Ezért vagy Te, hogy oszd a józan észt. Problémamegoldás helyett a sablont, igényes helyesírás helyett a leplező angol bllentyűzetet, empátia helyett a divatos arroganciát. Tuti eszköztár.
Köszönöm, alaposan körbejártad a kérdést! Egyazon honlapot nézegetünk. A jóárasított , megfelelő méretű gyári felnik gyakorlatilag a konszern régebbi "nagy" modelljeihez tartoztak. A mérsékelten különböző (kisebb) ET nem lenne gond: a gumis is azt tapasztalta, hogy az agytól induló ívelés változott az EV modelleknél. Nem a féktárcsa: a féknyereg pereme karcol enyhén a felnibe. Indító kérdésemben is leírtam, hogy már egyszerű 2,5mm-es alátétekkel végzett próba is eredményes volt. Jó lesz tehát a Sorrento/Tucson stb. felnije a 3mm-es pogival (mint jelezted, jól meghúzva!). Az én járgányom a 168kW/77,4kWh változat, nem aszfalttépésre véve.
A 7menet, az M szabványos csavarkötés méretezéséből adódik.
A kerékcsavar M12x1.5. 5mm, 3.3 menetet jelent. Határeset az 5mm, így jobb lenne egy 3mm-es pogácsa.
Ebben a listában az egyetlen felni, aminek az offset 54.5 (7.5Jx19x ET 54.5 )- neked a gyári ez kell legyen.
Ha az eladó felninek az ET49.5, az egy ET50 kéne legyen, annak a szélessége 8J ( col). És az is 19-es.
De van 20-as felni is ET50-el, annak a szélessége 8.5J.
A listában szereplő felnik és abroncsok váltóméretek.
Akkor nem értem, hogy miért ér hozzá a féktárcsádhoz.
Lehet, hogy a kocsid féktárcsája nagyobb átmerőjű, mind a régebbi modelnek (mert az erősebb változat).
Vagy esetleg a FL során módosították egy kicsit a legördülési sugarat.
Megjegyzem, hogyha Neked a 430Kw-os modelled van, akkor én nem mernék pogácsát szerelni a kerékagyra.
Egy éles kanyarba nagy sebességgel behajtva és ráfékezve, akkora terhelést kap egy kerék, hogy hihetetlen.
Ezért kell neki a 105-ös súlyindexű abroncs.
Meg lehet élni egy szett felnivel, nekem egy 2.2 tonnás SUV-om van- torsenes 4x4, 18-as felnit rendeltem rá és 320e km a futása, 6 éves, 12 cserélték rajta gumit.
Ez így jól hangzik: kicsavartam az egyik anyát, és kereken 10 menetnyi az előírt nyomatékig. Ez akkor el 5mm-es pogácsa vastagság elegendő lesz. A max 10mm-es kilógás szerintem még nem vészes; ha 3mm-es pogi is tenné a dolgát, éppenséggel rendben lenne...
KIA EV6. Külön téli-nyári kerékszettet szeretnék, de az eredeti felni(k) átkozottul drágák. Két igen jó, használt felni-ajánlatnál ugyanaz volt a gond: a régebbi KIA/Hyundai modellek azonos paraméterű felnije picit súrlódik a hátsó féknyereggel (mondjuk ET 54,5 helyett 49,5 volt mindkét esetben, de ez elméletben még inkább el kellene távolítsa a féktől). A második sikertelen üzleteléskor a szereléssel is foglalkozó eladó azzal próbált meggyőzni, hogy az 5 tőcsavarra 2,5 mm-es alátéteket húzva nem volt többé súrlódás > "pogácsás" szerelést ajánlott. Gondolkozási időt kértem... Ha van köztetek ebben jártas szaki, kérem, segítsen: az ET-eltérés önmagában a minden egyébben azonos szerelt kerekeket oldalanként 5 mm-rel tolná ki - beleférne-e biztonságos működéssel egy-egy 3 mm-es pogácsa; a kerékanyák jópár fordulattal vannak a helyükön, elégségesnek tűnik a tőcsavarok hossza. Tapasztalat, tanács? - előre köszönöm!
Made in Hungary. Az elmúlt években kaptam már kínai, és koreai gyártású Hankook téli gumit is online rendelve. Igaz a több évvel korábban rendelt Ventus Prime 3 magyar volt.
" Na, de Te korábban azt írtad, hogy 4 mm alatt kidobod (vagy eladod).."
Ca. 4mm-ig használok egy adott garnitúrát, az alatt már esőben könnyen felúszik, nekem az meg annyit nem ér meg, nem ezen kell spórolni hanem lecserélni.
Gumicserekor a régi marad a gumisnál 500Ft/db-jáért, eladni.....?
"a a 6,2-es gumit csak 4-ig koptatod, akkor nem csoda, hogy kicsi a futásteljesítmény."
A 6.2 mm-es Conti P.C 6-ot 112km-el vettem le szalonautóról 4 évszakosra váltás miatt így nincs gond az évszakos váltással.
"Még a 8 mm-esnek is csak 50 %-át koptatod el."
Most őszintén van aki képes még 1.6 mm-ig lekopott radírgumival közlekedni? ( "engedélyezett" min. profilmélység), mertazméghivatalosanengedélyezettprofilmélység?
Én 245 széles gumikat használok, nekem ennél a 4mm alatt már radírgumi, úgy is néz ki közelről, van aki még a spórlás miatt közlekedik vele, de az nem én vagyok, már írtam esőben ilyen profillal már hamar felúszik, az én biztonságom többet ér 1-1.5 még jó lesz az még mm-nél.
Már írtam nem ezen kell (ene) spórolni, legalábbis én nem ezen fogok ezután sem, ca. 4mm..., oszt mehet a levesbe.
Nem is írtam azt, hogy nem volt jó gumi hanem csak azt, hogy hamar elkopott, igaz mihez képest?:)
Pályáztam vele 29900 km után cseréltem le, alig 4mm profil maradt ha egyáltalán, utána fejeztem be a prémiumárú prémiumgumik vásárlását, áttértem Hankookra ugyanazt tudta, de nem kopott el olyan hamar, ráadásul nem is volt prémium áru.
Amúgy valószínűleg ebben igazad van, mert amelyik gumin ugyanolyan gumiösszetételmellett 8,5 mm helyett csak 6,2 mm mély futófelülettel rendelkezik, az biztosan nem fog annyit elmenni, mint egy mélyebb futófelülettel rendelkező.
Azt azért vegyük figyelembe, hogy a Continental TS-870P téli abroncs, a Conti PremiumContact 6 pedig nyári abroncs.
Amúgy a Passat B8-re 2018-ban újonan felszereltettem egy Michelin Premacy 4- et. Na azon is ilyen 6-6,5mm minta volt újonan. Féltem is tőle, de elmentem vele 60ekm-t és most januárban, amikjor eladtam, még 3,5mm volt a mintamélysége. Szóval ez nem feltétlenül kell rosszat jelentsen.....
Nekem semmi ilyesmi nincs a főváros közvetlen közelében de én is évszakos gumikat tartok X5-ön, Astrán. Sokkal egyszerűbb lenne a 4 évszakos de valahogy mindig elhalasztom, hogy olyat vegyek amikor kell. Beidegződés? Megvannak a felnik külön mindenre. Mi a fenét csinálnék velük? Jól van ez így.
Ehhez csak azt tudom hozzáfűzni, hogy az új Conti mindösszesen 6.2 mm-es profilmélységgel rendelkezett ami kimagaslóan kevés a korábbiakban megszokott új gumiktól ahol még anno teljesen normál volt a 8-8.5 mm, de ez már csak a volt kategória.
Feltételezem ebből nem a hosszú élettartam fog megvalósulni.
Köszönöm az infót. Sajnos nálunk itt Pécs környékén télen, amikor havazik, akkor elég rosszak az utak és nekem minden nap át kell mennem a Mecseken, így mindenképpen maradok a téli-nyári külön szettnél.
Na, gondoltam megpróbálok segíteni neked aztán kaptam de sokra nem mész vele. A sógoromnak van egy 2024-es Ford Escape phev. autója(is). Megkérdeztem mivel adják a napfényes Floridában? 225/60-18 Michelin primacy all season! 30 éve él kétlakian Orlandóban-Torontóban és az idén látott havat kb. harmadszor,(Floridában) de a kocsit 4 évszakossal vette újan. Érdekes módon Kanadában is a 4 évszakos megy pedig ott folyamatos a hó október közepe, végétől néha még április végéig és sokszor nappal is -10 körül van a hideg. Igaz nincs is sorban állás a gumisnál szezonális cserekor:-)
Ezek elméletileg mind ajánlottak SUV-ra. A legfontosabb a jó tapadás szárazon és vizes úton is és az élettartam, mert nem szeretnék 2 évente cserélni. Nincs szükségem sport gumira!
Szerintetek ebből a trióból mit érdemes leginkább? Most az ár tényezőt hagyjuk ki!
arra nem lehet gondolni, hogy a sin keskenyebb mint a szokasos autogumi, a sín mellett van mélyedés is, nem ?
ha van: a futófelület nem fekszik fel teljes szélességében, egy része "nincs alátámasztva", lejjebb kell mennie, "dudorodnia" (átméröben); ez a futófelületnek kellemetlen, más / nagyobb / szokatlan / erre nem méretezett terhelés
es mindenféle illesztési hibák szinte vágófelületek is lehetnek
Amennyit egy villamossínen tudsz autózni annyi idő alatt biztosan nem lesz baja a gumidnak, gondolj csak a mentőautókra, azok biztosan többször kényszerülnek akár hosszabb ideig is a síneken közlekedni a gyorsabb haladás érdekében, oszt mégsem kell havonta gumiabroncsot cserélniük.
