Üdvözlet mindenkinek, mivel a gépészetre, alternatív energiákra, költségekre kellő figyelem fordul, úgy vélem helye lenne egy olyan topiknak is ahol megbeszélhetnénk a ház elrendezésével, tájolásával, belső elosztásával kapcsolatos dolgainkat, kész tervekkel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket, elképzeléseinket, skicceinket. Majd meglátjuk mennyire életképes az ötlet, várok mindenkit szeretettel.
- a földszinti fürdőben a WC-t tényleg a külső falra kell áttenni (ahogy Axióma is irta), de kérj róla egy lépcsőn átmenő metszetet, mert nem vagyok róla meggyőződve, hogy meglesz a minimális 190 magasság
- a tetőtéri zuhanyzó-wc-ben egy tipikus "mérnökcsalást" lehet megfigyelni. Ha a zuhanytálcád 90 cm széles, akkor ehhez képest arányositva vajon mekkora a WC-nél a süllyeszték? Mert olyan 65-70 cm-re tippelek... a WC-nél KELL 90 cm szélesség!
Ezt a blokkot tessék áttervezni reális méretekkel.
(egyébként kicsit jobban megnézve a zuhanytálcából is 80x80-as lehet berakva, és a wc-nél csak 60 cm hely van)
- a tetőtéri szobáknál ez a zárt kubus semmiféle fényt nem fog beengedni. Jól néz ki designban, de édeskevés lesz. Rakj mindegyik szobára még 1-1 tetősikablakot.
Remélem nem 44-es porothermből akarod épiteni a házat, mert szivrohamot kapok...
Nekem ez a formavilág nagyon idegen. Ohne eresz, vagy valami hangsúlyosabb oromzat.Mindenféle ablakok, hátul nincs két egyforma ajtó vagy ablak.És túl kevés az ajtó is a házon.Persze ha ez volt a cél, akkor sikerült.:-)
Az utcai homlokzat nagyon ingerszegény.A tetőben az a brutális hasáb, háááát...És ahogy Kömkel is írja, nem lesz egyszerű történet - bár én ezúttal a másik oldalon állok.Érdekesek a mai formák, de csak 3D látványban mutatnak így, a valóságban azért árnyaltabb a kép. Nagyon profi kivitelezőt kell találnod hozzá, mert vagy egy sor olyan rész, ahol biza oda kell majd figyelni de rendesen.
A délnyugati irányban az árnyékolást majd igyekezzetek megoldani, mert meleg lesz ám nyáron (és a vége az lesz, hogy mehet fel a klíma a házra, amit őszintén sajnálnék).
Nekem az ilyen kiugratott formák egyébként azt sugallják, hogy mögötte valami fontosabb helyiség van, de az utcai oldalon itt fura mód egy fürdő kap ilyen kiemelést...
Alaprajzilag:
-én az előszobát csak lezárnám a lakótér irányából ...
-a földszinti hálózónát is elzárnám a lakótértől, mert így nem egy nyugis része a háznak
-engem nagyon zavarna, hogy a kazánhoz - ahol ha jól látom fatüzelés lesz - a szobák és a fürdő között kell menni...a fürdő és a szoba tiszta terület, a kazán meg a fával igencsak piszkos
- ha direkt nincs wc a bejáratnál, akkor OK, más esetben én ugyan nem engednék be senkit a hálórészben lévő WC-be (na jó, családtagokat leszámítva) a két wc ilyen elrendezését nem tartom logikusnak, de ha ti kértétek, akkor legyen (Axióma is jól mondja a lépcső alatti wc helyét)
-fura az az ablak nélküli fürdő és wc
-a kamra fölött lesz valami vagy az orsótér körben fel lesz falazva a tetősíkig?Mert így a lépcső is elég zárt lesz.
Az emeleti alaprajzon nem biztos, hogy egyértelmű, hogy a két szobának egy-egy erkély ajtó biztosítja a bevilágítást a tetőkiugrás felé.
