Nézzétek el nekem, hogy lustaságomnál fogva, nincs hangulatom végignézni az összes kempinget.
Ezért kérdezném Tőletek, tudtok-e olyan közép magyarországi kempinget (Budapest 150 km-en belül) ami nyitva van március 10-től és 150 méternél nem kell többet túrázni a kempingből a medencéig?
Komárom-Kiskőrös-Cserke-Tiszafüred-Agárd kilőve, ezek ismerem.
Ráadásul +10 literrel nagyobb lesz a kapacitás (mert annyi a bojler térfogata)
Erre a mondatodra írnám, hogy ez a + 10 liter víz effektíve nem használható fel nemes célra, pedig ténylegesen ott van, noha a tartályból kifogy a vized, azért a bojlerben benne marad az a 10 liter. Hacsak a fagy csapon alul ki nem ereszted belőle vödörbe.
Elsősorban a lakókocsihoz adaptálás lehetősége az, ami felmerült bennem. Egy olcsó szolár szőnyeg, amely melegvizet biztosít független üzemmódban. Itt már tényleg hasznos lehet a hővezérelt szivattyú, és a szigetelt tartály.
A tetőre helyezett műanyag vizeskannát, én is alkalmaztam. Még a kis Predomban, ott eredetileg nincs elektromos szivattyú, lábbal egy matrac pumpával kell túlnyomást létrehozni a tartályban, ami felnyomja a vizet a csaphoz. A pumpálásra így nem volt szükség, csak feltornázni a vizet a tetőre.
Én is melegítem a 3köbm-es medencét a betoncserepes terasztetőre feldobott 100 méter 3/8"-os locsolótömlővel, amit a medence szivattyúja keringet, és működik. Ez így igaz.
Azért írtam hogy eredeti funkciójában, mert a lakás célú felhasználásra gondoltam. Szolár rendszernél a 20 fok különbség az ideális. Ekkor maximális az energi átadás, a víz áramlási sebessége nem indiferens.
Napelemes rendszernél ma már nincsen értelme a sziget üzemmódnak (akksi, töltő, inverter) csak visszatápláló rendszernek. És azért éri meg jobban mert ez mindig termeli az energiát, a szolár meg csak addig amíg felmelegíti a vizet, utána leáll. Ja, és csak fény kell, nem meleg.
Nekem ennek ellenére, működik pedig csak egy slagot használok szolár szőnyeg helyett. Ha közvetlenül a napsugárzással hőenergiát tudok nyerni. Miért lenne nagyobb hatásfokú a napelem. Sokszoros energia átalakítással. Napsugárzásból, elektromos energia, akkumulátoros tárolás, majd megint hőenergia.
A víz áramlási sebessége majdnem indiferens, az adott szolár szőnyeg, adott mennyiségű hőenergiát ad át a víznek, ha lassabban áramlik magasabb hőmérsékletű, de kevesebb mennyiségű, ha gyorsabban akkor alacsonyabb hőmérsékletű de nagyobb mennyiségű vizet kapunk. Mivel ez zárt rendszer, a már melegített víz kerül további melegítésre.
Egy olcsó puhafalú kb 2,5 köbméteres medencéhez luxus lenne napelemes rendszer. A szolár szőnyeggel annyit pont el lehet érni, hogy nagy melegben a medence vizén emeljen még 2-3 fokot. egyébként lenne 27 fokos, így lesz 30 ami már igen kellemes lesz benne ücsörögni, amíg egy pofa sört megiszik az ember.
-akkor én biztos hülye vagyok,mert vadkempingnél nem todom slaggal megtölteni max.,ha magasabbra emelem a kannát,mint a kocsi teteje.Elmegyek a forráshoz megtölteni,odaviszem és "feldobom" a tetőre.Igazi kempingben meg minek szórakoznék ilyenekkel nem igaz? :)))
A feldobást én is úgy gondoltam, ahogy az utánad szóló írta. Valahogy egyértelműnek tünt, hogy nem a tele zsákkal kell bírkózni.
Ettől függetlenül, nem biztos, hogy helyes, ha abból indulsz ki, te mennyit bírsz el. Megköszönve degradáló saccolásod, szerencsére nekem megy még több is de, hogy mennyi, azt velem született szerénységemnél fogva inkább nem részletezném. :)
Legyen elég annyi, hogy ha kell, sokkal több is felugrik a tetőre. :)
Bár én nem az eredeti funkcióra, ami a medence vizének a fűtése, gondoltam. Hanem arra hogy egy ilyen szolár szőnyeggel biztosítani lehetne, némi melegvizet a lakókocsiba. Némi ügyeskedéssel.
Eredeti funkciójában viszont nincs szükség hőmérséklet vezérel szivattyúra. Sem 20C? fok különbségre minek? Szimplán bekell iktatni a szűrőszivattyú, és a medence közzé a nyomó oldalra.
-azért azt megnézem hogyan dobsz fel 40 kilós zsákot a bódé tetejére! :)))
Én javasoltam az illetőnek,hogy szerezzen be "fekete zsákot" amit bármelyik kemping vagy sportáruházban lehet kapni.
Mi olyat használunk nyáron,de a 20 literest is csak 2/3-ig rakom a 15-ösöket meg tele. Na azokat még feldobom nem a bódé,hanem a kocsi tetejére.Estére mindenkinek jut 1 zsák meleg víz.
Ötletes dolog meg praktikusabb is mint a locsoló tömlő. De a vízfelületnek kevés köze van a dologhoz. inkább a medence mérete lenne a lényeg és egy olyan szabályozott szivattyú ami a szolár rendszerben lévő víz hőfoka és a medencében lévő között mindig a kb 20 fokos különbséget tartja. Mert így optimális egy szolár rendszer.
Immáron két hete lakom folyamatosan az új Coachman Mirage lakókocsimban.
A késő ősszel megvett lakókocsim főpróbája Csiszta fürdőn volt szilveszterkor. Akkor nagyon sok apró cseprő gond kijött rajta.
A nagyjavítás előtt a teljes padlózat fel lett szedve kapott egy alsó padozatot és rá egy nagyon szép laminált burkolatot. A padozat alatt alátétfólia a laminált palló alatt termo fólia. Olyan meleg és csendes, hogy csak dicsérni tudom. A szőnyegfűtést nem is kel használnom.
Összeállítottam egy hiánylistát fényképmelléklettel megkerestem a L .. -t Érden, onnan származik a lakóm, példaértékűen azonnal elvállalták az javítást korrekt áron határidőre elkészítették. Egy Balaton felvidéki lakókocsi kereskedés még válaszra sem méltatott!
A téli időjáráskor alkalmatlan a külső víztartályos vízellátáshoz, amit azonnal végleg megszüntettem, belső víztartály beépítésével oldalfali beöntő nyílással.
Állandó akkumulátor töltőt is építtettem be.
Az áramellátást is erősíteni kellett a téli megnövekedett folyamatos fűtés áramfelvételi igényeihez igazítva. A körfűtést gázról és villanyról is használom.
Az áramfelvétel meg kellett osztani. Két villanycsatlakozás van kiépítve értsd két hosszabbító.
A csatlakozást a lakón kívül oldottam meg. Vízhatlan dugaljakkal és vízhatlan burkolati csatlakozóval a dugalj és burkolat 1500 Ft volt megér ennyit a biztonság!
Az egyik hosszabbító a villanyradiátorhoz csatlakozik, amit vészfűtéshez használok a lakókocsi gyors felmelegítéséhez 2000 W légbefúvó 5 perc alatt 17-18 C-on van a lakókocsim, ami után már vígan duruzsolhat a körfűtés. A körfűtés 15 perc után muzsikál folyamatosan, működik rajta a termosztát így a lakókocsi belső állandó hőmérséklete 25 perc után beáll 20-21 C-ra.