Persze, hogy felszerelheted, csak óvatosan vezess vele. A használat öregíti az abroncsokat igazán, ha 12 évig nem volt használva, attól esetleg fel van keményedve egy kicsit, de nem fog szétszakadni, vagy működésképtelenné válni. A nyomást rendszeresen (legalább félévente egyszer) állítsd be rajta.
Ez valóban érdekes téma hiszen sok autóban defekt híján ott van érintetlenül az évtizedes vagy még idősebb sosem használt originál gyári pótkerék érintetlen gumiabronccsal.
Az én pótkerekem sem volt még sosem használva, már jó tizenéves, mi van ha 1x tényleg defektem lesz, felszerelhetem-e a tizenakárhány éves, de még sosem használt pótkereket?
Egy nyári guminak kell 15-20 perc folyamatos haladás, hogy elérje a üzemi hőmérsékletét és jól tapadjon.
Kb. 200e km jártam Goodyear nyári gumikkal, hasonló a profilja mind a Tiédnek, de nagyon balonos.
2.5 bárra van fújva, kb. 25 km kell vezessek egy kanyargós megyei úton, hogy kijussak a főutra (100km/h a megengedett sebesség), ott már meleg és odaragaszt a bukolathoz.
Ha nincs nagy forgalom, 90-100-al haladva, nagyon ritkán fékezek, persze a Torsanes 4x4 is szépen teszi a dolgát.
Az ilyen mintázatú gumik nem rosszabbak, mint amik oldalirányba is ki tudják vezetni a vizet?
Tudom, a F1-ben is ilyenek vannak, de a piacon is egyre gyakoribb a hasonló minta a modern gumiknál. Nagy esőnél (szarul lejtő úton) nem fordulhat elő, hogy "megtelnek" ezek az árkok, és jön a csúszka?
Igazad van, nem tudtam szerkeszteni mert 2024-ben még mindig nem lehetséges.
Okfejtésedet tovább folytatva....."Ma már olyan "gumit" tudnak csinálni műanyagból, hogy szemre, meg tapintva meg sem tudjuk különböztetni.."....azért kezd el csúszkálni a fiatal, még bőven elegendő profilmélységgel rendelkező gumi mert pl. strandpapucs gyártásához felhasznált műanyagból van?:-)
A csökkenő profilmélységre mi a magyarázat?
Műanyagból is kevés van, ugye nem, mint kaucsukból?
"Csak érdekességképp: Írjátok itt, hogy az új gumik szarabbak, hamarabb keményednek, mint a régiek."
Ha ez saját, tehát nem mástól hallott olvasott, tapasztalaton alapul akkor ez nem lehet kitalált dolog.
Azt mondom már jó ideje, a korábbi Hankook garnitúráim jóval tartósabbal voltak, sosem keményedtek fel fiatal koruk ellenére, mint az utólsó garnitúrák azaz ca. 2020-tól gyártottak, mondjuk a DOT 2021-es, de téliekkel ezt még nem tapasztaltam, ez inkább a nyáriakra volt érvényes.
De ha szerinted képzelődök akkor úgyis jó, nekem édesmindegy.:)
Ja, a gyártás utolsó fázisában. Akkor "kenik rá" a formaleválasztót. :-)
Csak érdekességképp: Írjátok itt, hogy az új gumik szarabbak, hamarabb keményednek, mint a régiek.
Szerintem qrva sok itt a gyártó lehetősége, nekünk fingunk nincs arról, hogy mi megy ott a laborokban. Ma már olyan "gumit" tudnak csinálni műanyagból, hogy szemre, meg tapintva meg sem tudjuk különböztetni. Biztos tálálkozott már mindenki olyan kínai gumialkatrészekkel, ami álltában elporlad, még csak UV sem kell hozzá. Motoros fórumokban is gyakran találkoztam ilyenekkel.
Vagy cipőtalp formájában.
Biztos, hogy egyre inkább olyan alapanyagokat, adalékokat használnak, ami olcsóbbá teszi a terméket. És nem csak a gumiiparban.
2-3 hónapot ment úgy, de nem nagy távokat mentünk vele. (Anyataxi) és már nem most volt az eset (5-6 éve). Én úgy tudom, ha be tudja tömíteni a rést rendesen, lehet vele menni. De inkább kérdezz meg egy gumist. Én a sajátommal nagyobb távokat megyek, én javíttatnám.
uj tipusokbol (Nexen 2, Conto allseasoncont. 2) sajnos nincs 175/65 R14
tesztek es felhasznaloi velemenyek utan ez a listam (mindegyik eleg jo ertek/ar, persze nem egyforma árúak): Nexen, Hankook, Vredestein Quatrac 5, GY Vector 3rd gen
A 4évszakosnak legfőképp az UV sugárzás az ellensége (mint minden guminak), ezért sokat számít hogy garázsban áll-e az autó. Nekem csilag garázsosan 4év 3hónap és 58eKm után még volt 5,2mm a futófelületből, a külső vállövön voltak felületi repedések a NEXEN N'blue 4 season GEN1-nek. Nyáron és esőben nem tapasztaltam furcsát vezetés közben, viszont a havas tapadás természetesen csökkent a futófelület kopása, és az öregedés miatt (jobb volt az első télen, mint a negyedik télen - de ez a téli gumiknáll is fennállő probléma). A gyártó által írt 60eKm élettartamot simán tudta a GEN1, a hátsókba még van pár szezon így is, majd nyáron elöl elvásnak. Most vettem GEN2-es NEXEN N'blue 4 seasonokat előre, azokra már 110eKm kopási garanciát ad a gyártó, remélem jók lesznek. Az autó amin használom 1150Kg-143ló/285Nm, R16-215/60 gumiméretel.
új téliguminak kb. hány km kell hogy "bejáratódjon", elérjen egy biztonságosnak mondható tapadást? 100-tól 500-ig mindent olvasok a neten, elég nagy a szórás..
Gyakorlatban ez mit jelent, ha csak kb. 50-et tudok vele menni városon belül hogy bejárassam, akkor ne is merjek vele elindulni egy hosszabb útra a pályán?
Amit olvastam hogy ilyenkor nem tapad még annyira (mert rajta van még a gyártásnál keletkezett réteg), ami például egy nagyobb fékezésnél para lehet.
Nem vezetek vadul, általában okosban nyomom a külsőben, a belsőt meghagyom a farokméregetőknek, de egy váratlan szitu bármikor beüthet.
Nekem nem kellett új abroncsot vennem. A gumis kitisztította, majd tapasszal lefedte a sérült részt. Ford C-max 205/55-R16 nyári gumi volt. Akkor csinálták meg amikor át lett szerelve a téli. Addig a tömítő paszta (vagy mi) volt benne. De érdemes rendesen is megcsináltatni.
"Ha az egész képet nézzük, akkor tényleg minden más helyzetben teljesen okés ez a gumi, csak forró ne legyen az aszfalt, mert akkor halál. "
Eddig 2 nyáron használtuk a Nexen N' Blue 4 évszakost, de olyat nem tapasztaltunk vele amiről írtál, pedig nem egy prémium gumiról van szó, eddig teljesen jól teljesít téli ill. nyári szezonban is.
kerdes: 175/65 R14 4evszakos gumi kapcsan: öregedes szempontjabol ki ismer biztos különbseget ? melyik a jo ? egyeb (min alapulo) velemeny ??
javítás kapcsán (nem diszkusszio, velemenykeres miatt irom, hanem infonak, aki amennyit elhisz belöle, annyit hisz el, fölösleges vitazni, velemeny persze mindenkinek lehet :-): beszeltem egy gumissal, aki korabban Vredestein kepviselet volt, ma már nem az, nem lehet nála gumit venni, tehat talan e szempont miatt nem elfogult
4evszakos 175/65 R14 kapcsan kerdeztem
azt mondta: Hankook tul van hype-olva, es szinte lehetetlen javitani, olyan müanyagszerü, hoy nem tapad hozza semmi (pl. ha szög lyukat tett bele)
Goodyear vector 4s -re is azt mondta, hogy szerinte nem jo
Barum, Sailun (!) es Vredestein-re mondta egy arlista alapjan, hogy Ö olyat venne
Sailun kapcsan masik forumrol:
Sailun Atrezzo 4Seasons
Írtam, hogy ha lesznek újabb tesztek, akkor azt is megosztom.
Na szóval, megvolt az esős/vizes úton való használat. (természetesen többször) Ezt, számomra meglepő módon teljesen jól vette a kis kínai. Mint ahogy hideg aszfalton, akár pár fokban is, teljesen vállalható a tapadás. Ugyanígy esős időben. Abban a hideg szutyokban is, ami pl. most van, de nyáron is, amikor esett az eső és melegebb volt, akkor is.
Másik ami még kérdéses volt, az a mínusz. Na ez még csak mínusz 2fok volt, ahol ki tudtam próbálni, de itt se volt semmi gond.
Na, de végére hagytam a fekete levest. Ahogy sejtettem, egy 4 évszakos guminak KELL, hogy legyen gyengéje, pláne, hogy egy kínai gumiról beszélünk.
Na, ez maga a nyár. Ameddig olyan maximum 30 fok van, addig csak-csak OK. Na, de ha 35-40fok lesz, akkor elszabadul a rettenet. A gumi alattad kanyarodáskor, fékezésnél és szinte BÁRMILYEN terhelésnél csúszik, fosódik és ami a legszebb, olyan műanyag csiszkolós (nem tudom máshogy kifejezni) szenvedős hangja van ilyenkor, hogy az már fáj.
