Keresés

Részletes keresés

bogyó Creative Commons License 2003.03.26 0 0 467
(...) akiknek van fogalmuk némi konfliktuskezelésről (...)

Hát, öcsisajt, te nem sok un. "konfliktuskezelésről" tettél tanúságot... Egy idegenvezetőnél ez nem erény. Ha valaki csúnyán néz rád, elkezdesz vitatkozni vele? Netán jól kiszúrsz a rohadékkal, és otthagyod valahol?

Előzmény: id.vez. (465)
szkati Creative Commons License 2003.03.26 0 0 466
Jártam már Krétán úgy 3 éve szeptemberben, úgyhogy nagyjából ismerem és a fontosabb dolgokat meg is néztük. Idén előszezonban szeretnénk menni, hogy ne legyen annyira hosszú a nyár/ amialatt egyikünk sem mehet szabira/ szeptemberig.
Valahol Aios Nikolas környékére mennénk május 19-én. Nem vennénk csak charterjegyet és szállást helyben foglalnánk. Kapunk, ugye? Milyen az időjárás május közepén, lehet már fürödni? Vagy csak medencében? Van már élet, nyitva vannak tavernák és üzletek? Tehát nem fogunk éhenhalni?
Ha van információd, akkor légyszíves válaszolj!
Előzmény: id.vez. (465)
id.vez. Creative Commons License 2003.03.26 0 0 465
Kedves Mindenki!

Nem készültem visszajönni ebbe a topicba, többek között a primitív, káromkodó, sértegető, és leginkább önmagukat lealacsonyító beszólók miatt, de kaptam egy pár levelet azoktól, akiknek van fogalmuk némi konfliktuskezelésről, kommunikációról, vitapartnerségről, és az eszmecsere alapvető szabályairól, miszerint minden véleményt mindenkor ütköztetni lehet, de egymás sértegetése nemhogy előre nem, de hátra visz.
A bigyókat, vadakat, jorgostraveleket stb. leírtam, de másoknál látom, felmerült pár kérdés, amiben tudok segíteni.

Valóban van katonai bázis Krétán. Görög, NATO, tengeri és légi támaszpont is, az Akrotiri-félszigeten. A repülőterünk is eredetileg katonai reptér, kb. 10 éve adták át részben a polgári forgalomnak.
Mindazonáltal félni nem kell, évek óta semmi gond nincs, szinte észrevétlenül léteznek. Még '99-ben is alig éreztük a jelenlétet, amikor pedig folyt a szerbiai háború.
Néha gyakorlatoznak a repülőik, de ez inkább érdekességszámba megy.
A katonákat nagyritkán kiengedik, akkor úgy viselkednek, mint bármely turista (hiszen azok is).
Én nem hiszem, hogy akármilyen számunkra veszélyes anyagokkal kísérleteznének ott. Akkor nem lenne olyan tiszta a víz, és gazdag az élővilág.
Ha már a biztonságnál tartunk. Egy ilyen bázist kimondhatatlanul őriznek és vigyáznak. Az lesz az utolsó hely, ahová engednek lehullani egy bombát mondjuk.
-------------------------------------------------
Láttam, hogy valaki ingyen ment be KNOSSOSba, nem fizette ki a 6 eurós belépőt. Gratulálok, mert óriási szerencséje volt! Évente egyszer, az őszi hónapokban, általában egy szombatra, vagy hétvégére ingyenessé teszi a Görög Turisztikai Hivatal a régészeti ásatások látogatását. Az, hogy erről nem tudott az idegenvezetője, természetes, mert ezt előző nap este faxolják le a pénztárakba. A fenti nap minden évben más, és célzottan nem hirdetik meg, mert akkor -képzeljük csak el- annyi látogató özönlene aznap oda, hogy megmozdulni nem lehetne. Engem is ért már kellemes meglepetés, a pénztárnál tudtam meg a hírt, és aznap ingyen ment be a csoportom. (visszaadtam az embereknek a pénzt, ha pár rosszindulatú sértegetőt érdekel...)
Az ásatásokról még: a görögök előszeretettel sztrájkolnak. A leleteknél is. Kellemetlen tud lenni, ha az ember 150 km utazás után csak a kaput nézheti meg. Javaslom, hogy tájékozódjunk, már amennyire lehet, mert a sztrájkokat se mindig hirdetik meg.
Azért itt is elmondom, hogy amilyen régészeti ásatásra lehet, tapasztalt idegenvezetővel menjünk el. Mindenki a saját érdekében. Az a plusz 10 euró évek, de már hónapok múlva sem lesz sehol, viszont az élmény megmarad. (és, ha a rosszindulatú sértegetőket érdekli, ennek a 10 eurónak elenyésző része lesz az enyém, annak fejében, hogy teljes erőbedobással órákig folyamatosan magyarázom a látottakat.)
-------------------------------------------------
Sajnálom, hogy nem időben, de azért válaszolok a THESSALONIKI témára. Remélem nem ment el Szilveszterkor a kérdező, vagy ha igen, akkor nem olyan feltételekkel, mint írta.
Bár én már szilvesztereztem ott, és nagyon klassz volt, de a városban laktam, normális, fűtött szobában. Apartman a városban majdhogynem nincs. Az a tengerparton van. Ha az Olympos hegy szóba került, akkor a szállás valószínűleg onnan 80-100km-re, valamelyik üdülőfaluban lehetett. Az üdülőfalu télen elég kihalt és szomorú. Oda nyáron érdemes csak menni.
A tél egyébként szép lehet Thesszalonikiban, Athénban, mert nincs hőség, és tömeg sem a nevezetességeknél. Persze sokat süt a nap, de gyakoriak az esők, és olyankor a levegő nedvessége miatt a csontodig hatol az egyébként kellemes januári +15 fok.

