Autókat javítok, de most a fafűrészelő emberem megkért, hogy cseréljek az MTZ-80-as traktorjába gyújtáskapcsolót. Illetve tegyek bele egyet. Eddig nyomógombos barkácsmegoldás volt, valami ismeretlen kapcsolóval. Ez is kakukk lett.
Ehhez kérnék ha lehet egy kis segítséget. Ha valakinek van bekötési rajza, az nagyon megkönnyítené a dolgom. Köszönöm előre is!
Az előtöltéssel játsz egy kicsit először, 2-3 luk + meg - ba is.Én a csöveket nem merném elhajtogatni,nem biztos hogy vissza is bírnád törés nélkül.Ha csak az első indításnál csinálja(rögtön leállítva nem,és újraíndítva pedig nem),akkor majdnem biztos hogy előtöltés gond van.
Sziasztok! Kis segítségre lenne szükségem, olyan problémám volna, hogy adott egy ablakos blokkos 50 es gépállat. Kissé nehezen(izzítás minden jó, kisönindító, friss aksi) és rengeteg fekete füsttel indul.
Arra gondoltam, kibontom belőle a porlasztócsúcsokat, és a csövekre azokat visszahajtva tekertetem egy kicsit az önindítót, hogy legalább egy szórásképet lássak, mert lehet hogy csak "bepisálja" az anyagot, vagy egyátalán nem is kap(rossz előtöltés).
Kibírja-e ezt a szerkezet, vagy ne is kínlódjak ilyen házilagos teszteléssel?
Először kipróbálok egy nyomástartó garnitúra cserét, az üzemanyagszűrők tisztítva, 5 éve volt kb motorgenerál, azóta indul nehézkessen. Szelephézagok jók, menet közben minden fordulatszám tartományban megfelelően dolgozik az erőmű. kevés füst, kartelgáz elenyésző( ha van), olajat nem eszi, friss üzemanyag és motorolaj, adagolóban az olajtérben is, ott gázolaj nincs. Melegen könnyen indul.
82 es MTZ re előre 11,20 gumi vásárlás előtt állnék .a használat 70 -30 % aszfalt javára és kb 3- 400 üzemóra / év orosz vagy a BKT re gondoltam köszönöm a választ
Ahol a képeket megtaláltad, azon a környéken valahol le van írva, hogy melyik felni miből lett átalakítva. Ha jól rémlik, a hátsó kerekek a Fortschritt E-516 kombájn kerekei, az első felnik is valami házi készítésűek.
Adott egy öreg 50-es 80-as blokkal amiben úgy néz ki kell majd nemsokára kell cserélnem akkut.
Job's litván kisönindító van rajta, meg egy 150ah-s akku, de 0 fok alatt nem nagyon tudja megtekerni másik segéd akku nélkül. valszeg közrejátszott, hogy 1-2 hónapig generátor nélkül volt használva, majd 1-2* rajt lett hagyva az áramtalanító is... pár napra. :)
Milyen akkut érdemes venni bele? Kell egyáltalán ilyen motorhoz 150ah-s akku vagy elég a kisebb? jász-akku - electric power akkuval vannak pozitív tapasztalataim, de teljesítményben mekkorát nézzek?
A káposzta miatt nem igazán volt energiám netezni. A végét dec. 20.-án pakoltuk fel, miközben vízszintesen esett a hó. Azóta a "sebeimet nyalogatom". De legalább adott átlag 67 tonnát hektárra átszámolva. A fokhagymát elvitte az aszály. Mostanság készülök el pár géppel. Alkalomadtán töltök fel képeket az általános topikba.
Egészségem és az MTZ jól szolgál! :)
Utóbbiba szerelnem kell fűtést, mert olyan jó lett az új termosztát, hogy -10 fokban alapjáraton kb. 10 perc alatt üzemmeleg a motor, de így belefagyok az ülésbe ...
Köszönöm. Ezek simán felmennek egy 552esre? Még az jutott eszembe hogy a 13.6r20 elsőnek a 18.6r34 a párja gyárilag. Ha ezt 18.6r30ra cserélem akkor az átmérője kb 10cmel kevesebb. Ez a hajtásnál mekkora gondot okoz?
Nekem ilyen van. Elöl IFA terep kerék, ahhoz adaptert kellett csinálni, hátul pedig a Fortschritt ZT-303 18.4*30-asa, azon az agy részt ki kellett cserélni, mert az osztóköre más volt, mint az MTZ-é. Kicsit macerásabb, mint a gyári megoldás, de lényegesen olcsóbb, és szerintem szélesebb is.
Fülke alkatrészei szinte ugyan azok az 550-nél, mint a panorámás 82.-esnél. A Karbantartás is szinte ugyan az, mint az 50-es gépnek, annyi, hogy az 550 kapott egy panoráma fülkét.
Belső kárpit a jófogáson szokott hirdetve lenni (vannak a jófogáson bontósok is, alkatrészt is tudsz venni onnan), az apróságokat a Habi webáruházból, vagy a közeledben lévő MTZ-s boltokból tudod megvenni. Az alkatrészek nagyjából megegyeznek.
Sziasztok. Meglett az 550-es, van rajta rendberakni-való rendesen. Kéne többek közt belső kárpit, műszerfal, kapcsolók. Van valakinek tippje honnan rendeljem? Egyeznek az alkatrészek -a motoron kívül- a 80-assal?
Az 50-es pöffen, petárda robban , részeg feje a padlón koppan . menyétcsalád a WC-ben , Lagzi Lajcsi a TV-ben Több rímet ide nem találok , Boldog Új Évet Kívánok .
Nem csak az! A gyagyi áramtalanítóban sima polietilén szigetelő műanyag van,ami hőre lágyul... a barmok olyat raktak bele, egy keményebb indítózás és beleolvad a fém,aztán nincs megfelelő kontakt,vagy épp állandóan bekapcsolva marad.
A drágábbiknak a bekapcsoló részét nézd meg. 3mm vastag réz patkó, egy nagyobb rugó középen, meg 4 kicsi még külön- külön a patkóknál is. Az olcsóbbikban csak egy rugó van, meg egy vékony rézlemez, amit egyszer benyomva már el is hajlítottál, így töredéke az érintkező felület, az meg azonnal szétég, ha terhelést kap.
Most hasonlót csináltam gyorszáras akkusarut tettem ! De hogy ez meddig bírja ? Jó kérdés ! Megnézem mindenesetre milyen szárnyas anya és milyen anyagú kapható felénk ! Köszönöm !
Milyen áramtalanítót használtok ? Ma az enyém megadta magát ! A meló helyen is feszt széz ég az MTZ áramtalanítója ,olyan mint az eredeti de valahogy kinai az ereje ,két három indítás után beég és a töltés is elszáll ! Minden érdekel akár házi barkács is !
A minap találtam 50 es mtz hez alkatrész kapalógust(robbantott ábrák, alkatrészjegyzék) csak annyi a baj vele, hogy orosz nyelvű Van ebből a könyvből magyar nyelvű is? Esetleg beszkennelt formátumban?
Az erőleadó egységre volnék kíváncsi(darázsderék, tlt, fékek, stb.)