A Keletinél kellett egyszer kicsit erősebben befékeznem, ráadásul kanyarban a sor mögött, mert hirtelen beállt. (a városba befelé) Hát majdnem beleálltam az utolsó autóba, ráadásul majdnem kilinccsel előre érkeztem meg..... Szürreális élmény volt, én még ilyet gumival nem éltem meg soha, mintha télen, jeges úton fékeztem volna egy full nyári gumival, azt az "élményt" hozta hirtelen. Ez volt ráadásul az első ilyen meglepő tapasztalat, nem számítottam rá, majdnem baj is lett belőle. Na, utána persze óvatos voltam ilyen melegben mindig, mert már tudtam mire számíthatok.
Ha az egész képet nézzük, akkor tényleg minden más helyzetben teljesen okés ez a gumi, csak forró ne legyen az aszfalt, mert akkor halál.
Én továbbra is azt vallom, hogy legyen az embernek egy JÓ téli gumi szettje, meg egy JÓ nyári garnitúrája és akkor sok baja nem lehet. (persze azért cserélgetni nem árthat )
Én elhiszem, hogy létezik jó 4 évszakos gumi, aminek nincsen ilyen kiemelkedő gyengéje mint ennek a kínai kis fosnak. De azt továbbra sem és kb. sosem fogom elhinni, hogy egy négy évszakos minden körülmények között tud olyan jó lenni, mint egy nyári meg téli gumi a maga körülményei között.
De felni alátétnek továbbra is nagyon jók nekem ezek a gumik is, amire vettem főleg őket.
Ha már útszéli javítás, itt is felteszem a kérdést, mivel nem annyira márkafüggő:
Gondolom a kocsik nagy részébe egyforma defektjavítót pakolnak. (sajnos pótkerekem nincs, ez az új világ)
Szépen le van írva, hogyan is használjuk, de azt nem találtam, hogy a használat, és a javítás után a gumi kuka, vagy ha a gumis bejavítja szakszerűen, akkor használhatom-e tovább?
Az útszélén történő meghibásodások esetén, az útszéli javítások során ez rendben van, de egy ilyen csere után illik elballagni egy szervizbe megjavíttatni a cserélt példányt.
A szervizben pedig illik betartani a gyártó előírásait.
Szerintem a kerék csavar kulcs átlag emberre van méretezve, nem nagyon lehet túlhúzni. (hacsak nem vagy valami nehézatléta) A lazításhoz azért már előfordul, hogy kell egy hosszabbító, ha állat módra meghúzza a zember. (vagy nem fél, hanem 3 évente csavargatja)
7 éves prémiumgumi, még a régebbi gyártású, és mégis felkeményedett, manapság már nincs ilyen gond mert korábban jön el ugyanez.:(
Régen mikor még addig használtuk a gumiabroncsot ameddig el nem kopott ilyen probléma sosem volt, nem volt felkeményedés, és csúszkálás sem csak elkopás.
Aztán ahogy "fejlődött" a technológia sikerült rövidebb élettartamú ill. kisebb profilmélységű gumit is gyártani, az autósok meg úgyis megveszik mert nincs más választásuk hiszen a matricára minden fel van tüntetve kivéve a várható élettartam.
A 8-9 mm-es profilmélységű új gumi is már lassan történelem lesz, ugye az új módi ca. 6 mm körül kezdődik.....
Eljutottunk odáig, hogy az ember teljesen tanácstalan gumivásárlás előtt mert a régi bevált, sokat használt megszokott márkájú abroncsok iránti bizalom megcsorbult, kisebb lett a profilmélység, és jött a korai előregedés, és ez mára már egyre több gyártóra érvényes.
Hogyan lehet így hosszabb távra tervezni, nem 10 évre gondoltam ezzel hanem 3-4-5 évre ami nemrégen még teljesen normál volt, megvettem felszerelték, szezononként cserélgettem, és jó esetben 3 szezont vagy talán 4-et is kibírt egy garnitúra, amit persze az éves futásteljesítmény is befolyásolt.
Az első mondatot elfogadom. Viszont eszembe sem jutott a tervezésig visszamenni, fel sem merült, hogy ez valahol le van írva. Megjegyzem, az autótulajok nagy része nem keresgél, vagy meghúzza a csavarokat ahogy tudja, vagy rábízza a gumisra.
Most cseréltük le a 2017 VW Tiguan 4x4-es eredeti gyári téli abroncsait (Continental 235/55/18 gumi). A nyárinak és a télinek külön felnije van.
A kocsi csak kb. 80e km futott és a téli gumi jól volt tárolva, télen mindig garázsba állt a kocsi, legalább 6mm profilt volt még rajta, de csúszott már a vizes úton is- miután november közepén felszereltem. Nagyon fel volt keményedve.
Szóval 7 év a max., feltételezem, hogy 2017-ben még nem a gyorsan felkeményedő prémium (speciális technológiával gyártott) gumikat árulták.
Ne személyeskedj. Maradjunk a tényeknél. Mennyire kell akkor most ezek szerint meghúzni egy 14 collos felni csavarjait? És mennyire egy 20 collost? Mindkettő gyári szerelés.
4 db 245/40 R18 Continental wintercontact abroncsot keresek, ha valaki tud jó áron, kérem emailben írjon rám. Lehetőleg "friss" gyártmány nem pár éves érdekelne... :)
Ezt irtam. Nem lehet olyan kulonbseg altalaban egy szezon alatt altalaban. Ha meg valami evente 80-100-et futo ceges, akkor ugyis szezon kozben is illene forgatni. Vagy leszarni, es kidobni mindig az elsot, amig el nem kopik a hatso is :)
Evente cserelgetve ez elso hatos abroncsokat nem alakulhat ki olyan kulonbseg a kopasban, ami jelentos elterest eredmenyezne barmiben (kiveve az extremebb autokat, de ott meg lehet hogy evente csere kell :)
"...vezetéstechnikai szakértő, Székely Gyula: Alaptétel, hogy az autón a magasabb profilmélységű, tehát kevésbé kopott gumit kell hátra tenni azért, mert az autó egyenesfutásáért egy vészfékezés alkalmával az elkönnyülő autónál a két hátsó kerék felel."
Sose néztem a nyomaték mértékét, mindig rövid erőkarral húztam meg, aztán néhány 10 km után utánahúztam (ha ment) Sosem volt gondom a levétellel,szemben a gumisok által meghúzott csavarokkal.
Tudtad, hogy a legutóbb gyártott gumiabroncs nem jobb, mint a régebbi gyártmány?
Tudtad, hogy a gyártás első 3 hónapjában beszerelt abroncsok 60%-a nem haladja meg a 35 ezer kilométert.. Tudtad, hogy a gyártás első 3-6 hónapjában beszerelt gumik 40%-a nem éri el az 50 ezer kilométert..
Mert a gumiabroncs több mint 102 vegyületből áll.. és ezek az anyagok 150 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékleten és nagyon-nagyon magas légköri nyomás alatt parkolnak.. Ezeknek a vegyszereknek a belső vegyületeinek hosszú időre van szükségük, hogy lecsillapítsák reakciójukat és stabilizálják a mozgásukat...
Ezért javasoljuk, hogy a gumiabroncsot legalább 6 hónappal a gyártása után szereljék fel, hogy a legjobb korrózió ellenállóképességet és hosszabb élettartamot Annak tudatában, hogy a gumiabroncsok érvényessége a használat kezdetétől számított 5 év, vagy maximum a gyártás időpontjától számított 10 év.
Nekem azt mondta az Allianz Hungária ügyintézője, hogy elfogadják a 4évszakos abroncsokat évszaknak megfelelőnek. Télinek akkor minősülnek, ha a megfelelő jelzés van rajta - mivel az enyémeket van 3PMS embléma, ezért megnyugodtam a CASCO & kötelező tekintetében is.
Biztosítóm közölte, hogy jövőre 90 lesz a kötelezőm. Írta, hogy hiányzik neki pár adat, többek között, hogy évszaknak megfelelő gumit használok-e. Válaszoltam (pedig megadtam kötésnél), erre 69 lett.😄
Japán autó, pörgős benizmotor, a hibrid hajtáslánc miatt elég nagy nyomatékkal.
Az abroncs a 18-as felniméretéhez képest keskeny. A nagy sebességindexű abroncsok fala rugalmasabb szokott lenni, mind az alacsonyabbé, így a kocsi stabilabban viselkedik nagy sebességeknél- hiszen az abronc is része a felfüggesztésnek. A keskenyebb abroncsnak valamivel kisebb a görgülési ellenállása is, ami csökkeni a fogyasztást- és lehet, hogy gyorsabban eléri az üzemi hőmérsékletét (ami kb. 60 fok és állandó sebességnél kb. 30 perc alatt éri el- egy középes minőségú abroncs) , így jobban tapad: de gyorsabban kopik.
A Falken egy japán prémium.
Írtad, hogy Neked nagyon fontos az abroncs tapadása (ez a fékút függvénye 80km/h sebességnél).
4S gumiban nem fogsz kapni A osztályos tapasási képességű abroncsot, nagy részük a C.
Ez is f.szsag. Direkt megnéztem, nekem az autó matrica a szerint W index kell.
Valójában meg papíron 180-ra (vagy175-re) van korlátozva. Szerintem annál kicsit többet tud, de az adott modellben nincs olyan, aminek 200 fölött lenne a vegsebessege.
