Nem tudom 50 fokon mennyi ideig kell aszalni. A három napot a nap 24 órájában értettem, 40 fokon. Én az első nap után éjszaka szünetet tartottam. Ha 2 nap alatt megaszaltam, nálam csersavas maradt. nem nagyon, fogyasztható volt, de éreztem. neked is ki kell kísérletezni.
Kemény állapotban vékonyan meghámozom, kb 3-5mm-es szeletekre vágom. A tapasztalat fogja megmutatni, neked hogy válik be.
Én a 40 fokot azért javaslom, sőt szünetet is tartok aszalás közben, hogy minél lassúbb legyen az aszalás. Én mást sem aszalok magasabb hőfokon, kivéve azt ami amúgy is hőkezelve lesz fogyasztáskor. Pl. paradicsom, gyógynövények. Azért, mert igyekszem megtartani a gyümölcsök élő enzimeit. Úgyis nagyon sok hőkezelt, élettelen ételt eszünk. Ugye köztudott, hogy a nyers, élő ételekkel az életet, a hőkezelt halott ételekkel az elmúlást tápláljuk. :)
Első aszaláskor csersav maradt a szeletekben mert 2 nap alatt megaszaltam. Zotya papa javasolta hogy lassabban aszaljak alacsony hőfokon, így távozik az összes csersav. Kipróbáltam hogy 3 nap alatt legyen kész, és bevált. Te is majd kisérleztezd ki, neked hogy jobb.
Villanytűzhelyen akár 25, 50 c fokot is be tudok állítani. Paradicsomot próbáltam aszalni 50 c fokon és tűrhetően sikerült.
A kérdésem már csak az, 50 c fokon:
kb mennyi ideig kellene aszalni, héjastól vagy héj nélkül, kb 1-1,5 cm vastag szeletek legyenek-e és milyen állagú legyen a leszedéskor (még fán van és kemény, de a színe jó).
Lehet sütőben aszalni. Csak egy olyan sütő kell hozzá, ami tud megfelelően alacsony hőmérsékletet tartani (pl villanysütő, vagy nagyon visszafojtható gáz), és egy fakanállal ki kell támasztani résnyire az ajtaját.
Én régen aszaltam sütőben. Macerásabb, meg valószínű gazdaságtalanabb egy célgépnél.
Ha be tudod állítani a sütőt 40 fokra, és egy fakanállal kitámasztod résnyire az ajtaját, biztos jó lesz. nagyon finom elhiheted, száraz, de nem kemény, hanem omlós, könnyen rágható az állaga. Ha nem érné meg Zotya papa se foglalkozna vele sok éven át. Én idén sajnos nem készíthetek aszalványt mert kitoltam a nagyobbik fámmal, így csak 4 kilónyi termésem lett.
Aszaljad Gyula! Megéri, nagyon finom, és különleges csemege. Zotya papa több kilónyit szokott megaszalni, húsvétig is eszik. Rendkívül egészséges, rengeteg ásványianyagot és vitamint tartalmaz, és vegyszermentes gyümölcs. Vétek elajándékozni, mert más úgysem értékeli amennyire kell.
Csak alacsony hőfokon, lassan aszald! Így lesz finom, csersavmentes.
Tavaly én is pincébe raktam, de közel egy hét után kezdett meglottyadni az egész.
Tavaly megvártam, hogy alaposan érjenek be.
Lehet nem kellene megvárni a teljes érést?
Már most le kellene szedni?
Sajna én nem tudom a pincében a lehűlést felgyorsítani, esetleg van egy nagy használaton kívüli hűtöm a pincébe, azt több sorban be lehetne pakolni.
Ha leszedem és pincébe rakom, ahol nekem is kb 10 c fok van jelenleg, egyenként papírba csomagolnám és szellősen raknám ládába, talán el áll kb 2 hétig.
De ketten vagyunk rá és nem fog elfogyni, megy pocsékba.
Láttam ezen fórumon az aszalt gyümölcsök tömegét, de nem tudom a képek alapján megítélni, hogy az íze elfogadható, majdnem finom, finom, vagy fantasztikusan zamatos.
Ezért gondoltam sütőben aszalni, de ezek szerint ilyet még senki nem csinált, nincs tapasztalat.
