2011.juliusi e92 3.0 xd-nel mikor szoktak hosszbordasszijat cserelni, vagy vizpumpat vagy ilyesmit? Most van benne valos 98.000 km. Mert kerdeztem egy-ket bmw szervizt, de mindenhol mondtak, hogy nezzem a muszerfalon. Hulyenek nezik az embert. Ezek normalisak? Probaltam kerni valami szerviz programot, de mondhatni kirohogtek. Az automata valtora azt mondtak 200.ezer, egy masik 120.ezer km? Felhivtam egy erre a tipusra szakosodott valtoszervizt, szinten azt mondtak ha nincs baja 200ezer km. Itt van valami kulonbseg ha x-drive-os? Olajat, minden szurot 15.ezrenket cserelek, fekolajat 2evente muszaki elott, na de a tobbi kerdeses szamomra... Nem akarok ezeken a dolgokon sporolni, de nyilvan felesleges munkat sem akarok ha meg nem szukseges. Mert ez mind-mind ido...
hideg motornál elinduláskor, és menet közben is meleg motornál is állandóan megy a hűtőventilátorom mi lehet az oka ? van valami ötlet. Néha menet közben abbahagyja de induláskor mindig csinálja.
Nekem is hasonló a helyzet, de ha minden igaz kiderült a probléma! Most várom az új alkatrészt.
Minden vackot kicseréltem már(korábban leírtam egy részét), illetve a következő lépés a hengerfej levétel lett volna, de nem sok kedvem van hozzá.
A hiba a porlasztócsúcsban van. Hibát nekem sem tárol, illetve nem jelez semmit. Múlt héten rádugtam a gépet és elindultam a kocsival, folyamatosan logoltam az adatokat. És az egyik rángatásnál az 1 hengerben levő mennyiség korrekció ingadozni kezdett. (INPA-val néztem). -1 ről elment +2-ig. A többi henger változatlanul maradt. Ez a hiba csak terheléskor jelentkezik, alapjáraton nem!
A csúcs leragad vagy nem tud elegendően gyorsan utána futni a kívánt értéknek, de még hibán belül van.
Most itt tartok, remélem megoldódik. Ha jó lesz, eladom a kocsit, mert váltok egy benzinesre.
Mitől lehet hogy, csak üzemmeleg motornál jön elő - haladsz egyenletes tempóban, minimális gázadásra nem gyorsít, csak bele fullad-torpan. Ha picivel többet nyomok a pedálon, akkor megszűnik a torpanás és megindul a gyorsulás is. Ilyenkor se korom se füst, csak a fordulatszámmérőn látható is a jelenség, mellette a rángatásnak.
Hibakódót nem dob sajnos. Légtömegmérőt MAP-ot tisztítottuk, nem múlt el.
Mégis, mit vártál, mit fog a chiptuningos mondani? :)) azt, hogy "ja, persze, elqrtuk" ?
A füst szaga eldöntheti a kérdést, ha ez vízgőz, akkor nincs szaga, és lehet a szerelés miatti hibából. Sztem inkább elégetlen üzemanyag, ami a komputer baxtatása miatt kerülhet a kipufogóba (próbál regenerálni szegény autó, de mivel belenyúltak valahol, ez nem megy)
Én egy N53 25i mellett döntöttem végül,mert újabb példányok közül lehetett választani.
Semmi pénzért nem cserélném vissza a dízelre, pedig az is nagyon jó volt.
Most 9.1-en áll a fogyasztásom, szinte tisztán bejárás, előváros. És garantálom hogy minden nap többet forognak a hátsó kerekek mint az elsők. :)
Egy 500km-es túrán, 145-re állított tempomattal 7.5-ös átlagot hozott. Az M47 ilyenkor belefért a 6 l-be.
Hibaként egy bal hátsó ABS szenzor hiba jött elő, felcseréltem a két oldalt, hogy lássam vezetékezés vagy szenzor baja van-e. Azóta nem jött elő újra.
A NOx szenzorra dobott még hibát, kicseréltem, ez zsebbenyúlós tétel volt (ilyen nincs az N52-n), azóta csökkent erre a szintre a fogyasztás, előtte a 10l-be lazán belekóstolt.
Az N52-nél nincs az a dízeles ketyegés alapjáraton, mert nincsenek nagynyomású befecskendezők. Viszont érezhetően többet eszik.
És (a 25i esetében) a kisebb motor miatt kevésbé nyomatékos.
"Navigáció, tempomat,klíma, 4 el. ablak, bőr ülések. Érdemes ilyen felszerelt autót keresni vagy pedig ezek utólag is beépíthető extrák, amik normálisan fognak működni?"
Minden beépíthető utólag, bontott cuccokból, de röpködhetnek a 100e-ek. A tempomat viszonylag fájdalommentes, bőrüléseket is lehet találni.
A navihoz már műszerfalpárnát is cserélni kell. Esőérzékelőhöz szélvédőt.
A xenonhoz is sokmindent kell beépíteni, hogy tényleg gyári install legyen, ne csak úgy mutasson.
A klíma, el.ablak nem kérdés nem hiszem hogy létezett E90 ezek nélkül. Illetve láttam hirdetésben manuális klímást, elég furán mutatott, ráadásul 25i-ben volt.
hibas turbotol is fustolhet de lehet epp a vezerlesnel lett valami rosszul osszerakva nehez igy megmondani... fustnek nincs budos szaga égett olaj vagy korom ?
A porlasztókat a múlt héten nézték meg, ki is tisztították őket. Gépen is megnézték, mondták, hogy nincs velük baj.
Rákérdeztem a chiptuningosnál, hogy nem-e lett rosszul kiírva a DPF, de azt mondták, hogy tuti rendesen csinálták meg.
Viszont vezérműlánc csere előtt nem füstölt, csak ha hátramenetbe tettem a kocsit és tolattam vele egy keveset. Csak lánccsere után kezdett el folyamatosan füstölni, de csak 90c víz mellett és alapjáraton.
meg még valami... volt mar ra pelda hogy szoftveres kiiktatas utan is regeneralt az auto rosszul irtak ki es bekapcsolta a regeneraciot lehet nalad is ez a problema.
Szeretnék a közeljövőben vásárolni egy E91-t és ebben szeretném kérni a segítségeteket, hogy az autónak milyen hibái lehetnek vásárlás előtt mire érdemes figyelni stb. Én személy szerint 18-20d-vel szerelteket néztem ezekből is inkább az automatákkal szemezgetek. Ezeknek a motor illetve váltó konstrukcióknak van valami problémájuk? Illetve lenne pár fontosabb extra ami alapján csemegéznék, hogy milyet is lenne érdemes venni pl.: Navigáció, tempomat,klíma, 4 el. ablak, bőr ülések. Érdemes ilyen felszerelt autót keresni vagy pedig ezek utólag is beépíthető extrák, amik normálisan fognak működni?
Megoldást keresek a problémámra, mert már lassan ott tartok hogy felgyújtom ezt az autót...
Már 3. alkalommal e91-et vettem, 318d n47d20c... A DPF ki lett szedve, valamint ki is lett iktatva szoftveresen. Eleinte az autó teljesen füstmentesen ment, csak akkor füstölt amikor hátramenetbe tettem és utána kb 2-3 percig csinálta. A múlt héten kicseréltem a vezérműláncot, feszítőket és minden kapcsolódó dolgot, tömítést, gyári olajat tettem bele, kitisztítottam az EGR-t és a szívósórt is.. Azóta a kocsi üzemmeleg állapotban folyamatosan füstöl, de csak alapjáraton..
Voltam már szerelőnél, de ott azt mondták nekem, hogy eszi az olajat vagy a vizet. A hétvégén megtettem 1000 km-t és a víz és az olaj szintje nem változott.... Mondtak még olyanokat, hogy EGR hűtő lehet problémás, vagy a dugattyúval lehet gond (beszívja az olajat), vagy tegnap már azt mondták nekem, hogy mivel nincs benne DPF és katalizátor, azért konkrétan a katalizátor hiánya miatt csinálja....
Járt már valaki így? Hol keressem a megoldást? Adjatok már valami tippet, esetleg javasoljatok valami szerelőt akinek van tapasztalata az ilyesmikben.
Hallgasd meg, hogy jár, ezeknek nagyon finoman kell járnia, vibráció nélkül, valamint nézd meg hidegindításnál füstöl-e. Típushiba némelyiknél a hidrotőke csattogás, ezt is hidegben hallgasd meg, legjobb nyitott motorháztetőnél.
Olajat szeretik enni, ezen kívül más bajuk tán nincsen. Nálam 30 ezer km óta megy egy, de még most jár 165e-nél, nemtom mennyit mennek el ezek...
Egyébként kb. nincs olyan BMW motor az utóbbi időből, aminek ne lenne valami nyűgje :) Ezeket nem második tulajoknak tervezték, az látszik.
Dehogy... miután leszedted a toronymerevítőt, meg azt a nagy műanyag izét a szélvédő alatt, és elvégeztél egy nőgyógyász képzés, utána tök könnyen megy :D
Mióta a családban van a 320D már négyszer cseréltem légszűrőt, de még soha egyszer sem ment simán a légszűrő ház csavarjainak a visszaszerelése.
Ha él még a tervezője az biztosan csuklik...
Mondja már meg valaki, hogyan lehet azt kínlódás nélkül visszaszerelni, a csavarokkal mindig szopás van.
Mann szűrőt teszek bele, már arra is gondoltam, hogy a gumis részei kicsit méretpontatlanság miatt nem engedik illeszkedni a fedelet és emiatt van a macera.
( a csavarokat is mindig megkenem, hogy könnyen lehessen csavarni a réz/bronz anyában).
Érdeklődnék tudna-e valaki segiteni miket kell cserélnem az autón ha m paketté szeretném átalakítani (lökösök küszöbök) még valami? esetleg lci lámpával m paket átalakítás lehetséges? Sedanról lenne szó. Előre is köszi!
Autóvásárlás előtt vagyok és véleményeket, tapasztalatokat szeretnék kérni N52B25 motorokról!
A kinézett példány: 2006, 325i, kézi váltós, 200e km (elvileg)
Mennyire életképes még egy ilyen autó? Mire kell figyelni várásláskor? Olajfogyasztás veszélyes ezeknél a típusoknál? Esetleg másik modellt javasoltok?
Persze ha kiveszik a dpfet melyebb morogsabb hangja lesz minden autonak, megkerdezhetem milyen capa uszony antenna van rajta? mert ha jol latom a videobol akkor nem navis a muszerfalad?! Enyemre szeretnek valami gyarihoz hasonlot venni de meg nem talaltam.
értem mit mondasz, nem volt padon ugyhogy nem láttam nyomatékgörbét, de végig egyenletesen huz luk nélkül 4200ig. by the way kivették ma a szüröt , egyelöre padlogáznál dob egy kis füstöt a mögöttem halado szerint bár én visszapillantoban nem láttam ugyhogy nem lehet vészes.
dpf hibát még nem irt, nincs limp mód meg ilyenek. a torlonyomás szenzor el lett dugaszolva
A Mulf2 az a vezérlőegység, ami a bluetooth és az usb funkciót intézi. Későbbi modelleknél már van olyan professional fejegység, ami tudja a bluetooth-t, ahhoz elvileg nem kell mulf.
Volt itt egy kolléga, aki ilyen rádiót akart venni, leírhatná, hogy sikerült.
N52-nél mindig tarts 1 liter olajat a kocsiban, csak jótanács :)
Ilyen melegben talán nem annyira kritikus a kevés olaj, mert hamar felépül az olajnyomás, viszont ne forgasd ki és ne dugózz sokat, ha már így jársz vele... mihamarabb tölts utána olyat, ami benne van, aztán ha lecseréled akkor gyári vagy mondták itt a motult, azok elvileg jó olajak.
Nekem olyan problemam van, hogy elfelejti a professional radiom(nem idriveos) hogy hol maradt abba a zene lellaitom az autot 1ora mulva beinditom es elolrol kezdi a zeneszamot mi lehet a problema?
Lecseréltem a e92 -met másikra és ebben nincs usb a könyöklőbe. Van tcu és ccc is telefonnal. Az előzőbe is én raktam mulf2-t most ujból végig kell csinálnom ,vagy valahova rá lehet kötni? Dobjam ki a tcu-t és tegyek a helyére mulfot.
CCC nem tud bluethoothon streamelni, frissitéssel sem ugye ?
városi használat mellett regenerál 300km-enként ami szerintem normális.
a csippes emberem anno kijavitotta a kormolos 1.4 hdimet nemkormolósra, ezért mertem rábizni a bmw-t. szerintem jol van megirva , de szerdán kiderül hogy kormol-e dpf nélkül. én is kiváncsi vagyok :) rigotech-et nekem is ajánlották szolnokon illetve siofokon, dpf kiirással lehet hogy megkeresem öket.
Teljesen biztos ez a futás, de hogy az állapota milyen biztos, erre az elkövetkezendő 5 évre mondjuk, azt nem mondja meg senki.. Tudatosan vezetem, szervízt nem sajnálom tőle, többet nem tudok neki nyújtani..
Igen igen.. Szomorú valóság hogy városba használták ezt az autót, 40km/h-s átlagsebességgel vettem nem olyan régen, nem gondoltam volna hogy ilyen hamar meghal, de mit csináljon az ember, megcsináltatja, és majd jó lesz..
Szerintem a turbó élettartama elég erősen felhasználó függő, ismerek olyat akinek 35e km alatt tönkrement meg olyat is akinek elment 500e kmet (mind 2 E90)...
Autót bezárom minden zár rendesen lezár, amikor nyitom minden zár rendesen nyit kivéve a bal első ajtót az nem nyit ki sem távirányítóval sem kulccsal, belülről tudom nyitni a nyitókarral.
Ha normális chip lenne írva nem kormolna úgy hogy 300kmenként regenerálnia kellene a dpfnek én MO-n csak egy műhelybe vinném az autóm az pedig a rigotech nem reklámozás celjából irom de ők nagyon tudnak.
Sziasztok, E92-em van, N47d20c motorkóddal, 177le. Kérdésem az lenne, ebbe is megtalálható a pillangószelep, melyet érdemes eltávolíttatni, majd ledugóztatni? 255 e km van a kocsiban.
enyém sosem volt lemérve, egyik ismerösöm irta rá a programot, részecskeszürö benne van még.
saccra 240-250 loerö lehet , huz már egészen lentröl ugyhogy vigyázni kell hogy kis fordulaton ne engedjem rá a sok nyomatékot a lendkerék kimélése végett. fogyi vidéki városban(nincs dugo) 8-8,5 liter ugy, hogy minden nap egyszer legalább megy az állofütés is. multkor elmentem vele franciába meg vissza 2500km 150 tempomat és 50km szerpentines versenyzés, igy lett 6,5 liter az átlag kb.
szerintem a gyári programmal is hasonloan fogyasztott.
elöször egy olyan progi volt rajta ami erös volt de csak 2000töl huzott, aztán alulrol huzos 220 körüli loerövel, de még kértem rá egy kis teljesitményt a fogyi rovására.
szerdán kiveszik a részecskeszüröt aztán kiderül kormol-e. nincsen baja csak elegem van a 300km-enkénti regeneráciobol, szerintem rohadt sok gázolajat megeszik olyankor
Huhhhh, írjál már nekem tapasztalatot a chipsről! :)
Mennyi lett a teljesítménye, fogyasztása stb.?