Mára ennyi.
Ha valakinek kérdése van, nyugodtan írjon ide, de még jobb, ha az emailemre teszi, azt gyakrabban nézem.
Csak a szalonképes levelekre válaszolok mindkét helyen.

bogyó Creative Commons License 2003.02.28 0 0 464
Rosszabb vagy, mint egy ut.irod. gyengébb píár szövege, bazz. Mit akarsz te tkp.?
Előzmény: id.vez. (443)
SHReK Creative Commons License 2003.02.26 0 0 463
bocsika, erről nem tudtam... De igazán megfulladhatnának... meg ilyesmi. De ez nem ebbe a topikba tartozik.
Előzmény: kábelbúvár (462)
kábelbúvár Creative Commons License 2003.02.26 0 0 462
Mér, nincs?

http://www.globalsecurity.org/military/facility/souda-bay.htm

Előzmény: SHReK (460)
Norbaja Creative Commons License 2003.02.23 0 0 461
Mivel a NATO déli végvára, ezért talán hihető, hogy nemcsak katonai bázis van ott, hanem még más is....
Előzmény: SHReK (460)
SHReK Creative Commons License 2003.02.23 0 0 460
Hali!

Tényleg lesz amcsi katonai bázis Krétán?
>:|
:(((((

ercsibe Creative Commons License 2002.12.10 0 0 459
Sziasztok!

Bár téli álmot alszik a topic, de megpróbálom, hátha valaki ébren van. Olvastam egy relatíve vonzó ajánlatot, hogy kinn lehet szilveszterezni Thesszalonikiben. (Tudom, nem Kréta, írok a sima Görög topicba is, de ilyenkor kevesebb a válaszok valószínűsége, így ide is írok.) Szóval sorry. Utazás busszal, elhelyezés apartmanokban, azokat ismerjük milyenek. Ill az alábbi megjegyzés:
"Figyelem! Fűtés a görög fűtési szokásoknak megfelelően. Fázósabb vendégeknek ajánljuk, hogy saját takarót vigyenek!"
Ez mit takarhat szerintetek? Mert én még olyan apartmanban nem voltam, ahol lett volna radiátor, és a neten azt láttam, hogy most szombatig este 1-5 fok van, nappal 7-10. Azaz arra már kellene fűtés. No meg a melegvíz. Az is a tetőn lévő napelemekkel műxik. Szóval ez amondat azt jelentheti, hogy aki fázik 5 fokban fűtés nélkül, az vigyen takarót?! Ti el mernétek menni egy ilyen útra? Mert engem csábítana, hogy relatíve olcsón szilveszterkor szánkózhatnék az Olümposzon, de este a forró zuhany helyett hidegzuhany ér... nos az már nem annyirakorrekt.
Akinek van tapasztalata/sejtése/véleménye válaszoljon lécci!!!
Köszi!

ir6 Creative Commons License 2002.10.23 0 0 458
Rég jártam erre, és most nagyon megdöbbentett id.vez. hozzászólása. Ha volt is néhány megjegyzés, ez nem az idegenvezetők cikizéséről szólt. Ami viszont igaz, hogy nagyon eltérő színvonallal találkozhat az ember. Krétán spec. én meg voltam elégedve az oda telepített - egyébként évek óta Heraklionban élő - magyar idegenvezetővel, de pl. amikor megkérdeztük, hogy mikor van ingyenes nap a knossosi palotában és a múzeumben, azt mondta ilyen nincs. Mi nem mentünk fakultatívval, hanem a távolsági busszal, ami fél óra alatt bevitt a fővárosba, és láss csodát, sem a palotánál, sem a múzeumban nem kellet fizetni, hogy miért nem azt azért nem akartam firtatni a pénztárnál. Megjegyzem ugyanakkor volt ott a magyar csoport is, tehát tök ingyen bementek, mi a kirándulás árának kb. tizedéből kijöttünk, s tkp. csak az idegenvezetésért kellett a többieknek a különbséget fizetni. Ilyenkor nem tudja az ember mit is gondoljon. Ha ezt ide beírom, akkor az információ lesz a többieknek, és nem cikizés. Nekem egyébként a leglesulytóbb véleményem az egyiptomi idegenvezetőkkel volt, az erről szóló topicban ki lett tárgyalva a dolog. Szvsz ha az ember teheti menjen inkább önállóan, mert úgy biztos, hogy több személyes élménye lesz, de pl. Egyiptomban én nem mertem volna nekivágni vezető nélkül, viszont az út minden percében éreztük hogy olyan szolgáltatásért fizetünk, amit nem kaptunk meg. Egy busszal mentünk egy kisebb holland csoporttal, akiknek az angol nyelvű - arab - vezetője ezerféle érdekes információt adott át a hosszú buszozás alatt, amit mi megpróbáltunk elkapni, mert a mienk felolvasott egy fél oldalt valami könyvből aztán annyi. Szóval az idengevezető nagyon meg tudja keseríteni a kirándulást, pláne egy olyan helyen, ahova nem igazán tud a többség önállóan elmenni. Ha te nem ilyen vagy, akkor is tudnod kell, hogy van ilyen, s nem kell védeneni azokat, akik egyébként nem érdemlik meg.
marcipannyuszi Creative Commons License 2002.10.08 0 0 457
Voltam gyalog Loutróban!

