Amikor vissza kellett hoznom a Csellót, akkor volt nekem is egy ilyen eset.
A Cselló a kerítés egyik oldalán acsarkodott, a Huba a másikon,
Huba egy végtelenűl jóindulatú, nyugodt kutya volt.
Mégis amikor el akartam húzni a keritéstől, egy rossz mozdulat miatt, közéjük akartam állni, és úgy ellökni, véletlenűl beleharapott a combomba. Rögtön eresztet, de bekékült, és napokig fájt.
Szerintem ez teljesen rendben van. Egyszer kiállításon láttom olyat, hogy 2, kb. 1 éves kan komondor össze akart verekedni. Az egyiknek a pórázán nagyot rántott a gazdi, mire a kutya reflexből visszafogott a kezére. Nem harapta meg túl erősen, de megfogta. És nem ez volt az egyetlen ilyen eset.......
Mikor múltkor a szerelő jött, próbáltam leállítani a kapunál őrjöngő Kendust. A feje elé tettem a kezem, hát bizony ráharapott a kezemre önkéntelenül. No persze nem sérültem meg, de éreztem a fogak ütését. Igazából fel se fogta, mi történt, tombolt tovább.
Ilyenkor leereszkedik a vörös köd nála.
De már gyerekként is ilyen volt. Mikor 3 és fél hónaposan előjött a ház mögül és meglátta az udvarban a 3 munkást, azonnal rájuk támadt. Az apám volt az emberekkel, megpróbálta elkapni Kendust, erre ő meg apám kezét kapta el. Természetesen akkor se akarta bántani a gazdit, fel se fogta. De támadásnál jön a vörös köd, bekattan.
Nem tudok elképzelni semmilyen kájt, kangalt, amelyik vadabbul reagálna, ha egy idegen benyit hozzá.
És most lehet majd jönni az irkálóknak a szokásos dumákkal, hogy az ilyen kutya túl vad meg veszélyes, meg blabla...
A helyzet az, hogy ilyen egy eredendően vad, ősi pásztorkutya. Ilyenek voltak régen is a komondorok. Büszke vagyok rá.
A dobermannál a legnagyobb vicsorgása közepette is be tudtam fogni puszta kézzel a száját, a kominál erre esély nincs.
Volt egy katona társam, még kiképzés alatt. Jó nagydarab vidéki gyerek volt, akkora volt a marka, mint egy lapát. Mindig mesélte, h a falujában, ha elmentek a diszkóban mennyi csajt szdett fel. Annyire jól előadta magár, h már-már kisebbségi érzésünk volt, h milyen kis gezemicék vagyunk hozzáképest.
Az első kimenő alkalmával elvittük a vár discóba. Egy ideig toporgott, mi meg mondtuk, h na itt az alkalom mutassa meg milyen vagány csávó.
Kis gondolkodás után az egyik sráccal odament két csajszihoz, és benyögte a dumát.
Mondom, hogy én nem nyitnék be. Szerintem nem is tudnék, fogná a kaput ahogy elnézem.:))
Háát nem tudom, én csak azt mondom, amit tapasztalok. Kiállításon a komondorok békésen heverésznek a ring szélén, elvannak csendben. Ezzel szemben a kauk, kájok habzó szájjal ugatnak, mindenre és mindenkire gondolkodás nélkül támadnak. Ezt a tulajdonságukat a gazdik előszeretettel használják arra, hogy egymásra uszítják őket, mondván "Ezt azért csináljuk, hogy mire bevisszük őket a ringbe, formában legyenek".....
A komondor, ha támad, ijesztő. Volt már szerencsém tapasztalni, mikor Nagy Antiékhoz mentem, mondta, menjek be nyugodtan (épp az antennát szerelte). Bodrog nem volt ott, de amikor hallotta, hogy valaki benyitott, hallottam, hogy felbömböl, majd ezerrel rohan felém. Amikor rászóltam, már 2 méterre volt tőlem, időben felismert, és kezdte a felugrálást.
Ha egy igazi kemény komondorral, kuvasszal találkozol, semmivel sem lesz kevésbé vad, amikor elkap a portán, mint a kájok, kangalok.