Gondolkozok rajta én is, de valami olyan műhelyt keresnék, ahol padon le is mérik előtte és utána is, de az a baj, hogy Debrecen környékén nem nagyon találok ilyen helyet.
Az http://ecotuning.hu oldalon korrektnek tűnik a cég, csak az egy egész napos elfoglaltság lenne, és mostanában nem nagyon fér bele az időmbe.
normál körülmények között egy m57 nem szakit láncot 150k km-nél. bár ahogy a milf használta ugy bármi lehet. nekem is a 197 lovas 25d-m van 197e km-el és 250 ig nem tervezek lánccserét.
13 ezrenként cserélek olajat és csak ritkán taposom, igaz rommá van csippelve.
Egy okos kis MILF a tulaj, aki a munkahelye és az otthona között használja a kezdetektől fogva az autót, télen és nyáron, nem foglalkozva azzal, hogy 3000 cm3, turbó, diesel az autó.
Igen en is ezt tapasztalom higy a motor nem eppen a legcsendesebb jarasu de tobben mondtak hogy ennek ilyen hangja van es kesz. Egr szeleppel volt már valakinek porblemamá.
Gzu egyuterzek veled ezek a 2007 koruli evjaratok a bmw nel mind szoporollerek tele gyermeteg konstrukcios hibaval??
197e km-nél cseréltettem vezérlést, most 20e km-rel később van, hogy zörög a lánc meleg motornál. Utánaolvastam és beletörődtem, hogy ez a motor ilyen zajos, ezzel együtt kell élni. Következő olajcserénél 5W-40-et töltök bele, most 5W-30 van benne, elvileg azzal kevésbé lesz zajos. 10e km-enként cserélek olajat, szóval nem hiszem, hogy probléma lesz a lánccal. 2008-as N47D20C.
Ugye tudjátok, hogy az N47 motornak is sokfajta verziója volt, van amelyik életveszélye az N47D20A, abban nagyon figyelni kell a láncra, az N47D20C és utódjai már más liga, ott is lehet 1-1 de nem jellemző már.
Szia! A coolert a szívosort kikérni pucolni de leginkább a szívosort! A pillangó szerepeket is megkéne nézni! Ha benne vannak akkor működnek e rendesen, bár én kiszedtem belőle! Mert valami akadályozza a szabad levegő áramlást!
Nem akarom pénzéhes idiótákra bízni, akkor inkább megnézek egy másik emberkét, V. Ferit ajánlották még a Vágóhíd utcán.
Vagy kimegyek vidékre egy márkafüggetlen szervizbe.
Lassan 150ekm lesz benne és gondolkozok a vezérműlánc cserén, de nem akarok 500eFt-ot kifizetni csak ezért, amikor 300-350eFt-ből meg lehet oldani elvileg.
2015 környékén volt a visszahívás, tudtommal 2016 januárban lezárult, és nem minden évjárat volt érintett. Volt akinél csak a láncfeszítőt cserélték és a láncot rendben találták, egy évvel és 22e km-rel később mégis szakadt a lánc.
Meg annyit, hogy a fonok szerint a rossz reklam is reklam. Nem irtam soha sehova a tortenetemet, de mivel olvastam a kerdesedet, igy gondoltam megosztom veled, veletk. Nem erdekem senkinek sem rossz, sem jo reklamot csinalni... Mivel probalok ugy elni, hogy ugy cselekszem, ahogy en is elvarom, azaz remelem, hogy cselekednek majd velem.
Hozott anyagbol nem dolgoznak, szervizkonyvet kitoltik. A fonoknek eleg furcsa a modora... Elso szemrevetelezesnel mondta, hogy egyik haverjanak is ilyen van csak abban mar majdnem 700.000 km van, de meg nem kellett bontani...
Nekem csak fekeket csereltek, meg elvileg fekolajat.
Hivtak, hogy kesz az auto, rendben, megyek erte.
Nekem egy E92 3.0d-m van, kulfoldi rendszamos. Megkimelt valos 80.000 km volt akkor az autoban.
Milyen proba utra vitte el, ha utana az olajcsere 5.000 km-rel csokkent EGYSZERRE, mikor altalaban nalam 1.000 km-kent szokott csokkeni nagyabol 1.000 km megtetele utan? Marmint nem valos 1.000km-t kell megtenni feltetlen hozza, mivel az ECU bizonyos hasznalat, igenybevetel utan dont, szamol, es csokkent. Tehat finoman hasznalva lehet csak valos 1.500 km-kent csokken 1.000 km-rel a kijelzon a csereperiodus. De elkepzelheto az is, hogy valos 500 km utan 1.000-rel. Tehat nagyban fugg, mit muvelsz, milyen stilusban stb.
Nos nekem valos 50 km-n csokkent 5.000-rel! Ettol mar pipa lettem, de egy ilyen dolgot, hogyan bizonyitsak?...
De a lenyeg, mikor fizetek, szerelo gyerek benyit az irodaba, hogy talalt egy hibakodot, valami van az izzitassal...
Fonok mondja torolje. Ok. Nekem mondja utana, hogy ezt fontos lenne megnezni. Lehet pici a baj, de lehet nem. S ha nagy a baj akkor itt kellenne hagyni az automat 3-4 napra. Mondom neki persze, de most nem, majd hivlak.
Azota sem, es ezutan sem, soha tobbe. Kulfoldon elek, dolgozok, tamogatni szerettem volna a magyar szerviz halozatot, de ujra csak a csalodas, es csalodas. Lopni, csalni, hazudni, tisztessegtelen munkat vegezni. Tisztelet a kivetelnek, meg kulfoldon is vannak hasonlok. Viszont tobb a becsuletes munkat vegzo muhely nyugaton. Mikor elerkezett az olajcsere, es a tobbi szurok csereje, az altalam vasarolt olajjal, szurokkel nyugati orszagban szo nelkul megcsinaltak bmw markakereskedesben, szervizkonyvet kitoltottek, rogzitettek, autot lemostak, kitakaritottak becsuletesen s kb. nem sokkal tobb penzert mint magyarban valami utolso, retkes sufnyiban szamla, es minden nelkul. Erdekes modon, nem talaltak semmilyen hibakodot sem. Mivel a magyar bmw markaszervizek nem hajlandok sem becsuletesen dolgozni, sem hozott anyagbol dolgozni. Viszont szamlazni azt igen-igen szeretnak, a markukat tartani. Nem sporolni szeretnek, csak azt az olajat es azokat a szuroket szeretnem az automban tudni, ami talan jobb minosegu mint a gyari.
A bmw markakereskedebe azert nem vittem, mivel kertem egy arajanlatot szemelyesen, es mondtak hagyjam ott a mail cimem, es az alvazszamot, majd kuldenek egyet. (Bocsi, szerintetek miert jottem be szemelyesen, ennyi erovel mail-t is irhattam volna?) Dehat csak fektarcsa fekbetet es fekolaj csere, nem egy "zsiros"melo... Masnap megjott az arajanlat, egy 2.0 d-re, valakinek a nevevel, lakcimevel, auto rendszamaval, es alvazszamaval. Rendben, ide mar nem is megyek. Mivel a 2.0 d-re kisebb tarcsak betetek mennek, tovabba ennyi erovel az en adataimat is kikuldhetik barkinek... Igy mentem az n-service-hez, ez is hivatalos markaszerviz... De itt meg minden bizonnyal a megkimelt motoromat cserelte volna ki a cimbijevel, vagy csak jol lehuzott volna penzzel. Kulfoldi rendszam, full auto van penz.
A fekek jok, nem volt veluk gond, olajat viszont csak a hagyomanyos leeresztos modszerel csereltek, ha valoban csereltek.
Tapasztalatom errol a ket szervizrol van, lehet azota jo utra tertek, de dontsd el te mit szeretnel. Udv
Lassan egy hete boldog tulajdonsoa vagyok egy E90-nek, E46-ról váltottam.
Lenne pár kérdésem:
Előszöris szeretném megoldani, hogy USB-ről (esetleg bluetooth-ról) is játszon le zenét, erre milyen megoldások léteznek? (2005-ös az autó, nagy (prof) navi van benne, CD tár a csomagtartóban) Vagy milyen cd-ket javasoltok amiket beolvas? ugyanis írtam egyet próbának, de hol beolvassa hol nem.
Másik kérdésem, hogy a navigációt úgymond lehet "okosítani"? pl a térépeknél mutassa a sebességhatárt stb ilyesmikre gondoltam.
Segítségre lenne szükségem BMW e91 20d vel kapcsolatban az autó 2hete szerelőnel van. A történet úgy kezdődött , hogy arra lettem figyelmes hogy a turbó elkezdett sipolni elindulás után párszáz méter múlva gyorsítása alacsony fordulattól kezdve.
Turbó szetszedve tomitesek kicserelve mehanika kitisztítva turbós által.Sőt az autó kapott egy új reszecskeszurot mert sajnos a régi már olyan állapotban volt hogy a tisztítás sem segített rajta.
Viszont a probléma nem szűnt meg a turbó beinditas után ugyan úgy sipol alapjaraton és a fordulatszám sem pörög gazadaskor rendesen( olyan mintha folytas lenne a motorban).A jelenség akkor szűnik meg ha a töltő levegőhűtő csöve az egr nel le van szedve ott a bilincsnel. Egybol van fordulat és a turbotol sem jön hang.(Az egr szelep működik a a toltonyomas szabályzó kilett cserélve újra.)
Vmiert olyan mintha a kipufogó gáz nem tudna megfelelően eltavozni a rendszerből és tulnyomas keletkezne. A probléma az hogy a szerelő sem tudja miért van ez.
Elnézést kérek a megfogalmazásért remélem nagyjából érthető mire gondolok.
Esetleg vkinek lenne e vmi ötlete h mi okozhat ilyet?
Van egy 2010-es E90 320D-m, N47-es motorral ugye..
Mellette meg van egy motor hiba is, amit rendszerint 120-150 km/s kigyorsításnál dob ki, majd 20-30 másodpercen belül el is tűnik.. BC gombot hosszan megnyomtam közbe, ezt dobta ki: CC ID 29
Van valakinek tippje hogy mi lehet a probléma? Picit tartok tőle, nem rég vettem a kocsit, 98.000 km-errel :/
Olyan problémám akadt, hogy az autóm (E92 325d 2008/10. - M57TU2D30) hónapok óta eszi a vizet. Korábban volt alatta tócsa, de már hónapok óta semmi folyás nem látható alatta, egész egyszerűen csak elfogy a hűtővíz.
Az olajszintet és az olajat folyamatosan nézem de a szint az normális, az olaj pedig nem tűnik vizesnek/zavarosnak.
Laikus vagyok, fogalmam sincs mi lehet a gond, ismerőseim egyből a hengerfej problémával jöttek, de az autót egyszer se hajtottam még meg hidegen és mindig vissza szoktam hűteni nagyobb út vagy autópálya után.
2016.10. hó óta hordom az autószerelőmhöz ezzel a gonddal, de nem igazán veszi komolyan a dolgot.
3 alkalommal volt nála azóta, állítása szerint tömítéseket, és legutóbb termosztátot is cserélt, de most mentem vele 600 km-t és 5-7 dl ionizált vizet töltöttem utána.
Most telt be a pohár, mivel legutóbb 4 hétig állta nála és még most is ugyan az a hibája.
Esetleg Debrecenben vagy a környékén tudnátok nekem ajánlani valami korrekt szerelőt, aki ért az E9. szériához, mert többet nem viszem vissza ahhoz a szerelőhöz?
Esetleg valakinek volt már ilyen gondja? Mi lett a megoldás?
Mint előttem is említették, a lerakódások az EGR-től meg a kartergáztól vannak. Az EGR hűtő után egyszerűen lehetetlen olyan hőfokot csinálni, hogy az begyulladjon, főleg nem a szívócsőben. Akkor onnan hogy fog kitisztulni? A hengerben meg a kipufogóban lehet hőfokot csinálni. De ha a gyűrűk beragadtak, valami lerakódástól, azt se gyújtod meg soha az életben. Büdös nekem ez a történet.
Nekem a gyári után a TRW márkát ajánlották. A kopásjelzőt is cserélni kellett mert a betéttel az is elkopott. Úgy gondolom azt minden betét cserénél cserélni kell.
Az üzemanyag nem csinál lerakódást (főleg, hogy közvetlenül a hengerbe van befecskendezve ahol elég). A lerakódások a kipufogógáz visszavezetéstől és a kartergáztól keletkeznek.
Sajnos az a probléma, hogy olyan kérdések vannak amikre egyelőre csak a marketing szöveg válaszol. Nincs senki aki előtte és utána is megnézte volna az eltömődött alkatrészt. Az Autókereskedős videóban azt mondja annyira felhevül, hogy elég a lejövő kosz, így feltételezem nem tömít el semmit. Az általam belinkelt eljárás sem olcsó. A 2000 cm3 tisztítása elég közel van a 6 számjegyhez ami már az a kategória amit kétszer is meggondol az ember ha ennyire bizonytalan a végeredményben.
A kérdésre, hogy akkor ha ez nincs akkor mit lehet csinálni csak azt mondták, hogy szétszedni és kitisztíni. A prémium üzemeanyag sem megoldás egy használt autónál, mert az sem tisztít csak nem csinál lerakódást, de ha már ott van a lerakodás nem javít rajta.
Nagy valószínűséggel igazad van és ez nem csinált semmit.
A hirdetés módszertana pont olyan, amivel a végletekig elkeseredett többszázezres kiadás előtt álló autótulajokat próbálják megfogni, vagy a minimális műszaki tudású hívőket célozzák. Amikor már abszolút nincs más lehetőségük. Véletlenül sincs egyetlen részlet se leírva, csak annyi látszik, hogy egy vékony cső megy a motorhoz.
A szivargyújtóba dugható fogyasztáscsökkentő is ilyen elveken működik.
Az a baj ezzel, hogy a dzsuva amit ez felold a katalizátoron/részecskeszűrőn/turbón (tetszőleges aláhúzandó) keresztül távozik, ahol károkat okoz(hat).
Igazi magyar mentalitás ami új technológia és egyszerűbb az nemlehet jó.:D Ha már régóta csinálják adnak garanciát esetleg vannak referenciák akkor biztos nemfogja elrontani a részecskeszűrőt.