A másik csatlakozón a lakókocsi áramköre működik. Villany-gázbojler TV, mikrohullámú sütő laptop, óra.
A vízmelegítésről a bojler 15-20 perc alatt fürdési hőmérsékletre melegíti fel a vizet így a fürdést kényelmesen megoldhatom.
A gáztűzhely pazar biztonságos a sütőben is finom krumpli sül.
A WC, igen a kemikáliák kellenek főleg, ha normálisan használod. Más lehetőségem nincs, most egy eladó ház udvarán áll a lakókocsim a házba nem mehetek be az áramot és vizet mérik. A teraszt használhatom, ide tudok pakolni így viszont nem kell az elősátrat gyepálnom.
A lakó nem ázik be ajtók, ablakok jól zárnak. Két tetőszellőző van egyik a lakótérben a másik a fürdőben.
Az ötszemélyes lakót berendeztem egy személyesre. Hatalmas helyem van így benne minden szerelékem, ruhám, cipőm elfér benne. Az első rész az asztalé rajta minden szerelékkel.
A TV antennába be van építve a Digi TV nem fizetős csatornái 4 rádióadással.
Ahogy kijön a jobb idő egyre kényelmesebb lesz a lakhatás benne és még mindig jobb,mint a Panzió .
Lassan megjön mint hal az etetésre. A súlyoktól meg a három tengelytől tartok egyedül. Vissza az időben 2002 vs 1988 Mit szoltok hozzá vagy csak kamu a hirdetés.
Szóval szerintem ezek az 5 vagy 10 literes nyomás nélküli kisbojlerek a truma 5 literessel simán sorba beköthetők,mivel hogy tartályból szivattyúzod a vizet. Oda vissza is megy a melegedés miatti vizmennyiség ugyan ugy mint a trumánál.
Olyat keress ami a pult alá rakható,mert abból nem folyik ki a viz a lakos szivattyú meg simán átvezeti a vizet.
A lakóm viztartájába tettem egy wc szelepet,ami az uszóval potolta az elfogyó vizet igy folyamatosan is viznyomás alatt lehetett. A tartályban egyszer kell a szelep zárását beállitani. nekem egy mosógép bekötő cső volt rákotve és alul kivezetve,aztán ott egy slag gyorscsatival csatlakozott.
Köszi!-ezek nagyon jó ötletek.Hétfőn beszélek is a ponyvással.Már csak azt kell megoldani,hogy a betöltő nyílás kompatibilis legyen a gyárival az olx-en pedig valamelyik nap láttam önfelszívó szivattyút.Na azt megkeresem.
Amúgy ma totóztam hogyan férnék el a mostani tartállyal:sehogy.62x140 az alsó rekesz,tehát a mostani 70x30x22-es tartály teljesen kapufa.Gondoltam elfordítom kersztbe és megnövelem a tároló szélességét 10 centivel,de az meg nem tetszik.
Valami hasonlóra gondoltam. A lényeg hogy ne csepegtessen, a melegedési túlnyomást kell csak bírnia. A vízlnyomással semmi gond, mert a külső csatlakozás úgy van megoldva hogy a tartályba folyik be a víz ahol egy úszókapcsoló van, olyasmi mint a WC tartályokban. Vagyis mindig a lakó belső szivattyúja látja el a rendszert.
Csak ötlet volt, bár én tizenévvel ezelőtt megvalósítottam fűtésre és vízre - egy Truma gázkályhával párhuzamosan...persze akkoriban más számokat beszéltek a "luxus" felszerelésekre. :-(
Mivel pont az a helyzet nálam hogy árammal és vízzel ellátott telken áll a lakó ahonnan adott esetben kirándulunk, de nyáron gyakorlatilag az otthonunk lesz, ezért gondoltam egy plusz 10-15 literes sorba kötött villanybojlerre (elfér a mostani mellett). Vadulás esetén meg marad az 5 literes, de ehhez is akksi és inverter kell aminek véges a kapacitása. Bár napelemmel kitolható az üzemidő. A kérdés csak az, megéri-e?
Köszönöm az ötleteket. Ma kiszereltem a lángosztót, (nem tudom mi a pontos neve), pókfészek volt benne. Kitisztítottam aztán a JET-et is. Tökéletesen működik.
Vélem hogy egy cseppet sem lenne olcsóbb egy megbízható modern állófűtés, és az átalakítása. Ezek üzemeléséhez jelentős áram fogyasztás is járul. Az indításkor az izzítás, és az elektromos üzemanyagszivattyú, a ventilátor, vezérlés.
Viszont, láttam már mobil PB gázos vízmelegítő berendezést. Bár igaz, azt is hálózati vízhez kellett csatlakoztatni. Szerintem, valami USA gyártmány volt. Valahogy úgy nézett ki a szerkezet mint a gurulós húzható utazóbőrönd. Vagy a "gőzberetvák", de ez csak normál nyomású használati meleg viz előállítására volt alkalmas.
A jó megoldás a Truma B14 gázbojler, csak az a baj hogy ez 310 000 Ft. Ez villannyal is működik. Persze, ezen az áron 5-6 db klasszikus átfolyós gázbojlert lehetne venni.
Vannak a kis konyhai villanybojlerek, hálózati áramot, és hálózati vízellátást igényel. Illetve ezek hiányában, alternatív pótlásukat.
Ezzel azért nem is foglalkoztam mert életszerűtlen megoldás, illetve speciális esetekben jöhet szóba. Például telepített lakókocsi egy árammal és vízzel ellátott telken.
Viszont ha az áram hiányzik, ahhoz 50 kilós 2,5-3 KW-os generátor kell. Ha még a hálaziti víz is hiányzik, azt megint csak problémás.
Tehát a lakóházakban használt berendezések szerintem felejtősek, független használat esetén főleg problémás lenne az üzemeltetésük.
Kempingben áram van, víz csatlakozást én még nem láttam. Persze ott rendelkezésre áll a vizesblokk.
Én folyamatosan 3 hetet töltök, minden évben a vadonban. Ezért kutatgattam már alternatív megoldások után. De tény, hogy erre a legjobb megoldás a Truma gázbojler.Bár öreg LMC-émbe, kissé luxus beruházás volna. Így marad egyenlőre a fazékban való víz melegítés. A zuhanyzóba egy kis búvár szivattyúval továbbítom, az előre bekevert kellő hőmérsékletű vizet.
Senki nem akar traktor belsőbe vizet rakni!-ötlet volt és én értettem a viccet.:))
Tisztában vagyok vele,hogy nem élelmiszer ipari célra készült.(bár vizet csak akkor iszunk,ha valamelyikünk nagyon beteg)Azért raktam be a hidroforos betétet,mert az meg arra készült,hogy mindennapi használatos...
Nem vettem "új" bódét és mint leírtam van már bojlerom.Alapból szeretek komfortosítani,ha úgy tetszik barkácsolni és azért érdeklődtem hátha valaki tud segíteni tartályilag,de nem akarok mószerolni.Lehetőleg gyári vagy ahhoz hasonló kell,ami biztosan tartja a vizet.Nem szivárog nem ereszt.
Ha nem lesz más megoldás,akkor elfordítom a mostanit és kitolom a képen látható tárolót 8 cm-el.Úgy is a kicsi asztalnál vacsizunk.
