Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Oké, felfogtam és én úgy értelmeztem: az itteni illetők ódzkodnak bármilyen hasznos tanácsot adni, inkább úgy vannak vele, hogy "ezt nem szabad és ez veszélyes, meg hasonló" - továbbá, "te hülye vagy, te egy idióta balfasz vagy, ne is próbáld meg amit akarsz, úgyis megdöglesz - stb".
Okés, felfogtam. Ez a "magyar mentalitás". Az ember segítséget kér, és máris háborús bűnös lesz.
gombászok: Nem tudtam, hogy a gombász társadalomban is léteznek exhibicionista öngyilkos jelöltek!
öreg_néne_b: Értjük mi, hogy te azt várod, hogy "kavard meg háromszor jobbra és egyszer vissza és akkor jó lesz", de felelős ember ilyent nem fog írni neked.
Ezt most komoly?Az ember föltesz itt egy normális, értelmes kérdést és tényleg ilyen jellegű válaszokat kap az egyik legnépszerűbb, magyar gombászós fórumon?
Tényleg úgy kezelnek engem, mint egy dilettáns, 2 éves taknyos kölyköt?
Ez most tényleg komoly?
Had idézzek egy angol nyelvű weboldalból a sok okoskodónak:
Te embereket fogsz megölni!! Miért árulnád el az embereknek, hogyan kell elkészíteni a redős papsapkagombát?
A válasz visszavezet minket arra a pontra, ami elsősorban minket érdekel (azaz a redős papsapkagomba megfelelő elkészítési módjára). Sok olyan ember van, akik továbbra is papsapkagombát fognak fogyasztani, függetlenül attól, hogy neked, nekem vagy más gombavadászoknak kellene-e vagy sem. Hiányzik azonban a témával kapcsolatos megfelelő információ, ezért szerettem volna elkészíteni egy sablont, amely tartalmazza az óvintézkedéseket és egyértelmű útmutatásokat, amelyekre az emberek hivatkozhatnak (a papsapkagomba fogyasztásával kapcsolatban).
A továbbiakban az illető arról mesél,hogy forrástól számított 20 perc mulva jó a gomba - természetesen közben a megfelelő szellőztetést biztosítva, nehogy a felszabaduló hidrazin vegyület kártékony hatással legyen az egészségünkre. A magyar kolléga pl. 3x-os forrázást javasolt, holott a finn szakirodalom csupán 1x-es vagy 2x-es forrázást javasol. (IGEN, UTÁNA OLVASTAM!)
Kérdés: Mi köze van bárkinek ahhoz, hogy egy adott egyén mit akar? Miért van az, hogy ha egy - a magyar ember számára szokatlan - kérdéssel hozakodik elő valaki, az máris ostoba, agyatlan, háborús bűnös stb.?
Most komolyan, tényleg szükség volt ennek az egésznek a kifejtésére, tényleg ennyire értetlen a magyar emberek többsége?
Én csak annyit szeretnék kérni a jelenlévő magyar emberektől:
PLS ne alázzatok meg és ne kezeljetek engem úgy, mint egy dilettáns, 4 éves tudatlan kics pöcst.
Legyetek szívesek az általam feltett kérdéshez viszonyított megfelelő és informális választ adni - a mások egyéni véleményére és megjegyzéséré (pl. "ne csináld, nem értesz ehhöz stb.) nem vagyok kíváncsi. Ha tényleg nem tud az itt jelenlévők közül senki sem érdemi válasszal kisegíteni engem, akkor inkább senki ne küldjön nekem választ, és inkább ignorálják a papsapkagombával kapcsolatos kérdésemet a továbbiakban.
Isten ments, hogy megpróbáld. Féljél csak a halálosan mérgező gombáktól.
Erről egy egyetemi csoporttársam jut eszembe. Akkor indult a rögbi Magyarországon, és ő lelkesen játszott is. Mindig magyarázta, hogy sokkal kevésbé veszélyes, mint a foci, mert lehet ugyan bunyózni, de szabályozott módon. Addig, amíg egyszer ki nem törték a nyakát. Szerencsére egy gallérral megúszta, de azóta közelébe se ment a rögbipályának.
"Redős papsapkát nem fogsz Szigetszentmiklós környékén találni."