Több szerelőnél is érdeklődtem az eljárással kapcsolatban és alapvetően senki sem próbálta, de mindenkinek volt róla véleménye. Többnyire hitetlenkedve fogadták a külföldi oldalon található informcáiót, hogy 1 órás megbontás nélküli beavatkozással a képeken látható tisztulás megtörténjen. Az autószerelőm azt mondta, hogy szerinte a részecskeszűrőt tönkre is teheti.
Az interneten kutakodva sem lettem sokkal okosabb, de a legnagyobb videómegosztó protálon az Autókereskedők egyik részében egy hasonló eljárással tisztítottak meg egy autót: https://www.youtube.com/watch?v=7B8_jg8czt0
Természetesen ez csak egy TV műsor, de úgy gondolom a benne található szerelő (Edd China) nem adná a nevét olyan szereléshez amiben nem hisz.
Volt esetleg valakinek tapasztalata ezzel/ilyen beavatkozásról? Valakinek az ismerőse? A autóm egy BMW E90 LCI, 320d, automata, XDrive (163LE, 163e km). Többnyire városban használom, ezért is merült fel a tisztítás gondolata.
Nézd meg a hibakódokat is. Nekem 3 izzítógertya ment el és hasonló jelenséget produkált. Kicseréltem őket, és pöccre indul, gyönyörűen egyenletesen jár.
Sziasztok!Lenne egy kérdésem.6 hónapja vettem egy 2008-as évjáratú 320 d e91 touringot.Olyan problémám van mikor beindítom az alapjáratom 700 és 900 között mozog.Ahogy kezd be melegedni vagy eltelik 3-5 perc úgy abba is hagyja ezt a jelenséget.Mikor magyar országon tankolok akkor ez a jelenség néha durvább ,úgy mondom 700 és 1500 között mozog.Valakinek volt már ilyen problémája és ha igen mi a probléma.Előre is köszönöm a válaszokat . Üdv.: Zoltán
Adott egy E90 316i (N45B16A) autó. Alapjáraton járt mikor egyszercsak leállt, indítás után beindult ment kb. 10 másodpercet és újra leállt. Ezt eljátszotta vagy 4x és most ott tartok, hogy már be sem indul csak forgatja az önindító. Az önindító kb. 5 másodperc után megáll, gondolom így van programozva, illetve még önindítózás után valami halkan kattog a motortérből a fordulatszámmérő mutatója mozog fel le, és ezek csak a kulcs kivétele után szünnek meg. Semmiféle hibát nem jelez, nem ír ki. Mi lehet a probléma?
Lehet nem ide illik, de E91-re lenne.. Szóval a kérdésem az, hogy mi a véleményetek a MAM B1-es (18"x8") felniről? Valakinek van ilyen, tapasztalat? Ajánljátok? Mellékelek egy képet, hogy miről van szó.. Egyébként Style 220 (M3) replika. Köszi
Hat tudok vele menni de neha eleg idegesito. Hidegen inditva annyira nem venni eszre(gondolom megy a szivato), de melegen dugoban, vagy szuk kanyart 2esben bevenni eleg fura. A lenyeg h ha uresben nyomok egy koveret es rogton leveszem a labam kb nem tortenek semmi, egyebkent kb 0,5s kesleltetes van kb a gazpedal es a motor kozott.
Muszerfalon nem jelez hibat de computeren irta h rovidzar van a nox-on.
"4587 heated fuel filter" kódot dobott a gép. M47. Értem, hogy előfűtött üa szűrő hiba. Nem fűt vagy el lehet tömődve? Tünet semmi...az autó tökéletes, szűrő kb 20e km-el ezelőtt cserélve Mann filterre. Ha a kódot kiszedem belőle nem egyből, de egy idő után visszatér. Tudtok segíteni? Köszi.
"Érezni különbséget teljesítményben egyáltalán nem lehet, ugyanolyan jól kell menjen mint előtte."
Mivel a lapkák nagy terhelésnél totál nyitva vannak, biztos hogy nem lehet a teljesítményben különbséget érezni.
"Én 4 éve dugóztattam... Azóta is hibamentes, DPF tökéletesen működik, regenerál."
Részterhelésen viszont van szerepe. Akinek füle van hozzá, már a hangjának változását is hallotta, máshogy is reagált, picivel jobban füstölt (egy kolléga E46 M47-ese volt).
Növekszik a károsanyag kibocsátás, (pl. NOx). Ok nagy botrány volt belőle mostanában, de úgysem méri senki menet közben.
"Ledugózástól ne félj, ezzel 100%-ban megszűntetted még a lehetőségét is a problémának."
Mondjuk ez igaz. Az nem szép hogy az égéstérbe beeshet bármi is.
"Nem attól törik el, hanem a légáramlás okozta rezonanciától. Kilazulnak a szegecsek, és öngerjesztő folyamat beindul (mozog egyre jobban), onnan csak idő kérdése."
Sokat olvasgattam ebben a témában amíg érintve voltam. A légáramlás önmagában nem tudná eltörni ezeket az anyagokat.
Az elkoszolódás és a (csúszó)csapágyazás kiszopósodása okozza, hogy hozzáér a szívócsőhöz a lapka, az töri el. Ez már hihető is.
Akinek az egyik a lötyögősség miatt majd beleesett, a többi, még egészséges csapágyazásút meglepően nagy erővel tudta csak kitörni.
"Schaltzentrum csere nem kell, csak egy LED a két kar között a különbség."
Jól tudom hogy csak egy LED a különbség, én is használtam sima törlővel LED-es kart. Ott látod hogy ütemesen töröl a kar, nincs szükség visszajelzésre.
De fordított esetben, amikor egy esőszenzoros autóban a szenzor hatására töröl a kar, van szerepe a LED-nek hogy látszódjon mikor van bekapcsolva.
Abban kérném a segítségeteket, illetve a tapasztalataitokat, hogy a 2010-es 320d Xdrive-omban egyszer csak nem reagálnak a dolgok a hátramenetnél. Azaz: nem kapcsol be a tolatóradar, nem megy le az oldaltükör, valamint a tolatólámpa sem világít. A biztosítékok jók, a váltó reagál, tehát tolatni tudok. Szervízben még nem voltam, mert nem volt időm, gondoltam szétnézek a neten, de nem sok mindent találtam. Esetleg valami kis kapcsoló lehet, ami a váltónál van.
Én is rakosgattam be tizesével a szarabbnál szarabb obd olvasókat, egyik se működött rendesen. A legtöbb semmit se látott. Egy - ezekhez képest csillagászati árú Launch kütyüt vettem az easydiagtól, majd letöltöttem egy megintcsak fizetős progit a launch honlapról és láss csodát, működik. Nyilvánvalóan nem gyári szintű se az adatolvasás, se a hibakeresés, de pont az olyanok mennek jól, mint a dpf nézegetés, mindenféle hőmérsékletek, nyomások monitorozása. Hát, azért meg kell mondjam, nem túl gyors, az élőadat mintavételezési gyakorisága nem túl sűrű. Hobbiszint.
Nincs valakinek eladó tempomatos kormánynak, az alsó és felső burkolati elem közé takaró elemje? Ezt a kapcsolócentrumra lehet felpattintani, de külön nem lehet kapni.
Ha van valakinek ne tartsa magában, dobjon egy privátot. Köszi!
A rádió része valószínűleg működik, maximum a VIN-t kell átkódolni a te autódhoz. Bluetooth-USB-hez már biztos, hogy kódolni kell majd a kocsidat és esetleg a rádiót is, de az nem egy nagy etvasz, 10k-ból szerintem simán megcsinálják.
A kormány gombja önmagában még nem jelent semmit. Mikrofont meg tudod nézni az utastér-világítás konzolodban a belső tükör fölött, a bal oldali rácsozott részen van (vagy a helye).
65129302155 ez a cikkszáma, beütöttem de nem találom hogy milyen autókba szerelték ezt. A hirdetésben az van hogy X1 e84-be volt de kinézetre ugyanaz mint ami nekem van az E91-be. Ezeknek csere után kell kód vagy valami, vagy csak bedugom és mennie is kell? Ha a korányomon rajta vannak a telefon gombjai akkor mikrofon is benne van az autóban vajon, vagy még az is kell hogy egy BT-s fejegységgel menjen a gyári kihangosítás?
a gép(318i) lassan reagál a gázadásra. Elvittem hibakód kiolvasásra, ahol a NOX szenzort jelezte. Szerintetek ennek cseréje megoldaná a problémát? 120k Ft.
Én kavics miatt most vagyok túl egy szélvédőcserén, és az új szerencsére esőszenzoros lett, már csak be kell kötnöm + felprogramozni, majd tudósítok.
Ebből az alkalomból utánanéztem, és egyébként egészen egyszerű utólag fényszenzorozni, még akár szélvédőcsere nélkül is, mivel kapható külön "sensorplatte" (nemtom magyarul, a szenzorlap?), ráadásul az esőszenzor + tükörborítás is piszok olcsó bontóban. Ékes német nyelven:
Az automata lámpakapcsoló egyébként plug and play, simán működik a régi helyett, csak az automata állás a fényszenzor nélkül nem kapcsolja le a lámpát. Schaltzentrum csere nem kell, csak egy LED a két kar között a különbség.
Benzineshez való olajokat pontosan nem ismerem, de a gyárival nagyon nem nyúlhatsz mellé, ami most Shell. Vagy ami tavalyig volt a gyári beszállító, a Castrol, ami szerintem jobb minőség is mint a Shell és most hogy már nem gyári dobozos, olcsóbban is hozzá tudsz jutni mert van 4 és 5 literesben is, míg gyáriban csak 1 literes kiszerelés volt. Van itt aki Motul-t illetve Mobil-1-et használ itt, ezek mind prémium olajok, ha ezek közül választasz az teljesen oké, persze a megfelelő viszkozitással (5W-30 ? ) és követelményekkel.
Szűrő: MANN FILTER, MAHLE. Ez a két legjobb talán, a gyári is MANN FILTER BMW dobozban de drágábban.
Ledugózástól ne félj, ezzel 100%-ban megszűntetted még a lehetőségét is a problémának. Érezni különbséget teljesítményben egyáltalán nem lehet, ugyanolyan jól kell menjen mint előtte. Én 4 éve dugóztattam kb (vagy 3 nem tudom már), Steeef csinálta. Azóta is hibamentes, DPF tökéletesen működik, regenerál.
Én még 2008-ban vettem, akkor volt 2,5 éves a kocsi és 183e km volt benne. Mindig csinálta, viszont idővel egyre jobban jelentkezett ez a hiba. Most van benne 430e km.
Sok mindent cseréltem(ünk) benne, mert nekem a kocsi létfontosságú. De erre minden szerelő csak azt mondta, hogy az üzemanyag ellátó rendszerrel van a baj. Nem volt kedvem (anyagilag) mindent cserélni, illetve időm sem volt rá, így használtam.
Az egr szelep nekem sem volt nagyon koszos illetve a szívósor sem. Max 0.5mm vastag kokszréteg volt rajta, de ezt minden évben egy alkalommal letakarítom. A szelepeket még soha nem néztem. Most várom a kamerát amivel belenézek, utána kiderül mi lesz (hengerfej leugrik vagy nem).
Az örvénycsappantyúkat én is azért szedtem ki, mert 2 meglazult. Inkább kint, mint a motorban landoljon.
Egyébként az olajat nem eszi, 20ekm után max 0,5l megy bele.
Hogy őszinte legyek én is inkább a rezonanciától féltem mint a koromtól. Szerintem megfelelő autópályás használat mellett, úgy hogy közben tisztogatva is volt nem fedhetné el úgy a korom, hogy szétfeszítse. Viszont szelepek folyamatos vezérlése, a motor rezgése fáradásos törést okozhatnak elő. Ha nem is a szelep tengelyében akkor a szelepeket vezérlő tengelyek kis mozgató pöckein. Nálam 2-nél is nagyon elvolt vékonyodva, ha ezek elpattannak és "lezárnak"/nem megfelelő áramlást biztosítanak két szívó alagútnak, azzal sem vagyok előbbre.
@Steef, egyébként a dadogás valóban megmaradt, szóval gyanítom, hogy neked lesz igazad. Egyelőre használom így egy darabig mert még nem szeretném megbontani a motort. Nyilván nem egészséges a motornak, de ha így használom még egy ideig, mennyivel rontom az állapotát?
Nem attól törik el, hanem a légáramlás okozta rezonanciától. Kilazulnak a szegecsek, és öngerjesztő folyamat beindul (mozog egyre jobban), onnan csak idő kérdése.
A régebbi szériákra volt jellemző inkább. Az én 2006-os autómban kb. 3 éve néztem, stabilak voltak, bár télleg kormosak - lassan megint érik neki egy pucc :))
"a vizhofokot kilehet-e valahogy tenni a bc kijelzojere, hogy a bc gombbal valtva lathatova valljon, es ne a "titkos menuvel kelljen bajlodni"?!"
Hát igen, az szép lenne. Sajnos az túl logikus lenne, ilyet nem lehet.
Egy érdekesség van: mivel az M3-on a pillanatnyi fogyasztás műszer helyett az olajhőfokot jelzi, ezt kódolással meg lehet csinálni a többi modellen is.
(Ilyenkor a fogyasztáskijelzés átköltözik a BC kijelzőre.)
Az automata fényhez nem elég csak egy kapcsoló. Kell még a fényérzékelő is, ami alapján dönt. Ez a rain sensor-ban van elvileg, ha automata ablaktörlőd van, akkor hajrá!
Ha nincs, akkor viszont szélvédőcsere, schaltzentrum csere, érzékelők, vezetékezés. Sztm úgy már nem érné meg, de te tudod.
A véleményedet szeretném kérni hogy az 5W30-olaj helyett használható 5W40-es? Természeteses LL04-es minőségben. A motor amiről szó van egy N45B16 benzines.
Esetleges negatív hatások a motorra, láncfeszítésre?
AZ elmúlt két napban szétkaptuk a gépet és kicseréltük a négy izzítógyertyát, a szívósor tömítéseket, kipucoltam az EGR-t és letörögettem a pillangószelepeket (nemvoltak rossz állapotban, inkább csak a hozzátartozó rúd ami vezérli őket, azon a kis fogak 2-nél már eléggé elvoltak kopva, ennek ellenére semmiképp nem akartam benn hagyni őket). A cserék után a kocsi tökéletesen jár, sokkal egyenletesebb a motor járása, jobban is megy szerintem és ez a dadogás is mérséklődött. Amúgy a szívósor nemtudom, hogy volt-e valaha cserélve, de nem volt benne szélsőségesen sok koksz. Az EGR is teljesen rendben volt. Nemtudom, hogy ezekből kiindulva pl. a szelepek mennyire lehetnek kokszosak (már ha tényleg az okozza a dadogást).