Szerintem sokat ront rajta a két oldalfal.
Itt felmerült, hogy tetősík ablakot is kapnak ezek a szobák. Ódzkodom a tetőablaktól, mert veri az eső, Ti mit gondoltok, szükség van rá, hogy kellő mennyiségű fény legyen a szobákban?
Én sem szeretem a tetőablakot, főleg ha teleszarják a madarak.Valamit viszont ki kellene találni, mert kevés lesz a fény.
A lakótér udar felőli részén az a lábakon álló tető viszont egész pofás lett.:-)
Persze mindig könnyű másnak a tervét fikázni, de az építészet már csak ilyen.:-)
Mi most ugy alszunk, hogy egy 10nm-es szoba 2,40-es rovidebb oldala vegig van szivacsozva. Ezen alszunk 5-en a harom gyerekkel. Mi ezt szeretjuk. Az latszik, hogy 6/8/10 ev alatti gyerekekkel ez mindig igy is lesz. A mostani lenti kisebb szobat szanjuk erre a celra. Az most 2,50 szeles. Az epitesz mar tudja, de valamiert megis mindig francia agyat rajzol be es ettol mindenki tenyleg ugy nezi a rajzokat, hogy ez a "szuloi" halo.
Kömkel-nek: egy videki megyeszekhelyen van a telek, a varosközponttol 5km-re levő hobbis teruletet minositettek at belterulette. A telkek szabalyos 720 nm-esek. Kb. a telkek 10-20%-an epult mar uj csaladi haz, a tobbi tovabbra is hobbikert. Tehat egyelore nem nagyon van mihez merni az "utca kepet".
Egyebkent pont tegnap volt az epitesz a varoshazan. Sajnos a legilletekesebb ember szabin volt, de altalaban nem volt gond a tervvel. A fatarolo es a bicikli tarolo fedese nem tetszett neki az elokertben. Ez lehet, hogy majd csak kesobb svarcban lehet megcsinalni...
En mar csak iszonyatos hotechnikaja miatt is probalnam a tetosikablakot kerulni. Bevilagitasi igenyt majd megmondja a tervezo.
Nekem tetszik a valtozasok iranya, egyedul a lenti szuloi halo ami ugy szerintem nemigen fog menni, tul keskeny. Es hogy lesz peldaul futve, nem radiatorosat terveztek? Nekunk a 3 meter szeles szobaban az 1.8-as a'gyat inkabb lecsereltuk 1.6-ra, igaz hogy ne'mi rakodofelulet keletkezett az egyik oldalon, meg a masik oldalon a radiator van, de a ketto egyutt lehet max. 50 centi de inkabb kevesebb, es csak derekmagassagig tart, es eleg necces me'g igy is az a'gy korul kozlekedni. Esetleg ott a ket szoba kozott megcsinalni a korabban masnal elofordult Z alaku valaszfalat, a bejarat mellett a gyerekszoba szelesebb (nincs sarokra nyitas csak szekrenyre), es a szuloi a'gyat akkor el lehet forgatni, a bal oldali szekreny hosszabb, a jobb oldalon ugyan nem marad teljes melyseg, cserebe valami keskenyebbnek azert marad hely, es kozben korbejarhato lesz az a'gy, es elfer a radiator a "helyen", az ablak alatt. De ez az elrendezes nem akadalyozna meg, hogy ha mashogy van kihasznalva, akkor meg szekrenyezheto az a'gy fejenel levo resz (azt tennem a beugroba).
Mar persze arra nem emlekszem, az a lenti szoba miert is nagyobb, mint a szuloi halo, en lehet hogy megcserelnem oket. Talan csak akkor nem, ha pici gyerek korai fekves, es nappali feloli zajhatas miatt van igy kitalalva.
Tovabbiak: a lepcso alatti wc-nel forditva kell, a teljes magassagnal allsz te, a wc-t alacsonyabban, ulve hasznalod, forditsd meg.
A lepcsohazra nem kerult ablak, miert?
