik, akkor elmegyek egy bőrgyógyászhoz. Biztos tudnak rá valami megoldást. Lézerest vagy nem tudom, valamit. Szerencsére úgy néz ki, hogy egyelőre nem kell.
hu ez brutál mennyiségnek tűnik...főleg úgy, hogy most biztos nagyon nem is erőlteted meg magad, úgy értem, hogy nem edzel, nem csinálsz fizikai munkát, stb.
Egyébként nem lennének rosszak, amiket leírsz (remélem a sonka valami light, vagy csirkemellsonka, és nem füstölt sertés. :-) ).
Én kb. két hétig tartottam a diétát szigorúbban, aztán folyamatosan próbálgattam az új kajákat. Semmitől nem lett fájdalmam. Egyedül a téliszalámi okozott egy kis gondot. De az is inkább csak nyomó érzés volt, mint fájdalom.
Az viszont, hogy mitől kapok hasmenést teljesen véletlenszerűen működik. Cseresznyétől tuti, tejtől, joghurttól is ált-ban. És a fűszeres dolgok, mint pl a curry. Persze ez sem törvényszerű és vannak kivételes alkalmak, amikor semmi galibát nem okoznak.
Mind1, azt gondolom, hogy ez nem akkora nagy baj, ezerszer jobb, mint amikor fájt. :-)
Még az jutott eszembe, hogy esetleg a tojást mellőzhetnéd egy darabig, főleg a sárgáját. Valamint a teljes őrlésű kenyér sem a legjobb egyenlőre. Próbáld ki a normál kenyeret és azt is pirítva. Könnyebben szétesik a gyomorban.
Olvasom, hogy az orvosokkal nem sok sikered van. Sajnos nekem is vannak tapasztalataim. Próbáld ki az Amol vagy a Carmol cseppeket, étkezés után kockacukorra. Nekem hasonló tüneteim voltak de még a műtét előtt. Időlegesen segített. Aztán amikor már ez sem segített Motíliumot szedtem, de ezt csak orvos írhatja ki.
Tomi, ha ez megnyugtat, az orvosokkal én is így jártam. Az én sebészem egy undok, embertelen figura volt, édesanyám bement a műtét előtt hozzá, mert természetes módon izgult, egy kis megnyugtatásra vágyott, erre még jól lecseszte, hogy akár meg is halhat a beteg, minden műtétnek van rizikója, hát mit képzel, blablabla. Nekik ez már egy rutin dolog, futószalagon megy az egész, nem érdekli őket, hogy neked ez igenis fontos, mert lehet, hogy életed első operációja. Mi, amikor hazajöttünk a kórházból, és rosszul lettem, lezsibbadtak a végtagjaim, felhívtuk a háziorvost, aki nem nagyon tudott semmi okosat mondani, csak annyit, hogy hát feküdjek, igyak sok folyadékot, pihenjek, és ha rosszabbodok, menjek vissza a kórházba. Kb. eddig terjed a tudásuk. Hogy a seb levedzik varrateltávolítás után, egy egészségügyi ismerősömtől tudtam meg, hogy normális dolog, meg itt a fórumon. A különféle tüneteket, hogy műtét után hetek múlva is van émelygés, gyengeség, szúró fájdalom, szintén ismerősöktől és innen a fórumról szedegettem össze én is. Nincs mit csinálni, ki kell várni a heteket, hónapokat, és reménykedni, hogy egyszer jobb lesz. Én is azzal szoktam magam vigasztalni, hogy hát nem halálos dolog, s egyszer majd csak rendeződik minden.
Az étrendedről: nem az ételek minőségével van a gond (ezeket kb. mind lehet enni), de szerintem ez irtózatosan nagy mennyiség, amiket ide leírtál. Persze mindenkinek a testalkatától és az egyéni szükségletétől függ, hogy mennyit eszik, de szerintem próbálkozz ezeknek az adagoknak a felével. Rengeteg benne a pékárú, és nagyon sok a tojás, korábban is, mintha már írtad volna, hogy ettél tojást. A tojás nagyon tiltólistás dolog, én konkrétan a három hét alatt a múlt héten próbálkoztam be egyetlen egy darabbal, és csúnya hasmenés lett a vége. Én ma ezt ettem: reggelire két kis szelet rozskenyér (kb. 50 g) vékonyan megkenve sajttal, és egy fél paradicsom. Többet, mint felet nem nagyon bírok még enni. Ebédre párolt tököt ettem, ami rizses husival és párolt zöldségekkel volt töltve. Néhány kocka görögdinnyét (kb. 100 grammnyit). Ma még eszek egy-két babapiskótát, esetleg egy gyümölcslevet. Többet nem is kívánok, de ha kívánnék sem merném megterhelni a gyomromat. Most egész jól vagyok, nem akarom elrontani a diétámat. Tomi, van még egy apró trükk: igyál sok-sok folyadékot, és citromos zsályateát. Nekem ez nagyon bevált, szépen helyrerakta az emésztésemet!
