Fahordós érlelésű, a szokásosnál vélhetően nagyobb ambíciókkal készített ezerjó Soltvadkertről.
Az eredmény ellentmondásos, mint a bor kiszerelése is: a címke igényes a burgundi palackon, az ónkapszula lehúzása után viszont rettentő küllemű, rövid, überolcsó műanyag dugó válik láthatóvá.
Az ezerjó elég neutrális fajta, ebben az igen jó évjáratban és némi hordózással sem sikerült belőle sok ízt kicsiholni. A savak elég frissítőek, a beltartalom közepesen koncentrált, a hordó fűszerein kívül kevés íze és illata van a cuccnak.
Egerszalókon van a St. Andrea pincének egy bisztró-szerűsége, ahol lehet olyan tételeket is kóstolni, amik már nincsenek boltokban (régi Merengő-évjáratok pl. vagy "valóban méltó" Pinot 2017). Én nem ilyeneket, hanem két bikavért próbáltam: Hangács (2018) és Merengő (2018). Persze menő a boraikat inni Pesten a tetőbárjukban (amitől irtózom) meg nyilván nem ők azok, akiknek nagy szükségük van arra, hogy pénz költsek náluk, de ezek klasszis borok. A Hangács kicsit rusztikusabb, a Merengő gyümölcsösebb. A kiszolgálás ötös, a pincér értelmesen beszél a tételekről, szőlőről, dűlőkről. Nincs szervizdíj és egyéb badarságok. Az decis árak is normálisak, alig több, mint a palackár átszámolva. Ha arra jár valaki, érdemes kipróbálni, borboltként is működik.
Pénteken Tatán voltam és letelepedtünk sütizni a Platán tóparti teraszán.
Több lokális tételt is tartanak a borlapon, egy ilyenből (Kisbaka rajnai rizling) kértem 1 decit. A baji pince nevét Naivkezdőtől hallottam pár napja, a pincértől pedig megtudtam, hogy a volt fideszes, majd onnan kilépett képviselő, később tatabányai polgármester, Bencsik János vállalkozása.
A lényeg annyi, hogy a megfizethető kategóriában (1000 alatt decizik) nagyon kellemes darab a 2021-es rajnaijuk: nem különösebben komplex/koncentrált és nem is harsány, de a koncentráció tisztes, az egyensúly és savminőség kedvemre való - 2. kategóriás labanc darabok mellé oda lehet tenni, és feltehetőleg felébe kerül, mint ezek nálunk.
Mostanában gyakran nyitogatjuk Maci_P (Vadászvölgy Birtok) sillereit és rozéit, röviden beszámolok ezekről.
Először is, ilyen széles és színes portfóliója ebben a műfajban valószínűleg senkinek nincs és Maci kedvemre valóan műveli a műfajt, tehát tartalmasak, nincs tuttifrutti és nincsenek megtolva szénsavval.
A 2020-as tételek közül a kékfrankos sillert és a Nimród nevű házasítást (néró-tihanyi kék) iszogatjuk, az első koncentráltabb, a második pedig illatosabb - mindkettő igen fasza.
Az újak közül a pinot noir rozé egészen halvány színű, mégis tartalmas. Ennél kissé kevésbé jött be a tihanyi kék rozé és a fekete muskotály rozé, ezeknek a savkaraktere ebben az évjáratban nekem kevésbé szimpatikus, bár az illatuk szépen fajtajelleges.
Van már malbec rozé is, azt az egyik barátom kóstolta, akinek nagy kedvence a fajta és ez nagyon tetszett neki.
Még nyitásra vár a 2021-es néró (nekem a sillerek közül ez jött be legjobban a korábbi években) és a mindig brutál alkoholtartalmú, fehér Solaris.
Tartályos iskolázású rajnai löszös területről, az előző évjáratról nemrég írtam.
Ez is nagyon hasonló (nem túlzottan megnyerő): a savak inkább zöldalmásak-citromosak, mint citrusosak, a kortyot kíséri a moderált kesernye. Nem vagyok benne biztos, hogy a Sabar arra megy, mint Magyarország: előre. :D
A cuccot a Böszörményi úti kereskedésben vicces áron decizik, de ez inkább rossz vicc.
