Keresés

Részletes keresés

Mirabolan Creative Commons License 2001.06.14 0 0 411

Nagyon bánt, ha félreismernek?

No és ha kiismernek? Ha simán átlátnak rajtad? Logice annak örülnöd kéne. Hááéáát ... sokan félreismernek, ugye?

Előzmény: Feanor (406)
kanka Creative Commons License 2001.06.14 0 0 410
Volna meg ket jelolt:

tivadar
kanka

Előzmény: Törölt nick (409)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 409

Modus Moderandi

Az Index összes Fóruma moderált. A moderátorok tevékenységüket a szerkesztoség felkérésére, társadalmi munkában végezik. Alapveto feladatuk, hogy lehetoleg biztosítsák a normális beszélgetést. A moderálás ebbol adódóan szubjektív: egyetlen kontrollja, hogy a különbözo beállítottságú moderátorok látják, figyelik és alkalmanként felülbírálják egymás tevékenységét. Egyes fórumokat külön moderátori csoportok moderálnak. A moderátorkörök a saját Szervezeti Muködési Szabályzatuk alapján muködnek:

A moderátorok nem tudják a fórumokban megjeleno üzeneteket szerkeszteni vagy részlegesen törölni: vagy bent hagyják a hozzászólást, vagy törlik az egészet.

A moderátorok viszonylag kevesen vannak, így hát a hozzászólások többségét egyikük se látja. Ezért kérjük, hogy ha olyan bejegyzésre bukkantok, amely megítélésetek szerint akadályozza a kulturált társalgást, jelezzétek ezt a moderator@mail.index.hu E-mail címen. A moderátorok a tartalmi beavatkozásokról a Közlemények rovatban tájékoztatják az olvtársakat.

Szamárvezeto

1. Mi az, amit a moderátorok általában törölnek?

1.1. Témarombolás:

Technikai rombolás: JAVA, nagyméretu képek, kisregények. bemásolása, a topicok letöltését akadályozó vagy lényegesen lassító linkek, képek. Elrontott HTML kódok, automatikusan induló file letöltések, átirányítások és minden más, olyan beavatkozás, ami megváltoztatja a topic méretét, megjelenését, ill. akadályozza annak rendeltetés-szeru használatát. Szöveg nélküli hozzászólások stb.
Tartalmi rombolás: a kulturált, folyamatos társalgást feltunoen és szándékosan akadályozó és zavaró, agresszív vagy off topic hozzá- és beszólások.
Flood: ha nem szándékos, (pl. véletlen az ismétlés), egy bejegyzés meghagyása mellett a többi példány törlésre kerül. Szándékos flood, ha valaki egy beírást háromnál több topicban helyez el.

1.2. Alpári ill. agresszív, fenyegeto hangnem:

közszereplok "anyázása" esetén feltétlenül,
beszélgeto partnerek esetében a fórum ill. a téma jellegétol függoen, megítélés szerint

1.3. Azon, a szerkesztéssel, a moderálással, a szerkesztokkel vagy a moderátorokkal foglalkozó bejegyzések, amelyek nem a kifejezetten e célt szolgáló T. Szerk. Fórumban tunnek fel.

1.4. Bárki valós, személyes adatának (pl. név, munkahely, lakhely, beosztás) engedély nélküli közzététele, feltéve, hogy az érintett azokat (az Index bármelyik Fórumán) nem maga hozta nyilvánosságra.

1.5. Pornográf és a jó ízlést sérto képek, szövegek, tiltott jelképek, nemzetek nemzeti jelképeinek szidalmazása, gyalázása, kegyeletsértés, gyulöletkeltés, valamint az ilyen témájú web-oldalakra mutató linkek.

2. Letiltások

A moderátoroknak a kulturált társalgást szándékosan és/vagy ismétlodoen akadályozó felhasználók jogosítványait korlátozniuk kell. A tiltás lehet részleges vagy teljes köru, ideiglenes vagy végleges. Kirívóan durva esetben járhat az adott nick összes, addigi hozzászólásának törlésével is.
Nickhamisítás esetén, (vagyis abban az esetben, ha valaki valamely, az Indexen már bejegyzett nickre hasonlító, megtévesztésre alkalmas néven jelentkezik be), továbbá ha valaki történelmi személyek, jelenkori közéleti szereplok nevét vagy egyéb, jogokkal védett neveket, elnevezéseket illetéktelenül használ, a beírások törlése mellett a moderátorok az összes jogosultságot megvonják. Moderátor által törölt hozzászólások visszamásolása is letiltást eredményez.

3. Topic áthelyezések, topic összevonások

3.1. Áthelyezés

A moderátorok azokat a topicokat, amelyeket véleményük szerint nem a topic tartalmának megfelelo fórumon nyitottak, áthelyezik oda.

3.2. Összevonás

A hasonló tartalommal vagy témára nyitott topicokat a moderátorok összevonják. Az ebben érintett topicokat az elsoként indítottba illesztik be.

