Keresés

Részletes keresés

bado Creative Commons License 2002.12.20 0 0 269
Néhány észrevételt tennék az államigazgatási eljárásokhoz törvényileg megadott 30 napos határidővel kapcsolatosan.

Azt hiszem, hogy aki a LÜI-vel, ill.PLH-val munkája során napi kapcsolatban van, egyet tud érteni azzal, hogy a légügyi hatóság, mint egy államigazgatási szervezet, közhivatal, valahogy kakukktojás a hasonló hivatalok között.

Mit értek ezalatt?

Nézzünk példákat - építési engedélyért folyamodok, vállalkozói igazolványt szeretnék kiváltani, adóügyet intézek, stb. Látható, hogya felhozott példákban szereplő államigazgatási eljárások nem igényelnek normál esetben azonnali ügyintézést, belefér az - akár az utolsó napon végrehajtott - 30 napos ügyintézési határidőbe (nem számít elfogatható indoknak az, hogy én AKAROM a fenti eljárásokj azonnali intézését).

A repülésben a hatósági eljárásokra kötelezett ügyek nagy részét szintén lehet előre tervezni (pl. légialkalmassági felülvizsgálat, szakszóhosszabbítás, dokumentáció jóváhagyása, hatósági reptechnikai ellenőrzés és még megannyi - de mindegyikben közös, hogy - időben kiszámítható dolog (megesik persze - velem is volt - hogy egyszerűen elfelejt valamit az ember és akkor az utolsó pillanatban tényleg a hatóság jóindulatán múlik a soronkívüliség - volt több ilyen pozitív tapasztalatom is).

Ugyanakkor egyáltalán nem számít rendhagyónak - sőt véleményem szerint teljesen normális -, mikor hirtelen olyan helyzet adódik, mikor a követendő eljárás sajnos a htóságon keresztül kell menjen, de a szervezet működésének folyamatossága érdekében azonnal végre kell hajtani (Pl. egy átrepülési engedélyhez más ország hatóságai valamilyen magyar hatósági igazolást kérnek). Ebben az esetben van a nagy gebasz! Az államigazgatási eljárásokról szóló törvény értelmében én, az ügyfél nem követelhetem az adott eljárás azonnali lefolytatását, hoszen 30 napot adott rá a paragrafus, sőt indokolt esetben ez ugyanennyivel meghosszabbítható. Ha a hivatal ezt betartja, lehet, hogy (akár a 10. napon is) mire kiadja az igazolást, már nincs is rá szükségem, okafogyottá válik, ugrott esetleg egy többezer Eurós feladat megrendelése (sőt ad abszurdum, ha a szerződés már alá volt írva, a feladatot emiatt nem teljesítem, a megrendelő még jogi útra is terelheti a dolgot).

Na, ilyen esetem is volt, nem egy, sőt nem is öt. Nagyon sűrűn van.

Persze az esetek nagy részében mindíg van olyan vezető a hatóságnál, aki megérti a problémát, belátja, hogy ez TÉNYLEG azonnal kell és segít. Ugyanakkor voltak-vannak olyan PLH-s vezetők, akik megvonják a válukat, hivatkoznak a fenti törvényre és mikor kétségbeesetten mondod, hogy 'de hát akkor ...." megint vállat vonnak és közlik, hogy ez nem az ő problémájuk. Ilyen is sok volt.

Nem olyan régen (a nagyon közelmúltban) volt olyan, hogy sürgős ügyben az egytollú ügyintázővel történő megbeszélés után kérdésemre, hogy "ráírjam a levélre, hogy sürgős?" azt a választ kaptam, hogy "Isten őrizz, ez a ... szemében vörös posztó, utasításba adta, hogy nincs soron kívüli ügyintézés."

Szerencsére egyelőre több a segítőkész hatósági ember, mint a fék, de egy fékező bürokrata sajnos több kárt tud okozni, mint tíz segítőkész segíteni.

Hozzátartozik azért az is, hogy én személy szerint igyekszem a renomémat úgy megtartani, hogy csak a VALÓBAN sürgős ügyekben kérem a soronkívüliséget, és nem mindenben, mert "én vagyok a Jani és nekem intézzétek soron kívül" stílusban.

