Keresés

Részletes keresés

Hamburger2 Creative Commons License 2007.11.04 0 0 24089

A helyzet az, hogy a hk-khoz alkatrész is kéne. Az oroszok százával hagyták ott a T-62-eseket, BTR-eket, BMP-ket, stb., amelyek most szanaszét rozsdásodnak az országban és a lakosság szép lassan széthordja őket alkatrészenként. (Különösen a BTR-motorok kapósak, mert ugyebár kis átalakítással és alkatrésznek akár az ott igen népszerű KAMAZ-okhoz is jók!) Nem kevés fotót csináltam ilyen eszközökről, amelyek egy jó része aztán a tálib hatalomátvétel után ugyebár tálib kézben harcolt a "betolakodók" ellen.

 

Hamburger

Előzmény: Biga Cubensis (23982)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.11.04 0 0 24088

Elnézést a kései reakciókért és, hogy még végére sem értem az elmúlt hét hozzászólásainak! (Egy kicsit őszölni voltam a családdal Net-mentes helyen! :))

 

Először is jó reggel NATO! A helikopterek fontosságára Afganisztánban az oroszok már jóval korábban felhívták a figyelmet!!!!!!!! Kár, hogy mindent elvetünk, amit ők mondanak! Pedig volna mit tanulni sok területen!

 

Más: Magyar T-72-esek Afg-nak. Biznisz!!!!! A hadrendből kivont hk-jainkat NATO-költségen felújítanánk és az menne ajándékba az afgánoknak. Kb. úgy, mint korábban Irakba! Tehát olyan ajájndék, amelyért - valamennyit - a NATO fizetne nekünk! Mármint annak a cégnek, amelyik a felújítást végzi!!!!!!!!  A bizniszben kit érdekel, hogy mi lesz a további sorsa? Az afg-ban fellelhető magyar fegyverekről meg csak annyit, hogy nagyon is könnyen elképzelhető, hogy valamikor magyar AMD-kkel fognak magyar katonákat lőni, mert a rendőröktől rendszeresen zsákmányolnak fegyvereket a lázadók. Márpedig az elmúlt hónapokban szinte az egész afgán rendőrségen belül terítették a korábban adományozott magyar AMD-ket. (Korábban a műanyag, legutóbb a famarkolatos változatokat!) Jaaaa! És én az afgán rendőrökért se tenném tűzbe a kezemet! Gyakran nappal rendőr, este valamelyik hadúr vazallusa! Ha nem éppen a rendőrfőnök a legfőbb hadúr! :) Ne legyen senkinek se illúziója az afgánokról!!!!!!!!! Lehetetlen őket kiismerni!

 

Azzal közel sem értek egyet, hogy nincs szükségünk itthon hk-kra! Még akkor sem értek egyet ezzel, ha az eszközök hangárban állnak, míg a kezelőik egy része misszióban van - a jelenlegi szükségnek megfelelően! Mégis mindig van, aki legalább minimálisan karban tartsa a technikát és a hk-sok is vannak olyan elvetemültek, hogy amikor itthon vannak, akkor végrehajtják a szükséges - minimális? - kiképzést. Tehát van, aki ismeri és tudja kezelni a meglévő eszközöket és ha a szükség úgy kívánja, akkor ki tud rá képezni másokat is! Mert hogy mikor lesz szükség, azt a történelem dönti el! A honvédelem esetén nem lehet csak a mában gondolkozni!!! A honvédelem egy soha sem volt üzleti értelemben és rövid távon rentábilis, ha egyáltalán valaha is volt rentábilis! Viszont azt már meg kellett volna tanulnunk, hogy mi van akkor, ha elhanyagoljuk a hagyományos honvédelmet és csak tűzoltásszerűen foglalkozunk a témával!!!!

 

A világ sokat változott de a világbéke még nem köszönt ránk és szerintem nem is fog. (Emberi tulajdonság!) Az más kérdés, hogy időnként milyen tendenciák uralkodnak és célszerűbb a hazai érdekeket idegen földön védeni, de ehhez hasonló történeteket is lehetne sorolni párat a magyar hadtörténelemből. És mi lett később? A történelem tendenciáiban sajnos periodikusan ismétli önmagát.

 

Hamburger

 

 

Előzmény: Zumwalt II (23977)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.11.04 0 0 24087
Szegény afgánok. Tudják-e, hogy milyen állapotban van a magyar mezőgazdaság?:))))))))
Előzmény: Némedi László __ (24086)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.11.04 0 0 24086
Farkas Roland Creative Commons License 2007.11.04 0 0 24085

rovid leszek, csak ezt muszaj ide linkelnem mert meger egy kis gondolkodast:

 

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=221270

 

"A távirati iroda kérdésére a gazdák elmondták, hogy a legnagyobb gondot a hitelek felvétele jelenti számukra. A bankok és az állam ugyanis nem ad kölcsönt, így kénytelenek helyi üzletemberektől hitelt felvenni, akik magas kamatot számítanak fel. Így előfordul, hogy gyermekeiket is el kell adniuk, csak hogy pénzhez jussanak."