Ma voltam az orvosomnál aki műtött és csak annyit mondott, hogy legyek türelemmel, de ahogy itt olvasom a hozzászólásokat, nem nagyon írt ilyen problémáról még senki. Úgy érzem, a doki elég félvállról veszi a problémámat. A háziorvoshoz pedig annyit jártam ezekkel a gondokkal a műtét előtt, hogy sajnos ő is csak legyintett, hogy a műtét után majd megváltozik minden. Amikor kértem tőle, hogy küldjön el laborba és nézzük meg, hogy az emésztő enzimjeimmel rendben van-e minden, akkor csak azt mondta, hogy ő úgy látja erre nincs szükség.
Szóval ezért kérdezgetek itt a fórumon, hogy hátha van esetleg akinek ilyen gondjai voltak és milyen megoldása lett.
Ez nagyon szép étrend, csupa egészséges és fogyasztható dolog.
A mennyiség nekem horribilis. De persze sejtésem szerint más súly-, és korcsoportba tartozunk. Pl. nálam reggeli vagy vacsoránál a fél zsemle elég vagy 1 db toast kenyér. Tízórai és uzsonnára pedig egyáltalán nem eszek kenyeret, akkor joghurt valami idénygyümölccsel, benne kicsi natúr műzli. De ezek a kaják nem nagyon okozhatnának ilyen problémát. Lehetséges, hogy az epe termelésed még nem állt be a megfelelő mennyiségre. Nem tartanám ördögtől valónak valami epe termelést serkentő vagy pótló szer szedését. Az is lehet, hogy a hasnyálmirigy sem tudja még rendesen a dolgát, így nincs elég emésztő enzimed. Okozhat ilyent még a lecsökkent gyomorsav mennyiség is. Vagy egyszerűen a gyomor motilitásával van gond és így le van lassulva az egész rendszer. Egy - két hétig erre is lehet szedni valamit, aztán amikor beáll a rendszer akkor elhagyható. Emlékeim szerint 1 - 2 hete volt nálad ilyen hasonló dolog, amikor kicsit többet ettél. Én javaslom a háziorvossal megbeszélni és közösen ki tudjátok találni, hogy melyi eset áll fenn nálad. Ezekre olyan gyógyszerek vannak amik szinte azonnal hatnak. És nem szükséges őket hosszan szedni. Nem hiszem, hogy az étrendeden kellene változtatni. Inkább az emésztést kellene segíteni.
Tegnap óta minden étkezés után úgy érzem, mintha nem emésztenék rendesen és csak több órával étkezés után könnyebbül meg a gyomrom. Nincs hasmenés és egyéb más, csak a máj tájéki nyomás érzés. Nem ettem semmi olyat, ami gondot okozhatna, mégis ezt érzem.
Nem tudom, hogy a kis mennyiségű kaja nálatok mennyire kis mennyiségű, de pl. a tegnapi menűm a következő volt:
Szerintem, hogy mit eszünk meg az csak rajtunk mulik.Mert én mütét utan 6héttel, töltött káposztát ettem, és semmi bajom nem volt.Most (4,5honappal mütét után)töltött káposztát ettem, és 2napig padlón voltam.Szó szerint!A "kuruttyolás"nekem megvan minden este.De már hozzászoktam.A májtájéki szurkálás is megesik, föleg étkezések után 1,5-2órával.De 6hónap a gyógyulási idő.....reméljük, elmulak ezek a panaszok.A pörkölt fözötejszinnel, tésztával nekem nem okoz prolémát.
Köszönöm hogy ennyien reagáltatok a kérdéseimre, így megnyugtatóbb a dolog. Nem is tudom mi lenne nélkületek! Nagyon jó hogy itt ilyen formában tudunk tapasztalatot cserélni és tanácsot adni egymásnak.
Borika33 - A fáradékonyság el fog múlni. Én naponta több km-t is gyalogolok és szerencsére bírom is, de azért jól esik a végén nekem is ha leülhetek, vagy lefekhetek kicsit. Ez attól is függ persze, hogy éppen milyen napom van. Nem így kezdtem én sem, hanem szépen fokozatosan, napról-napra mindig egy kicsit többet. Volt amikor ment, és volt olyan is amikor elfáradtam. Ami viszont érdekes és elég hülyén hangzik (családom is csak nevetett rajtam), hogy nem a lában fáradt el, hanem a hasam tájéka. Viszont akkor is igyekeztem minden nap mozogni.