Felso furdo tenyleg fura, wc helyere betolnam a talcat, innen nezve balrol bejaratra, a wc felette beforditva, es az ajtot befele ranyitva (belepo nem latja ugy se egybol).
Nem tudom merre épitkezel, de első körben településképi véleményezés fog kelleni. Jó esetben ez a polgármester+helyi főépitész, rossz esetben ez tervtanács.
Amig rajtuk keresztül nem vered az elképzelésedet (utcaképi illeszkedés, stb), addig ne álmodozzatok ennyire előre. Rohadt köcsög egy népség, pláne egy ilyen nem hagyományos épületnél.
Megint fejlődött sokat a terv, szerintem több korábbi problémát amit Ti is említettetek sikerült kezelni. Vannak most már elég kidolgozott látványtervek is.
Az alaprajz kicsit változott, ami a 3D-s modellen nincs még lekövetve, ezért apróbb eltérések vannak az alaprajz és a látványtervek között.
Az emeleti alaprajzon nem biztos, hogy egyértelmű, hogy a két szobának egy-egy erkély ajtó biztosítja a bevilágítást a tetőkiugrás felé.
Itt felmerült, hogy tetősík ablakot is kapnak ezek a szobák. Ódzkodom a tetőablaktól, mert veri az eső, Ti mit gondoltok, szükség van rá, hogy kellő mennyiségű fény legyen a szobákban?
Most már csak a nappali fölötti 17 nm-en nyitott a födém.
A konyhapult elhelyezésén gondolkodunk még. Volt olyan verzió, hogy teljes hosszban meg van szemben a konyha sorával, most az alaprajzon egy picit rövidebb, hogy a kert ajtó felöl el lehet menni mögötte. Felmerült, hogy legyen tényleg rövidebb, de csússzon fel a kert felöli falig és az előszoba felé legyen kicsit nagyobb hely. (Egyébként a pult most 1m széles, hogy kvázi a kamra helyett elnyelje azokat az élelmiszer féleségeket, amiknek nem kell hűvös és a kamrában tárolnánk. A kamra, hogy ilyen pici lett, lehet, hogy inkább csak egy általános tároló lesz, és nem élelmiszert tartunk majd ott.
Az emeleti fürdőszoba elrendezésén még biztos dolgozni kell. J
Most írtam egy pár kérdést, de ez semmiképp ne korlátozza a gondolkodásotokat, minden egyéb témában is örülnék észrevételeknek.
- biciklitarolo igy csak akkor hasznalhato, ha midnig csak egyszerre bringaztok, de akkor is inkabb 2x3 elore betolt allapotban fogod csak tudni betenni
- ettol fuggetlenul nem ertem, miert van rajta ket befele nyilo ajto, amikor lehetne a szomszed fele nyilo egy kifele, minusz par megepitendo nm, VAGY, helyette beforditod es kenyelmesebb wc (es az oldalso ajto kevesbe is feltuno az utcarol, hogy van ott valami kevesbe vedett bejarat, mar a masik is pont eleg lesz, masszivnak latszo ajtot rakj ra)
- a nappali bal felso sarka tokeletes hohidas, partiz centivel odebb raknam mind a ket falon a nyilaszaro kezdetet
- a szuloi haloban semmi ertelme a sarokba rakni az ajtot, a konyha felol 60 centire a faltol tedd, a butor meg befordul az a'gy melle, az ajto moge, vele szemben lehet komod (vagy akar ott is szekreny, vagy ott egy iroasztal, mondjuk nem tudom hogy hogyan vagytok ezzel, de nalunk kellett a sajat iroasztal, gepnek, iratoknak, nem csak az etkezoasztal)
