Keresés

Részletes keresés

marcipannyuszi Creative Commons License 2003.05.09 0 0 505
http://www.greeklandscapes.com/maps/crete_map.html
Előzmény: sagia (503)
Vad Creative Commons License 2003.05.09 0 0 504
Ezt találtam, itt részletekben megnézheted az egészet:

http://www.dilos.com/region/crete/map_cr.html

Régen én is felraktam térképet, csak kirúgott a tar.hu :)

Előzmény: sagia (503)
sagia Creative Commons License 2003.05.09 0 0 503
Sziastok!

Nekem egyelore az lenne a kerdesem, hogy ismertek-e olyan web lapot ahol talalok Kretarol egy terkepet. Elkezdtem olvasni a forumot es egy terkep nagy segitseg lenne a helyek betajolasaban!

Elore is koszonom a segitseget! Aniko

Törölt nick Creative Commons License 2003.05.09 0 0 502
Elnézést a késlekedésért, néha azt sem tudom hol áll a fejem :-)

Először 2001-ben jártam Krétán. Ha jól emlékszem last minute úttal mentünk, szeptember 4-én. A választás oka nagyon prózai volt, az ár mellett a nagyon déli fekvés és az utószezonbeli kiváló időjárás voltak a fő érvek.
Két éve itthon a szeptember már nagyon viharos és hideg volt, nagy élmény volt felszállni idehaza kabátban az esőben, ott pedig leszállni a 30 fokba. Szeles időben érkeztünk Iraklio repterére. Aki már járt repülővel Krétán tudja mennyire érdekes a leszállás: a pálya közvetlenül a tengerparton, a vízzel párhuzamosan fut. A gép ahogy közeledik Irakliohoz, kelet felé indulva leír egy fordított C betűt, és a parttal párhuzamosan kezd ereszkedni. Aki jobb oldalt ül a gépen csak azt látja hogy közeledik a tenger és mikor már csak 30 méterre csapdosnak lent a hullámok, hirtelen megjelenik a talaj. Nagyon klassz :-)
Szállásunk Kokini Haniban volt, ez kifejezetten kis üdülőfalucska, a helyiek szerint télen kihalt az egész. Egy kétemeletes - rendezett apartmanban kaptunk szobát nejemmel: külön hálószoba, a konyha egyben az étkezővel, nagy és tágas. A szívem csücske mindig az erkély - a tengerre nézett. A part ~30 méterre lehetett tőlünk, szóval teljesen elégedettek voltunk.
A krétai utószezonnak nagyon speciális hangulata van: az idő szeptember elején / közepén még nagyon jó, viszont a turisták nagy része már eltűnt, a szolgáltatók viszont még üzemelnek. Sehol nincs zsúfoltság de kihaltnak sem tűnik hiszen azért szállingóznak az emberek.
Az apartmanunk házigazdája nagyon barátságos 30-as srác volt. Az esti welcome drinket még jópár követte, így alaposan pusztítottuk a ráki (görög / török pálinka) és a tequila készleteket vendéglátónk aktív részvételével. Feleségemmel egy bulikkal zsúfolt nyáron voltunk túl, de az útitársakkal és helyiekkel már az első este olyan társaság kerekedett ki, amiből nem tudtuk és nem akartuk kivonni magunkat :-)
Másnap reggel felébredve nem értettem mi az a nagy zúgás odakint, a fejem alaposan hasogatott – nagy katarzis volt meglátni a tengert.
Nem volt kedvem autóval kirándulni – a szervezett buszos fakultatív utakat sem igazán szeretem ezért az egész hétre robogót béreltünk. Gyerekkorom óta motorozom így nagy rutinom van benne, kezdőknek azért nem ajánlom mert volt ismerős aki már megjárta a lelkesedést.
Könnyűbúvár felszereléssel a hátunkon (persze palack nélkül) ketten vágtunk neki kedvesemmel a kirándulásoknak a kis 50cc-s robogón. Ijesztgettek előtte minket hogy nem bírja a hegyeket, de semmi problémánk nem volt vele.
Elmentünk Agios Nikolasba, felfedeztük a várost, kávéztunk a feneketlen tó partján, búvárkodtunk a tőle északra fekvő félszigeten. Tettünk egy kitérőt Elounda irányába, hangulatos kis hegyi falvakon keresztül jutottunk el Neapoliba, majd onnan vissza.
A jól sikerült kaland után másnap felbátorodtunk és nekivágtunk délnek. A szárazföld utánozhatatlan illataival és álmos poros kis falucskáival, a helyi lakosokkal nagy élmény. Dél felé menet felkapaszkodtunk egy ~1500-2000m magas hegyre is a kis mocival, fent a felhők magasságában azért a lenti rekkenő hőséget nem éreztük, a levegő 10 fok körülire hűlt így mindent amit találtunk magunkra aggattunk. A hegyről egy 20 perces szerpentín út vezetett le Keratokambosba. Nyugodt kis tengerparti falu trópusi hőséggel majdnem minden oldalról hegyekkel körbevéve. A tengernek ezt a részét líbiai tengernek hívják, és a klíma az útikönyv szerint sivatagos. A tenger meleg volt, így ejtőztünk egy órát.
Aztán motorra pattantunk és meg sem álltunk Ierapetráig. Azt mondják ez Európa legdélebbi üdülőhelye. Afrikai hangulat, zsivaly és forgatag fogadott. A tengerparti sétány szép, a tenger apró köves. Strandolás és pihenés után ismét Ag Nik felé indultunk. Este fájó hátsóval értünk haza, szállásadónk el sem hitte hogy robogóval tettük meg ezt a kört.
Jó volt a szabadság érzése a motoron, de azért autóval jóval kényelmesebb :-)
A többi nap nyugisabban telt, egy napot kirándultunk Iraklionban és Knossosban. Sokat döglöttünk a homokos strandokon, a robogónak köszönhetően minden nap más partszakaszokat fedeztünk fel. Egy napot elcsúszdáztunk a Kokini Hanihoz közeli hatalmas csúszdaparkban. Utolsó nap kipróbáltuk a JetSki-t tengeren, az élményt nehéz szavakba önteni. A hullámokon métereket repültünk az 1000cc-s hatalmas, két személyes géppel mélyen bent a tengerben, szinte közelebb Dia szigethez mint a parthoz. Amilyen jó volt, olyan drága: 15 perc kb 10e huf, de legalább egyszer megéri.
Az utolsó napra esett a WTC lerombolása, csak pislogtunk a híreket hallva. A hazaúton mégsem tűnt fel semmi a kinti reptéren, Ferihegy viszont már tele volt géppisztolyos rendőrökkel.
Ennyi volt az első Krétai út, nemsokára összeszedem a második élményeit is.

