Én 35 éve vagyok az egyetemen, és lövök a lőtéren. Volt idő, amikor heti 10-15 órát töltöttem ott. A tűzoltónak meg az a dolga, hogy oda menjen, ahol tűz van. A térképnek pedig, mint lentebb írtam, semmi haszna.
Ennek ellenére egy haverom, akinek helyismerete és tájékozódóképessége a tűzoltók itteni állítólagos képességét is meghaladja (mellyel ellentétes kételyemnek már adtam hangot, hiszen nevetséges, hogy a tűzoltót bedobják valahova csak úgy, a füstbe, amikor 56 miatt igenpontos térképek vannak az épületről), állítja, hogy a lőtér a déli szárny alatt van; melyet az olyan híradások, miszerint az első emeletig csaptak a lángok (a központi, újonnan felújított rész most is fehér), meg a saját szemtanúi megfigyelésem, hogy csak a déli szárnyon nem égnek lámpák, igazolnak; meg az is, hogy ő már lőtt ottan a lőtéren;, pont.
Mellesleg (de ez már tényleg összeesküvés-elmélet), még azt is el tudom képzelni, hogy valamit elcsesztek ott lent a metrónál, és a lőtérre kenik, mert akkor kevesebbe kerül a hiba. Ezt persze rögtön megcáfolhatja az, aki kijelenti, hogy a déli szárny alatt nem fúrnak, ami logikus lenne, mert a déli szárny min. 10 éve süllyed, és szinte lehetetlen megállítani, bár erőfeszítések voltak rá.
A lőtér pontosan a K főbejárata alatt van. A reaktor pontosan az R épület közepénél, a Dunával ellentétes oldalon. A távolság a Szabadság és a Petőfi híd távolságának a 2/3-a. Köztük van a D épület, az ÉL épület, a Bertalan Lajos utca, az Mg épület, 15 m park, és a fél K épület. A távolság kb. 10 perc.
Csak olvastam a híreket, kívülről pedig azt láttam, hogy minden autó a déli szárnynál volt, a díszteremnél és az északi szárnynál égtek a lámpák, a délinél nem.
Nagy baj volt ott, ha lezavarták a tűzoltókat.
Az egy kilométerről meg simán vitatkoznék veled valami tudományos topikban, de nem itt.
Buzikám, első emeletig hatoltak a lángok, lokalizálás helikopterrel.
Jártál már életedben a K épületben? Az első emeletig nem hatolhatott ott semmiféle láng. Ahol a füst feljöhetett, az különben is egy belső csigalépcső, vagy 15 méterre a külső főfaltól.
Elöljáróban: biztos vagyok benne, hogy ezen a topikon senki sem ismeri nálam jobban a helyszínt. Évtizedek óta dolgozom a K épületben, és évtizedek óta járok a lőtérre.
A Csőalagút (a pince) valóban egy labirintus, a központi fűtés vezetékei mennek ott. Követi a K épület alaprajzát, két nagyobb terem is van benne (ezeken a helyeken az alaprajz eltér az alagsoritól), több lejárattal. Ráadásul sok helyen lelakatolt vasráccsal van elzárva, amelyek a szerelési munkák miatt néha nyitva vannak. A kijárat egyáltalán nincs kézenfekvő helyen. A csövek miatt a belmagasság kicsi, és nagyon rosszak a látási viszonyok, még füst nélkül is. Szellőztetés a lőtéren van, a Csőalagútban nincs.
A 0 látási lehetőség miatt csak úgy lehet tájékozódni, hogy: a csigalépcső alján menj balra, megint balra, jobbra, majd balra, és már ott is vagy. Még a lövészetek idején is szinte minden nap eltévedt valaki, ha a főágba vezető vasrács nem volt lezárva. Az első alkalmak egyikén én is eltévedtem.