Én a pörkölttel úgy kezdtem barátkozni. hogy eleinte csak a színhúst szedtem ki belőle és abból ettem néhány darabot. Az ilyen kritikus ételeknél érdemes úgy kezdeni, hogy az első néhány alkalommal csak keveset eszel belőle és legyen mellette altarnatív étel amit fogyasztasz. Én még kb. egy hetet várnék ezzel. De annyira egyéniek az érzékenységek hogy csak te tudod kikísérletezni.
Pl. a fokhagyma eléggé tiltólistás. Én viszont most már évek óta ősztől tavaszig beteg voltam. Nátha, köhögés, torok gyulladás, időnként kisebb láz. Az elmúlt télen besokaltam ettől és ősszel elkezdtem egy fokhagyma kúrát. Ez minden áldott este 2 - 3 gerezd nyers fokhagymát jelentett mézzel és citrommal. Azon kívül hogy a családom időnként reklamálta a büdös szagomat, semmi bajom nem lett tőle. Viszont semmi betegséget nem kaptam el az elmúlt télen. Ilyen nálam évek óta nem volt. De nekem a vöröshagyma sem okoz gondot. Nyersen nem bírom, de az ételbe mehet. Kisebb mennyiségű újhagymát vagy kevés lila hagymát azért meg tudok enni nyersen is.
Szia, Tomi! Csak szólok, hogy ezek a tünetek még nálam is szoktak jelentkezni, tehát van bizony böfögés, teltségérzet, émelygés, máj tájékán tompa nyomás, én is ugye holnap leszek háromhetes. Igen, nekem is azt mondták, hogy hosszú hónapok kellenek, mire teljesen rendbejön a dolog. Az a legrosszabb, hogy még mindig nagyon fáradékony vagyok, pedig igyekszem rengeteget járkálni. Tegnap is nagyon sokat mászkáltam a városban, és a végére leizzadtam, szédelegtem, eléggé legyöngültem. Találkoztam egy ismerősömmel, akinek szintén volt LC epeműtéte egy éve, és nagy szemeket meresztett, hogy én már "ennyire jól" vagyok, mert ő azt mondta, hogy annak idején két hét múlva csak a sarokig merészkedett, meg vissza, és hónapokig nagyon gyenge volt, szó sem lehetett róla, hogy ennyit tudjon járkálni. Réges-régen, amikor nagymamámat operálták ugyanezzel (még a régimódi nagy hasfeltárásos műtéttel) 6 hétig ki sem engedték a kórházból, és utána otthon is csak nagyon lassacskán kezdett mozogni, jönni-menni (nekem ezt anyukám mesélte, akkor ő fiatal lány volt, de emlékezett még rá). Szóval nem vagyunk egyformák, nem egyformán gyógyulunk, de azt hiszem, eléggé jó úton járunk.
Ez a pár hónap amíg a szervezet át áll a megváltozott üzemmódra azt is jelentheti, hogy még jelentkezhetnek olyan tünetek is amiket a műtét előtt is éreztem (puffadás, teltségérzet, tompa nyomás a máj környékén, bélgázosodás, böfögés, stb..)? Lehet hogy én vagyok türelmetlen magammal, hiszen még nincs 3 hete hogy műtöttek?
Étkezés: kipróbáltam a friss salátát, nagyon jól esett már és nem is okozott problémát. Már főtt tojást is teszek néha a szendvicsembe és próbálkoztam a meghámozott uborkával is. Minden rendben volt. Tegnap paradicsomos húsgombócot ebédeltem főtt krumplival és attól sem lett semmi bajom. Szóval kezdek visszaszokni a normál étkezésre. Nem akarom egyenlőre túlzásba vinni, csak fokozatosan szeretném. Az viszont érdekelne, hogy egy laza pörkölt mikor jöhet szóba esetleg?
A natúr joghurt viszont csalafinta egy kicsit. Nem okoz görcsöt, de néha megmozgatja a belsőmet, néha pedig nem. Ma reggel pl. azt ettem egy sonkás tojásos szendviccsel és eléggé hevesen reagáltam rá. Nem lett tőle hasmenésem, de kuruttyolt rendesen mindenem. Ha napközben eszem, akkor nincs ilyen reakció.
