Keresés

Részletes keresés

1805 Creative Commons License 2007.10.17 0 0 23435

Hello!

 

Kezdjük azzal, miért válhatott a sorkatonai szolgálat alóli kibúvás mondhatni divattá.

Szerintem három dolgot érdemes vizsgálni:

1. A nevelés és oktatási rendszert a családot is beleértve. Tisztelet a kivételnek, sehol nincs hazaszeretre nevelés, az arra való tanítás.

 

2. Értelmet adni adni a szolgálatnak. A bentöltött időt optimálisan hosszúra megválasztva, normálisan kitölteni, leválasztva róla a felesleges és félelmet okozó macerát. A kiképzés gyakran csak felkészültség és szándék kérdése volt, mint ahogy ma is az. Ennek rendszeres elmaradásért sem általában a sereget, hanem nagyon is hús vér embereket lehetne felelőssé tenni.

 

3. Az állam védelmi kötelezettsége a sorkötelessel és családjával szemben a szolgálat tartamára és az azt követő időre. Mert ugye nagyon nehéz úgy a szolgálat, ha a keresőképes kiesésével a szó szoros értelmében családok éheznek, vagy a katona munkanélkülivé válik a szolgálat miatt.

 

Nem hiszem, hogy a sorkatona szolgálat főbb ismérvei a felsoroltak( lopás stb.) lettek volna. Ha igen, akkor azért nem általában a sereg a felelős, hanem azok akiknél ez megtörtéhetett és nem tettek ellene semmit. 

 

Szerintem korántsem biztos, hogy arra van szükség amit a Krizbaiék megálmodtak. Ezek igen távol állnak a napi követelményektől. Bevezetésüket felülről kényszerítették ki, ezért sajnos nem sok esélye van, hogy átgondolják. Pedig nagyon szükséges lenne. Lásd a követelményrendszer, a toborzás, a katonai oktatás, az előmenetel, a beiskolázás. Nehézkes bürokratikus, elszakadt a való világ követelményeitől. Szóval ez tényleg szerteágazó!

 

Tisztelettel:1805

Előzmény: kovacsgyula44 (23427)
M.I. Creative Commons License 2007.10.17 0 0 23434
A Mo. vs. szomszédok vitával kapcsolatban attól tartok, hogy ez nem politikai probléma.

Az elmúlt ezer- ezerötszáz évben történt itt a Kárpát-medencében ami történt.
A baj az, hogy ahány nép, nemzet a környéken annyiféleképpen emlékszünk a történtekre.
Amíg ugyan azt az eseményt hárman négyféleképpen meséljük (tanítjuk) addig nem lesz békesség köztünk!

Én azért nem vennék mérget arra, hogy a mi történelemtudatunk teljesen hibátlan és objektív!



M.I. Creative Commons License 2007.10.17 0 0 23433
Az alkoholra, cigarettára való rászokást, nemibeteg gondozó látogatást, bajtársi lopást a honvédségre fogni ugyan olyan tisztességtelen csúsztatás mint pl. a honvédségnél elkövetett öngyilkosságokat.
Nem azért csinálják ezeket a dolgokat mert a honvédség olyan elviselhetetlen lenne. (Több milióan mászkálnak köztünk akik gond nélkül végigcsinálták)
Azért csinálják, mert az életkoruk szerint most érkeztek el ezekhez a "teendőkhöz," otthoni, vagy otthonról hozott problémáik, vagy genetikai ill. neveltetésbeli problémáik vannak.

A sorkatonákról való negatív általános vélemény egy (volt)katonatiszttől, engem mindig felháborít!
Amikor bevonultam 18 hónapra, 105-en vonultunk a zászlóaljhoz.
Ebből minimum 100-an úgy gondoltuk, ha már itt kell lennünk, akkor jó katonái leszünk az országnak!
A hivatásos tisztjeink órák- napok alatt meggyőztek minket arról, hogy ez rajtunk kívül senkit nem érdekel!

Felnőtt emberek pozitív irányba való nevelésében nem hiszek.
De a negatív mintákkal való negatív irányba való eltérítésben igen.
A negatív példákat közvetlen, vagy közvetett formákban ti adtátok hivatásos katonák.

Előzmény: kovacsgyula44 (23427)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.17 0 0 23432

"Mivel olvashatóan kissebségi véleményt képviselek ezen fórumon, és érdemi vitára a megközelítés alapvető eltérései miatt esély sincs, ezért véleményem fenntartása mellett nem látom különösebb értelmét a vitának."