A szervo olajat is lecseréltem, 5x mostam át a rendszert mire szép pirossá vált a folyadék, szóval volt benne mocsok rendesen... :) Utána felmelegítettem a z előírt hófokra és beleöntöttem a Lubrizol adalékot, aztis beledolgoztam, aztán még mentem vele este a városba pár kört, és mintha új lenne. Abszolút nemnyikorog, nem szorul, mégis megtartotta a sportos feszességét. Azt hiszem ilyennek kell lennie egy BMW kormánynak. :) Aki hasonló problémával küzd bátran javaslom az olajcserét és átmosást, valamint az adalék használatát!
rakerestem a telefonnal, igy kiderult, hogy bluetooth-os a radio, de a kerdes, hogy csatlakoztathato-e hozza az aux/usb? Mivel ha fenykepeken jol lattam, azon radiok hatuljan van egy + csatlakozo is. Ahogy az aux/usb modul hatuljan is.
Tovabbra is kerdeznem, hogy a vizhofokot kilehet-e valahogy tenni a bc kijelzojere, hogy a bc gombbal valtva lathatova valljon, es ne a "titkos menuvel kelljen bajlodni"?!
Köszönöm hasznos infókat és javaslatokat srácok, ez nagy segítség számomra, így már el tudok indulni abba az irányba :)
A héten beszereztem a 4 új izzítógyertyát (gyári Beru-kat) valamint a szívósorhoz és az EGR-hez a tömítéseket. Amint lesz időm kicserélem a gyertyákat és lekapom a szívósort, hogy kitörjem a pillangószelepeket. Ha lesz lehetőségem akkor megpróbálom megvizsgálni valahogy a szelepeket is.
Egyébként röhej, de nálam is azóta kezdte el ezt csinálni amióta picit melegebb van, tehát bejött a tavasz... egyszerűen nem értem, hogy milyen összefüggés lehet közte. Télen abszolút nem találkoztam ezzel a jelenséggel.
Ha esetleg arra adom a fejem, hogy megbontom a motort akkor mire érdemes speciálisan figyelnem? Veszteségmérést mindenképp végezzünk rajta előtte?
A másik kérdés, hogy ilyenkor kellenek új hengerfej csavarok? Gondolom folyáshatár fölé vannak húzva gyárilag, így célszerű lenne azokat is cserélni a visszaszerelés utáni optimális állapot eléréséhez.
Ha esetleg valaki időközben megbontaná a motort akkor megoszthatná a tapasztalatait néhány képpel mellékelve ! :) Szerintem sokunkon segítene ! ;)
adott egy gyari professional radio , hogyan tudom megallapitani, hogy bovitheto-e usb csatlakozoval, kiszedes nelkul?
Az aux csatlakozot a konyokloben szeretnem kicserelni aux/usb csatlakozora.
Valamint a bc-t fellehet programozni, hogy a kijelzon az atlag fogyasztas, hatralevo megteheto km, es az atlag sebesseg mellett a vizhofokot is jelezze. Mivel a bc gombot nyomogatva 4 hely van, ebbol 3 a fent irtak, es 1 ures. Erre az ures helyre szeretnem, a vizhofokot tenni. Kivitelezheto vajon?
Pont ugyan ezt csinálja nekem is (10-13C),de nyáron mintha gyengébb lenne, de mindenen végigmentünk. Már csak a szelepek és a motorvezérlő van hátra. A kábeleket is mindet végignéztem.
Illetve a főtengely jeladó még nem volt cserélve, de azt hiszem az nem ilyen problémát okoz.
Volt aki meghajtotta és neki jó lett, nekem nem.
Mióta nálam van (8+ éve) minden évben kitakarítom a szívósort. Nem szokott lerakódva, de a szelepeket ugye nem látom. Tömítéseket is cseréltem már mindenütt a szívósoron, de nem volt hatása. Az intercoolert még nem szedtem le és takarítottam ki, valamint esetleges lyukra nem volt megnézve. Szemmel nem látszik sehol kifúvás.
Steef valamikor írta, hogy esetleg beégett szelep is okozhatja
Egyenlőre, majd látjuk ha leszedjük a szívósort.
Nekem sem a szakmám, de elektronika igen. Ettől függetlenül szeretem rendben tartani a kocsit(ez a melós autó, ha áll akkor nincs bevétel).
Nálam azt is cseréltük, a rail csőben és a szivattyúba is cseréltünk szelepet, igaz csak próbára egy másik, jól működő kocsiból cseréltük át. Nálam nem volt jó a cserdarab, viszont a másik kocsiban az enyém jó volt. A nagynyomású szivattyú is jól dolgozik, mert szkóppal nézve a nyomásszenzoron a jelet nincs hiba.
Szerintem is az lesz amit Steef írt, hogy szorul a szelep a koksz miatt. Hamarosan leszedjük a szívósort és endoszkóp kamerával belenézünk. Ha nagyon le van szűkülve vagy rárakodott a koksz a szelepre, akkor nincs mese leszed és pucol.
Autót keresek saját részre, szóba került az E9x széria, azon belül is első sorban 325i érdekelne... Ha valakinek van jó állapotú (lehetőleg költség mentes) autója és reális áron megválna tőle, írjon már rám egy emailt bővebb infóval, köszönöm! 4M Ft körül szánok rá max. (de végülis rugalmas, adott esetben akár többet is, ha olyan). Sokat nem mennék vele, évente 6-10e Km (van másik autónk, ez inkább olyan hobbiautó féle lenne, vagy ritkán egy-egy hosszabb útra). Korábban már keresgéltem, de aztán mindig valami másnál kötöttem ki, most megint teszek egy próbát, talán érdemes.
Az emailem publikus, de leírom ide is: szabog76 kukac gmail pont com
Adott egy 316i E90-es, N45B16 motorral. 200000 km van a kocsiban. Olajcsere rendszeresen cserélve, mindig 5W30 olajjal. Teljesen normál használat, napi 140 km-es futás pályán. Szeretném ha megosztanátok a tapasztalatokat velem hogy ilyen km-nél mennyi olaj fogyás a normális, az elfogadott? Lehet-e, érdemes-e 5W40 olajat használni a motorban?
Nekem is hasonló probléma van. 2005.6 havi. 430e km van már benne. Én 183e km-el vettem 2008-ban.
Nálam ami eddig cserélve illetve javítva volt.
- légtömegmérő
- lambdaszonda
- porlasztócsúcsok felújítva
- vezérműtengely jeladó
- vákuumszivattyú
- EGR vákuumos szelep
- EGR vezérlő elektromos szelep
- turbó
Nem minden alkatrész volt egyszere cserélve. Hibát nem ad a vezérlés.
Nekem általában 12C fok felett csinálja, alatta nem. Jelenleg gondolkozom, hogy levesszük a hengerfejet és átnézzük a szelepeket meg ami kell még hozzá. A motor még soha nem volt megbontva. Megbontás előtt azért csinálunk egy veszteség mérést.
Neked az indítás után dadogás az izzító gyertya miatt van. Ha kicseréled akkor az megjavul. A többi kérdéses.
Ha valakinek esetleg van más tanácsa, azt szívesen veszem.
Novemberben került hozzám egy 2007/6-os BMW E90 320d 163LE. Az autóval most léptem át a 284.000 km-t. 1-2 hete elkezdtem egy olyan dolgot tapasztalni, hogy kb. 1500-as vagy picivel afeletti fordulatszámon egyenletesen haladva, az autó pici rángatásba kezd. Ha emelem a fordulatszámot akkor nem tapasztalok ilyet.
Az autót hetente használom hosszabb utakra is, de akad benne némi városozás is, de ez kb. 20%-a a megtett utaim részének.
Esetleg valaki találkozott már hasonló esettel ? Nyilván több minden lehet a probléma, szeretném leszűkíteni a kört amennyire lehet. 3 db izzítógyertyám biztosan nemjó, ezek cseréje hamarosan megfog történni. Emellett az EGR-re gyanakodom még, egy jó tisztítás nem fog neki ártani.
Egyéb tapasztalatok: Az autó indítás utánaz első fél percben kb kicsit dadogva jár alapjáraton, majd amikor ez kisimul, latom h a fordulatszám jelző mutatója picit felfele billeg. (Korábban ilyet egy dci renault-nal tapasztaltam hasonlót, ott a nyomástartó szelep es a légtömegmérő csereje megoldotta a problémát) (
Ezek a jelenségek bemelegedett motornál abszolút nem állnak fenn.
Emellett friss olaj- és szűrőcsere volt végezve kb 500 km-el ezelőtt.
Egy rossz porlasztó csúcs tud ilyet okozni?
Bármilyen tanács/ötlet/kis infó hatalmas segítség és előre is nagy köszönet érte !
nem, elég sok 35i ben van 7 sebességes DKG duplakuplungosnak mondott szekvenciális váltó. Erről sajnos semmi tapasztalat ismerősi körben, de mivel tényleg sokban van, jó lenne pár hasznos infó róla felhasználói oldalról is
Haverom E60an letiltotta az ecu a bal oldali rendszámtábla vilagitást mert elvoltak rohadva a kábelek és letestelt javítás után se működött aztán elvitte szerelőhöz rá tette gépre szerintem hibakódot törölt és újra világított.
Üdv mindenkinek. Rég jártam erre, de most ismét tervben van egy bmw. E93 35i , esetleg 30i van számításban. Az érdekelne, hogy mennyire szívom meg, ha amerikai származású autót veszek. Értem ez alatt, hogy mennyire más az alkatrész ellátás?a telefon, navi, bluetooth, rádió, cd pl használható-e benne vagy programozás kell vagy kuka? Illetve mi a tapasztalat a 7 sebességes automatával, azt tudom, hogy duplakuplungos, de mennyire jó választás, hosszú távon mennyire szervizigényes, tartós? Előre is köszi a válaszokat!
Nézd meg a csatornában is, mert ahogy nyitod-csukod, mozdul és lehet a szakadás épp benne van. Én sem találtam anno, pedig ott volt. Steef csinálta meg.
Lenne egy újabb kérdésem. Éjjel elég gyengén világít az autó, tulajdonképpen most esőben be kellet kapcsoljam a ködlámpát hogy lássak valamit. Gyárilag xenon-os egyébként. D1S izzó van benne gyárilag. Másik autómban (Seat Toledo, 6000k-s xenon van az nagyon jó). Ebben ha jól tudom a gyári 4300k-s. Kérdés milyen xenon izzót ajánlotok ami 5-6000k-s és jobban világít mint a gyári. A jobbost már láttam néha vibrálni kicsit, szóval szerintem ezek amúgy is az élettartalmuk végefelé járnak. Mi lenne a legjobb bele. Néztem ilyen noname 6000k-s van már 5000Ft-tól, de jobb lenne valami normális. Osram vagy Philips vagy mi a legjobb?
Tipikus E90 hibajel, testkábel szakadás. Nézd át mégy egyszer, ott kell hogy legyen a hiba. Nálam az átvezető csatorna előtt volt elnyíródva pont, a kasztni felőli oldalán.
Ma megpróbáltam megjavítani a csomagtér tetőben lévő bal hátsó világítás csoportomat. Kimértem, az áram odaér, de ha terhelést kap eltűnik. Gondolom test hiba. Megnéztem a kábeleket az ajtó átvezetőben, és végig a csomagtér tetőben, és semmi sérülés. Valakinek van tippje hogy merre menjek tovább? Ha adok testet az akkuról a csoportnak akkor van világítás, ködlámpa és féklámpa is. A csomagtérben lévő patenteket mivel lehet sérülés nélkül kiszedni? (a csomagtér tetőből sikerült) Köszi a válaszokat előre is
Nekem a szervizkönyvben igazából nem volt semmi olyan info, ami egy Swiftnél tovább mutatna, tényleg csak alapdolgokat kell időszakosan cserélni, gyertyákat inkább ki is cseréltem idő előtt, biztos ami biztos alapon, de ránézésre semmi bajuk nem volt.
Szerintem ha bármit külön kellene cserélni, az már csak akkor jön képbe, ha tönkrement.
Tudni kellene a rádió cikkszámát. A címkéről általában szoktak fényképet felrakni, annak asszem a legfelső sora, azt realoem.com-on a P/N application search-be beütöd, és kidobja, hogy milyen autóba való. Néha kell kicsit játszani vele, ha cikkszámok megszűntek/egymást követik.
Legrosszabb esetben kiválasztod a saját autód, és kikeresed benne, hogy milyen rádió való bele, asszem ez kicsit bonyolultabb.
Elsősorban N53B30(B25) tulajokhoz szólna a kérdésem. Ki hogyan áll a km állással és az eddig elvégzett szervízekkel? Lenne Németországban egy E92 N53B30, ami alapvetően tetszene is, 244e km-rel írja, szervízkönyvvel, ma délután tervezem felhívni.
Kíváncsi lennék szerintetek milyen szervízeken kell már túl legyen az autó ilyen km állásnál? Ilyen kérdést nem teszek fel, hogy "szerintetek sok a km és megszabad venni?", mert ez szerintem gazdától is függ erősen. Szóval, van valami listátok a kötelező / közbejövő szervizekről?
a rádió pixelhibáját egy cég huszonikszezerért megcsinálja, de ha tudsz venni jó árban bluetooth-osat, akkor vágj bele. Cikkszám alapján meg lehet nézni, hogy jó-e.
Ami fontos, hogy kell még egy bluetooth antenna is, plusz az ahhoz való kábel, máskülönben gyenge lesz a jel, na meg a bluetooth mikrofon.
Elvileg az USB-t a fejegységnek tudnia kell, ha bluetooth-t is tud, de ahhoz is kell egy kábel, plusz a könyöklő alatti aux csatlakozó helyett kell egy másik, ami aux/usb egyben.
Van egy 2006-os E91 BMW-m, gyárilag Professional fejegység van benne (nem navigációs), csak a kijelzője, ha elkezd bemelegedni akkor tűnnek el róla a pixelek, hidegen bekapcsolás után hibátlan. Ezért kezdtem el gondolkozni hogy veszek bele egy másikat. Találtam egy e84 X1 fejegységet ami ugyanúgy néz ki mint az enyém, és ugyanúgy Professional, csak abban van BT is. Kérdés hogy ez jó lehet az én autómba? Ha berakom működni fog vele a BT? Kormányon van telefon gomb, de amúgy egy Nokia kihangosíto van az autóban, amit szívesen lecserélnék egy gyárira hogy lehessen kormányról vezérelni. Kérdés hogy ilyen esetben mit kell tudni a beszerelendő fejről? Kód? Vagy esetleg ezeket géppel kell feltanítani az autóhoz? Milyen egyéb tanácsot tudnátok adni ez ügyben? Előre is köszönöm. Esetleg az újabb BT-s fejegységre lehet valahogy USB-t varázsolni?
Most hívott a beszerzőm, hogy a 83 29 0 447 661 gyári cikkszámú Lubrizol adalékot sajnos nem lehet beszerezni. Szervíztől érdemes lenne rákérdezni, hogy mi váltotta ki, vagy hogy van-e ilye még egyáltalán?
Mindegyikben van kettős tömegű. Csak benzinesben nem, vagy kevésbé megy tönkre mint egy dízelben.