Hogy miért kellett bemenni a tűzoltóknak? A lőtéren, a K épület főbejárata alatt van a lőszerraktár. Felette, az alagsorban laboratóriumok, többek között vegyészetiek. Az egész épület tele műszerekkel, számítógépekkel, vagy amire kevesen gondolnak, darabonként több tízezer forint értékű könyvvel (a számuk az épületben százezer körül lehet), felmérhetetlen értékű kutatási eredménnyel, amelyek szó szerint pótolhatatlanok.
A szomszédos épületekre elméletileg sem terjedhetett volna át a tűz. A reaktor ráadásul tényleg 1 kilométerre van.
A lőtérre az egyetemiek mellett elég sok külsős is bejár, pl. fegyvervizsgára felkészítés is folyik.
Elég sok éghető anyag is található ott, fa fekpadok, egy rajzteremhez hasonlóan elég sok régi rajzasztal, székek, gumi, műanyag borítások.
A tűz okáról fogalmam sincs. Ésszerűen semmi nyílt lángot igénylő tevékenységet sem lehet ott folytatni, már csak a szellőzés hiánya miatt sem. A szándékos gyújtogatás is kizárható, már legalább is a kijött-kimentett emberek részéről. Semmi problémát nem jelentene időzített tüzet okozni, a hülye sem gyújtaná magára a termet. A tűz szerintem nem terjedne tovább, az igen vastag falak miatt.
A déli szárny égett, drága hangyászom, onnan egyenesen 44 másodpercre van az R épület, aminél jóval közelebb van a reaktor, amiről ugye nem beszéltek a hírekben, mer minek is.
De holnap lemérem újra, ha akarod, de nekem simán gyalog a Petőfi hídfőjétől 5 perc a K bejárata, sőt, hogy mást ne mondjak, a Ferenc körúti metró megállójától a járás a komonista hídon 22 perc a központi bejáratig, s onnan még liften a másogik emeletik.
Nem mondatm olyat, hogy robbanásveszélyes palackokkal rohangálnak, csak azt, hogy lehet, hogy veszélyes a tűzben a zoxigénpalack, de erről beszéljen, aki ért hozzá.
A hagymázas részvétnyilvánításokat pedig rühellem, és jól pofonvágnálak, ha a saját rokonom elvesztésekor ilyen dumával jönnél elő IRL.
Nem hiszem, hogy innen várják a rokonok az ilyesmit, de ha mégis, akkor innen biztos, hogy az igazságot is várják, és annak, amit összehordasz itt, semmi köze az igazsághoz, csak nyálas tinédzser cucc, amit a filmekben lehet hallani elnökök szájából.
És nem gyártottam összeesküvéselméletet "buzi" kormányról.
A kormányról mellesleg sokkal lehangolóbb véleményem van.
Sajnos, nem buzi a kormány. A buzit meg lehet baszni.
"A reaktor a Petofi hid budai oldalanal van ", az R épületen túl.
A K-tól az R-ig 3 perc alatt érek (ja, és most a déli szárny a guzmis, tehát másfél perc alatt.
Ha egy gyalogos 1 óra alatt 5 km-t tesz meg, akkor 1 km-t 1/5 ször 1 óra, azaz húsz perc alatt. Na ennyi idő alatt én már a Kálvin téren megrendeltem a sört.
Nem voltál Műegyetemista, de taxis sem, de nem baj. (buzikám)
Ja, van eladó ékezetes billentyűzetem, 4500-ér, usb-s.
A családjuk valószínüleg még fel sem fogta, hogy nem láthatják többet az apjukat, férjüket, gyereküket!
Majd x nap múlva amikor kivizsgálják ezt az egészet akkor már nem lesz mindegy!
Annyiban egyetértek veled hogy a parancsnok aki beküldte őket hibás lehet.LEHET! De nem kell egyből összesküvéselméleteket gyártani a buzi kormányról!
Jah és arra azért kiváncsi lennék, hogy szerinted, ezek a parancsra beküldött "barmok" miért rohangálnak a tűzben és a füstben "robbanásveszélyes" "palackokkal"???!!!