Szuper!

jorgostravel Creative Commons License 2002.10.04 0 0 456
Bia,
a nagy készülődés után végül hogyan béreltétek az autót? A városban v. a reptéren? Leadni hol kellett? Csak a kiváncsiság...
Üdv!
Előzmény: bia (440)
jorgostravel Creative Commons License 2002.10.04 0 0 455
"Az idegenvezeto azert dolgozik, hogy az utasai eletebol ez az egy-ket het unnep problemamentesen, kellemesen, emlekezetesen teljen el.
Az a baj, hogy ezert penzt kap? "
HEHEHEHEHE és még HIHIHIHI

1. Az id. vez. jutalékot kap minden szervezett túrára befizető utas után.
2. Az id.vez. jutalékot kap a favorizált kölcsönzőtől való autó bérlés után, plusz a le nem alkudott kedvezmény valahány %-a is az övé.
3. A szervezett túrákon az útközbeni pihenőhelyeken történő fogyasztások után is leesik valami. Az ajánlott "olcsó" tavernák,bárok, stb. esetén szintúgy.

TEHÁT:
Az id.vez. érdeke, hogy:
- minél több szervezett útra fizess be, még akkor is, ha igy szinte minden nap reggeltől estig utazgatsz, és a tengerparti nyaralásból hófehéren és hullafáradtan térsz haza...
- rajta keresztül béreld az autót, még ha a piaci ár dupláját fizeted is ki...
- végighajtson a túrákon, ott tartson pihenőt, ahol "ismerik", és a félpanziós utasok hazaérjenek vacsorára...
- ne mondja el, mit érdemes megnézni a környéken, hol a jó strand stb., mert esetleg nem marad időd szervezett úton résztvenni...

Akárkivel, akárhova utazunk igy van:Kréta, Spanyolország, Tunézia - 1kutya.

Úgyhogy kedves id.vez., ha új érdemi infóval nem tudsz szolgálni Krétáról, húzzál el innen a túl önálló utazók topicjából, és csináld csak tovább ügyes kis bizniszeidet. Majd ha ráérünk, meg sajnálunk. Ha meg olyan rossz ott künn, távol a családtól, akkor lehet jönni haza lapátóni a gyárba'...

Kali-nyista!

Előzmény: id.vez. (443)
ercsibe Creative Commons License 2002.10.03 0 0 454
Ismétlés a tudás anyja...
Előzmény: TUNDUR (453)
TUNDUR Creative Commons License 2002.10.03 0 0 453
Szia Ercsibe,

Boldogga tesz, hogy segithettem ;)

Tulajdonkeppen csak a turelmetlenseg az oka a hozzaszolasomnak, ugyanis tobb napja mar nem jartam a Forumon es idorendi sorrendben kezdtem olvasni a hozzaszolasokat, aztan gyorsan valaszoltam is id.vez.-nek, majd amikor tovabb olvastam, lattam, hogy mar jol megmondtatok neki, en csak ismeteltem a dolgokat.

Előzmény: ercsibe (451)
ercsibe Creative Commons License 2002.10.03 0 0 452
Az általános alany kiamaradt az előbb: "Nem is gondolná az ember..." bocsi, csak hogy ne legyen félreértés
Előzmény: ercsibe (451)
ercsibe Creative Commons License 2002.10.02 0 0 451
Nem is gondolná mennyire segítő szándékú ez a topic! Még a fóliás metafórára is fény derül... (ugyanis én nem értettem...) :)
Köszi Tundur! :)
Előzmény: TUNDUR (450)
TUNDUR Creative Commons License 2002.10.02 0 0 450
Id.vez,

Na, erre a szovegre mar en is eldobtam az agyam!
Biztos, hogy annak aki nem tud semmilyen idegen nyelvet, jobb, ha csoportos turan mutogatnak neki azt amit (es annyi ideig) amit akarnak, de sokat latni igazan csak egyenileg lehet.