A Moderátori kör Szervezeti és Működési Szabályzata.
továbbiakban SZMSZ
1. A szervezet:
1. Ez a dokumentum a moderátori kör működési szabályazata. Az Indexnek több moderátori köre is van: pl. a politika fórum moderátorai. A többi moderátori kör működése ezen dokumentum hatályán kívül esik.
2. A moderátori kör tagjai, a szerkesztőségi összekötő, valamint azok a személyek (továbbiakban moderátorok) akik tagjai a moderator@mail.index.hu elektronikus levelező listának, valamint az Index adta joguk és lehetőségük van a moderátori körre meghatározott fórumokat moderálni.
3. A moderártorok ezen tevékenységüket anyagi ellenszolgáltatás nélkül, a fórumok működőképőességének érdekében végzik.
4. A szerkesztoségi összekötő ezen tevékenységét a szerkesztőség megbízásából végzi.
5. A szerkesztoségi összekötő szerkesztőség delegálta jogait és kötelességeit ezen dokumentum nem tartalmazza.
6. A moderátori kör tagjai közt semmilyen alá vagy fölérendeltségi viszony nincs.
2. A moderátorok feladatai:
1. A Modus Moderandi alapján, a fórum közösségének érdekeit szem előtt tartva a fórumokban zajló vitákat, beszélgetéseket, hozzászólásokat moderálni.
2. A fórumok felhasználóit a fórumok használatában segíteni, technikai jellegű kéréseiket lehetőségeik szerint teljesíteni.
3. A fórumokat megvédeni az szándékos vagy figyelmetlenségekből fakadó esetleges rombolásoktól.
4. Azokban fórumokban ahol erre igény és lehetőség van új moderátori csoportokat kialakítani.
3. A moderátorok jogai:
1. A moderátornak joga van:
 hozzászólást törölni,
 topicot törölni,
 topicot áthelyezni a moderátori kör hatósága alá eső fórumokba,
 topicot átnevezni a moderátori kör hatósága alá eső fórumokban,
2. egy felhasználó adatait megváltoztatni:
 jogosultságait elvenni és visszaadni,
 személyi adatait megváltoztatni. Ezzel a jogával a moderátor kizárólag a felhasználó kérésére élhet.
3. javaslatot tenni egy felhasználó státuszának megváltoztatására a szerkesztőségi összekötőnek,
4. javaslatot tenni a moderáció technikai körülményeinek változtaására a szerkesztoségi összekötőnek,
5. javaslatot tenni a szerkesztoségi összekötőnek topik áthelyezésére más, nem a moderátori kör hatósága alá eső fórumba,
6. javaslatot tenni a szerkesztoségi összekötőnek egy nick összes hozzászólásának törlésére,
7. saját döntését a moderator jogai közt az 1 - 4-es pontokban meghatározott esetkben egyszemélyben felülbírálni,
8. javaslatot tenni egy, a moderator jogai közt az 1 - 4-es pontokban meghatározott moderátori döntés felülbírálására,
9. javaslatot tenni új moderátor meghívására a moderátori körbe,
10. javaslatot tenni egy moderátori kör bármely tagjának kizárására a moderátori körből,
11. javaslatot tenni új moderátori csoport megalakítására,
12. javaslatot tenni az SZMSZ módosítására,
13. javaslatot tenni a modus moderandi módosítására,
14. szavazni az SZMSZ által meghatározott esetekben,
15. vétót emelni az SZMSZ-ben meghatározott esetekben,
16. lemondani moderátori jogairól.
4. A moderátor kötelességei:
1. A moderátor jogai közt 1-4 pontban felsorolt moderátori döntéseket a közlemények rovatban a fórum nyilvánossága elé tárni. Ezen kötelesség alól mentesül a moderátor azon hozzászólások törlése esetén melyeket a szerző kérésre vagy technikai okokból (eltrontott html kód vagy a topik letöltését nagymértékben lassító nagyméretű kép) végzett.
5. A moderátori kör működésének szabályai:
1. Kommunikáció:
A moderator@mail.index.hu levelező lista a szolgál a moderátori kör kommunikációs eszközéül. Moderátorok jogaikkal kizárólag ezen a levelező listán élhetnek. Kivétel ez alól a szavazati jog, mellyel a moderátorok a szavazás kiírójának küldött privát e-mail-ben élhetnek.
2. Új moderátor meghívása:
Új moderátor meghívására a moderátori kör bármely tagja javaslatot tehet. Az új moderátor meghívást bármely moderátor egy héten belül megvétózhatja, de azt részletesen indokolnia kell. Amennyiben valamely moderátor a vétó indoklását nem fogadja el, úgy a javaslat tevőnek lehetősége van kérnie, hogy a szerkesztoségi összekötő a meghívásáról szavazást írjon ki.
A moderátor meghívását a moderátori öszekötő bonyolítja le. A meghívottnak egy héten belül van lehetősége válaszolni a felkérésre. Amennyiben elfogadja a felkérést, úgy a szerkesztoségi összekötőnek további egy héten belül kötelessége aktiválni az új moderátor jogait.
3. Moderátori kör tagjának kizárása:
A moderátori kör egy tagjának kizárását bármely tag kezdeményzheti. Ez esetben a szerkesztoségi összekötő szavazást ír ki.
A szerkesztoségi összekötő kizárására tett javaslat esetén a szavazást a javaslat tevő vezeti le. A moderátori öszzekötő kizárása esetén a javaslat tevőjének feladata a szerkesztőséget felkérni az új szerkesztoségi összekötő kijelölésére.
4. Moderátor lemondása
Amennyiben egy moderátor lemond moderátori jogairól, úgy a szerkesztőségi összekötőnek kötelessége 48 órán belül azokat megszüntetnie.
5. Moderátori döntés felülbíráslása
A moderátori kör bármely tagjának joga van javasolni egy, a jogok közt az 1 - 4-es pontokban felsorolt döntés felülbírálatát. A felülbírálat kérése egy törlés, topic-átnevezés vagy -áthelyezés visszaállítására, ill. egy nick letiltási időszakának modosítására ill. véglegesről időszakra enyhítésére vonatkozhat. Amennyiben a felülbírálatot további két moderátor 24 órán belül támogatja, úgy a javaslat tevőnek kötelessége a javaslatnak megfelelően törlést, topik-átnevezést és -áthelyezést visszaállítania, ill. a letiltás időszakának módsulását a közlemények rovatban nyilvánosságra hozni.
6. Új moderátori csoport létrehozása
Új moderátori csoport létrehozását a moderátori kör bármely tagja javasolhatja. A javaslat két féle formában tehető meg:
 A javaslatban meg kell jelölnie, hogy a moderátori kör tagjai közül mely moderátorokkal kívánja azt megalakítani, vagy
 a szerkesztőségi összekötőt kéri fel az új moderátori csoport felállítására.
A javaslatban mindkét esetben meg kell jelölnie, hogy az új moderátori csoport mely fórumokat kívánja önállóan moderálni.
Az új moderátori csoport létrehozására szóló javaslatot további két moderátornak egy héten belül támogatnia kell.
Az új moderátori csoport megalakítását bármely moderátor további egy héten belül megvétózhatja, de azt részletesen indokolnia kell. Amennyiben valamely moderátor a vétó indoklását nem fogadja el, úgy a javaslat tevőnek lehetősége van kérnie, hogy a szerkesztoségi összekötő az új moderátori csoport megalakításáról szavazást írjon ki.
A javaslat elfogadása esetén az új moderátori csoport tagjai a javaslattevő és azon moderátorok lesznek, akik elfogadják a javaslat tevő felkérését. Amenyiben a javaslatban moderátori csoport felállítására a szerkesztőségi összekötőt kérte fel a javaslat tevő, úgy az új moderátori csoport első tagja a szerkesztőségi összekötő akinek kötelessége az új csoportot egy hónapon belül legalább egy fővel bővítenie. Az új moderátori csoport levelező listájának létrehozását és a moderátori jogok megosztását a szerkesztoségi összekötőnek egy héten belül kötelessége elvégeznie.
Az új moderátori csoport tagjai a moderátori körnek tagjai maradnak, de annak működésére a jelen SZMSZ nem hatályos. A szerkesztoségi összekötő az új moderátori csoportban is ezt a szerepet kapja.
7. Jelen dokumentum módosítása
Jelen dokumentum módosítását a moderátori kör bármely tagja javasolhatja. A javaslatban meg kell jelölnie, hogy mely szövegrészt, mely szövegrésszel kívánja helyettesíteni illetve hova kíván új szövegrészt beilleszteni. Az új szövegrész megfogalmazása a javaslat tevő feladata.
A módosítására szóló javaslatot további két moderátornak egy héten belül támogatnia kell.
A módosítást bármely moderátor további egy héten belül megvétózhatja, de azt részletesen indokolnia kell. Amennyiben valamely moderátor a vétó indoklását nem fogadja el, úgy a javaslat tevőnek lehetősége van kérnie, hogy a szerkesztoségi összekötő a módosításról szavazást írjon ki.
A javaslat elfogadása esetén a szerkesztoségi összekötőnek egy héten belül kötelessége a módosítást jelen dokumentumban átvezetnie.
8. Javaslat a modus moderandi módosítására
A modus moderandi módosítását a moderátori kör bármely tagja javasolhatja. A javaslatban meg kell jelölnie, hogy mely szövegrészt, mely szövegrésszel kívánja helyettesíteni illetve hova kíván új szövegrészt beilleszteni. Az új szövegrész megfogalmazása a javaslat tevő feladata.
A módosítására szóló javaslatot további két moderátornak támogatnia kell.
A módosítást bármely moderátor egy héten belül megvétózhatja, de azt részletesen indokolnia kell. Amennyiben valamely moderátor a vétó indoklását nem fogadja el, úgy a javaslat tevőnek lehetősége van kérnie, hogy a szerkesztoségi összekötő a módosításról szavazást írjon ki.
A javaslat elfogadása esetén a szerkesztoségi összekötőnek a javaslatot a többi moderátori csoporttal egyeztetnie kell. Amenyiben a többi moderátri csoport vagy azok képviselője a modus moderandi módosítására beleegyezését adja, úgy a szerkesztőségi összekötőnek azt kezdeményeznie kell az Index szerkesztőségénél.
6. Szavazások szabályai:
1. A szavazás kiírójának feladata a szavazásra felhívó e-mail megfogalmazása és a levelező listára küldése, majd a szavazatok megszámlálása és az eredmény megállapítása.
2. A szavazást eldöntendő kérdésre lehet feltenni, arra csak igennel vagy nemmel vagy tartózkodással lehet válaszolni.
3. A szavazás akkor érvényes, ha moderátorok legalább fele érvényes szavazatot küld e-mailben a szavazás kiírójának.
4. A szavazás határideje a szavazás kiírásától számított 48 óra, melyet érvénytelenség esetén a szavazás kiírója egyszer 48 órával meghosszabíthat.
5. A szavazás akkor hoz döntést, amennyiben amennyiben az igen és a nem válaszok közül az egyikre legalább egy szavazatal több érkezett mint a másikra.
6. Amennyiben a szavazás nem hoz döntést vagy eredménytelen, úgy a kérdésben új szavazást kiírni 48 órán belül nem lehet.
2001. március 26. 17:30

