Amennyiben másképpen van feltüntetve akkor érvényes a következő kikötés:
Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely a szavatossági jogoknak a törvényben meghatározott sorrendjétől a fogyasztó hátrányára tér el.
A jótállási idő a tényleges teljesítéssel kezdődik. Előfordul, hogy a tényleges teljesítés időpontja különbözik a szerződésben megjelölt határnaptól, vagyis a kötelezett a szerződésben megszabott időnél korábban vagy későbben teljesít. A jótállási kötelezettség kezdete a tényleges teljesítés időpontja. Ellenkező álláspont érvényesülése esetén, ha a kötelezett előbb teljesítene, ez azzal a hátránnyal járna a számára, hogy a jótállási kötelezettsége a két időpont közötti időtartammal meghosszabbodnék. Késedelmes teljesítés esetén pedig a jogosultat érné hátrány, ha a késedelemnek megfelelő időtartammal megrövidülne a kötelezett jótállási kötelezettsége.
"A törvény szerint,a teljesítés az az időpont, amikor az áru vagy szolgáltatás a másik fél vagyonának részévé válik vagy nála realizálódik."
es a kia valahol leirta, hogy az altala (onkent) vallalt 7 eves gari a magyar ptk szerinti teljesitestol kezdodik? nem irta le.... nyilvan a jogszabalyban eloirt gari/szavatossag mas teszta, de most nem arrol van szo...
A KIA mondhat amit akar, a törvény rá is vonatkozik.
A törvény szerint,a teljesítés az az időpont, amikor az áru vagy szolgáltatás a másik fél vagyonának részévé válik vagy nála realizálódik. Lehet ez az áru birtokbaadása, mikor a vevő ténylegesen hatalmába veszi az árut (pl. kezébe adják, becsomagolják, kulcsait átadják, leszállítják és az ingatlanában elhelyezik stb.), az átadás-átvétel, mikor a felek kölcsönösen ellenőrzik az áru, szolgáltatás megfelelőségét, különféle vizsgálatoknak, próbáknak, teszteknek vetik alá, és a végén a megrendelő használatba veszi az árut vagy szolgáltatást, vagy egyszerűen a szolgáltatás használatba-, igénybevételével (pl. étel fogyasztása az étteremben, pénzfelvétel a bankszámláról, műköröm készíttetése a pedikűrösnél, fejesugrás az uszoda vizébe).
A teljesítés időpontját elsősorban maga a szerződés, annak hiányában az egyes szerződésekre vonatkozó Ptk.-szabályok, illetve ha ezek nem alkalmazhatók, a Ptk. kötelmi jogának általános részében rögzített rendelkezések határozzák meg.
A teljesítéssel kapcsolatosan a gyakorlatban rendkívül fontos, hogy annak megtörténte vita nélkül igazolható legyen. Erre szolgálnak a szállítólevelek, fuvarokmányok, teljesítésigazolások, átadás-átvételi jegyzőkönyvek, a fizetési és pénztárbizonylatok, nyugták, melyek kiállítására és a másik szerződő féllel történő ellenjegyeztetésére, leigazoltatására mindenképpen törekedni kell.
A Vámhivatal állított ki olyan papírt miszerint (2008-06-12 -én)eddig az autó nem volt forgalombahelyezve. A garancia meg 03-31-től van az autónak. Átadás előtt 06-17-én átnézték a szervizben az autót 0km ez van a szervizkönyvben, akkor valójában már 6Km volt (rendeléskor láttam de nem számottevő különbség)Átvételkor 7Km. Átvételi papíron meg 28588Km! Ezt sajna akkor nem vettem észre utólag meg hiába reklamálok max ha megdönthetelen bizonyítékom lenne akkor talán lehetne vmit kezdeni. Elméletileg első forgalomba helyezés 06.18!
Szeptembertől, az SW megjelenése óta van 7 év gari. A garancia az országbaéréssel kezdődik. Kaphattál volna nagyobb kedvezményt (és egy kis tájékoztatást), bár nem tudom milyen paraméterekkel rendelkezik a kocsid.