 

Tisztelettel,

 

ha kisebbségben vagy is a véleményeddel és a megközelítéseddel, semmiképpen sem egyedül...

Előzmény: Éhesló (23423)
Big-B Creative Commons License 2007.10.17 0 0 23431
- már a sereg előtt is szívtam (igaz, akkor még nem napip egy dobozzal), leszerelés után abbahagytam
- soha nem loptam bajtárstól, tőlem annál inkább
- nem voltam nemibeteg-gondozóban

Lehet, hogy akkor én rossz katona voltam?
arpapa Creative Commons License 2007.10.17 0 0 23430

"Sorkatona korában szokott rá a dohányzásra, kényszerűlt életében először "bajtársi" lopásra, ekkor kellett először bőr- és nemibeteg gondozóba járnia, stb."

 

ez már akkor sem volt teljesen így, sőt a fenti dolgokat már megtehette akár ipari iskolás korában is, és megtette mint jómagam is a dohányzást illetően.

egész katonai pályám alatt kiképző voltam, és igenis tapasztaltam, hogy az esetlen csetlő- botló fiatalember küllemében és tartásában is megváltozott a szolgálati ideje végére, persze nagyfaszságot is sajátított el, de meglátásom szerint "életrevalóbb" lett.

sok fiatalember ekkor kapta meg élete első rendes ruháját, ekkortól evett rendszeresen / mikor iparitanuló lettem, döbbenten írtam a szüleimnek, hogy még a főzelékhez is húst adnak / és ekkor tanulta meg, hogy életét szabályok irányítják.

Azt elismerem a rajparancsnoki "kiválasztási" rendszer pocsék volt, és legtöbb emberből inkább az állatot hozta ki.

Mai negyven- ötvenéves emberekkel beszélve, életük meghatározó részének tekintik a sorkatonaságot, és nemcsak negatív értelemben.

Úgy, ahogy néphadsereg működött, a sorkatonaságnak nem volt értelme a legtöbb alakulatnál, ahogy viszont működni kellett volna, az nem volt rossz, és ez rajtad és rajtam is múlott, de éppen te említetted valahol, hogy a tiszthelyettes hallgatók többségét deviánsnak láttad, azért mi deviánsok is kaptunk egy lehetőséget az élettől!  Működtettük a veszélyes üzemet! Ma mit kapnak?

árpapa

        

Előzmény: kovacsgyula44 (23427)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.10.17 0 0 23429
Bocsánat, nem a sarat, hanem a homokot! :)
Előzmény: Hamburger2 (23428)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.10.17 0 0 23428

Örülök neki, hogy nem csak én gondolom így. Annak meg különösen, hogy nem nekem kellett leírnom, hogy sokak szerint az orosz helik jobban állják a sarat Afg-ban, mint a legtöbb nyugati! :)

 

Hamburger

Előzmény: urál (23300)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23427

Laci!

   Ebben a témában már volt szerencsém egy vitát folytatni volt pol instruktorokkal és a pécsi honvédkórház majd teljes pszichológus, pszichiáter és neurológus gárdájával. A vita abból indult ki, hogy Pécsett a fentiek bevonásával kommunikációs tréningeket, kortárs segítő tanfolyamokat, drogprevenciós szeánszokat kezdtek szervezni, melynek során a tiszteket, tiszthelyetteseket, később a "kortárs segítő" sorkatonákat akarták megtanítani a különbözö devianciák felismerésére, kezelésére. A téma szerteágazó, a lényege az, hogy vannak nosztalgiázók, akik el sem tudják képzelni a férfi ember szocializációját katonai szolgálat nélkül, és hisznek a haderő nevelő(pozitív) hatásában. Nekem ezzel szemben az a véleményem, hogy a pszichológusok legfontosabb feladata, hogy kidolgozzanak és működtessenek egy megbízható szűrőt a sorozás - önkéntes haderő esetén a toborzás és felvételi procedúra - folyamatában, amely eredményesen távoltartja a deviánsokat és potenciális deviánsokat olyan veszélyes üzemtől, mint a honvédség. Érdekes, hogy a rendszerváltás után a Fidesz töröltette ki a szolgálati szabályzatból a nevelés szót, néhány év múlva Viktor azt mondta, hogy minden fiatalt alaki képzésben és pszichikai felkészítésben kell részesíteni a seregben. A 24 hónapos, rakétadandáros - tehát baromira jól szervezett - sorkatonaság pozitív hatásait is vitattam annak idején. Sorkatona korában szokott rá a dohányzásra, kényszerűlt életében először "bajtársi" lopásra, ekkor kellett először bőr- és nemibeteg gondozóba járnia, stb. A sorkatonai idő csökkenésével, a katonai rend felbomlásával a 90-es évek végére elveszítettük minden esélyünket arra, hogy befolyásoljuk, pláne, hogy pozizív irányba befolyásoljuk a sorkatonák szocializációs folyamatát. A haderő mai szervezeti kultúrája (vagy inkább kultúrálatlansága) sem biztos hogy azt a hatást éri el amit Krizbaiék a Humán Szemlében megálmodnak.

