Tényleg át kell rágnom magamat az egyes megoldások előnyein, hátrányain. Beütve a keresőbe a függöny szót, jószerivel nincs is képtalálat a klasszikus karnisra. Úgyhogy tudom, valószínűleg ilyet fogok csinálni. :)
rferi nagyon rátapintott a lényegre, hogy miként is akar a kereskedelem megfosztani bennünket az önállóságtól az ipari instant megoldásaival.
Tavaly egy rakás lakástextíliát fotóztam egy cégnek, úgy volt, hogy a függönyökkel folytatjuk, aztán az pont elmaradt... De őket nem biztos, hogy meg akarom kérdezni, mert ők abban jók, amit éppen a divat diktál.
"Karnist takaró díszlécet nem akarsz?"
Lehet, hogy a fogalmakat én nem jól használom, karnisnak azt a megoldást nevezem, ami keresztmetszetét tekintve egy L alakú profil és mondjuk egy sínben futnak a csipeszek. Amikor egy rúdon futnak a karikák, azt nem karnisnak mondanám, hanem valami másnak. De a lényeg az én olvasatomban, hogy vagy megmutatjuk a "csomópontokat" vagyis magát a függöny függesztését, vagy eltakarjuk azt valamilyen takaró elemmel. Elvileg én a megmutatás pártján vagyok, de itt, azt hiszem, inkább a takarást választanám. Ebben benne van az a tapasztalat is, hogy előző lakhelyemen megörököltem a mennyezetre szerelt sínt takarás nélkül és egyszerűen nem volt szép. Majd gondolkodom rajta, az is elképzelhető, hogy a fő hordozó egy "vak" karnis lesz, amit akár mozdítható módon takarnék el egy "dísz" elemmel. (mondjuk valamilyen szép fával) A lényeg, hogy a függöny mozgatásának mechanikája jó legyen, könnyen járjon, ne akadozzon. Most azt is tisztáztam magamban, hogy kell egy fényáteresztő, ami engedi a kilátást, és a sötétítő csak annyira legyen "sötét", hogy este ne nagyon lássanak be. Lesz valamilyen spaletta-szerű megoldás is, hogy mondjuk vetítés esetén nappal is tudjak sötétet varázsolni.
én a sínes behúzószalagos megoldásnak vagyok nagy barátja, ott előre megvannak a ráncok, nem kell igazgatni, és a mosás is egyszerű, csipeszestül megy a függöny a mosógépbe.
Ezeket azért hozták trendbe, amiért nálunk is terjed a helovín, meg a valentinnap: nem lehet otthon megcsinálni, de jó sok pénzért ők megoldják nekünk.
Ellenben egy csipeszes karnist felrak apuci, arra meg még a kölök is fel tudja csíptetni a nagyi pedálos varrógépén simán csak beszegett függönyanyagot.
Nagyon nem konnyu a fuggonyozes... vannak ahol nem tudom elkepzelni, van ahol a hianya lenne elviselhetetlen. No meg a tisztithatosaga...
Rajottem, hogy regimodi vagyok, szeretem a karnist. Nem akarom latni sem a karikakat, sem a csipeszeket a fuggonyon. Mostanaban divat a nagy karikas - benne az anyagban, es nem vagyok meghatotva tole, bar ha el van huzva a fuggony, nem nez ki rosszul.
Ezek meg egyaltalan nem praktikusak - hacsak nincsenek a karikak hajtasokra rakva.
Ez a betuzos tufele nagyon uj volt nekem, es nem szerettem, nem is fogom.
Marad a karnis, mogotte fuggonyrud, rajta, bebujtatva a fuggony... de... ha valaki nagyon pedans az el tud jatszadozni a redokkel... :))
Ebben nem (sem) tudok okosat mondani, mert nálam, ha meg lehet oldani és nincs alatta ezt kizáró bútor, akkor a radiátor ellenére a földig ér a függöny.
Az IKEA-s karnisok amúgy elegendő távot tartanak radiátor takarására is.
Az egyszínű függönyeimmel én is elvagyok, de a mintásak... - képesek egyik pillanatról a másikra idegesítően zavaróak lenni, igaz, néhány évet kibírnak. Épp ezért a régi házban a konyha volt az, ahol be mertem vállalni az extrább aktuálisabb divatot követő mintát, mert ott csak egy ablak volt, de a nappaliban 3 ablak (földig függönyözve) és 2db kétszárnyú teraszajtó már merész vállalkozás lett volna :)
Nagyon nehez a jo fuggonyt megtalalni - es nagyon dragak... festenem a nappalit, es az uj szinhez nem menne a regi fuggony, aminek semmi baja, kb 15 eves es mar nem annyira tetszik, mint amikor vettem... igaz, nem pontosan ezt szerettem volna, de nem volt mas valasztasom.