Utaztam igy is, ugy is, a szigetturak, varosnezesek rohanasok voltak, mindig ugy ereztem, hogy itt meg maradnek egy picit, kicsit megallnek meg, es azt is utalom, ha fotozaskozben az orat kell nezni, nehogy lekessek a buszrol. Pedig mindig jol kepzett idegenvezetovel mentunk, aki sokat tudott, sokat meselt, akitol lehetett kerdezni is, szoval nem az idegenvezetoket akarom most foldbe dongolni, de arra mindenkeppen fel akarom hivni a kedves figyelmedet, hogy mindig vannak az atlagnal joval elterobb utasok is (ha olyan muvelt vagy, akkor bizonyara nem ismeretlen szamodra a szoras fogalma).

En ilyen atlagtol eltero vagyok, a magam utjat jarom es ott fogok megallni, ahol akarok, azt akarom megnezni, ami szamomra jelent valamit. Meg a tortenelmi emlekmuveken belul is vannak "kedvenceim" es van olyasmi, ami nem annyira erdekel.
Es ha nem kell alkalmazkodnom masokhoz, akkor miert tegyem?
Raadasul igy olcsobb! Es erre konkret peldat tudok mondani.
Pl. 3 eve Kos-on egy tura a szomszedos szigetre pont 50%-kal volt tobb, mint ugym hogy magunk mentunk oda a hajohoz, megvettuk a jegyet es kesz.
De mast is tudnek sorolni.
Ket fore egy fel napos szigettura annyiba kerul, mint egy also kategorias kocsi berlese, szoval a szervezett szigettura igencsak rafizetes, ha azt szamolom, hogy igy egy teljes napig mehet az ember es akkor meg nem emlitettem azt, hogy oda, ahova akar.
Allitom, hogy az eldugott obloket, a legkellemesebb palmaligeteket, a legjobb frapet igy talalja meg az ember. A legszebb elmenyeim mind ilyen, egyeni kirandulasokhoz kapcsolodtak.
Persze, ahhoz, hogy az egyeni utazas jo legyen, sok informaciora van szukseg. De ha valaki ezeket megszerzi (utikonyvek, internet, miegymas - ES EBBEN SEGIT EZ A TOPIK IS!!!) akkor miert lenne szuksege id.vez-re?
Nem hiszem, hogy ez a tudas lenne a folia, amit ossze lehetne vetni a csereptetovel. Ez egy masfajta cserepteto, masfajta megkozelitese a dolgoknak.
Az soha eszedbe sem jutott, hogy van aki a kalandokat szereti? Hogy nem birna ki a szervezett kirandulast?

Ha a kenyeredet felted (amiert kemenyen meg kell dolgoznod - sajnos nem mindegyik kollegad teszi ezt, marmint a kemeny munkat), nincs mitol. Mi, "egyeniek" vagyunk kevesebben, a kenyelmes, angolul nem beszelo es utikonyvet (internetet, terkepet, tortenelmet, biologiat, geologiat, hogy a gorog nyelvrol ne is beszeljek) nem ismerok a tobben. Szoval lesz meg kit idegenvezetned jovore is.

Vegezetul: felhivnam a figyelmed arra, hogy ez egy segito szandeku topik. Tanacsok tomkelege erkezik a kerdesekre, ugy is mondhatnam, ez egy "forgalmas" topik. Ha csatlakozni szeretnel, biztos nagyon sok hasznos tanaccsal tudnal segiteni nekunk. Ha ugy gondolod, hogy ezt csak a fizetesedert teszed, akkor viszont nyiss egy topikot a muner becsuletere is a tovabbiakban korlatozodj a Kretaval kapcsolatos konkretumokra.

Előzmény: id.vez. (443)
ercsibe Creative Commons License 2002.10.01 0 0 449
Szia id.vez.!

Először is elismerésem mert sikerült elérned, hogy most először tátott szájjal olvassam a topicot (a döbbenet miatt). Itt nem acsarkodásról és személyeskedésről van szó, mint ahogy TE mindezt magadra vetted (akinek nem inge...Tényleg miért is vetted magadra?!) Mind emellett örülök, hogy tengernyi munkád, és legkiválóbb ismereted mellett méltattad válaszra Vadot, de könyörgöm, mit szólt ő be neked? Azt, hogy ez a topic az infócseréről szól? És mi volt az a gyengécske matematikai levezetés a jutalékodról? Minimális közgazdasági ismeretet nézz már ki a topicosokból (és elsősorban magadból)!

