Keresés

Részletes keresés

lujza Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1230

Na, nem kell mindig komolynak lenni...

Előzmény: karma police (1229)
karma police Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1229
Inkább a feladványokon töprengj! :-)
Előzmény: Mollly (1228)
Mollly Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1228
Ma erősen gondoltam rád a kártyaasztalnál. Annyit nevettünk ugyanis royalozás közben, hogy majdnem begörcsölt az oldalam.:) Nem is olyan száraz ez a játék.
karma police Creative Commons License 2005.11.05 0 0 1227
Pár kérdésem lenne, lehetőleg sorban olvassátok őket.

1) XXI, XX, XIX, XV-el ülsz az első helyen, elindulsz?

2) Tegyük fel, hogy nem indultál el, mögötted hárommal indulnak, az előtted ülő bekapcsolódik a licitbe, és végül 1-el ő nyeri. A XIV-et és a II-est kapod. Két kőrt (lovas, bubi) és egy kis treffet tartasz.
Segít a XX a passzban, erre 4 királyt mondasz, a mögötted ülő kontrázza a 4 királyt.
Kinél mi van, mennyire erősek?

3) Levontam a következtetést, hogy mögöttem egy 6-7 tarokkos skíz ülhet, előttem egy nem túl gyenge pagát (valószínű 4-5 tarokk és van ütője is). Mivel kell indulni? Kőrrel, treffel, vagy tarokkal?

4) Négy tarokkos pagát vagy a fenti szituációban, a következő lapokkal: XVII, XIII, X, I, pikk KBT (L fekszik), káró KL.
A partner a treff bubival kezd, lovas, dáma, üt a X-es. Mi a helyes játék? Tarokk, vagy pikk? Ha pikk, akkor a partner mivel menjen be? Miért?

5) A teljes kiosztás:

induló: XXI, XX, XIX, XV, XIV, II kőr: LB, treff: B
skízes: Skíz, XVI, XI, VII, VI, IIII, III, kőr: KÁ
hajtó: XVIII, XII, IX, VIII, V, kőr: D, treff: KD, káró: Á
pagátos: XVII, XIII, X, I káró: KL, pikk: KBT

Mi a pontos játék?

karma police Creative Commons License 2005.10.02 0 0 1226
A megfejtés természetesen helyes, mindkettőt a royalos haveroddal játszottuk, igaz, az előbbi benne maradt (talán még nem ismertük egymást eléggé).

Volt káró király, és a sasnagymadárra természetesen pagátuhu jött. Szép parti.
Előzmény: bromberg (1225)
bromberg Creative Commons License 2005.10.02 0 0 1225

1. Káró Király ulti -> Káró Király nagymadár (ha a 3 királyban benne van a káró is)

2. Kismadár, Sas nagymadár

az indoklást meghagyom másoknak :-)

Előzmény: karma police (1224)
karma police Creative Commons License 2005.10.01 0 0 1224
Pénteken szokás szerint összegyűlt kis tarokk-körünk, és született pár érdekes leosztás.

Ízelítőül itt van pár példa:

A játék: magas tarokk, de hiányoznak a fácánok, a színcsalád és a 3 király. A szokásos konvenciók, invitek élnek. A duplajáték - 4 király - volát sorrendben bemondhatók.

1)

A szemben ülő játékos hárommal nyitja a licitet, középerős, hét tarokkos XXI-essel kettőt mondasz, majd miután ezt tartja, passzolsz. Én ugyan ezzel egyet mondanék, de ízlések és pofonok...

A talonból a XVIII-ast kapod. Skartolás után a következő lapot tartod a kezedben:

XXI, XIX, XVIII, XIV, X, VIII, VII, III; káró lovas

Meglepetésedre a felvevő a XIX-est hívja és passzol. Te felbátorodsz, 8 tarokkot és centrumot mondasz (ez kissé vitatható, de tényleg nem túl valószínű, hogy partnerednél pagát-XX lenne).