Alaptémámat összefoglalva a repülés (vegyétek figyelembe, hogy nekem és sok sorstársamnak ez a megélhetésünk, ebből etetjük és ruházzuk a családot) nem mindíg ismeri a 30 napos ügyintézési határidőt. Van, amit azonnal követel. És ha ekkor egy léhűtő bürokrata saját fontosságának igazolására kekeckedik (a hívatalnak packázásai, mit atyai barátom Sekszpír Vili írta vala), mérhetetlen károkat tud okozni mind a repülésnek, mind az abban résztvevő személyeknek egyénenként is.

A légügyi hatóságra nem mindíg szabadna alkalmazni teljes mértékben az államigazgatási törvényt. Kellene, hogy (nagyon gyakran) engedményeket tegyen. Persze értem én, hogy mindenképpen bele kell illeszteni az államaparátus rendszerébe. Az, hogy ebben a rendszerben némileg más mozgástere legyen, nem tudom, hogyan lehetne törvényileg lehetővé tenni. Nyilván nem egyszerű. Addig azonban a PLH-nak a már fentebb leírtak szerinti tényeket tudomásul kéne vennie és akceptálnia kellene. Ugyanis - bármilyen furcsán hangzik is - egy csapatban játszunk, csak más pozicióban, de ugyanarra a kapura. És aki ezt nem látja be, az nem alkalmas bármilyen közhivatal, különösen vezetői beosztás betöltésére.

széles tamás Creative Commons License 2002.12.20 0 0 268
Tellyes mértékben egyetértek!

Én, legalább is azért írtam, le, hogy mindenki úgy tudja alakítani az életét. Szerintem az aki repülőgépet vezet (ballon, eje, stb.) kell, hogy olyan értelemmel bírjon, hogy ezt felfogja, esetleg el is fogadja és ennek megfelelően korábbi időpontban jelentkezik a vizitre.

A nyári negyven fokot szívesen kihagynám, ugyanis jobban szeretem a hideget.

Más! ha repmet nic nevű topiclakó olvassa, szívesen venném, ha dobna egy emilt a kukacomra. Előre is köszönöm!

Sz.T.

Előzmény: babydevil (267)
babydevil Creative Commons License 2002.12.20 0 0 267
Szia sz.tamás!
"Kösz baby" ezzel megbántani??? Lennél egyszer nálunk a vitorlastarton nyári 40 fokban, elég kevés ruhadarabban! Na ott vannak csak beszólások... persze szerintem azok a nőnemű egyedek aki valamilyen módon belekerülnek a repülésbe, előbb-utóbb némileg fiúsitva vannak, úgyhogy elég kevés megbántódó-nyafka repülős lánnyal találkoztam még eddig, hálistennek.
A 30 napról: nem biztos, hogy mindenki "fikázási szándékkal" ir rosszat.Egyszerűen csak túl kell élni valahogy ezt az időt.Volt nekem is egy jópár nap az életemben, amikor legszivesebben eltüntettem volna a földről a gyáli utat, a plh-t, és minden egyéb hivatalt, amiről úgy éreztem, hogy a repülésemet gátolja. Nekem is irtó rossz volt, amikor naponta lestem az ajánlott cetlit (vagy a postást)és vártam azt a papirt, ami hajszál hijján elválasztott a szakszómtól, a repülési lehetőségtől.És tényleg egész évben a nyomorult papirok miatt ültem a kispadon. De amikor aug.31-én (az év eleji ellenőrző napja:)) / beültem a pirátomba... na onnantól kezdve valahogy lényegtelen lett az addigi idegeskedés, telefonálgatás, sürgetés,várakozás.
Úgyhogy asszem ezen a várakozási időn mindenkinek 1x túl kell esni, aztán rájönni, hogy végülis nem állt meg a világ körforgása, ki lehetett birni, stb.
Minden egyes hivatalnak (az élet bármely területén) van egy ügyintézési határideje, miért pont nálunk ne lenne ez igy?
Úgyhogy ezen szerintem kár vitázni (kivéve ha valaki szeretné sürgeti a szivbajt), egyszerübb hamarabb odamenni az orvosira 2-3 héttel, igy biztos, hogy nagyjából időben kész lesz az új papir.Én sem értem, hogy miért nem volt jó az eddigi rendszer, DE: ilyen szintű problémákon nem kéne ennyit tökölnünk, a repülős élet gondjainak nagysága között ez egy eléggé eltörpülö tényező.Sajnos ennél jelentősen nagyobb gondok is vannak.
babydevil
Előzmény: széles tamás (266)
széles tamás Creative Commons License 2002.12.20 0 0 266
Kösz baby! :-)
Ha ezzel megbantottalak volna akkor cancel! correction! Kedves babydevil!

