Keresés

Részletes keresés

id.vez. Creative Commons License 2002.10.01 0 0 448
Kedves Vad, latom, eleg vad dolgok jonnek ki a fejedbol...
Semmi logika, de azert meltatom valaszra...

nem az szereti legjobban Kretat, aki topicot nyit.
nem az ismeri legjobban Kretat, aki topicot nyit.
nekem, mint idegenvezetonek tengernyi munkam van, es nem azt tartom elsoszamu kotelessegemnek, hogy holmi vadak topicjait allandoan informaciokkal frissitsem...
fogalmam sincs, ki az a Bia, talan nem is az en utasom, de ha az is volt, segitseget tolem nem kert. akkor azt hiszem az a bajod, hogy nem talaltam ki magamtol, hogy egy magyarnak valami problemaja van ezen a szigeten.
mar megint ez a ROSSZINDULAT!
nem a legvaloszinubbet feltetelezed, miszerint nem is ismerem Biat, vagy nem is tudtam a dologrol, hanem inkabb azt, hogy direkt nem segitettem neki.

ejnye.
fuj.

Előzmény: Vad (444)
szussz01 Creative Commons License 2002.10.01 0 0 447
Vad: oké, maradjunk a tapasztalatok megosztásánál:)
Valaki felvette, hogy szept. közepe után milyen az élet Krétán. Egyszóban összefoglalva: Múmiatours. Azt a sok nyugati 80 és a halál közötti embert kicsit nehezen szoktam meg, de azért lehet jó helyeket és fiatalokat találni, csak keresni kell! Szerencsére nekünk Rethymno-ban volt a szállásunk a Samytosban (nagyon-nagyon jó!!!), ezért esténként bejártunk az Óvárosba. Bárok egymás hegyén-hátán, jó kis párnás székben elnyúlni, koktélozgatni...
Falassarnán kétszer jártunk, mindkétszer görög család táborozott a körülöttünk lévő napágyakon, hát az fíling volt! Apa csak üvöltve tud beszélni, anya inkább bólogat, gyerekek visongatnak, folyamatosan ingáznak a víz és a napágyak között, szerencsére volt 10 nyugodt percünk, amikor apa mindenkinek vett jégkrémet, őmaga pedig szivarra gyújtott.
Szamária-szurdoknál újra rohamozott a Múmiák csapata: alpesi országból érkezett versenyzőink felkészülten jöttek, túrabakancs, hátizsák, mindkét kezükben síbot (vagy mifene?), amivel úgy dzsalnak lefelé, hogy minket fiatalokat kétszer leköröznek. Viszont a síbotjaiktól óvakodjon mindenki!! Minket párszor simán elgáncsoltak ezekkel a sz*rokkal.

Vad Creative Commons License 2002.10.01 0 0 446
Jaja,

és az is igaz, hogy vannak jó idegenvezetők, de vannak gyengék is (nem a tudásuk miatt).

Én is kifogtam már mindenfélét, de:

ez a topik nem az idegenvezetők ellen, vagy mellett szól, inkább a tapasztalatok átadásáról,
így én sem szeretnék senkivel vitatkozni arról, hogy egy idegenvezető jó-e, vagy sem.

De tény, hogy van egy csomó hely, amire véletlenül lehet csak rábukkanni, és nem ismerik az idegenvezetők (hiszen honnan ismernék? Kréta nagy).
És van egy csomó ügyesség, amit szintén nem lehet előre tudni, ha még nem volt az ember az adott helyzetben.

Na, ez szerintem ezekről szólna, meg jó kis élménybeszámolókról :))

