Keresés

Részletes keresés

jaro1979 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 605

Talán oxidáció.

Előzmény: arsenalfan007 (604)
arsenalfan007 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 604

Sziasztok!

 

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok:

 

Egy barátom megfeledkezett az üvegballonokban tárolt boráról (igazából úgy emlékezett, hogy pálinka, és ezért nem foglalkozott vele, mondván az úgyis jól el van). Szüksége lett volna pálinkára, és szívott ki egy adagot a ballonból, és akkor jött rá, hogy bor.

 

Igazából csak volt bor, mert a ballon nem volt tele, nem is volt kénezve a bor, és megromlott. Velem is megkóstoltatta, az egyértelmű, hogy rossz, de arra lennék kíváncsi, hogy pontosan mi baja? Lett egy ilyen édeskés, de mégis savanyú íze, alapvetően víz jellege van. Nem is igazán tudom leírni. Olyan, mintha szétesett volna. (Tudom, hülye kifejezés, de mégis olyan hatást kelt.)  Nem gondolnám, hogy levegős (fölös) lett egyébként, mert én is jártam már így palackozott borral. Abban meg ugye nincs sok levegő.

 

Az biztos, hogy a bor menthetetlen - ez nem is kérdés, de minek hívják ezt a borhibát?

 

A választ előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel:

 

Gábor

Ned868 Creative Commons License 2019.01.28 0 0 603

Köszönöm!

Előzmény: Jocó0423 (602)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.01.28 0 0 602

Sajnos jó párlat nem lesz belőle.

Előzmény: Ned868 (601)
Ned868 Creative Commons License 2019.01.28 0 0 601

Sziasztok!

Hibás, ecetesedett borból (nem ecet, de zavaróan ecetes ízű) lehet pálinkát főzetni vagy a pálinkán is érződni fog a hiba?

 

Jocó0423 Creative Commons License 2019.01.28 0 1 600

Mindenképp mérjétek meg a kéntartalmát és pótolni kell ha alacsony.

A másik pedig, hogy kerülni kell a levegővel való érintkezést, ezért színig kell tölteni a ballont és úgy lezárni légmentesen.

Előzmény: jaro1979 (599)
jaro1979 Creative Commons License 2019.01.28 0 0 599

Tiszteletem!

Egy kérdés:egy ismerősömnek az a gondja az tavalyi évjáratú vörösborokkal hogy a z 50L-es üvegballonokban a bor tetején vékony réteg keletkezik és hiába próbálja eltávolítani  ismét újra képződik rajta ez a réteg.Mi okozhatja ezt a problémát?Le kellene újra fejteni a bort és esetleg pici ként adagolni a borhoz?Előre is köszönöm a tanácsokat!

Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.26 0 0 598

Használd egészséggel :)

Előzmény: szenyor Lopez (597)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.11.26 0 0 597

Megvettem egy fémtartályt :) Köszi a véleményt, végül én is úgy voltam vele, hogy ez a tuti...

Előzmény: Jocó0423 (596)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.09.26 0 0 596

Tudod nekem az a cikk jut az eszembe erről a biztonságról, hogy a pillepalackra is azt írták tuti dolog, aztán most kiderült, hogy tele van mikró műanyag darabkákkal. Senki nem tudja milyen hatással vannak a szervezetre.

Előzmény: szenyor Lopez (595)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.09.26 0 0 595

A tisztítás és a súly nem esik annyira latba, hisz inox vagy műanyag mindegy, egy ember tudja kezelni a fahordóhoz képest. Viszolygásom nekem is van kicsit a műanyagtól, de mindenhonnan az jön vissza, hogy biztonságos. Ez az áttetszőség tetszik, a sima szürke tartályok nem jönnek be :) Köszi a véleményt.

Előzmény: Jocó0423 (592)
Maci_P Creative Commons License 2018.09.25 0 0 594

Ha még iható, inkább palackozd le, ha meg már nem tartod érdemesnek ivásra, akkor házasítani sem lenne jó.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (593)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2018.09.25 0 0 593

Maradt az aceltartalyomban tavalyról kb 10 liternyi Othelló bor. Sűrű anyag, finom de már elég fáradtnak érzem.