BellyButton Creative Commons License 2003.05.09 0 0 501
Sziasztok!

Zordon várjuk a beszámolokat:-))))
De látom, jó sok munkád akadt:-((((

Előzmény: Törölt nick (500)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.08 0 0 500
Helló,

Én ma bukkantam rá az utazásos fórumra, örülök neki. Imádom Krétát, tavaly és tavaly előtt is voltam 1-1 hetet. Ha lecseng a munka írok rövid beszámolókat az utakról, addig is tanuljatok görögül és tervezzétek a krétai nyaralást :-)

adio

z

BellyButton Creative Commons License 2003.05.08 0 0 499
Hát látom maradnak az eddigi hozzászólások, mert eléggé kihaltnak tünik a topic:-(((( Majd jövök a beszámolommal:-)))
Előzmény: BellyButton (498)
BellyButton Creative Commons License 2003.05.06 0 0 498
Sziasztok!
Junius 1jén megyünk Plataniasba 2 hétre, valami Alexandros apartman, tudd róla valaki valami bővebbet, igaz nem válogtahtunk, ugyanis tegnap döntöttünk a nyaralásról...szedegetem össze amiket irtatok, de még eléggé bajba vagyok a nevekkel és a helyekkel, de remélem nemsokára oké leszek, idei árak is érdekelnének és ha valaki ott helyileg tudna ajánlani moci bérlést vagy jó éttermet gyrosost stb.
Még valami ismneritek az 5kontinens utazási irodát? szervezett utak milyenek?
na visszaolvasok
BB
Előzmény: Fabien (497)
Fabien Creative Commons License 2003.05.01 0 0 497
Kösz, visszanézek!
Igazad van a mindent megnéznivel kapcs., csak az egy hét már előre iszonyú kevésnek tűnik. De mindegy, mert igazából vagy jó lesz vagy mégjobb.
Üdv. F. :)
Előzmény: Vad (495)
ercsibe Creative Commons License 2003.05.01 0 0 496
off:
Szia Vad!
Látom te most nagyjából online vagy. Lécci gyere át egy pill-ra a Ciprus topicba. A jobbkormányos vezetés érdekelne, látom te voltál arra is.
Köszi! És ha bárki tud erről valamit írjon lécci!
Köszi: Erika
on
Előzmény: Vad (495)
Vad Creative Commons License 2003.05.01 0 0 495
Vitatkozunk itt jókat ugyan, de a lényeg az, hogy mindent érdemes megnézni, szépen sorban :)
Egyébként olvass még visszább, vannak azért itt már élménybeszámolók, sőt, internetes címek is, ha jól emléxem, most lusta vagyok jobban utánajárni, mert máj. 1. van, és krétai meleg.
Előzmény: Fabien (494)
Fabien Creative Commons License 2003.05.01 0 0 494
Kedves Norbaja!