Biztos vagyok benn, hogy a fűtőradiátornál levegősödik le! Főleg az újabb, műanyag "csöcsös" radiátorokra jellemző ez a hiba! Én a radiátor csatlakozásra 2-2 bilincset tettem, azóta jó! Nem kell ám vízfolyásra gondolni, nekem mindkét esetben alig érezhetően volt nedves a radiátor csatlakozás!
simán rámegy nyolcvanas belsővel rakd össze a futó felület ívesebb lesz szélesebb mint a felni felénk az erdészeti csipegetős gépekre van így feltéve a gumi
Helló! MTZ 80-assal kapcsolatban kellene egy kis segítség.Egy kollégám 80-asában nincs fűtés ugyanis a víz nem megy fel a fűtőradiátorba,vagyis nem fordul meg.Már tettünk rá új vízpumpát,az egész rendszert kitakarítottuk,egyébként nem volt benne semmi,tüdővel simán át lehetett fújni.Kapott új hűtősapkát,termosztátot,de az eredmény nulla.Próbaként a bemenő ágat rákötöttük a motor vízleeresztő csapjára,ekkor csodák csodája fölment a víz.Visszatéve a csövet a helyére az eredmény ismét a régi lett.Aki találkozott már ilyennel, vagy volna tippje mi lehet a kínja azokat köszönettel fogadnám.Lehet írni akár az e-mail címemre is.Előre is köszönök minden segítséget.gyuri19@hotmail.com
Vettem nemrég a c100 munkahengerhez, szelepes közcsavart de nem vagyok vele megelégedve teljesen, az ekémet bár egy kicsit lassabban igaz, de ejti ugyan úgy, ha melegszik az olaj akkor hangyányi a különbség a szeleppel és nélküle. Mekkora furaton kellene átjönnie az olajnak visszafolyáskor? Vagy gagyi közcsavart vettem?
a váltó javítva volt, 6.-9. kerék cserélve. a kompresszor teljes felújításon esett át( dugó, hüvely, futófelület, gyűrűk) ez biztos. a váltókulisszát tuningolni voltunk kénytelenek(9. le lett határolva, mert"túltolta" a kereket és darált kompresszorral együtt át lett forgatva, nem volt semmi rendellenes... a hang igazából a kompresszor termelésével együttesen adja a hangot (sűrítő ütem) a lefúvószelep 6 körül fúj, úgyhogy szerintem ott van a bibi.
teljessen jó én is így oldottam meg később cseréltem a zsírzógombot rövid csavarra ami lazán bele van pörgetve mert az erdő naponta letakarította a zsírzó gombokat
Mennyire van állítva a nyomás? Menet közben mindig is fogja a gépet, nehezebb a sebességváltás, mivel a sebváltó bemenőtengelyről kapja a hajtást a kompresszor.
Sziasztok, nem tudom mennyire elterjedt megoldás de én így oldottam meg a szuszogót az első hajtásban azóta nem könnyezett be és nem kellett utána tölteni az olajnak. Tudom nem tökéletes hiszen csak egy kibelezett zsírzógomb de a napraforgó és a kukorica tarlót kibírta és nem hagytam el és nálam bevált.
volna olyan problémám, hogy adott egy '72 es 50 es mtz, és mikor bekapcsolom a kompresszort a váltó kihajtásnál, akkor istentelenül elkezd dolgozni de közben csattog is mintha muszáj volna, lefúvás körül már nem annyira hallatszik, de elég durva hangja van :(
ugyebár a hajtás az olajat a váltó felől kapja szóróolajzással ha jól tudom
felújítás óta nem sokat ment a kompresszor
a másik probléma, hogy mikor ugyancsak bekapcsolom a kompresszort, elkezdi darálni a sebességeket váltás közben, amúgysem egy óramű, nem is várom el, csak alig lehet berakni seb.-be
én felraktam és mértem egy főnyomást és 160 bárra beállítottam és kész szivattyúm szerintem olyan mint a tiéd a tömbbel együtt vettem nem kicsi hozzá tökéletesen működik
szevasz nekem ilyen plusz 50 %-os tömb van az 52-esbe határozottan meg vagyok elégedve vele 4-5 éve használom előtte évente cseréltem a tömböket a "résolaj" csövet a tartály felé érdemes kiépíteni
Kérdezem az uraktól, hogy a hidraulika olaj szűrő amibe ilyen dróthálós rézpárnák vannak, valamilyen módon ki lehet-e váltani egy papírszűrővel komolyabb átalakítás nélkül? Van ilyen méretű szűrőpatron?
82-es MTZ nél az első hídból folyik az olaj a főáttétel mögötti csőtengelynél ahol elfordul a reduktorház . Sosem vol tmég szétszedve, látom a katalógusban,hogy "O" gyűrűs a tömítése. Azt olvastam,hogy akkor jön még ott ki az olaj,ha a szöghajtástól lefolyik és a rugózáskor kinyomja a felesleget.
Mennyire bonyolult azt ott kicserélni? Nem akarom szétszedni atomjaira az a lényeg.
Kicsit tágul a motor, vékonyodik az olaj.. Betű szerint az 50-es olajnyomása hidegen felmehet 6 fölé, üzemben legyen 2-3 között, de ha leesik 1 körül alapjáraton az sem gond. Viszonylag nagy tűréssel dolgoznak.
Régebben a nagy tszes időkben 1 alá is lement már a kopottabbak olajnyomása melegen nyáron,mégis elmentek évekig 1bárral is.
Egyébként a motor kopik,emiatt is,illetve a centrifugál olajszűrő is lehet az oka. Azon is lehet állítani,illetve még a himbatengelynél is elmehet a nyomás.
Olyan problémával szembesültem, hogy a hideg olajnyomásom 4.2 bár, ami üzemmeleg állapotban visszaesik 2.2 , 2.3 bárra. Mitől lehetséges ez ? 82.1 mtz-ről lenne szó!
Lehet az olaj elvékonyodott 2 év alatt.Nekem pl a 6 hengeres olyan új kora óta,hogy 150 munkaóráig az új olajból csak max ról min-re eszi le.150-60 óra után meg napi fél litert is néha.
Sziasztok! Valaki tud nekem valami okosságot mondani erre dologra: Ma indítás előtt ellenőriztem az olajszintet és amit láttam attól majdnem lehidaltam, a minimum szint alatt volt az olaj! A motor ugyanolyan erőteljes mint eddig, olajnyomás szintén, hidegen 3, üzem melegen 2,5, a kipufogó nem füstöl kéken, terhelés mellett is szinte füst mentes a motor, fogyasztáson szintén nem látok változást, a vízhűtőbe sem olajfoltos a hűtőfolyadék. Lefotóztam azt a pár helyet ahol láttam egy kis olajat de szinte az elhanyagolható, egyedül a kuplung nézegető alját levéve láttam nagyobb mennyiségű olajat. Utoljára múlt hónapban néztem olajszintet de csak azért mert nem rég vettem elő újra a ruszkit az aratás miatt. Intenzívebben az elmúlt 1 hétben használtam, ennyi idő alatt hová tűnhetett az olaj? Valami vélemény erre?
szóval akkor csak ennyi a különbség? az enyémben nem szelepes tömb van az tuti. finoman engedni igaz tudom így is, HTB-vel, de ott az emelés a macerás, két kart használni, stb. Tábla végi fordulónál kis kertekben macera.
Van ülék. Azt mondják a szakik, hogy egy ülék kibír 2 ilyen kúpos valamit. Szerintem csak azért mondják, mert nagyon nehéz kicserélni. Én levettem az egész tömböt, úgy is macerás volt. Szerintem a helyén nem is lehet.
A képen jobb oldalt látszik valami talán rugós akármi. Na nekem ott csak egy furat volt. Az első szelepen kisebb volt a furat átmérője, mint az eredeti. A másodikon már akkora volt. Az elsővel nem működött, a másodikkal igen. A kettő furat között alig észrevehető volt a méretkülönbség, mégis számított valamit.
Annak a bemaródásnak gondolom nem kellene ott lennie ugye? Van ennek belül valamilyen cserélhető ülék ami hasonlóan szarul nézhet ki? Vagy ez a tömbből van marva?