Nam akarok sehol lukat vágni.Megoldom azokkal a résekkel,amik jelenleg vannak a bódén.A kipufogógázt pedig kivezetem a konvektor kéményén.
Tudna valaki segíteni, Maxol Monte Carlo sütő begyújtásával lenne problémám. Nem gyullad be a láng az elosztón, éppen csak pislákol. Aztán átvált a láng a JET elé. Valakinek ötlet? Levegővel a sütő felől megfúvattam, de eredmény nélkül.
Bojler ügyben szívesen vennék tanácsokat. Milyen megoldások vannak a kapacitás növelésére? Nekem egy gyári elektromos 5 literes van amit még pluszban fűt a gázos fűtés csöve. Nyáron nem kell fűteni, viszont jó lenne több meleg víz. Azt gondolom, hogy egy túlnyomást bíró, csöpögés mentes villanybojlert kéne sorba kötni. Valaki készített már ilyen bővítést? Egy 10-15 liter jól jönne pluszban, tekintve hogy lányos apuka vagyok :o).
Jól hallom vettél új bodét. Hogy-hogy? Tán csak nem zuhanyzós.Tudok gázboylert is ha jól tudom olasz gyártmány és csak egy kémény nyilásnyi lyukat kell vágni oldalt no meg a padlón ott a szellőzőlyuk a friss levegőnek.
62x40x21cm es vadi új van. Fekete egyedi gyártású menetes csatlakozási lehetőségek vannak. Buszhoz vettem,de sajna 1é2 cm miatt pont nem fért alá. Csere is érdekel.
Úgy gondolom, hogy egy házi vízmű vagy egyéb, víz tárolására használt/tervezett/előállított gumi tartály anyaga nem azonos egy traktor vagy bármi más autógumi anyagával.
Természetesen tévedhetek is, egyébként meg nem én használom majd. Csupán felmerült bennem a kérdés..............
Jogos a két pont!-tavaly tavasszal cseréltem komplett házi vízmű tartályt,mert a régi gumi betét nélküli hirofor tartály volt.Aztán tavasszal,amikor jöttek a kerti munkák nem volt víz.Hát lementem az aknába és látom,hogy kilukadt,de annyira,hogy nem lett volna értelme foltozgatni.Na akkor vettem egy ilyen gumibetétes tartályt.Hát hiába erre találták ki,de érezni lehetett a gumi szagot főleg amikor melegvizet csináltunk.Aztán kb. őszre elment a szaga.
Úgy ahogy mondod:műanyag pohárból nem esik jól az inni való.
Konkrétan a helyhiány vagy a rossz elrendezés a bajom vele.Tenni fogok bele egy gázbojlert,de ahhoz előbbre kell tolnom.Akkor viszont teljesen előre kerül a súlypont,amit nem szeretnék.Ráadásul +10 literrel nagyobb lesz a kapacitás (mert annyi a bojler térfogata) ezért elég lenne kisebb víztartály is.Mint a képen látható,hogy szélességben lenne hely és ezért gondoltam más méretű dobozra.
Most már bánom,hogy eladtam az előző bódéval az inox anyagból készült víztartályomat.Ide most pont jó lenne...
Egyébként tényleg nem hülyeség a gumi tartály.Pl. a házi vízműben ami van.Csak dobozba kellene zárni,hogy útközben ne kórincáljon. :))
Még a műanyag poharakból is rossz inni, pedig azok kimondottan arra a célra vannak gyártva. Egy autóguminál egyáltalán nem törődnek az oldódással és az esetlegesen abból kialakuló káros vegyületek, illetve a káros baktérium kialakulással, hogy az undorító gumi ízű folyadékról már ne is beszéljek.
Tegyél be egy traktorbelsőt, feltöltöd vízzel, nyúlik igazodik és még szivattyú sem kell hozzá, hogy a víz kijöjjön belőle. Igaz a feltöltéshez kell a nyomás. :)))
Eladó egy 70x30x22 H/SZ/M tiszta víz tartályom.Helyette keresek 60x60x22 méretűt esetleg ehhez hasonlót.Lehet más méret is,de a szélesség vagy a hosszúság ne haladja meg a 60 cm-t.
Nekem a kocsim lökhárítósát tették tökéletesen rendbe. Egy gyártelep udvarán vannak a Fehérvári úton, biztos tudnak helyet adni a lakónak. Nekem a kocsim három napig náluk állt a fényezés miatt.
Off! Háát jahh, nagyon jók a díjak. Kérdés hogy fontos-e neked hogy a Te nevedre menjen a számla (pl nem a vállakozásra, cégre és nem tudod elszámolni), Te legyél a tulajdonos, vagy ha vmit szeretnél intézni akkor (ne adj isten) napokat tudjál várni egy engedélyre. pl akkor is ha ellopták a telód és sim kártyát szeretnél cserélni.
Ami "érdekességet" találtam:
"Hűségidőszak
Hűségidő mentes, 1 2 éves szerződések közül tud választani."
Akkor most mentes vagy sem? Ha mentes akkor miért írja 1 2 éves szerződést?
"Van még hűségideje? Nem gond!
Amennyiben tetszik valamely mobil csomag, vegye fel velünk a kapcsolatot, sok esetben behozható a hűségidőszakkal terhelt előfizetés is a mobilflottába. Természetesen a hűségidő megmarad, de már a kiválasztott kedvező mobil tarifák mellett."
Olyan nincs hogy aláírtál vmilyen tarifacsomagra (nem készülékre) 2 évet és lazán elengedi a szolgáltató, mert te ilyen flottába szeretnél belemenni. Igaz oda van írva a "sok esetben", de mostanság "sok esetben" már tarifa és készülékhűséget is vállalsz ha készüléket vásároltál.
Mivel ebben a szektorban dolgozom, sokszor találkozom különféle flottákkal, de többnyire ott megáll a dolog, hogy nem Ő lesz a tulaj (fent leírt miatt gond lehet), nem tudja elszámolni stb-stb... Van olyan cégem aki pont hasonlóból menekült ki, mert már unta a plussz számlázási díjakat, engedélykéréseket.
Van olyan aki "belépési díjat" kér, vagy aki ügyintézési díjat kér ha bármiért engedélyt kell kiadnia (1000-2000 Ft is lehet/alkalom)
Természetesen ez az Én véleményem, mindenkinek saját döntése hogy mit csinál...
Bocs a hosszú válaszért, ha kérdés merül fel nyugodtan kérdezz.
Lehet kicsit off a kérdésem, úgy gondolom mindenkinek segítség lehet a költségek csökkentésére. Erről a társaságról hallottatok már? Mobilflotta Mi a véleményetek róla? Elég csábítónak tűnik az ajánlatuk, éppen ezért tartok tőle...
Azért kérdeztelek, mert a beírásod alapján egy kissebb létszámú alakuló valamit vettem ki. Visztont megtaláltam a honlapjukat, ami már olyan mint egy nagy és működő társaság.
Most mit mondjak? Embert nem esznek. Jófejek? Honnan nézzem. Szóval menj le aztán kiderül. Ha tetszik a brigád ismerkedsz ha nem akkor a kemp egyik részén elvagy mint marci hevesen.
Azok amiket a kollégák tettek fel teljesen jók. Jómagam egy pesti sráctól vettem, aki mindenféle kamperos cuccokkal kereskedik,ha kell megadom a számát privátban.
Azt tudom hogy pl az egyik ismerősnek is félárban szerzett tetőablakot. Nekem is hozott viztartályt betápaljzatot.