Mondjuk M47 dízelhez vmi 90eFt volt a KTL, tehát azért nem félmillió. Vannak nagyobb értékű tönkremenős dolgok benzinesben is dízelben is.
Én lebeszélnélek az N43-ról. Ereje elenyésző, szinte semmit nem fogsz élvezni egy igazi BMW előnyeiből. Cserébe megkapod a kettőstömegűt, közvetlen befecskendezést, nagynyomású üzemanyagrendszert, 130eFt-os NOx szenzort stb.
Akkor inkább vegyél egy Focust vagy Octaviát vagy vmit.
A segítségeteket szeretnem kérni. Most tervezek egy BMW E90 vagy E91-es autó vásárlást. (10k euró árak körül nézelődők) Atlagosan milyen állapotnak ebben az árkategoriaban a hármasok?
Mindenképp benzinest szeretnék, 1.6 vagy pedig 2.0-es motorral. Kettostomegu lendkerék ez szeretnem elkerülni. Ez sor hatos motoroknál vannak a benzineseknél szerelve?
Találtam egy 2009-es gyártású szép állapotú hármast N43B16 motorral. Mi a véleményetek erről a tipusrol? Tudom, hogy a legkisebb motor, es nem is sorolható az erősek közé, de szamomra a megbízhatósága lenne a legfontosabb. Tapasztalatom szerint sajnos bitang nehéz jó benzinest találni a magyar használtautó piacon....
Illetve, mire érdemes nagyon odafigyelni egy ilyen autó vásárlásánál?
Előre is köszönöm a segítséget és az észrevételeket!
"Szia!Nekem is hasonló problémám volt,nagyon idegesítően nyikorgott a kormány,viszont én "akadást" nem éreztem.kicsit kételkedtem h ez a bizonyos Lubrizol megszűnteti a nyikorgást,de bevált,lassan 1 éve öntöttem bele,azóta semmi nyikorgás :)"
Köszönöm a válaszodat ! :)
Akadást elírtam inkább enyhe szorulásnak lehetne mondani, de a nyikorgás a legmefelelőbb rá, viszont abszolút az utastérben hallom miközben tekerem. Ebben az esetben akkor beszerzem énis ezt a varázs szert és megnézzük mit tud. Ha bevállt nekemis mindenképp fogok írni. Igaz, hogy az adalék doksijában nincs megemlítve az E90 de az E46 igen, szóval reméljük ez gondoot nem okoz. :)
Szia!Nekem is hasonló problémám volt,nagyon idegesítően nyikorgott a kormány,viszont én "akadást" nem éreztem.kicsit kételkedtem h ez a bizonyos Lubrizol megszűnteti a nyikorgást,de bevált,lassan 1 éve öntöttem bele,azóta semmi nyikorgás :)
Köszönöm az építő kritikát, lehet rosszul fogalmaztam és félreérthető volt a kérdésem. Bontókrá lettem volna kíváncsi merre próbálkozzak, mert amelyikekkel eddig beszéltem nem volt nálun. Unixnál 45 000 Ft szettben. Bárdinál nincs.
Akadt egy kis problémám a 2007/6-os E90 320d-m kormányával. A semmiből elkezdett "nyikorogni"/akadni, kis szögelfordításnál. Fura hangot ad ki ami a kormány mozgatásánal egyértelműen hallható az utastérben, b. olyan mintha meglenne szorulva egy kis tartományban.
Olvastam az E60-as fórumban, hogy kapható egy Lubrizol nevű adalék, melyet a szervó olajba öntve, majd beledolgozva orvosolható ez a probléma.
Ez a kérdés komoly?:D Autóbontóról hallottál? Az egy olyan hely ahova a törött autókat viszik és ott már nincs szükség vonószemre tehát megveheted emberi áron.
Sziasztok! A mai napon vettem észre, hogy az átlagfogyasztást ami idág 5.1L volt és mindig kiírta rendesen a fed.comp. most folyamatosan nullát mutat. (E90 318D N47D20)Egyébként haveromnak ugyanez a problémája,neki az eggyel fiatalabb ráncfelvarrott E90-ven van. Mivel lehet a gond? Köszi a válaszokat!
Ma előjött nekem is egy érdekesség induláskor mikor engedem fel a kuplungot kattanik valami, az biztos, hogy hátulról jön a kattanás még nem volt időm megnézni valaki tudna segíteni mi lehet ez?
Continental Contiecocontact 5, 215/55R17-es új nyári gumi szalonautóról leszedve, 4db 3 áráért eladó130.000Ft . Az ár irányár, alkudni lehet. sziki1@freemail.hu
Tudja valaki, hogy az új benzines bmw-kben is ez a direkt befecskendezéses motor van-e, a maga összes nyűgével (szívószelep-kokszolódás, NOx-csapda és szenzor, stb.)?
Hát ha nem kell xenon akkor faceliftes halogén lámpa abban már van angel eye gyárilag. Vagy lehet venni ebayen köröket de ahhoz szét kell szedni a lámpát ami nem kis munka + szerintem elég gagyin néz ki.
Lendike meg volt süllyedve, billenése nem lett volna gond. A kuplung szerkezet kezdett a lendike peremén futni :) és az után állító már majdnem kint volt emiatt.
hazafelé kis erövel kinyomtam a kuplungot vagyis kb 1-2cm nem többet nyomtam be akkor zajolt a legjobban alapjáraton. Jóval bejjebb vagyis visszafelé engedéskor semmi zaj, majd csak az utolso pár centi pedáluton zörgött.
Nem lehet, hogy a szerkezetben zörög az a retesz amit beépitéskor el kell forditani - az utánállitó egység?
Ma rendletem 2 luk lendkereket. A gyári oldlaon 23 fok forgás vagy 7 fog, billenés 2,9mm.
Namost a zsir uj egyik 3 fogat forog könnyen a másik mégtöbbet. billenése kb egyforba , nem óráztam ki. Korrekt türéssel gyártanak ezek. Értem én hogy 7 fogacska de már három oda van 😀
Sachs kuplungkeszletet kap, nem kizart hogy a lemezrugos részben szakadt ki egy lefogato szegecs.
Mivel nem nagy pénz és müanyagbol van a kuplung felsöhengert kap ujat meg a CDV szelep js kiesik kis szereléssel uj olajjal lehet megoldodik. Ha nem akkor váltó le.
Fogyasztás csökkentö adalékok nincsenek - placebo az egész. amennyit nyer vele az ember az .... nem kell egy bmw tulajnak. Mi is a bmw szlogenje? 😂
Ilyenekre én azért nem adok pénzt, mert reggel a TV2-n az Ékszer-TV adásban láttam egy csodás arany gyűrűt, 82900 Ft helyett csak 3590-ért, és arra költöttem el értelmesen a pénzem! :D
(most kicsit ki is költekeztem, de nem baj, kértem SMS-ben pénz energiát az utána következő műsorból)
Buták ezek az autógyártók, hogy pár deci fogyasztáscsökkentésért euromilliókat ölnek a fejlesztésbe, pedig csak be kellene tenniük egy ilyen kütyüt 9 ezerért...
a megbontás miatt is... olajcsere előtt ezt kivetetem :D
Szaki holnap megnézi, korábban már lendkerekezte a másik kocsim, azon tipikus lenkderék hiba jelei voltak. A Bömin ezen nincs.. csak az a csapágycsörgéses zaj.
Van benne egy CDV nevű cucc, az csinálja ezt a késleltetést. Ez egy külön topicot is megérne, én kiszedettem, így sokkal direktebb a kuplung reakciója.
Szia! Nekem is volt ilyen probléma és a software frissítés orvosolta. De vigyáz mert van benne egy indítás számláló és ha betelik akkor letilt és csak tréler lehet mozgatni. Egyébként az akksi okozhatja a hibát.
Van egy 2007-es E92 335D-m és van egy olyan problémám, hogy elromlott akksi teljesen kuka illetve beriasztózva kulccsal kinyitottam az ajtót, majd beültem próbáltam indítani és a riasztó elhallgatott, de a műszerfalon meg jelent egy piros lakat egyes számmal a közepén. Csatoltam 2 képet is itt jó látni miről beszélek. A kérdés az hogyan tudom ezt eltüntetni illetve hogyan tudom beindítani újra.
Én is vettem egy 2005-ös E90 325i (218hp) sedan vasat.
Egyenlőre szokjuk egymást :) természetesen a típushibák megvannak, testhiba miatt nem világít a csomagtér bal oldala, illetve szelep fedél tömítés csere aktuális.
Amúgy eddig imádom az összes hibájával együtt.
Egy kérdés : ezeknél a kormány nehezebb mint általában, vagy az enyémnek van valami baja? Lehet hogy csak a nehéz eleje miatt tűnik úgy, vagy a kis kormány átmérő miatt, de mintha könnyebbnek kellene lennie.
Tudom hogy kényes téma az olajcsere a váltóban, de mi az általános csere szokás km-ben? (tudom longlife meg stb de tapasztalatom nincs)
Sziasztok! Most vásároltam egy 2007 es E91 320d -t ! Automata váltós 220 000km el! Mire kell figyelni ennél a típusnál? Van egy e46 20d-m is, az manuális tehát annyira nem idegen a bmw! De automatám még nem volt! Köszi
A hűtőventillátort nem hallottam hogy bekapcsolt volna,de majd jobban megfigyelem.A 108 fok forszírozott városi tempónál volt,de mi lesz nyáron ha a klíma is megy.Ezután másnap megnéztem a folyadék szintet és 7-8 dl-t utána öntöttem.Meglátjuk változik-e valami.
... meg ne felejtsük el, hogy a 25i az N53-nál már 3 literes, ami egyrészről gondolom nyomatékosabb, másrészt az Euro4-nél még elég combos regadója van az N52-hez képest, ami csak 2500ccm.
Én egyébként ezért nem feltétlenül vennék mérget a katalógus-fogyasztási adatokra sem, de a fogyiról mindig felesleges vitatkozni...
Ha most vennék, már Euro5 N53-at vennék, amennyivel többe kerül a fiatalabb évjárat egy Euro4 N53-hoz képest, kb. annyival olcsóbb a regadója :)
Nekem nincs összehasonlítási alapom, amit tudok mondani, hogy az enyém pl. eszi az olajat rendesen :) Használattól függő, párezrenként utána kell tölteni, de tényleg forszírozott használat esetén az 1l/2000km is megtörténik. És még csak 160k van benne.
Ez N53-nál már elvileg nincs. Ott meg van befecskendező-para :)
Én az N53 mellett tettem le a voksomat. Bonyolultabb a közvetlen befecskendezés miatt, viszont pár dolgot meg orvosoltak azóta (hidrotőke, gyújtótrafó stb). Meg újabb évjáratokat lehet venni.
Alapjáraton van egy dízeles ketyegése, mint minden közvetlen befecskendezéses benzinesnek. De belül, illetve menet közben már nagyon jó a hangja. Közvetlen, nyomatékos, csendes és pörgős egyszerre. A szabvány fogyasztási adatok N52-re: 8.4 / 12.1 / 6.2 N53-ra: 7.2 / 9.8 / 5.7
Az utóbbit tudom igazolni, főleg városban/elővárosban használva tényleg megáll 10 alatt. Ismerősöknél hasonló körülményekkel a szívócső befecskendezések bekapják a 11-12 litert.
Persze ha nagyon számítana a fogyasztás akkor maradtam volna a dízelnél. :)
Sziasztok!Nemrég a családba került egy E90 320 i 2005-ös évj.Kérdésem lenne:nem találtam a motortérben motorolaj-nívópálcát.Valóban nincs benne és csak a computer mutatja az olajszintet?
A másik:az autó a computerében 108 fokos hűtőfolyadék hőmérsékletet mutat. Ez normális vagy valami gondja van hogy ilyen magas??
Próbáld meg egy másik pendrive-val, nekem valamiért nem mindegyiket szereti, az egyikkel én is szívtam, aztán tettem bele egy másikat, azzal teljesen OK.
Sajnos amúgyis csak FAT32-es pendrive-okat tud kezelni, azaz max. 32GB-st tehetsz bele, azok meg már filléres cuccok.
Olyan gondom van, hogy az USB aljzatban lévő pendrive-ot nem nagyon akarja felismerni.
Eddig nem volt vele gond. Most viszont induláskor keresi egy ideig, aztán nem találja. Ilyenkor, ha kiveszem, majd ismét bedugom az aljzatba, akkor általában elkezdi olvasni, és szépen megy is. Majd, ha ezután akárhányszor kihúzom, bedugom, felismeri, és jól működik.
Ha viszont leállítom, bezárom a kocsit, várok, amíg lekapcsolja a fogyasztókat, és ismét kinyitom a kocsit, bekapcsolom a rádiót, elkezdi keresni a pendrive-ot, de nem találja.
Csatlakozó, kábel hiba lehet? Vagy a Mulf2 High rakoncátlankodik?
Tudna valaki segíteni, mi lehet a gond?
Esetleg másik Mulf2 High-al, vagy másik kábellel, USB csatlakozóval ki lehetne próbálni valakinél?
Itt a fórumon. A kérdés a 23566. kérdés volt és rá válaszoltak a 23568. hozzászólással. Persze, ezért is írtam a hozzászólásomhoz,hogy javítsatok ki, ha valami nem stimmel :)
Kicsit a keresőablakkal összekaptam pár dolgot az N52B30 és az N53B30-asokról. Kérlek, egészítsétek ki (illetve javítsatok ki) a listát, amivel tudjátok.
N52B -Olajfogyasztás (1 liter / 4000-10000 km)
-Vezérműlánc nyúlás ( max. 200e km?)
-Hidrotőke csattogás
-Kuplung (volt 180e-nél cserés)
-Gyújtótrafó (100-150e km)
-Szelepfedél tömítés
-Vízpumpa
N53B
-Közvetlen befecskendezés (lerakódás stb. )
-Gyújtótrafó (100-150e km)
Mindezt azért szedtem össze, mert igyekszem magam lebeszélni az N53-ról, csak E92-ben nem volt már N52 tudtommal :)
Hát 90-nél, ha épp 6-ban van, akkor 1600 körül forog - az már a max. nyomaték tartományban van. Kis gázra vissza sem vált... nagyobbra bizony 1-et, nehéz lábra max. 2-t. Kickre nem tudom, annyi már általában felesleges.
4-ben ez a seb. kb. 2500, onnan már jól megindul 4000-ig, fentebb úgyse húz, minek pörgetni?
e90-ben már nem volt szívó D, 1991-ben volt az utolsó az e30-ban, 6 hengeres. Frissítsd az adatbázist, mert csak 3 generációnyit tévedtél :D
3-4 fokozat a 8as ZF-re vonatkozik irtam is, hatos valtoval 2-3at
max 1 fokozat??? Tehat ha orszaguton mesz 90nel akkor te max negyesbe valtasz vissza ha komolyabban gyorsulni akarsz? Ugyan, meg az automata is visszavalt 3at (ujabb 4et)
mar csak az visszavalt egyet ha S be rakom
persze nyilvan 2000nel a dizel megy jobban de ez is csak regi autonal kerdes ma mar nem letezik szivo bmw az az e90nél kihalt
Régen volt ez téma itt a fórumokon, összefoglalnám annyival, hogy leginkább a teljesítménygörbe mondja meg a tutit :) Mivel az a nyomaték és a fordulatszám szorzata. Ez dízelnél - ha azonos max. teljesítményt feltételezünk - a turbó miatt középtartományban magasabban fog futni, emiatt szokott jobban menni egy 160 lovas dízel, mint egy 160 lovas szívóbenzines.