Szóval a 270 kicsit indokolatlan. Nincs az a lejtő... :)
Anno én is rendeltem tőle, és mástól is aki értelmes ajánlatot tett itt, aztán szép lassan mind eltűntek hiszen millió webshop van egymással versenyezve kínálják jobb rosszabb árakon az abroncsokat.
Tényleg, juteszembe: nem tudja valaki a régiek közül, hogy mi lett azzal a Laci nevű gumis sráccal, aki itt a fórumon aktív volt pár éve? Asszem szlovákiában volt vállalkozása, olcsón tudott hozni gumit. Évek óta nem elérhető se mélen sem telefonon. :o(
Az utóbbi évek Hankook gumijai már hamar felkeményednek, már kispórolnak belőle vmit ami korábban még benne volt, és emiatt ez a jelenség ismeretlen volt.
A 215 keskeny? :) Amúgy 2019-es benzines (na jó, mild hibrid) Mazda3-ra kell, ez a gyári méret. (215/45R18 89W)
Természetesen benéztem/íméleztem jópár webshopba, de tipikusan 50% lebeszélt pl. a Kumhóról, és rá akart beszélni a Falkenre, vagy éppen fordítva. Ugyanez Uniroyal vs. Semperit, vagy ha a LAUFENN Z FIT EQ LK03 -t említettem, akkor éppen nem röhögtek. Mindenki arra gyúr, hogy a Conti-Michlen-Goodyear szentháromságból válassz, a többi sz@r, vagy hát 'maga tudja, de én még tennék hozzá egy kicsit, és jobbat vennék' duma.
Nyáriban a Hankook K127 felé hajlok, igaz az már 48e,
vagy marad a 4S Vredestein Quatrac PRO+ // Yokohama BluEarth 4S AW21, mindkettő 55e körül.
Probáljuk meg a fizika szemszögéből végigjárni ezt a jelenséget.:))
1.Megközelítés
Ha levegő felmeledik, az abroncsba szorúlt levegő is felmelegedik és megnő a nyomása (mert megváltozik a térfogat belső energiája). Tehát, ha egy termodinamikai szempontból zárt rendszernek (ami anyagot nem cserél a környezetével, csak sugrázást) tekintjük a gumi belsejét, akkor amikor leszerelted tavasszal a kereket az autóról és feltetted ősszel és a két eseményben azonos volt a hőmérséklet, akkor nem lett volna szabad változzon a nyomás az abroncsban.
De egy tökéletes zárt rendszer valójában nem létezik, ez csak egy matematikia modell, amivel fizikai jelenséget lehet tanulmányozni.
2. Megközelítés
Molekuláris diffúzió: a (molekuláris) diffúzió egy anyagáramlási jelenség, melynek hajtóereje a sűrűségkülönbség. Az anyagáramlás sebessége a sűrűséggradienssel arányos.
Ha más erő nem lép fel, a diffúzió képes megszüntetni a sűrűségkülönbséget.
Az nyilvánvaló, hogy az abronycsban a levegő sűrűsége nagyobb mind a környezetében.
Fél év alatt, a gumi anyagán és felni-gumi illesztésén keresztűl, átjut néhány százmillió levegőmulakula. Ezért esik a nyomás is az abroncsban.
Az, hogy az autóra feltett téli kereken nem változik soha a nyomás , az nem lehet igaz.
Azért mert, ha lehűl a hőmérséklet és nem haladsz eléget, hogy a gördülési ellenállás teljesítménye hővé alakulva felmelegítse a gumidat (ez vagy 15-20 perc alatt történik meg, állandó pályasebességnél), akkor a nyomás csökkeni fog.
Soha ne szereljen fel autója eredeti abroncsánál alacsonyabb sebességindexszel rendelkező gumit. Magasabb sebességindexűt viszont ellenben nyugodtan felszerelhet.
Felrakhatok-e autómra a gyártó által előírtnál alacsonyabb sebességindexű gumit?
A törvény tiltja olyan gumi felszerelését, melynek sebességindexe nem éri el a gyártó általi abroncsét. Ugyanez érvényes a terhelési indexre.
A téli gumik sajátossága
Felszerelhet olyan téli gumit, melynek sebességindexe egy betűbesorolással alacsonyabb a nyári abroncsnál. Ha gépkocsiján például V indexű nyári gumi van, akkor közlekedhet olyan téli gumikkal, melyek mutatója H.
Fél év ( 1 szezon) állás után szvsz nem jelent különösebb problémát az 1-2 tized nyomásvesztés, nálam is ugyanígy van.
Mikor leszerelem az adott szezon kerekeit lemosom elrakom a garázsba, és fél évig a kutya sem néz rá, majd mikor megint felszerelésre előveszem jön a nyomásellenőrzés, és általában 2 tized majd mindig a "veszteség", felfújom, oszt csókolom készen áll szolgálatra..:)
Arra mi lehet a magyarázat, hogy a téli gumijaim a nyáron vesztettek egy kis nyomást, (2,3>2,0) amikor még a kocsin voltak, akkor nem. Felnin természetesen.
Azért kopik, mert nincs hátsó sport diffije- az enyémnek sem. Ezért féjezi a kerekeket az élesebb kanyarokba. A 320 lovasnak a nyári gumi, egy speci A jelölésű típus, ami le tudja vinni az úttestre 650Nm nyomatékot, 230 euró darabja. A vizes út féketési indexe is A. Van competition hajtási programja, a hegyi útakon szoktam használni, szerintem akkor kopika gumi rettentesen. Azon csodálkozon, hogy a VW Touareg nyári Goodyear gumija, hogy tart 60-70e km? Lehet, hogy azért mert a 65-ös a magasága, a hiszterizis hatást csillapítja. Azzal us gázon állva megyek a kanyarokba.
Pilot Sport, benne van a nevében, de ez még messze nem azt jelenti, hogy 29900 km-t nyélgázon ment az autó.
Csak pály anno 150-es tempoval, de azt tökön-babon tartva, hosszú utakon.
29900 után nem radírrá kopásra kell gondolni hanem a 4mm alatti profilmélység( ami nálam cserét jelent) amelynél esőben már gondok lehetnek, persze ez tempofüggő.
nekem nem fontosak , 2 személy és abszolút legális sebességhatárokon belül
a webshopok a Conti-Michlen-Goodyear szentháromságot fújják, legtöbb helyen még a Pirellire is fújjolnak - csak nem értem, hogy akkor miért árusítják a többit?
Hátha van itt vkinek rálátása:) Akár 4 évszakosban is, hasonló méretben.
Barum/Infinitity amire gondoltam árban. Szerintetek? Vagy más ajánlat hasonló árban (20-25e Ft)?
Más: van egy (4 db) 16 colos alufelnim, Fiat Stiloról maradt. Nem néztem össze a felniket csak így látatlanban kérdezem tőletek: szerintetek lehet, hogy kompatibilis az Octaviaval?
"Als Winterreifen werden gesetzlich solche anerkannt, die mit den Bezeichnungen "M+S", "M.S." oder "M&S" ("Matsch & Schnee") gekennzeichnet sind und mindestens 4 mm, bei Diagonalreifen 5 mm Profiltiefe aufweisen"
Persze pár szezonnal/kilóméterrel rövidebb lesz az abroncs. Régebben az üzemanyag fogyasztással magyarázták az alacsonyabb profilmélységet, hogy úgy nekünk jobb lesz sokkal 😃 Nekünk minden jó, minden a mi érdekünk 😃
Michelin® BAZ Technology™ uses spiral-wrapped nylon strips applied in the tread area atop the steel belts at zero degrees. BAZ Technology™ opposes centripetal forces that can cause tire distortion at high speeds1. BAZ Technology™ optimizes high-speed handling and durability.
Állítólag a misinek van egy új technológiája, amivel 6.5mm profilmélységgel meg tudja oldani ugyanazt a tartosságot, mind 7.5mm-el.
Úgy tudom, hogy a 4évszakos gumiknáll 4miliméteres kopási adják meg az élettartamot. Az első generációsnál 60eKm volt megadva (mint a példa mutatja, ezt tudja is), ennél meg 70e mérföld. Kíváncsi leszek... Eddig meg ment az a duma, hogy annak ajánlják a 4évszakost, akinek maximum évi 10eKm a futásteljesítménye 😃
Ennyit simán te is tudtál volna futni a sajátoddal hiszen 62 ezer km után még megvolt a profil több mint fele.
Induljunk ki 8mm-es újkori állapotból (enyém asszem 7.9 mm volt a mérőm szerint), és a hivatalosan minimumnak vett 1.6mm-es profilmélységig ami már radírgumi, de "szabályos".
A mi Nexenünkben még csak 21 ezer km van, eddig semmi gond nem volt velünk.
Első generációs...
A Hankook korabbi abroncsaim sem keményedtek fel még el nem koptak, oszt egyszercsak kispóroltak belőlük vmit, gondolom teljesen véletlenül, igy miután csúszkál az ember vizes úton a kemény gumikkal ezért kénytelen lecserélni őket az indokoltnál korábban.:(
Azok még az első generációs Nexen N'blue 4 season gumik voltak. Ezekről nem tudok még nyilatkozni semilyen téren, a jövő héten teszi fel a gumisbácsi az autóra. Aztán tesztüzem: irány a Tarvisiói bőrpiac...