Persze. De ha kilog a sulyhatar akkor merni sem kell a bunteteshez meg ures ufo eseten sem. A lakonal 1100/1500 a gyari adat amit 1100/1400-ra kertem mert ennyi van a kocsim forgalmijaban. A lenyeg (amit szerintem kevesen tudnak) hogy kerhetsz kisebb osszsulyt. Ezert irtam.
Nem kell hivatkozni semmire. Egy jarmu ossztomege tol-ig hatarokon belul valtoztathato. A gyarto megad egy minimalis es egy maximalis erteket. A forgalmiba automatikusan a max kerul, de ha kered ez csokkentheto a minimalis ertekig. Pl en az ufot es a lakot is ugy vizsgaztattam hogy az autom vontatasi ertekeihez igazitottam az ossztomeget. Ez a gyari ertekhez kepest 150 illetve 100 kg-al kevesebb az en esetemben.
Nincs mit. Előbb vagy utóbb, de biztosan kell majd. Mi jártunk úgy kezdő korunkban Sárváron, hogy nem volt ilyenünk, de szerencsére a recepción letét ellenében adtak kölcsön átalakítót. Utána csináltam egyet.
A szavatolnál pl: 2300FT ért kapsz komplett dugót. Ha külön-külön megveszed a cuccot többe kerül és még dolgod is van vele. Egyébként mindenképpen szerezd be, mert külföldön nagyon sok helyen csak ezzel lehet csatlakozni és már Magyarországon is egyre több ilyen elosztó van.
Fémléc beázás javításnál, javasolnám, hogy a gyári fekete szalagon kívül minden mást felejts el. Ez a legalkalmasabb és legspécibb anyag, a csavarok körül is tömít. Többféle méretben kapható, mivel az alulécek mérete is változó. Mint ahogy Kugli kolléga írta, nincs szétfolyás, keményedés, nem kell utána takarítani, egyszerű vele dolgozni és tökéletes a végeredmény. Lakókocsi felszerelés boltokban lehet kapni, méterre árulják.
Sikaflex Az jó anyag,de van jobb. A multkor sikerült vennem olyan szalagos tömitőt amit a gyarban is használnak az ablakokhoz ajtókhoz profilokhoz. 4 mm vastag és soha nem megkötö anyag és ha jól tudom klf szélességben kapható. Létezik 8mm vastag is az egyenetlenebb vagy szélesebb felülethez. Nincs maszatolás meg tulkenés.
Ennyi az egész. Van olyan kemping ahol a kék CEE dugó megy az áramvételezési helyre, így kell hozzá egy ilyen átalakító, hogy a sima hosszabbítót tudd használni.
Akkor holnap hajnalban a vidéki buszmegállóval szemben az újságosnál fizetek neked "Lúdas Matyit" (így kell írni helyesen) és mond meg,hogy én rendeltem.Aztán szaladj vele haza és olvasd el hátha vicces kedved lesz neked is a reggeli KV mellett.:)))
Remélem jó tapasztalataid lesznek. tavaly majdnem vettem de aztán Lenti kemping árait összehasonlitottam az Acsis árakkal no meg egy két külföldit,aztán a magas euro ár miatt a MO-i Acsis ár drágább volt mint a normál kemping ára.
Ha lesz tapasztalatod remélem majd megosztod itt a fórumon.
Sziasztok, szép estét! Miután megvettük a Beyerlandot, a sátor behúzó alu profilt biztos ami tuti, én is levettem, lepucoltam, sikaflex-el raktam vissza. Itt-ott nem volt túl meggyőző, ezért döntöttem így. A sikaflex nem ecetsavas, bátran ajánlom. Nagyon szuper lett. Csak a visszarakás előtt a festők által használt maszkoló szalaggal letakartam a profil melletti részeket, mert utána már nehéz lepucolni ha mellé megy (benzinnel lejön egyébként).
Roppant vicces emberek vagytok, de ennek gondolom az az oka hogy Ludas Matyi újságot reggeliztetek. Csak azért bátorkodtam feltenni a kérdést hátha a tulaj itt van a fórumon, mivel úgy néz ki mintha nyitva lenne az egyik ablak.
De az is lehet, hogy a felrobbant Fukushimai atomerőműnél volt őrbódé és azért ilyen olcsó. Minden esetre ha kolléga árulja, akkor a én megveszem. Legyen kedves húzza el hozzám és akkor adok neki a vételáron felül + 100 000 ft. :))
Ennek a bodegának biztos van valami baja!Lehet ebben vonták ki a vízbül a zoxigéntet... De elképzelhető,hogy eltörött a "collos stokkja" és az elejéről hiányzik vagy 30 cm és abból találta ki 6x a szélességet.
Vagy pl. az illető itt a fórumon "kolléga"? Netán erre most megsértődik? :D
Lehet az, hogy én értelmezem félre, de szerintem 12, 14, 16, 18 € egy éjszakára az adott kempingben a teljes ár /valószínűleg az IFA nincs benne/ és nem kedvezmény a lista árból. Vagy rosszul gondolom?
Köszi mindenkinek az infókat, végül is a Nyakas kolléga által ajánlott: http://kempingmania.hu/travelog/1468 oldalon meg tudtam rendelni, és ma meg is kaptam!
A kártya egyébbként 10-12-14-16-18 EU kedvezményre jogosít kempintől függően a napi árból! ( 2 felnőtt+lakokocsi + elősátor + autó + 6-10A + 1kutya ha a kemping egébbként engedi)
Irány az ACSI által ajánlott kempingek, ahol elő és utószezonban, ez pl Görögben 05.01 - 06.30-ig, illetve 09.01-09.30-ig, vagy a B.Szemesi "vadvirágban" 04.24-06.2-ig illetve 08.22-09.06-ig -10 EU, a Cserszegtomaji Panoráma kempingben 04.16-07.15-ig, illetve09.01-10.31-ig 0 EU...stb.
Nekem csak egy ilyen 30 centis van. Nem is olyan híres mint a párizsi, de nekem sokat jelent. A volt párom készítette, a mostani nem gyújtotta fel :o))
Egyébként a "lángoló torony" idején meg volt az akkori házam, udvarral és kerti berendezésekkel, pontos, méretarányos makettje is gyufából. Együtt égett a toronnyal. :))) Már csak nevetek rajta, de akkor nem sok hiányzott, hogy ne üssem agyon az exemet. :)
Nem, nem én voltam az elkövető, de ismerem a típust, nekem is volt. A képeket biztosan láttad róla a "nosztalgia részlegen". :)) Kisebb javításokat megcsinálok én is, legyen az valami szerkezeti, mechanikai vagy elektromos javítás, de ismerve magam az ilyen nagy projektekhez nekem nem lenne türelmem, sem kitartásom. A képek német oldalakról vannak.
Az utolsó kép nem semmi! Mint egy pálcika makett. :) Netán te építetted újá?
Én a seregben maktteztem és még utána kétszer. Eifeltorony volt a menő gyufából. Kb 10000 szál kell hozzá. Olyan jól nézett ki, hogy mindig újra gyártottam., Az elsőt megette a kutyám, a másododikat bosszúból felgyújtotta a volt feleségem mikor tartott a válóper, a harmadik éppségben áll már több mint 20 éve a nappalinkban. 1.2 méter magas. :)
Normál esetben igazad lenne, de ezeknek a kis Qek Aero lakókocsiknak van egy hatalmas előnye, hogy az egész vázszerkezete zártszelvényből van hegesztve, ehhez van az ablak is hozzá csavarozva. Így a javítás nagyon egyszerű, megúszható a belső rétegelt lemez burkolat cseréjével és egy újra szigeteléssel.