 Gyula 

Előzmény: Némedi László __ (23425)
Éhesló Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23426

Valamikor megpróbálták.

Az eredmény nem volt túl jó, bár a jelenlegi helyzethez képest akkoriban nem volt ilyen tragikus a helyzet.

Azóta olyan alaposan megváltozott a társadalom felső és alsó tizede közötti távolság, hogy nincs az a kockázat ami az erre társadalmi hagyományai miatt amúgy is "hajlamosított" elkövetőket visszatartaná. A "bűnüldöző" szervek hozzáállása is bátorítja a különbségek ilyetén csökkentését, hiszen egyes bűncselekmény fajtákkal nem is foglalkozik....

A mostani helyzetre nem jelentene megoldást, legfeljebb a fegyelmi helyzetet rontaná tovább a béka s.... alól  bányászbéka s.... alá.

Előzmény: Némedi László __ (23425)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23425

de jó, egyszerűen eltűnt egy csomó szöveg, amit írtam :(((((

 

 

Arról írtam, hogy mi lenne ha a Honvédség indítana programot (megfelelő előszűrés után: pszich, nemzetvéd) olyan fiatalok bevonására a Honvédsébe, akik még nem visszaesők, csak a családi környezet bírta rá a bűnözésre. Persze talán nem fegyveres szolgálatra rögtön, de pl (esetleg képzés után) helyettesíthetnék a csinos asszisztenseket...

 

Mi a vélemény?

Előzmény: Némedi László __ (23424)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23424

gondolom nem lesz népszerű, amin gondolkodom, de egy gondolatkísérletet talán megér.

 

ide ollózok egy részt egy anyagból, innen:

http://www.police.hu/magyarendorseg/tortenet/MoBunugyHelyzet.html

 

A bűncselekmények elkövetőinek jellemzői szinte egészében azonosak a fejlett világ elkövetői körét jellemző ismérvekkel. A bűncselekmények döntő többségét férfiak követik el, és az elkövetésben aránytalanul felülreprezentált a 15-25 éves korosztály. Az elkövetők között rendkívül nagy számban találhatók egyedülállók, nagyvárosban élő személyek, akikre jellemző a gyakori lakóhely-változtatás, a bűnelkövetésben leginkább érintett fiatalok lemorzsolódnak az iskolarendszerből, nincsenek tanulási és képzési szándékaik, családi kapcsolataik szétesettek, és általában a társadalmi struktúra alsó rétegeihez tartoznak.

Hazai sajátosság, hogy a kiskorúak korosztálya lélekszámának csökkenése ellenére az azonos korosztályhoz tartozó fiatalkorú bűnelkövetők aránya nő. E körülmény egyben jelzi a deviáns családok bűnözést áthagyományozó képességét is.

A vizsgált időszakban az ismertté vált bűnelkövetők 35-39 százaléka büntetett előéletű volt. Ezen a csoporton belül a visszaesők aránya 12-13 százalék, a különös visszaesőké 7-12 százalék között mozgott. A többszörös visszaesők száma évente nyolcezer körül volt.

Pár száz, ezer ember kimentése a visszaeséstől már nagyon sokat jelentene a társadalomnak (mint pénzügyileg, mind közbiztonság szempontjából), és a Honvédség is új hasznossági "képességet" tudna felmutatni, és így talán pénzt is könnyebben kapna...