Annak a bemaródásnak gondolom nem kellene ott lennie ugye? Van ennek belül valamilyen cserélhető ülék ami hasonlóan szarul nézhet ki? Vagy ez a tömbből van marva?
Olajam az valami olcsó 68-as hidraulika van benn, kihelyezett körökön nincs semmi, az a 10 liter így untig elég neki. Szivattyú sok meló után sem meleg, inkább csak enyhén langyos, nem úgy tűnik, mint ha erőlködne. Mikor emelem fel a munkagépet pl a tárcsát - az utolsó 5 centiméteren majdnem dupla olyan gyorsan emel mint addig (ezt se tudom mitől lehet). Erre a kúpos szelepre ránézek még én is, kicserélem, hátha... ha ez sem jön be akkor marad a komplett elosztó cseréje.
Nekem a kúpos szelep cseréje nagyon jót tett. Igaz csak a második lett jó. Azóta van szabályzásom is, igaz melegen még nem okés.
Bár ahogy nézem első körben inkább az a baj,hogy kevés az olaj a tartályban. Bele tudtam önteni 5 litert úgy, hogy még mindig nem éri el a nívó alját az olajszint. Valahol fent szivárog az olajam, lehet, hogy nekem csak ennyi a hiba?
Mit dobjak ki a gépből és cseréljek újra, ha melegen vánszorogva emeli a függesztett munkagépet a hidraulika? Vezérlőtömb tavaly lett újragumizva belül, akkor mikor a munkahenger is, szivattyút sem régi, hydrosila. Lehet ezzel a kúposszeleppel lehet gond? Ilyen problémát okozhat ha nem jól tömít? Szivattyút teszteltem anno, nyomással meg voltam elégedve.
Átmegy ha átmegy... ha meg nem akkor melegíti dolgoztatja a szivattyút. Legjobb lekötni h nem használja az ember ha meg működik is csak ideig óráig megy valami mindig elbaszódik benne. Ez a szerkezet nem az orosz erőssége...
nekem ugyan ez van benne csak azzal a különbséggel h 3/4-es nnak idején az erő helyzet szabályzót is használni akartam és azon van egy vezérlő kör amit sokan résolajcsőnek hisznek... Nos a szabályozó meghülyült és melegítette az olajat... Kiszereltem és a kis vezérlő ágat visszakötöttem a visszatérő ágba.
Oké h ezeket úgy találja ki az orosz h jó a motorolaj a hidraulikába, de véleményem szerint meghálálja ha kap egy közepes minőségű 68-as hidraulika olajat a kormányt is beleértve. Jobban bírjaa hőterhelést, sokka finomabb olaj jobban ken ott ahol kell így a szivattyú nem rágja le magát idővel.
Felejtsd el az olcsó bóvli szivattyúkat. Kis munkával jár de egy hydrosila NS 32 M4 master (rövid) (max 30000 áfával) meg egy 50-es szívókönyök és egész nap emelgetheted a tárcsát alapjáraton mindig visza fog rúgni a kar ha jó az elosztó tömböd. Csavarokat érdemes belsőkulcsnyíllású imbusz csavarokra cserélni. szivattyú nyomó ág oldali részére O gyűrű helyett egy bele való karmantyút be kell tenni.
Izzítás torokizzítás soha nem fog működni abban az izzítószál csak azért van h a petrót belobbantsa. Én kiköttettem mert csak egy fölösleges hülyeség. Ha mínusz nagyoncidri van akkor jobban jársz ha megújytasz egy gázolajba mártott rongyot és a levegőszűrő elé tartod dekompresszorral (szívótorokelzáró) megtekered és huss már duruzsol is a gépezet :D De ha jó az önindítód meg az akkud akkor -10-ig simán elég a dekompresszor (szívótorokelzáró) is.
Ha az antislip-re gondolsz az nincs. A vezértömbben cseréltem tömítéseket, nyomásszabályzót meg ilyenek.
Egyértelmű a jelenség, ma direkt megfigyeltem. Reggel indítás után ezres fordulaton emelte plafonig. Napközben munkában már volt olyan amikor képtelen volt felemelni.
Igaz, mostanra már az olaj is kevés benne a nívó szerint. Holnap pótolom.
Az normális, ha elfogy a tartályból a gázolaj, mert minden indításkor nyit a szelep. Ha kiveszed a fáklyából az átereszcsavart, akkor tudod állítani a mágnesszelep nyitását egy csavarhúzóval. De ettől ne várj nagy csodát.
Ja és még egy fontos. Tavaly cseréltem a gépben izzító gyertyát (torok izzítás). Feltöltöttem a kis tartályt és nem volt olyan hideg, hogy ne indult volna be. Most viszont tud vacakolni. Amit észrevettem, hogy izzítás után amikor indítózok, akkor a kis tartályból az összes gázolaj elfolyik. Gondolom ennek nem így kéne működni. Így gyakorlatilag lehűti az izzítógyertyát. Oda nem csak pár cseppnek kéne menni? A tartály mindig kiürül.
Korábban ugye rendbe raktuk a 82-es hidraulika rendszerét, mert apósom tárcsáját alig bírta vinni. Olyan 7-800kg lehet a tárcsa. Namost hideg olajnál könnyen emeli, kis gázadásra. Ha rövideket megyek, akkor ugye sokszor emelem/emelném fel. Mikor az olaj bemelegszik akkor már nehezen emel. Nyélgáz kell, hogy nagy nehezen felemelje rögzítési pontig. Ilyenkor gyakorlatilag szinte azonnal vissza is enged. Szerintem fél perc sem telik el és már lent is van. Mit lehet ezzel kezdeni? Nincs valami megoldás a hidraulika olaj hűtésére?
Másik amit észrevettem, hogy ha nem adok gázt és emelésre húzom a kart akkor is engedi a tárcsát le. Mi ereszthet át? Melegen csak akkor emel, ha nyomom a gázt....
Köszönöm a választ. Én úgy gondoltam, hogy a sebességváltót házastól kiveszem, és a helyére a régi típusú előváltót és váltót teszem. Szerinted? A lényeg: van egy régi mtz 80-asom, aminek a külseje kuka, de a motor, váltó tökéletes. Ezt szeretném beleapplikálni egy új, erősebb külsőbe. (920-asba)
nem tudom h a 3/4-et fordulattal mennyit adhattam neki bár most mielőtt elérné a végállást már nyöszörög. Sajnos nincs órám rátettem volna h megnézzem mit adtam neki.
Az orbitosnak talán picivel feszesebb a kormánya. remélem most sokáig jó lesz :D Az úttartás kifogástalan a gépnek bár rá férne a gömbtámaszokra egy csere meg a királytengelyre is most megemelve lógott minden :( A rakodózáskor meg fogja mutatni h milyen is lett :D
Csak most nem tudjuk hogy a rugóktól vagy a nyomás állító szelep betekerésétől javult e meg.Amúgy az én saram is mert elfelejtettem írni hogy nyomás mérés az kötelező,mert az enyém is valami40 bár köröl volt a gyári beállítással.De mindegy csak hajó lett.Nem nagyon másabb most mint egy orbitos ??
Nos a következők történtek: A kockában lévő vezérlő hüvely 2 végére tettem 2 db 0,8mm-es alátétet aztán próba jó jó de kurvadarabos volt... A kockában a rugókat kicseréltem a fejszelep rugókra anya épp h csak meg van húzva annyira h a kormányrúd megindul... 3/4-et tekertem befelé a nyomásszabályzón. Végeredmény olyan mint a vaj újra meg kell szokni h finoman kell vele bánni.