Előzmény: szussz01 (445)
szussz01 Creative Commons License 2002.10.01 0 0 445
Vad: ha minden igaz, akkor id.vez-nek valószínűleg én javasoltam ezt a topicot (ha nem, akkor bocs id.vez!), ez lehet az oka, hogy csak most kapcsolódott be.
Én most jöttem haza Krétáról egy nagyon kellemes nyaralásról, 3 éve voltam először Krétán, és a két nyaralás között az a különbség, hogy míg elsőre csak vastyúk is talál szeget alapon kóricáltunk kint, most már felkészülten mentünk, tudtuk mit akarunk megnézni, és hogyan. Ebben sokat segített ez a topic is, meg a 3 évvel ezelőtti lemaradás is.
Az autóbérlésnél az idegenvezető által ajánlott segítséget igénybevettük (nem azért mert riogató szöveget nyomott le!-ilyen nem volt), mert 4 napra akartunk bérelni, de nem egymást követő napokra, és mégis 4 napos bérlésként számolta. És voltunk azokban az éttermekben is, amiket ajánlott, és egyikben sem csalódtunk. Ami tapasztalat, hogy Knosszoszt és a Samaria-szurdokot csak szervezett csoportban érdemes megnézni. A többi napot mi terveztük meg. Falassarna nekünk nagyon bejött: kevés ember, lassan mélyülő part, esetenként hatalmas hullámok, kulturált strand (WC, lábmosó). Elafonissi fél napot megér, szerencsére mi csak délután mentünk, mire a túristák hazamentek. Az odavezető út viszont nem volt piskóta, ugyanis letértünk a kitaposott ösvényről (Falassarna felől mentünk), ahol a térképünk utat jelzett, ott a tengerparton egy durva kaviccsal felszórt úton haladtunk Elafonissi felé. Egyszóval kalandos volt.
Nem tudom Bia szervezett úton vett-e részt, de ha igen, esetleg ő is megkérdezhette volna az idegenvezetőt. A biztonsági övről meg annyit, hogy ártani még nem ártott, hogy bekötöttük magunkat. Attól, hogy a helyiek másként értelmezik a szabályokat, nekünk nem kell mindent magunkra venni.
Zárásnak annyit, hogy általában az idegenvezetők sem emberevő szörnyek, nagyon sok segítséget tudnak nyújtani, de persze mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy igénybeveszi-e a segítséget vagy sem.
Üdv mindenkinek!
Vad Creative Commons License 2002.10.01 0 0 444
Te valamit jól félreértettél;)
Részletekbe nem bocsátkoznék inkább, de:

ha ennyire szívügyed Kréta, akkor mért nem Te nyitottad a topikot?

Vagy, ha erről lekéstél, mért nem uralod információkkal?

És ha már ott vagy, mért nem segítettél Bia-nak?

(Én tíz éve vagyok utas, Te mióta vagy idegesvezető? nemám exkuzálni köll, hanem segíteni)

Előzmény: id.vez. (443)
id.vez. Creative Commons License 2002.09.30 0 0 443
hat, sracok, csak olvasom ezeket a beszolasokat, es Mekk Mester jut eszembe, aki nagyon azt hitte magarol, hogy ert tobbek kozott a tetofedeshez is, nem hivott acsot, megcsinalta maga.
Aztan eloszor beazott (nem volt tul kellemes lakni alatta), majd osszedolt az egesz.
Benne a penze, a sok munkaja, no meg az almai a hazrol.
Es vegul megtanulta, hogy nem ert mindenhez.
Hivott acsot, es kifizette a szaktudasat.

Az idegenvezetonek is van tudasa.
Termeszetesen meg lehet mindent nezni egyenileg is, de erdemes? (teto helyett foliat huzni a hazadra...)

En tudom, hogy mennyit nyer az, aki velem megy el kirandulni. Aki eljon, az is.
Aki meg nem, az fele annyit nem lat a szigetbol, aztan jatssza itt a Mekk Mestert az indexen.

Vegigolvastam a hozzaszolasokat, es egyik masikra muszaj valaszolnom.

A szalllasokrol:
aki nem hiszi el, hogy mennyivel olcsobb irodan keresztul foglalni, az jojjon el csak repulojeggyel, es lakjon ejszakankent 30 euroert valami legegyszerubb szobaban.
Az irodak "nagykereskedelmi aron" veszik a szobakat, igy az meg az o kiskereskedelmi arresukkel is olcsobb lesz, mint az utcarol bejovo idegennek.