Sziasztok. Megjöttek a NEXEN N'blue 4 season gen2 gumik, mintamélység 8,3mm. Kiváncs leszek, hogy muzsikálnak majd. A régin 62eKm után is még 5,1mm a minta - viszont ez lenne az 5. téli szezonja, ezért inkább beruháztam újakra. Van egy mondás, hogy nem szabad sárjáig inni a vizet 😃
Ma megnéztem a levett 2014-s gyártású Dunlop Winter gumit. Azon már rajta van a hegycsúcsos hópihe, és az m+s felirat is. Szóval szerintem nem újkeletű dolog ez.
végül a 4. webáruházból sikerült megvennem, ma jött meg, de ők is az utolsó 4 db-t küldték. Idei 12. heti gyártás, eredeti kínai :) van rajta m+s, és hegyecskés hópihe is. Most délután rakattam fel, mentem egy pár kilométert vele, elég csendes még a misik után is. A mintázat elég sekély rajta, elfelejtettem a gumissal megméretni, de szemre olyan 7 mm környékén van. A többire majd az idő megadja választ :)
Ein Reifen gilt nur dann als Winterreifen, wenn er die Aufschrift "M+S", "M.S." oder "M&S" trägt oder mit einem zusätzlichen Schneeflockenzeichen oder ausschließlich mit einem Schneeflockenzeichen gekennzeichnet ist.
Nem, nem ismeri el, ha nincs hegycsúcs. Szerencsére.
A kerdezo negyevszakos M+S-t emlitett (hegycsucs nelkul), amire te igent mondtal.
Ha az a helyzet, mint a nemeteknel, akkor ez igy ebben a formaban nem igaz.
Nem szabad alabecsulni az emberi butasagot. Lasd a cikket. Es biztos nem o az egyeduli, aki egy 7 eves teligumi mellett veszekszik a nemet rendorokkel.
2018-tól minden 4 évszakoson rajta van a hegycsúcs szimbólum, ezt te is tudod!
A riportalany 8+ éves gumikon közlekedett, ha igaz, szerintem nem, tehát elfogadják a modern 4 évszakost Németországban!
Részemről itt befejezem, nem vitázni akarok, nekem olyan gumim van, amit elfogadnak dajcsék, bár nem járok már hozzájuk, lányom pedig téligumit vett felnivel, mert ő szeret a sógoroknál telelni!
- kerdes: elfogadjak-e Ausztriaban teliguminak az M+S-t?
- valaszod: igen
- belinkeltem egy cikket, amiben az szerepel, hogy Nemetorszagban oktober 1-tol nem fogadjak el a 2018 elotti M+S-t, tovabba azt is leirjak, hogy 2018-tol a gyartok mar nem hasznaljak az M+S megjelolest
Minden modern 4 évszakos gumi megfelel ma is Németországban! Nem olvastad el a cikket!
A reklamáló 2017-es gumikon haladt, nem is értem 7 év alatt hogy nem kopott neki defektesre, hacsak nem kamu a cikk!
"Az történt ugyanis, hogy az Európai Unióban 2018 január elsejével megváltoztak a téli gumikon kötelező szimbólumok és jelölések. 2017 végéig az M+S (Mud+Snow) jelöléssel mutatta a gyártó, hogy téligumiról van szó. 2018 elejétől viszont már csak a három hegycsúcsos szimbólummal (3 Peaks Mountain Snow Flake - Hópehely a három csúcsos hegyben) jelölt abroncsok számítanak téliguminak jogi értelemben, az M+S jelölést pedig nem fogadják el a hatóságok."
Az osztrák rendőrök nácizmusán én nem kattogtam....
Csak vannak páran, akik elkezdtek linkelgetni "rémtörténeteket" eme témában.
Az olvtárs reagált a dologra és úgysejtem, ő volt az aki nemrég leírt egy igazi rémtörténetet arról, hogy mennyire hajlamosak a sógoréknál átesni a náci oldalra a rendőrök.
Szerény véleményem, meg 14 év tapasztalatával /plusz nagyjából 3 millió Km megtételével/ , merem mondani, hogy csak a hülyékkel szívóznak idekint..
Ha a "nácizmus"-al a rendszeretetre utaltál, az üdvözlendő!
Egyébként nem értem mit rugóztok ezen annyit, én a legolcsóbb négy évszakos gumikat vettem ősszel, rajta van minden téli jelzés, a lányom téligumit vett felnire szerelve, azon is rajta vannak a jelzések!
Aki hegyes terepre akar menni télen, vegye meg valamelyik télen is használható abroncsot, a karosszérialakatos biztos többet kér, mint a gumik ára!
Régen másik kolléga azt mondta, hogy minek a téli gumi hiszen ő ugyanott elmegy a nyárival, mint más a télijével, és bizonygatta is rendszeresen, hogy mi vagyunk a sülthalak mert télen téligumival járunk......aztán jónéhány év eltelte után találkoztunk egy parkolóban, és látom az autóján a téligumikat, nofene mondtam mi történt már nem jó a nyári télen, csak mosolygott......
És a jó elnyerte jutalmát, éltek, míg meg nem haltak.
"Ha igaz lenne, akkor semmi értelme a téli guminak. "
Ha igaz ha nem, ha kötelező ha nem, ki tudja hányan az előírások ( kötelező téligumi használat tól-ig )ellenére is nyárival járnak télen is, nem 1-2 autósról van szó hanem tízezrekről vagy még többről Európában.
Ott ahol "kötelező" ott sem jár ám mindenki a szezonnak megfelelő gumival, ismerősöm egész évben télivel jár, asszongya jó az nyáron is, a hamarabb elkopikra meg azt mondja kit érdekel 2-3 évente vesz új gumit így mindig fiatal gumikkal jár.
Régen másik kolléga azt mondta, hogy minek a téli gumi hiszen ő ugyanott elmegy a nyárival, mint más a télijével, és bizonygatta is rendszeresen, hogy mi vagyunk a sülthalak mert télen téligumival járunk......aztán jónéhány év eltelte után találkoztunk egy parkolóban, és látom az autóján a téligumikat, nofene mondtam mi történt már nem jó a nyári télen, csak mosolygott......
"Ha igaz lenne, akkor semmi értelme a téli guminak."
A jelenlegi magyar klimatikus viszonyok mellett nincs is semmi értelme. Az ideális Magyarországra a fél év nyári és a fél év négyévszakos használata lenne.
A téli gumi száraz aszfalton még mínuszban is gyengébb egy nyárinál, ez tény.
"Pkwund Lkw mit einem höchstzulässigen Gesamtgewicht bis zu 3,5 t dürfen während des Zeitraumes 1. November bis 15. Aprilbei winterlichen Fahrbahnverhältnissenwie insbesondere Schneefahrbahn, Schneematsch oder Eis nur dann in Betrieb genommen werden, wenn an allen Rädern Winterreifen angebracht sind."
Hivatalosan November 1 -től április 15-ig "kötelező" a téligumi használata. de lásd alább....aztán van a rágógumiszabály mert mégsem "kötelező" csak télies útviszonyoknál.
"Die Winterreifenpflicht gilt für Pkw und Lkw bis 3,5 t nur bei winterlichen Fahrbahnverhältnissen und nur dann, wenn auch gefahren wird."
"..az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok öt éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságokat, melyek a gyártás időpontjában is fennálltak. Egy ötéves abroncs felszerelése tehát semmilyen műszaki veszéllyel nem jár. Az abroncsok élettartama tíz év, három évig frissen gyártottnak minősülnek, öt éves korig pedig újnak. Egy hatéves abroncs is értékesíthető, ekkor azonban a kereskedőnek jeleznie szükséges, hogy az abroncs még négy évig használható. "
Tehát a 3 éves frissen gyártott az 5 éves pedig újnak minősül.
Nekem oszt édesmindegy minek titulálnak egy 5 éves "új" gumiabroncsot, nekem nem fog kelleni ezek után sem.
Azo.k, hogy ne legyen még forró mert most jött le a gyártószalagról, de legyen már ca. 1 éven belül gyártott.
Ahhoz kepest 8-10 eves hasznalt gumikat aranyarban mernek, mondvan, hogy sok meg a minta rajta.
Sot, volt egy olyan, hogy rairtam, hogy jo hogy hirdeti, de mi a dot szam. Valsz: azt o nem tudja, sok gumija van, menjek el, ha nem tetszik, majd nem veszem meg. Fotozni volt ideje, ez meg pont kimarad? Vajon miert?
Ha online vásároltad akkor indoklás nélkül vissza tudod küldeni 14 napon belül. A kereskedő pedig köteles 30 napon belül visszafizetni a vételárat.
Ha gumi amit vásároltál ritka, egzotikus méret akkor simán előfordulhat hogy csak három évente gyártanak belőle egy szériát, ezt el kell fogadni. Viszont ha gyakori, elterjedt méret akkor mindenképpen küldd vissza.
If the tires haven't been replaced 10 years after their date of manufacture, as a precaution, Michelin recommends replacing them with new tires. Even if they appear to be in usable condition and have not worn down to the tread wear indicator. This applies to spare tires as well.
A Michelin gumik jól.
A gyártó weboldalán 10 év egy abroncs életkora.
Engem nem érdekel a dot. Úgyis lejárom max. 3 év alatt, ha szakszerűen volt tárolva, nem lehet vele gond.
Nekem a téli mindig misi volt, olyan 70e km után cseréltem őket. Kb. 2- 2.5 szezon. A kocsi állandó 4x4-es, torsen központi diffivel.
Kicsi és könnyű, benzines kocsikra kell nagyon jó téli gumi.
Nem mindenki műszaki ember, és a szerviz úgy van vele, hogy a betét bírja ki a következő szervizig (15-20 ezer km). Ha nem, akkor csere.
Bár rendesebb szervizek csak ráírják a munkalapra, hogy fékbetét/tárcsa csere esedékes lesz x km-en belül. De sokkal egyszerúbb cserélni és számlázni. az emberek nagy része úgy van vele, a fék, olyan, mint medve, nem játék.