Mérjetek nyomást alátekert kormánynál.Vagy valami valahol megszorult.De szerintem a nyomás lesz a gond hogy alacsonyan nyit a nyomástartó szelep és azért is visít.Az új kocka visítani fog pár évig a végállásokban,az úgy jó.
Nemrégen cseréltem én is kormánykockát, de csak akkor kezdett normálisan működni, amikor a nyomást beállítottam. Be kellett tekerni az állítócsavaron elég sokat.
Nos megfogadtam a tanácsodat nem cseréltem ki a rugót megkapta az új kockát meg a munkahenger felújítást de nagyon elkeseredtem... se jobbra se balra nem lehet tekerni a kormányt álló helyben... Ha megmozdíto ma kormányt csak visít... a kocka végé a koronás anyát csak 2 ujjal húztam meg ahogy tanácsoltad. most nagyon tanácstalan vagyok h mit basztam el......
Én nem tenném még bele az újba.Nekem 5 éve kapott új kockát és pumpát.15w-40es olaj van benne ami melegen be lett állítva 90 bár köré.Azóta 1 ujjas a kormány alapgázon is.Volt aki próbálta és kiment megnézni hogy van e rajta orbit.Ja a koronás anyát csak annyira húzd meg,amennyire a mutató és hüvelyk ujjaddal megbírod.
Holnap érkezik az új kocka csak 1,5 hetet kellett rá várnom mert annyira nem vesz senki eredeti orosz alkatrészt h úgy rendelték le a gyárból :DDD igaz dupla az ára is... A telefon másik végén meg is lepődtek h ez kell nekem de azt mondták h ez még 1 élet a kormánynak :D Ráadásul h finomabb legyen a kormányzás a Nagytojás által javasolt 16-068-A fejszeleprugókat megkapja :) Ami most a gépen van 4 éve kapott ilyen rugót 3 évig olyan volt mint a vaj :)
Helló! Áramtalanító kapcsolóban ki mit javasol? A hagyományos pattintósból már a harmadiknak olvad el a belseje egy év alatt,mert sima polietilénból van ,nem bakelitből,mint a régiek. Emiatt aztán alig akar indítani,egyre jobban melegszik a kapcsoló,aztán a végén semmi.
Kérdezem az Uraktól, hogy a D 240-es blokkra melyik a legjobb minőségű hengerfejtömítés? Cseréltem a gépbe olajat, és ez egy kicsit jobban jön kifelé mint ez előző sűrű fekete kátrány állagú, a blokk fülke felőli részén. rezes? grafitos vagy semmi extra nem kell hozzá?
Van egy remek gép amit el kell vinnem. A gond, hogy a kormány rendszer valamennyi rendszerét leszerelték róla.
A kérdésem annyi lenne, hogy van egy tartály és abból olajat viszek egy csövön a Gerotorba amit majd az onnan a munkahengerbe adagolja szükség szerint és a visszafolyó ágat is abba a tartályba kötök ezzel megkerülve a gyári hidraulika szivattyút és a hidraulika tartályt ami használhatatlan jelenleg.
Szerintetek működe? Mert véleményem szerint igen hiszen ha a motor áll akkor a Gerotor továbbra is működik csak megnő a kormányzási erő.
az a fesszab egy rakat szar :D Cseréld le egy lada fesszabra konnyű felpattintani nekem kemény 600 pénzbe került 2 éve tökéletes led jelzi h működik :D az áramot ne hagyd rajta mert a gerjesztés mindig le fogja szívni :D Fülkében a fék elé felpattintottam és el is felejtettem azóta h mi is az az akkutöltő meg ilyenek :D pedig folyton világítok ha kell ha nem persze járó motornál :D http://www.zsombishop.hu/feszultsegszabalyzo-gyari-lada-niva-p-3069.html
Sziasztok. Régi 50-es generátor rr-362-es fesszabályozóval olyant csinál és ezzel megszívatva engem ha rajtfelejtem az áramtalanítót, hogy teljesen leszívja az akkut. Generátor töltőágát bekötve nem merít csak akkor, ha a gerjesztő szál is rá van kötve a fesszabályozóra. fesszab viszonylag újnak mondható ez a típus:
A generátor jó pár hónapja csapágyaztam, átnéztem, kipucolgattam, kapott új ékszíjtárcsát, stb. Akkor figyelmes lettem, hogy a diódasoron 3 darab egyenirányítónak megvan a helye, viszont egy korábbi elégés következtében nem volt pótolva, akkor fórumon kérdezgettem, de csak annyit kaptam válaszban, hogy nyugodtan használjam így, azok nélkül. Viszont van egy sanda gyanúm, hogy ezeknek a hiánya okozhat gondot (de akkor mi köze a gerjesztőszálhoz, csak akkor kezdi meríteni az akkut?!) Mit tanácsoltok? Dobjam ki a generátort? Korábbi gépemen Wartburg generátor volt, nagyon meg voltam elégedve vele, sajnálom is, hogy nincs itthon talonba még egy.
Rendben átgondoltam a dolgot. marad a régi rendszer felújítása a szivattyúval nem hiszem h gond lenne. A vezérlőkockát kicserélem kompletten szerintem annak van kikopva a lelke.
Meg a munkahenger kap egy felújítást új fogasléc fogasív, esetleg ha a csiga is el van kopva akkor egy csigát de nem akarnám nagyon szétborítani így h emelett a felújítás mellett maradtam. Köszönöm a tanácsot.
Mélyebben elmerültem az orbitosítás témában. Én most jutottam odáig h nekiálljak, de nem lesz teljes orbit hanem meghagynám a kormányoszlopon lévő felsőmunkahengeresnek a dolgot ahol az orbitszervószivattyúval a a felső munkahengert működtetném és azon keresztül a fogasléc mozgátná a fogasívet így kormányozna a gép. Az idő és pénz szűke miatt ezt találom a leggyorsabb megoldásnak. Régebben felújítottam ak ockát és jó is volt de mostanra ha van az elején egy kis súly melegen nem lehet jobbra fordulni vele csak ha nagy sebességgel megy a gép....
Régebben foglalkotál ezzel a megoldással. Nem tudom, hogy végül megvalósítottad-e, de láttam hogy Woody81 is csinált egy ilyet.
Kíváncsi lennék a tapasztalatokra a gép úttartása milyen nagyopp tempónál kormányozhatóság ha van rajta homlokrakodó és kb 700kg súly.
Ez egy 60 cm-es kerek mulcsozó, amit a kardános 170 cm-es Y késes szárzúzóra tervezek felszerelni (hegeszteni, stb.), és arról oldalt lesz kitérősen. Így egy művelettel egyszeri költséggel meg tudnám oldani az ültetvény (homoktövis) művelését. Először azt mondta aki gyártja, hogy 80 l/perc szivattyú teljesítmény kell. Ekkora szivattyút az MTZ-re lehet venni a Habinál, de a T-25-re csak az NS 16-os fér el, ami max. 30 litert tud percenként, úgy az MTZ szivattyú is jó lenne és nem lenne semmi gondom. Jelenleg tehát gond van a hidraulika szivattyúval (ezt cserélem) és a tartály térfogatával is. Meg talán azzal is, hogy fel fog melegedni az olaj, vagyis kell rá egy átfolyós, a visszamenő ágba bekötött hűtő is. Ennyit még bevállalnék, többet nem. De nem biztos, hogy ez így megoldást jelent. Most másodszor azt mondta a gyártó, hogy nemrég egy T-25 gazdának próbára odaadta a gallyseprűs változatot és azon minden gond nélkül működött. Csak az a gond, hogy a kettő állítás nem lehet egyszerre igaz. Hogyan lehet megnövelni a tartály térfogatát?