El nem tudom képzelni, hogy bármelyik káj vadabbul reagálna, ha benyit egy idegen a szeme láttára az udvarába, mint az én komondorom. De a kuvaszoknál ugyanezt gondolom.
Ez a körözős támadás érdekes dolog. Én is tapasztaltam ilyet, egy komondor esetében. Múltkor feltettem egy videót arról a komondorról, de aztán leszedtem, mert egyesek rögtön a negatív következtetést vonták le róla. Sajátos módszer. Szembefordulok a kerítés túloldalán ugató kutyával, szemkontaktus, lassan elindulok felé. Igyekszem úgy viselkedni, hogy a kutya azt érezze, rá nézve veszélyes vagyok. Ez a komondor hátraugrott, majd a kerítéstől 1 méter távolságba, ugatva-morogva elkezdett körözni, körbeugrálni. Ha hátatfordítottam, ment a kerítésre, de ha felé léptem, megint kezdte a körbejárást. Van egy másik komondor, az szintén így viselkedett. Nyilván a kerítés miatt ezt csak korlátozottan teheti meg a kutya.
Ami a Kendust illeti. Az alapján, amiket elmondtál.....Háááát én oda nem mennék be.:)
Úgy értettem, hogy az a kutya hogyan viselkedik, amelyik szabadon, megkötés nélkül találkozik a behatolóval. Ugyanis ez a valós szitu. A kuvasz pl-ul ilyenkor morogva, ugatva támad, a komondor hang nélkül.
A teszteken megkötik őket, ez mindenképpen megváltoztatja az eredeti viselkedést. Ha morog, ugat, azzal megpróbálja elijeszteni az idegent, ennyi a szerepe. Kb. mint a kapu mögött ugató kutya.
Kifejezetten pásztorkutyás viselkedés pl-ul, hogy a behatoló/támadó körül körözni kezd, egyre kisebb köröket ír le, miáltal az idegen egyre idegesebb lesz, a kutya meg egyre több infót szerez róla. Mindeközben a "préda" kénytelen maga körül forogni, hogy ne tudjon a kutya mögé kerülni, ettől elszédülhet, de mindenképp romlik a mozgáskoordinációja. Aztán végül persze elkapja a kutya...
Ezt a viselkedést több pásztorkutyánál is leírták már. Akár gazdik is, akik látták "esemény" közben a kutyájukat. Nyilván ez nem a túltenyésztett példányokra igaz, amelyek max agresszívak, de a pásztorkutyás ösztönök már hiányoznak belőlük.
Én tudok olyan kaukázusit, amelyik ugyanezt csinálta, de komondort is.
Ebből is látszik, hogy a kau nem feltétlenül az a barom agesszív állat, amelyik szó nélkül rárohan mindenre, ami mozog. Az eredeti pásztorkutya vért őrző kauk normálisan viselkednek.
No de a teszteken kikötött kutyák ugyan hogy produkálhatnák a "körözéses" elkapást? Sehogy. Vagy rátámadnak a segédre, vagy menekülnek. De ugye a "körözéses" akció is úgy kezdődik, hogy a kutya adott estben ellép a felé közeledő támadó elől, aztán megpróbál mögé kerülni. Ezt a megkötéses teszten könnyen menekülésnek is lehet nyilvánítani.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az a kutya semmiképp nem pásztorkutyás, amelyik körözés nélkül támad rá az idegenre, mert lehet olyan szitu, amikor erre nincs szükség. De úgy gondolom, minél fenyegetőbb, veszélyesebbnek tűnő a támadó, annál valószínűbb a körözéses módszer a kutyánál.
Én megírtam már többször, több helyen, hogy nem viszem sehova Kendust. Aki akar, idejöhet házhoz.
Még a hangadáshoz... Amikor én kipróbáltam a kutyámnál, hogy sötét éjjel idegenként előbukkanok a kertből, akkor a kutya egy mordulás után csendben indult el lépésben a sötét alak felé (felém). Többszöri próbálkozásnál is ez történt. 6 hónapos korában csinált olyat, hogy rám rohant morogva a sötétben, de akkor még igazából gyerek volt, nem tudta, mit csinál.
Lehet, h van igazság abban amit gondolsz. Az én szememben az a jó kutya amelyik nem fél, nem fut el.
