Keresés

Részletes keresés

murasake Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7067

Tiv!

"ez itt a reklám helye" (??)

:)

Előzmény: RCTiv (7064)
murasake Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7066

Ekkora méretű területen sokkal hatásosabb a kevés, erőteljes növény, mint a sok apróság. Néhány nagy méretű kőből egy borókából és egy japánjuharból (+ néhány gömb-buxus) sokkal ütősebb kompozíció jönne ki.  Tehát max 6-7 elem (ebben a sziklák is benne vannak).

A rhodo-val - ha már megvan - felköteheted az alsódat, van olyan növény ami - bármily csábító is - nem kishazánkra lett "kitalálva".

Próbáld ki egy papírlapon csak ezeket elhelyezni, de a tényleges méretarányban! A felszínt lehet még változatosabbá tenni, ha nem sík a talaj, hanem enyhén plasztikus. Ha a rajzon mondjuk a fent az észak, akkor az északi oldalról lejtetni pár buckával a déli felé.

Ilyen kis méretre valóban a moha sem elérhetetlen mennyiségileg. A technikája ezen a linken (korábban már volt), a talajon való telepítése annyiban különbözik, hogy egy letömörített talajba belenyomkodod a szétlocsolt turmixot. És finoman porlasztott vízzel locsolni.

http://www.tisztajovo.hu/erdekessegek/hallottal-mar-rola-mohagraffiti/2011/09/23

A fű a majdani árnyékban úgy sem lenne szép, a nyírása is keserves lenne kézi ollóval...

A két különböző japánjuhar egymás mellett eleve rossz elképzelés és a kettő méretében is túl sok ide. Szerintem az egyiket helyezd el máshová. Próbáld meg úgy elképzelni, mintha már felnőtt növényeid lennének!

Előzmény: Balmazan (7062)
Balmazan Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7065

Köszönöm.
Elképedve csodáltam, gyönyörű...

Előzmény: RCTiv (7064)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7064
Előzmény: RCTiv (7063)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7063

javaslom nézegesd meg ezt a képgalériát, sok ötletet meríthetsz, az általam ismert egyik legszebb japánkert kishazánkban, és ha valami kérdésed van murasake szerintem segít :) (aztán majd jön ágicza és pár mondatban ad párórányi guglizni valót is :D) 

amúgy moha lenne a tuti abba a pici térbe, de az nem egyszerű, terülő-párnás sziklakerti növényekkel próbálkoznék, mint pl. a sagina subulata meg ilyesmik. plusz kőnek bazalt andezit, a színes és világos kövek nem valók a stílishoz szerintem. 

Előzmény: Balmazan (7062)
Balmazan Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7062

@muraske:
Nem sikerült egyszerre feltennem a tervet és a növények listáját, a növények nevei a számokhoz #7050-be kerültek. A növényválasztás során igyekeztem a törpe és lassú növekedésű növényeket választani, a hely szűke miatt.

@RCTiv: szívesen veszek minden tanácsot, így kérlek javasolj gyeppótló növényeket.

A pázsitot - mint az egész kertrészletet - még csak most igyekszem kialakítani, így még képlékeny.

Előzmény: murasake (7059)
murasake Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7061

Agicza engedd meg, hogy vitatkozzam veled. A murva, ha mészkőről van szó szvsz sehol sem működik és nem csak a "rezsóhatás" miatt, sőt elsősorban nem az miatt, hanem a - nevéből - adódóan mész mint anyag "telepítése miatt.

Tetejébe jócskán poros is, ami csak növeli a felületét az anyagnak, így a víz még gyorsabban tudja kioldani a japánkertben egyéltalán nem kívánatos Ca sókat. Ha már "kemény" felület, akkor inkább az osztályozott gyöngykavics. Lágyabb hatású is mint az éles kőzúzalék...

Előzmény: agicza (7019)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7060

várj egy picit, jól értem, hogy a fűbe akarod elültetni a növényeket? ez több szempontból sem előnyös, egyrészt később kezelhetetlen lesz, másrészt egy ilyen kis helyen egyszerűbb ha gyeppótlókkal + esetleg kaviccsal más kövekkel helyettesíted ha már japán(os) kertet szeretnél. 

Előzmény: Balmazan (7057)
murasake Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7059

Nem lett volna hátrány, ha a számokat nevesíted. Hacsak nem törpe fajokat terveztél beültetni, akkor túl kicsire méretezted a növények átmérőjét. Kb ekkorák amikor a faiskolában megveszed. Azaz, ha pl a 6-os egy boróka, akkor az képes egymagában a terület közel felét (akát többet is) beteríteni. Gondolom a 3-as (a színéből) japánjuhar, hát az is igen-igen szűk helyre került. Keress rá a neten a kiválasztott fajok fotóira, hogy valami támpontod legyen...