Köszönöm jókívánságaidat és együttérzésedet! Úgy látom a lentebbi hozzászólásommal rendesen bele ... a ventillátorba. Már megint balul sült el! Pedig csak a pilótatársaim figyelmét szerettem volna felhívni a megváltozott viszonyokra.

Ezúton felhívnám mindenki figyelmét, hagy korrekt információm nincs arról, hogy mennyi az átfutási idő, csak azt tudom, hogy a tv. mit mond erre. Nagyon sajnálom ha egyesek ezt (IS) arra használják, hogy a hatóságot (vagy bárkit) fikázzák. Uraim! és Hölgyeim! mikor tetszenek már megérteni, hogy a hatóság és a pilóták (bocsánat, repülős társadalom) közötti kapcsolat nam abból áll, hogy folyamatosan sziv@tnunk kellene egymást! Mi egy csapat vagyunk, nem ellentétes érdekekkel. Én úgy látom, hogy a jelenlegi vezetés is felmérte, hogy segítenünk kell egymást nem áskálódni. Nem szeretek személyeskedni, most kivételesen megteszem, előre is elnézést kérve a két érintettől! Nézzétek meg Bátori Lacit és Both Lajost ( a sorrendet alfabetikus alapokon állapítottam meg), beszélnek egymással!!! És ez nagy dolog! Mondhatnék másokat os, de Lajost ismerve, tudom, hogy Ő nem neheztel, hogy példának hoztam. Figyelmetekbe ajánlom a kettejük példáját. Ahhelyett, hogy "zsigerből" fikáznátok, próbáljatok meg kezet nyújtani egymásnak!!! Nem vagyunk olyan sokan, hogy még írtsuk is egymást! És azt is csak zárójelesen jegyzem meg (Bátori Laci! Kérlek a következő mondatot NE olvasd el!), hogy a törvény szerint a hatóságnak lehetősége van, hogy "indokolt esetben" a 30 napos határidőt meghosszabbítsa az ügyfél egyidejű értesítése mellett. Magyarán: lehet, hogy a harmincadik napon a postás levelet hoz a PLH-tól és abban nem az orvosim lesz, hanem egy értesítés,miszerint a hatóság az ügyintézés határidejét meghosszabbította X nappal.

Remélem igyekeztek ezt NEM FÉLREMAGYARÁZNI, és nem kezdtek újabb fikázásba!

Próbáljátok meg babydevil hangnemét átvenni és inkább a pozitív oldalról nézni a dolgokat. Nektek is jobb lesz, ha nem bosszankodtok állandóan!

Pusszantok mindenkit!

Sz.T.

Előzmény: babydevil (264)
székkutas Creative Commons License 2002.12.20 0 0 265
Ott a helyed! :)
Előzmény: doncike (263)
babydevil Creative Commons License 2002.12.20 0 0 264
Szia széles tamás!
Háááát, szerintem sok nap fog eltelni.Ilyenkor több a munkaszüneti nap, nagyon sokan szabin vannak, ilyenkor már a legtöbb munkahely kb. 30%-on üzemel. Azért remélem, hogy valamilyen csoda folytán a Jézuska, vagy netán az újévi malacka fog neked egy érvényes orvosit hozni:-))
babydevil
Előzmény: széles tamás (251)
doncike Creative Commons License 2002.12.20 0 0 263
Na, ez most úgy néz ki, mintha a következő zárt körű meghívásra pályáznék ;)
Előzmény: doncike (262)
doncike Creative Commons License 2002.12.20 0 0 262
Egyébként pedig örülök, hogy a PLH (megbízott) vezetője van annyira ügyfél-, polgár- és pilótabarát, hogy egy anoním internetes fórumon tájékoztatást ad, holott ez nyilván nem munkaköri kötelessége.
székkutas Creative Commons License 2002.12.20 0 0 261
Úgy gondolom, hogy összehasonlíthatatlanul összetettebb a mai helyzet a néhány évvel ezelőttinél, amikor a polgári repülés max. 4-5 állami céget jelentett.
A jelenlegi vadkapitalista őskáoszban többet kéne "erőforráskutatással" foglalkozni.
Előzmény: Bátori László (259)
doncike Creative Commons License 2002.12.20 0 0 260
"ha a hatóság a jelenlegi erőforrásaival időnként a harminc napot sem tudja betartani"

Hogy visszatérjek arra a konkrét kérdésre, amiből ez a vita kiindult: idén februárban a Gyáli úton még a hatóság nemhogy 30 napon, de 30 percen belül ki tudta adni az orvosit.