Éhesló Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23423

Helló,

OFF

az általad tett minősítés szerint nem hónapok óta nyilatkozom, hanem mióta csak az eszemet tudom, és emitt a fórumon sem másképp hósszú évek óta. Még az átkosban is. Az általam tisztelt emberek túlnyomó többsége is így vall, politikai beállítottságtól függetlenül. Talán mert ugyanazt a történelmet tanították nekünk iskolában és otthon is.

 

Az is jellemző, ahogy a személy elmeállapotának minősítésével együtt a "nacionalizmus" mint bunkósbot lépten nyomon előkerül. Nekem azt tanították, hogy ez a kapitalizmus ideológiája és az usákokat, vagy francia barátainkat elnézve (hogy "kedves" szomszédainkról ne is beszéljek) nem ment ki a divatból sem. Akkor mi a gond azzal aki magyar és nacionalista? Vagy csak nekünk tiltott?

 

A történelmi események értékelésében odáig juthattunk a soraitokat olvasva, hogy a benesi dekrétumok bolygatása kifejezett rosszindulat és jobb ha meghúzzuk magunkat... Más arról ír, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha minden "bozgor" eltakarodna a szülőföldjéről, mert az nekik és nekünk is jobb lenne.... Kíváncsian várom a további javaslatokat!

 

Mivel olvashatóan kissebségi véleményt képviselek ezen fórumon, és érdemi vitára a megközelítés alapvető eltérései miatt esély sincs, ezért véleményem fenntartása mellett nem látom különösebb értelmét a vitának.

ON

 

Persze az, hogy sem a nemzetstratégia, sem a külpolitikai stratégia és az ország védelmi stratégiája nem készült el, nem volt még vita tárgya sem, és erre a fórumunkon a válasz a paranoiám felemlegetése volt, ezeket követően kétségtelenül nem lep meg. Inkább elszomorít.

 

Éhesló

 

Előzmény: kovacsgyula44 (23378)
urál Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23422

Igen, hosszú távon Szlovákiában lesz a legerősebb a magyar kissebbség és igen, pontosan azért, amiért írod. Mert Szlovákiában már ma is jobb magyarnak lenni, mint Magyarországon! Ha Románia fejlődése olyan ütemben folytatódik, mint eddig, akkor Erdély is jobb hely lesz Magyarországnál egy emberöltőn belül. Szegényebb, de jobb, ott nincs ugyanis az a szemét ami hazánkban.

 

Kárpátalja és Délvidék, ez fog leghamarabb magától kiürülni. Ezek reménytelen helyek és azok is maradnak. A horvát-szlavón-szlovén-burgenlandi részeken meg a magyarság el is veszik és nem is, a kettős identitás válik dominánsá, mivel ez lesz a legkifizetődőbb. Tehát, hogy az immár horvát, szlovén, osztrák lakosok őrzik magyar származásuk örökségét és a magyar identitású lakosok is érdekük szerint tartoznak hol ide, hol oda.

 

De ez már erősen OFF, amúgy is csak a nacionalizmus miatt került elő az egész téma.

Előzmény: M.Zoli (23380)
urál Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23421

Egy fejlett urbánus kultúrát annak több mint fél évezredes emlékeivel együtt. Erdély kiürítése nagyobb érvágás volt a német kultúrának és népnek, mint Kelet-Poroszország cakk-um-pakk Danziggal együtt! A székelyek csak egy a síkságtól elmaradott hegyvidéki rurális kultúrát hagynának maguk mögött és néhány városi lakótelepet. Mindkettő könnyen reprodukálható Magyarországon egyszerűsége végett.

Előzmény: Törölt nick (23383)
M.Zoli Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23420

Udv.

 

"Ami veszélyt rejt magában a dolog, ha kialakulnak nagy zsoldos szolgáltató cégek, mert azok önálló hatalommá válhatnak"

 

Ezt nem mult idoben akartad mondani? Mert ugy nez ki. Tedd fel magadnak a kerdest, hogy ha Irakban eldol a helyzet vagy igy, vagy ugy, mondjuk jon 2008-tol egy demokrata elnok aki kivonul, akkor az a tobb 10 000 zsoldos, es az oket foglalkoztato cegek ( evente tobb milliard dollar, de inkabb tobb 10 milliard bevetel ), mihez kezdenek? Egyik valoszinu helyszin ahova mehetnek Darfur, es vagy Szomalia, jelen allas szerint. Az meg teny, hogy nekik az az erdekuk, hogy legyen elfoglaltsaguk.