Előzmény: kanka (408)
kanka Creative Commons License 2001.06.14 0 0 408
Mibol is fog allni a moderatorok dolga pontosan?
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 407
"Hidd el, az én izlésemet is bántja, és valóban hosszasan gondolkodtam, hogy hogyan is fogalmazzak, de ezt találtam adekvát módjának annak, hogy tükrözzem a stílussal azt, ahogy te viselkedsz a tartalommal."

Amiota oncogitotol bocsanatot kertem, uj mertekegyseget kell keresnem a mellebeszelesnek, de most azt hiszem, talaltam.

"Ez megint rágalom: két fórumon írok, az egyik ez, a másik a Kultúra, ahol érintőlegesen sem hivatkoztam rád"

Ezalatt a topicokat ertettem ebben a forumban. Valoban rosszul fogalmaztam, de ezt te is tudod, csak gondolom jo erzes megint berini a "ragalom" szot.

"Bennem is csak azután kezdett fölmerülni, hogy egyrészt bizonyítottan alaptalan (nyilvános) állításaidért sem voltál képes annyit kibökni, hogy "bocs, tévedtem", továbbá amikor valahol olvastam, amit írtál magadról: hogy hosszú ideig szándékosan hazudtál a fórumon, és azon röhögtél, hogy mások komolyan vesznek. Ezek után milyen alapon tartsalak egyenes embernek?"

Akikkel szemben ugy erzetem, ott bizony kiboktem, hogy "bocs". Veled szemben nem erztem ugy.