Az a kérdésem, hogy milyen feltétel(ek) megváltozása kényszerítette a PLH-t arra, hogy ezt a nagyon szimpatikus, ügyfél-, polgár- és pilótabarát eljárást megváltoztassa.

Előzmény: Bátori László (259)
Bátori László Creative Commons License 2002.12.20 0 0 259
Ezt én értem.
De ha a hatóság a jelenlegi erőforrásaival időnként a harminc napot sem tudja betartani, akkor mi motiválná abban, hogy változatlan feltételek mellett maga is erőltesse ennek a tizenötre, vagy nyolcra csökkentését?
Előzmény: székkutas (258)
székkutas Creative Commons License 2002.12.20 0 0 258
Azért, mert a PLH és minden más hatóság végsősoron ügyfélorientált kell, hogy legyen! Nem belterjes, látszatintézkedéseivel csak önmaga fontosságát igazolandó, kifelé látszattevékenységet folytató öncélú, bürokratikus szervezet.
Előzmény: Bátori László (257)
Bátori László Creative Commons License 2002.12.20 0 0 257
Nem teljesen értem, hogy a PLH miért támogatna egy olyan jogszabályt amely a rendelkezésére álló határidőt csökkenti.

Az meg végképp távol álljon tőlem, hogy az AOPA vagy az MRSz jelenlegi vezetését kritizáljam, de szkeptikus vagyok atekintetben, hogy egy ilyen (vagy bármilyen) jogszabály megszületése érdekében sikerrel lobbiznának.

Előzmény: 2bp (256)
2bp Creative Commons License 2002.12.20 0 0 256
Teljes "értetlenségemet" fejezem ki az előttem szólóval.
Annál is inkább mert ez a határidő a maximum. Belenéztem az államigazgatási eljárás idejét előíró törvénybe ( a POLÉBISZ honlapján megtalálható )és látom, hogy jogszabállyal csökkenthető ez az idő. Növelni csak törvénnyel lehet. Ennek fényében, ha lenne jogtudós aki felhomályosítana hogyan tudnánk egy ilyen jogszabály születésében segíteni, talán érdemes lenne kicsit pedálozni. ( MRSZ, AOPA, stb )
Lehet hogy még a PLH-nak is tetszene a dolog, visszagondolva arra, hogy az előző topicban mennyi panaszt halottunk a hivatal rengeteg elfoglaltságáról és komolyan gondolom ebben az esetben, talán a PLH is támogathatná az ügyet.
doncike Creative Commons License 2002.12.20 0 0 255
Én elhiszem, hogy a törvény megengedi a 30 mapot bármiféle hatóságnak, csak azt nem értem, ha van egy ügyfélbarát (horribile dictu: polgárbarát) eljárás, -- ami minőségében ráadásul messze felette van az államigazgatási átlagnak, tehát inkább követendő példa lehetne, -- azt miért kell megváltoztatni.

Lehet, hogy van erre nyomós ok, ezért kérdezem.
Bár azt hiszem, hogy a vizsgálatok után már semmi sem történik, a hatóság döntéséhez minden információ rendelkezésre áll, a hatósági orvos ott van, szóval ezért nem értem, hogy mire kell a max. 30 nap.

Előzmény: széles tamás (250)
xpairt Creative Commons License 2002.12.19 0 0 254
Nem ülhet a radar előtt. Illetve ülhet, csak nem dolgozhat. Nincs szaxója.
Előzmény: incerfa (252)
széles tamás Creative Commons License 2002.12.19 0 0 253
Ha nagyon vulgáris akarnék lenni akkor azt írnám, hogy nekem egy nő ne a véremet ??? csapolja. (Ezt jól kivágtam, mi?) Szóval tutkó, hogy nem H. doki találta ki magának, de a kérdőív?! Inkább hagyjuk! Számomra a repülés legkellemetlenebb része az orvosi vizsgálat, annak is a vérvételi része.