Az irodak autokolcsonzojerol (amit az idegenvezeto kozvetit):
A berleti dijakat sok minden alakitja. Termeszetesen a legolcsobb egy 20 eves biztositatlan eletveszelyes tragacs, de kerdezem: ti itthon beulnetek egy ilyenbe???
Lattam en mar jo par dolgot, hogyan jartak porul utasaim, mert 200-300 euro onreszt fizettettek veluk olyan karert, amiert nem is ok voltak a felelossek, hogyan nem engedtek ki oket az orszagbol, hogyan nem engedtek oket be, es milyen kiszolgaltatott tud lenni valaki egy idegen orszagban. (es meg az idegenvezeto sem tudja megvedeni, ha alairt valamit gorogul/angolul)
Es lattam jo parszor mar azt is, hogy az irodam kolcsonzoje nem kert penzt olyanert, amit pedig senki mas el nem engedett volna, hogy valakit megbuntetett a rendor, de nem maradt penze kifizetni, es a kolcsonzo meghitelezte neki ugy, hogy menjen csak haza, aztan majd utolag Magyarorszagrol utalja at az o szemelyes bankszamlajara...
Olyat is lattam, hogy az ejszaka kozepen rogton a segitsegere siettek a szallastol 100 km-re elakadt jarmunek, amirol pedig kesobb kiderult, hogy csak a benzin fogyott ki...

A szervezett kirandulasokrol:
Ha valakinak szamit a minoseg, akkor idegenvezetovel menjen bizonyos helyekre. (nemcsak nezni, de latni, megerteni, kozel kerulni, es foleg: kesobb emlekezni akar a latottakra)
ha valakinek ezek nem fontosak, inkabb lehessen minel olcsobban meguszni a dolgot: akkor is sokszor jobban jar a szervezett csoporttal. A Kreta Esten 18 euro egy olyan boseges es finom vacsora, ami mashol 30-ba kerul minimum, vagy Santorini komplett kirandulasa Chaniabol 98 euro, ezt pedig egyenileg 110 euro/fo alatt nem lehet megoldani.

Az idegenvezetokrol:
Ezt a hatartalan ellenszenvet csak a munkankra valo irigyseggel tudom megmagyarazni.
Pedig nincs mire.
Ha valaki egy kicsit is belegondol, atlatja, hogy az idegenvezeto nem "nyaral fel even keresztul", hanem nagyon is kemenyen dolgozik 70-80 orat hetente, hogy honapokig tavol van a csaladjatol, szeretteitol, hazajatol, hogy oriasi anyagi es erkolcsi felelosseg van rajta, hogy a tuzo nap es 40 fok ellenere a maximumot kell adnia mindig, akkor is, ha az ejszaka kozepen cseng a telefonja azert, mert egy utas a valoban halaszthato kerdesevel nem gondolta vegig, hogy masnap milyen kirandulas vezetesere kell majd hajnali negykor felkelnem.
Az idegenvezeto rengeteget olvas, tanul, tajekozodik azert, hogy a tobb ezer eltero erdeklodesu utas egyetlen kerdesere se kelljen azt felelnie: nem tudom. Legyen az tortenelem, muveszettortenet, foldrajz, politika, mezogazdasag, botanika, konyhamuveszet vagy menetrend.
ES MEGIS EL KELL TURNIE, HOGY "NAGYSZEMU CICANAK" NEVEZZE EGY PAR KOMOLYTALAN SUHANC. (idezet a forumrol)
Az idegenvezeto azert dolgozik, hogy az utasai eletebol ez az egy-ket het unnep problemamentesen, kellemesen, emlekezetesen teljen el.
Az a baj, hogy ezert penzt kap?
Miert, a tobbi ember puszikert dolgozik???

Valaki emlitette, hogy az idegenvezeto az irodaja autokolcsonzojet favorizalja, sokszor valoszerutlen dolgokkal riaszt el a konkurensektol, tovabba nem hajlando segiteni mashonnan kivett autok/motorok vitas eseteiben.
Az autokolcsonzesnel mar reszleteztem, hogy ezek a veszelyek igenis valosak.
A dolog masik felehez pedig csak egy peldat:
Mondjuk a Phil*p Morrisnal dolgozik egy teruleti kepviselo. Szallit egy ABC-be. Ott azt mondja neki a boltvezeto, hogy o vett valami mas cigarettat a Phil*p Morris-szal szemben levo ukran csempeszektol, de a kartonokban ujsagpapir volt. Menjen mar at hozzajuk,, beszeljen a fejukkel, probaljon segiteni.
-- tud-e valamit is tenni ez a teruleti kepviselo?
-- nem kockaztatja-e az allasat, ha probalkozik?

