Ha szélárnyékban van a klíma , akkor ez a helyzet nem áll elö . Telepítésnél kellene odafigyelni , hogy olyan helyre telepítsenek , ahol kicsi rá az esély , hogy leolvasztáskor a hideg , fagyos szél jobban lehüti a tálcát és a ráfagyás kezdetét veheti . Ilyenkor kellene , hogy javasolják a tálcafütés beszerelését( ha lehet szélárnyék kiépítését ) , amennyiben a klíma alapból nem rendelkezik vele . Tehát szerintem lehet reklamáció tárgya .
Lenne egy bonyolultnak tűnő kérdésem, erre szeretnénk kapni megnyugtató válaszokat. A lényeg röviden: adott egy 2003-as építésű társasház és annak oldalfala (betonváz+ Porotherm 30 + valamilyen alap kategóriás szigetelés), X db felszerelt lakossági split kültérivel (köztük az enyémmel is). Én az elsőn lakom, az alattam levő iroda pedig szeretne fölszereltetni egy ipari kategóriájú split klímát ugyanerre a falra, konkrétan egy Nord NUD140W/NhA-X inverteres kültéri kerülne föl. Ez valójában a Gree GUD140W hazai klónja.
Csatolva a felszerelés tervezett helye, feketetével bekeretezve:
Egyrészt annyiban vagyok érintett hogy a falfelület osztatlan közös tulajdon és szükséges a hozzájárulásom, másrészt az általuk megjelölt magassági pozíció jelen esetben a nappalim oldalfalát jelentené nagyjából derékmagasságban. A jelenlegi klímájuk kültérije a belső udvaron van a földre helyezve, gumibakos állványon. A hivatkozási alapjuk az hogy a régi kültéri cseréjével együtt a csövezést is ki kellene cseréljék ami aránytalanul nagy bontási/építési költségeket jelentene, ezért kérnek hozzájárulást az új szerelésre. Jogilag a dolog már tisztázódik, itt elsősorban szakmai aggályok merültek föl. Kérdések:
Valóban valós igényt jelent-e a klímacsövezés cseréje vagy ez csak terelés a könnyebb út irányába?
Ekkora méretű kültérit mennyire ildomos oldalfalra szerelni? A súlya az adatlap szerint 100 kiló, méretei 940x820x460mm. Mennyire fúrják be ilyenkor a konzol tartó tiplit a falba hogy ekkora dobozt meg is tartson?
Szigetelés utólagos megbontása mennyire parás? Azt tudni kell hogy a már fent lévő kültérik konzoljai még az építés idején kerültek fölszerelésre és azóta nem volt új szerelés, maximum csere.
A gyári adatlap szerinti hangnyomásszint 57dBA, ami túllóg a jelenlegi sűrű beépítésű lakóterületre vonatkozó EÜM szabályozásban leírt 55dBa-n. Ez közvetlenül nem is az én problémám lenne, viszont a mellettünk levő tömb első emeleti lakás erkélye pont oda néz. Az hogy leírták hogy csak munkanap 9-17h között tervezik járatni valahogy nem nyugtat meg.
Rezgéscsillapítás szempontjából a mostani 2-4kw körül teljesítő kültériket nem hallani, gondolom erre a problémára is van megnyugtató megoldás de itt mégis egy 3 fázisú kompresszor duruzsolna, más a lépték.
Összességében úgy érzem hogy ebbe nem szabad belemenni mert a tulajdonolt ingatlanom eladásakor értékcsökkenést eredményezhetnek a fenti tényezők. Jól gondolom?
Minden klíma lefagy télen, a csepptálcafűtéstől függetlenül. Aztán minden gép le is olvasztja magát, és még ez is független a csepptálcafűtéstől. Aztán már csak ki kell follyon a kondenzvíz a csepptálcából, na ekkor van némi szerepe a tálcafűtésnek, bár nem sok. Ha nem kell elvezetni, akkor anélkül is kifolyik, ha meg el kell vezetni, akkor úgyis kell külön fűtést kerálni a csőre. Nem szabad, hogy ez legyen a választáskor a szempont. Legyen a minőség, a csendesség, stb. Abban a Daikin a nyerő.