Idén is készült kb 10 liternyi friss.

Érdemes lenne a kettőt hazasitanom, fel lehetne így frissíteni a tavalyi tételt vagy csak lehúzna az idei frissességét is?

Jocó0423 Creative Commons License 2018.09.25 0 0 592

Én több okból nem szeretem a műanyag tartályokat.

1, Nehezebb kitakarítani, sokat kell súrolni. A rozsdamentest elég kislagolni és kijön a borkő, ritka a kefélés. 

2, Sokan nem hiszik de nehezebbek mint az acél tartályok.

3, Nekem mindenféle averzióm van a műanyag edényben való tárolással kapcsolatban. Hosszútávon csak üvegben vagy RM tartályban tárolok bármit.

Előzmény: szenyor Lopez (591)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.09.25 0 0 591

Ismeritek ezt az áttetsző bortartályt? Elég jól néz ki :) Inoxal összehasonlítva van hátránya?

http://bortartaly.net/wp-content/uploads/2016/12/Bor-%C3%A9s-p%C3%A1linkatart%C3%A1ly-megvil%C3%A1g%C3%ADtva-2.jpg

Falusi1 Creative Commons License 2018.09.23 0 0 590

A fejtéssel mégis várok egy hetet. Egy vödör kiengedése és ízlelése után ugyanis azt tapasztaltam, hogy a kénhidrogén szag gyorsan eltűnik viszont igencsak savas még, ezért a savtompítás ráfér.

Ahogy mondani szokták még pötyög, az az apró buborékok még jönnek a felszínre.

Előzmény: Maci_P (584)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.09.23 0 0 589

Igen, jól mondja Maci.

Korai szüretelésű aránylag magas savtartalmú szőlő alkalmas rozénak. Az enyém már 3 hete hordóban :)

 

Én 4 órát áztattam, elég szép színe lett. Viszont kellett némi cukor hozzá mert a kékfrankos csak 16 MM-es lett. Igaz kevertem Pinoval, aminek 20 MM volt a cukorfoka.

Előzmény: Maci_P (588)
Maci_P Creative Commons License 2018.09.23 0 1 588

Először is mérj savat, mert ha már alacsony a sava, nem jó rosénak, csak vörösnek. A cukrát is mérd meg, de én ezeket még leginkább a szüreti időpont eldöntése előtt tenném meg, próbaszüret jelleggel (20-50db bogyó is elég, sok tőkéről, a fürtök különböző helyeiről). A léelválasztás ideje attól függ, milyen mély színt szeretnél, és mennyire sok idén az adott területen a színanyag, lehet, hogy rögtön le lehet venni a levet, de akár órák áztatása után is. Figyeld a must színét, az alapján dönts. De az erjedés, kezelés után a bor színe világosabb lesz, mint a must. A rosé 11-12 alkohollal, relative magasabb (6-7g/l) savval jó, tehát az alapanyag 18,5-19MM 6,5-7g/l körül legyen. Legalábbis az én ízlésemhez ez passzol.

Előzmény: jaro1979 (587)
jaro1979 Creative Commons License 2018.09.23 0 0 587

Üdv mindenkinek!

Egy kérdés:ki szeretném próbálni az idén/kb.50L/a kékfrankos szőlőből rosé bor készítését.Mi is a pontos eljárási módszer?Ledarálom a szőlőt és rögtön le kell választani a mustot a ledarált szőlőről?Majd esetleg ha szükséges a mustkok megfelelő beállítása?Úgy kell javítani a mustfokot mint a fehérborok esetében?

Köszönöm a segítséget!

Falusi1 Creative Commons License 2018.09.22 0 0 586

Nem ülepítettem és nem nyálkáztam így rövidesen lefejtem. Marad még így is elég finomseprő az esetleges almasavbontáshoz, mert, mint írtam, alig látszik a tisztulás mértéke.

Úgy gondolom én is, hogy a fejtés után eltűnik a kénhidrogénesség és elég lesz egy visszafogott kénezés.

Neked is köszönöm a szokásos segítséget!

Előzmény: Maci_P (584)
Falusi1 Creative Commons License 2018.09.22 0 0 585

Ismételten köszönöm a tanácsot.