- a gyerekszobaban ugyanezt nem lehet a kazanhaz miatt megcsinalni, de en mar csak a kazanhazbol az intim zonaba erkezes miatt is megcsinalnam azt, hogy a furdo beforgatva a kazanhaz helyere, a kazanhaz keskenyebb de hosszabb lesz, es a lepcso mellett nyilik (az nyilhat kifele is, akkor meg kevesebb kieso hely), es akkor mar a gyerekszoba is kaphat legalabb 50 centivel eltolt ajtot, es oda kerul ott is a szekreny moge
- egyuttal akar azt is meg lehet csinalni, hogy a lepcso ott mar magasodik, a kazanhazhoz a lepcso aljat hozzacsapjatok - tuzelonek jo az, de akar gepeszet is kerulhet oda is -, a lepcso hosszat meg azzal novelitek, hogy kozepen nem egybol fordul hanem egy kis egyenes szakasz van (ezzel fent kevesebb, de a lepcso altal korulolelt reszen lent plusz rakodohely lesz, plusz a lepcsonek tudsz ablakot tenni a fuggoleges falara, a harom kozul egy tetosik-ablak kiesese (en annak nezem) nem bug, hanem feature:)
- emelet bal oldali szoba bejarata instant a faltol 60 centire, a szekreny meg moge, az a'gy mellett komod vagy konyvespolc itt is jatszik
- az emelet bal also sarka alatt csak a bringatarolo nem tarto fala van, az nem tudom mennyire lesz szerencses
- en a galeriat novelnem kicsit felfele, igaz akkor a konyhafalbol az a bekanyarodo is vastagabb ld. statika, de igy lehetne me'g fent helyet nyerni (pl. a galeria legvegen kulon a mosokonyha vagy ilyesmi) - mondjuk nem is ertem, hogy mik azok a faldarabok a tarolok hasznalati oldalan, se a lepcso mellett, se itt.
Persze hallgasd meg Komkelt, mit mond ezekre, mert lehet hogy valamelyik tobbet ront mint javit...
7. Papiron sem a WC, sem a fürdőszobai WC, sem a galéria-fürdőWC NEM nyilhat egy légtérbe a konyhával.
Tehát vagy a konyhaajtót teszitek papiron markánsabbá, vagy berajzoltok mindenhová "zsilipajtókat". Ezek elég papiron, a valóságban sosem készülnek el.
Bár megjegyzem, hogy a nappali mögötti WC-nél a hangok-szagok miatt nem ártana...
2. a földszinti fürdőszobában vagy rendezd át a szanitereket, vagy az ablakot rakd máshová, mert igy a mosdók fölé nem lehet tükröt rakni az ablak miatt
3. nem vagyok meggyőződve arról, hogy a lépcső kényelmes. Ragaszkodj a max 17 cm-es fellépésűhöz, mert már 1 cm többlet is nagyon kényelmetlen lesz felnőtt embereknek
4. a tetőtéri fürdőszobát hogyan gondolta az épitész?
Csak mert az 190-es vonal nagyjából a wc vonalában fut tovább, tehát ami alatta van (zuhanyzó) az használhatatlan.
Amennyiben ide egy emelt falas kutyaólat rak (ami valószinű), akkor nem szóltam
5. Tudom, hogy lentről optikailag szarul néz ki, de a két tetőtéri szobát szélesiteni kellene ahhoz, hogy később ketté lehessen választani (vagy csak az egyiket)
Bár a galériából is lehet utólag egy külön szoba...
6. A bejárat melletti jobb oldali fal (lépcső oldalfala) biztos, hogy tartófal kell legyen, tehát vastagabb lesz, mivel a galériát erre fogja letámasztani a statikus
Család, aki használni fogja: - 2 szülő, kb. 5 gyerek, akik várhatóan 18 éves korukig laknak hétköznap otthon. - A legkisebb gyerek a ház elkészülte után 21 évvel fog érettségizni.