Mit tudni a hidromotorról? Figyel ide a tartály nem probléma mert némelyik mtz-n fellelhető hogy hozzá toldottak hogy tudja működtetni az eb magas emelésű pótkocsit.
Szia! Köszönöm a választ. Az a gondom, hogy a T-25 hidraulika tartálya viszonylag kicsi, a gyárilag feltehető legnagyobb szivattyú is 30 l/perc. Így nem sok reményem maradt.
Segítséget kérek, látom, hogy itt hozzáértők vannak. Van egy T-25 traktorom, ez 31 LE-s. A gyári hidraulika szivattyút NS típusú legnagyobbra cserélem le, ami a HABI ajánlott, NS-16, ez 30 l/perc. Egy hidromotor hajtású mulcsozó fűkaszát vennék, de sokan azt mondják, hogy azt nem fogja elbírni. Mi a fontos ilyenkor? A traktor lóerő teljesítménye, a szivattyú teljesítménye, vagy a nyomás érték? T-25 nél ez 120 bár körül van. Hogyan tudnám megoldani ezt a vásárlást? Vagy tényleg nincs megoldás, csak jó drága pénzen kardánhajtásos külön hidraulika rendszert kellene vennem?
Üdvözlök mindenkit! Abban kérném a segítségeteket, nem-e tudja valaki hogy az RZ-1,5 szárzúzó hajtómű alsó tengelyének, melyen a késtartó van, mekkora az átmérője. Aki tudja kérem írja meg! Előre is köszönöm a segítségét!
Vagy tudnátok ajánlani olyan gumit, amik a közútkezels ároknyírós mtz-ken szoktak lenni? elég sokat használom közúton a gépet lehet érdemesebb volna olyaat rátenni. Illetve mi lenne annak a guminak a mérete? Köszönöm
Csak is a nyomott oldalon lehet a hiba, nem a szívó ágon. Nyomástartó szelepből lehet egész sorozat is rossz, próbálj ki másik fajtát is. A résolajcsövet mögbontva, látható ha valamelyik adagolóelem szopik.
Olyan gondom van hogy indítás előtt mindig fel kell pumpálni kézi tápszivattyúval hogy elinduljon. Ezt a hibát már nagyon régen elkezdte de akkor még nem volt ilyen súlyos és most tartok már ott hogy felpumpálom keményre lehet hallani hogy rezeg a rendszer meg minden és egy cigaretta szünet után már megint puha a kézi tápszivattyú.
Amiket eddig csináltam kicseréltem a csöveket a tanktól az adagolóig, réztömítések csere, szűrőházaknál is gumi tömítés csere, adagolónál a nyomástartó csere többször is volt 2 fajta az egyik amolyan horganyzott féle abban gyenge toll rugó és a másik meg fekete színű viszont abban legalább kemény rúgó van. Kicseréltem a gépi tápszivattyút is és megint kézi tápszivattyú csere ifa majd tátra tettem rá de a hiba nem szűnt meg kitekertem az adagolónál alul a csavart és gázolajjal nem találkoztam szóval nem engedi le.
Diagonál gumit soha többé, azzal vettem a traktort míg haza értem vele az életem is kirázta.. Most BKT 460/85R34 van fent, 1,4 bár nyomással siklik az úton. Itt a helyi gumis is áttért a Taurusról a bkt-re, az árra hivatkozva nagyon drága lett, minősege meg rosszabb mint a régieknek.
A seha kőre nem valami jó, a BKT-ból is csak a radiál ami nagyon jó, a 11,2-20 az nem jó az nem radiál gumi.
Ismerősék 5-dik éve nyúzzák 1221.3-as gépen elől a bkt radiál változatát, jól tartja magát. Tavaly vettek hátra is Bkt-t 460/85R38 as méret, a taurustól 4,5 cm rel szélesebb, 47,5cm-t mértünk, míg ugyan ezen méretű Taurusnál 43 cm volt a szélessége...
Az nekem is ugyanígy van, 2005-ben lett felszerelve Voltyre, kopás is van, de a repedezés erősen jön rajta. Én veszek ugyanilyen gumit, ami rajta van, azt meg eladom, erdőre járóknak még elmegy. Tetszik a Taurus is, de annyit nem adok érte, kissé túl van árazva.
Szia! Egyáltalán milyet érdemes venni? A jelenlegi Voltyre kb. 15 éves, mi vettük rá. A mintája félig sincs lekopva, a baj annyi vele, hogy a minta tövében kb. fél-egy cm széles és 3-4 cm hosszú kereszt irányú hasadások vannak, le akarnak válni.
Sziasztok! 82-es első gumit vennék, Voltyre márkájút. Nagy választék van, de a sok betűkombináció miatt nem igazodok el, fogalmam sincs, hogy van-e jelentőségük. Egyébként a gép keveset van használva, kizárólag földön, aszfaltot soha nem lát. Ezt néztem ki:
Nálam is hasonló volt a helyzet. Ami megoldotta a problémát az az, hogy a kerékösszetartást majdnem hogy 0-ra vissza vettem, gömbcsukókat erősen meghúztam és ennyi. Fél évente csuklókra rá húzok és tökéletes.
Üdv, kérdésem a következő: MTZ 50, kompresszor pumpál, tartály nem töltődik (5 perc után kinyitottam a tartályon a csapot, annyit mondott phoo), ötletek? (holnap jutok hozzá fizikálisan).
Megnéztem amit írtál és nem lötyög ott. Rá emeletem kicsit az elejére és beraktam a kerékhez a pájszert és megmozgattam ide oda a kereket és van valamennyi holt játék az irányítókarnál is újra néztem és nem ott mozog hanem belül. Tudja valamiért ide oda mozgatni a szerkezetet, nem tud a szivattyú már akkora nyomást előállítani és mozgatja munkahengernél a dugattyút?
Ezután levettem a kormány oszlop fedelét, bele raktam egy slagot majd leszívtam belőle az olajat hogy belelássak. A fogaslécnél beállítottam a hézagot 0,3 mm-re a csigatengelynél is állítottam az excenteres résznél. De a hiba nem szűnt meg.
Lehet már el vannak kopva a fogasléc, csigatengely és a fogas ív?
Birtokon nem úgy jön ki mint otthon.Ott évente 1000-1500 órákat is mennek.pl lehet hogy megkeményedett szemeringért te szétszeded a 10 éves 3000 órásat,ők meg ugyanazért a 10 éves 10000 órásat.
Sziasztok. segítséget szeretnék kérni mert már a maradék hajam is kihullik. Egyeneshidas 952.3as első-hídjában már a harmadik difit cserélem, valamiért szétfeszíti ha az első hajtást Használom. Olaj van benne, új csapágyak, új kúp-tányér kerék, lehajtások hibátlanok. A difiben lévő külső és belső bordás alátéteken van felkenődés, ami miatt annyira megnő a foghézag a bolygókerekeknél, hogy egy idő után ha benne az eleje képes foghegyre kapni a fogaskerék. Minden kihézagolva, mégis ha behúzom az elejét érzem, hogy feszül mikor kanyarodik. Előre is köszi a válaszokat.
A motoron kívül nagy különbségek nincsenek, így ugyan az az áruk.
Nagyfülkés 80-as is szinte ugyan úgy néz ki, mint egy 550-es.
A 80-assal jobban járnál. Többet fogyaszt (kicsivel) majd mind egy 550-es, de haladósabb is vele a munka.