Egyébként látszik rajtad, hogy az évek múlása nem múlt el nyomtalanul. Figyelmetlen vagy, vagy feledékeny. Egyik sem erény! :-) babydevil a múltkor írta hogy az egészségügyben dolgozik, nőnemű és vitorlázik fahegyen.

Milyen volt a mai motorjáratás? Nem nyomta az olajat? Holnap pontos légy!

Előzmény: incerfa (252)
incerfa Creative Commons License 2002.12.19 0 0 252

ÁJJ ! Na végre, kiderült ! a baby d.(ördögfióka az én olvasatomban) 1 hölgy!!!
Gratula és kézcsók, ha igy van, ha nem át lettünk
vágva ? :-(
Egyébként egyetértek azzal amit irtál, véleményem: igy helyes és a türelem RÓZSÁT terem.
Egyébként visszatérve az orvosira, valóban komikusnak tünt a kérdés az orvosit megelőzően
hogy mivel szeretne a közeljövőben repülni: Na ment a találgatás, hogy mit irjunk be.
Természetesen mindenki hótt komolyra vette a dolgot és be voltak sz@rva és irták a valódit.
Na persze én a humor harold,- mert azért hülyeségért nekem sem kell a szomszédba mennem -
bé akartam irni az ürhajót !Azon gondókodám, hogy meliket irjam be szajúzt, vagy a náza félét.
Na erre a hölgy nagyon csúnyán nézett rám, aztán aztat mondta: beirhatom, vagy beirhatom akár a klotyóajtót is, csak akkor ne csudákozzak, ha esetleg elküldenek a pszichológushoz!
Na erre én is bek@kittam, aztán irtam a helyeset.
Egyébként kiváncsi lennék, hogy ha már a hüjeségvizsgálókról esett a szó, akkor igaz e, hogy a Meteskének - egyébként akit azért tisztelek, mert töretlen elvei vannak és azokért akár a biróság elé is van mersze állni - pszichológushoz kellett járuli ahhoz, hogy újbólag a radar monitor előőt tudjon ülni.
(most ne legyél kiváncsi a pol. hovatartozásomra, 1 szerűen 1 magyar pasas vagyok a saját honomban)
Szóval ez 1 kérdés volt, ami lehet hogy nem igy volt.(ennek itt a vége)
Tehát úgy gondolom, hogy az orvosi maczera nem az általam igen tisztelt Dr. H. Gábor találmánya, hanem valahol az FAA-tól lemásolt, az ICAO köv-el
összhangban létrehozott rendszer. Nyilván a működés során "kisimulnak" majd a dolgok, mint egy felújitott CESSNA motor járása, a nagyjavitás után!!
Egyébként ha másért nem,azért is jó az orvosi maczera, mert egy kissé lehet poenkodni, hazudozni, meg a sztyuvi csajoknak udvarolni.
(meg az assziszteneseknél is próbálkozni!)
Az a dúskeblű fekete, vagy vörös, nemtom, mert szinvak vagyok, jó csaj !
A vérszivó Blanka, akit sajnos már több évtizede ismerek, fiatal korában egy haláljó csaj vótt.
(nem bántva Őt most sem csúnya)
Emlékszem, a szolnoki pk. kollegám le is nyútta, a Kiss Jenő. Szoval komolyan is udvarolt nekije,a csibész !
Előzmény: széles tamás (251)
széles tamás Creative Commons License 2002.12.19 0 0 251
Bocsánat!!!
Bűtori Laci = Bátori Laci
csüpán = csupán

Más, ha megkapom az orvosit, azt is megírom így mindenki ki tudja számolni, hogy hány nap telt el dec 18-tól.

Előzmény: széles tamás (250)
széles tamás Creative Commons License 2002.12.19 0 0 250
Kadveskéim!

Lehet, hogy a legjobb szándékom ellenére is kissé félreérthető voltam. Ha így van, tudjátok be a késői (korai?) időpontnak!