Ezen aztán persze a váltókiosztás még jócskán torzít, hiszen a dízelnél a hosszabb áttételezés ellenére is rövidebbek lesznek a fokozatok, mivel a max. fordulatszám jóval kisebb. Ez is hozzáad ahhoz, hogy a dízel nyomatékosabbnak érződik. Hamar megindul, aztán hamar ki is fullad ;)
Egy 325i-330i egész görbéje magasabban lesz, ami nem is csoda. Az már ötösben, hatosban is képes normálisan gyorsulni (legalábbis egy E90 kasztniban), szemben egy 20i-vel...
A mostani feltöltött motoroknál meg már tényleg egész analóg a dolog, annyi, hogy a benzines itt is előnyben lesz a magasabb fordulatszámtartomány miatt. De egyébként egész hasonlóan mennek, sőt már a benzines is kormol, 2017-es Mercikben asszem már benzinesben is van koromszűrő :D
Te még nem vezettél dízelt, ugye? vissza 3-4 fokozatot :DDD ne haragudj, de ez ökörség. max 1-et...
Igaz, a motor tartománya kisebb, viszont (ahogy írod) a váltó meg hosszabb - ez kiegyenlítődik szinte.
A főtengón mért nyomatékból a hosszabb váltó ellenére is általában több jut a kerékre, az általában használatos ford. tartományban. (persze hasonló teljesítményű modelleket nézve, ne egy 20d 163 lovát hasonlítsuk egy 25i 220-ához!)
Én nem vagyok D fetisiszta, csak elismerem egy korszerű feltöltött D motor előnyeit egy szívó B-hez képest - persze a hátrányait is.
Én sokat vezettem E91 20D automatát és most sokat vezetek F31 20D automatát is, a váltóban tényleg óriási különbség van.
Gyors, nincs szünet a gyorsulásban, akár 5 fokozatot is azonnal visszavált és mindig tudja mit szeretnél tenni, a fordulat mindig a helyén van és mellé sosem ránt, stb... Tökéletes
Azt ne felejtsük el ugye, hogy a dízel váltója sokkal hosszabb, tehát kerékre már jóval kisebb nyomaték kerül, a főtengelyen hiába nagyobb a nyomaték.
Meg ugye a fordulattartománya is jóval kisebb. Ha meg rendesen gyorsítani akarsz a dízelnél is vissza kell váltani 3-4 fokozatot is akár az újabb modelleknél és 2-3 fokozatot a régieknél, a benzinesnél is, csak a benzines halkabb és a halk hangja is sokkal szebb és egyenletesebb
Próbálj ki egyszer egy 25i-t, vagy pláne egy 30i-t...
Le merném tenni a garast, hogy minden tempónál sokkal halkabb, mint a tádé. Gyakorlatilag padlógázra is csak 3500-4000 körül kezd megjönni a hangja, de terhelés nélkül még itt is csend van...
Tehát mész országúton 90-nel valami mögött, ugye ez az alapvetés. Ha a gyerek alszik hátul, akkor csak 4-be kell visszatenni, nem lesz erős motorzaj, és hidd el, úgy sem maradsz a kamion mögött :))) (így is jobban megy, mint a forgalomban részt vevő autók 98%-a). Hozzáteszem még hatosban is simán megelőzöl bármit, amit egy átlagautóval megelőznél.
Szerintem itt nagy téveszmék vannak. A dízel alapvetően a középfordulaton húz jól, és sokkal jobban fogyaszt minden körülmények között, de ennyi. Se halkabb, se közvetlenebb nem lesz.
Az enyém 20d automata, 9 éve és 160 ekm óta hajtom, semmi gond a váltóval. Ezekről a 6 gangos BMW automatákról egyébként jókat olvasni, kevés a hiba, és ha 100-150 ekm-enként olaj és szűrő van cserélve benne, örök életű állítólag.
Használni minden estre jó :) gyorsan és puhán vált.
25iben gondolkodom v 30d ben. csak azt nem tudom hogy az automata váltoval lehete gond mert ideáig csak manual volt és egy picit tartok tőlle,esetleg váltoról tudsz valamit?
... mert én végig autó használatról beszéltem - nem arról, melyikkel lehet jobbat élvezkedni 2x egy évben valami hegyi szerpentinen. Arra nekem is s6 B kellene - bár lehet, egy Lancia HF Integrale jobb volna, a késős turbója ellenére :DDD
Dehogynem értem :)) a sor4/1000 ccm Yamaha sportmotoromat most adtam el 2 éve, (2 hengeres boxerre váltottam) szóval van némi fogalmam a "gázreakcióról"
A 24 éved akkor még kevés - én már soha nem vadászom az "épp befér" szitukat, szóval nem izgat a turbó 1 mp-e :)) minek is izgatna, majd ellépek a következő alkalommal, lendületből, a tádéval lehet.
Lehet, rádférne egy kis tádézás, pusztán ismeret bővítés végett :)) én most ha váltok, B lesz, esetleg hybrid. B-ből mindenképp turbós, és automata (nesze nekem "késés" :D)
"hiába a frankó gázreakció, ha a motor épp alacsony nyomatékú tartományban üzemel :((" Ez két külön dolog. A jó gézreakció mindig jó. Amelyik példánál te leragadtál (országút-pálya), ott jön ki legkevésbé ez az előny. De kisebb sebességnél, induláskor vagy forszírozott kanyarban nagyon. A D és a B is tud alacsony nyomatékú tartományban üzemelni, ez egyiknél sem jó. Vissza kell kapcsolni, de ennek nincs köze a gázreakcióhoz. Persze a 20d is bazi erős, a 20d-vel és a 25i-vel is lehet alacsony fordulatról 6-ban gyorsítani és hasonló produkció lesz az eredmény. Kb. mintha egy Seicentót üveghangig pörgetnél.
"A mai turbóknál már nincs késedelem" Van. :) Késedelem is és turbólyuk is. De tényleg vannak szerencsésebb konstrukciók.
"Dinamikusabb menet közben 1800 alá nem kerül, onnan meg már húz." Nem azonnal és nem közvetlenül reagál én csak ezt állítottam. De aztán tol egy hatalmasat.
"Bizony, nem vált vissza országúton, este, fáradtan, 2 alvó gyerekkel hátul, és nem forgatja el 6000-ig.." Persze hogy nem. Városban kb. 1500-as fordulattal el lehet járni. Sőt országúton az első előzés után azon kaptam magam hogy nem is nyomtam padlógázt...
"már nem kapcsolgat úgy, mint az első hónapban, mikor megvette." Én 24 éve vezetek, mindent aminek 4 kereke van. És gyermeki örömmel örülök még mindig ha egy autó közvetlen, és rögtön azt csinálja amit akarsz. Mondjuk nekem az automaták sem jöttek be soha. Ha nem érted miről beszélek akkor jó neked, és boldog vagy a dízellel, az is nagyon jó autó.
sziasztok .e90 25i-ről vane valakinek valami tapasztalata vagy van tt valaki aki tudna nekem segíteni az e90 összes motorjával kapcsolatba melyiket érdemes venni stb.előre is köszönöm a segítséget
Napi használatban, mikor már beletett az ember a verdába 100 ekm-t, akkor már nem kapcsolgat úgy, mint az első hónapban, mikor megvette.
Bizony, nem vált vissza országúton, este, fáradtan, 2 alvó gyerekkel hátul, és nem forgatja el 6000-ig... és ilyenkor hiába a frankó gázreakció, ha a motor épp alacsony nyomatékú tartományban üzemel :(( - nem fog "menni"
A tádé meg igen - valszeg ezért veszi az emberek 90%-a (kivéve persze azokat, akik azért vesznek 12M-s autóból dízelt, mert kevesebbet fogyaszt :D)
A mai turbóknál már nincs késedelem (ahhoz képest, amilyenek voltak 20 éve) persze a katalógus és paraméter huszárok szerint igen.
Dinamikusabb menet közben 1800 alá nem kerül, onnan meg már húz.
"Most komolyan, 90-nel az országúton melyik fokozatban mész?" 6-ban, miért?
"izélheted a gázreakciót, ha eleve váltással kell kezdeni bármilyen manővert..." Te valami teljesen másra gondolsz gázreakció címszó alatt, mint ami valójában... Írtam, hogy egy 70LE-s kis Abarth is tud élvezetes lenni, pont a közvetlensége miatt, azonnal azt csinálja amit gondolsz. Minden elinduláskor, kikanyarodáskor, körforgalomban érezni az előnyét. Pl. egy komolyabb elinduláskor a dízelnél előbb fel kell pörgetni a motort és csak utána megy rá a kuplung. Vagy be akarsz ugrani két autó közé, a turbónál kigondolod, lenyomod a gázt, összeszedi magát és utána az ajtótokkal együtt beront a házba.
Amit te írsz az valami teljesen más, nyomatékrugalmasságnak lehetne hívni talán, abban a dízelek nagyon jók, egy hosszú autópályás etapon fényévekkel jobb egy erős dízel, mint egy MX5 vagy egy Lotus Elise. De egy kanyargós szerpentinen az utóbbiak lesznek élvezetesebbek. (Ok, részben a súlyuk miatt is)
"OK, hogy a 25i 160-al is megy 3-ban - de ha mész a pályán ennyivel 100 km-t, valszeg nem 3-ban leszel :DDD" Miért mennék 3-ban? Te 4.ben mész a dízellel vagy miért kérded?
"D-nél nem kell váltani, 6-ban 90-ről is elhúz - nem rakéta, viszont "megnyered" a váltásra fordított időt, a kényelemről nem beszélve." Nézd, itt a fórumon jelenlevők 80-90%-ának dízele van vagy volt, itt nem fogod senkivel elhitetni hogy nem kell visszaváltani az tényleges gyorsuláshoz. :) Egy 80-120 versenyszámot egy N47 12.5s alatt tud le 6.ban, míg visszaváltva _feleannnyi_ idő sem kell!
"Nyilván a 25i mindenképp jobban megy, de nem is az a 20D párja, mivel sokkal erősebb. Csak a karakterek eltéréséről próbálok dumálni..." Ugyanezt a 80-120-at egy 25i 13.5s alatt tudja 6-ban, valamivel gyengébben mint a dízel. Visszaváltva meg gyorsabb, persze erősebb, de én nem erről beszélek.
Most komolyan, 90-nel az országúton melyik fokozatban mész? izélheted a gázreakciót, ha eleve váltással kell kezdeni bármilyen manővert...
Nem volt nagy szívó benzinesem (320 porlasztós cápa 3as minek számít? 1990-ben?) de mostanában vezettem 2000/sor6 meg 3000-t is (e60-ak) nyugodtan állíthatom, 3000 ford. alatt betegágy mind2... aztán persze megindul, de ott vesztesz annyit, mint egy D-nél a turbó miatt.
D-nél nem kell váltani, 6-ban 90-ről is elhúz - nem rakéta, viszont "megnyered" a váltásra fordított időt, a kényelemről nem beszélve.
OK, hogy a 25i 160-al is megy 3-ban - de ha mész a pályán ennyivel 100 km-t, valszeg nem 3-ban leszel :DDD
Nyilván a 25i mindenképp jobban megy, de nem is az a 20D párja, mivel sokkal erősebb. Csak a karakterek eltéréséről próbálok dumálni...
Számomra jelentős részt vállal abban a jó gázreakció, hogy mennyire jó egy autót vezetni. Nem a GSi volt a legjobb, sőt. Távolabbra kell visszamenni az időben. Egy picike ezeréves Autobianchi Abarth volt eddig a legjobb ebben a versenyszámban, pedig 1/3 olyan erős mint most a 25i.
Az új autók között is lehet találni jót (kis A1-es Audi elég jó volt, pedig az turbós), meg lehet nagyon rosszat is, nos azok kevésbé okoznak örömet nekem.
"Csorogsz országúton 1500-al 6-ban, és gyorsulni kéne, mit teszel?"
Nem vezettél még nagy benzinest igaz? :)
Nem baj, sem a max nyomatékban, sem abban a fordulatszámban ahol leadják, nincs akkora egetrengető különbség a 20d és a 25i között mint ahogy érezteted.
Elárulom mindkettő fog gyorsulni valamennyit 1500-ról is (a szívó azonnal), de mindkettőben vissza kell váltani 6-ból, ha tényleg a gyorsulás a cél.
"Mi van egy TD-nél:
- rátaposol, 1-2 mp, és elkezd tolni, mivel nyomaték maximumon van. Váltani nem kell semerre."
Hát ezaz. 1-2mp, az rengeteg... Ennek az intervallumnak az elején érdemes visszaváltani. Dízelnél is.
"valszeg nem fogsz 3-ban sokáig menni :))"
160 körül van a 3-as vége, addig lehet. A TD egy váltással többet kért.
"Vagy ha TÉLLEG jó gázreakciót akarsz, akkor e autó kell"
Igen ebben egyetértünk. Látatlanban megmondom, hogy biztosan tetszene egy Model 3 mondjuk... :)
Ez a "gázpedál teszted" mit mutat meg? Hogy gyorsabban felpörög egy szívó B, mint egy TD? Ez tudjuk... de mi van forgalomban? Csorogsz országúton 1500-al 6-ban, és gyorsulni kéne, mit teszel?
- rátaposol a gázra, lófax se történik 3 mp-ig, mire kezdi felvenni a fordulatot
- visszagang 3-ba (2 mp) és gáz (újabb 1 mp) megindul, de megint váltanod kell, mert valszeg nem fogsz 3-ban sokáig menni :))
Mi van egy TD-nél:
- rátaposol, 1-2 mp, és elkezd tolni, mivel nyomaték maximumon van. Váltani nem kell semerre.
Egyébként ha gázreakciót akarsz, vissza kell térni az 1. generációs 16V-k korába, úgy 25 évet, akkor még nem voltak az Euro-ákárhány miatt agyon szabályozva (=tökön szúrva) Akkoriban egy Fiat-Alfa 16V vagy Opel GSI is sokkal jobban harapott, mint bármelyik mai szívó (a down-olt turbósokról nem beszélve), mégis rosszabbul mentek :))
Vagy ha TÉLLEG jó gázreakciót akarsz, akkor e autó kell (nem hibryd!) na ott nincs késés semmi, se "gázra" se váltásra!
"Ennek ellenére egy 25/30 i/d automatával meggondolandó utódnak még ha drágább is fenntartani, mert nagyobb élmény."