A homlokrakodó, trágyavilla, fűkasza, kiskockabálázó, kistárcsa, 2-3 fejes eke lehet nem jön ki 1 millióból vagy csak nagyon szűkösen, ha mindenből a legolcsóbbat veszed. Ehhez még külön a traktor ára lesz.
Szóval annak kéne mozogni? Azt már megcsináltam, levettem a kereket sárvédőt és egy 3m vascső+villás kulcs kombóval húztam meg plusz a kontra anyát is.
Kormány gondom van, állandóan beszitálnak az első kerekek. Amit kellett megnéztem, de nem ott van a gond. Most ott tartok hogy ez a csigatengely ki-be mozog.
A könyve szerint A "tolattyúállító anya lelazult", szóval majd bontom tovább. Valami hasznos tanács?
Na bassza meg. Akkor valszeg egyik volt cserélve, és nem jót vettek hozzá. Akkor a 80-é pont derékszög az 50-é meg több ezek szerint. Elképzelhető, hogy ezáltal jobban kóvályog az úton?
Ma ahogy elnéztem a gépem fura dologra lettem figyelmes. A jobb és a első kerék függőleges dőlése abszolút nem egyezik, jobban megnézve olyan mint ha nem is lennének egyformák. Létezik, hogy egyik fele 50-es a másik 80-asé?
Egy lassan 30 éves 552-esbe szeretnék majd váltóolajat cserélni. Múltkor néztem benne az olajszintet, ami rendben volt, csak már koszos az olaj. Az olaj még nem volt sose cserélve a váltójában.
Milyen menjen bele? 80w90 jó lesz bele? A vastagabb 90w140 szerintem már túl vastag. Vagy nem?
Először a pozítívot rakd fel. Utána, már ha a negatívot teszed fel ,és a kulcsod véletlen testre ér, nem csinál semmi bajt.Más jelentősége ,működéstanilag nincs!!!
Amennyiben hűtővíz lenne ,azt a (összekeveredett olajjal ,megszürkülne) meglátnád!! Gázolajra tippelek. Szervó olaj esetében meg észrevennéd ,ha belenéznél a szervó házba ,lassan fogyogatna belőle.
Mit ír a nagykönyv? Akkumulátor beszerelésnél melyik sarut kell először rá tenni? Mai gépünk egy UN rakodó volt a határban és összejött a banda :) ebéd szünet után nem indult.
Én tudok olyan férfit aki 40 hektáron dolgozik 82 mtz-vel. A felesége meg mondta neki, hogy válasszon a család gyerekek és a mtz munkák között szóval képzelheted most milyen jó állapotban van a gépe és az eszközei és persze a felesége már nem tudja mi a csók és mi a szerelem.
Ezen a múltkor már én is gondolkodtam. Ugye mindenki leszól, hogy ha MTZ-m van akkor nem traktoros vagyok, hanem olajos. De igazából akárhogy nézem, szerintem egy a gép egy roppant univerzális masina. Nekem 2.5 ha van egyben. Ekkora területhez majdnem nagy, de ezzel tudok szántani, tárcsázni, vetni (burgonya) sorköz művelni, permetezni, töltögetni. Ha nagyobb gép lenne akkor a kerekek miatt már nem alkalmas sorköz művelésre. Ha kisebb lenne akkor meg a hasmagassággal lenne bajom.
Havernak 80ha-ja van. Neki van egy nagy ford, egy New Holland, asszem két kínai kisebb csoda, meg tarcsiban még egy Mtz. Ekkorához szerintem kell is ennyi. Neki nagyon nem mindegy, hogy egy nap hány hektárt szánt meg. A ford elbírja az 5-ös ekét, az mtz után szerintem 2-es való, de nekem is három fejes van.
Szóval én kb arra jutottam, hogy szerintem 10 ha fölött már elkél, sőt inkább úgy mondanám, hogy kötelező még egy járgány az mtz mellé. Mindegy, hogy kisebb, vagy nagyobb, az mtz univerzális. Már nekem is sokszor nagy segítség lenne, ha lenne egy kisebb, pl raklapot emelgetni.
Nekem a 2.5ha-nál igazából mindegy, hogy például mennyit fogyaszt. Vagy hogy 1 vagy 2 vagy 3 napig szántok.
Szóval szerintem 10 ha amit egyedül meg lehet vele csinálni, de szerintem utána is csak azért kell még egy gép, mert az azért már nem játék, bármit is ültet bele az ember.
Miért van hogy néha megemelkedik a motorolaj szintem olyan 4-5mm-rel? Utána ha dolgozok vele visszaáll az eredeti szintre! Múltkor engedtem le belőle vagy 2dcl most megint kicsivel feljebb van!
Egy olyan elméleti kérdésem lenne, hogy szerintetek egy 82-es MTZ hány hektár művelésére lenne elegendő, mint egyedüli gép egy gazdaságban?
Mondjuk középkötött talajon, kukorica, gabona, repce, napraforgó termesztés mellett. Gépek: 3-as eke, 2-es lazító, mely minden évben csak a területek 20%-án menne, 2,4-es tárcsa, 2,8 kombinátor, vetőgép... egyéb kisebb gépek.
Az MTZ 50-esemnél a hidraulika szivattyú tájékáról kerregő hangot hallok. Ha emelem a tárcsát még erősebben hallani a kerregő hangot. Mi lehet a hiba ?
ááááááááá triplahárom,de nagyon örülök,hogy irtál.Ha megadnád elérhetőséged felhívnálak.Ami a fokhagymát illeti,az lehet kisebb-nagyobb fejek,ugy 2-3kiló
Ha van elérhetőséged akkor a többit megbeszélnénk.
Eladó MTZ 82. Újszerű Taurus gumikkal. 2020 decemberig műszakival Gyártási éve : 1988. Új hidraulika szivattyú, kényelmes lux ülés, szabadonfutós első kardántengely ,hasihúzó, levegős difizár és friss olajcsere.
Tökéletes könnyen induló motor,olajnyomása 4 atm. Napi használatra alkalmas. Eladás oka : KIHASZNÁLATLANSÁG ! A képek magukért beszélnek! A traktor Borsodgeszten található.
Irányára: 1999000 ft Akit komolyan érdekel az legyen szíves telefonon hívni .
Mi is jártunk így újra szétszedtük átnéztünk mindent nem láttuk a hibát mert minden felület érdes volt majd összerakás után jó lett, nekünk fordítva szokott lenni a probléma hogy a kézifék jó lett viszont a főfék rossz.
Üdv Mindenkinek! Ezen a fórumon még újként, de az MTZ50 is csak 2 hete családtag. A kérdések feltevése előtt körbenézek, utánaolvasok, ne mindig sikerül mindent megtalálni. Kérdésem az, hogy valahol esetleg tudtok-e olyan üzemóraszámlálót, ami a blokk oldalán számol (jobb elöl), vagy meg kell csináljam, bowdenesre?
Sziasztok, lehet hülye kérdés lesz, de haver 80-asán teljesen fel lett újítva a fékrendszer. Teljesen új fékszerkezetek és féktárcsák mindenhol, össze is lett rakva, a főfék príma de a kézifék hiába van ráállítva és csutkára behúzva ütközésig nem fog, kis lejtőn is elgurul a gép. Furcsálom mert nem egyet szereltem már, értetlenül állok mi lehet a gond. A bontott ábrán szereplő alkatrészek egyike se hiányzik, mégsem jó. Mi lehet a baj?
Valószínűnek tartom,hogy a regulátorsúlyok szerepet játszhatnak benne,valamint a hozzá kapcsolódó szerkezeti egységek valamelyikének holtjátéka.(kopás miatt) .Azt is el tudom képzelni,hogy esetleg már akkora fordulatnál, kevés gázolaj jut az elemekhez. Szűrők,tank csapja valamint az üreges csavarokba felhalmozódott kosz szűkíti a keresztmetszetet! Még a kollektor műszaki állapotát ,működését kellene megnézni a regulátor házban. Van itt feltételezhető hiba ok!!