A politika forumon nem hazudtam, es azt sem olyan hosszu ideig. Mindez abban merult ki, hogy demagog kommuista szivegeket mondtam kadarista topicokban, de, hogy a komolytanasg latszat keltsem, es egyertelmuen ereztessem, hogy ironia, ostoba fenykepmontazsokat csinaltam Kadarral es egyeb kommunista vezetokkel, amik kozul az egyiken raadasul majdhogynem punkfrizuram van, de ezek termeszetesen semmire nem jok azoknak, akik nem akarjak eszrevenni. Aki meg azt komolyan vette, az megerdemelte, hogy rohogtem rajta, de ennek akkor megvolt az oka, megvoltak a megfevelo emberek, akiknek szolt, akikkel vitaztam akkor, es nem szep dolog tobb mint egy ev tavlabol eloszedni, es a tomegnek valo hazugsagnak beallitani, mert akkor, ennek a vegen pontosan kiderult hogy mirol volt szo, es ez egy lezart ugy. Ez egyebknet egy irces tortenetbol ered, ami ott folytatodott, es kizarolag ebben a temaban. Kadar es tarsai.

"Az a bizonyos beszólás annyi volt, hogy megkérdeztem: egy moderálásról szóló topicban a Vallás-filozófián vajon miért nem számít offnak az, hogy valaki nekiáll fikázni az SZDSZ-t."

Hazudsz. Nem ezt mondtad, hanem azt, hogy kozszereplot ragalmazok, es az buncselekmeny, az SZDSZ fikazas viszont nem. Kovetkezeskeppen hazudtal es csusztattal ezzel kapcsolatban, hogy utolag mashogy allitsd be a dolgot. Ez ugye ismet csunya dolog, es jellemtelenseg. (A cselekedetedre mondom es nem rad)

EZt mondtad akkor "Ha valaki meggyőzően elmagyarázza nekem, hogy az iménti ellenkampány-szövegnek mi keresnivalója van a Vallás, Filozófia Fórumon, továbbá miért nem meríti ki a közszereplők rágalmazásának kategóriáját, annak fizetek egy sört."

"Vagy neveket, vagy ne célozgass!"

Nem mondok neveket, mert veled ellentetben nem csinalok jellemtelensegeket, mert nem teszek ki masokat annak, hogy nekikessel. Ennek ellenere tudd, hogy tudok ilyen esetekrol. De mivel nem mondtam, hogy ott pontosan mi tortent, neveket sem mondok pontosan. Majd ha elmondom, hogy ezt vagy azt mondtad, akkor majd elmondom, hogy kinek.

"Szegénykém, holott te annyira békés, higgadt és türelmes vagy, amint azt nem győzöd hangoztatni magadról. (De vajon miért kell hangoztatnod?)"

Akkor hangoztatom, ha valaki az ellenkezojet allitja, es egyes esetek kapcsan, ezeket, mint alapveto tulajdonsagaimat reszletezi e mailben, es itt a forumon is

"Ki kell, hogy ábrándítsalak: rád is érvényesnek tartom, hogy nem vagy gonosz, csak feltehetőleg nem szerettek téged eléggé. Ahogy mondtam: rólad tudtommal nemigen írtam jellemzéseket (azaz egyszer, mint fentebb említettem, az "utózmányaival" egyetemben). A rám irányuló cselekedeteid azonban egy idő óta nem szólnak másról, mint arról, hogy fájdalmat okozz. Mert nem intesz, nem irányt mutatsz, nem buzdítasz, hanem kötekedsz, minősítgetsz, jössz utánam olyan topicokba, ahova korábban nem írtál, és beleakaszkodsz a szavaimba. És amikor ezt visszajelzem, hogy "te, figyelj, ez nekem fáj", akkor jön a lehengerlő duma arról, hogy sajnáltatom magam."

Ugye nem azt akarod elhitetni a jelenlevokkel, hogy ez a vitaink forgatokonyve? Mert ez termeszetesen nem igaz. En sohasem okoztam neked fajdalmat, de ha okoztam, akkor sem ez volt a szandekom, a te szavaidbol azonban sokszor a kifejezett bosszuvagy arad, amit nem hiszem, hogy sokak vitatnak.
A komoly vitaink soha nem olyan topicokban voltak, ahova korabban nem irtam, tehat megint hamis kepet akarsz festeni. A megeroszakolosban kezdodott, es az ersekesben folytatodott, es mind a kettoben ott voltam az elejen. Kicsit vedd mar eszre, hogy ferditessz es probalsz hamisan beallitani engem ujfent.

Ismétlem: nem hiszem el (nem fér bele a világképembe), hogy gonosz lennél, de valahol nagyon megsérülhettél érzelmeidben, ha ilyen kompenzációra szorulsz. (Én is, de ez most off.)"


"Bizonyára túlérzékeny vagyok, és nagyon bánt, ha félreismernek, szemben a többiekkel, akik ilyenkor vállat vonva tesznek az egészre azzal a felkiáltással, hogy "a másik egy hülye". Én barom, ehelyett elkezdtem veled kommunikálni azután, hogy nekem támadtál egy fricska miatt, és elkezdted kétségbe vonni az alapvető szándékaimat. Próbáltam eloszlatni a félreértést, a személyeskedést átvinni elvi síkra, de te folyamatosan visszatértél arra, hogy milyen szemét alak vagyok. (Nem, nem tudok idézni: ez tartalmi összefoglalás volt.) A másik minősítgetését és a "szívem titkos szándékainak" feltárását te kezdted. Én próbáltam védekezni, aztán kiszaladt a kezem alól egy goromba minősítés, amiért bocsánatot is kértem (csak ezexerint nem kaptam). A trágárul megfogalmazott mondatomban, ha megfigyeled, egyetlen minősítés van, ami rád vonatkozik. A többi a cselekedeteidről szól: azokról, amiket produkálsz. Nemcsak velem, hanem másokkal szemben is. Nem tudok arról, hogy az általad idézett jelzőkkel téged magadat láttalak volna el."

En soha nem mondtam, hogy te milyen szemet alak vagy. Azt, hogy te ezt szurod le belole, az a te fobiad, es nem az en mondanivalom. Egyebknet nem tudom eszreveszed e, hogy most is ragalmazol, es olyan szavakat adsz a szamba, amiket nem mondtam rola. En soha nem allitottam, hogy te szemet alak vagy, ugyhogy ez egy csunya hazugsagod kedves Feanor, es raadasul sem itt a forumon a kommunikaciot, sem a maganbeszelgeteseinket nem eleztem ki arra, hogy te szemet alak vagy. Ismetelten mondodm, az, hogy te ezt olvasod ki az a te tevedesed es felreertelmezesed. Egyebknet en a te szavaidbol olvasom ki ugyan ezt, de nekem azert annyira nem kell elemezgetni.