Nem kifejezetten rád gondoltam, vannak itt nagyon "hozzáértők" jószerével. Természetesen az egy jó dolog, ha valaki okulásként megoszt a többivel olyan dolgokat, amit tanulságként figyelembe véve, a jövőben kerülni kell. De, ha valami már megtörtént, mert előtte valaki nem tájékozódott és nem kért véleményt a témában tájékozottaktól, azt már felesleges piszkálni. A tanuló pénz mindenki megfizeti valamikor. Inkább segítsük ötletekkel, tapasztalatokkal az így járt sorstársainkat, ebben te azt hiszem ki is veszed a részedet! Remélem nincs harag?
Ha tudtam volna, hogy ilyen indulatokat vált ki egy ártatlan kérdés, valószínű, hogy nem kérdeztem volna meg.
Ha sértődés nélkül, már azt sem lehet megkérdezni, miért vettél valamit ami szét van ázva, akkor már a levegővételre is oda kell figyelni, mielőtt bármit ír az ember.
Azt tudtam, hogy bizonyos témákra, véleményekre, fokozottan érzékeny ez a fórum de, hogy egy ártatlan kérdésre is...................? Mindig tanulok valkamit. És nem biztos, hogy tetszik a lecke. :(
Örülök, hogy van aki így gondolja, mint te is! Ez a fórum erre lenne hivatott, ezért kezdtem el beleolvasgatni, de csalódtam. Sok a nagy arc, öntelt figura, akik azt hiszik, hogy aki most lépett be a fórumra az mind béna és kezdő. Ezért azt hiszem ez nem az én közegem. Sokan azt hiszik, mert van egy csavarhúzója, már ő a nagy kamper szervizes, pedig dehogy. Ahhoz meg végképp senkinek semmi köze, hogy milyet vesz, tart, használ.
Nagy valószínűséggel a külső takaróléc alatt szivárgott be a víz, mert a belső fotón egyértelműen látszik, hogy a léc magasságából, lentről felfelé halad az ázás. Az is valószínű, hogy amikor bent ilyen terjedelemben megjelenik a nedvesség, akkor az ablakkeretnek már lőttek, azt is cserélni kell, ha rendes javítást akarsz.
A javítás amit csináltál, csak ideiglenes tűzoltásra elég. Javasolnám, hogy tavasszal vedd le az egész fémlécet, tisztítsd ki alatta és az erre a célra gyárilag rendszeresített fekete színű, mindkét oldalán ragadós, vastag tömítő szalagot tegyél a léc alá.
Tudom, nem lesz népszerű a véleményem, de azért leírom.
Senkit ne szóljunk meg azért mert olyant vett amilyent. Nem ismerjük a képességeit, a hátterét, a lehetőségeit. A terveit és az elképzeléseit a jövőre vonatkozóan. Van aki megveheti az újat és 10 évig semmi gondja, van aki csak egy 15 éveset amin sokat kell dolgozni, de azt örömmel teszi és alig várja hogy gurulhasson vele. Nem bosszantja a sok apró hiba, mert végre teljesült a család álma, lakózhat. Inkább segítsük a tapasztalatunkkal, tanácsainkkal. Mondom ezt úgy, hogy én újat vettem és bizony tanácsaitokra vagyok szorulva mert újonc vagyok a lakózás terén.
""Nekem nincs más választásom hogy berakjam ahova kell.""
Mover?
Pont az ilyen nehéz megoldásokra találták ki. Persze egy zsámoly anyagilag össze nem hasonlkítható egy mover árával, de ha sokat használod a lakót, az életedet unod meg az állandó emelgetés és körülményes tologatástól.
Magánszemélytől, nem egy bizonyos kereskedésben. :)
Mivel túl vagyok már egy pannónia, és egy fürdőszoba felújításán, ezért nem nagyon esek kétségbe. Takaró van hozzá, így most már nem ázik. Eredeti szakmám szerint meg víz- gáz szerelő vagyok, jól kezelem a szigetőpisztolyt. :)
Angol lakókocsi egyébként. Nekem jobban tetszik még a mostani állapotában is, mint a többi nemzeté. A papírok rendben szerencsére, okmányirodában nem akadtam meg.
Úgy számoltam ki hogy a csavarok közt elfér a kerék. De a biztonság kedvéért le lesznek köszörülve és kupakot is kapnak. A dőlésre majd figyelek, remélem a 10-12 cm nem lesz gond.
-én is ezt kérdeztem volna,mert nálunk is nehézkes a helyére befordítani.De elég sok macerával jár az általad kitalált zsámoly.Este hazaérünk,felemelem,aláteszem,aztán a másikat is és betoloncolom és mindezt holt fáradtan,mert ha nem csinálom meg,akkor reggel kell vele birkózni másképpen nem bírok a kocsival kemenni az udvarról.
Azt találtam ki,hogy vettem 12V-os távirányítós csörlőt,amit felszereltem a fenyőfa törzsére.(mert azt levehetem vihetem magammal stb.)
Bejövök az udvarra leakasztom,rákötöm a vontatókötelet és visszacsörlőzöm a helyére.A segédnek csak navigálni kell és minden fizikai erőfeszítés nélkül a helyére vándoroltatom...
Köszönöm az infókat.
Vizet én is budielzárósan gondoltam, csak a csatlakoztatása miatt érdekel.
Ázás a zuhanyzóban oldalt, a fogantyú miatt talán, hátsó ablak fölött a profil miatt, első ablak mellett az oszlopnál a helyzetjelző miatt, és a tűzhely felett a profilnál. Lesz munka.
Várom a jó időt, ha a szervíz olyan drága.
Legyen benne sok örömötök! Ez ugye egy Angol lakó?
A bezás nem egyszerű eset, mert ami látszik belőle az általában a jéghegy csúcsa!
Az elektromos csatlakozót megírták többen is, de a viz miért is érdekel?
A lakokocsikra általában csak akkor lehet rákötni a hálózati vizet, ha beépítve egy nyomáscsökkentő "szerkezet". A lakokocsi vízrenszere nem bírja el a hálózati víznyomást!
Egy két képet tehetnél fel, akkor könnyebben tudunk segíteni!
Azt, hogy a beázás javítása hozzávetőlegesen mennyibe kerül, akkor tudja neked a szerviz megmondani, ha látják a lakókocsit. Az a gond, hogy megbontás nélkül nem látszik a beázás valós mértéke, jóval nagyobb lehet a kiterjedése, a faszerkezet elrohadása mint ami látszik kívülről. Nem akarlak elkeseríteni, de egy lakókocsiszervizben a javítás 100 000 körül kezdődik és a csillagos ég a felső határ. A másik gond az, hogy ha valahol már beázott, akkor nem árt az egész kocsiszekrényt újra szigetelni, mert a tömítőanyag elöregszik, elveszíti a rugalmasságát és elkezd több helyen is ázni, ami főleg a téli, tél utáni időszakban jön ki.
Az áram csatlakozás kempingenként változik. Sok helyen még a régi normál 230V-os "háztartási" dugaljak vannak, de az újabb helyeken egyre gyakrabban lehet találkozni a CEE aljzattal. Én csináltam egy átalakítót egy CEE dugvillából és egy sima 230-as lengődugaljból, meg egy 1m-es kábeldarabból, így sehol nem érhet meglepetés.
Hol ázik be és milyen mértékű? Esetleg egy fotót közzé tudsz tenni? Ha a beázás nem valami horribilis mértékű, és nem okozott feltűnően nagy kárt, én nem vinném szervizbe, barkácsoló típus lévén a lényeget szerintem meg tudod oldani.