Asszem ez egy VW passat Ate tárcsa, az eredeti VW emblémás is Ate.
A tárcsa gyári vastagsága 25mm és a minimális 22mm.
Jobb szakszervízbe mérik a tárcsát olajcserénél és be van írja a munkalapta mért vastagsága és mellé a min. vastagsága.
Innen el lehet dönteni a fizetővendégnek, hogy még mennyit használja a tárcsát.
A fékbetét: Kb. 8mm vastag a gyári betét. 2.5mm a szenzór jelez, hogy cserés.
Ha tudjuk azt, hogy hány km volt kicserélve a betét, ki lehet számítani, hogy mennyit lehet még vele vezetni, amiután szól, azaz mikor kopik kb. 1.5mm-re- mert azt már ki kell cserélni.
Ez tapasztalat alapján kb. 4500- 5000e km.
OK, hogy egy szakszervízbe jó biznisz kicserélni a fékeket, de néha meg is kell állítani az autót.
Egyébként az adaptív tempomat is ügyese koptatja a betéteket, mert, pl. ha én látom, hogy messzebb helyzet van, akkor elveszem a gázt esetleg finoman fékezek. Éz meg nyomja neki, amíg a beállított határt el nem éri, akkor meg fékez, mint állat.
De ez már nem felni, meg gumi kérdés, bár ahol a fékbetét kopik, ott a gumi is.
"Ahhoz mán azért hibrid kell, ami nem csak a betéttel fékez."
A felhasználás módja ami számít, a hosszútáv főleg kíméli a féket, nálam az első fék általában 100 ezret bír, a hátsók akár 150 ezret, kollégám nem hibrid, de diesel Passatjában 210 ezer után cserélt fékbetétet, tárcsát, tehát NEM hibrid autó.
Városi használatnál nyilvánvalóan mások a paraméterek.
Sima benzinessel is.elmentem 120-at. Mondjuk tárcsat is kellett cserélni akkor.
Most 135-nel bőven félidős, de hát a hibrid ebben is spórolos. Mondanám, hogy majd szólok, meddig bírta, de évek múlva nem fog eszembe jutni hogy írjak ide egy választ :)
Na, ez az a dilemma, ami miatt erősen vívódom a 4 évszakoson.
Idén januárban váltottunk autót, gondoltam nem is kell nekem a téli kerék, majd veszek 4 évszakost.
De nem tudtam ellenálni az eladó által 200-ért ajánlott 4 Kleber Krisalpnak fekete alufelnin.
Így megint a cserebere van, ami nem zavar, mert megcsinálom, tárolni is van hol, de az évi 10-15 k km-rel előbb lesz öreg, minthogy elkopna. Na, az fáj, amikor a jó mintázatű gumi kell cserélni.
Bár én nem hiszek az 5 évben, az autó garázsban áll, a gumik szintén, és amikor nagyon lelkiismeretes vagyok akkor lekenem a tárolt gumikat glicerinnel. Nekem ne mondja senki, hogy ez pont úgy öregszik, mint ami kint áll a tűző napon állandóan. (na, jó, éjjel nem :-))
Ahhoz mán azért hibrid kell, ami nem csak a betéttel fékez.
Nekem általában 60-70 ezerig birta az első. De ahogy megyek az utakon, látom, hogy némelyik ember qrva sokat fékez, amikor csak a gázelvétel is elég lenne.
Egyszer szervízben ácsorogva láttam egy autót, amin 40 000-nél !!! tárcsákat cseréltek.
Nekik is meg kell élni valamiből, van akinél bejön, nálad nem jött össze.:-)
Ez is felhasználásfüggő, van aki (pl. ismerős ) 10 ezrenként cserélt anno első fékbetéteket én ugyanolyan autón tízezrekkel később, mondtuk is neki ezt hogyan tudod kivitelezni, állandóan fékezel, féken a lábad?:)
Aztán van aki 100 ezret, de van aki, mint pl. te is akár 200 ezret mennek el egy fékbetéttel.....
Na, majd 23-án rászánom magam. El tudok b@szni vele egy fél napot, (gumi, felni mosás, kavicsok kiszedése, fékbetétek ellenőrzése)
Ja, fékbetét ellenőrzésről jut eszembe, a márkaszervizek simán cserélnek olyan betéteket, amibe még van 10 k km. Én megvárom, míg megszólal az akusztikus jelző, még akkor lesz benne 1-2 ezer.
Kollégámnak egyszerre cseréltek első-hátsó betéteket, pedig tudvalevőleg nem egyformán kopik.És kicserélték neki a kézifék betéteket is! (Opel Antara)
Ezt ismerem én is etalonként. Nem járok rendszeresen reggelente, de most 24-én lesz egy Nyíregyházi utam reggel, meg ott általában hidegebb van, mint itt a büdöspesten. Ez okazza a dilemmát, alapból én is novemberig várnék.
Ha rendszeresen menned kell korán reggel, akkor rakasd fel szerintem, ha nincs ilyen kényszer, akkor még ráér. Én akkor szoktam, amikor a napi átlaghőmérséklet lemegy 7 fok alá tartósan, az előrejelzések szerint most november közepe előtt nem lesz ilyen.
Én pár éve vittem, csak centríroztatni szerelés nélkül. Bementem az útba eső néhány gumishoz., a legdrágább 1700/db volt, alegolcsóbb 400/db ÷a súly 100/db. Azt is mondtam, itt hagyom, amikor ráér, csinálja, aztán ha kész, jövök érte.
A drágább mindenképp szereléssel számolt, azt mondta neki mindegy, ha már itt van, hogy szerel vagy nem.
Tengelyenkénti cserére vittem az autót, ha már úgyis le kellett szedni a kerekeket akkor kértem centrírt is, tizenvalahány ezer Ft-ra emlékszem, felírtam, de azt most nem tudom megnézni.
Gumiszerelés nem volt, csak 17" alu centrír+kerék előlről hátra, hátulról előre.
Sziasztok. Nem szokásos kérdésem, témám lenne. Milyen anyaggal kenhető be vajon a gumiabroncs ami csúszóssá teszi, de nem árt a guminak?
Adott egy 36colos traktor gumi, ami nem jött ki körbe a felnin, nem a helyén van, ezáltal nagyobb sebességnél érezhetően emelgeti a traktort. Elképzelhető hogy talán kissé rozsdás is ott a felni, de nem szeretném levenni róla a gumit. Leengedve megpróbálnám megkenni ott a felnit, gumit ahol nincs a helyén. Motorolaj vajon károsítaná-e a gumit? Gondoltam folyékony szappanra, mosogatószerre is, de abba se vagyok biztos, hogy azok hosszútávon nem "ennék" meg.
Amúgy nem a gumit nézegeti az osztrák rendőr se, hanem az olyan eseteket, amit Magyarországon is látunk, mikor messziről látszik, hogy szokatlanul kilóg az alufelni az autó alól, meg olyan peres vagy feszített gumiabroncs van rajta, ami első blikkre életveszélyes.
De pl. a hosszú furgonokon, vagy pótkocsis-utánfutós szerelvényeken, kamionokon kötelezőek a most már szinte kizárólag ledes sárga oldalhelyzetjelzők. Ha ki van égve egyetlen darab is, el se indulj Ausztriába.
Biztosan van olyan magyar autós akit állítása szerint rendszeresen vegzálnak az osztrák rendőrök, továbbá rendszeresen ellenőrzik éppen milyen, az adott évszaknak megfelelő gumiabronccsal közlekedik-e.
Erre csak azt tudom írni, hogy évtizedek alatt egyetlenegyszer sem volt kíváncsi egyetlenegy osztrák rendőr ill. autópályás gendarmeri sem, hogy milyen gumiabroncsok vannak az autómon.
"de 1989-tól mi is vittük a jóhírünket."--azok a mi, vagyis túlnyomó többsége oláh cigány volt, akik magyarul (is) beszéltek! Magyarországi emberben van alja, de a
"NE LOPJ MAGYAR"----felíratok nem miattunk voltak kitéve!
A "goranje-korszaktól" 1995-ig hetente jártam ki árúért, van tapasztalatom.
Nem a büntetés a gond, hanem az hogy osztrákon úgy viselkednek, mintha most is monarchia lenne.
Semmi köze egy autó rendszámához, egy osztrák felső vezető értékrendszeréhez.
Van egy nagy oszták cég az országba, aki fafeldolgozással foglalkozik, három gigantikus méretű üzemük van. Azokat rég börtönbe kelett volna zárni ezeket, a falopás non plusz ultrája - lobiznak folyamatosan 30 éve,
Talán sokat nyomhatak a latban a jó román és magyar kapcsolatok. A szőrőslábúak külön bemutatkoztak már több országban, de 1989-tól mi is vittük a jóhírünket.
Ha nagybátyám osztrák rendszámos autójában ülünk, vagy ha a sajátunkban és beszélünk németül, akkor nem nagyon kötöttek belénk. Furcsa.
Beletrafáltál, röpke 10 éve gályázok az osztrákoknál, volt már dolgom a perzekútorokkal. Nem éreztem soha kekeckedést, mondjuk okot sem adtam rá. Személyem-autóm rendben, nem kezdtem okoskodni sem, hogy milyen alapon állítanak meg, merthogy én nem csináltam semmit.
Nagy ritkán benéz egy-egy gyorshajtós csekk, kifizetem, mindig jogos.
Az meg, hogy 5km/h miatt már büntiznek, az ő dolguk. Sokan idegen jár rajtuk keresztül, próbálnak rendet tartani, akinek nem tetszik, menjen másfelé, vagy repüljön.