"A többi a cselekedeteidről szól: azokról, amiket produkálsz. Nemcsak velem, hanem másokkal szemben is."

Milyen cselekedeteket kovetek el masokkal szemben? Most is bizonyitekok es peldak nelkul vagdalkozol aljas es hazug es sunyi modon (nem rad mondodm, hanem a cselekedeteidre)

En is ismerem a Jozsef hazassagot, de mivel en nem abban elek, en vallaltam gyereket. Egyebkent nagy kulonbseg van nehany gyerek felnevelese kozott, mint hivek szazainak erkolcsi vezetese kozott. Ezen elkezdhetunk vitatkozni, de en tudom az, hogy azert szolonek tobben alkalmasak, mint papnak.

GORILLA

Előzmény: Feanor (406)
Feanor Creative Commons License 2001.06.14 0 0 406
"Soha az eletben nem mondtam hasonlokat senkire. (Magamban mondodk termeszetesen, de igy berini, valahogy olyan tragarnak tunik nekem, hogy bantja az izlesemet)"

Hidd el, az én izlésemet is bántja, és valóban hosszasan gondolkodtam, hogy hogyan is fogalmazzak, de ezt találtam adekvát módjának annak, hogy tükrözzem a stílussal azt, ahogy te viselkedsz a tartalommal.

"milyen sulyosan probalsz engem egy gonosz es alttomos embernek beallitani, minden forumon"

Ez megint rágalom: két fórumon írok, az egyik ez, a másik a Kultúra, ahol érintőlegesen sem hivatkoztam rád.

"az alattomossag, az aljassag, sunyisag es egyeb hasonlo jellembei problema vadja sohasem fogalmazodott meg senkiben"

Bennem is csak azután kezdett fölmerülni, hogy egyrészt bizonyítottan alaptalan (nyilvános) állításaidért sem voltál képes annyit kibökni, hogy "bocs, tévedtem", továbbá amikor valahol olvastam, amit írtál magadról: hogy hosszú ideig szándékosan hazudtál a fórumon, és azon röhögtél, hogy mások komolyan vesznek. Ezek után milyen alapon tartsalak egyenes embernek?

"tekintve hogy nem tettem ilyen dolgokat"

Pedig magad mondád a "Megtért tudósok" topicban.

"Bizonyara ez a sok jellemtelenseg csak a te erkolcsi folenyed kontrasztjaban szur szemet"

Bizonyára túlérzékeny vagyok, és nagyon bánt, ha félreismernek, szemben a többiekkel, akik ilyenkor vállat vonva tesznek az egészre azzal a felkiáltással, hogy "a másik egy hülye". Én barom, ehelyett elkezdtem veled kommunikálni azután, hogy nekem támadtál egy fricska miatt, és elkezdted kétségbe vonni az alapvető szándékaimat. Próbáltam eloszlatni a félreértést, a személyeskedést átvinni elvi síkra, de te folyamatosan visszatértél arra, hogy milyen szemét alak vagyok. (Nem, nem tudok idézni: ez tartalmi összefoglalás volt.) A másik minősítgetését és a "szívem titkos szándékainak" feltárását te kezdted. Én próbáltam védekezni, aztán kiszaladt a kezem alól egy goromba minősítés, amiért bocsánatot is kértem (csak ezexerint nem kaptam). A trágárul megfogalmazott mondatomban, ha megfigyeled, egyetlen minősítés van, ami rád vonatkozik. A többi a cselekedeteidről szól: azokról, amiket produkálsz. Nemcsak velem, hanem másokkal szemben is. Nem tudok arról, hogy az általad idézett jelzőkkel téged magadat láttalak volna el.

"mikor mar azt hittem, hogy talan megegyzettunk"

Miben, áruld már el? Mi volt az a konszenzus, amire szerinted eljutottunk? Idézz nyugodtan bármelyik levelemből. Ott hagytam abba a levelezgetést, amikor többedszeri nekifutásra sem voltál hajlandó felhagyni azzal a fixa ideáddal, hogy egy szándékosan kötözködő, rosszindulatú alak vagyok. Úgy gondoltam, legyen neked a te hited szerint. De azért e tekintetben az egyetértésemet nem nyerted el.

"akkor jon egy beszolas valahol, amibol egyertelmuen a bosszu legkore arad"

Az a bizonyos beszólás annyi volt, hogy megkérdeztem: egy moderálásról szóló topicban a Vallás-filozófián vajon miért nem számít offnak az, hogy valaki nekiáll fikázni az SZDSZ-t.

"Egyebknet pontosan tudom, hogy nem en voltam az egyeduli, aki ezt megtapasztalta veled kapcsolatban."

Vagy neveket, vagy ne célozgass!

"Mondjak rolam, hogy cinikus vagyok gyakran, vagy arrogans, es nem valaszolok kellokepenn mertekletesen"

Szegénykém, holott te annyira békés, higgadt és türelmes vagy, amint azt nem győzöd hangoztatni magadról. (De vajon miért kell hangoztatnod?)

"akkor jusonn eszedbe a mottod, amit a bemutatkozasban irsz, es amit valoszinuleg egyre kevesebben vesznek komolyan."

Ki kell, hogy ábrándítsalak: rád is érvényesnek tartom, hogy nem vagy gonosz, csak feltehetőleg nem szerettek téged eléggé. Ahogy mondtam: rólad tudtommal nemigen írtam jellemzéseket (azaz egyszer, mint fentebb említettem, az "utózmányaival" egyetemben). A rám irányuló cselekedeteid azonban egy idő óta nem szólnak másról, mint arról, hogy fájdalmat okozz. Mert nem intesz, nem irányt mutatsz, nem buzdítasz, hanem kötekedsz, minősítgetsz, jössz utánam olyan topicokba, ahova korábban nem írtál, és beleakaszkodsz a szavaimba. És amikor ezt visszajelzem, hogy "te, figyelj, ez nekem fáj", akkor jön a lehengerlő duma arról, hogy sajnáltatom magam. Ismétlem: nem hiszem el (nem fér bele a világképembe), hogy gonosz lennél, de valahol nagyon megsérülhettél érzelmeidben, ha ilyen kompenzációra szorulsz. (Én is, de ez most off.)