Van ket olyan helysegem, ahol csak rolok vannak... ott tartozkodom a legtobbet, es szeretek kilatni a kertre. Viszont... azt nem szeretem ha masok meg belatnak, kell a lehetoseg arra, hogy ugy tudjak besotetiteni, hogy ne lassanak be - de en ki tudjak latni... meg a feny... ebben a hosegben sokat szamit a besotetitett szoba - tovabb tartja a huvost. Meg. Nem szeretem a teljesen sotet szobat.
Igy aztan talaltam olyan rolokat, amiket ugyesen keverek a hazban, hogy minden helyseg megtalalja a megfelelot...
"Érdekes, nekem mostanra sok függönyözés után teljesen mások lettek a fontos szempontok:"
Nem tudom, én nem érzem másnak a szempontjaidat, sőt! Éppen azért próbálom végigzongorázni a lehetőségeket, hogy aztán a sok felmerülő szempont alapján ki tudjam zárni az engem nem érintő megoldásokat. Például most nagy divat okosotthon címszó alatt, hogy gombnyomásra működnek a függönyök. Nagyon kényelmes megoldás, akár "magától" előre megadott időpontban jönnek-mennek a függönyök, de úgy vagyok vele, hogy ha 50 éven át tudtam a függönyöket igény szerint húzni-vonni, akkor inkább maradnék a hagyományos megoldás mellett két okból: 1. elég drága a sok elektronika
2. csak idő kérdése, hogy elromoljon (és elavuljon)
Tehát én most, anélkül, hogy alaposan végiggondoltam volna, két járható utat látok (vélek):
1. készítenék fából valami saját tervezésű karnist, hozzá valami klasszikus sínt (fémet? műanyagot?) (tehát, amit a szüleim, nagyszüleim is használtak) és aztán jöhet a függönyvarrás
2. vagy veszek készen függönyöket (ikea, jysk, möbelix, stb. - mindig vannak itt-ott komolyabb leárazások) és akkor igazodom az ilyen függöny megoldásaihoz, ami mostanság jellemzően(?) a saját anyagából varrt füleket jelenti.
Néhány hete vettem egyébként néhány függönyt, amit nem tudtam otthagyni egy 75%-os leárazásnál... azok mennek egy kevésbé frekventált helyre (van 10 ablakom, nem számolva a spájz és fürdőszoba ablakokat) de van három ablak, amit szeretnék szépen és jól megoldani.
De még azt sem látom át tisztán, hogy a földig érő függönyök mennyire rontják az ablak alatt lévő radiátorok hatásfokát? Vagy ne érjen a földig? - de nem túl szép látvány a sok radiátor és cső. A kész függönyök meg mind hosszúak eleve. A radiátor miatt viszont eleve 13cm-rel kellene eltartani a faltól a függönyt. Most nézem az ingatlanos fotókat, hogy az előző tulajnál mi volt, és bizony nála csak párkányig érő fényáteresztő függönyök voltak. Nem is értem, mert a szomszéd (10m-ről) nagyon belát...
Én csak a nappalibeli 'sötétítő' (igazából csak dísz)függönyt cseréltem párszor, de a mostani sima feketét biztos nem fogom. Máshol nincs is sötétítő, de hát ez kis lakás. (És mindenhol redőny van, sőt a hálóban még egy fénykizáró róló is pluszban.) A belátás-elleni függönyök meg mindenhol nagyon egyszerű áttetsző anyagból készült mintátlan lap- vagy ablaktáblafüggönyök, minél kevésbé műszálasnak kinézőek, nincs miért cserélni őket. A nappalibeli 3 db. 70cm széles lapfüggöny egy kész IKEA-függönyből lett varratva ott náluk, teljesen jó árban csinálták meg. Persze ez azóta változhatott.
Érdekes, nekem mostanra sok függönyözés után teljesen mások lettek a fontos szempontok:
- a függöny alapanyaga nagyon drága
- a függöny megvarratása szintén piszok drága (otthon macera és/vagy időigényes),
ezekből következik, hogy hatszor meg kell gondolni, milyen a függesztőrendszer és a minta, mert mi van akkor, ha megunja az ember a választott textilt?!
Nekem nagyon klassz IKEA sínrendszerem van - ám az a vásárlás óta megszűnt, nem árulnak hozzá akasztót sem, a régi akasztók pedig mostanra "kikoptak". Ehhez varrni kellett a függönyt.
Nagyon nem szeretem a rúdkarnist, de már bánom, hogy nem azt tettem fel, mert piszok jó kész (bújtatós) függönyöket látok azóta is itt-ott, vállalható áron, és az egész helyiség hangulatát könnyen meg lehetne változtatni azokkal gyorsan.
Egy sínrendszerre varratott függöny dúsan ráncolva nehezékkel az alján nyilván elegánsabb és könnyebben mozgatható, mint egy rudas, de utóbbi hátrányát szerintem szépen ellensúlyozza a variálhatósága.