Úszófedeles a tartályom, ami már rajta van és parafinnal is elzártam a levegőtől.

Előzmény: Jocó0423 (583)
Maci_P Creative Commons License 2018.09.22 0 0 584

Ha ülepítettél/nyálkáztál, akkor jó, amit Jocó mondott, de ha nem csináltál ilyet, akkor ne hagyd a durva seprőn. Abból (is) jöhet a kénhidrogénesség. Nyílt fejtéssel akár távozhat is belőle a szag.

Előzmény: Falusi1 (580)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.09.22 0 0 583

Akkor elég 1,5 dl. Mindenképp jó ilyenkor megállítani már mindenféle oxidatív folyamatot a borban.

Ha úszótetőd van akkor azt tedd rá, ha pumpás akkor azzal zárd le, ne nagyon kapjon már oxigént.

Előzmény: Falusi1 (582)
Falusi1 Creative Commons License 2018.09.22 0 0 582

Kb. 1 hektóról van szó. Köszönöm a gyors választ és a tanácsot.

Előzmény: Jocó0423 (581)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.09.22 0 0 581

Én azt javasolnám, hogy kénezd le (nem tudom mekkora mennyiség de én az 5%-os törzsoldatból 200 literhez 3 dl-t öntök ilyenkor) majd egy hét után fejtsd át. Előfordul, hogy csinálok ilyenkor is egy derítést a fejtés előtt 2 nappal.

Aztán hagyd pihenni 2-3 hétig és derítés, visszafejtés, lezárás, örülés :)

Előzmény: Falusi1 (580)
Falusi1 Creative Commons License 2018.09.22 0 0 580

Fehérbor első fejtési időpontjával kapcsolatban mindig bizonytalan vagyok ezért szeretnék tanácsot kérni.

A zajos erjedés kb. két hete befejeződött, azóta is ugyanazon acéltartályban van. Egyáltalán nincs még letisztulva, enyhe kénhidrogén szaga van és még érződik a szénsav kóstoláskor.

Erjesztéshez fajélesztőt használtam. A pince 20 C fokos volt, a mustot ezért erjedéskor hűtöttem.

Úgy gondolom, hogy a fejtésig még tisztulnia kéne, ugyanakkor félek a kénhidrogén szag erősödésétől, ha még a durva seprőn hagyom.

Falusi1 Creative Commons License 2018.09.16 0 0 579

Ha az előéletüket nem ismered, te hiába kénezted havonta. Attól, hogy elég benne a kénlap még nem jelenti azt, hogy nincs bajuk.

Javaslom, hogy a fenéknyíláson világíts bele és az akonanyíláson nézz bele. Talán elárul valamit a dongák belseje, de legjobb lenne egyet szétszedetni szakemberrel. Ekkor kiderülne van e értelme ragaszkodni hozzájuk.

Esetleg töltsd tele vízzel és áztasd 2-3 napig. A víz színe és szaga is sok mindent elárul.

Előzmény: krisa02 (578)
krisa02 Creative Commons License 2018.09.16 0 0 578

Igen havonta meglettek kénezve igaz tavaly kaptam őket de elégett benne a szalag

Előzmény: Falusi1 (577)
Falusi1 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 577

Kénezted e őket legalább 2-3 havonta? Ha nem az "érdekes illat" valószínűleg penészes, dohos. Ebben az esetben én nem tennék bele bort.

Előzmény: krisa02 (574)
gabormiki Creative Commons License 2018.09.12 0 0 576

Penészes,rohadt szőlőt nem szabad kénezni,ha mindenképp bort akarsz belőle csinálni,akkor külön erjeszteni az egészségestől de jobb inkább cefrének,pálinkának eltenni.

Kénezni lehet az egészséges mustot is,véd a különböző borbetegségektől.Cefreáztatáskor is szokták,illetve az első fejés után is.

Hideg pince esetén hidegtűrő fajélesztős beoltás is kell,mert nem fog megindulni az erjedés magától.Mindenki maga dönti el,a körülményektől függően milyen anyagokat használ.

Nagyon jó szakkönyveket lehet kapni,ott minden érthetően le van írva.

 

 

 

Előzmény: jaro1979 (571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!