Az ágy ott is tud kényelmes lenni, de Imbros, Samaria, Elafonissi, Preveli, Kournas, Chania, Rethymno, Sfakia, (és még vagy 1/2 órát sorolhatnám a helyeket) egyszerűbben elérhető

Tudsz valami jó kis internet-elérhetőséget? Fogalmam sincs, mik vannak nyugaton, egyedül a Samaria-szurdokról hallottam.

(And most látom (reggel van), hogy szerinted Chania szebb. Áhhhh. Ha két héten belül nem tudok dönteni, akkor feldobok egy kétforintost. Vagy a középút marad, Rethimno.)
:)
Kösz. F.

Előzmény: Norbaja (492)
Fabien Creative Commons License 2003.05.01 0 0 493
Kedves Vad és Kedves Norbaja köszi a választ.

Úgy látom enyém marad a felelősség :)))

Tulképp az a helyzet, hogy idén sajnos csak egy hét szabadidőnk lesz, amit - bár tudom, hogy kevés - idegi regenerálódással szeretnénk tölteni, persze egy-két ókori kő megtekintésével megspékelve. Azért gondoltam egyformának a K és NY véget is, mert egyrészt autót lehet bérelni, másrészt valamilyen perverziónál fogva szeretünk helyi buszjáraton utazgatni.

Ámde a délutánok és esték szépségét hajhászom a kérdésemmel, hogy normális, egész évben lakott településen, ne pedig az Iraklion környéki üdülőhelyeken bóklásszunk. Inkluzíve normális tengerpart is a vágyam még, és azért ijedtem meg, és kérdezősködöm, mert láttam egy-két képet pl. Agios Nikolaosról (ami egyébként az elsőszámú célpont), ahol épület-betonút-két méter part jellegű lehetőséget véltem felfedezni. Rethimnoról nem láttam ilyet. (Chania talán akkor tájékoztatásotok alapján kilőve.)

Na mindegy. Valami lesz.

Egyébként, kedves Vad, most olvastam vissza az idvezes problémakört, és minden tiszteletem ellenére, inkább lemondok a kalauzolásról :). Legelső Tolo-i utunk alkalmával volt szerencsénk ilyenhez, két távoli célpont esetén befizetett busszal mentünk, és Krétán is, tekintettel arra, hogy délre Phaisztoszba helyben befizettünk egy fakultatív buszra. Nos, szóval, a busz az remek volt, viszont öööö... az "ismeretek nyújtása" során inkább szerényen nem figyeltünk oda. Jobban jártunk. Később inkább kocsival utaztunk (Szalonikitől-Spártáig, körbe-körbe, de nem akarok hencegni:)).
Arra kell gondolni - ha javasolhatok valamit - hogy vannak olyan túristák, akiknek ez az igényük, őket is figyelembe kell venni, szépen, toleránsan. Vén rókák, önálló meg másérdeklődésűek valszleg másként is meg tudják oldani :)

Üdv. és köszi, ha van még ötlet, azt is.
F.

Előzmény: Vad (491)
Norbaja Creative Commons License 2003.04.30 0 0 492
Lehet, hogy Chania-tól Nyugatra egy kicsit Balaton fíling, de elgondolkoztató, hogy az ember mennyire akar olyan helyre menni, ahol tele van hollanddal és némettel.
Hát nem tudom, de mi mind a háromszor egymás után Chania-tól nem messze voltunk. A város éjszaka szerintem sokkal szebb mint Agios Nikolaos, vagy Rethymno (mind a kettőben voltunk este is) És ha valami Siófok hangulatú, akkor az pont Agios Nikolaos. Szerintem.