 

Udv.

Előzmény: Némedi László __ (23414)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23419

"na nem minket és a Nato országokat"

 

Miért? Melyik ország gyengébb nálunk?

 

 

Előzmény: Némedi László __ (23414)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23418

Igen Laci, erre utaltam!

   Szerintem aki "A Magyar Honvédség megsemmisült" topikra lép, annak kötelezővé kellene tenni az ÁSZ jelentés elolvasását, mert attól kezdve azt is tudja, hogyan semmisítik meg. Ebben írják le, milyen erőltetett ütemben készültek a csapatoknál a tankmosodák, hogy készen álljanak arra a pillanatra, amikor felszámolják a hernyótalpasokat.

   Az általam hivatkozott létszámokat az 5.számú melléklet tartalmazza.

   Erről az ÁSZ jelentésről nyilatkozta Iváncsik, hogy az utóbbi évek leghizelgőbb ÁSZ jelentése. Nem ír többet a 26. oldalon, mint azt, hogy a Juhász féle reform születése pillanatában elveszítette minden realitását. Kérdezem, milyen akkor a kedvezőtlen jelentés? Ez írja le, hogy a majd két év alatt kiizzadott tervet a nyári szabadságolások idején egy n+1-ik osztályvezetőnek kellett "visszaterveznie" 5 nap alatt a pénzelvonások miatt.(34 o.)

 gyula 

Előzmény: Némedi László __ (23404)
Big-B Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23417
Digital Woodland? Szerintem nem rossz, sőt nagyon is jó.
Előzmény: Gyöki II (23413)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23416

hátha vannak benne érdekesek:

 

http://mmpbooks.biz/books/g4103/g4103.htm

Némedi László __ Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23415

az adminisztráció minden kis résen képes behatolni, és mindent feltöteni, elárasztani

 

(a mondatod tényleg szép :))

Előzmény: kovacsgyula44 (23412)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23414

ez egyébként elég régóta mocorog. Miért a nemzeti honvédségek harcoljanak, amikor a Nato országok zsoldosokat is meg tudnának fizetni. Az ő veszteségei nem jelentenek politikai problémát otthon.

Amerikaiak félig-meddig csinálják Irakban (Blackwater,stb).

 

Ami veszélyt rejt magában a dolog, ha kialakulnak nagy zsoldos szolgáltató cégek, mert azok önálló hatalommá válhatnak, kisebb országokat könnyen lenyomnak (na nem minket és a Nato országokat). Kisebb ilyen csapatok (pl francia ráhatásra) ugye tevékenykedtek Afrikában (pl most halt meg az egyik ilyen vezető vagy egy-két napja). Vagy pl belőlük könnyen lesznek szakképzett terrorista csoportok, vagy azok támogatói (mert ugye számukra a pénz beszél). (itt félig példa is lehet az al-Kaidához hasonló csoportok, akiket hajdanán a CIA pénzelt)

 

a honvédeink érdekében én elfogadnám, de a világ veszélyeztetettségét jelentősen növeli, ha egy csomó ideológiától mentes zsoldos keletkezik, akiknek kell a betevő falathoz mindig egy új háború... (a honvédeink ellennének a békében is :))

 

 

Előzmény: Éhesló (23410)
Gyöki II Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23413
Az MH BHK Ellenerő századának egy eszköze, idegen festéssel, hogy jól megkülböztethető legyen.
Előzmény: Big-B (23409)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23412

Harpet79!

   Hosszú! Röviden: adott egy állománytábla, hozzá meglévő létszám. Csapatoknál általában kevesebb, központi szerveknél általában több a meglévő, mert ott valami miatt mindig létszámok "ragadnak benn". A következő évre költségvetési létszám készül. Ez tükrözi a vezetés szándékát, és a változtatás módját is: összevonjuk a polgári és katonai titkosszolgálatokat, a ZMNE-t átadjuk az oktatási minisztériumnak, stb. Ez törvény, ezt végre kell hajtani. Ki kell dolgozni az új állománytáblákat, személyi beszélgetés keretében fel kell tölteni az új állománytáblának és mostmár a költségvetésben meghatározottakkal azonos létszámot, a felesleget el kell bocsátani a rekonverziós szabályok szerint. Csapatoknál ez áprilisra szőr-bőr kész. A tényleges a csapatoknál sem fog egyezni, mert szerződésesekre mondjuk létszámstop van, a lökött tiszthelyettesek meg kihasználva a személyi beszélgetés adta lehetőségeket kétszer annyian szerelnek le, mint amit az okosok elhatároztak.