Kérdéseidet talán feltehetnéd a kuvaszos teszten azoknak a szakembereknek, akik a tesztet végzik, kitalálták. Lehet tudnak olyan magyarázatot adni neked, ami alapján közelebb kerülsz a válaszokhoz.
Sztem meg 200 évvel ezelött nem futottak volna el a kutyák, hanem körbe-körbe ugrálva, itt-ott csipkedték volna a segédet.
Amelyik kutya már 6-7 méter távolságból, úgy dönt, h jobb futni, megse kísérli, még csak megnézni sem, h mi f...sz az, háááát, nem tudom.
Ha így van, és kiderűl, ez a jó komondor, akkor villámgyorsan lecserélem a sajátjaimat KAJ.-ra!
Erről eszembe jutott valami, ami talán hülyeség. Mit vizsgál a bundás teszt? Hogy terhelés alatt hogyan viselkedik a kutya. Mit tesz, ha valaki szemtől szembe, egy az egyben félelem nélkül megtámadja. (Ha jól értem).
Így kétségbe vonható, hogy az a kutya, amelyik fogott már betörőt, valóban bátor e, vagy csak azért fogott, mert a betörő félt tőle, és ez a kutyát felbátorította. Tehát lehet, hogy egy ilyen kutya, a pufajkás segéd elől elszalad.
Ezek után, felmerül bennem a kérdés, hogy anno azok a komondorok, amelyek a pásztorok mellett szolgáltak, és arra szelektálták őket, hogy a nyájat őrizzék, példaértékűen szerepeltek volna a bátorságpróbán? Gondoljunk bele. Jön a betyár, és elindul felé 4-5 komondor. Vajon akkor minden félelem nélkül, agresszíven szemberohan a kutyákkal (ahogy a teszten a segéd)? Nyilvánvaló, hogy megijed, ki ne ijedne meg? Nem kell ahhoz elszaladni, vagy hátrálni, hogy a kutya tudja, fél az idegen. Azok megérzik /A kutya ugyanis pontosan érzi, ha egy ember fél tőle (félelem esetén a verejték-mirigyek fokozott működésbe kezdenek), és gond nélkül megharapja. - dog-web.info/.
Így aztán el tudom képzelni, hogy a 200 évvel ezelőtti komondorok közül is csak nagyon kevés kutya akadna, amelyik a területére behatoló, teljes védőfelszerelésbe öltözött, tőle nem félő, őt egy az egyben megtámadó segédet megharapná.........................
Dehát ritka ma már a pásztor-komondor, így ezzel a kérdéssel fölösleges foglalkozni, csak úgy felmerült bennem.
A kutyák nagyjából ugyanúgy teljesítenek a teszteken, mint otthon. Sőt teljesítményük a kuvaszos, és az Ópusztaszerin is közel azonosnak mondható.
Eltérés persze lehet, hangulatuk, egyébb külső hatások befolyásolhatják.
És biztos, h a saját területükön jobbak, határozottabbak.
Ezért is mondom, h amelyik kutya a teszten 50-60% felett tud, az otthon is jó. Ez kb. annyi sztem, h nem csinál semmit, de nem is fut el, ha hátrál, akkor is szembe marad a segéddel.
Tettünk fel korábban olyan videokat, amiken pontosan látszott az, h a kutya nem veszi fel közvetlenűl a harcot. Pl. a medvés video. hanem kitér-támad, kitér támad.
A teszteken sok esetben, azt a kutyát amelyik nem támad, hanem szinte csak áll, de el nem menekül, azt nem megfelelően ítélik meg, gondolván, nem elég bátor.
Azok a kutyák, amelyek már voltak teszten, esetleg kapcsoltaba kerültek a bundával, vagy a kuvaszos teszten már megtapasztalták, h határozott fellépés esetén, a segéd meghátrál, (mivel okos állat) így merni fog támadni.
Az a kutya tehát, amelyik az első teszten, nem mer támadni, de nem is mutat félelmet, inkább megilletődötségnek nevezném, az kutya teljesen ok.
Azt a kutyát amelyiket a kötél tartja vissza attól, h messzire fusson, az fél.
Így van!
