Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27045
Létezik olyan, hogy a hűtővíz mennyisége szinte korlátlan, hőfoka évszaktól függő. Itt igen is a kifolyó pálinka hőfoka ad infót a főzés sebességére.
Persze házi körülmények között tényleg nem ezt kell figyelni.
Csak a történelmi hűség kedvéért! :-))
Előzmény: comad (27044)
comad Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27044
"Van akinek a kicsurgó szesz hőmérséklete fontos adat, mert utal a lepárlás és egyúttal a fűtés sebességére. "

Szerintem a kicsurgó szesz hőmérséklete csak a hűtővíz hőmérsékletére utal. Alacsonyabb nem lehet már ugye fizikailag sem és magasabb se nagyon.
Előzmény: Miklós1 (27036)
ZOZICSKAHURBINYEK Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27043
Hali!
Igen így van, a déligyümölcsök (citrusfélék leginkább) általában sok lipidet tartalmaznak. Ám különbséget kell tenni a bennük található (főleg héj és fehér részek) zsiradékok és a kozmaolajok között. A gyümölcsben levő anyagok leginkább ún. terpének, a kozmaolajok pedig nem is zsiradékok (nevével ellentétben), hanem nagy szénatomszámú alkoholok. Az alkoholok is "megtévesztik" az embert, mert igazából csak a kis szénatomszámúak oldódnak vízben (metanol, etanol), pl a butanol (4 C atomos) már nem is oldódik.
Ez igazából a lepárlási folyamatban nem jelent különbséget, csak tájékoztatásul írtam. :))))
Előzmény: dvdcd (27021)
pappito Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27042
na de mégse maradtak szomjasak...
Előzmény: NO-KUBU (27038)
NO-KUBU Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27041
"... variációk egy témára ..." !! Gratula !!
Előzmény: dvdcd (27023)
NO-KUBU Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27039
Igazi "mérnöki munka" !!  Gratula !
Előzmény: Miklós1 (27036)
NO-KUBU Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27038
Odaégett !!
Előzmény: pappito (27024)
NO-KUBU Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27037
... esetleg fotó ??? ... esetleg  ...
Előzmény: dvdcd (27021)
Miklós1 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27036
Gratulálok, hasonló szép réz eprüvettát csinált Józsipapa is. Nekem nem saját gyártmányú eprüvettám van, üvegművessel csináltattam. Előnye, hogy hőmérős fokolót is le lehet olvasni benne, és a bevezető cső nem növeli a mért anyag térfogatát, ami így max. 49ml. Van akinek a kicsurgó szesz hőmérséklete fontos adat, mert utal a lepárlás és egyúttal a fűtés sebességére. A felső bevezetés miatt a keveredés megfelelő, mert a bejövő szesz egyre hígabb, tehát egyre nehezebb és megfigyelhető, hogy azonnal lefelé törekszik. Csináltam keverési próbát is, nem változik a mért érték ha a fokolóval jól átmozgatom a szeszt benne.
Az ilyen eprüvetta hátránya, hogy nem szabadon van a folyadékszint, ezért az üvegcsövön keresztül kell leolvasni a szeszfokot, ami nedves cső estén nehezebb.
Előzmény: dvdcd (27023)
comad Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27035
Én eddig csak egy kémcső-szerűséget használtam, de persze ez az igazi. Saját munka?
Előzmény: dvdcd (27033)
Miklós1 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27034
Kiderült, hogy nekünk is van itthon ilyen, de nem hiszem, hogy az én üstömben beválna, mert egy saválló sík lemezzel próbálkoztam, azon is kb. 3mm-es lyukak vannak és odaégett az a porszerű anyag ami áthullik rajta. Azért jó, hogy felhívtad rá a figyelmünket, valakinek beválhat.
Előzmény: jedidut (27007)
dvdcd Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27033
Ráadásul marha praktikus és pofon egyszerű megcsinálni.
Előzmény: comad (27031)
dvdcd Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27032
Üdv mindenkinek!

Ez nyári konyha, most meg tél van, úgyhogy vita lezárva :-D
Előzmény: vf1 (27027)
comad Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27031
Szééép!
Előzmény: dvdcd (27023)
comad Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27030
Ez tök jó, még nem is hallottam ilyenről!
Előzmény: jedidut (27007)
hal65 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27029
Ja! És pálinkás jóreggelt:)
hal65 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27028
Hát ez tök jól néz ki. Az jutott eszembe, ha a tölcsért, és a hőmérőt kivennéd, és gyertyákra cserélnéd, még szobadísznek is jó lenne.
Előzmény: dvdcd (27023)
vf1 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27027
Az asszony hogy bírja, hogy nincs konyhája?
Előzmény: dvdcd (27023)
vf1 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 27026
Pálinkás jó reggelt!
dvdcd Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27025
... és persze nincs hozzá közöm, ezt a képet valahol a neten találtam és tudtommal éppen kristályvíz csöpög bele... :-D
Előzmény: dvdcd (27023)
pappito Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27024
és évszázadokig hogy nem égett oda a fatüzelésű rézüstökben a cucc?

Előzmény: NO-KUBU (27017)
dvdcd Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27023
Természetesen. Itt még a 22 mm-es csővel volt.