3,5 Kw-os futesre optimalizalt klimat szeretnek szereltetni es a kesobbiekben a gazcirko mellett kiegeszito futesre is hasznalni. Szeretnek hozza H tarifat is igenyelni. A Gree Comfort X-et, Illetve a Daikin Sensira-t (FTXF35A / RXF35A)ajanlottak, amik arban es minosegben is elfogadhatoak a szamomra. A ketto kb ugyanabban az arban lenne. Nem tudok donteni, hogy melyik lenne jobb, hajlok a Daikin fele, de allitolag abban nincs csepptalca futes es telen lefagy, ettol pedig romlik a hatekonysaga. Mas velemenyek szerint a Daikin sokkal jobban megeri, mint a Gree, sokkal jobb minoseg mindenfele teren. Akinek van tapasztalala: segitsetek donteni :-) Koszonom! :-)
Senkije nem vagyok a következő úriembereknek, de miután többedjére sikerült mindenféle kóklernek lehúznia a probléma megszüntetése nélkül, ők tudtak érdemben segíteni a csöpögős klímámmal kapcsolatban, így gondoltam megérdemelnek egy ajánlást:
Első blikkre a műszeres vizsgálatok után elégnek gondolták a roppant drága közeg (régi a klíma, drága bele a cucc) feltöltését, miután kiderült, hogy lefagy néhány ponton.
Nem volt elég.
Jeleztem nekik.
Lassan elkezdtem bánni az ismételten ablakon kidobott pénzt, de pár napon belül jöttek, és innentől fogva _ingyen_ leszerelték, elszállították, működőképessé varázsolták és összerakták az egészet, mert hogy az eredeti probléma megszüntetésére kaptam ajánlatot.
Azóta bárhogy "ütöm", nem sikerül előhozni a régi nyavalyáját, csak rendben teszi a dolgát.
[like]
Szerintem ez lenne a korrekt hozzáállás alapvetően, de manapság már annyira nem divat, úgy érzem.
Valaha szereltetek fel DaikinFTXTM40M / RXTM40N Perfera gépet az országban valakinél? Megéri a +50%-os felárat egy DaikinFTXM35N / RXM35N9 Perferahoz képest? Fűtésre optimalizált stb. de a "sima" FTXM is jó gép már.
Ha hiteles ez az infó, akkor FTXTM40M leadott fűtési telj.:
Az eredeti kérdésem arra az állításra vonatkozott, ami szerint az inverteres berendezések nem tudnak folyamatosan nagyon hideg levegőt fújni, ellentétben a régi on-off berendezésekkel.
Az inverteres gépek sajátja, hogy NEM tudnak olyan hideg levegőt kifújni akár órákon át, mint az on/off klímák tették anno. Ergo NEM tudnak igazából párátlanítani, csak olyan tessék-lássék, ilyet is tud szinten. Nagy kinti melegben, mikor bent is keményebben kell nyomatni a hűtést, akkor jobban keletkezik kondenzvíz a hőcserélőn. Na de az invererteres épp energiát akar spórolni, meg komfortosan hűteni, hogy ne 4 fokos hideg menjen a felhasználóra, mint régen az on/off klímák esetében.
Tehát nedves lakásba, párátlanítógép meg ruhaszárítógép kell.
Splitek sokkal rosszabbul párátlanítanak a kifújt levegőt nézve, mint a kis páraevők, főleg, ha van a víznek utánpótlása, tehát nem csökken a páratartalom tarósan a környezetben, mert a levegő vagy túlzottan cserélődik a kinti párással, vagy visszanedvesedik.
Mert a spliteknek bent egy hőcserélőjük van, tehát vagy hűt, de akkor hidegebb szárazabb levegőt köp ki, vagy fűt, de akkor meg részben "leszárítja" magáról az előbb kicsapódott pára egy részét, tehát nem épp száraz meleget fúj.
Összesen szoba marad X fokos, és valami vizet kivon, de sokkal kevésbé érezhető, mint a kis páraevő, ami azonnal visszamelegített sőt, kicist melegebb, tehát felfűtött száraz levegőt nyom ki.
Ez a célgép hatékonyabb mint az általános (nem elsősorban erre való) egy funkciója tipikus esete.
Mondjuk bezárt mindennel, ha nem nedvesek a falak, tehát nincs a víznek utánpótlása, előbb utóbb mindkettő leveszi a páratartalmat a levegőben, tehát a dolog végülis működik.
A páraevő egy kis mobilkima, hangos, picit "fűt", berreg, sustorog, hordani kell alóla a vizet, stb. A split általában 10x halkabb a vize el van vezetve, stb, cserébe nem annyira hatékony, de ez rengeteg tényezőtől függ.
Felmelegített száraz levegőt nem tudnak a splitek kifújni, igazából lehetne gyártani olyat ami igen, de gyanítom mérhető nagyságú piaci igény nincs erre, és egy dedikált hardveres légszárító konfig, az tetemes plusz költség lenne gyártás oldalon, nem 6 programsor, mint a mindegyikben általános "szárító program"