Az egyetlenek, akik küldenek büntit egy sebességhatár 5km/h-és túlhaladásáért, románra lefordítva, román ügyvédi irodától, fenyegetésekkel. Cégre.
Az átutalás járuléka drágább, mind a büntetetés.
Ilyen nálunk Magyarban is van, még autópálya-matricás ügyben is. Simán elhiszem, hogy nem az osztrák vergődik nagyon rajta, hanem zsivány jogászok keresik a megélhetést, kitalálják az üzletágat...ahogy a fritzeknél ment a móka az internetes letöltésért például.
De amúgy egyszerű a dolog, ha 130 a megengedett, akkor ne veressél 160-180-nal és probléma megoldva.
Ha volt dolgod velük, akkor tudnád, hogy ilyesmi is megtörténik.
Én kikerülöm ezt az országot, pedig a nagyobbik nővem 30 éve ott lakik és prof a Bécsi zeneakadémián.
Az egyetlenek, akik küldenek büntit egy sebességhatár 5km/h-és túlhaladásáért, románra lefordítva, román ügyvédi irodától, fenyegetésekkel. Cégre.
Az átutalás járuléka drágább, mind a büntetetés.
Valamikor régen 8 évet üzleteltem velük iroda és számítástechnikában, elég komoly összeggeket, mert ők voltak Kelet-Európa kereskedelmi kapuja.
Ismertem az árakat Rotterdamból- mert mindig talákoztunk velük a kiállitásokon Hannoverbe, az osztrák nem is látta az árút - én intéztem a szállítást egy nagy holland speditőrrel, átszámlázta 15% profittal.
Nekem maradt 5-8% a pályázatok megnyerésére és a garanciára- amibe nem tudtak segíteni: küldtek a japánokhoz. De ez szerintük normális volt, mert nekik költségei voltak, cserében elvitt a vadi új szolgálati mecivel ebédelni egy kis faluba, ahol emeletes bécsi szeletet készitettek. Az északiak (svéd és norvég), adtak 30-35% engedményt a nagy telefonközpontokra - eljöttek segíteni a beszerelésnél. A németekkel is ment az alkudozás, ha nagyobb mennyiségről volt szó.
A nővérem két felnőtt fia nem jött el a nagyapjuk temetésére. Baszki: osztrákok.
Én sem szoktam centríroztatni minden évben. Az a tapasztalatom, hogy 20g alatti problémát már észreveszek.
Nekem azt mondta a gumis, hogy el is lehet hagyni esetleg a súlyt, ami tényleg igaz lehet.. Ezért én ráírtam filccel a súlyokra hogy hány db. van egy csoportban, így látom, ha hiányozna. Persze mástól, padkázástól is elmehet az egyensúly.
Mondjuk inkább úgy, hogy az osztrák rendőr sem műszaki hatóság. CSak azt nézi max, hogy be van-e jegyezve a forgalmiba a kerékméret, legyen az bármilyen, aztán ha nem tetszik valami, akkor soronkívüli átvizsgálásra rendel.
Jogilag nincs olyan hogy váltóméret. Minden autónak van egy típusbizonyítványa. Abban fel vannak tüntetve a használható gumiméretek. Ettől eltérni nem szabályos, akármit is ír az xxxgumi weboldal.
Lehet hogy sosem lesz belőle bajod, de egy szigorúbb műszaki vizsgán simán megbukhat az autó emiatt. Meg mondjuk egy osztrák rendőrnek se fogod megmagyarázni, hogy váltóméret.
"És a kicsit drágább katban? 36 ezerig? pirellit és bridgestone-t néztem illetve goodyeart .Ezek beleférnek a 35-36 ezres keretbe"
2.5 éve van fennt a Nexen N'Blue, néhány hete voltam vele előszőr centríroztatni, nem volt semmi gond vele, de már eltelt 2.5 év használat, és ca. 20 ezret futott.
Ja, azért vittem gumishoz, hogy cseréljék fel a tengelyenkénti gumikat, és ha már leszerelik mehet a centrír.
" Mondom ősszel amikor letettem hibátlan volt.Van amíg a faházban pihent elment a centír???? "
Ezt szoktam én is mondani az okosoknak, basszus ha szezon végén mikor lecserélem a kerekeket egész addig semmi bajuk sem volt nem ütöttek, ráztak akkor ugyan mi a ráknak kellene centríroztatni mielőtt megint felszerelésre kerülnek?
Lefütyülöm a tizenvalahány ezer Ft munkadíjat, nem azért nem viszem gumishoz mert akkor egy hétig nem lesz mit ennünk......hanem mert nincs értelme, mihelyt rezonálást vagy bármiféle remegést érzek a kormányon egyből gumis, oszt centrírozhat mert kell, de csak úgy mert egy szezont pihent a garázsban nem látom az értelmét.
Családban régóta költséghatékony megoldásként van használva 4 évszakos több autón, nálunk is már a második szaladgálóson van, most Nexen N'Blue van 2.5 éve, ezidáig semmi gond nem volt vele, télen, esőben is jó.
Az én gumisom nem fikázza a 4 évszakost, eleve mi köze hozzá milyen gumival állítok be hozzá?
A szolgáltatásért fizetek, véleményt akkor alkosson ha kérdezem.:-)
Igen, erről már hallottam, de ettől majdnem leültem. Az ember nem hiszi el, ha nem a saját szemével látja. Egyébként a futómű rendben van. Nem is a teljes téli szezonban volt fent. Az autó két év alatt megy 15000 km-t.
Így nagyon nehéz lesz megítélni ugyan miért lett 1000 km után 5 mm-es a profilmélység hiszen néhány márkánál még akár 8mm-es is lehet.( a Hankook télim DOT 21 még 8.5 mm-es volt újonnan)
Persze az új trend már inkább a 6-7 mm-es újkori profilmélység ( Conti Eco Contact 6 újonnan 6.2 mm volt).
Tavaly télen vettem egy garnitúra új Kumho Wintercraft WP52 gumit. Nyáron nem volt fent, még a színes csíkok sem koptak le teljesen róla. A profilmélységet ma megmértem, nem éri el az 5mm-t. Ez eléggé pofán vágott. 4 mm alatt a biztosító is problémázhat. Vélemények?
Nyomatékkulcs csak természetes, ha már sk. csinálom akkor az is rendbe legyen.
Amúgy van hosszú kerékkulcsom ha rá lennének gyógyulva a kerékcsavarok, de mostanában a gumis műhelyben ahová mindig járok már nem "ezer" nm-el húzzák rá a kerékcsavarokat amelyek meglazításához hosszú erőkar kellett korábban.
A légkulcsról jut eszembe: vejemnek kereket cseréltünk pár éve vasárnap délután a Mondeón. Előtte gumis rakta fel. Na, úgy rá volt rohadva az alufelnire, hogy az utólsó kereket nem tudtuk leszerelni, 1 kulcsot eltörtünk, egy keresztkulcsot meg elhajlítottunk a hosszabbítóval. A vége a nonstop gumis lett, amiben az volt az érdekes, hogy ő sem a légkulccsal lazította, hanem hosszű hosszabbítóval. Gondolom a szerszám minőség viszont más lehetett.
Szerintem is baromság, miközben a legtöbb autó a motorolajszintet nem jelzi ki, vagy nincs beépített telefon kihangosító, amik sokkal fontosabbak lennének.
A Mercedes gyár tartotta a világcsúcsot, kötött pályán, erre tervezett szuperkönnyű, háromkerekű járművel, igaz a motor Honda volt, négyütemű 50 köbcentis, a léghűtés bordái letördelve, üveggyapottal beszigetelve, a legkönnyebb lakatosinas volt a sofőr, rollerezve haladt, vagyis felgyorsított és leállította a motort gurult, amíg a lendület vitte!
Mindezt elérték már ötven évvel ezelőtt! Azóta mit fejlődött az autóipar? Semmit! :(
A mérnökök nem felejtettek el semmit, de belekényszerítik őket a hülyeségbe! Lásd német "autóipar"!
Gyerekkoromban a világ élvonala volt, ma megszüntetik!
Euro-5-6-7-119??? Teljesíthetetlen emissziós normák??? Közben 2,5 tonna egy "személygépkocsi???
Én még emlékszem a hetvenes években volt olyan, hogy TAKARÉKOSSÁGI AUTÓVERSENY!
Egy cél volt: 100 kilométert megtenni a lehető legkevesebb üzemanyaggal!
Ki meri megtippelni a legkisebb fogyasztást???
1,5 deciliter/100 km! Ugye nem emlékeztek? Pedig igaz volt!
A mai modern anyagokból lehetne öt-hatszáz kilós suv-okat gyártani, de ez nem érdeke valakiknek!
Miért nem terjedt el a busa (hal) fogyasztása a legszélesebb néprétegek között? Mert túl olcsó volt, a kereskedők nem tudtak eleget keresni rajta! A drága pontyon nagyobb a haszon!
A világ egyszerűbb, mint gondolnánk, csak nem merünk belegondolni!
Van egy kompresszor (amit általában senki nem tud használni) meg valami csodaszer egy palackban, amiről senki nem tudja, hogy használat után ki kell-e dobni az abroncsot, vagy javítható. Ja, és komoly oldal sérülésnél szart se ér. (és még emelőt se adnak hozzá.
Szerintem legjobb a virsli kerék, én kötelezővé tenném, hasznosabb, mint a tpms szenzor.
Én úgy tudom, hogy eredetileg a súly csökkentés volt a cél, így csökkentva a kirugózatlan tömeget, és ezzel növelve a stabilitást, komfortot.