Partnered kismadarat, rövid duplát és volátot mond, majd a tulétroádra 4 királyt. Te következel!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2)

Sajnos pontos lappal itt nem szolgálhatok, tehát elképzelhető, hogy az események nem egészen így zajlottak.

Hét tarokkos Skíz-XX-XVII-Sas-od van egy királlyal és egy kis lappal, mint az este folyamán már annyiszor. A szemben ülő játékos hárommal nyit. Kettőig mész, hogy tarthasd a játékot, ha véletlen mögötted megszólalnak (a pagátok köztudottan tudnak ilyet). Semmi ilyesmi nem történik, úgyhogy megkönnyebbülten passzolod le a kettőt.

A talonból egy szépséges pikk dáma érkezik, lerakod a kis lapot, és most már 7 tarokkod van (Skíz, XX, XVII, XIII, VIII, VI, II) és pikk mariázsod.

Partnered XX-ast hív és passzol, te bizakodva tulétroát és hosszú duplát vállalsz, és nem csalatkozol, centrum és kőr király ulti jön vissza. Annyira talán mégsem örülsz. Vagy mégis? Mir mondasz rá?
marczy__ Creative Commons License 2005.09.30 0 0 1223
Hát ahogy látom, megy a vita, mindenki ír mindent... A royal valóban egy másik játék. De pl. a "Magyar tarokk"-nak nevezett játék sem ugyanaz, mint az illusztrált onnantól kezdve, hogy a plusz dolgok miatt VALÓBAN teljesen másként kell benne licitálni, mert jó eséllyel kap egy Csuzimát az egyest vagy szólót megtartó pagátos. A Kaiserben meg pl. hat jó tarokkal, nh+pagáttal, hosszú (3-4-es) fejes hajtó színnel már érdemes lehet invitet adni, mert a Trullra már jöhet is a Manille vagy a Spadille. Én írtam egyszer egy programot, ami megmondja, meddig célszerű licitálnunk a húhiban egy bizonyos lappal. Az egyik kérdés így szólt: Milyen fajta tarokkot játszunk? (paskievics, illusztrált, magas) Ez a Kovács Bandi bácsi-féle könyv három verziójának felel meg. Nomármost, e program terjedelmét minimum megtriplázta volna, ha beveszem a Kaiser vagy a szegedi tarokkot is... Ezek már valóban nem igazán tekinthetők úgy, mint egymásra épülő tarokkok. A Royallal ugyanez a helyzet. Pedig mindegyikük végeredményben a klasszikus (ortodox...) húhiból fejlődött ki. Az önkontra, a XX-as fektetése, a Csuzima együtt alapjaiban rengeti meg a célszerű licitálást. A Kaiser még kis módosításokkal talán OK volna, ha beveszem, de pl. a lapkiértékelő függvényt a 10. lap miatt ugyancsak kétszer kellett volna megírnom, egyszer 9, másszor 10 lapra...
Mollly Creative Commons License 2005.09.25 0 0 1222
A népdalokat is egy ember találja ki, csak aztán átveszik a többiek, de van egy szerzője, csak a neve később elfelejtődik. A játékok is egy embertől indulnak, nem 10-től egyszerre. Az pedig, hogy valakinek nem tetszik a royal, nem minősíti ezt a játékot, pl. a bridzset sem szeretik sokan, én például ultizni nem szeretek.:)
Előzmény: karma police (1219)
karma police Creative Commons License 2005.09.24 0 0 1221
Igazából csak viccelek persze, de kedves triplajáték kollega, ha már egyszer más néven ismerünk a topikban (meg persze egyébként RL is, de ez most más kérdés) - nem illene bemutatkozni?
Előzmény: karma police (1220)
karma police Creative Commons License 2005.09.24 0 0 1220
Most veszem észre, mit csinál itt egy ismeretlen, 18 hozzászólásos nick? Fikanick?
Előzmény: triplajáték (1215)
karma police Creative Commons License 2005.09.24 0 0 1219
(nem csak neked válaszolok)

Nem szerzőnek hívják az ilyet. Még leginkább "feltaláló"-nak lehetne, de igazából annak sem, hiszen világos, hogy ez egy közös (a játszók) szellemi terméke. Amit aztán az idő vagy igazol, vagy nem, szelektál, stb.