Nekem az az élmény része hogy azonnal reagál az autó a gázpedál rezdüléseire. A 25i-n ha üresben rárúgok a gázra koppanásig és rögtön felengedem, amilyen gyorsan csak tudom, a 600-as alapjáratról felvakkant 2000-ig. A 20d 800-ról jó ha 1000 fölé böffent, de egy átlag benzinesnél sem rózsás a helyzet.
Ez csak egy teszt, de menet közben is jóval lelkesebbnek, közvetlenebbnek érződik.
Ilyen szempontból a hagyományos automata sem jött be. Az F30 8 fokozatúja állítolag jobb, nagyon dícsérik, de azt még nem próbáltam.
Nézd meg Hanula Barna prof előadását (TC-n fenn van pl.), 10e-et pörgő dízelmotort épített. (Persze nem személyautóba.)
A használható fordulatszámarány a korlátos, magyarul ha ilyen sokat pörög akkor nincs alapjárat.
A 4500 meg az 5000 között nincs akkora különbség, meg nem is múlik rajta semmi, TD-knél a turbónyomást szokták emelni, ha nagyobb teljesítményre tuningolnak, nem a max. fordulatot.
Navis kérdésem lenne. :) Ha kis kijelzős navi helyett nagyot szeretnék, elég csak vennem egy nagy kijelzőt és kicserélni? Vagy esetleg programozni vagy kódolni kell valamit... CCC és CIC kijelző között van különbség vagy a kijelző u.a? És a végére: valakinek van nagy kijelzője eladó? :)
Így van, ahogy írod. Városban 1500-2500 között bár inkább az alja felé, autópályán meg 2000-3000 között dolgozik, az enyém is automata. S-be talán ha évente egyszer áthúzom...
1500-as fordulat már csak azért sem jó, és kevés mert 2000-es fordulat felett regenerál csak a DPF. De abban igazad van, 4000 fölé ritkán forgatja az ember és az átlag user 1500-3000 körül tartja folyamatosan.
Ezen csodálkozom, mert évekkel ezelőtt olvastam, hogy 4000-4500 felett jönnek a problémák a dízelnél, mert a gázolaj égési sebessége (lassúsága) miatt e fölé már nem lehet menni optimálisan - de ezek szerint akkor az utóbbi években nőtt ez a paraméter :))
Egyébként mi szükség rá, mindenki 1500-as fordulaton akar úgyis autózni... no zaj, no fogyi, no emisszió...
Aki meg pörgetni szeret, vegyen 600-as sportmotort vagy Stihl fűrészt.
Pont a Mazda az, amiről köztudott... persze a tiéd biztosan kivétel.
Közelgő ató cserét tervezek, a 20D már 10 éves :( és bevallom, nézegettem a Mazda 6-ot, szép. De jobban utána olvasgatva elriasztott a ez a rozsda dolog (megint 8-10 évre veszem), meg az ára, ami közel van egy 3-mas BMW-hez...
Milyen szempontból legjobbak? Megbízhatóságban biztosan nem
Inkább az lehet itt a titok nyitja, hogy a motorfejlesztés mára egészen más irányba tolódott el, mint akár 10 évvel ezelőtt, és ugyan nem látok bele egyik cég könyvelésébe sem, de gyanítom, hogy kezd egyre költségesebb és nyögvenyelősebb lenni az, hogy tartani tudják az emissziós normákat. A Toyotának, aki alapvetően nem európai piacra dolgozik, valószínűleg nem igazán éri már meg egy tonna pénzt beleölni a dízelek fejlesztésébe a "belpiacos" márkákkal szemben, amik bevételének nagy része a dízelekből jön. A D4D és hasonlók idején még akár a marketingérték miatt is megérhette nekik kihozni egy saját dízelt, de manapság ez egyre drágább és drágább mulatság. Már csak egy euro6-ot hozni is elég kemény dolog, és akkor az euro7-ről még nem is beszéltünk, amit az európai gyártók is csak nyögni fognak...
Szal nem csoda, hogy megveszik a PSA 1,6-ot és a BMW 2 literesét, akiknek így is, úgy is muszáj dízelt fejleszteni, különben lehúzhatják a rolót :)
Igen ezt tudjuk, de ez még csak a legutóbbi 1-2-3 évben aktuális.
A BMW dízelei véleményem szerint a legjobbak a piacon, a Toyota nagyon jól döntött ezzel. Nem fejleszt jelentős lépéshátrányból, hanem megveszi a piacvezető know-how-t. Az dízelnél az egyre gyakoribb meghibásodások, az adott köbcentiből kinyerhető egyre nagyobb teljesítmény, és az egyre szigorodó környezetvédelmi szabályozások miatt fordul elő. Ez szerintem minden gyártót érint nem csak BMW, VW vagy bármi. A Toyota és a japán gyártók egyébként hagyományosan a benzines motorokban jók, azokat fejlesztik sokkal régebben, azok a megbízhatóság alappillérei. Japánban 99%-ban benzines autók vannak, a dízel fejlesztés a 2000-es években kezdődött csak ilyen mértékben, ráadásul ez az egész dízel őrület csak Európára jellemző.
Egyébként japánok közül a Mazda ami inkább rohadós.
Szerintem a Toyotában a saját fejlesztésű Toyota dízelek vannak, a 2, illetve a 2,2 literes - ez utóbbi egyébként szintén nem egy jól sikerült konstrukció.
Nem upgrad-elek én semmit, így is van 3 autó amit fent kell tartsak. A BMW, feleségemnek a Toyota, van egy kishaszon a cégben, elég ez. De értem mire gondolsz, nem hülyeség. Csak idő kell hozzá, hogy az élményautót is tudd használni eleget
Amúgy én még egy szót nem szólhatok a BMW-re sem, mert abszolút nem kellett sokat szívnom vele, itt a fórumon meg itt-ott azért hallani rémtörténeteket bőven szervzköltségekről. Én ezt annak tudom be, amit mlas is mond, hogy anno nem a legolcsóbbat vettem meg csillió km-mel, hanem egy 70 ezret futottat, ami sosem volt törve, és nagyon patika (volt akkor, és most is az). Na mondjuk ezért az állapotért az ára sem volt alsó polcos, dehát ez a piac, a minőségért megnyomják a ceruzát. De megérte, hiszen a közel 200e km alatt amit beletettem, BMW-s szinten keveset kellett költenem rá.
Én 140nél vettem a Priust, most 205 van benne, semmi azaz semmi baja nem volt.
Az MX5ösöm 20ezertől 140 ezerig szintén hibátlan volt 1 izzó nem égett ki benne, semmi, pedig ütöttem vágtam pályán utcán mindenhol.
Ennek ellenére egy 25/30 i/d automatával meggondolandó utódnak még ha drágább is fenntartani, mert nagyobb élmény.
B verzió, hogy a második autót upgradelni és oda venni egy élményautót egy MX5öst és akkor nem a szervizköltségem emelkedik hanem az élmény (de az vagy/vagy lesz)
Sajnos a típushibákat én is csak megerősíteni tudom. Most van másodszor Muha Atinál az autó kb. 1 éven belül pedig családtagtól vettem, rendszeresen volt szervízelve és költöttek rá szépen. 10 éves, diesel, 220.000 km, nagy része autópálya. Legutóbb szívósor dugozás + főtengely ékszíjtárcsa csere volt, most turbófelújítás. Mindezek ellenére én nagyon szeretem az autót, csak aki ilyen idős prémiumot vesz, készüljön fel erre mindenképp.
Szerintem ezeknek az E90-eknek rengeteg típushibája van ám, amik egyébként motortól függetlenek, és tök bagatell dolgok, pl. bluetooth modul, hátsó napvédő roló, rádió pixelhiba, jobb oldali behúzó kopás, kormányfedél kopás, és a többi. Ezek az alkatrészek méltatlanul keveset bírnak, és nem csak a lehajtott példányokon xarnak be... ehhez jönnek még a szokásos motorparák, amik viszont már sztem a legtöbb gyártónál ugyanúgy megvannak.
Szal összességében valószínű, hogy a Toyota megbízhatóbb, a fenntartása tuti, hogy olcsóbb.
Én egyébként annyira nem látok BMW-ket sem száguldozni, meg az itteni fogyasztási adatok (6-7l/100km) sem feltétlenül erről árulkodnak ;)
"Ez van a fejekben, még ha nem is igaz már... "szervizigényes BMW" meg "megbízható Toyota" ez talán ilyesmi volt a 90-es évek elején, ma már biztosan nem (elég ADAC statisztikákat olvasni, tudom, csalnak :D)
Sztem van sokat futott, lehasznált autó, meg van karbantartott, megkímélt - ennyi. Nem márka függő"
Igaz ez még bőven. Mikor a BMW vezér azt nyilatkozza, hogy céljuk a Lexusok megbízhatóságának elérése elektronikai téren, hát az nem véletlen.
De ha nem is lenne igaz, én akkor is cáfolnám. A feleségem Toyotával jár, azzal semmi gond nincs már 5 éve. Nem kevés gond van, hanem semmi. Az én E90-em egy igazán jól karbantartott és megkímélt darab, nincs tekerve, garantált km, 70.000 km óta nálam, nem gyilkolom és mégis időnként elfossa magát valami. Mindig nevet rajtunk, hogy van a családban Mercedes ML, BMW 3-as, 5-ös, ismeretségi körben BMW, Audi és mindegyiket többet kell szervizbe vinni mint azt. :D Kollégám Camry-ja úgyszintén hibátlan. Már azt leszámítva hogy egy pöcs, nem tud vezetni és állandóan meghúzza valamelyik oldalát, de hát erről az autó tehet legkevésbé... :D
Plusz: Voltam nyáron Dubaiban, hát ott nincsenek pénz híján azért ezt elismerheti bárki, és az össz autókra vetítve kb 80% japán, ezen belül ennek a 60-70%-a pedig Toyota/Lexus. Szintén nem véletlen....
Imádom a BMW-ket, de megbízhatósági szempontból a Toyota/Lexus és a Honda egészen más ligában játszik. Vezetési élmény szempontjából meg a BMW... ;)
Nem lesz ezzel semmi bajod, így irreleváns, hol mit találsz hozzá.Amúgy van hozzá minden már itthon is. De nem akarok tovább offolni.
Csak mint alternatíva mondtam, hogy Prius után nem rossz ha valaki akar egy autóbbformájú erősebb kocsit, jobb egy ilyen 192 lovas kocsi 6-7 literes fogyasztással úgy, hogy semmi bajod nem lesz vele, mint egy lefingott alsópolcos e90
Az első linked egy használtan is 11 millás autó, ez itt nem releváns. A másik link meg egy 200 ekm-t futott usák modell, itthon semmi szerviz, alkatrész nincs hozzá - magyarul lexopja magát, ha ezzel valami van...
de a paraméterk alapján persze nem tűnik rossznak. Én félnék beleugrani, eladni is biztosan nehéz, mint ritka autót.
Dízel BMW-ből (meg bontott-új alkatrészből, szerelőjéből) meg annyi van, mint a nyúlxar :))
Nézzük pl. a Priust, meg egy dízel 3-ast! Vajon melyiket hajtják sportosabban? Vajon a tulajaik habitusa melyik esetben agresszívebb? (persze vezetés szempontból) Vajon melyikben lesz több km? Vajon melyiken lesz nagy kerék, széles gumi, sportrugó?
És akkor a végső kérdés: Vajon melyiket fogják lehajtani hamarabb?"
Ez is benne van, persze, de neked a végeredmény, hogy egy BMW-ből sokkal kisebb eséllyel fogsz ki egy jót, ahol csak a típus és a szokásos hibákra kell felkészülnöd, a visszatekert órára, kókány javításokra nem.
Hibridből meg az ellentét, ha nincs rommatörve/nem árvízkáros az se érdekes ha tekert az óra, aki meg parázik az akkutól, 10 éves korig éves 4500 Forintért köthet 1 akkugaranciát és akkor ha bármi gond van az akkuval, kicserélik 1 vadiújra. (nem szokott)
Ezekre elég nehéz rákeresni, mert van aki csak a benzin teljesítményét írja (147ló asszem), van aki a rendszert (192ló) van aki meg összeadja a kettő teljesítményt (230+)
10 liter körül már a 350 ló körüli GS450h is elvan.
Sztem évek óta nem forgalmazzák nálunk a Camry-t, és kizárt, hogy egy öregebb 6-7 litert egyen. Talán csak országúton, 85-el, tojás pedál kezeléssel :D
Ez van a fejekben, még ha nem is igaz már... "szervizigényes BMW" meg "megbízható Toyota" ez talán ilyesmi volt a 90-es évek elején, ma már biztosan nem (elég ADAC statisztikákat olvasni, tudom, csalnak :D)
Sztem van sokat futott, lehasznált autó, meg van karbantartott, megkímélt - ennyi. Nem márka függő.
Nézzük pl. a Priust, meg egy dízel 3-ast! Vajon melyiket hajtják sportosabban? Vajon a tulajaik habitusa melyik esetben agresszívebb? (persze vezetés szempontból) Vajon melyikben lesz több km? Vajon melyiken lesz nagy kerék, széles gumi, sportrugó?
És akkor a végső kérdés: Vajon melyiket fogják lehajtani hamarabb?
Különben érdekes, hogy a népítéleteket végigolvasva senki nem tesz említést horrorisztikus problémákról. Nincsenek szakadt vezérműláncok, besült motorok, legfeljebb azért húzzák le a kocsit, mert nehéz beszállni, vagy sokat fogyaszt, vagy gyengébb a vártnál. Ezek meg mind olyan észrevételek, amiket az ember már akkor tudhat, amikor ilyet vesz.
Ó, úgy látom, komoly vitát sikerült kiváltanom. :) Mostanra viszont eljutottam odáig, hogy rájöttem, ennyi pénzért (kb. 2,5 millió), csak 200 ezer körüli futott kilométerrel kapok 3-as BMW-t - már ami tulajdonostól van és igazolható a szervizmúltja. Hirdetnek persze kereskedések 100 ezer körül is, de ezek után abba nem mernék belevágni. :)
Az én vérem nem kezd el pezsegni,ha meglátok esetleg ha elhúz mellettem egy Lexus, de ez szubjektív... Na jó, az unalmas jelzőt ezennel módosítom egy langyos vízre. :))
Hát igen, elromló benzinesről kevesebbet hallunk - mert alig van valakinek benzines béjemvéje :DDD
Az a dual Vanos is elég bonyolult konstrukció, nem kívánnám javíttatni... befecskendező, katalizátor, komputer meg vagy 30 szenzor meg ugyanúgy van benne, mint a dízelben.
Egy ismerősöm van 4000-es benyás X5-el, ő már az én autóm árát elköltötte a javításra :(( pedig nem is hajtja, igaz, elég sokat megy.