A magyar kempingekben én eddig a megszokott dugvillás csatlakozóval találkoztam csak, kivéve Zala megyében Pusztaszentlászlót, ott a 3 ágú eu-s csatlakozó van.
A vezetékes víz kérdéséhez sajnos nem tudok hozzászólni.
Teljesen új vagyok lakókocsizásban. Minap vettünk egy ABI Jubileet, ami természetesen beázott itt-ott. Mivel barkácsoló típus vagyok, így utánanéztem a dolgoknak, én is meg tudnám csinálni, csak a szabadidőm kevés. Lenne pár kérdésem:
Szervízben egy beázás javítása mennyibe kerül körülbelül? Hogyan számolják? Dél-Alföldi régióban van-e szervíz?
A magyarországi kempingekben milyen áramcsatlakozás (szimpla dugvillás, vagy CEE) milyen vízcsatlakozás van (gyorscsatlakozó)?
Semmi köze a villanynak a tűzveszélyhez. Ez csak szarrágásból mondhatták, hogy ne fogyaszd az áramukat.
Digóknál vannak helyek ahol nem lehet faszénnel grillezni. Viszont ha véletlen oda sikerül menned ahol lehet, ott számíthatsz, hogy felfüstölnek mint egy kolbászt. Estére minden második egység füstöl.
A horvátok nyereségorientált vállalkozást üzemeltetnek, azért nem szeretik, ha nagyobb fogyasztót tartósan üzemeltetsz. Inkább a külön megvásárolt gázt égesd, mint a fizetett áramot lépd túl...
Nálam itthon a beparkolás nehézkes mert hosszirányban kevés a hely hogy manőverezzek a lakóval amikor leteszem. Ezért készítettem két kis kocsit (megfelelő teherbírással) amiket a kerekek alá rakok és ezek segítségével (meg a forgó orr kerék) egyszerűen oldalirányban a fal mellé tolom a lakót.
camping grill témakörben szeretnék segítséget kérni.
Horvátországbn kikapcsoltatták velem az elektromos grillt, mert tűzveszélyes. Körbenéztem, tényleg mindenki gázosat használ.
Ilyenkor 2 gázpalackot visztek, hogy kint is bent is legyen, vagy csak egyet és csereberélitek?
Tud valaki segíteni abban, hogy legalább márkára, melyik grillek a jók? Nagyon sok van a piacon, hatalmas árkülönbséggel. Valami olyasmira vágyom, ahol grillezni tudom középen a húst/zoldséget/stb, mellette pedig egy rózsán mondjuk főhet valami.
Nos mi most értünk haza a kiállítástól,nagyon sokan voltak . A jegyért való kb félórás sorban állás kivételével nekünk tetszett .Minket nem zavart hogy figyelnek .
Én három éve voltam a kiállításon. MIndenhova beengedtek, sehol nem kísérgettek. Még a 100millás hajókba is be lehetett mászni, senki nem nézett utánam.
Igen voltunk ma kint. Az az egy szerencséjük, hogy ingyen mentünk be. Csak a vérlázító 1800Ft-os parkolási díjat kellett kifizetni. A kiállítás gyakorlatilag nulla. Kevés néznivaló van. Aki vásárolni akar valami kiegészítőt, az a Kempingvilág és az érdiek standján megteheti. A többi kereskedőnél elenyésző számú lakókocsi és lakóautó van kirakva, aminek a nagy részébe csak kísérővel lehet bemenni. Mi most voltunk harmadszor, de eddig ez volt a leggyengébb. Fizetni nem érdemes érte, az tuti.
Magánvélemény következik, amely bár tapasztalatokon alapszik, de nem biztos, hogy mindenki véleményével egyezik! Prizmát, akár kereket, akár háromszögletű pirosat bármely autósboltban kapsz. Mankókereket lehetőleg a legnagyobb átmérőjűt válaszd, mert puha talajon a pici csak besüllyed. Nekem volt korábban fújtatott gumis. Sok haszna nem volt, az elején még büszke is voltam rá, aztán rájöttem, hogy csak a baj van vele. Fújtatni kell, nálam defektet is kapott. Előnye meg semmi. Tehát szerintem a legnagyobb, legszélesebb műanyag kerekűvel jársz a legjobban.
Mit szeretnél vásárolni? Persze, csak ha nem titok. Most lesz a Karaván szalon, ott lehet mindenfélét vásárolni kedvezményes áron. Ha internetről szeretnél vásárolni, akkor több lehetőség is van. Kempingvilág, Szavatol Kft, Váradi Karaván, Lakókocsipark, kempingcikk.hu. Az árakat hasonlítsd össze, mert lehetnek
A harmadik videot nem hiszem el. 4:25 es 4:40 kozott ugy tolat hogy a legkisebb korrekcio sincsen. Ezt meg egy sima utanfutoval sem csinalja meg nem hogy egy ilyen vontatmannyal. Kamu. Figyeld a lako elso kereket. Meg srm mozdul.
A fék meg úgy lenne, hogy az első hídból kidobom a difit, a helyén elfér belül egy vákumszivattyú, amit belül hajtok a féltengelyről. Az a vákumszivattyú egy kicsi puffertartállyal nyomná a range saját szervós devanderét, amit a túloldalról meg nyom a ráfutófék mechanikája. Ezzel lenne négy tárcsafékem, szervóval. Az úgy azért elég fickós.
Igen, de itt az alváz adott, a hidak adottak, a rugózással, lengéscsillapítással együtt. És a forgózsámolyos megoldáshoz valóban nagyon át kéne hegeszteni meg vágni mindent.
Nem azt mondom, hogy csillióval akarom húzni, mert elsősorban egy olyan 3.5 tonnába beférő pót ezzel a célom, amit a másik land roverrel tudok húzni, és mondjuk felfér rá 3-4 köbméter fa. A tengelytáv adott, 2540mm, erre mondjuk tudok építeni egy 5x2méteres platót kényelmesen, de még akár nagyobbat is. Mondjuk belefér akár 5.5x2.3m. Lenyitható oldalfalakkal, ilyesmikkel.
De adott esetben eszembe juthat, hogy lecsavarozom róla a felépítményt, és rárakok egy ugyanekkora lakódobozt, és azzal már illenék tudni haladni 90-et nyugodtan. Kormányozva. Ugye.
Épp a napokban agyaltam ezen a témakörön (én kormányzott "kutyát " csinálnék, ami nem forgózsámolyos!)
Az "A Opció"-t kizárnám a helyedben, nem vezet az a sok feszítés semmi jóra!
A "B" -forgózsámolyos fix tengely- a leg célravezetőbb, de ebben az esetben, hogy ven egy járóképes alvázad, a sok vágás-toldás-foldás sokkal több munka, mint a semmiből építeni egy forgózsámolyos pótot.
A "C" verzió nekem szimpatikus. Manapság ilyenen agyalok. Ami viszont jelenleg túllép az én rég trenírozott mértan tanulmányaimon, hogy a kormányzás helyes mértékét ( vonórúd forgáspont és irányítókar közötti hossza) hogyan kell kiszámolni.
Az tény, hogy ha ez az erőkar túl rövid, akkor a pót "alulkormányzott". Ilyenkor kanyarban a vontatmány kerekei nem kanyarodnak eléggé, s az első tengely sodródik a belső ív felé....