Korabban mar mintha emlitettem volna, hogy: MIKROHITEL !!!! (kissebb osszeg nagyon alacsony vagy nulla kamatra)

 

A kanadaiaknak nagyon jok a tapasztalataik a mikrohitellel. Fele annyi katona kell Afganisztanba,  a penzt inkabb ilyen mikrohitel kereteben kell elerhetove tenni a gazdasag beinditasara. Tudom, eszement gondolataim vannak: meg hogy egy katonai misszio diszponaljon ilyen penzek folott...

Volt tüzér Creative Commons License 2007.11.04 0 0 24084
Nem tudom, a Wiki mi a fenét ért üteg alatt az Igla esetében. Az én alárendeltségemben annak idején egy három rajos szakasz tartozott, ami állt mondjuk B. László őrv, T. Péter honv és K. Sándor honv, valamint a melléjük rendelt egy egy főből. Az indítóállvány egy katona volt, aki képes volt fogni a rakéta konténert. Bár később vettek valami kocsira szerelt alkalmasságot is, amiről két rakétát lehetett indítani. Sajnos nem vették meg hozzá azokat az eszközöket, amitől ütegbe lehetett volna szervezni és úgy alkalmazni, így tulajdonképpen csak sok légvédelmi lövész raj volt, esetleg szakaszok.
Előzmény: Desertdog (24081)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.11.04 0 0 24083

A Vegát első sorban az E3A AWACS távoltartására fejlesztették ki. Azért, hogy egy légicsapásban részt vevő támadó kötelék irányítására ne tudjon egészen közel jönni. Az E3A mindjuk egy utasszállító méretű gép, de ugyanolyan jól lehetett tevékenykedni a kisebb méretű gépek ellen is. Többek között jó volt a manőverező robotrepülőgépek ellen is. Minden olyan repülő eszközt nagyszerűen lehetett vele követni, amiben valami (pl. hajtómű) forgott. Még akkor is, ha a forgórész nem volt közvetlenül a szabadban.

Amit nagy hátrányának tartottam, az a magassági alkalmazhatósága. Közelben 1 km volt az alsó küszöb, a plafon pedig 40,8 km. Viszont ez a távoli határig jelentősen lecsökkent kb. 10 km alsó és kb. 20 km felső határig. (bár ha a Föld görbületét beleszámítom, ez a felső határ nem is volt akkora gond)

Ami voszont nagy előnye volt, a folyamatos üzemű alávilágító lokátor és az önirányítás miatt elég nehéz volt ellene rádióelektronikai zavart alkalmazni. Ha aktív zavart kezdtek alkalmazni az RPC ellen, akkor a rakéta nagyon szépen képes volt a zavarforrásra rámenni. Akár az alávilágítást is ki lehetett volna kapcsolni, de ez nem volt igazán kifizetődő.

A Volt VSZ tagállamok nagyjából egy időben, 1995 - 96-ban vonták ki rendszerből. Utoljára ha jól tudom, a lengyelek.

Előzmény: Biga Cubensis (24034)
Desertdog Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24081

Üdv!

 

 Akkor a wiki pontosításra szorul, ugyanis az IGLA-t idén március 1-el kivonták, ha jól tudom. 35 üteg? Talán inkább indítóállvány. Már csak azért is, mert 35 üteg nem nagyon "férne el" egy ezred szervezetében, viszont tudtommal Magyarországon csak 1 lérak ezred van, a 12. Arrabona, Győrben.

 

  DDog

 

 

Előzmény: Biga Cubensis (24034)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24080
Öröm az ürömben!
Le a kalappal az urak előtt! Csak így tovább!
Végre valami pozitív hír!
Bár, mondjuk, ez sem a HM háza tájáról származik...
Előzmény: Törölt nick (24079)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24079
Üdv!

Félig off:

A közelmúltban szó volt róla, hogy nincs hadiiparunk, ill. olyan háttéripar, ami átállítható lenne hadi termelésre.

Íme egy reménysugár:

http://corvus-aircraft.com/

Tudtok erről valamit?
tuzer Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24078

Hát lett volna egy lehetőség a kitérő válaszra, pl.: Mekka felé...

De ha Te így látod.....

Előzmény: arpapa (24066)
Éhesló Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24077

Kedves László!