Megoldható szerintetek, hogy MTZ 50-es kormány gömbfejeit zsírzógombbal ellátni, hogy lehessen kényelmesen zsírozni őket? Van ennek valami gyári megoldása?
Kérdés melyik a jobb. Egy új, vagy az ezen lévő 30 éves? Ezt MTZ-nél ki tudja? Egyébként nem sokallom érte a pénzt, ráadásul az áfa is visszajön, csak jó legyen. Bírjon ki mondjuk 10 évet.
nemrég 82-es MTZ-vel belementem egy kisebb döccenőbe, azóta viszont jobbra nem fordul a gép. balra ugyanúgy kanyarodik mint eddig, de jobbra viszont két kézzel kell kapaszkodni a kormányba.
találkozott már valaki ilyen problémával?
nem orbitos a gép, viszont a kormány "egyujjas" (könnyű volt tekerni - eddig). nagy fordulaton és viszonylag nagy sebességnél még lehet is kormányozni (bár akkor sem úgy mint eddig), de kis fordulaton, vagy pl tolatni alig lehet vele. felemeltük az elejét, illetve levettük a kormányoszlop fedelét, de semmi rendelleneset nem lehetett látni. dugattyú működik.
viszont mikor bekapcsolom az első hajtást, valami összeakadhat mert ugrik egyet az egész első híd szinte... gyanítom itt lehet a probléma.
így rendben van. sokan úgy gondolják manapság, hogy amin ciril betű van az orosz, holott nagyon nem. nyílván sok ukrán gyártó manapság is beszállítója a Belarusz-nak, de van oroszból is jócskán.
Nincsenek beljebb ez egy tavaly vasarolt uj hengerfej uj szelepekkel stbstb. Ilyen robur porlasztocsucsot esdig nem talaltam sehol meg a nagytraktornal sem. Nemlehet hogy egyszeruen a henerfejtomites anyagminosege gyenge?
ha jó a hengerfej meg a motor illeszkedő felülete 1 napra be kell áztatni a grafitos orosz tömítést motorolajba nem kell teflon karikát használni a hengerfej csavarokat megfelelő sorrendbe több lépcsőbe 200-210 Nm nyomatékkal meghúzni várni vele egy órát és rá próbálni az összes csavarra
a porlasztócsúcsokat 10 éve Nagy traktortól rendeltem ismerősnek meg teherautós alkatrészboltba ahol forgalmaznak ifa cuccokat
Van aki esküszik a teflonkarikára,van aki átkozza...ez érdekes,mert van amikor tényleg többet árt,,mint használ,de van ahol meg úgy beáll,mint a hegesztés.
MTZ 50-es traktorhoz szeretnék olyan porlasztócsúcsot aminek a lehető legkisebb befecskendezési szöge van. Állítólag régen valamelyik IFA meg régi Merci vagy multicar csúcsai voltak jók. Tud valaki ajánlani hozzá megfeleleőőt? Az a probléma hogy átég a hengerfejtömítés az előkamra alatt. Köszönöm
Nem nehéz bekötni. Nem tudom milyen generátort veszel rá. Mi 3 kivezetéses generátort szoktunk fel szerelni, ebben az esetben mindegy milyen "gyártó" mert a múltkor hbr-s generátort raktunk fel eddig nem volt gond.
Ha ilyet veszel és felszerelted akkor a generátoron m6 csavarról 1db erős / vastag vezetékkel összekötöd az önindítót amire az akksi sarus vezeték megy.
Utána a generátorról m5 csavarról viszel egy vezetéket a töltés jelző lámpára és a másik kivezetésére adsz egy áramot és akkor még ott van az amper vagy voltmérő is.
A vezetékek csatlakozásánál bátran cinezzél, és a régi töltés vezetékeket elvágni / kiiktatni.
Sziasztok!egy kis segítséget kérnék!550 es kisfülkés mtz -m van még sajnos dinamó van rajta szetetnék rárakni a dinamó helyett egy generátort nagyon nehéz bekötni vagy egyszerü mert a környéken senki nem válallja?!6
Nem csináltam még ilyet ezért nem is tudok tanácsot adni. Nekem meg maga alá csinált a muszka, megadta magát a tömítések az elsőhídban, és ezt 3 nap alatt. olyan rossz ránézni, még rosszabb lesz majd cserélni.
Sziasztok!egy kis segitséget kérek!rk 165 ös kaszát szétszedtem és a dob felöli oldalon nem tudom viszarakni a nyakcsukló résznél a vizszintes tengely csapágyát mi lehet s baj nem tudnátok képeket küldeni
Igen, áttudod kapcsolni, bár kulccsal könnyebb! Kilazítod a rögzítő M8-as csavart és kihúzod a kart, addig míg a rögzítő csavart újra, teljesen be tudod hajtani. Ha nem veszi be álló helyzetben, akkor én úgy szoktam csinálni, hogy a recsegést/fogszámlálást :-) elkerüljem: aláfekszek, enyhén húzom a kart és egy szép asszonyt megkérek, hogy közben indítózzon!
Szerintem sincs benne: Akkor viszont le kell valamivel zárni a közös tüzelőanyag csatornát alulról a hiányzó elemeknél ,hogy ne menjen gázolaj a házba! Felül pedig le van blindelve!
A T-25 meg jól látod mtz adagoló van rajta mert a régi tele ment gázolajjal elvittem felújítani majd az új is pár üzemóra után leengedte a gázolajat akkor vettem bele eredeti oroszt bár mondjuk földrajzilag annyit ér mit a norvég sivatag vettem lengyelt és ukránt is bele de azzal is egy idő után a szuszogón nyomta ki a gázolajat nagyon sajnáltam a pénztárcám, hogy annyiszor találkoztam az adagolóssal így végül egy ilyen adagoló lett rá téve.
Van egy olyan problémám a kisfülkés mtz80-ason, hogy az új vízgomba és új vízóra nem működik.
Az órához áram megy, mert kimértem. A gombához csak egy kábel megy. Az órán három kiállás van: az egyik alatt a kis b betűhöz hasonló orosz betű van, a másik alatt pedig a nagy a betűhöz hasonló betű van. A a harmadik kiállás az óra megvilágításához kihagyott kis cső mellett van és a kettőt egy fémlap köti össze. Alatta egy fordított nagy t betű van. Feltételezem, a földelés lehet, csak nem tudom, hogy csak a világításnak a földelése-e, vagy az egész óráé?
Szerintem a tárcsa kopásáig bírnia kéne. Mi is csinálunk rövidebb földeket és a tárcsát mikor cserélni kell a csapágy még használható állapotban van.
A csapágyat sűrűbben zsírozd. Oldalt ha leveszed a dugót akkor befér hozzá a zsirzó feje.
De lehet, hogy a kinyomószerkezeted nem egyformán feszít, így a csapágy egyik része van csak megterhelve kuplungoláskor a másik meg nem. Rozsdadarabok és ferodolpor is okozhat néha meglepetéseket a szerkezet működésében.
Talán a rugók vagy a kinyomóvillákat is érdemes lenne egyszer cserélned.
Ott valami más gond van.Én is sokat kuplungolok,de csapágy mindig kibírta a lamellát.3 mm től ne állítsd messzebbre a békáktól,inkább a rudazatára tegyél a sasszeg helyett egy gyenge vissza húzó rúgót.Csapágyboltba meglehetne próbálni hátha lehetne minőségibb csapágyat találni helyette.Nem egyben a fülekkel,csak a csapágy részét.