Kb. akkora marhaság azt mondani, hogy xy kártyajátéknak (pl. bridzs, tarokk, royal tarokk) ez és ez a szerzője, mint azt mondani, hogy a kutyát (mint háziállat) egy konkrét ember találta ki.

A kártyajátékok (sőt szinte tetszőleges társasági játék) ilyen szempontból úgy viselkednek, mint a népdalok, vagy mint pl. a foci.

Az, hogy valaki idejön, és szerzőjeként akar tetszelegni egy játéknak, elég hatalmas ökörség. Csak saját magát égeti. Főleg, ha... Na jó ebbe nem megyek bele.

Mellesleg véletlenül nekem is szerencsém volt hallani egy itt említett honlap szerzőjének véleményét a royal tarokkról. :-)
Előzmény: Mollly (1218)
Mollly Creative Commons License 2005.09.23 0 0 1218
ld. 1212-es hozzászólás.
Előzmény: karma police (1216)
triplajáték Creative Commons License 2005.09.20 0 0 1217

Eltévedt az arab a sivatagban. Végre feltűnik egy eszkimó rénszarvasháton. Nem tudod, hörgi az arab, merre van egy oázis, eltévedtem... Mire az eszkimó: Tőlem kérded???

karma police Creative Commons License 2005.09.19 0 0 1216
Ja, előzmények nélkül, mi? Meg hát sok köze van hozzá a mai bridzsnek...

Ne írkálj olyanról, amihez nem értesz.
Előzmény: triplajáték (1215)
triplajáték Creative Commons License 2005.09.18 0 0 1215

Méghogy a kártyajátékoknak nincs szerzője...

Jonathan Davis: A kontrakt bridzset (a mai bridzs) Harold S. Vanderbilt alkotta meg 1925-ben. Vanderbilt a kontrakt bridzset egy óceánjárón találta fel, útban Los Angelesből Havannába.

Előzmény: karma police (1211)
Mollly Creative Commons License 2005.09.17 0 0 1214
Ezen már fölösleges vitatkozni. Inkább tarokozzunk. :))
Előzmény: karma police (1213)
karma police Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1213
nem fejlődésnek, változásnak, mutációnak
Előzmény: Mollly (1212)
Mollly Creative Commons License 2005.09.15 0 0 1212
Dehogynem, van szerzője, csak egy idő múlva már nem annyira fontos a személy. A népköltés sem attól népköltés, hogy nincs szerzője, természetesen van, csak a közösség annyira a magáévá teszi az alkotást, hogy a neve nem marad fenn, de a mű igen.
Ahogy mondod, attól élő egy kártyajáték, hogy folyamatosan alakul. Ezért is tekinthetjük fejlődésnek, ha egy kártyajátékcsoporton belül, ld. tarokk, új játékok alakulnak ki, mint pl. a royal tarokk.
Előzmény: karma police (1211)
karma police Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1211
Hát az az igazság, hogy fogalmam sincs, ki találta ki azokat a játékokat és nem is érdekel. Egy kártyajátéknak nem igazán lehet szerzője; nyilván egyes emberek lendíthetnek rajta, de folyamatosan alakul.
Előzmény: Mollly (1208)
Mollly Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1210
De kedves Lujza mikor mondtam én ilyet??
Előzmény: lujza (1209)
lujza Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1209

Kibiceltem.

Az elég volt nekem..

Most mindjárt kirúgom, a teljes baráti körömet, akikkel együtt verem a blattot 100 éve, mert akadályozzák a fejlődést, úgy jó lesz?

Akkor örülsz?