sziasztok forumtársak vettem egy usb-s adathordozot de nem játsza le a rádio a rajta lévo zenéket nem ismeri fel a szervizbe beraktuk az usbt egy másik uj ceedbe ott rendessen mukodott ugyhogy lehet hogy csere lesz belőlle valakinek cseréltek már rádiot valamiér?A másik dolog amitöl elszállt az agyam hogy milyen pofátlan kereskedések vannak tavaly sietössen 1 hét alatt hitellel vettem meg az automat julius 3.án a szerviz garancia könyvet aláirtam átvételnél és utánna tüztem külföldre dolgozni egyböl most láttam egy matricát afüzetben ahol a garancia kezdete febr.22 4és fél honappal korábban mint ahogy átvettem felhivtam a kia hungaryt és a kereskedést a kiánál nem tudtak segiteni azt mondták a kereskedést kell megkérdezni talán ezért kaptam rá200 e kedvezményt a listaárbol én meg ugy gondolom azért hogy ott vegyem meg az autot nálluk és én uj autoként vettem még naiv voltam nem láttam agarancia kezdetét jelzö matricát a kereskedés azt mondta hogy ez teljessen normális ez nem sok eltérés ott állt az auto aszalonban (vagy kikötött orával volt tesztauto)ezt már sohasem tudom meg a másik dolog amit nem értek miért bünteti a kia akorábban vásárlokat 5 plusz 2 év garival az év végétöl 7 év nekünk is ugyanaz az autonk van vagy nem?ha van kommentár szivessen olvasnám öket
"Az érdekesség az, hogy ezt a pattogást behúzott állapotban csinálja, ha kihúzom, akkor csönd van"
ez ki fogom figyelni, mert nekem fogalma sincs hogy melyik allapotban pattok, kihuzva, nemkihuzva, vagy is-is, aztan ha megyek idoelotti olajcserere, akkor majd megemlitem...
Nekem recseg a kormány műanyag borítása nagy melegben a rádió/tempomat kezelőszerveinél, ha megnyomogatom vagy ha a kormányt erőteljesebben tekerem (kapaszkodok bele). Ezt orvosolták neked?
Nekem is pattog, február elején bejelentettem, megrendelték és azóta is jön... Rendszeresen hívom a szervizt, múlt hét pénteken jutottunk el oda, hogy elvileg a csomag feladva, azaz úton van. Ennyi idő alatt gyalog megjártam volna, akár Koreát is...
Az érdekesség az, hogy ezt a pattogást behúzott állapotban csinálja, ha kihúzom, akkor csönd van.
A vezető oldalon a kormány, kijelzők tájákáról egyenletlen úton erős pattogás hallatszik, tipikus műanyag hang. Ez már nem nyüszögés, hanem egyértelmű pattogás. Hónapok óta keresem a zaj forrását, de nem találom.
Van tippetek ?
Egy hete fordult elő először, hogy autó leállít, kulcs kivesz,( nagyon könnyen, kattanás nélkül) a LED-es gomba nem villog, a távirányítóval nem zárható az ajtó.
Újra indítás, némi járatás után magához tért. Azóta még egyszer csinálta ezt.
sőt a legjobb az lenne ha kiveszem a kulcsot akkor teljesen sötétbe borulna a világ! még a bekapcsolva fejeltett beltér világítást is kinyomná, anélkül, hogy csipogna! persze füleit + ablakokat meg felhúzná! nemértem, hogy erre a gyártók miért nem gondolnak mint alap!
szerintem ez tök jó dolog! engem idegesít mikor csipog a az autó "világítás világítás világítás"! akinek meg hiányzik barkácsoljon bele egy zümmert! :)
Amikor hazavittam az autót, nekem is ez volt az első, hogy afrancba, ez meg miért nem csipog !
Aztán úgy hozzászoktam a magától lekapcsoló világításhoz, hogy télen egyszer kapcsoltam le, amikor egy haveromra vártam. Ő szólt, hogy kéne valami fény :)
Így van. A motor leállítása után lekapcsolja a fényszórókat, csak a helyzetjelzők világítanak. Ha kihúzod a kulcsot, a helyzetjelzőket is lekapcsolja. Nincs szükség gongatásra a világítás miatt.
Az egyik népítéletben azt olvasom, hogy aszongya "Negatív: szétgongatja a fejed, ha nem kapcsolod be az övet, akár 1km-re is, persze azért nem szól, ha rajtahagyod a világítást, vagy bennehagyod a kulcsot."
Bekapcsolt világításnál nem ad figyelmeztető hangot?? Létezik ez?
Köszi az infókat, most megnyugodtam. A fejtámlám (LX Plus) valóban aktív, nem lehet kivenni, műanyag a hátlapja és ha jól megütöm az üléstámlát akkor előremozdul a fejtámla. Azóta már kiderült, hogy a motor is vezérmű láncos.
Továbbá tettem lépéseket, hogy utólagos megrendelés után be lesz építve a műszerfal világítás tompitó potenciometer.