Ha viszont az erőkar hosszú, akkor a szerelvény "túlkormányzott". Ezzel az a para, hogy egyrészt a szerelvény vontatáskor túlságosan "követi" a vontatót, nem elég nagy ívben fut, túl érzékeny a kormányzás és nagyobb sebességnél kis oldalirányú elmozdulás esetén (széllökés) elindul a beszitálás. Ezek idáig még nem nagy problémák egy "lassújármű" pótnál, nincs fizikai feszültség. De ha ilyen túlkormányzott póttal nem előre mész, hanem hátra.... na akkor a túlkormányzás miatt a vonórúd enyhe kormányzására túl intenzív kormányzás lesz a kormányzott tengelyen, amit nem tud a vonórúd és a vontató lekövetni. Lényegében az lesz vele enyhe mértékben, mint a Smart-tal a videóban.
Tehát pontos mértani számítás után kiderül a vonórúd hossza (egyrészt teljes hossza másrészt a forgáspont-irányítókar közötti hossz ). Ha a képlet megvan, akkor nem lesz vele gond sem előre, sem hátra. A megvalósítás a Te esetedben kevés munkát/átalakítást igényel.
A számítás módjára én is kíváncsi vagyok, várjuk együtt a próbálkozásokat :)
Ezt kéne megfejteni, hogy ez a megoldás hogyan kormányoz tolatáskor:
A hagyományos kéttengelyűpótkocsikkormányzása (bal oldali ábra) az első híd elfordításával történt, ami ma már csak speciális (traktor-vontatta) mezőgazdasági pótkocsiknál engedhető meg (igen komoly sebesség-korlátozással).
A korszerű pótkocsik kormányzása hasonlít a gépeskocsi kormányzásához (jobb oldali ábra) azzal a különbséggel, hogy a "kormánygép" maga a vonórúd: annak elferdülése vezérli a trapézt:
Meg azt, hogy ez a gyakorlatban hogy néz ki, de ilyen módon kormányzott pótot még szerintem nem láttam, márpedig a range alvázból ilyet akarok építeni.
Ezzel a falimelegítővel "csak" az a baj, hogy olyan helységbe, ahol alszanak, illetve sokat tartózkodnak, még lakásba sem engedik beszerelni, nem hogy lakóautóba. Ugyan is a helység levegőjét használja az égéshez, nem a kintit!
Motort láttam már így vontatni lakóautó után, pontosabb az első kereke a vonó hárömszögön volt a levegőben. Nagyon szépen ment és tolatni is lehetett vele. Az általad mutatott példáknál a tolatás valami olyan lehet mint a forgózsámolyos pót. Helyedben én egy ilyen megoldáson gondolkodnék:
A jogi részét (kresz, jogsi, stb) pár éve már kiveséztük az autós szégyentáblán.
Engem most nem is az érdekel, hanem az, hogy tolatáskor hogyan viselkedik ez a rendszer, mivel azt tervezem, hogy egy land rover guruló alvázból csinálok egy pótkocsit, és a kormányzásán agyalok.
A opció: merev vonóháromszög, és előrefelé fordul utánam gond nélkül, mint ezek a buszok után, de mi van tolatáskor, amikor mondjuk a fával megrakott futót be akarom fordítani a kapuba hátramenetben.
B opció: az első hid kerekeit fixálom, és rugózástúl, hosszlengőkarostúl építek rá egy forgózsámolyt, mint a hétköznapi teherautók pótkocsiján.
C opció: egy önálló kicsi forgózsámolyra helyezem a merev vonóháromszöget, ami elforduláskor rudazattal tologatja az első tengely kormányrúdját, amerre kell. De ezzel is mi lesz tolatáskor? Kicsit bonyolult lehet vele tolatni, ha a szerelvény csuklik a vonóhorognál, meg a pótkocsi forgózsámolyánál, és még pluszban kormányoz is valamerre a pót első tengelye.
Nem véletlenül találták ki a "hüje" amerikaiak, csak sajnos itthon nincs jogi háttere.
A kresz nem tiltja, hogy így vontass, mert ez műszakilag merev vonórúdnak minősül, meg a kresz amúgy sem nyilatkozik el nem romlott gépjármű vontatásáról (tehát nem tilos), csak épp nincs olyan jogsikategória, amivel gépjárműből, és még egy gépjárműből álló szerelvényt vezethetnél.
De, ha Erát kötnéd a lakóautó után, akkor sem kell külön mennie és még kis autót sem kell venni / húzni. Mi lehet ennél költség és energia takarékosabb? :)))
Elektromos számzáras és kulcsos nyitása van de a kulcsnyílás rejtett.
Belül rögzítettem, 2 daram egy centi vastag hosszú facsavarral az alvázhoz. A körülés alá egy olyan szögletbe tettem, amithez nem lehet hozzáférni rendesen csak úgy, ha bemászik az érdeklődő az ülés alá. Az ajtó sem kifelé áll, hanem a lakó fala felé, tehát a zárat sem tudják berhelni. Egyetlen módja van a lopásnak, ha pajszerral van felszerelve az érdeklődő, bemászik az ülés alá és vért izzad mig kifeszíti, mert kegyetlenül áll a vastag facsavarok miatt.
Szerintem, ha meg is találják, nem lesz náluk szerszám, a kiszedés meg olyan nehéz, hogy nem éri meg a rizikót.
Vagy esetleg a vonó jármű hátaó túlnyúlása? A vontató hátsó tengelye a forgáspont tolatáskor, és ha a távolság a tengely és a vonóhorog között minél nagyobb, akkor arányosan kisebb kitéréssel irányítható a tolatmány, ezért fordul alá nehezebben a kereke?
Gondolom senki sem használ vonóháromszöget (towing a-frame), hogy a lakóbuszával húzza a személyautót, már csak azért sem, mert a végtelenül buta kresz nem is ismeri az ilyet, de remélem, ti azért ismeritek ezt a készséget. Mint a Stowmaster, meg más amerikai motyókat. Nagyon fasza dolog, főleg, hogy a vontatott autó az első futóművének az utánfutása miatt szépen bekanyarodik magától a vontató után. De mi van, ha tolatni kell?Összevissza három videót találtam ilyesmiről. Az elsőn egy viszonylag rövid vontató és egy nagyon rövid tengelytávú smart szerepel, a tolatás első méterén teljesen befordul a smart kereke.
A másodikon egy valamivel nagyobb vontató és egy Jimny, kicsit nagyobb tengelytávok játszanak, mint az első párosnál, itt már csak a végén bukik alá a Jimny kormányzott kereke.
A harmadikon meg böszmenagy tengelytávú vontatóval normál méretű és tengelytávú személyautókat tolatnak, teljesen mentesen aláfordult keréktől.
Mi a franc lehet a különbség? Mi számít ilyen sokat?A vontató tengelytávja, mert nagyobb vontató-tengelytávval kisebb hátsó kitéréssel fordítható a tolt vontatmány?Vagy a vontatott aztó tengelytávja számít többet, minél nagyobb a vontatott jármű tengelytávja, annál finomabban lehet tolatni, és annál könnyebb elkerülni, hogy az utánfutással szembe haladó kormányzott kerék aláforduljon? Vagy egyik se, és pl olyan dolog számít ilyen sokat, mint mondjuk a vonóháromszög hossza? Vagy semmi sem számít, csak a sofőr rutinja, gyakorlata, és a kellően finom tolatás?
Nem a lerögzítés a legnagyobb gond, hanem maga a zárszerkezet.
Még attól sem félek, hogy felfeszíti valaki, mert azért az már kicsit nagyobb zajjal és szerszámkészlettel jár...
Elsősorban a zárszerkezet kinyithatósága okoz nekem némi problémát.