Köszönöm, ezzel én is tisztában vagyok. Gyanítom hogy a "tisztelt válaszoló" nem vette még a fáradtságot sem arra hogy pontosan értelmezze azt, ami a kérdésem tárgyát képezi (ez pedig igazán sajnálatos - de ez csupán az egyéni lustaság eredménye). Nagy vázlatokban:
- Azok a népek, akik fogyasztják a papsapkagombát (finnek, magyarok) , azok az adott fajtát milyen módon készítik el, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen
- Mi az a megfelelő elkészítési mód, amely által a papsapkagomba emberi fogyasztásra alkalmassá tehető (a népi hagyományok és tapasztalat szerint)
- Milyen a megfelelően elő- és elkészített papsapkagombának az íze, illata és állaga
Nem, nem kucsmagomba, nem is fülőke és nem is bármilyen más gomba, hanem csakis és kizárólag direkt a papsapkagomba emberi étkezési célból történő felhasználása - továbbá az íz, állag stb. - ami engem érdekel. (De ez is csupán azért, mert egyes kultúrában élő emberek erre esküsznek - és köszönik szépen, ők jól vannak, és még nem haltak meg.)
Még nem próbáltam a téli fülőkét sajnos, de megfogadtam, hogy idén lecsapok rá. Szigetszentmiklóson élek jelenleg, a környékünkön pedig nem nagyon van olyan terület, ami gombászásra alkalmas.
Vágom hogy olyan a gomba, mint a hal: Azaz qva nyálkás és halszagú, ezért a profik alapból azzal kezdik, hogy átmosás után liszttel beszórják, majd újra átmossák.
Őszintén szólva én imádom a halas, és halízű (pl. gyapjas tintagomba) ételeket, de én a nyálkás, kocsonyás ételektől sem riadok vissza.
Köszönöm, de engem direktbe érdekel a papsapkagomba. Sajnos én az a fajta embertípus vagyok, aki számára a "tiltott gyümölcs mindig a legédesebb". Azaz, ha egy adott étel minél "szokatlanabb", "bizarrabb", na és persze minél veszélyesebb (ha nem megfelelő módon készítik el), akkor az engem annál jobban érdekel. Persze a "szokatlan" és bizarr" okvetlenül kell hogy kapcsolódjon valamelyik kultúrához - a papsapkagomba esetében ilyen a Duna-Tisza közi népek, vm. a finnek.
Nem véletlen mondtam hogy igazi gasztro-fan vagyok. 😀
A redős papsapkagomba országunkban nem gyakori, helyette a vörösbarnát találjuk gyakran. Többeket ismerek, akik ettek homoki papsapkagombát családi hagyományból (azaz náluk szokás volt a fogyasztása, ebbe nőtt bele).
De több száz jóízű, fogyasztásra ajánlott, biztonságos faj van, inkább ezekkel foglalkozz...
Üdv mindenkinek! Egy furcsa és szokatlan kérdéssel fordulnék a tisztelt fórumozókhoz.
Van itt olyan jelenlévő (vagy esetleg az itt jelenlévőnek olyan ismerőse), aki próbálta már a redős papsapkagombát, vagy ha nem is feltétlenül azt, hanem bármilyen más fajta papsapkagombát leszedni étkezési célból?
Én gyerekkorom óta őszinte rajongója vagyok szinte az összes vadontermő gombának. A többségüket elsősorban a szépségük miatt szeretem - pl.: sátántinóru, rózsaszínű nedűgomba, tintahalgomba, óriás bocskorosgomba vagy az új-zélandi Entoloma hochstetteri (amit én "égkék döggombának" neveztem el), de alapvetően minden olyan gombának, ami emberi fogyasztásra is alkalmas. (Ebbe beletartoznak a zuzmók is, pl. az indiai Parmotrema perlatum, amit előszeretettel használnak fűszerként az indiai régióban.) Gyerekkoromban sokat gombásztam a családdal, de kamasz koromra a városba költöztünk, ilymódon el lettem vágva a természettől egy jó időre, de a gombák iránt érzett rajongásom megmaradt. Bár jómagam az elmúlt 29 évem alatt alig egynéhányszor jutottam olyan helyzetbe, hogy el tudjak menni gombászni, a legtöbb gombát képes vagyok egyből felismerni (többek között a halálosan mérgező példányokat, ugyanis töménytelen szakirodalmon rágtam át magam), azaz a legtöbb dilettánssal szemben én meg tudom különböztetni a mezei csiperkét a gyilkos galócától, de még a piruló galócát is a párducgalócától - ez persze nem azt jelenti, hogy ha esetleg a Jóisten is adná, és újra el tudnék menni gombászni a lakóhelyemtől jóval távolabb eső vidékre, ne vinném el az esetleges zsákmányt hivatalos szakértőhöz.