OFF

Ha régmúlt idők során a társadalmi áldozatvállalás és a politikusi - vezetői felelősség íly magasan szárnyalt volna (mint manapság), ma rongyokban éheznénk a redves barlangok mélyén.

Az, hogy nem így van, azt mutatja hogy (legalábbis eddig) meg volt az emberekben a jobbra-igazabbra-szebbre törekvés. Nem gondolom, hogy most kellene ezt elveszítenünk, mikor ebben a vonatkozásban történelmileg is maradandót sikerült örökölknünk őseinktől a világ eme (kicsinyke) szegletén.

Haragudnom meg nincs miért, nem gondolom - még ha véleményünk nem is egyezik meg esetleg itt a fórumon egy egy kérdés kapcsán - hogy a vitafórumokon megjelenőkkel lenne baj, szerintem ők - véleményüktől függetlenül - legalább úgy-ahogy kifejtik mit és miért gondolnak jónak-rossznak és ez elismerésre méltó.

De a társadalom életét választásokon eldöntő "csendes" többség soha nem tudná még tőmondatokban sem megindokolni mit és miért tesz, egyszerűen (mint Athénban) szép lassan a maga képére formál mindent: politikust, művészt, katonát, tanárt. A hatalomba "demokratikusan" pénzelt-manipulált "elit" meg nem méltat arra senkit, még a "sajátjait" sem, hogy ok-okozati kérdésekbe beavasson bárkit is: ők tudják, hogy csak az ingadozó 15-20% számít, az értéktudatos maradékra lehet tenni magasról.

Ezek pedig tizedannyira sem offok egy olyan topikban, mely az egyik legfontosabb szervezet tudatos és tervszerű megsemmisítésének hátterét firtatják, mert bizony az okok itt (is) rejlenek.

ON

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: Némedi László __ (24074)
HPéter1978 Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24076
OFF

Miután nemrég szó volt az atomfegyver indításról/nem indításról...

November 1-jén, 92 éves korában elhunyt Paul Tibbets Dandártábornok.

ON

Némedi László __ Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24075

mellesleg magas labda: a csajszi Sung Hi Lee és koreai-amerikai :))))

http://en.wikipedia.org/wiki/Sung_Hi_Lee

Előzmény: arpapa (24066)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24074

(ez nem a politikusok, vagy a média hibája, mi emberek vágyunk hazugságokra (csak gondolj a párkapcsolatokra), az is önáltató hazugság, hogy milyen jó lenne egy őszinte társadalom :)))

(bocs, véletlenül se érezd bántásnak, amit írtam.  És szerintem ne is ragozzuk tovább, mert kib.sznak minket valami filozófiai topikba :)))  (a meztelen nő(k) mentén mertem csak offolni :)))

Előzmény: Éhesló (24073)
Éhesló Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24073

Kedves László,

OFF

nem hinném, hogy a koromban még különösebben idealista lennék.

Ellenben zavar és vitára, vagy a billentyűzet gyötrésére késztet az, amikor a hazugságot nem hazugságnak, a szemetet nem szemétnek és a véres diktatúrát nem véres diktatúrának nevezik.

Az pedig különösen zavar, ha van olyan mocsok, ami a "szívünk csücske" és annak mindent elnézünk, míg máshol mások demokratikus választáshoz való jogát is kétségbe vonjuk, sőt fegyveres erővel eltiporjuk őket.

A politikusok ezzel a mocsokkal bűvészkednek, de ezt azért tehetik, mert a népek melyeket (orruknál fogva) vezetnek, elnézik és eltűrik ezt. Egy darabig. Amikor nem, akkor meg lógnak (mármint vagy a lázadók, vagy a politikusok).

De szerintem az amit hinnünk és amire törekednünk kell az nem az a moccsok ami mára kialakult, mind itthon, mind a világban. Ennél az emberek többre képesek, ha megtalálják az igazságot. Erre ma a valamikor erre hivatott médiától nehezen kapnak támogatást, ezért fontos a vita, a beszélgetés.

ON

 


Üdv, Éhesló

Előzmény: Némedi László __ (24071)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24072
(ja és a világban ne várj őszinteséget, a börtönben a többszörös gyilkosok is ártatlannak vallják magukat)
Előzmény: Némedi László __ (24071)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24071
(Éhesló, tetszik, ahogy számon kéred az idealizmust a világon, de akkor már nem élnénk. A 2vh után valóban volt egyfajta idealista hangulat, amit kifejezetten Roosvelttől származik, de a világ szürke, nem fekete-fehér. Azt meg ne várd, hogy a legerősebb állandóan magát ostorozza, ha a hatalmát gyakorolja. Ehhez képest pl meglepően sokan szoktak tüntetni amerikában is az elvek mentén... ...so maradjunk a realpolitiknál, abba meg benne van, hogy hagyjuk kinát a kommunizmusban, mert egyébként már régen kinaiul beszélnénk :)))
Előzmény: Éhesló (24070)
Éhesló Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24070

OFF

Azért a helyzet nem oly "rózsás" mint a képen....