"A gyerekeket nem en vallaltam, es foleg nem azert, hogy iranyitsam oket, hanem az Istentol kaptam a hazassagom gyumolcsekent, es ezzel egyutt a nevelesuk feladatat. Tudod hogy van, ez is a gondviseles"

A gondviselés és a fatalizmus nem ugyanaz. A katolikus erkölcstan ismeri a József-házasság fogalmát, de bizonyos módon a legvonalasabb morális is elismeri a születésszabályozás létjogosultságát. Ha valaki nem érzi magát alkalmasnak arra, hogy hitre és szeretetre legyen képes nevelni, akkor a katolikus etika szerint nem kell elfogadnia a gyermekáldást (értsd: TCST), bár szvsz ilyenkor a házasság érvényessége is fölmerülhet problémaként. (Bár nem tudom, az egyházjog nem a kenyerem.)

Előzmény: Törölt nick (404)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 405
A tobbiektol kerdezem:
Valoban olyan vagyok, amilyennek Feanor eloadott engem? Ha a tobbiek is megerositik, akkor elhiszem.
Előzmény: Törölt nick (404)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 404
Karinthynak van egy irasa, a "Magyarazom a bizonyitvanyomat", de o jobban jatszott a szavakkal, lehetne tole tanulni. Egyebkent hiaba probalod ramvasalni, hogy en is kepes vagyok ilyenre, es ugyan ezt csinalom, csak mas szavakkal, mert ez nem igaz. Akinek van egy kis esze az latja. Soha az eletben nem mondtam hasonlokat senkire. (Magamban mondodk termeszetesen, de igy berini, valahogy olyan tragarnak tunik nekem, hogy bantja az izlesemet) Egyebknet ha megfigyeled, hogy az utobbi idoben milyen sulyosan probalsz engem egy gonosz es alttomos embernek beallitani, minden forumon a jellembeli problemaimat igyekszel kihozni, pedig egeszen addig a pontig, mig te a kepbe nem kerultel, velem kacsolatban ilyen sohasem merult fel, es az alattomossag, az aljassag, sunyisag es egyeb hasonlo jellembei problema vadja sohasem fogalmazodott meg senkiben, tekintve hogy nem tettem ilyen dolgokat. Bar lehet, hogy sokak igy veltek, de igazan nem ertem, hogy miert. De az teny, hogy nem mondta senki, pedig hidd el, sokszaz emberrel kerultem mar itt vitaba, es egyeb csetforumokon es csatornakon ugyszinten. Bizonyara ez a sok jellemtelenseg csak a te erkolcsi folenyed kontrasztjaban szur szemet, es eddig nem volt feltuno bizonyosan.
Furcsa belegondolni, hogy vajon miert van az, hogy en veszem a faradtsagot valaszolni a leveleidre, igyekszem kifejteni a nezeteimet, probalok kozos nevezore vergodni, de aztan, mikor mar azt hittem, hogy talan megegyzettunk, akkor jon egy beszolas valahol, amibol egyertelmuen a bosszu legkore arad, vagy valamifajta elegtetel, es akkor az egesz levelezes egy nagy kerdojelle valtozik bennem. Egyebknet pontosan tudom, hogy nem en voltam az egyeduli, aki ezt megtapasztalta veled kapcsolatban. Igazan nem ertem hogy miert. Ha en valoban jellemtelen lennek, es igazak lennenek ram az altalad nyomdafesteket nem turo hangon beirt vadak, akkor mar jatszottam volna ilyen meneteket. Mondjak rolam, hogy cinikus vagyok gyakran, vagy arrogans, es nem valaszolok kellokepenn mertekletesen, de hogy komoly jellembeli bajaim lennenek, raadasul ilyen szelsosegesen, azt csak te vetted eszre. Lehet, hogy van valamilyen "latasod" ezzel kapcsolatban, amit ajandeknak kaptal odafentrol. A tobbieknek bizonyosan nincs meg ez az ajandek. Amikor ilyen modon, szellemi orgazmust atelve probalsz lejaratni engem (remelhetoleg keves sikerrel), akkor jusonn eszedbe a mottod, amit a bemutatkozasban irsz, es amit valoszinuleg egyre kevesebben vesznek komolyan.

(A gyerekeket nem en vallaltam, es foleg nem azert, hogy iranyitsam oket, hanem az Istentol kaptam a hazassagom gyumolcsekent, es ezzel egyutt a nevelesuk feladatat. Tudod hogy van, ez is a gondviseles)

GORILLA

Előzmény: Feanor (403)
Feanor Creative Commons License 2001.06.14 0 0 403
"Nagy szerencseje a kereszteny vilagnak, hogy nem lettel pap"

Nem hiszek a szerencsében. A Gondviselésben hiszek.

"Amikor a felesegemet belekeverted"

Nagyon szeretsz ezen lovagolni. Holott pontosan tudod (mert leírtam), hogy nagyon sajnálom, hogy leírtam annak idején azt a mondatot. Háromszor követtelek meg miatta, te negyedszer is vádaskodsz. Mit kívánsz? Lőjem főbe magam? Megfelelő elégtétel lenne számodra ahhoz, hogy többé ne vádaskodj?

"Ezert vagy alkalmatlan a papi hivatasra es nem amiatt, amire hivatkozol."

Bocsáss meg, nem tudom, mire gondolsz. Tudtommal soha nem indokoltam meg azt, hogy két év hivatástisztázás után miért nem folytattam a szemináriumot, legfeljebb arról írtam, hogy miért jöttem el. Nem "hivatkoztam" semmi olyasmire, amiről neked tudomásod lehetne ezzel kapcsolatban: hazucc.