Költözés után vagyok és függönyöket kellene majd produkálnom a mostani ideiglenes helyett. Ott tartok, hogy elkezdtem számba venni a különféle függöny függesztési megoldásokat. Én persze az ilyesmit hajlamos vagyok túltudományoskodni, vagyis hosszasan mérlegelni, hogy a különféle függesztési elveknek milyen előnyeik, hátrányaik vannak. Mert sokféle szempont létezik:
- könnyű mozgathatóság
- gyors-lassú
- csöndes-zörgős
- könnyű le-föl-szerelés
- sík-redőzött
- ablak fölött-plafonra szerelve
- teljes sötétítési lehetőség
stb.
Ha valakinek van ötlete, hogy mit érdemes követni vagy mit elfelejteni, azt köszönettel venném. Nem a legutolsó divat érdekel és előnyt élvezhet az, amibe a magam fás és fémes szerszámozottságát kamatoztatni tudom. A konyhába és a műhelyként használt szobámba rolókat vettem, de egyébként "hagyományos" fényáteresztő+sötétítő kombó lenne a cél. (azt hiszem) és egyfajta letisztult geometria, nagymintás "habos-masnis" megoldások kizárva.
( csak nagyon csöndben mondom, az Inforádió és a Klubrádió szerintem hallgatható, az előbbi inkább kormánypárti, az utóbbi ellenzéki, én magam az utóbbit hallgatom sokszor, vannak igényes műsorai mindkettőnek - persze, csak Pesten hallgathatóak)
Nálunk a konyhában pont ez a rádió van, a 70es években velünk jött haza Frankfurtból. Olyan kazetta volt benne, ami itthon szerintem nem is volt soha. Az egész nem működött, amikor anyám nekem adta, de persze DN megcsinálta.
És tőlem kapott DN egy vele egyidős rádiót a Vateráról, ami szintén működésképtelen volt, de azt is megcsinálta.
Ezért vannak rádióink. :) Igaz, azt hiszem valahol elrakva megvan még a Sansui rádióerősítőm is, de hát ki használ már olyat. Ja és persze a műholdvevőn is jön ezer rádióadás, de még sosem hallgattam.
Érdekes olvasni a különféle hallgatói szokásokat. Ilyenkor jövök rá, hogy én egy milyen kőkori pali vagyok. Majd minden helyiségre jut egy rádió (tuner, receiver, táskarádió, butatelefonos rádió, stb.) Jószerivel csak Bartókot és Kossuthot hallgatok, (még annak ellenére is, hogy politikai információszerzésre csak nagyon korlátosan alkalmas jó ideje, de ezt hagyjuk most...) Ugyanakkor a Kossuth rádió tematikus műsorai szerintem nélkülözhetetlenek, legalábbis számomra fizikai fájdalmat jelent - általánosítva, leegyszerűsítve - a kereskedelmi rádiók hangütése. Valaki említette a délutáni vallási félórákat, de a délelőtti A hely vagy a Vendég a háznál, vagy a tudományos műsorok, mind nagyon jók és igényesek. Sajnálom, hogy kevesen hallgatják. Ez a közszolgálatiság mércéje (nem a politikai műsorok) Nem a reklám helye de a múltkor vettem egy kis noname kínai rádiót és kellemes csalódást keltett. Csak akkumulátorról működik, ugyanazzal töltöm, mint a telefont. A kis mérete ellenére egészen tűrhetően szól és van egy olyan jó tulajdonsága, hogy egyetlen gombnyomással azonnal rögzíthető (microSD kártyára) az éppen hallgatott műsor. De van mikrofonja is és diktafonként is használható.
Van egy régi rádió, ami remekül működik. Viszont én kizárólag a konyhában, főzés előkészítés közben hallgatok rádiót. Mindegy hogy mit, csak szóljon valami. Erre egy ősi kis hordozható rádió nagyon alkalmas. Most más van már beállítva, de évekig a vallási félórát hallgattam a Kossuthon, mert pont akkor volt mikor főztem. Váltakozva volt, naponta más vallás.:-)
Én rádiót már nem is tudok rádión hallgatni, mert itt a külvárosban olyannyira nincs térerő, hogy csak tortyogva jön egy adó, az, amit nem szeretek.
Ezért is a netről rádiózom, és éppen emiatt valahogy el kellett érni, hogy legyen wifi a melléképületben, mert ha kinn dolgozom, ott szólhat a rádió a netről. Ezért is vettem egy wifi repeatert, amivel le tudom fedni a kertet meg a melléképületet. A nyáron sokat szólt, jó volt.
A radio hianya nem tunik fel - zenet is tudok hallgatni TV-n... A kedvenc zenem meg a szamitogepen, telefonon van, es hangszoron keresztul tudom hallgatni. Jo a csond... foleg reggel a kertben, nekem az a kikapcsolodas, a meditacio, megnyugtat, feltolt...
Nálunk van két díszként működő rádió (egy retro meg egy még régebbi), és a házimozival is lehetne rádiózni, de évek óta nem volt bekapcsolva egyik sem. Az egy darab tévét én vasárnap néztem utoljára.