A tető helyett fólia hasonlattal nem igazán értem mire célzol. Ill, hogy mennyit nyernek a TE személyeddel fémjelzett utakkal. Hát, a mi idegenvezetőnk (napi egyszer jött át 20 percre Kalamakiba, készített egy gagyi "információs kiskönyvet" szép képekkel, és annyi) egy kérdésre sem tudott válaszolni. Meg elnézően mosolygott és közölte, hogy Falassarnánál nincsenek is sziklák... Sem a Santorinis, sem a Kréta estes hozzászólásoddal nem értek egyet, mert egy helyi irodánál pl a kompjegy Santorinire eleve olcsóbb. DE hiszen ezt biztosan tudod, hiszen mi csak a Mekkmestert játsszuk, és feleannyit sem láttunk. Egy kirándulóbusz nem állhat meg egy szép csendes eldugott öbölnél, és esélye sincs a csoportos kirándulónak megnézni a hegyi falvakat, beülni egy frappéra egy öreg-platán méretű fikusz alatt, de sorolhatnám még ezeket, ezeket úgyis csak mi, Mekkmesterek tudjuk. És azt is csak mi éljük át, hogy a szervezett kirándulók utána irigykedve nézik a képeket, meg hallgatják a beszámolót, hogy mit is láttunk, hol is álltunk meg. Mi pl a Quaestorral mentünk Kalamakiba, és egy félreértés miatt Vad a déli Kalamakiról mesélt, meg mutatott képeket, és mivel annyira megtetszett, elmentünk délre. Annál szebb terepet! És közben hány helyen álltunk meg, útközben micsoda élmények vártak ránk! (Sfakia, Farangokastello, Preveli, Spili, Kalamaki, és a sok kis falucska közben, melyek nevére fejből már nem is emlékszem) Úgyhogy válaszolva kérdésedre: Érdemes egyedül megnézni ezeket. SŐT!
ÉS EMIATT VAN ITT EZ A TOPIC,HOGY TIPPEKET ADJON A KRÉTÁRA UTAZÓKNAK. A célja nem az, hogy fikázza az idegenvezetőket (ugyanis a tippadás, ill az, hogy élménybeszámolóval arra buzdítunk embereket, hogy keressenek fel egyéb tájakat is a "kitaposott ösvényeken" kívül nem ezt jelenti), bár megítélésem szerint hozzászólásoddal nem sikerült népszerűsítened eme igenis fontos szakma képviselőit. Az általad említett rosszindulat (és ezzel együtt a személyeskedés) pedig csak a hozzászólásoddal jelent meg eme topicban.

Üdvözlettel: Erika
Ui: Ja, és ez nem egy Kréta-ki-mit-tud, ugyanis ha megnézed, itt több, mint 400 hozzászólás járul hozzá Kréta alaposabb megismeréséhez anélkül, hogy valaki is önjelölt Kréta-tudósnak nevezné magát
Ui2:valszeg ez a levél csak azért jött ki belőlem, mert én nem szerettem Mekk Mestert, és egyáltalán nem ő ugrott be a stílusodról... bocs

id.vez. Creative Commons License 2002.10.01 0 0 448
Kedves Vad, latom, eleg vad dolgok jonnek ki a fejedbol...
Semmi logika, de azert meltatom valaszra...

nem az szereti legjobban Kretat, aki topicot nyit.
nem az ismeri legjobban Kretat, aki topicot nyit.
nekem, mint idegenvezetonek tengernyi munkam van, es nem azt tartom elsoszamu kotelessegemnek, hogy holmi vadak topicjait allandoan informaciokkal frissitsem...
fogalmam sincs, ki az a Bia, talan nem is az en utasom, de ha az is volt, segitseget tolem nem kert. akkor azt hiszem az a bajod, hogy nem talaltam ki magamtol, hogy egy magyarnak valami problemaja van ezen a szigeten.
mar megint ez a ROSSZINDULAT!
nem a legvaloszinubbet feltetelezed, miszerint nem is ismerem Biat, vagy nem is tudtam a dologrol, hanem inkabb azt, hogy direkt nem segitettem neki.

ejnye.
fuj.

Előzmény: Vad (444)
szussz01 Creative Commons License 2002.10.01 0 0 447
Vad: oké, maradjunk a tapasztalatok megosztásánál:)
Valaki felvette, hogy szept. közepe után milyen az élet Krétán. Egyszóban összefoglalva: Múmiatours. Azt a sok nyugati 80 és a halál közötti embert kicsit nehezen szoktam meg, de azért lehet jó helyeket és fiatalokat találni, csak keresni kell! Szerencsére nekünk Rethymno-ban volt a szállásunk a Samytosban (nagyon-nagyon jó!!!), ezért esténként bejártunk az Óvárosba. Bárok egymás hegyén-hátán, jó kis párnás székben elnyúlni, koktélozgatni...
Falassarnán kétszer jártunk, mindkétszer görög család táborozott a körülöttünk lévő napágyakon, hát az fíling volt! Apa csak üvöltve tud beszélni, anya inkább bólogat, gyerekek visongatnak, folyamatosan ingáznak a víz és a napágyak között, szerencsére volt 10 nyugodt percünk, amikor apa mindenkinek vett jégkrémet, őmaga pedig szivarra gyújtott.
Szamária-szurdoknál újra rohamozott a Múmiák csapata: alpesi országból érkezett versenyzőink felkészülten jöttek, túrabakancs, hátizsák, mindkét kezükben síbot (vagy mifene?), amivel úgy dzsalnak lefelé, hogy minket fiatalokat kétszer leköröznek. Viszont a síbotjaiktól óvakodjon mindenki!! Minket párszor simán elgáncsoltak ezekkel a sz*rokkal.