Volt egy hozzaszolo, aki szerint az idegenvezeto oriasi haszna miatt dragak a kirandulasok.
Gondolom az illeto arra celzott, hogy ha egy kirandulas mondjuk 30 euroba kerul, egy busz pedig otven fos, akkor en napi 30X50=1500 eurot keresek.
HAHAHA! Ha ez igy lenne, mar reg nem tepnem magam itt Kretan, hanem valahol a Csendes-ocean kozepen szivaroznek a sajat jachtomon.

De egyelore itt vagyok.

Es komolyan mondom, hogy nagyon sok szeretettel varok minden Kretara kivancsi embert, de konyorgom:
A ROSSZINDULATAT HAGYJA OTTHON MINDENKI.

marcipannyuszi Creative Commons License 2002.09.23 0 0 442
Mi történt az időjárással?!

Hétvégére is esőt jósolnak Krétára, sőt vihart!

Jolán néninek lehet igaza? (AZ ATOM!!)

Előzmény: bia (441)
bia Creative Commons License 2002.09.23 0 0 441
Szia Vad, képzeld, az irántad való tiszteletből elmentünk Lendasba (néhol Lentas), és az odafelé vezető úton mellénk jön egy BMW-s nőci, és integet, hogy húzódjunk félre (ráadásul kanyarban!!) és elkezdi, hogy neki van kiadó szobája, aludjunk nála, elvezet oda minket. Persze a tempót lehetetlen volt vele tartani, úgy nyomta a kanyarokban, a szerpentinen... aztán engedett egy csomót az árból, mert mi nem számtunk többet, mint éjszakánként 15 eurot szállásra. Rendes votl nagyon.
Sajna, hogy másnap egész nap esett az eső, valami felhő beszorult oda, ugyhogy továbbmentünk. Egyébként az idő fura volt, mert azt mondta ott mindenki, hogy csodaszámba megy az, hogy Krétán essen az eső, de míg mi ott voltunk 3x megáztunk.
De Kréta nagyon szép és nagyopn érdekes.
köszi a tanácsokat mindenki nevében.
minden jót, Bia
Előzmény: Vad (437)
bia Creative Commons License 2002.09.23 0 0 440
Sziasztok!
Szerencsésen visszjöttünk, nagyon köszi a segítséget Lindike, Vad, megkaptuk az smseket.
Végül is ez lett: lindike írta, hogy veluk volt ilyen, hogy nem fizették be a büntit, és most kaptak idézést emiatt. Ez volt az egyik oldalon. Sajna Vad a számot sosem lehetett elérni, nem vette fel senki, pedig 2 napig próbáltuk. Aztán bementünk a tourits police-hoz, hogy megkérdezzük, hol is kell befizetni a büntetést. El is mondták a páromnak, de amikor jött kifelé egy rendőr odasomfordálm mellé és nagyon halkan azt mondogatta, hogy "forget, forget" ami gondolom, hogy forget it akart lenni, azaz, hogy ne fizese be, hagyja az egesz dolgot. Na ez votl a másik oldal. Mit csináljunk? szóval végül is az óvatosság győzött, inkább még utaltattunk pénzt az Euro számlára, ami már teljesen ki volt merítve, és befizettük.
Valaki kérdezte: nemzetközi jogsi nem kell, de csatold be az övedet, meg ne lépj át dupla záróvonalat, mert azért büntetnek manapság. Egyébként nagyon erdekes szerintem: mondod Vad, hogy a helyiek nem használnak öves soha. És szerintem is úgy van ez, hogy tudják ők jól, hogy kit akarnak megbüntetni. Nekünk tipikus bérautónk volt, Twingo, szóval erről ordít hpogy turista. És az is elgondolkodtató, hogy miért szólt azonnak hozzané azzal oda arendőr, hogy "Do you speak English?" azért ez krétai rendszámú autóval nem olyan egyértlemű, nem_ szóval szerintem a turistákra külön odafigyelnek, érdemes vigyázni, mert nekünk volt egy hulla hangulatú vacsoránk emiatt. Hál Istennek másnap már jó kedvünk volt...
bocs, hosszú lett kicsit, de még annyit leírok, hogy Kréta eszméletlen szuper!!
üdv Bia
Nithor Creative Commons License 2002.09.19 0 0 439
Sziasztok!
Remélem a megőszült idő ellenére azért nézegetik néhányan még ezt a fórumot...
Október 2-án indulunk egy hétre az E***tours-szal Krétára. A szállásunk Stalisban lesz, az Anatoli apartmanházban. Néhány napra autót bérelve nézgelődnénk keleten és délen.
Információkat szeretnék, járt-e valaki ebben az apartmanban, milyen Stalis, mit nem szabad kihagyni az autós túrából és esetleg tippet is adhatna valaki egy jó és olcsó autókölcsönzőről.
És ha már így dolgoznak a görög rend őrei - ugye nem kell nemzetközi jogosítvány?
Köszi: Nithor
kábelbúvár Creative Commons License 2002.09.16 0 0 438
Csak azért kérdezem, mert tavaly nem kaptam. :((
Előzmény: Vad (435)
Vad Creative Commons License 2002.09.16 0 0 437
Ez nagy szemétség, minden görög öv nélkül utazik.
szvsz a rendőrrel lehetett volna elintézni valahogy. Szerintem beszéljetek a kölcsönzőssel, hogy mit javasol. Az elég ciki lenne, ha a reptérről fordítanának vissza benneteket.