Azt ne felejtsd el, hogy Furmintfan hozzám képest úgy 1 ponttal feljebb pontoz mindent...
A KisBécs a felső kategóriában nem olyan irtózatosan drága, csak az olcsóbb (federspiel/falubor) kategóriában.
Tehát a 22-25 eurós borok 9-10000 forintba kerülnek náluk, ami szerintem teljesen rendben van. A baj a 6-10 eurós borrok árazásával van, mert ezek viszont 5-6000-be fájnak és nem is érnek annyit.
A választáshoz kétségtelenül kell tájékozottság és némi szerencse az újabb évjáratokban - nem minden bor olyan tuti 2019-ből és 2020-ból, mint 2017-ből volt.
azt rebesgettek a rossznyelvek, hogy az a romaban elt, es az ev vegen allitolag politikai gyilkossag aldozata lett paciens adta volna ki exclusive kiadasban. mivel gyanusan akkortajt szuntek meg a reklamozo posztok, meg akar lehet is benne valami. ahogy a kondas is tarccsa: nem horog a paraszt, ha meghuzom a ravaszt.
A 'gemischter Satz' olyan bécsi bor, ami több, azonos területen termő fehér fajta együttes szüreteléséből és erjesztéséből származik. A Wieninger cég volt a bortípus újraélesztésének úttörője és ha jól számoltam, 5 típust készítenek belőle évente - ez a legolcsóbb. A különböző területekről származó alap és dűlős tételek fajtái számban és összetételben eltérnek, általában pinot blanc, zöldveltelini és olaszrizling van mindegyik ilyen borukban.
Mintha egy igen jó olaszrizling és egy jó furmint vagy juhfark házasítását innánk, a koncentráció pedig bőven meghaladja azt, amit a 12,5% alkoholtartalom alapján vártam. Szépek/frissítőek a savak, de ez nem igazán nyári bor, persze, az ára sem olyan. Igen kíváncsi lennék a Wieningerék dűlős, részben hordóban érlelt tételeire, de azok nem kaphatóak itthon.
Ez volt a második bor, amit kóstoltam pár napja a KisBécsben. A lentebbi Eichinger-veltelinihez képest feszesebb és illatban-ízben nekem kevesebbet adott, viszont megjelent benne egy őszibarackos fuvallat, persze, nem olyan ízléstelen, mint néhány hazai borban szokott lenni.
5 pont, a palackos ára 5300 Ft körül van (nem éri meg)
Reklámozták és megköszönték a faszbukjukon, majd bezártak...
Én párszor sütiztem/kávéztam/boroztam ott, de az ilyen típusú forgalom nem tűnt olyan méretűnek, hogy nyereségessé tegye a helyet, bort pedig lehet árulni kapcsolódó tevékenység nélkül is.
A borokat egyébként - az utolsó látogatásomat leszámítva - teljesen normális áron decizték ki, de sajnos a komolyabb cuccokat (smaragdok és erste lagék) nem nyitották ki ilyen célra, csak a 4-6000 forintos finom, de nem túlzottan izgalmas (Osztrákiában 6-10 eurós) tételeket.
Bezár a KisBécs, elvileg keresnek új üzlethelyiséget, de még nincs semmi.
Nem tudom, hogy ez zárási akció volt-e, mindenesetre tegnap erősen fogott a ceruza: három 5-6000 közötti polci árú borból kóstoltam 1-1 decit, a számla pedig egy sütivel 7500 pénz volt.
Ez azért furcsa, mert eddig a kóstoltatás/poharazás úgy ment, hogy egy deci árának kiszámolásához nagyjából 7-tel elosztották a palack polci árát.
Ez a második kategória, nem dűlős, hanem falubor. A koncentráció természetesen visszafogottabb, mint a Gaisbergben, de egyáltalán nem vékony és eléggé zamatos is - inkább a (déli)gyümölcsös, mint az ásványos-feszes vonal, minimális maradékcukorral, szép savassággal. Általában szimpatikusak a kamptali hölgy borai, ez is az volt.
en nem hagytam ki. mivel nem ertek a borokhoz, ezert szakos osszefoglalot nem fogok irni. almat a kortevel nem lehet osszehasonlitani, de nekem ezek jottek be: kadarka 2020, zengo szaraz 2020, lisztes feher 2019.