Segítségeteket szeretném kérni, sok éves olvasótok vagyok.
Sokszor írtatok kakiszilva aszalásról, de frissen szeretnék infót kérni tőletek.
Hosszú éve szépen terem egy Diospyros kaki 'Vaniglia' fácskám, anno még Bene úrtól sikerült beszerezni.
Az utóbbi évekbe a termés mennyiségével volt problémám, nem tudtam mit kezdeni a számomra túl sok gyümölccsel.
Tavaly is ettük egy darabig, majd a pincében tároltam, majd a nyakunkra rohadt, és nem kis mennyiséget dobtam kukába.
Kérdésem: Nincs aszalóm, így sütőben érdemes aszalni?
Milyen az íze aszalás után, elfogadható, vagy esetleg finom? Hallottam véleményt arról is, hogy nem jó az íze.
Hogy lehet aszalás nélkül kb 1 hónapig a fogyasztását pincei gyümölcs tartásnál kitolni?
A szomszédom szerint (neki csak véleménye van, de Kakisziva fája nincs) már most, alig-alig érett állapotban kellene leszedni, a pincébe karton (vagy fadobozba) rakni és egyenként papírba becsomagolni.
Vagy menjen közel 30-40 db a kukába?
Előre is köszönöm a véleményeteket, esetleges ötleteteket.
Jiro: fiatal kis faként túlélte a 2017-es januárt (-20 fok), igaz törzsről hajtott újra, így most lényegében négy éves és idén termett először 20-22 méretes gyümölcsöt (rengeteget eldobált). Jelenleg kb 2,5 méter magas, és elég sűrű ágrendszert fejleszt, ezért kicsit ritkítom. Nagyon jó ízű, fáról fogyasztható, nulla csersav. Növényvédelmet nem igényel, mérsékelten öntözöm. Plusz nagyon szép levelei is vannak, így diszítőértéke sem elhanyagolható.
Gondolom sokakat érdekel az, hogy mi történik a be nem érett zöld gyümölcsökkel.November elején szedtem le ezeket a zöld Costatákat.A 2011. év ilyen volt a gyümölcsök nagy része nem sárgult illetve nem érett be.Az utolsó kép a mai napon készült. a kakiszilvák ilyen állapotúak. Ugyan besárgultak, némelyik már kezd rothadni. Élvezeti értékük igen gyenge.Ezzel azt szerettem volna bizonyítani, hogy a gyümölcsök ugyan hosszú idő alatt besárgulnak és bepuhulnak de csersavasak maradnak, kissé édesek de szerintem fogyasztásra alkalmatlanok.A lényeg: csak sárga esetleg 2/3 részig sárga gyümölcsöket szüreteljünk le.Ez a megállapítás nem vonatkozik a keményen édes fajtákra amelyek zöld vagy félig sárga állapotban is fogyaszthatók.
Végre annyit termett a Guangzhou /45 db/,hogy fogyasztásra és lekvár készítésére is tellett. A tavaszi rendkívül sok gyümölcshullás ellenére elégedett vagyok. Tegnapi napon kétféle képen, krumpli nyomóval szétnyomva és turmixolva főztünk lekvárt.1,5 és 1,5 kg.Fantasztikusan finom.Mindkét esetben natúr lekvár készült.Azért ilyen kis adagokba ,nehogy egyszerre megegyünk egy nagy üveggel:D
Elég szépek ezek. magam részéről nem is kellene hogy nagyobbak legyenek. Sőt. Fele ekkora is megfelelne. Könnyebb felvágni, és hamarabb elfogy 1 db.
Ahogy megláttam kezeidben a csodát, mindjárt rákerestem, találtam is 3 hazai helyen vetőmagot. Szállítással együtt elég drága, de lehet hogy tavasszal teszek egy próbát mert nálad nagyon tetszik. Remélem finom lesz és megérte a helyet foglalni vele. Nálam kicsi a hely, de talán 2 szemnek szorítanék.
Tök mag olasz rendelésből.Most kezdtem el még ki kell tapasztalni a termesztési technológiát.Maga a tök nem érte el az 5 és 10 kg-t.A nagy szárazság ellenére ez is valami.Októberbe megkóstoljuk. Kicsit még érjenek.