"En a legnagyobb indulatok kozepette sem lennek kepes ennek a toredeket sem eloadni senkivel szemben"

Ugyan, ugyan... ezt te sem hiszed el magadnak. Egészen pontosan ezt adod elő: nem a töredékét, hanem pontosan ugyanilyen mértékben. Csak persze vagy annyira képmutató, hogy az inkriminált kifejezéseket gondosan lecseréled támadhatatlan szavakra. Aztán ártatlan pofával szólítasz fel, hogy idézzek tőled, konkrét mondatokat, és röhögsz a markodba, mert naná, hogy egyes mondatokat nem lehet kiragadni. Én legalább megtettem neked ezt a szívességet: tessék, mentsd ki, archiváld, sokszorosítsd. Stílusodhoz feltétlenül méltó cselekedet.

"en soha nem tartottam magam alkalmasnak arra, hogy embereket iranyitsak a hitre es a szeretetre."

Akkor hogy mertél gyereket vállalni? És mire neveled őket?

"Ugylatszik megis van kozottunk nemi intelligenciabeli kulonbseg. Vagy lehet, hogy hitbeli?"

Ebben maximálisan igazat adok neked.

"Nagy valoszinuseggel ezentul megkomolyabban veszik a predikacioidat a szeretetrol, es fokeppen a hegyibeszed ertekeinek forumos megvalositasarol."

Veled ellentétben én soha nem hivatkoztam a saját erkölcsi alapomra. Talán akadnak, akikbe szorult annyi, hogy függetleníteni tudjanak attól, hogy ki mond valamit, és arra figyeljenek oda, amit mond. Tudod, mint a Jn 4-ben, amikor egy szamariai megvetett kurva szavaira egy egész falu fordult oda Jézus felé.

Bár van, akinek többet ér az a sikerélmény, hogy bármi áron leégessen engem, mint az, hogy ez az odafurdálás megtörténjék. Különbözőek a preferenciák.

Más: Valahol említetted, hogy a kisbetűvel írt nickedet letiltották, ezért írtam, hogy csak a nagybetűs hozzászólásaid száma annyi, amennyi, mert összességében nyilván lényegesen több hozzászólásod van.

Előzmény: Törölt nick (401)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 402
Egy dolgot elfelejtettem hozzafuzni. Valoszunleg ezt a hozzaszolasodat ki figjak torolni (felteve ha van moderalas), de en szerencsere elmentettem az osszes parameterevel egyutt, hogy legkozelebb a szeretetrol beszelsz, akkor azonnal be tudjam masolni minden egyes ilyen hozzaszolasod vagy gondolatmeneted utan.

GORILLA

Előzmény: Feanor (400)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 401
Nagy szerencseje a kereszteny vilagnak, hogy nem lettel pap, kepzeld mi lenne, ha radbiztak volna egy hivo kozosseget. Amikor a felesegemet belekeverted, akkor mondtam neki, hogy tudod, o az akirol beszeltem, aki pap akart lenni.Ezert vagy alkalmatlan a papi hivatasra es nem amiatt, amire hivatkozol. En a legnagyobb indulatok kozepette sem lennek kepes ennek a toredeket sem eloadni senkivel szemben, pedig en soha nem tartottam magam alkalmasnak arra, hogy embereket iranyitsak a hitre es a szeretetre. Ugylatszik megis van kozottunk nemi intelligenciabeli kulonbseg. Vagy lehet, hogy hitbeli? Bizzuk a kozonsegre.(Csak attol felek, hogy a megfontolt es arnyalt fogalmazasod ellenere is lesz am lelkifurdalasod emiatt, de sajnos ezt nem lehet visszacsinalni).
Nagy valoszinuseggel ezentul megkomolyabban veszik a predikacioidat a szeretetrol, es fokeppen a hegyibeszed ertekeinek forumos megvalositasarol.

Isten aldjon kedves Feanor

GORILLA

Előzmény: Feanor (400)
Feanor Creative Commons License 2001.06.14 0 0 400
Én meg azt gondolom, hogy az alamuszi, gennyes kis geciségeiddel, a cinikus, öntömjénező destrukcióddal és a mizantróp basztatásaiddal mindenkire nézve, aki nem GORILLA, elmész a sunyi picsába, mert belevaló csávó vagy.


Csak illusztálandó, hogy milyen irtózatosan törekszem a visszafogottságra, hogy életem nagy álma végre valóra váljon, és moderátor lehessek.

Mindenkinek, aki a fentieken netán kiakadna:

Nem kell fölhívni a figyelmemet evidenciákra: pontosan tudom, mit írtam le. A szavakat gondosan mérlegelve válogattam össze, a mondatot többször átszerkesztettem, hogy fogalmazási képességeimhez mérten optimális precizitással fejezze ki mindannak lényegét és emocionális töltetét, ami Gorilla tevékenységével kapcsolatban körvonalazódni látszik bennem.

Előzmény: Törölt nick (397)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 399
Engem nem erdekel, hogy latszolag birom e a kritikat vagy nem birom, mert a nagybetus tenykedesem alatt (egyebknet egy hete kertem amideratort, hogy legyen ksbetuvel a nevem) mindenre volt pelda, ugyhogy igazan nem lehet egyik iranyba sem eltolni ezt a velemenyt, Van kritika amit bitok, van amit nem, de nem azert mert nekem szol, hanem azert mert nem erzem megalapozottnak. En azert lettem buhos, mert egyertelmu, hogy az utolso mailvaltasink utan benned maradt erzesbol szegezted ezt nekem, mert nem ostoroztam magam kelleokeppen a mailben erkezett jellemzesemre, amit nekem kuldtel. Erdekes modon pont azt dobtad be, ahol a mailezes abbamaradt. Ez nem szep dolog, akarhogy is probalod most magyarazni. Errol van szo, es nem a kritika es szemelyem viszonyarol. Ugyhogy emiatt nem is erdemes arra vinni a kerdest.
Előzmény: Feanor (398)
Feanor Creative Commons License 2001.06.14 0 0 398
Egyébként azt hiszem, néhányszor már megkövettelek ezért a beírásomért, bár továbbra sem értem, hogy ez miért számít indiszkréciónak. Elmagyarázhatnád. Tényleg nem értem, hogy önmagában azon állításban, hogy te bírod a kritikát, mi a dehonesztáló, miért kellene ezt titkolnod neked, aki a Fórumon NAGYBETŰS változatodban is már 1418 hozzászólást produkáltál.