A 30 napos határidővel nem a PLH-t kívántam minősíteni. Egyszerűen az államigazgatásról szóló törvény (parlament alkotta és fogadta el) hagy ennyi időt a léhűtő közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek. Szerencsére nem minden köz... ilyen, hogy addíg tartja a paksamétát az asztalán, amíg csak lehet. Csak másoktól kapott információim vannak, ezek szerint kb két hét alatt megkapja az ápolt a papírját! :-)

Más! Utánajártam, megkérdeztem: a hosszabbításnál az előző érvényesség lejáratához adják majd hozzá a következő érvényességi időt, nem a vizsgálat dátumától számítják, így mindíg azonos időben mehetsz vért adni, pisilni, nyelvet nyújtogatni, stb. Tehát: pl: november 15-én jár le a szakszód, a korodnál és a kategóriádnál fogva évente kell vért adni, ... Így a következő évben október 2 (-45 nap) és október 16 (-30 nap) kell a vizsgálatot elvégeztetni, mert ekkor az érvényesség a következő év november 15-tel lesz megállapítva. Remélem így már érthető volt, hogy minden évben okt 2 és 16 között kell felkeresned a csinos lányokat a Gyáli úton.

Sajnos amire nem kaptam válasz, az az, hogy mi van akkor, ha a lejárat hónapjában nincs olyan nap. Gondolom, ha Bűtori Laci elolvassa, előbb-utóbb válaszol erre is. Mivel ez engem előre láthatólag néhány évig nem érint, a kérdés csüpán költői, vagy mondhatni a kákán történő csomó keresése.

Sz.T

doncike Creative Commons License 2002.12.19 0 0 249
után = úton
Előzmény: doncike (248)
doncike Creative Commons License 2002.12.19 0 0 248
Azért érdekelne, hogy mi volt a baj azzal a korábbi eljárással, amikor a vizsgálat után 30 perccel megkaptuk az orvosit és az hó végéig érvényes volt, tehát kényelmesen lehetett tervezni a következő időpontját.

Az a fél nap a Gyáli után eddig olyan volt, mintha nem is a magyar egészségüggyel és egy magyar hatósággal lenne dolgom.

2bp Creative Commons License 2002.12.19 0 0 247
T Babydevil !
Természetesen én is pontosan ugyanezt gondolom és tartom, ha lehet tartatom.
Csak hát sok-sok év alatt nagyon sok minden láttam, hallottam.Remélem nem ez lesz.
De ugy látom nagyon gyorsan haladunk a tűréshatárok felé és ilyenkor mindig nagyobb a veszély.
babydevil Creative Commons License 2002.12.19 0 0 246
Szia 2bp!
"vagy nem fogja érdekelni az orvosi ( sem ). "
Azért ezt ugye nem úgy gondoltad, hogy orvosi nélkül repülni???
Ha valaki egy klub keretein belül repül, soha nem lehet ilyen felelőtlen, sem magával, sem klubtársaival, sem a klubjával szemben.Ha éppen akkor történik az ilyen emberrel valami, még a biztositó sem fizet, merthogy érvényes orvosi nélkül repült, azaz nem volt meg a repülésének egyik alapfeltétele, azontúl a klub is valamilyen szinten felel azért, hogy rendben legyenek a papirok.Azért ezzel elég nagy kárt lehet okozni egy klubnak, a "klubvagyonnak", és ezt nem az az egy fő fogja megszenvedni aki szabálytalankodott, hanem az összes többi.
Tudom, most majd jönnek a válaszok, hogy egy szakszós a saját papirja felelősségére repül. DE: ezt csak akkor tudom elfogadni, ha valaki a saját üzemeltetésű, saját tulajdonú gépével repül, és csak is és kizárólag a saját farkát tartja a csalánba.
Azt, hogy valaki orvosi (vagy egyéb alapfeltétel) nélkül repüljön, ha ezt egy klub keretein belül teszi, mélységesen elitélem érte. Én is kibirtam egy pár hónapot egyedülrepülés nélkül, bár igen rosszul esett. De az emberben van azért felelősségérzet is, amivel felmérem, hogy esetleg a saját hülyeségem miatt, hány másik ember évek alatt összehozott vagyonát, gépeit, stb. kockáztatom.
Azért az a 30 napos határidő tervezhető, tervezhetően ennyivel előbb kell elmenni orvosira. Ha valakinek fontos az, hogy repülhessen, akkor végülis ez nem olyan nagy áldozat. Én is elég sokat fújtattam azért, mert több hónap alatt készültek el a papirjaim, de azért kibirtam,hogy addig nem üljek egyedül gépbe.
És nem mertem volna kockáztatni.Mert nem éri meg.
30 nap nem a világ.
babydevil