   A központi szerveknél eleve jelentős létszámfelesleggel indul a procedúra. Amíg a csapatoknál 0 felé tendál az érdekérvényesítő képesség, addig a központi szerveknél azért vannak ám összefonódások! Ha az én pártom győz a legközelebbi választásokon... Tettem én a pártomért annyit... Tudod ki a keresztlányom unokahugának a nagybáttya?...stb. magyarul, még a törvényt is képesek űberelni, rendre elszabotálják a reformokból származó előírások végrehajtását. Nehogy má' most számolják fel az egyetemet amikor volt üdvöskénk lesz az államtitkár! Ha a hárombetüsöket is beolvasztják a polgáriak közé, akkor a kommenistáknak már titkosszolgálatuk sem marad, nehogy má'!

  Így aztán a központi szervek minden racionalizálás tüzéből főnix madárként megújúlva szárnyalnak egyre magasabbra. (Ez azért egy kurva jó mondat a végén)

 gyula 

Előzmény: Törölt nick (23392)
Big-B Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23411
Erről már tegnap volt cikk, miszerint orosz vállalatok adnának légiszállítási kapacitást és személyzetet.
Előzmény: Éhesló (23410)
Éhesló Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23410
Privatizálja a NATO az afganisztáni háborút
2007-10-16. 12:05:51

Privatizálja a NATO az afganisztáni háborút német sajtóértesülések szerint. A Financial Times Deutschland (FTD) kedden brüsszeli forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szövetség elsősorban a közép-keleti ország ostromlott déli körzeteiben harcoló csapatainak jobb ellátása, illetve mozgatása érdekében külföldi magánvállalatok bevonására kényszerül.

A NATO Katonai Bizottságában erről az idézett források szerint már megállapodás jött létre. Jelenleg a 26 tagállam nagykövetei tárgyalnak a terv realizálásáról, amelynek keretében eddig szigorúan katonai feladatok ellátásával magáncégeket bíznának meg.

A terv - mint az FTD rámutatott - megerősíti, hogy a szövetség egyre nagyobb nehézségekkel küszködik az afganisztáni békefenntartásban. A nemzetközi biztonsági erőkben (ISAF) szerepet vállaló országok többségében a lakossági ellenállás miatt mind nehezebb a szolgálatot teljesítő katonai kontingensek mandátumának meghosszabbítása, s ezzel párhuzamosan egyre több fővárosból érkezik elutasítás pótlólagos katonai eszközök küldésével kapcsolatban is.

Így például néhány héttel ezelőtt Németország, Spanyolország, Franciaország, Törökország és Görögország visszautasította azt a NATO-kérést, hogy sürgősen küldjenek szállító helikoptereket Afganisztánba.

Ezt követően körvonalazódott az az elképzelés, hogy külföldi magánvállalatokat vonjanak be a hadműveletek logisztikai segítésére. A források szerint a lehetséges cégek kiválasztásáról, a konkrét feladatokról és a finanszírozásról kezdtek tárgyalásokat a tagországok nagykövetei. Ami az utóbbit illeti, bizonyos, hogy a költségterhek jóval nagyobbak lesznek, mint ha a szóban forgó igényeket katonai felajánlásokból elégítenék ki. A napirenden szereplő tervezet azt indítványozza, hogy a kiadásokat osszák el az ISAF-misszióban részt vevő országok között.

A NATO egyik szóvivője a tekintélyes német politikai és üzleti napilapnak azt nyilatkozta: a tervben nincs semmi kivetnivaló. Logisztikai feladatok magáncégek által történő ellátása részét jelenti a korszerű hadműveleteknek - tette hozzá a szóvivő. AZ FTD szerint véleményét több magas rangú NATO-tiszt nem osztja, tart ugyanis a magáncégek katonai téren való megbízhatatlanságától, illetve felkészületlenségétől.

(Duna TV)

Big-B Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23409
No és a festése?
rellé Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23408
Az hogy használják!!!!!!!!!
Yoshi Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23407
mi furcsa azon a tornyon?
Előzmény: belic (23406)
belic Creative Commons License 2007.10.16 0 0 23406

Hello!

 

A torony.

 

Bel

Előzmény: Big-B (23405)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!