Előzmény: Balmazan (7057)
Hörpi Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7058

Sajnálom, esetleg még a silvanus, vagy a borhy kert, már ha a közeledben vannak, előbbi szintén írja a válsztékában, de úgy látszik, elég kelendő dologról van szó. A bambusz-os topicban is érdemes lehet rákérdezni.

Előzmény: Balmazan (7056)
Balmazan Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7057

Az előbb nem sikerült feltölteni a vázlatot. De talán most:

Előzmény: Blondy3 (7055)
Balmazan Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7056

@Hörpi - köszönöm az 5letet - sajnos nincs már (idénre) a hozzám legközelebbi Oázis kertészetben
@Blondy 3 - kép még nem készült, de szívesen megosztom a tervet, ugyan nem méretarányos, de az elrendezés/elképzelés látható.

A tervezésben azt vettem figyelembe, hogy ez a teljes kert egy része lesz csak. A rajzon a két kék színű téglalap két terasz térdfalát jelentik, ezek határolnak körül egy kb. 4 * 2 méteres kertrészletet ahová egy kicsi dobot formálva alakítottam ki a a japán kertet.

Üdv, B

Előzmény: Blondy3 (7055)
Blondy3 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7055

Szia! Ha összeáll a kép akkor képet dobjál fel róluk. Köszi.

Előzmény: Balmazan (7050)
Hörpi Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7054

Oázis kínálatában szerepel, nem tudom, ez mennyire felel meg a valóságnak. Talán egy telefont megérhet, ha még nem próbáltad (és van a közeledben)...

Előzmény: Balmazan (7053)
Balmazan Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7053

RCTiv köszönöm a gyors választ!

Sok kertészetben kerestem már a törpebambuszt, de nem találtam sehol, így nem nagyon marad más választás, mint a Bambuszkertészet webáruháza. Bár a szállítástól bevallom tartok, hogy mennyire fogja megviselni a növényeket.

Előzmény: RCTiv (7052)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7052

ugyan még nem rendeltem tőlük, de telefonon már beszéltem a tulajdonossal, és szimpatikus, hozzáértő embernek tűnt. 

Előzmény: Balmazan (7050)
murasake Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7051

Én nem tudom ki hogy van vele de nekem ez már sok. Megértem ezt az embert, hogy nem tud velük betelni és minél több kell belőlük, magam is összeszedegettem pár jj-t, de hogy ilyen kis térben méterenként más-más fajta áll az kicsit tömény már. Vanilia-puncs puding, csokidarabkákkal, tejszínhabbal és csokireszelékkel........brrr

Nem utolsósorban az időskori méretük sincs szem előtt tartva, akkor milyen zsúfolt lesz! Olyan mint egy nívósabb faiskola, ahol kisüllyesztik a növényeiket.

Amúgy - hogy valami pozitív is legyen - az aconotifolium szédületesen néz ki...

Előzmény: Törölt nick (7033)
Balmazan Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7050

Sziasztok!

Új csatlakozóként szívesen olvasok minden bejegyzést japánkert témában, és szívesen veszek minden hasznos tanácsot/infót japánkert kialakítás/gondozás témakörben.
Én nemrég alakítottam ki a japánkertemet, a növények beültetve, pázsit elvetve, talán a legjobb időzítéssel (májusi eső aranyat ér ;-) )
Izgatottan várom, hogy kb. két hét alatt kelésnek induljon a pázsit, a növények megszokják a helyüket.
A beültetéshez használt növények:
1. Törpefenyő - Pinus Mugo,
2. Azalea – Azalea Japonica
3. Japán juhar – Acer palmatum atropurpureum
4. Acer palmatum seiryu
5. Rhododendron
6. Törpebambusz - Pleioblastus pygmaeus
Ez utóbbit még nem sikerült beszerezni.
Volna valakinek ötlete, hogy hol tudnék ilyet venni? Illetve találtam egy webáruházat, ahol kapható (Bambuszkertészet – link) Van valakinek esetleg tapasztalata, vásárolt már valaki náluk bambuszt?