Valamint szvsz teljesen mindegy, hogy az ember hol van. Azt kell tudni eldönteni, hogy mi a fontos. A látnivalók-e, vagy a hely, ahol ha mozog az ember egészen addig amíg kint van, vagy ahol alszik.
Ugyanis Chania 100 km körzetében asszem éppen rengeteg látnivaló van, (talán több mint Agios Nikolaos-nál) csak az a különbség, hogy ha "vad" várost, falut keresel, akkor az inkább Chania és környéke...

Bár ezen lehet vitatkozni.

És nem utolsó sorban, ha valakinek nem nagyon szokott a szeme a görög kopársághoz akkor nincs nagy különbség, de így több eltöltött hét után azt mondhatom, hogy Kelet-Kréta kibeb*szott kopár...

Szumm.: szerintem Nyugat-Kréta, Chaniatól max 10 km-re Kato Stalos-ig, addig ugyanis kimegy a kék helyijárat, ami most pontosan nem emléxem, de vagy éjfélig jár 10-20 percenként. Az ágy ott is tud kényelmes lenni, de Imbros, Samaria, Elafonissi, Preveli, Kournas, Chania, Rethymno, Sfakia, (és még vagy 1/2 órát sorolhatnám a helyeket) egyszerűbben elérhető

Na hi

Norbaja

Előzmény: Vad (491)
Vad Creative Commons License 2003.04.30 0 0 491
Rethimno is, és Agios Nikolaios is gyönyörű, Chania nekem kevésbé jött be.
Agios Nikolaios felé több a vad terület, közelebb van Knossoshoz, és a déli partvonalhoz, de ott van a keleti csücsökben Vai a pálmafáival, valamint néhány kilométerre Agios Nikolaiostól Mohlos, egy jó kis vad falu.
Chaniától nyugatra Balaton déli part-érzés az uralkodó, keletre pedig nemigen kényelmes a fürdés, az ott húzódó forgalmas autóút miatt.
Rethimno-tól délnyugatra, Episkopinál balra van Argiroupoli régi római fürdővel, 2000 éves platánfával, és egy hihetetlen hangulatos forrással valamint az ősi belvárosban, talán Lappa volt a neve, római mozaik, stb. Egyébként a belváros nem jelent várost, egész Argiroupoli egy falu. Ölég jó, nekem Knossosnál jobban bejött, bár nem egyszerű a dolgokat megtalálni, nincs idegenvezetés, és kitáblázva se nagyon vannak a cuccok.

Esetleg kérd meg id.vez.-t, hogy kalauzoljon ;)

Üdv, és kalo taxidi!

Előzmény: Fabien (490)
Fabien Creative Commons License 2003.04.30 0 0 490
Kedves Kréta topiklátogatók!

Tanácsot szeretnék kérni városka kiválasztásával kapcs.
Előrebocsátom, hogy rutinos, egyedül-utazós (!) (max. charter/szállásbefizetés) nyaralásokat tudunk a hátunk megett, leginkább a Pelopponésszoszon (4x).
Krétán is voltunk már egyszer, Knosszosz-Phaisztos-Mallia-Iraklioni múzeum stb. abszolválva. Akkor Stalisban laktunk, ami - mondjuk Tolo/Napflion után - nem nyűgözött le teljes mértékben, de mindegy, fürödni mindenhol lehet.
A problémám a következő: Agios Nikolaosba, vagy Rethimno-Chania felére menjünk-e idén??? (Június lastminute.) Nemtom eldönteni, mert egyiket sem ismerem. Az biztos, hogy bárhonnan is, ismét megyünk Knosszoszba, de Krétán nincsenek távolságok, úgyhogy ez nem a legfőbb szempont. Inkább a városka-jelleg, üdülőfalu-feeling helyett.

Köszi előre is. Fabien.