Persze maga a tény helytálló, igazad van: az, hogy te bírod a kritikát, valóban külső infó, hiszen egyáltalán nem derül ki a fórumbeli ténykedésedből.

Örülök, hogy elismered.

Előzmény: Törölt nick (393)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 397
En azthittem, egy vitaforumon vitatkozni kell. Egyebknet en azt gondolom, hogy te most nagyon szeretnel moderator lenni, es emiatt nagyon vigyazol, nehogy elragadtasd magad, de azert erzem en, hogy eleg nehez megalnod.
Előzmény: Feanor (396)
Feanor Creative Commons License 2001.06.14 0 0 396
Bocsika, nem tudtam, hogy még mindig vitatkozni akarsz. Azt hittem, eleged van a személyeskedésből.
Már megint tévedtem.
Előzmény: Törölt nick (395)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 395
Szeretem az ilyen komoly es meggyozo ellenerveket. Ettol izgalmas a vita.
Előzmény: Feanor (394)
Feanor Creative Commons License 2001.06.14 0 0 394
0
Előzmény: Törölt nick (393)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 393
Elmeselted, hogy en birom a kritikat, kiveve, ha ram mondjak. Ezt egy mailbeszelgetesbol szurted le (megjegyzem: hamisan), de itt elohoztad. Olyan dologot mondtal rolam, amire a hivatkozas nem talalhato meg itt. Csunya dolog az ilyen
Előzmény: Feanor (392)
Feanor Creative Commons License 2001.06.13 0 0 392
Hova?
Előzmény: Törölt nick (390)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 391
Kezd sullyedni ez a tema. Kezd lanyhulni az erdeklodes ezirant
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 390
Csak aztan a konzekvenciadat beritad ide.
Előzmény: Feanor (382)
tivadar Creative Commons License 2001.06.13 0 0 389
Kedves Oncogito és többiek.

Valóban szívderítő, szinte megható, ahogy itt a valifili agonizálása kapcsán, "még utoljára" kiderítjük egymásról, hogy nem is vagyunk olyan rossz emberek ! Ebben soha nem is kételkedtem.
Viszont úgy tűnik, a neuralgikus pontjaink alapvetően más helyeken vannak, s ez a tény olykor hatalmas felszisszenéseket indukál bennünk és közöttünk.
Nekem személy szerint nem is veletek volt bajom, nagyon sok beírásotokat látszólagos ellentéteink(Feanor, oncogíto) ellenére is élveztem. Nekem az ámokfutókkal van a bajom, akik mindent szétvernek felszines és tudatlan, mindamellett igen tiszteletlen és trágár odavetéseikkel. Erre nekem nincs időm, így is elég nagy időáldozat részemről még az értelmes vitákon is résztvenni.
Mindenesetre köszönet ezért az emberi hangért, amibe azt a reményemet vetitem ki, hogy talán mégsem vagyok mindenkinél 1 számú közellenség.
Van akinél 2.számú... ;-)

Törölt nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 388
Lehet, hogy szidnak majd, de legalább nem tudnak megverni! Apró örömök. :-))

Jó söröt!!

Előzmény: Wágner úr (387)
Wágner úr Creative Commons License 2001.06.13 0 0 387
Valamikor a néhai nemWágneri főnököm mondogatta: "na, ezt jól kitaláltad, akkor most szépen meg is csinálod... aztán majd téged fogunk szidni, hogy nem jól csináltad...".. hukk, bocsánat... Hoppá! A rosta se ne maraggyon ki ebből a mókából! :))))
Egészség... de főleg Söröt, ja, és sokat !
Előzmény: Törölt nick (385)
Bendegoose Creative Commons License 2001.06.13 0 0 386
:)
Előzmény: kanka (384)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 385
Javaslatot tennék a menetrendre. Úgy gondolom, ezt a beszélgetést lassan le kellene zárni, és meg kellene tenni az ajánlásainkat az INDEX felé. A lezárás optimális időpontja szerintem e hétvége lenne. Részemről, ha nektek jó, hétfőn bezárnám a topic-ot, összegyűjteném a jelöléseket, ez alapján leírnám az ajánlást az INDEX felé. Ezt még megcsócsáljuk a topic-ban, és kedd-szerdán elküldöm az INDEX-nek. Ebben szerepelne az, hogy mekkora a moderálás támogatottsága, ellenzése. A jelöltek nevét, és támogatottságát is megadjuk. Akár egy statisztikát is tudunk adni, hogy a leginkább preferált modi jelöltek kik.

Számomra az a nehéz kérdés, hogy a jelöltek skatulyáját miképpen határozzuk meg, segítendő az INDEX-et. A felekezeti és egyéb ismérveket is tudni kell nekik ahhoz, hogy egyensúlyt tudjanak teremteni a modik között.

Ha a fenti terv nem jó, írjátok meg. Ha úgy gondoljátok, hogy szükség van egy Nemo féle “Jelölj moderátort!” topik-ra írjátok meg azt is, vagy indítsa el valaki.

Részemről még egy jelölésem van :

zsíragy

kanka Creative Commons License 2001.06.13 0 0 384
Miert. Az enyem durva volt, Bende? :-) Megmagyaraztam szo se rola...
Ettol sem fogunk kiesni a NATO-bol sem, meg sehonnan.
De tenyleg ez legyen a legnagyobb nezetkulonbseg valakik kozott, hogy nem egy nyelvet beszelnek :-)
Előzmény: Bendegoose (351)
kaviat Creative Commons License 2001.06.13 0 0 383
ez az a rendszer, ami remélhetőleg itt nem fog bevezetődni, jobban hiszek a kicsit több egymást figyelő moderátorban. elvem szerint, a moderator amennyire csak lehet legyen a háttérben, nem hiszek a moderator12 és társaiban fórumbíróságról nem is beszélve, túlbonyolítás szerintem, inkább hiszek a jól megválasztott moderátori csapatban

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Zaturek Manfred (380)
Feanor Creative Commons License 2001.06.13 0 0 382
Mailben.
Előzmény: Törölt nick (379)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!