Vad Creative Commons License 2002.10.01 0 0 446
Jaja,

és az is igaz, hogy vannak jó idegenvezetők, de vannak gyengék is (nem a tudásuk miatt).

Én is kifogtam már mindenfélét, de:

ez a topik nem az idegenvezetők ellen, vagy mellett szól, inkább a tapasztalatok átadásáról,
így én sem szeretnék senkivel vitatkozni arról, hogy egy idegenvezető jó-e, vagy sem.

De tény, hogy van egy csomó hely, amire véletlenül lehet csak rábukkanni, és nem ismerik az idegenvezetők (hiszen honnan ismernék? Kréta nagy).
És van egy csomó ügyesség, amit szintén nem lehet előre tudni, ha még nem volt az ember az adott helyzetben.

Na, ez szerintem ezekről szólna, meg jó kis élménybeszámolókról :))

Előzmény: szussz01 (445)
szussz01 Creative Commons License 2002.10.01 0 0 445
Vad: ha minden igaz, akkor id.vez-nek valószínűleg én javasoltam ezt a topicot (ha nem, akkor bocs id.vez!), ez lehet az oka, hogy csak most kapcsolódott be.
Én most jöttem haza Krétáról egy nagyon kellemes nyaralásról, 3 éve voltam először Krétán, és a két nyaralás között az a különbség, hogy míg elsőre csak vastyúk is talál szeget alapon kóricáltunk kint, most már felkészülten mentünk, tudtuk mit akarunk megnézni, és hogyan. Ebben sokat segített ez a topic is, meg a 3 évvel ezelőtti lemaradás is.
Az autóbérlésnél az idegenvezető által ajánlott segítséget igénybevettük (nem azért mert riogató szöveget nyomott le!-ilyen nem volt), mert 4 napra akartunk bérelni, de nem egymást követő napokra, és mégis 4 napos bérlésként számolta. És voltunk azokban az éttermekben is, amiket ajánlott, és egyikben sem csalódtunk. Ami tapasztalat, hogy Knosszoszt és a Samaria-szurdokot csak szervezett csoportban érdemes megnézni. A többi napot mi terveztük meg. Falassarna nekünk nagyon bejött: kevés ember, lassan mélyülő part, esetenként hatalmas hullámok, kulturált strand (WC, lábmosó). Elafonissi fél napot megér, szerencsére mi csak délután mentünk, mire a túristák hazamentek. Az odavezető út viszont nem volt piskóta, ugyanis letértünk a kitaposott ösvényről (Falassarna felől mentünk), ahol a térképünk utat jelzett, ott a tengerparton egy durva kaviccsal felszórt úton haladtunk Elafonissi felé. Egyszóval kalandos volt.
Nem tudom Bia szervezett úton vett-e részt, de ha igen, esetleg ő is megkérdezhette volna az idegenvezetőt. A biztonsági övről meg annyit, hogy ártani még nem ártott, hogy bekötöttük magunkat. Attól, hogy a helyiek másként értelmezik a szabályokat, nekünk nem kell mindent magunkra venni.
Zárásnak annyit, hogy általában az idegenvezetők sem emberevő szörnyek, nagyon sok segítséget tudnak nyújtani, de persze mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy igénybeveszi-e a segítséget vagy sem.
Üdv mindenkinek!
Vad Creative Commons License 2002.10.01 0 0 444
Te valamit jól félreértettél;)
Részletekbe nem bocsátkoznék inkább, de:

ha ennyire szívügyed Kréta, akkor mért nem Te nyitottad a topikot?

Vagy, ha erről lekéstél, mért nem uralod információkkal?

És ha már ott vagy, mért nem segítettél Bia-nak?

(Én tíz éve vagyok utas, Te mióta vagy idegesvezető? nemám exkuzálni köll, hanem segíteni)

Előzmény: id.vez. (443)
id.vez. Creative Commons License 2002.09.30 0 0 443
hat, sracok, csak olvasom ezeket a beszolasokat, es Mekk Mester jut eszembe, aki nagyon azt hitte magarol, hogy ert tobbek kozott a tetofedeshez is, nem hivott acsot, megcsinalta maga.
Aztan eloszor beazott (nem volt tul kellemes lakni alatta), majd osszedolt az egesz.
Benne a penze, a sok munkaja, no meg az almai a hazrol.
Es vegul megtanulta, hogy nem ert mindenhez.
Hivott acsot, es kifizette a szaktudasat.

Az idegenvezetonek is van tudasa.
Termeszetesen meg lehet mindent nezni egyenileg is, de erdemes? (teto helyett foliat huzni a hazadra...)

En tudom, hogy mennyit nyer az, aki velem megy el kirandulni. Aki eljon, az is.
Aki meg nem, az fele annyit nem lat a szigetbol, aztan jatssza itt a Mekk Mestert az indexen.

Vegigolvastam a hozzaszolasokat, es egyik masikra muszaj valaszolnom.