Ettől csak ezek a "peres" gumik a nagyobb baromságok (/50, és alatta). Az előnyei csak verseny körülmények között jönnek ki, a mindennapokban meg minden hátrányát "élvezzük".
Neked nagyon becsípődött ez a lemezfelni, szerintem meg a legkisebb hülyeség egy kocsin a kerék anyaga!
Első kocsim Zaporozsec volt, jó kopott orosz diagonál gumikkal, Pestről Pécsre mentünk Karácsonyozni, a hatos úton tükörjégen, Dunaújvárosig kereken 13 autót számoltunk meg az árokban, mindegyik jobb kocsi volt az enyémnél, de mi leértünk a célba és haza is jöttünk ünnep után!
Szóval nem kell gőgösködni, nem a ruha (felni) teszi az embert! :)
Üdv srácok. Egy opel Astra J 1.4 turbó benzineshez szeretnék majd nyárra 225/55/16 gumit. Valaki segítene hogy milyen széles felni kell ehhez a mérethez. Most egy 215/50/17 van rajta. Köszi.
Pedig megéri. Ha tucc kereket cserélni, meg tárolni, akkor néhány év alatt megtérül egy olcsó felnigarnitúra ára (pláne, ha gumival veszed). A gumi csere-bere nem ócsó.
Azért szerelt a Mercedes ekkora felniket, mert a kocsi nehéz, a nyomatéka bödületesen nagy és olyan hátsó felfügesztést terveztek neki, hogy nem érzed a súlyát, ezért úgy kanyarodik, hogy nagyon kellemes vezetni, pedig a súlypontja magassan van. Nem túlzás ez a kerékméret. A légrugók rendszere haladás közben folyamatosan figyeli a dinamikai viszonyokat és állítgatják a felfüggesztés keménységét, egyenként a kerekeken- valamint be van építve a torziós rugókba egy motor is, ami befeszíti a kanyarba a rugót. Az az érzésed, hogy lebegsz az úton.
Ennek az autónak a hátsó tengelyén a legördülési sugara nem azonos az első tengelyével. De az is lehet, hogy a hátsó tengelyen van egy önzáró diffi, ami a nyomatékot vektorilásan képes elosztani. Ezért pl. a gumik nem kopnak soha sarkosra.
Minden autóban van egy ilyen rendszer, csak fékből oldják meg.
Nekem van egy szett 22-es felnim az autómon és egy szett 18-as is. A 22 felnire való gumi 5cm szélesebb, mind a 18-ra. A legördulési sugár ugyanaz a két tengelyen. A 22 felnivel teljesen másképp lehet vezetni az autót. A kocsim nem éri el a Merci kényelmeségi színvonalát, de nincs messze tőle, de 4 szett azonos nyári gumit használtam el és egy se kopott sarkosra.
Akkor más gyártó 4 évszakos gumiját kell hátra felkutatni, mert a Pirelli ilyet nem gyárt.
Bár nem tudom, szabad-e keverni a különböző gyártmányokat az autón.
Vagy kisebb felnigarnitúrát venni téli gumikkal.
Azért a 23 col az szerintem már nagyon erős túlzás. Nem ráz? Meg a magyar utakon könnyű vele kátyút fogni. A kamionokon 22,5 colos felni van, annál nagyobbat... minek?
GLS 400D. Az első kettő nyári defektes lett, így vettem 4évszakost(Pirelli) az csak 285/40 R23. Ez volt készleten de 325/35R23 nincs. Így hátul a nyáriak vannak .Ezért kéne
Nekem azért (is) vannak fentartásaim az ADAC, és egyéb tesztekkel, mert ugye előfordul, hogy ugyanaza márka, és tipus más méretben másképp teljesít. Nem látok garanciát arra, hogy egy másik héten (hónaoban ) gyártott gumi is nem fog eltérni a teszten szereplőtől.
" Az aquaplanning tulajdonságot illetően a második helyen végzett, "
A többi eredmény természetesen elhallgatva csak a "legjobb" van nevesítve.
Ha ennyire hiszel a kínai gumikban hát vegyél, nem kell azt másoknak mindenáron bebizonyítanod, hogy azok igenis jók, neked kell megfelelniük nem másoknak, magadnak bizonyítsd be, hogy jó úton jársz majd a kínai gumikkal.
A Westlake Z-107 kiválóan teljesített a német ADAC 2023-as tesztjén. Az aquaplanning tulajdonságot illetően a második helyen végzett, maga mögé utasítva olyan márkákat, mint a Bridgestone Turanza T005, a Pirelli Cinturato P7 vagy a Continental PremiumContact 6.
Futásteljesítménye 8%-kal jobb, mint a Laufenn S Fit EQ Plus-nak.
Alig 1 évesek is már megcsúsznak?Na szép, eddig legalább néhány évig bírták csúszka nélkül, régen még el is tudtak valóban öregedni, elkopni aztán ez lett belőle.
Már nem tudja az ember vajon milyen márkájú gumit vegyen ami nem adja meg magát 1-2-3 év múlva?
Én fiatal igaz nem 1 éves Hankook nyáriakkal jártam hasonlóan, a téliekkel ( az is Hankook ) nem.
"Neked még nem csúszott pl. nedves úton a fiatal néhány éves gumiabroncsod?
Manapság már némelyik márka gumijai néhány évesen felkeményednek, és nedves úton esőben csúszkálsz vele, vagyis mehet a levesbe a fiatal gumi."
Nálam az alig 1 éves nyáriak produkálják ezt a jelenséget vizes úton. Lehet őket használni, de nem az igaziak, pedig a mintaárkok mélysége rendben van. Most már kihúzom velük a téli átszerelésig, majd tavaszra kénytelen leszek venni új nyári gumikat.
Nexen gumiról tudok adni véleményt, de ez nem kínai hanem koreai. Evvel kaptam az autót. Most 6 éves a gumi, nincs repedés, nem ereszt, még jó a futófelülete. Én is féltem tőle, de nem tudok rosszat mondani.
Szerencsére vannak gyártók, akiknek ezekkel a tömítésekkel is sikerül megoldani a beázás mentes belteret. Igen, másoknak ez kihívás, de a Ford több mindenben volt ezzel így.
" Márkát senki nem írt kínaiba itt ami jó, ennyire nem akartok vagy tudtok javasolni?"
Feltételezhetően az idejárók közül valószínűleg senki sem használ/használt kínai gumit.
Őszintén szólva ezidáig a kedvező árukon kívül semmi jót nem lehett olvasni róluk az utóbbi évek tesztjei alapján.
De ezek is egyre jobbak lesznek idővel, egyelőre azonban pl. a Linglong márkanév nem olyan jól hangzik, mint mondjuk egy Dunlop/Continental vagy éppen Kléber.
Kínai/indiai gumikra ez nem vonatkozik, így szerinte azt érdemes nézni...
Márkát senki nem írt kínaiba itt ami jó, ennyire nem akartok vagy tudtok javasolni?
Google-el én találtam végül márkákat, csak azt hittem itt is fogok tippet kapni...
Nem kell csodálkozni ezen, pl Ford Focus3 mind beázik már fiatalon -még ha a tulaj nem is látja alattomosan a kárpit alattt- és miért? Mert olyan tömítő anyagot alkalmaztak amik pár évesen már ridegek, öregednek, repednek és a víz megtalálja a lemezek között a legkissebb rést is. De ez nem csak Ford, hanem több gyártóra is igaz (vízbázisú festékek, stb). Ford annó felvillantotta, hogy megfeleltek a környezetbarát tömítőanyagukkal az EU-s előírásoknak és ők így jók... nem baj ha ez egyefajta visszafejlődés minőségben. Nem vélletlenül vannak szakik ennek a beázásnak a végeleges javíátásra. De ez csak egy példa volt a sok "jó" EU-s előírásról!
Nem mérhető a vizsgán, ezért nem is szólhat bele. De főleg a nedves tapadadon érezni fogod, ha nem jó. Cseréltem már ezért gumit, mert erezhetoen romlott a tapadás az előző szezonhoz képest.
Sziasztok. Én vagyok ügyetlen, vagy tényleg nincs sehol az országban 325/35R23 PIRELLI SCORPION ZERO ALLSEASON. Az összes gumis, márka szerviz is elhajtott a búsbár, hogy nincs ilyen az országban.
Légyszi ha tudtok vhol, akkor szóljatok. 2db kell.
"hazajottem Bécsből 6 éves nyári gumival olyan hóban"
Most akkor arról is beszélhetnénk, hogy 30-40 éve is megjártuk a Tátrát, és nem hogy téli gumi nem volt, de bármilyen gumi is nehezen.
Az aztán más kérdés, hogy csak csodáltam a szlovákokat, hogy hogy mennek a kispolszkival, Skodákkal a hegyre, miközben én a Trabival elkapartam. Gondoltam is rá, hogy ennyire f@sz biztos nem lehetek, de nekik már akkor volt téli gumi.
Vagy a Ladára Zakopane környékén vettem hóláncot, mert húsvétkor leesett 15 centi hó. Ugye a szovjet bakalit nem nagyon hasított a hóban.
Attól még a tokig havas útra tervszeruen készülők vegyenek szépen rendes telit :)
Mondjuk én is hazajottem Bécsből 6 éves nyári gumival olyan hóban, hogy le kellett jönni az autópályáról, mert beállta, szóval nem.lehetetlen vele közlekedni, de azért nem.art, ha nem.sok a kanyar és sík az út :)
A kotozkodoknek: reggel volt kB 15 fok, és talán október eleje közepe volt.