Előzmény: NO-KUBU (27019)
Tudorka-7 Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27022

Rendben.

a TI kérések nekem parancs!

nem lesz könnyű, de majd ha ilyet olvasok, gyorsan kikapcsolom a gépet,

kimegyek a udvarra és széthasogatok néhány tuskót :)

Előzmény: NO-KUBU (27018)
dvdcd Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27021
Üdv!

Minden kozmaolajat nem is tudok kiszűrni. Amikor körtecefrét pároltam, akkor alig volt benne olaj. Néhány barna csepp jelent meg az olajszűrőben, mint a húslevesen. Az alszeszem 35 fokosan is kristálytiszta volt. Azonban a kiwiben és a narancsban rengeteg olaj volt (lehet, hogy ez valami déligyümölcs kiváltság :-D ). Az olajszűrő egész tetején több miliméter vastagságban csömcsögött a trutyi. A páracső és a hűtő falán belül ugyanúgy rátapadt a barna sz.r . Ugyan nem éreztem, hogy kellemetlen szagú lenne, de köszönöm ha lehet akkor ebből minél kevesebbet szeretnék tudni a párlatban. Persze biztos, hogy maradt benne így is bőven, mivel a kiwinél az alszesz enyhén opálos, a narancsnál meg úgy nézett ki mint a folyékony köd.

Egyébként az én szűrőm is búvárcsöves. Egy fél literes műanyag edény amibe középre szívószálakból melegragasztóval csináltam két keretet amikbe duplán szoktam kávéfilter papírt vágni. Így négyszeres szűrőrétegen kell áthaladnia, megkerülni még alul sem tudja. De ami a legfontosabb (és szerintem inkább ez a Szőllősi szűrő lényege), hogy a folyadék áramlását is nagyban akadályozza. A becsorgó oldalon az egész folyadékmagasságban megtalálható az olaj, igaz felül több van, viszont a kifolyó oldalon ami olaj lassacskán átszivárog az szépen a tetején kiül. A kifolyást pedig úgy oldottam meg, hogy a doboz aljára leragasztottam egy sima műanyag kupakot aminek az oldalán van egy kis nyílás. A tetejét megfúrtam és ebbe megy bele passzentossan a kifolyó szilikon cső vége, úgy hogy a doboz aljától kb 3 mm-re van. Így próbálom elkerülni, hogy a kifolyó alszesz se csináljon maga körül nagy áramlást (örvényt). És mindig ügyelek rá, hogy lepárlás közben véletlenül se bolygassam a szűrőt, lepárlás végén pedig kompromisszum nélkül kiöntöm az egészet. Új lepárláskor új papír, új jeges víz és új jégkockák.
Előzmény: Tan-csi (27015)
NO-KUBU Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27020
Nem kell Portugáliába menni: az enyém is eladó !!
Előzmény: jana001 (27005)
NO-KUBU Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27019
... esetleg képet lehetne látni róla ??
Előzmény: dvdcd (26995)
NO-KUBU Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27018
Napközben én is beszéltem Tudorkával: kértem őt is és most mindenkit: ha megint hasonló jelenséggel találkozunk, egyszerűen  hallgassuk agyon !!
Előzmény: Tan-csi (27012)
NO-KUBU Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27017
Csatlakozom: hoszzú az út, amíg a különböző "stációkon" át eljut az ember a "duplafalusításig", de -csak, ha nem különösebben perverz- érdemes lerövidíteni azt.
Előzmény: Tan-csi (27014)
pappito Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27016
nem gyötrődöm, csak keresem azt a megoldást ami a legjobb végeredményt adja, legkevesebb macerával jár. Az elektromos lett volna a legegyszerűbb megoldás, mert azt csak be kell menni a boltba megvenni. Ennél kicsit macerásabb portugáliából NZ-re rendelni valamit, de nagyon szívesen, ha ez jobb eredményt ad. (jobbat ad, mert az itteni boltiban nincs réz) De az is szimpla lesz... tehát kell bele valami ami megóvja a holmit a leégéstől.

És persze az anyagi lehetőségek sem korlátlanok, egyáltalán nem mindegy, hogy mennyiből lesz készen a szett, a szállítási költség pedig irdatlan. (200-250eur)

20-30 literes üst között vacillálok, a 30 literesbe pont kényelmesen elférne 25 liter erjedmény, az praktikusnak látszik.
Előzmény: jana001 (27005)
Tan-csi Creative Commons License 2010.03.12 0 0 27015

Ez jó, viszont ne feledjük Snapszmester szavait:

"Nem lehet és Nem is kell minden kozmaolajat kiszűrni."

 Én egy egyszerű félig Szőllősi, búvárcsöves szűrővel dolgozom, és bár látok kozmaolajat az alszeszben, nyugodtan lehígíthatom 45-48°-ra a kész terméket, nem lesz opálos. Így nem vagyok biztos benne hogy még több kozmaolajat ki kellene szűrnöm.

Talán kérdezzük meg a régóta gyakorló kollégákat is Ők hogy csinálják?

Biztos sok érdekes tapasztaltról számolnak be, és Te ki tudod választani a neked tetsző módszert.

 

Előzmény: dvdcd (26979)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!