Kinyomócsapágy gondom van, semmi mással nincs gondom csak azzal még a kuplungja is oké.
Kis háztáji kerteket csinálok sokat használom a kuplungot. Tettem már bele originalt meg már valami kinait is de mindig egy idő után szét hullik és roppantul kellemetlen a cseréje. A kinyomóvilláktól a csapágyat már 5mm hézagot állítottam, hogy még véletlenül se vigye.
Az elején a 80-82-nél még volt az olajhűtő alsó fémcsövében egy leeresztő csavar, de valamiért ezt elhagyták belőle. Én szét szoktam szedni a gumicsövet az olajhűtőről, és onnan is kiengedem a fáradtolajat. Úgy megy bele 13-13,5 liter motorolaj
egyiknél se folyik vissza az olajhűtőtől az olaj a karter kialakítása más a szervó szivattyú alatt a karter alsó fele más csapottabb a d 240 blokké azért hogy ha van első hajtás elférjen a kardán
Jó hogy feljött ez a téma, mert nekem is ugyan ezen motoros 50-esnél kell olajat cserélnem. Kevesellem azt a 11 litert. Könyve 15 litert ír tudtommal. Nem próbáltad meglazítani az olajhűtő valamelyik csavarját, hogy lejöjjön onnan is?
Ok ez természetes,azért teremtődtünk hogy segítsük egymást..De komolyan rosszul esett az urazás.38 vagyok a feleségem 30 és még sem uraz hiába várom(de már kezdem túl öregnek látni,magamhoz képest),szerintem te is a körül lehetsz.Amúgy meg akik uraknak is tartják magukat,nekem azoktól általában kinyílik a pofám.
Köszönöm kolléga úr, igen mint amikor először ültem traktorba. :)
Ha játszok a gázpedállal, azon kívül semmi pamacsot nem ereget. A hidraulikától féltem, de az kellemes csalódás volt, nem kell hátra tolva tartani a kart, kicsit szorosabbra van húzva a csavarja, hátra tolom és magàtól fel emeli. :-)
A sógor állította a füst csavart, nekik 2 952.3 As is van :-D
Nagyon faca hangja van.Látom a füstcsavar is oda van hajtva,ahol kell hogy legyen.10 évvel fiatalabbnak érezted magad remélem az első kerülő után ??Menet közben nincs semmi pipálás ??
Ma végre megvolt a munka közbeni próbája az újfajta termosztátháznak és a 82 fokos termosztátnak az 50-esen. Munka közben a manuális hőmérő 80 +-3 fokot ingott csak, hazaérve rámértem kíváncsiságból lézeres hőmérővel, gyönyörűen 82-83 fokot mutatott a hengerfej hátsó részénél és a melegítő vakdugójánál. És ezt a hőfokot viszonylag rövid járás után elérte, szóval azt hiszem megérte a befektetést :)
Sziasztok menyit érhet mtz 550 gép 1.5 év müszaki van gumik 50 százalékosak hátsó függesztőrész fele nincs meg +1,2 hidr cső, öninditó , motr váltó jó, kb 2 éve áll , kormány holtjáték nagy
az első szalagnak az a szerepe hogy kikapcsolt állapotba ne forogjon a kardán ha túl feszesre van állítva nem engedi el a dobot és sokkal kisebb terhelésnél csúszni fog a hajtás az elsőn lazíts nyugodtan
ha leold a kuplung a hangját ,rezonanciáját átveszi a gép is olyan érzés mindjárt szétesik minden
Ha középállásba teszem, és kézzel meghúzgálom a rudakat, akkor az még nem elég. Az elsőn még marha sokat kellett tekerni, de az már csak fogóval ment.
Az igaz, hogy így a bekapcsoló kar nem megy koppig előre. Ha a hátsót jobban meghúzom akkor meg hátra se megy koppig. Most hátra okés, de előre nem. Nyilván tekerni kéne rajta vissza, de akkor meg nem biztos, hogy elég lesz a nyomatékhoz.
Igaz, hogy vizes, saras volt a talaj és ez is közrejátszhatott.
Ami még érdekes volt: a talajmarón gyárilag van egy kuplung, ami nyilván szétkapcsol, ha túlterhelést kap. Amikor ez megtörtént akkor a traktor hasa alól is olyan hang jött, mintha ott is valami szétkapcsolna, engedne. De ott ugye nem tud. Mi lehetett az?
A féken nem kellet volna húznod.Középállásba kell tenni a bekapcsoló kart,és mindkét csavart meghúzni ütközésig,majd mind kettőt visszahajtani egy kört.És ennyi.Talajmarónál illik a rúgóját összehúzatni rendesen,hogy erőből nyomja a fékszalagot.
Kikapcsolt állapotban a hátsó volt laza, azon tudtam is húzni kézzel. Bekapcsolt állapotban elvileg az első lenne laza, de nálam nem volt. Fogóval bírtam rajta húzni, így jobb lett, tudtam vele dolgozni, de nem az igazi. Viszont a krumpliszedő kombájt simán elhajtotta idáig. A talajmaró és a nedves talaj betette neki.
Urak, az miért van, hogy a tlt nem ad le nyomatékot. A műtrágyszórót simán vitte, most meg talajmaróznék de csak üresen forgatja. Mikor beteszem a talajba nem forog, komolyabb gázra elkezd, de haladni nem tudok vele. Amint ujat fogna megint megáll. Tavaly lett teljesen felújítva a hasa alatt is, meg hátul is. Kuplung lenne? Szagameg ilyesmi nincs. A váltó pont úgy működik mint eddig.
Annyi lett, hogy pár napja csúnyán elaladtam a sárba, úgy kellett kiásni, és akkor a kuplunghoz ment egy csomo sár meg homok.
Nekem a 2010-es traktoron,a legöregebb 2001-es volt a legfiatalabb meg 2008.Nem látszik köztük most sem különbség.Jól belehetnek azért raktározva,a gyárban gumiból.
Oroszban belshinától lejjebb ne add.De inkább valami komolyabbat,cultor/mitas/stomilból keress.A sima diagonál is belőlük,szebben szalad mint akármelyik orosz radiál.Nekem 10-12 PR-stől kisebb nem kell az udvaromba.
Nekem tizenévvel ezelőtt a dneproshina hamarabb öregedett, mint a voltyre... Állítólag a dneproshina gyár fél-egy-két éve megszűnt... Úgyhogy a dátumbélyegzőt azért figyeld...(bár én is vettem 3 éves gumit újnak...)
Valahol falsot kap szívó oldalon vagy a szivattyú tömítésénél vagy a gumicsönél mind kettőt érdemes cserélni
Ha így néz ki ami szét hullott akkor ez orosz gyors csatlakozó ha nem hozzá való speciális köz csavart tettél a cserés helyére az ellen darabjádól is ki kell venni a rugót golyót rugó tartót és jó lessz
Köszönöm! De ez nekem nem lesz jó mert én most egyedileg akarom össze rakni a vezértömböt szekciónként. A felújító készlet nálam nem játszik. És még a méreteiket sem írják. Na mindegy szétszedem aztán majd lesz valahogy.
teljes felujjitáson vagyok túl a piros csodán viszont két dologba megakadtam az egyik az az hogy nagyon habzik a kormányszervó olajom mitöl lehet a másik pedig a hátsó munkahengerem egyik tömlöjénél ki kellet cserélnem a közcsavart és volt egy rugó egy kehely és egy golyó szétugrott és fogalmam sincs hogy lehetett!tudnátok segíteni?