Üdv, B

Hörpi Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7049

Pont családbarát, borjú nagyságú, de birka jellemű kutyát keresve találtunk Borkára :) Lapát elkél, ha sokáig nem "gyűjtögetünk", de a relatíve nagy kert ellenére pár négyzetméteren, hátul, az ő elkerített részében intézi bokros ügyeit, ahova szinte csak ezért jár, mindig szabadon van. Egyetlen gödre van árnyékot adó bokrok alatt, növényt még ki nem irtott. Fűben volt pár folt, de leszidtam, és úgy látom, visszaszokott ezügyben is a saját helyére. Erre a fajtára jellemző, hogy nem a gyereket kell tőle, hanem őt a gyerektől félteni, két- és hároméves csöppek képesek  szúrkálni, farkát húzni, ha egy pillanatra elfordítom a fejem, eddig egyszer ugrott fel és menekült el nyüszítve, valahogy rosszul léptek a farkára. Persze nem szándékosan, kölcsönösen imádják egymást, pár perc múlva megint rajta ugrálhattak.

Íme az elmúlt hetek "termése", ültetésre várva. A képből félig kilógó csüngő szerb luctól és egy duglasztól eltekintve közepes növésűek-törpék, utóbbinak nem tudtunk lemondani a csodálatos tobozáról. Remélem, ezek azért beleillenek a japánkert hangulatába, a sok kutyás offom után :)

Előzmény: Blondy3 (7048)
Blondy3 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7048

Szép nagy lehet a kutyád, na ezt meg én nem merném bevállalni 2 gyerek mellé... szerintem az ürülékszedéshez itt  már nem kakis zacskó kell hanem szenes  lapát  :D

Előzmény: Hörpi (7046)
Blondy3 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7047

:) Akkor tényleg ismered őket.

Előzmény: Hörpi (7046)
Hörpi Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7046

Na, most én is OFF leszek: nekünk a kertben egy leonbergi-nk van, neki elég a rendelkezésére álló 1200 nm, na de egy border collie... Energiabomba, egy ismerősöm versenyez vele, neki kell a tér, a feladat, én nem merném a kertünkben bevállalni :)

Előzmény: Blondy3 (7044)
Hörpi Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7045

Ugyan, miért is felejtettem volna? Sok jó tanácsot kaptam már Tőled, ez a minimum :) Gondoltam, hogy azóta már beszerezted, sőt, tegnap én is vettem egy kicsikét, állítólag 1 m-t is fog nőni egy évben, a picuron már 30 cm idei hajtás van...

OFF: nekem is hiányoznak a hozzászólásaid, építő jellegű kritikáid, murasake-hoz hasonlóan nem tudom, mi történt, de sajnálnám, ha emiatt ritkábban olvashatnék a "klaviatúrádból"!

Előzmény: agicza (6999)
Blondy3 Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7044

Kicsit fel van fújva ez az okosság téma. Ők sem zseninek születnek, és ha nem foglalkoznak vele eleget megátalkodott rosszak tudnak lenni . Ők nem fekszenek el a kanapé előtt, hanem rongálnak unalmukban. Ezért kell velük - agyban- foglalkozni, faladatokat tanítani ez az életük- nyilván ezért okosak - de minden kutya csak annyira okos amennyi energiát belefektet a gazdája. Szerencse bennük az , hogy nagyon tudnak koncentrálni ezért könnyen taníthatóak.

Végre esik az eső! Bár nem hiszem, hogy ez már feltámassza az elfagyott leveleit a juharomnak :(.  Az orange dream is felvette az őszi színét , zöldről citromsárga-piros lett .

Előzmény: wieder (7041)
Törölt nick Creative Commons License 2012.05.22 0 0 7043

végre esik rendesen! A seiryu nagyon durván visszahajlik a víz alatt...:-)

wieder Creative Commons License 2012.05.21 0 0 7042

Nem hiába, az ősz a juharok évszaka.

Előzmény: Törölt nick (7033)
wieder Creative Commons License 2012.05.21 0 0 7041

Igen, a tied teljesen más temperamentum, de Én is "szemezek" egy ilyen kutyussal (már csak azért is mivel a legokosab, legkönyebben tanítható kutya fajta) Bocs az OFF-ért.

Előzmény: Blondy3 (7032)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.21 0 0 7040

végül is semmi akadálya, hogy kibeszéljünk valamit amikor éppen nincs itt akiről szó van, benne vagyok :))))))

semmi extra amúgy, szokásos netes viharok a biliben, majd az érintett mesél ha úgy gondolja, de szóra sem érdemes tényleg. 

Előzmény: murasake (7039)
murasake Creative Commons License 2012.05.21 0 0 7039

Hát ha te azt mondod, hogy nincs félreértés..............akkor már csak a kíváncsiságom marad.

:)

Előzmény: RCTiv (7038)
RCTiv Creative Commons License 2012.05.21 0 0 7038

nem értette félre, csak olyasmire utalt amit nem biztos, hogy tudsz, úgy meg nehéz neked érteni :)

Előzmény: murasake (7037)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!