A szalllasokrol:
aki nem hiszi el, hogy mennyivel olcsobb irodan keresztul foglalni, az jojjon el csak repulojeggyel, es lakjon ejszakankent 30 euroert valami legegyszerubb szobaban.
Az irodak "nagykereskedelmi aron" veszik a szobakat, igy az meg az o kiskereskedelmi arresukkel is olcsobb lesz, mint az utcarol bejovo idegennek.

Az irodak autokolcsonzojerol (amit az idegenvezeto kozvetit):
A berleti dijakat sok minden alakitja. Termeszetesen a legolcsobb egy 20 eves biztositatlan eletveszelyes tragacs, de kerdezem: ti itthon beulnetek egy ilyenbe???
Lattam en mar jo par dolgot, hogyan jartak porul utasaim, mert 200-300 euro onreszt fizettettek veluk olyan karert, amiert nem is ok voltak a felelossek, hogyan nem engedtek ki oket az orszagbol, hogyan nem engedtek oket be, es milyen kiszolgaltatott tud lenni valaki egy idegen orszagban. (es meg az idegenvezeto sem tudja megvedeni, ha alairt valamit gorogul/angolul)
Es lattam jo parszor mar azt is, hogy az irodam kolcsonzoje nem kert penzt olyanert, amit pedig senki mas el nem engedett volna, hogy valakit megbuntetett a rendor, de nem maradt penze kifizetni, es a kolcsonzo meghitelezte neki ugy, hogy menjen csak haza, aztan majd utolag Magyarorszagrol utalja at az o szemelyes bankszamlajara...
Olyat is lattam, hogy az ejszaka kozepen rogton a segitsegere siettek a szallastol 100 km-re elakadt jarmunek, amirol pedig kesobb kiderult, hogy csak a benzin fogyott ki...

A szervezett kirandulasokrol:
Ha valakinak szamit a minoseg, akkor idegenvezetovel menjen bizonyos helyekre. (nemcsak nezni, de latni, megerteni, kozel kerulni, es foleg: kesobb emlekezni akar a latottakra)
ha valakinek ezek nem fontosak, inkabb lehessen minel olcsobban meguszni a dolgot: akkor is sokszor jobban jar a szervezett csoporttal. A Kreta Esten 18 euro egy olyan boseges es finom vacsora, ami mashol 30-ba kerul minimum, vagy Santorini komplett kirandulasa Chaniabol 98 euro, ezt pedig egyenileg 110 euro/fo alatt nem lehet megoldani.

Az idegenvezetokrol:
Ezt a hatartalan ellenszenvet csak a munkankra valo irigyseggel tudom megmagyarazni.
Pedig nincs mire.
Ha valaki egy kicsit is belegondol, atlatja, hogy az idegenvezeto nem "nyaral fel even keresztul", hanem nagyon is kemenyen dolgozik 70-80 orat hetente, hogy honapokig tavol van a csaladjatol, szeretteitol, hazajatol, hogy oriasi anyagi es erkolcsi felelosseg van rajta, hogy a tuzo nap es 40 fok ellenere a maximumot kell adnia mindig, akkor is, ha az ejszaka kozepen cseng a telefonja azert, mert egy utas a valoban halaszthato kerdesevel nem gondolta vegig, hogy masnap milyen kirandulas vezetesere kell majd hajnali negykor felkelnem.
Az idegenvezeto rengeteget olvas, tanul, tajekozodik azert, hogy a tobb ezer eltero erdeklodesu utas egyetlen kerdesere se kelljen azt felelnie: nem tudom. Legyen az tortenelem, muveszettortenet, foldrajz, politika, mezogazdasag, botanika, konyhamuveszet vagy menetrend.
ES MEGIS EL KELL TURNIE, HOGY "NAGYSZEMU CICANAK" NEVEZZE EGY PAR KOMOLYTALAN SUHANC. (idezet a forumrol)
Az idegenvezeto azert dolgozik, hogy az utasai eletebol ez az egy-ket het unnep problemamentesen, kellemesen, emlekezetesen teljen el.
Az a baj, hogy ezert penzt kap?
Miert, a tobbi ember puszikert dolgozik???

Valaki emlitette, hogy az idegenvezeto az irodaja autokolcsonzojet favorizalja, sokszor valoszerutlen dolgokkal riaszt el a konkurensektol, tovabba nem hajlando segiteni mashonnan kivett autok/motorok vitas eseteiben.
Az autokolcsonzesnel mar reszleteztem, hogy ezek a veszelyek igenis valosak.
A dolog masik felehez pedig csak egy peldat:
Mondjuk a Phil*p Morrisnal dolgozik egy teruleti kepviselo. Szallit egy ABC-be. Ott azt mondja neki a boltvezeto, hogy o vett valami mas cigarettat a Phil*p Morris-szal szemben levo ukran csempeszektol, de a kartonokban ujsagpapir volt. Menjen mar at hozzajuk,, beszeljen a fejukkel, probaljon segiteni.
-- tud-e valamit is tenni ez a teruleti kepviselo?
-- nem kockaztatja-e az allasat, ha probalkozik?