A pirotechnikai balesetek (évi 8000-40000) túlnyomó többsége az Ek területén visszavezethető a termékek hibás működésére. A piac 85%-át a kínaiak bírják. Szemétből gyártanak szemetet.

Másban is ontják az olcsó gagyit, elég ha a MATTEL esetére gondoltok, de tudnék más példákat is sorolni, teától, ruhán át az elektromos cikkekig.

 

(EL)Ismerem robosztus gazdasági növekedésüket, ami a mélységes nyomoron, a béka s...gge alatt tartott valutaárfolyamon és nem is utolsó sorban a ma még működésben tartott sajátos ázsiai stílusjegyekkel tarkított de velejéig korrupt és mocsok kommunista diktatúrán alapul, annak minden jellemzőjével együtt. Csak ennek a véres és halálos mocsoknak a szagát elnyomja a pénz még ordasabb bűze, amire a "demokratikus" világ orra korántsem olyan érzékeny, mint más esetekben.

Erre szoktuk mondani: kettős mérce.

És mögötte a gazdasági - politikai menekültek tízmilliói, akik a szabadabb és jobb élet reményében keresnek szerencsésebb és jobb helyeket a világ távoli zugaiban.

ON

stylus70 Creative Commons License 2007.11.03 0 0 24069
Stylist.Komcsi is és meleg is?Ne fokozd!:))))
Stylist Creative Commons License 2007.11.02 0 0 24068
"...marha fejemmel akartam tenni egy gesztust temetői felfokozott állapot után, erre aztán gyorsan mandinerből lettem lebuzizva..."

Nem kellene ezt ilyen komolyan venni, ott volt a smiley... :-))

"...a komcsizáshoz jobban vagyok szokva."

Az egyik nem zárja ki a másikat, a komcsik között is vannak nemi identitás-zavarban szenvedők... :-))
Üdv:
Előzmény: arpapa (24066)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.11.02 0 0 24067
naponta hallani: gagyi a kínai
..........................

Azok mondják, akik nincsenek tisztában azzal, hogy ott mi megy valójában...
Igen-igen meglepődnének...
Előzmény: arpapa (24066)
arpapa Creative Commons License 2007.11.02 0 0 24066

marha fejemmel akartam tenni egy gesztust temetői felfokozott állapot után, erre aztán gyorsan mandinerből lettem lebuzizva, a komcsizáshoz jobban vagyok szokva.

 

 

óvatosan a szavakkal,

naponta hallani: gagyi a kínai

tartom magamat ahhoz, hogy nem minden kínai gagyi!!

árpapa

 

 

 

 

 

 

Előzmény: tuzer (24061)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.11.02 0 0 24065

gattya egyenlőre szárazon, mint a puskapor!

gyullla

Előzmény: Némedi László __ (24064)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.11.02 0 0 24064

Domján László ezredes kiemelte: a jelenlegi tervek alapján nem csupán Afganisztánban, hanem a Balkánon és más missziós területeken is várhatóak változások. Jövőre például – az elképzelések szerint – a KFOR-kötelékében egy manőver-zászlóalj vezető nemzeti feladatait vennénk át.

 

www.honvedelem.hu

 

ez már elég az úszáshoz? :)

Előzmény: kovacsgyula44 (23857)
swordmanus Creative Commons License 2007.11.02 0 0 24063
Atyaég, delököttek vagytok!:D
Előzmény: tuzer (24061)
tuzer Creative Commons License 2007.11.02 0 0 24062

Azért van ennél keményebb is, Gyula!

Amikor a felújított, de felszámolt laktanyát átadják a bv-nek, és rögtön fejlesztenek benne néhány tocsikot, hogy megfeleljen a kor követelményeinek!

Előzmény: kovacsgyula44 (24053)
tuzer Creative Commons License 2007.11.02 0 0 24061
Csak a kíváncsiság végett: hogy gondolod a hajlást, arccal merre?
Előzmény: arpapa (24058)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.11.01 0 0 24060
Erröl jutott eszembe egy talán "szakállas" de szerintem nagyon jópofa vicc.




Miért tart a nőgyógyásznak másfél óráig hogy kicserélje a gyertyát a kocsijában ?


Mert a kipufugó felöl csinálja !

:-)
Előzmény: Volt tüzér (24059)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.11.01 0 0 24059
Akkor ezek szerint urológus sem vagy.
Előzmény: arpapa (24058)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!