zsanna Creative Commons License 2003.04.26 0 0 489
A leghíresebb szurdok a Samaria. 12 vagy 14 km hosszú, most már kapásból nem emlékszem. Átlagos puhányságú egyedek is simán végig tudják járni. Jobb a túrabakancs, de ha csak edzőcipőd van, az sem probléma, mi is abban csináltuk végig. Amit nagyon ajánlok, az a szalmakalap - ez nekünk nem volt, és a szurdokban időnként kegyetlenül tűzött a nap. És fürdőcuccot is vigyetek, mert szuperklassz tengerpartra értek ki, és a hajótok érkezéséig legjobb időtöltés a fürdés.
Ha ilyen hosszú túrától ódzkodtok, akkor menjetek pl az Imbrosra, az 6-7 km, és az is nagyon szép. (Meg úgy rémlik, vannak még más, az Imbroshoz hasonló rövidebb szurdokok is, de mi ezt a kettőt jártuk végig.)
Előzmény: Vascorossi (488)
Vascorossi Creative Commons License 2003.04.26 0 0 488
jaszosz! vagy mi a bánat, még kezdő vagyok Krétából. Van ott egy szép szurdok, amit sajnos végtelen lustaságom miatt most nem tudok megnevezni, ki járt ott? Vigyek bokafogó túrabakancsot vagy elég az edzőcipő? Átlagos puhánysággal végigjárható? Köszi!
szkati Creative Commons License 2003.04.24 0 0 487
TAnulságképpen:
Barátainkkal eldöntöttük, hogy május 16-tól elutazunk egy hétre Krétára. Kinéztünk egy / kettő/ jó kis appartmant Herakleon környékén és lefoglaltuk a Neckermannál, a múlt héten pedig kifizettük a teljes összeget, hiszen egy hónapon belül vagyunk. Tegnapelőtt telefonált a Neckermann, hogy vagy visszaadja a befizetett összeget, vagy elfogadjuk, hogy május 30-ra tolja az utazásunkat. Miután adott az időpont- bizonyos dolgok miatt- nem fogadtuk el a május 30-t, hanem elmondtuk, hogy Bécsből ugyanez a Neckermann/ gondolom, hogy az anyacég ugyanaz/ indít 16-án Krétára chartert, tegyenek oda minket. Közölték, hogy az drágább és nem fizetik a differenciát.
A teljes összeg mellett meg lehet ilyeneket csinálni? Miért nem szóltak addig, amíg nem fizettük be a teljes összeget?
Ámbár lehet, hogy jobban járunk, mert úgy láttuk, hogy Bécsből fantasztikus akciós utak vannak.
JuanPablo Creative Commons License 2003.04.12 0 0 486

Utoljára még két kép. Az Arkadi kolostor és egy részlet Knossosból

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

JuanPablo Creative Commons License 2003.04.12 0 0 485
Két kép következik. Az első egy Fodele nevű falucska mellett található kis kápolnát ábrázol. Fodele El Greco szülőhelye egyébként.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
A második kép az imént említett Preveli kolostort mutatja csípőből tüzelve.
Hirtelen ennyi.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
JuanPablo Creative Commons License 2003.04.12 0 0 484
No, ha tettszik, keresek még képeket Krétáról aztán bescannelem és felrakom.
Ez a Preveli nem jutott az eszembe. Nagyon szigorú volt a pópa, el kellett dugni a fényképezőgépet és a kamerát, nem engedte, hogy használjuk, de azért néha "csípőből" tüzeltem.
JP
Előzmény: ercsibe (483)
ercsibe Creative Commons License 2003.04.12 0 0 483
Az alsó az Matala, a felső az Preveli. Gyönyörűek.
Előzmény: SHReK (482)
SHReK Creative Commons License 2003.04.12 0 0 482
Melyik része ez a délin? //szeretném látni élőben, nagyon szép! :)))//
Előzmény: JuanPablo (481)
JuanPablo Creative Commons License 2003.04.12 0 0 481
Küldök két képet Krétáról, az afrikai oldalról.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
kábelbúvár Creative Commons License 2003.04.08 0 0 480
Pontosan melyik faluban van?
Myrtia?
Előzmény: JuanPablo (479)
JuanPablo Creative Commons License 2003.04.07 0 0 479
Kicsit nagy lett a kép!
JuanPablo Creative Commons License 2003.04.07 0 0 478
Sziasztok!
Itt küldök egy képet Kazantakisz író házáról ami Malia fölött van egy kis faluban. Jó utat mindenkinek, sárgulok az irígységtől!!!
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
hoyle Creative Commons License 2003.04.07 0 0 477
Sziasztok!
Régen olvasom a fórumot, de ez az első hozzászólásom.. 2x voltunk Críti-n, és most megyünk harmadjára. Idő: 06.19.
Cél: Georgiopolis App. deep blue
Neckermann charterrel megyünk, szállás inteneten keresztül. Van valakinek tapasztalata erről?


Üdv!

zsanna Creative Commons License 2003.04.01 0 0 476
Drukkolok és irigykedek :-))))))))))))))
Előzmény: szkati (475)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!