Így van, nekem is van főtengely ékszíjtárcsa de lehet rosszul tudom, hogy a dizelekben elromlósabb, a 25d/30d motoron például. Vezérműlánc problémákkal annyira nem találkoztam, azért a dizelnél ez szinte köztudott hogy voltak vannak bajok, sorhatosnál nem tudtam/tudok róla.
Főtengely ékszíjtárcsa és vezérműlánc a benzinesben is van. Vanos, hidrotőke szokott még elromlani benne. Bár téged nem érint de a 320si benzines motorja az egyik legkevesebbet kibíró konstrukció volt a BMW-nél.
Lexus azért elég messze van az unalmas autótól. Az pedig hogy egy autó soha nem vagy csak a legritkábban romlik el az számomra nem unalmas hanem az egyik legmegnyugtatóbb érzés az autós hétköznapokban. Még úgy is hogy a BMW gyerek korom óta a szívem csücske.
A melegedési gondot részleteznéd? érdekelne :) és igen kell benne cserélni 60-80 ezrenként gyertyát, mint ahogy a dizelben is izzítógyertyát :D a gyujtótrafókat sem 10 ezrenként cseréled. Nekem N52B25 van, soros hathengeres, teljesen megvagyok elégedve vele. Kell bele 6 ezrenként egy liter olaj.
Hidd el több hibalehetőséget tudnék felsorolni a dizelnél (turbó, DPF, bajos főtengely ékszíjtárcsa, régebbieknél pillangószelep, újabbaknál vezérműlánc) mint a benzinesnél, jah meg a sorhat hang, az sorhat hang :)
"Le is mondtam róla, annál is inkább mert csak nagyságrendileg mióta nálam van az autó 1,5-2 m Ft különbséget hozott a fogyasztásbeli különbség. Ezt tudván belefér 4-5 évente 2-300.000 Ft karbantartási költség."
Na meg ne csináljunk már úgy, mintha egy benzines az sosem romlana el, ott meg ott van sokszor a melegedési gond, a gyújtótrafók, a gyertyák, stbstbstb, sorolhatnám, viccen kívül nekünk a családban dízellel még sosem volt gond, benzinesekkel meg akadt ami nem japán.
Nekem 100 ezres javítás volt eddig 9 évre. A titka: újszerűt vegyél, ne xart. Ha megveszed a legolcsóbb 25D-t, amiben 350 ekm van, akkor bizony ott jönnek majd a fizetni valók.
Ha te most egy 12 millás autót akarsz 3-ért megvenni, az nem lesz egy Prius megbízhatóságú - de legalább nem lesz unalmas :DD
A 4-5 evente 300 ezres koltseg nem sok, en attol felek, hogy felevente lenne ennyi. Egyebkent hosszu tavon hasznalnam a kocsit, napi ketszer 35 kilometer, amiben van m0 es budapesti dugo is. Tehat akar dizel is lehetne, a benzinest csak azert valasztottam volna, mert azt hittem, joval biztosabb a motor.
Ez amúgy igaz. Ezek a benzinesek már nem azok mint régen, a Prius megbízhatósága pedig fényévekre van. Én is kérdeztem a szerelőmet tavaly mikor kellett kicsit költenem az autóra (20d), mi lenne ha cserélném egy benzinesre. Ő azt mondta, hogy a legtöbb benzines tulaj szív vele... (Nem sufni, csak BMW-ket szerelnek). Le is mondtam róla, annál is inkább mert csak nagyságrendileg mióta nálam van az autó 1,5-2 m Ft különbséget hozott a fogyasztásbeli különbség. Ezt tudván belefér 4-5 évente 2-300.000 Ft karbantartási költség.
Illetve van meg egy kerdes: talaltam egy ranezesre szepnek tuno 2006-os 318i-t. Errol a motorrol meg se jot, se rosszat nem hallottam, ezzel mi a helyzet?
Ezek szerint a dízelekkel is van élet, ha azok karbantartottak es odafigyeltek rajuk, ez jo hir. Lassan kezdek rajonni, hogy egy Prius gondtalansagat semmilyen autotol nem varhatom el. Az 1,6-os motorokat miert nem ajanlod? Gyenge, vagy problemas konstrukcio?
Azt hiszem,hogy aki a bömöst veszi az legfőképp nem a megbízhatóság miatt veszi és pont. Ha a toyota utáni megbízhatóságot elvárod, akkor ismét toyotát vagy lexust vegyél és újra büszke tulajdonosa lehetsz egy baromi unalmas kis szürke szamárnak.( Corollárol váltottam, csak azért duruzsolok hangosan:) ) Véleményem szerint kerüld az 1,6i motort,a neppert, keresd a korrekt szervizkönyves,jól felszerelt,magánszemélyes, rendszeresen hivatalosan karbantartott, természetesen a minél kevesebb kilométert futott minimum 2literes motorral szerelt példányokat.....van ilyen is,csak kik kell fogni...kombiból baromi nehéz dolgod lesz előre szólok!
Máskülönben én egy 318D tulaja /M47D20A/ vagyok ami pont a kritikus láncproblémás darab.....Hivatalos visszahíváskor cserélték a láncfeszítőket és azóta nyugodtan alszom. Idáig megbízhatósággal nem volt problémám a cirka 100e. kilométer után. A hivatalos olajcserék között /40e.km/ 2x cserélek olajat - ezt csak a gondoskodás miatt írtam le:) A hivatalos szerviz díjak borsosak, de majdnem dupla annyit elmegyek fékbetéttel és tárcsával mint a corollával ugyanolyan távolságokat megtéve.
Az autót baromira imádom kívül-belül, elölről-hátulról. ...Toyotáról ha váltasz biztosan nagy lesz a kontraszt minden téren.
Tegnap hirtelen megvették a kocsimat, így most kegyetlen döntés előtt állok, autót kell vennem. Az előző egy Prius volt, így most borzasztó magasan van a léc megbízhatóság terén, ugyanakkor arra jutottam, hogy valami dögösebb, sportosabb kocsira vágyom. Nézegettem az E90-eseket, de minél többet olvastam utánuk a neten, annál több rosszat találtam a benzinmotorjaikról (is). 316-320 közötti benzinesekben gondolkozom, olyan 120-180 ezres futásteljesítmény között, még a facelift előtti változatban. Mennyire problémásak és szervizigényesek ezek a motorok, esetleg érdemesebb inkább 1-es BMW-t választani? Például azt is csak most tudtam meg, hogy a BMW ezekbe a benzinmotorjaiba is tett kettős tömegű lendkereket... Köszi a válaszokat!
Szia turbó javító műhelyt nem tudok ajánlani de ha tényleg a turbó a ludas akkor javítás után nézesd meg a részecskeszűrőt ha azzal szerelt az autód mert haverom járt úgy, hogy elment a turbó felújították es újra elment pár ezer km után aztán derült ki, hogy elvan tömődve a részecskeszűrő.
Ma Debrecenből Pestre jöttem a pályán, a városba beérve sípoló hangra lettem figyelmes. Eddig sosem produkált ilyet, szinte már szirénára emlékeztető hangja volt, főleg lassú sebességnél csinálta.
223e km van az autóban, 320D. Gondolom a turbó hibája lesz, de érdekes módon még mindig húzott rendesen 1500-as fordulat felett. Persze utána visszavettem és 50-nel gurultam hazáig :(
Gondolom zsebbenyúlós lesz ha cserélni kell, tudtok egy megbízható szerelőt aki ért hozzá és nem horror árakon dolgozik? Illetve a szerelőig elgurulhatok még vele vagy tréler?
Totalcaron találtam egy cikket a Ferryker turbójavító cégről, velük van valakinek tapasztalata?
Köszi, rákeresek. Eddig is BMW tulaj voltam csak régebbi típusú autóI'm voltak, és még kicsit új ez az idrive és társai, bár szerencsére angolul írJa. :)
Le fel tudod tanítani az új nyomást (pl. téli-nyári cseréket követően is). Youtube-on van róla több videó, az a legegyszerűbb, ha megnézed. Keress rá ilyenekre, mint pl.: "Reset Tyre Pressure BMW BC"
Sziasztok, 320d 2006-os autóm, mai 100km-es kocsikázás családlátogatás után nem indult be. Van rádióállás, de gyújtás nincs, így a motort sem tudja forgatni természetesen. Aksi tuti jó, próbáltuk másikkal. Sajnos a pótkulccsal sem indult. Kijelzőn sárgával a felemelt auto=szervízjel jelenik meg mindkét kulcsra. Egy jó ideje az övfeszítő problémát már kiírja hogy bmw szervizbe vegyem. Persze aktív a kormányzár is. Belső világítás, rádió, ablakemelő működik. Javaslat?
Sziasztok! Difi kezelés xado-val? Már a második szerelő is ezt ajánlotta mivel még nem nagyon hangos. Ha van valakinek személyes tapasztalata akkor írja már meg legyen szíves.Köszi
Eladó BMW E90 320D 163LE minden alkatrésze eladó ami már nincs: motorháztető,bőr belső, kormány légzsák, - Bmw style 162 gyári alufelni gumikkal eladó,1-2 használatból eredő karc sérülés van de nem vészes.Kétszéles. Elől 18x8j et34 hátul 18x8.5j et375x120! a gumik Bridgestone 225/40 R18 (nyári) újszerű 90% gumikkal 2016-os dotszám - M47D20 komplett motor(egyben vagy segéd berendezések nélkül) -turbo,légtömegmérő,porlasztó csúcsok,szervó szivattyú,generátor,önindító,szívósor,dpf nélküli kipufogó ill katalizátor, - 320d 163le hibátlan 6-os automata váltó(wandlerral de igény szerint kardán difi is van ) - BMW e90-91 adaptive Bixenon lámpák SMD led angelel,kompletten trafókkal izzókkal kanyarkövetőkkel - e90-91 adaptive Bixenon Bal első lámpa,üresen - lci xenon trafók, izzók egyéb lámpa alkatrészek - xenonos FRM modul - xenonos lámpa kapcsoló - xenon szintezők előre hátra - e90 sedan elektromos memoriás fűthető szövet ülések(akár kapcsolóval és kábelekkel) - Bmw e9x e8x M-es sport kormány üresen,bőrözés kopott
Bizonyára, mert nekem 3 féle "gyári" dobozos is van itthon, de azok se 1formák, pici szín megy 1-2 szöveg eltérés van rajtuk, az egyiknek még a szaga is eltérő volt.
Akkor döntöttem, hogy ilyet soha, azóta ENEOS van, közel a "fejtől" beszerezve. Hogy hamis-e, faxtuggya, de a színe-szaga jobb :))
Sziasztok! Elpukkant a jobb első lengéscsillapítom. Az lenne a kérdésem létezik jó minőségű utángyártott alkatrész ami a gyárival hasonlatos? Ki mit próbált már ki? Lehet tudni ki gyártja a gyárit vagy ez is olyan alkatrész a Bmwnél mint a féktárcsa?
Van egy kis gondom az állófűtéssel.Bekapcsolom megy is kb 25 percig,ablakok picit leolvadnak,de benn az autóban nagyon hideg van.Motor hőfok nem emelkedik semmit,szivattyú megy,kályha megy.Elindulás után nem fújja be a meleg levegőt csak kb mikor lemegyek vele kb 5 km.Valakinek van valami tipp rá?Persze nem én akarom szerelni arra van BMW-re szakosodott szerviz ahova járok,de amit megnézhetnék még rajta ami elkerülte a figyelmem.Ez 320D 2009-es,gyári az állófűtés benne.Tudom vigyem szervízbe,de ezt csak 2 hét múlva tudom mivel külföldön vagyok.
A szűrő eldugolhat idővel, ez OK. De hogy a keveset futott szűrő jobban szűr, mint az öregebb - na ilyenről még nem hallottam... ami új korában nem megy át rajta, az később se fog.
Akkor talán van olyan után gyártott termék amelyik hasonló vagy jobb mint a gyári?
Így van. Létezik olyan utángyártott termék ami hasonló minőséget képvisel mint gyári, alkalmanként akár jobb is lehet. Ez tény, nem ezzel van a gond. Sokszor arcpirító a gyári termékek árazása, ezt tudjuk mind itt. Van olyan alkatrész amiből simán belefér az utángyártott. Az igazság (szerintem) itt is kb félúton van VDani és mlas45 véleménye között. Rendben van hogy utángyártott, de mlas45 sok esetben a legolcsóbbat veszi, mindegy hogy milyen minőségű az az utángyártott, csak olcsó legyen. Pl üzemanyagszűrőt elmondása szerint egyáltalán nem is cserélt még mióta nála van az autó. És elég rég használja. Ez már szerintem is kissé visszás dolog, bár gyorsan teszem hozzá, nekem egyáltalán nem fáj, ha ő így akarja csinálni, tegye. Legalább lesz infónk meddig lehet feszíteni a húrt.
A gyári alkatrészhez hozzászólva,a gyári fékbetéttel nyikorgott az autó fékezéskor,vettem Trw típusút amivel megszűnt,pedig után gyártott termék....
Lehet a tárcsa nem volt gyári....van hogy két anyag egyszerűen nem passzol egymáshoz. Ellenpélda: Nekem elöl full gyári minden (betét, tárcsa), mégis hullámos a tárcsa. Ez csak azért nem fáj mert úgyis régi már, következő betét cserénél mindenképp el kell dobnom.
E90 320d LCI turbo és intercooler csere után valahol kifúj a kipufogó gáz a részecskeszűrő előtt. (új gyári turbo és intercooler) hallani nem lehet de érezni igen :( álló helyzetben az utastérbe is beszívja a szellőzés... mindenhová új tömítés és bilincs került és mégis. minimális de eléggé zavaró. Biztos, hogy a részecskeszűrő előtt szivárog a szag alapján... Esetleg lenne valakinek ötlete vagy tapasztalt ilyesmit?
Prémium autó... igen, mikor megvették újonnan. 10 évesen már csak HASZNÁLT autó. Hát akkor a fenntartásában is legyen az.
Sztem pont annyira szánalmas, hogy valaki egy ilyen öreg lomnál ragaszkodik a gyári alkatrészhez, meg a szakszervizhez, mint szted az, aki nem hajlandó arany áron javítani egy elhasznált autót.
Ha volna BMW-d, kíváncsi lennék, egy 8-10 évesre vennél-e 1 milláért új hengerfejet? Vagy új váltót? Ja, azt nem, annyira nem vagy "gyári" párti, csak addig, amíg fékbetétről van szó?
Értem ebben az iróniát... de valamilyen megoldást kell találni... aki tized áron vesz autót (az új árához képest) az kényszerül sok mindenre - nem vesz akkut 80-ért, mikor 18 ezressel is megy, nem tesz bele DPF-et az autó értékének negyedéért, sőt lehet, még gyári féktárcsát se vesz.
Hiába, ez balkán... mennyivel kultúráltabb pl. egy német: ő nem kókányol! neki elvei vannak! 3 évente vesz egy újat, a régit meg idebaxxa nekünk :(( - ez ugye a követendő erkölcsi magasság :((