A kutya is félhet, féltheti az életét, ez természetes. Azonban nem arra tenyésztették, h meghátráljon, hanem arra, h annak ellenére, h fél, felvegye a küzdelmet.
A kutya azzal merít bátorságot a harchoz, h ugatással, morgással, a foga mutatásával stb.. igyekszik megijeszteni a támadót, ha a támadó erre bizonytalanságot mutat, akkor ezerrel támad.
Ha a támadásának hatástalan marad, elmarad az a reakció amit várt, ez elbizonytalanítja a kutyát. Ez is rendben van.
Pl. a Kangalos video , ami pont ezt mutatja.
A kutyát pont arra tenyésztették, arra nevelték, h levetkőzze azokat a tulajdonságokat, ami pl a farkasé, és harcba bocsátkozzon még akkor is, ha ez látszólag hülyeség, és ne fusson el, mert akkor megette az egészet a fene.
Ha a vadászkutyát nem lehet vadászatra használni, mert csak akkor lenne hajéandó futni a vad után, ha éhes, és az elejtett vadat rögtön el is fogyasztaná, akkor mi értelme lenne kutyát alkalmazni. Másik példa, a terelő kutya. Ha értelmét keressük, h mi a fenének kergeti a birkát a puli, akkor akár ne is tegyük.
Az oroszlán, ha megsérűl meghal. Ezért sokkal óvatosabb, de ha éhes, akkor kockáztat is, ha nem, akkor nem. Amit pedig az Attila leírt, nem mindennel értek egyet.
Múltkor elolvastam Nagy Attila levelében a bátorságpróba fejezetet, és valami feltűnt, azon kívül, hogy sok mindenben u.azt írta, mint én az iwiw-en. Ez pedig, hogy
"Gondoljunk bele. A komondor, egy okos állat. Ha egy idegen megy feléje, akkor persze, hogy nem az az első reakciója a kutyának, hogy nekimegyek és megölöm. Minden élőlény igyekszik elkerülni az effajta harcot. Egy jegesmedve, egy oroszlán, egy tigris, egy orrszarvú is kitér első lépésben az őt veszélyeztető támadó elől, pedig ezek az állatok eléggé kemények. Ez egy túlélési ösztön az állatoknál. Azonban, ha már nem marad más lehetőség, akkor felveszik a harcot, de nem azzal kezdik, mert akkor már rég kipusztult volna sok faj, ha ész nélkül harcoltak volna. Gondolom már láttatok a természetcsatornákon különböző, hasonló szituációkat."
Korábban tusskoo írta, teljesen normális dolog, h a kutya megpróbál kitérni a felé közeledő, agresszív támadó elől, még azt is mondta, hogy a kiképzéssel ezt a tulajdonságot próbálják feloldani a kutyában. A Ciklon kapcsán került szóba akkor.
Én még ezt ki akarom próbálni , hogy séta közben rámtámad a faszi.Ezt csak a tavaszi időszakra gondoltam, meg újra megcsináltatom a behatolós cirkuszt, aztán természetesen nyomom fel a yt-ra.Szerintem a legdurvább teszt a behatolás.A kutya ösztön lény nem akar mindenáron küzdeni mindenkivel.A kikötős tesztben szerintem a "muszáj" a lánc...Abban 90%-ig biztos vagyok , hogy amelyik kutya otthon a fr bundás teszten bátor az a kikötősdin is megállja a helyét , de fordítva már nagy kétségeim vannak...
Most egyenlőre a házi teszt marad mert nincs olyan járművem , (időm se) amivel szállítani lehetne bármelyiket.Úgygondolom nem vallanék velük szégyent:)Most volt nálam pár napja egy volt tenyésztő a Koma kutyám egy sztem elég jól zárt területen őrködik mégis a faszi a kerítéstől 2 méterre lévő orgonabokrokban mászkált:)))Azt mondta jobb a békesség pedig amikor megjelentem a Koma nagyon visszavett a vehemenciából.Igaz mikor kezet fogtunk és tüzet kért a cigihez kicsit mérges volt:)))
Tényleg........erről jut eszembe, Te kipróbálod majd a komondoraid? Vagy csak "házilag" teszteled majd őket? (Láttam a videót, amit feltettél youtube-ra, háát........én oda nem mennék be).:)