Ez valószínű még egy kicsit korán volt neked. Pár hónap múlva remélhetőleg már nem okoz gondot. Egyébként állítólag 6 - 12 hónap kell ahhoz, hogy a szervezet teljes mértékben átálljon erre a megváltozott üzemmódra. Nekem pl. a tejszín sem okoz már semmi gondot. Persze nem két kanállal eszem. De pl. egy gyesztenyepüré jöhet gond nélkül. De ezt is fokozatosan próbálgattam. Szerintem a salátát megkóstolhatod. Nem emlékszem hogy azzal az elején bármi gondom lett volna. Kevéssel kell kísérletezni. Nekem is volt pár hetes műtöttként egy "vendégség" esetem. Vendégségbe mentünk ebédre a barátnőmhöz. Előtte direkt felhívott, hogy ne izguljak tudja hogy nemrég vették ki az epeköveimet és ezért diétás ebédet fog készíteni. Egy kis laza könnyű husi lesz majd. Hasaalját sütött. Neki ez volt a diétás könnyű kaja. Szerencsére volt hozzá rizs, így csak azt ettem.
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál, mert kicsit kétségbe voltam esve. Nekem bármilyen furcsán is hangzik, soha nem volt epegörcsöm és nem tudom milyen az és ezt az érzést nem tudtam hova tenni. Ami viszont meglepő, hogy a hasmars után mintha elvágták volna. Ezt úgy látszik még szoknom kell.
Még egy kérdés: a friss salátalevél okozhat esetleg ilyen problémát, mert került haza egy fej, és majd megveszek érte.
Így igaz.Egyértelmüen a tejszin a bünös, én attol még hányni is szoktam.A vajas ,krémes tejszines sütivel vigyázni kell.És ez van, ha olyat eszel ami nem "tetszik"a gyomrodnak:-(( Én habrolot ettem a multkor, semmi bajom nem volt.Aztán oroszkrémtortát, és az végképp a padlóra tett:-(
Tegnap este az egyik barátunknál vacsoráztunk és a vacsi végén egy kis túrós piskótát ettem. A túró masszívan citromos volt, nagyon finom, de utólag kiderült, hogy tejszínnel is összekeverte a házigazda. Paráztam egy sort, de nem volt semmi tünet, úgyhogy megnyugodtam. Reggel azonban amikor felkeltem, elég kellemetlen fájdalmat éreztem a májam környékén és émelygett is a gyomrom. Majd reggeliztem egy nagyon diétásat, de utána jött a hasmenés. Elképzelhető, hogy attól a tejszíntől lehet ami abban a süteményben volt? És egyáltalán, Így jelentkezik, ha olyat eszek, amit még nem lenne szabad?
A vágás a köldököm alatt van egy picivel és nekem is 1,5 cm. A keményedés pedig olyan, mintha a seb mélye felé lenne. Valószínűleg az lehet amit takaba* említett, hogy az alsó varrat még talán nem szívódott fel. De szerintem szerdán rendel a dokim és inkább megmutatom neki, csak nem akarom, hogy hülyének nézzen, ha esetleg ez normális dolog a műtét után.
Nem öröm ezzel szembesülni, de valószínű igaza van.
Nekem a doki a műtét előtt mondta, hogy nem tudja garantálni hogy a görcsök a műtét után végleg megszűnnek.
Én is csak bízni tudok abban, hogy nem fogok a 15% -ba esni.
Anyukám 50 évet élt az epeműtét után tünetmentesen úgy, hogy semmit nem diétázott, imádta a zsíros cupákokat és ette is azokat még 90 éves korában is. Mindent evett, hatalmas mennyiségeket. Kb. két hónappal a műtétet követően már egyáltalán nem foglalkozott azzal hogy őt megműtötték és neki bármire is figyelnie kellene. Egy problémája volt, hogy mivel akkor még nagy hasi műtéteket végeztek, és hetekig nem mozgott összenövései voltak ami egy darabig húzódott neki.
takaba* - Én 192 cm magas vagyok és 107 kg. Lehet hogy ezért ilyen nagy a bekeményedés? Volt nagyobb is a varratszedéskor. Várok még pár napot, aztán ha nem történik semmi, akkor megkérdezem a dokimat, már csak a megnyugvás miatt is.
Szerintem mindenki hagytkozzon táplálkozásba a saját szervezetére.Pár hónap vagy év mulva ugyis kiderül, ha valamit elrontottunk.De remélem mindenki jol lesz és jövöre nevetve gondolunk vissza ezekre az időkre:-) A cseresznye nagyságu csomo,szerintem nagy.Benne érzed?Vagy a vágás felett-alatt?Nekem a köldök feletti seb kb.1,5cm.De csomót egyiknél sem tapasztaltam.Az öv eleinte nekem is irritált, de sebgyógyulás után az megszünt.Van egy oldal, orvostudakozo.hu, nm tudom ismered e.Ott van sebész szakorvos.Kérdezz rá, normális dolog e ez a csomo.