Előzmény: 2bp (245)
2bp Creative Commons License 2002.12.19 0 0 245
Elhülve olvasom eme ujabb gyöngyszemét a repüléssel kapcsolatos szabályozásnak.
NAgyon kiváncsi lennék ki, milyen indokok alapján változtatta meg a jól bevált módszert, ujabb határidöt, lépcsőfokot bevive a rendszerbe.
Még kiváncsibb lennék a szakmai egyeztetésben résztvevők véleményére ( volt ilyen ? ).
Még egy vonzat ha ez így megy akkor aki nem akar kihagyni, azaz orvosi nélkül repülni, az elöbb fog elmenni a vizsgálatra, vagy nem fogja érdekelni az orvosi ( sem ).
Heuréka, az eddig ( a pilóta által ) ütemezett vizsgálatok az őszi-téli- kora tavaszi időszakról az év minden hónapjára csúsznak szép lassan, feltéve, hogy mindenki ráhagy.
Minden él nélkül, ha elmegyek a jogosítványt hosszabbítani, akkor azonnal megvan. Melyik a biztonságosabb, logikusabb?
Nem hiszem, hogy ez az EU-ba vezető út. Ott ugyanis a vitorla orvosi bizalmi alapon ( kijelentem: egészséges vagyok ), vagy jogsi szintű vizsgálattal, a PPL motoros általában jogosítványhoz kötötten kapható meg.
LECSó Creative Commons License 2002.12.19 0 0 244
porbléma=probléma
LECSó Creative Commons License 2002.12.19 0 0 243
Szia Babydevil!

Szerintem egyáltalán nem OFF a hozzászólásod!
Már ha a topic címében említett témát tekintem ON-nak. Ez is a polgári repülés helyzetét tükrözi, MOST. Még ha csak a mi kis "vitorlás" (imádom ezt a kifejezést ;) berkeinkből való is a porbléma.
Mellesleg nagyon is egyetértek veled. Ha a repülő társadalom saját belső véleményeit nem tudja helyre tenni személyeskedés, a hierarchia hangoztatása vagy csak érzékeltetése nélkül, akkor nem is érdemes egységes képet festve próbálkozni a határozott fellépéssel, úgyis a pofánkba röhögnek.