Itt egy konzulátus:
Cím:

Crete (Kréta) Heraklion
26 Kornarou Sq. & 1 Lasithiou Str.
1st Floor 71201
előhívó (30)(81)
telefon 341-711


Tiszteletbeli konzul:

Konstantinos E. Konstantinides
fax 341-710

remélem, elolvasod, azért sms ment

Előzmény: bia (436)
bia Creative Commons License 2002.09.15 0 0 436
Kedves segito otthonulok!
please help!! Itt vagyunk Kretan, es Ierapetra kornyeken elkaptak minket kocsival a rendorok, es meg is buntettek, mert nem volt bekotve a bitonsagi ov. 78 Euro, ami sajna nekunk mostansag, hogy mar a vege fele jarunk a nyaralasnak, nem kis penz. Vad, tobbiek, akik esetleg kerultek ilyesmi helyzetbe, vagy van errol infotok: kaptunk egy papirt, amin rajta van, hogy 10 napon belul fizessuk be a buntit valami officeban. Mi 3 nap mulva hazarepulunk, muszaj ezt befizetni? felirtak a nevet, utlevelszamot, apa nevet. ennyi. Mit csinalhatnak velunk? Kinyomoznak? Mivel elmegyunk mielott lejar a befizetesi hatarido, korozest sem tudnak kiadni ellenunk, szoval elhagyhatjuk nyugodtan az orszagot, csak utana mi lesz? Kell valamitol felni? vagy tenyleg be kell fizetni?
Kerlek szepen benneteket, hogy aki errol tud valamit, minel elobb irjon, mert kb. masfel napunk van ezt eldonteni, hogy befizessuk-e vagy sem. nagyon koszi mindenkinek.
Gyorssegelyvonalunk allandoan el, aki tud Internetrol ingyen sms-t kuldeni, nagyon orulnenk neki, a mobilszamunk: +36 20 9 523 214
Nagyon koszi megegyszer annak, aki tud segiteni!
a ketsegbeesett Bia
Előzmény: Vad (435)
Vad Creative Commons License 2002.09.14 0 0 435
ofkorsz, mert különben a kölcsönzőst büntetik meg :)
Előzmény: kábelbúvár (434)
kábelbúvár Creative Commons License 2002.09.13 0 0 434
És adnak a motorhoz (2-t)?
Előzmény: Vad (433)
Vad Creative Commons License 2002.09.13 0 0 433
kb 3 éve szaroznak vele.
Előzmény: marcipannyuszi (430)
Vad Creative Commons License 2002.09.13 0 0 432
Mondom, hogy a főúton van ez.
Beljebb nem érdekli őket, nem is igen jár rendőr.
Előzmény: Norbaja (431)
Norbaja Creative Commons License 2002.09.12 0 0 431
Nem osztom a bukosisakos sztorit. Idén rászálltak, mint légy a sz*rra. Az autósokat meg sem állították, míg a mocisokat kettesével, hármasával, a bünti pedig 100 Euró. Még a parti települések között is nyomják keményen. Érdemes 100 Eurót kockáztatni a családi büdzséből? Az idegenvezető csajszit is megvákták, pedig perfekt görög, valsze nem jelentett volna problémát "kidumálni magát".
Norbaja
Előzmény: Vad (428)
marcipannyuszi Creative Commons License 2002.09.12 0 0 430
Mióta kell bukósisak?