Volt egy hozzaszolo, aki szerint az idegenvezeto oriasi haszna miatt dragak a kirandulasok.
Gondolom az illeto arra celzott, hogy ha egy kirandulas mondjuk 30 euroba kerul, egy busz pedig otven fos, akkor en napi 30X50=1500 eurot keresek.
HAHAHA! Ha ez igy lenne, mar reg nem tepnem magam itt Kretan, hanem valahol a Csendes-ocean kozepen szivaroznek a sajat jachtomon.

De egyelore itt vagyok.

Es komolyan mondom, hogy nagyon sok szeretettel varok minden Kretara kivancsi embert, de konyorgom:
A ROSSZINDULATAT HAGYJA OTTHON MINDENKI.

marcipannyuszi Creative Commons License 2002.09.23 0 0 442
Mi történt az időjárással?!

Hétvégére is esőt jósolnak Krétára, sőt vihart!

Jolán néninek lehet igaza? (AZ ATOM!!)

Előzmény: bia (441)
bia Creative Commons License 2002.09.23 0 0 441
Szia Vad, képzeld, az irántad való tiszteletből elmentünk Lendasba (néhol Lentas), és az odafelé vezető úton mellénk jön egy BMW-s nőci, és integet, hogy húzódjunk félre (ráadásul kanyarban!!) és elkezdi, hogy neki van kiadó szobája, aludjunk nála, elvezet oda minket. Persze a tempót lehetetlen volt vele tartani, úgy nyomta a kanyarokban, a szerpentinen... aztán engedett egy csomót az árból, mert mi nem számtunk többet, mint éjszakánként 15 eurot szállásra. Rendes votl nagyon.
Sajna, hogy másnap egész nap esett az eső, valami felhő beszorult oda, ugyhogy továbbmentünk. Egyébként az idő fura volt, mert azt mondta ott mindenki, hogy csodaszámba megy az, hogy Krétán essen az eső, de míg mi ott voltunk 3x megáztunk.
De Kréta nagyon szép és nagyopn érdekes.
köszi a tanácsokat mindenki nevében.
minden jót, Bia
Előzmény: Vad (437)
bia Creative Commons License 2002.09.23 0 0 440
Sziasztok!
Szerencsésen visszjöttünk, nagyon köszi a segítséget Lindike, Vad, megkaptuk az smseket.
Végül is ez lett: lindike írta, hogy veluk volt ilyen, hogy nem fizették be a büntit, és most kaptak idézést emiatt. Ez volt az egyik oldalon. Sajna Vad a számot sosem lehetett elérni, nem vette fel senki, pedig 2 napig próbáltuk. Aztán bementünk a tourits police-hoz, hogy megkérdezzük, hol is kell befizetni a büntetést. El is mondták a páromnak, de amikor jött kifelé egy rendőr odasomfordálm mellé és nagyon halkan azt mondogatta, hogy "forget, forget" ami gondolom, hogy forget it akart lenni, azaz, hogy ne fizese be, hagyja az egesz dolgot. Na ez votl a másik oldal. Mit csináljunk? szóval végül is az óvatosság győzött, inkább még utaltattunk pénzt az Euro számlára, ami már teljesen ki volt merítve, és befizettük.
Valaki kérdezte: nemzetközi jogsi nem kell, de csatold be az övedet, meg ne lépj át dupla záróvonalat, mert azért büntetnek manapság. Egyébként nagyon erdekes szerintem: mondod Vad, hogy a helyiek nem használnak öves soha. És szerintem is úgy van ez, hogy tudják ők jól, hogy kit akarnak megbüntetni. Nekünk tipikus bérautónk volt, Twingo, szóval erről ordít hpogy turista. És az is elgondolkodtató, hogy miért szólt azonnak hozzané azzal oda arendőr, hogy "Do you speak English?" azért ez krétai rendszámú autóval nem olyan egyértlemű, nem_ szóval szerintem a turistákra külön odafigyelnek, érdemes vigyázni, mert nekünk volt egy hulla hangulatú vacsoránk emiatt. Hál Istennek másnap már jó kedvünk volt...
bocs, hosszú lett kicsit, de még annyit leírok, hogy Kréta eszméletlen szuper!!
üdv Bia
Nithor Creative Commons License 2002.09.19 0 0 439
Sziasztok!
Remélem a megőszült idő ellenére azért nézegetik néhányan még ezt a fórumot...
Október 2-án indulunk egy hétre az E***tours-szal Krétára. A szállásunk Stalisban lesz, az Anatoli apartmanházban. Néhány napra autót bérelve nézgelődnénk keleten és délen.
Információkat szeretnék, járt-e valaki ebben az apartmanban, milyen Stalis, mit nem szabad kihagyni az autós túrából és esetleg tippet is adhatna valaki egy jó és olcsó autókölcsönzőről.
És ha már így dolgoznak a görög rend őrei - ugye nem kell nemzetközi jogosítvány?
Köszi: Nithor
kábelbúvár Creative Commons License 2002.09.16 0 0 438
Csak azért kérdezem, mert tavaly nem kaptam. :((
Előzmény: Vad (435)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!