Remélem, nem bántottam meg senkit.
Üdv!
Lecsó

Előzmény: babydevil (241)
babydevil Creative Commons License 2002.12.19 0 0 242
Szia Széles tamás!
A 30 napos határidőről: nem biztos, hogy mindig a PLH a hunyó. Az én orvosimat a Gyáli úton a vizsgálat napjától számitva a 16. napon adták egyáltalán postára a hatóság részére, persze több telefon után.
A kérdőivről: jópáran a szemem láttára irtak be tök hülyeségeket a kérdöivre, úgyhogy szerintem senki el nom olvassa őket, vagy nem birálja felül a beirtakat.
Pl.1ik rovat: A közeljövőben milyen tipussal szeretne repülni? Az általam látott válaszok: űrsikló,C-130,B-52. szerinted ez mennyire komoly?
Az egész kérdöivnek egy a lényege: te az aláirásoddal vállalod, hogy minden általad leirt adat a valóságnak megfelel. Innentől kezdve ha te "hazudsz" valamiben és esetleg balesetet szenvedsz, tied a felelősség, nem a sportorvosi hivatalé.Pl. ha te beirod, hogy mindig rendben van a vérnyomásod (modjuk épp az orvosi vizsgálaton is), pedig tudod, hogy ez nem igaz, viszont egy kicsit elájulsz és esetleg egy kicsit lezuhansz az alacsony/magas vérnyomásod miatt, innentől kezdve te vagy a hunyó, tied a felelősség, mert eltitkoltál egy lényeges orvosi körülményt.
Úgyhogy szerintem az egész kérdőiv lényegtelen, hogy milyen formátumú, leginkább az aláirásod miatt van rá szükség.
babydevil
Előzmény: széles tamás (240)
babydevil Creative Commons License 2002.12.19 0 0 241
Szia Esztelenke! OFF
Ha ismernél tudnád, hogy erre a világra még nem született olyan ember aki engem "lenyomna" vagy el tudna hallgattatni.Legalábbis ez az elmúlt 30 évben senkinek sem sikerült.Ha úgy gondolom, hogy igazam van, bárkivel szemben kiállok a véleményemmel.Pláne ha ez a "köz" (a klub, klubtársak...) érdekeit is szolgálja.A nagy pofámból eddig is elég sok bajom volt, elég sok embernek fáj az, ha valaki (aki nála sokkal jelentéktelenebb pozicióban van, vagy esetleg fiatalabb vagy 30 évvel...)képes a szemébe mondani a véleményét.És ezért engem tul.képpen elég sokan nem szeretnek. Viszont azok az emberek akik igazán ismernek,tudják, hogy mit miért teszek.És általában helyt adnak az igazságérzetemnek. Engem általában nem érdekel, hogy kinek (legyen az Bátori Laci, hatósági főrovos,stb...) kell előadnom a véleményemet, soha nem érdekelt, hogy tudjam kinek-mit mondhatok, anélkül hogy sértsem a saját érdekeimet. Fontosabbnak tartom azt, hogy szóvá merjem tenni a gondolataimat bárkivel szemben-ellen is. Pl. ősszel egy általam kedvelt-elismert oktató "jelképesen" fejbevágott, mert egy idős, százéve a klubban levő oktató oktatói munkastilusát-a növendékekkel való bánásmódját mertem szóvá tenni egy mondatban, úgy, hogy a birált oktató is jelen volt.De én akkor fontosabbnak tartottam azt, hogy azzal a növendékkel aki miatt ezt tettem valami jó is történjen.És tudom, hogy az az oktató akit birálni merészeltem azóta is fúrkál (bár ezt már jó ideje teszi), de nem érdekel.
Úgyhogy amire azt mondtad, hogy "madárnyelven"...
az nálam tényleg azt jelenti, hogy jelenleg az a legfontosabb kérdés az életemben, hogy hol vegyem meg (és mikor) a savanyú káposztát, a fenyőfát, a férjem ajándékát...
Nem megfutamodás, nem elhallgattatás, egyszerűen most más dolgok foglalkoztatnak, más dolgokra érek rá.
Szia:
babydevil
Előzmény: esztelenke (238)
széles tamás Creative Commons License 2002.12.19 0 0 240
Előre elnézést mindenkitől, ha OFF-nak tűnök, de úgy gondolom, hogy a szakszósok számára fontos az infó!!!

Ma, illetve tegnap voltam a Gyáli úton apróbb macerálások végett. Új rendszer van életben július 01-től, már ami a repülés orvosi részét illeti.
Az orvosit a PLH adja ki, Melles dokiék "csak" a vizsgálatokat végzik. Ezzel kapcsolatosan két lényegi változás is van.
1. A PLH az államigazgatási eljárásokra vonatkozó tv. alapján 30 (nem tévedés, harmonc) napos határidővel dolgozik. Bár ezt állítólag nem tartja be, a mi javunkra tér el ettől.
2. Az újonnan kiállított orvosi "csak" a vizsgálat napjától számított egy, két, stb. évig érvényes, naptári nap lejárattal. (Azt nem tudom, mi van akkor, ha a lejárat hónapjában nincs olyan nap) Tehát NEM a hónap utolsó napjáig érvényes!!!

A fentieket figyelembe véve felhívom mindannyitok figyelmét, hogy ha például januárban voltatok orvosin, a következővel NE várjatok jan 28-ig, mert nem valószínű, hogy febr. elsején a kezetekben lesz az új orvosi.

Aki ismerte már ezeket az információkat attól elnézést kérek, ha valakinek segítettem, akkor örülök.

B.Laci!

Nem-e lehetne-e az általatok megkövetelt kérdőíven egy ici-picit racionalizálni? Ha nem, hát nem, de esetleg a rubrikák méreteit a várható válaszok mennyiségéhez igazítani? Tudom, hogy egy kiadott rendeleten csak egy, másfél év múlva lehet változtatni, ha az élet szükségessé tesz, de mégis? :-))) Nekem most már jó a másfél év, mert kb. annyi idős lesz a nyomtatvány jövőre.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!