Ez valami új?

Előzmény: Vad (428)
Vad Creative Commons License 2002.09.12 0 0 429
amikor utoljára kérdeztem, a taxi kb 14.000 Ft-nyi volt 70-80-km-re, sofőrrel való egyeztetéssel.
Városon belül nyilván máshogy számolnak, de a reptéren emlékeim szerint ki vannak írva az árak.
Előzmény: kbela (426)
Vad Creative Commons License 2002.09.12 0 0 428
a robogót ki lehet dumálni, a lényeg, hogy a főúton legyen rajtad bukósisak, a városban/kisebb utakon senkit nem érdekel
otthon hagytad, mert nem tudtad, hogy itt ennyien motoroznak stb.
sose fognak utánanézni, 10 éve jogsi nélkül motorozok ott, és nem is robogóval (persze az elején igen)
Előzmény: kbela (427)
kbela Creative Commons License 2002.09.12 0 0 427
Ja mégegy: kismotorhoz kell jogsi ? csak mert épp lejárt és sok idöm most nincs meghosszabitani a melo miatt :(
Előzmény: kbela (426)
kbela Creative Commons License 2002.09.12 0 0 426
Sziasztok,

Párommal oktoberbe megyünk Krétára nyaralni 1 hétre, szállásunk Kokkini Hani-ban lesz. Tud valaki valami infot mondani erröl a kis városról ? (jó/rossz éttermek, közeli érdekes helyek stb)

A másik, hogy valszeg taxi-znánk is, de jó lenne tudnunk hogy mire számithatunk árba. Az irodába azt mondták, hogy 1euro/km, ez reális ?

Elöre is köszi,
üdv

Sofie Creative Commons License 2002.09.09 0 0 425
Sziasztok! Ha valaki hosszabb időre megy Krétára / Görögországba és szeretne görög sim kártyát a telefonjába, akkor én szívesen adok egyet (kint fel kell tölteni), azzal a feltétellel, ha hazajött akkor visszaadja, hátha megyek arrafeé mostanában.
Azért előnyösebb, mert ha valaki otthonról hív, akkor az neked nem kerül pénzbe és az sms is kb annyi, mint itthon.
Szóval ha valaki igényt tart rá, akkor jelezze a sofie@freemail.hu címen. Egyébként a kártya Cosmote, amikor én kint voltam, akkor ez volt a legolcsóbb és a legjobb árakat biztosító szolgáltató.
ercsibe Creative Commons License 2002.09.09 0 0 424
Igen, de vigyázzatok, mert kanyargós, keskeny, magasan van, no korlát, stb. Jó utat!
Előzmény: marcipannyuszi (423)
marcipannyuszi Creative Commons License 2002.09.05 0 0 423
Falassarnából a Kavous, Platanos, Sfinari, Kambos, Keramoti, (Kefali) Stomio úton mentetek?
Előzmény: ercsibe (406)
Sofie Creative Commons License 2002.09.04 0 0 422
www.explorecrete.com
www.kreta.lap.hu

Én ezeket használtam.

Norbaja Creative Commons License 2002.09.02 0 0 421
Segítséget kérnék:

Linkek Krétáról (minden fajta érdekel)

Búvárbázisok, hol, esetleg internet címek

Köszi

Norbaja

Vad Creative Commons License 2002.08.30 0 0 420
Aszongyák a helyiek, meg a törzsturisták, hogy október végéig lehet fürödni, szal meleg van, és meleg a tenger is. Gondolom, a hegyekben olyankor már lehűl a levegő, meg estére is, meg eshet egy kis eső is, de egyszer olvastam, hogy ott egy évben valami tizenakárhány napot esik (bár tavaly volt hó is, nagy).

Megjegyzem egy ismerősöm most volt a Halkidikin, és 2 nap nem esett egy hét alatt, bár Kréta onnan még kb 500 km délre.

Előzmény: ihars (418)
ihars Creative Commons License 2002.08.30 0 0 419
közben találtam októberről infót, de megköszönöm ha vki tud érdemlegeset modani, akár tapasztaltak alapján is.

isti

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!