Bocs, rosszul fogalmaztam:találni. Tudom, hogy ritkák és védettek, nyugi nem gyűjteményt akarok belőlük csinálni, csak "tanulmányozni" akarom őket. Élőben még sosem láttam egyet sem, csak könyvekben meg a neten.Nagyon szép rovarok (pontosabban:egyenesszárnyúak).
Ja,fűrészeslábú szöcske:Elég ritka jószág, szóval nehéz dolgod lesz.A kisebb hegyek-dombok száraz,füves lejtőin tenyészik, pl a Vértesben van,ha minden igaz.Na písz
Na,szegény rovarász...:D Bár szín alapján pókot határozni tényleg meredek,mondjuk a két lycosánál lehet.Csak sajna azt is leginkább a döglöttnél,mert az élő nem hagyja,hogy a "szoknyája alá" nézzen az ember. Más: feljött itt a kaszáspók-álkaszáspók dolga.Van egy szempont,ami alapján könnyű megmondani,hogy mi micsoda:a pókoknál az előtestet,és az utótestet egy elvékonyodó nyél köti össze,míg a kaszáspók teste egy egybefüggő gombóc.(Aztán a akaszáspók csáprágói ollós végűek,és a szemei egy u.n szemdombon ülnak, de ember legyen a talpán,aki ezt szabad szemmel megállapítja...)
Hy! Ne is erőltesd akkor,erre voltam kíváncsi. Vszeg a pókod vedlését látod,ő meg ott bújkál a hálóba. Éjjel meg sötétbe elöjön amikor nyugi és sötét van.
Off: igen,jan 29én:-):-):-)!
Megpróbálok majd. Egyedül nemsikerült lefotózni. De olyan mintha a tor is rajta lenne csonkolt lábakkal, de szabad szemmel marhára nemlátom jól. A doboz egész belseje bevan szőve hálóval, középen van egy raktár féle, ott van egy saláta amit még a néhai tücsöknek adtam be meg lisztkukacbábok, tücsökmaradványok. Azé félve nyitom ám még fel a dobozt..azon a raktár részen simán megbújhat. Remegett a kezem de nagyon, majd párom hívom segítségül.:)
Azt tudom h nem ette meg(azért mertem Őket egy helyre tenni), csak olyan mintha a letépett fejét látnám egy hálón lengeni a póknak. De lehet az még tücsökmaradvány is. Sz'tem meglógott a pók, de kivi lennék rá h hol..kb 1-2milis lukak vannak csak a dobozon, mind1.:)
Ha így érzed nézd meg itt:
http://www.canadianarachnology.org/data/spiders/23374
Itt megtalálsz mindent ami a faj határozásához szükséges,szemedomb/carapax arány,lábízek aránya egymáshoz stb. Én inkább még mindég clubionidae sp-t mondok (jegyzem ide tartozik az összes Cheiracanthium is),de egy képről fajra...
Szia. Egy genusba valók a tiedel. Fajt nem merek írni a képeid alapján(amiket küldtél),de ezt már írtam. Nagyon változatos a színűk fájón belül is. Ne izgulj lisztkukac tuti nem ette meg a pókod!
Az az első kép hasonlít az én pókomra. Azok u.azok? V ez más?:) Egyébként helyzetjelentés: hetekig kajolt, ivott nálam a pókica, tökjól elvolt, picit agresszívebb lett, de nemakartam kiküldeni a minuszokba. Viszont pár nappal ezelőtt láttam h eltűnt a dobozból!:( Egy lisztbogárral élt együtt már napok óta. Nemtudom h az tett-e benne kárt, v kimászott. Egy pókhálón olyan mintha a feje lebegne, de nemtudom biztosan kivenni. Mindenesetre akkor már inkább jobb ha elszökött és a lakásban kóvájog mintha darabokban lenne..:( Nemakartam neki rosszat, ahogy jobbidő van kiakartam volna engedni.
Na most, a könyvskorpió: azért erre a fajra "szavaztam" mert köztudott hogy lakásokban világszerte elterjedt.Bizony:Chelifer cancroides-könyv álskorpió Cselőpók: lökheted az e-mailt! De aztán jól kivehető kép legyen. Sárga dajkapók: egy könyvben olvastam (olyat is szoktam nem csak a gép előtt ülök). A kritikáról: örülök hogy találtam vkit aki nem csak bólogat, hanem utánanéz a dolgoknak, és ténleg ért a pókokhoz! Kösz, nyugi nem tapostál alelkembe!
Az a porszem csúszott életem gépezetébe, hogy el kellett kezdenem dolgozni, így azóta a kiáltvány és a mellékletek döcögősen fejlődnek, egyelőre a 8. pont áll készen. De kitartóan böngészem a jogszabályokat, hátha valamelyik évi 365,4 nap fizetéssel együtt járó szabadságot ír elő a Madárkáknak.
Az a szega-féle busalepke pedig őszintén szép. Komolyan mondom, szépséget hozott a délelőttömbe.
Így tényleg könnyű;-),feltéve ha szó nélkül a határa fekszik neki a pók(ami lássuk be tényleg teljesen minden napos:-):-):-)) plusz még azt is tudja hogy melyik láb párt néze.
Amúgy komolyabb vélemények a két Cheiracanthiumról? Kíváncs vok ki mitt tippel.
Igazságot osztok a világnak a könyvskorpiók és múzeumbogarak nevében.
(Az inszektológiai kiáltvány 8. pontja is tartalmazza, "és lőn világosság, ha buldózerrel osztasz igazságot mindennemű könyvskorpiók és múzeumbogarak leszármazottainak"*.)