Amúgy hatalmas gasztro-fan és igazi ínyenc is vagyok. Azaz érdekel minden ami ételekkel kapcsolatos - a létező legmélyebb részletekig; ami az ételek ízét, illatát és állagát illetik. Szeretném megismerni minél több fajta étel és élelmiszer ízét. Ebben pedig kiemelt helyet foglalnak el a gombák.
Olyan szinten "gomba/gasztro-rajongó" vagyok, hogy már alapból összefut a nyál a számban, ha meglátok egy jól megtermett nagy őzlábat, egy óriáspöfeteget vagy bármilyen más, étkezésre alkalmas, különösen jóízű gombát.
Ismerem pl. a legfinomabb gombák ízét: csiperke, laska, őzláb, vargánya, pöfeteg, róka, kucsma, trombita, nyári és fehér szarvasgomba ízét, de még életemben nem próbáltam a redős papsapkagombát (de nem is találkoztam még soha élőben vele). Én kockázatvállaló egyén vagyok, nem félek a halálos veszélytől (ugyanúgy szívesen megkóstolnám a japán gömbhalat - a fugut - és ugyanúgy bevállalnám a papsapkagombát is), számomra csupán az ízek, és az étel élvezete számít elsősorban (amúgy hülye sem vagyok, és csupán a megfelelően előkészített, mérgektől megszabadított ételhez nyúlnék hozzá).
Engem csak az érdekelne, hogy milyen lehet a gomba íze, állaga és valóban mi az a biztonságos elkészítési mód, ami után a kockázati tényező várhatóan minimálisra csökken?
Ugyanúgy érdekel ilyen téren a homoki papsapkagomba amit tudomásom szerint a Duna-Tisza közén szednek és fogyasztanak az ott élő népek előszeretettel (azaz megfelelő előkészítés, illat, íz és állag).
Aki esetleg tudna segíteni, annak előre is őszinte hálám! :)
Nahát! Eddig még nem nyitottam szét a borítókat. Pedig a rajzok kikandikálnak alóla. Igen, épp ezeket hiányoltam. Valóban lehetnének részletesebbek, ötven oladlból gondolom meg lehetne úszni, csak ugye abból, hogy mellé határozol egy Rubust, nagy baj nem lehet - minek vannak majd hetvenen - míg ha valaki a kerti őzlábat keveri a nagy őzlábbal.... A rajzok egyébként a növényhatározóban is épp csak bevezeő jellegűek az alaktanba. Egyébként benne van, hogy a lilatönkű pereszke termési ideje a tél közepéig is kitolódhat.
a belso boriton talalhatok olyan magyarazatok grafikakkal, hogy pl. mi az a tonkhoz noves, lekanyarodas, kupos kalap, bocskor,... ha ennel tobbet kivansz, akkor azt tobb konyvbol, es nehany tizezerbol fogod meguszni. az en velemenyem szerint jelenleg ez az a konyv, ami a kezelheto kategoria. sokkal tobb infot ad egy laikusnak, mint a sarga konyv. raadasul erthetoen irja le, linkeket kapsz a hasonlo fajokra oldalszam szerint, szoval konnyen keresheto. mindenesetre ne ez alapjan kostoljon meg a baratod barmit is, az ugye tiszta sor.
Sajnos ha nincsenek a könyvben alaktani magyarázó rajzok, mint pl. a Sóó - Kárpáti Növényhatározóban, akkor az erre vonatkozó szövegeket csak a szakemberek fogják érteni. Ma a szandai réten még volt egy csomó lilatönkű pereszke. Némelyik egész jó megtartású. Kár, hogy nem szeretjük az ízét. Idősebb kollégák emlékeznek december közepe táji előfordulására?
Vasárnap még voltak gombák az erdőben, de csak a bicajos mez hátsó zsebébe rakhattam volna, úgyhogy nem hoztam haza határozási célból. Gondolom valamelyik kis őzláb. A többség fagyott volt, de voltak frissek is.
Egy ilyen túlérett, rovar rágott, megfagyott, majd kiengedett gomba szobadísznek nem ideális... :) Ráadásul nem is szép....
Ha ehető is lenne a faj a meghatározás után, a fent felsoroltak miatt akkor sem javasolt elfogyasztani... ráadásul étkezésre képről nem határozunk gombát!
Elég lehetetlen vállalkozás ennyiből határozni, ha mégis tippelni kellene, akkor szürke tölcsérgombára tippelnék...