Előzmény: Mollly (1207)
Mollly Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1208
Pontosan ugyanannyira mindegy, mint hogy ki találta ki az illusztráltat, vagy a Paskievicset.
Előzmény: karma police (1205)
Mollly Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1207
Kedves Lujza! Nem mondhatom meg, miről mit gondolj, nem is áll szándékomban. Csupán arra kérlek, mielőtt ilyet mondanál, hogy a royal gyökeresen más játék a többi tarokk játékhoz képest, legalább egyszer ülj le játszani. Játszottam mindkettőt, van különbség, ahogy az illusztrált és a kaiser tarokk között is van, de nem alapvetően más.
Előzmény: lujza (1206)
lujza Creative Commons License 2005.09.12 0 0 1206

Nagyon szeretem, ha megmondják, miről, mit gondoljak.

Köszike. :))))

Annyit tudok róla, hogy eldöntsem: fejlődés-e.

Teljesen más játék.

A focihoz képest a kosárlabda, vagy a jéghoki  sem fejlődés.

Előzmény: Mollly (1201)
karma police Creative Commons License 2005.09.12 0 0 1205
Nem tökmindegy ki találta ki?
Előzmény: triplajáték (1204)
triplajáték Creative Commons License 2005.09.12 0 0 1204

Tarokkélet, 2004. március:

Varga Péter: Megjegyzések a Tízlapos tarokk c.könyvhöz (Szerzője W.GY.).

"A lezárásaként olyasmire hívnám fel a figyelmet, ami az Egyesület tagjai számára nyilvánvaló, de a fogalmazás alapján félreérthető is lehet. Szóval, a royalt, a kaisert, valamint a hárman és ketten játszható változatokat nem kitalálták, hanem Gerots Zoltán találta ki."

Előzmény: Dr.W.Gy. (1200)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2005.09.12 0 0 1203
Egyébként meglepően jó (csak nyilvánvalóan rövid) a Grosse Tarockbuchban a leírás. Megtanulni persze nem lehet belőle, de az egész könyv nagyon kellemes tájékoztatást ad a rengeteg féle variációról. Szoktam forgatni, mert hálistennek a Raiffeisen bank nem csak az osztrák tarokkozást szponzorálja valamilyen kupaversenyen, hanem engem is egy könyv erejéig :-)
Előzmény: Mollly (1202)
Mollly Creative Commons License 2005.09.12 0 0 1202
Jóságos ég! Tényleg ekkora dráma, hogy többfajta tarokk játék létezik? Tessék már lehiggadni mindkét oldalon. Sokféle tarokk van, az a Paskievics is, nem alacsonyabbrendű, csak egy másik fajtája a tarokk játékoknak, mint a skízhívásos, vagy a royaltarokk. Aki pedig némileg utánaolvas, hamar rá fog döbbenni, hogy az a vélemény, miszerint a royaltarokk nem tartozik a tarokkjátékok közé, elszigetelt vélemény, nem beszélve arról, ha egyenesen ott tartunk, hogy csak a paskievics, és az illusztrált volna A TAROKK. Az Akadémia Kiadójaáltal kiadott Kártyalexikonban a
tarokk meghatározása: kártyajátékok egy csoportjának ö s s z e f o g l a l ó neve...
Nem beszélve a Das Grose Tarock Buch-ról, mely - Nagy tarokk könyv elnevezése ellenére - nem a Paskievics tarokkról szól, hanem rengeteg tarokkjátékról, melyeknek elnevezése, pl. húszashívásos, királyhívásos, tizenkilenchívásos stb....
A royalra meg külön fejezetet, és teljes szabályleírást szentelt minden idők legnagyobb tarokk-könyve, a McLeod, Dummett féle Games of Tarock-pack című két kötetes alkotás.
Én szívem szerint az összes fajta tarokkjátékot megtanulnám, de erre egy élet kevés. :(
Mollly Creative Commons License 2005.09.12 0 0 1201
Pontosan. A Paskievicset, az illusztráltat, és a többit is valaki egyszer kitalálta.
Hogy a royal mennyire fejlődés, vagy nem, azt akkor döntsd el, ha játszottál már olyat, légy szíves.
Előzmény: lujza (1185)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!