Kötöttségek: - 4,5m megengedett építmény magasság (csak tetőteres lehet, teljes két szintes nem.) - Oldalhatáros beépítési mód. - Az anyagi források végesek. :-)
Igények: - 130 nm --> Próbálnak rábeszélni nagyobbra - 4 hálószoba --> Próbálnak rábeszélni, hogy legyen "tartalék", hogy később megosztható legyen. - Nagy nappali, étkező, konyha egyben és inkább kisebb hálószobák. - Fa tüzelésű kazán, így kazán helyiség is szükséges. - A garázs ne a ház hőszigetelő burkán belül legyen. (1 állásos elég) - 1 szezonnyi fa tárolására legyen alkalmas hely a kazános helyiséghez közel. (Ideális esetben mindkettő az utcafronti oldalon.) - Pincét nem szeretnénk, esetleg zöldségtároló vermet a kertbe, de az független a háztól. - Jó hőszigetelést szeretnénk.
Nagy déli üvegfelületek nálam is vannak, de október 10-e óta egészen idáig kb. 5-7 nap volt, amikor számottevő napsütés volt, ebből is talán 3 nap volt az, amikor fályolfelhőn kereszül sütött. Azt nem számítom, amikor kb. 10 percre kisütött a felhők közül. Ezt azért jegyeztem meg ezen a télen, mert amikor véletlenül kisütött, akkor aznap nem kellett csak késő este begyújtani. No meg ez az első éve a napkollektornak is. Hát nem sok melegvizet csinált a télen. Ezért vártam egész télen a napsütést, de itt mindig elmaradt. Ma is sötétség volt és szakadt az eső egész nap. Persze a keleti országrészben lakó rokonok már javában kertészkednek és napoznak, és ilyen időjárás eltérés elég sok volt a tél folyamán (Mellesleg a nyár folyamán is.) Sajnos a déli ablakok nálunk nem hozták ezen a télen azt a pluszt, amit vártam.
Ha minden kétkedő aki eljött és utána úgy távozott hogy "basszus ez milyen jó" hagyott volna 1Ft-ot már kész lenne a kert parkosítása is mind az 5800nm-en :)
hol csepeg a tied? a grohenak az a tipushibaja, hogy az oblitoszelep szilikongumi tanyerja felholyagosodik. allitolag a kloros tisztitoszerektol, amiket a wc-ben hagynak ejszajara "hogy hasson". nalam nincs ilyen problema, mert az elso alkalommal megmarta a krom zsanert az uloken, azota nincs csak ugy otthagyva.
a markasnak mint geberit meg grohe az is az elonye, hogy lehet hozza alkatreszt kapni.
miert kell kibontani? az enyemben minden cserelheto a lukon.
"nappaliban különlegesen jó minőségű (és árú) passzívház nyílászárók kellenének, hogy befűthető legyen."
Neee mááá :)
A nappalim komplett fala 8.4m hosszan, 2.4m magasan üveg. 3 rétegű, de semmi extra. Jelentem: nem hogy kifűthető, de téli "szaldója" pozitív, több meleg jön be a napfénnyel mint ami kimegy rajta.
Egy jótanács csak: mindenképpen a Geberit tartályt vegyétek meg, ne az utánzatot. Nálam egy Liv nevezetű van beépitve, és 3 év után csöpögni kezdett, kurva dühitő :@
Szerencse, hogy a WC mögötti gipszkartonos részt vissza tudom szedni, és tudom javitani. És persze leszerelhetővé teszem azt a gipszkartont ezek után...
Egy jó gázkazán simán közelíti egy szondás gép árát.
Faelgáz/Pellet:
kazán
kémény
napkollektor rendszer, hogy nyáron ne kelljen tüzelni a HMV-hez...
És máris ott vagyunk ahol a HSZ.
+
Fa: meg kell venni és szárítani/tárolni kell 2 évre előre. Tudom, csináltam 2 évig...
Pellet: nincs megbízható minőség a magyar piacon, vagy csak osztrák áron. Állandó gondok a szar fűtőanyag miatt a kazánnal. Olvasd el a pelletkazános topikot, 99% szopik vele folyamatosan.
Még a jelenleg közel sem tökéletesen működő rendszeremmel is elmondhatom: nem volt drágább mint a gáz/faelgáz/pellet rendszer lett volna, és remek jó döntés :)