Ki lehet ezt nyitni adott esetben egy gemkapoccsal? (Én nem tudnám, de aki arra vetemedik, hogy bemenjen egy lakókocsiba és ott kutakodjon, vajon mennyire van felkészülve egy ilyen "gagyi" zárra?)
Sima ügy kapupánt csavarral, a lakó alján legyen a feje és a pénzes kazettában az anya. Viszont én javasolnám a komolyabb pénzes kazettát, mert ami a fotón van, annak egy gyenge, kampós zárja van, ha ezt lecsavarozod a padlóba, még könnyebb egy rántással felnyitni, mert a gyenge kampó egyszerűen kiegyenesedik és a tető felpattan.
A padlóra rögzítés jó megoldás, bár Én nem fúrnám át a padlót, és raknék alúlról lemezt, és anyát, mert akkor lehet, hogy azt leveszik, és viszik az egész dobozt, nem bajlódva a zárral!
Vagy tőcsavar a lakó aljába, és a pénzkazettán belül a rögzítő anya, vagy ha átmenő, akkor a külső anya az csak kontra anya legyen a padlóba "menetesen" hajtott csavaron!
Nem tudom, hogy mennyire könnyű kinyitni, viszont én nem raknám a szekrénybe. Egyszerűen azért, mert annyira gyenge a bútor, hogy abból könnyen ki lehet szedni az egész kazettát csavarostól, mindenestől. Én inkább valamelyik ágy alá a padlóhoz rögzíteném úgy, hogy alulra a lakó alá tannék egy akkora fém lemezt mint maga a kazetta és 4 vagy 6 átmenő csavarral rögzíteném.
Van egy hasonló pénzkazettánk. Ezt szeretném a lakóba (valamelyik szekrénybe) rögzíteni. Szerintetek ezt mennyire könnyű kinyitni? (Mármint magát a zárat)
Még annyit, hogy a kapunál történő személyes feltöltést preferálom. Megállok, bemegyek az irodába, adom a ketyerét, fizetek és kész. Azonnal rajta van.
Sajnálom, de nem tudom mi lehet a gond. Én nem szoktam vásárolni neten keresztül külföldről. Lehet, hogy meg kellene kérdeznek a kártya kibocsátó banktól, hogy a kártya alkalmas-e ilyen tranzakcióra.
Értem én értem, hogy sok időd van. De ezen az alapon már tavaly karácsonykor is elindulhattál volna. :)) Nem vón jobb jó időben menni és akkor végig lehet fürgyeni meg surf gatyóban csoszogni a parton?
Az ENC az kb egy cigarettás doboz méretű kis ketyere amit egy tartóval fel lehet ragasztani a szélvédőre (nem muszáj, kiteheted a műszerfalra is amikor a kapuhoz érsz ha nem szeretnél ragasztani). Ez egy passzív dolog, olyan mint egy ID kártya. Előre feltöltős mint egy domino kártya.
Szóval veszel egy ilyent egy előre feltöltött összeggel és úgy használod a pályát hogy a kapuknál a jobb szélső sávba sorolsz be ahol az ENC-t jelzik. Amikor megállsz a sorompó elött akkor a WIFI térben érzékeli a rendszer a kis kütyüdet, megállapítja hogy van rajta pénz és már nyitja is a sorompót. Kifelé ugyan ez a metódus. A kapunál lévő kijelző mindig kiírja hogy mennyi pénz van az ENC-den, meg azt is hogy mennyi volt az út díja. Az egész kb két sec. Vannak fast ENC kapuk ahol csak 40 km/h alá kell lassítani, mert az érzékelő előrébb van mint a sorompó. Ilyen van Zágráb alatt Lucko-nál. Itt az is jó, hogy az ENC kapuk kb 3 km-el korábban vannak, nem kell araszolnod kilométereket, a két pálya egymás mellett fut. Mindig beenged ha van annyi pénzed ami elég az első kapuig. Ha tovább mész kienged, csak mínuszba viszi az egyenleget amit a köv feltöltéskor levon.
Feltöltés: Töltheted kijelölt kapuknál, sms-ben, interneten. Én úgy csinálom hogy amikor lent vagyunk akkor töltök rá annyit hogy elég legyen haza és jövőre vissza. Vásárolni ma már csak kapuknál lehet (régen INA kutaknál is)
Ami fontos még, hogy nem rendszámra szól hanem kategóriára. Tehát át lehet rakni másik kocsiba is. Ezt viszont vásárláskor kell eldöntened hogy milyen kategóriát kérsz.
Előnye a 22%-al olcsóbb ár, nem araszolsz a dugóban, nem fogy a benzined, nem matatsz kp-val és időt spórolsz.
Hát ez nekem nem megy! Már be voltam regisztrálva, eljutok a fizetésig, csak bankkártyát enged - mastercard, vagy Visa - nekem több mastercard is van, de egyiket sem fogadja el!
Ilyet ír ki: Your payment Ogone has failed. Please check your payment details.
A fizetési Ogone nem sikerült. Kérjük, ellenőrizze a fizetési adatait.
Mindhárom kártyánál ugyan ezt! De nem enged más módot választani!
Ez engem is érdekelne, mert nyáron arra vesszük az irányt. Kicsit bővebben tudnál írni erről a dologról? Mi ez az ENC, és hogyan tudok venni? Hogyan működik?
Az Astra maradt, az asszony Seat Ibizája ment el a háztól és a vontatás miatt esett a választás a dízelre. Tervbe van véve egy kis német kiruccanás és nem akarom már kínozni vele az Astrát. :)
Horvát viszonylatban a hac.hr oldalra menj fel. Ajánlom hogy vegyél ENC-t. 22,5%-al olcsóbb a pálya plusz megspórolod a sorbaállást. Ezzel megyek évek óta, király.
Minden bádogos szaki így csinálja. Mert ha az ereszcsatorna forrasztása közben elfogy, nem tud elmenni egy töltőállomásra. A 11,5-ös palack pedig eléggé lehúzná a nadrágszíját.
Nem sértesz meg a pelenkással! ;) Már nem vagyok abban a korban, hogy hisztizzek anyunál vagy apunál mert csúnyát mondtak rám... És nem vagyok még abban a korban hogy már ismét sértésnek vegyem! ;)
Jenő:magát a nevet tiltották le,mert kanapésék tettek érte,aztán elmagyaráztam a modinak is,hogy nem jól látja ő meg végleg törölte erről a topicról a nevemet.Más általam bejárt topicon működik csak itt nem.Most már érted?
De nem érdekes már belenyugodtam.Valaki megjegyezte:mint más az alsógatyát.Hát igen tudnék rá példálózni,hogy amióta tagja vagyok ennek a lakókocsis topicnak kinek mennyi nick neve volt.Mondjuk 2008 óta.
Szerintem ez az egész nem ér meg ennyit. A fórum ingyenes, a szabályokat ők hozzák amiket regeléskor elfogadtunk. Ha lázadozol csak magadra haragítod a modit. Meg a vérnyomásodnak sem tesz jót :o)
Nem a név utáni szám számít, hanem hogy ki mit és milyen stílusban ír.
Tudjátok Urak, ez úgy megy, hogy biztos új a "vezetés" és olyankor beújítanak, hogy látható legyen - dógoznak! Meg témát adnak a téli világban, hát csak örűljünk (netán - őrüljünk?)!
Arról nem is beszélve, hogy ez a fórummotor egyszerűen elkeverte az előző nicknevemet, be se tudtam lépni ( nem kitiltás volt....) aztán sokadszori kérdezősködésre se kaptam választ - miért is tünődöm ezen? -újra kellett regelnem, így aztán négy év után biztos kezdőnek titulál! De azt ismerjöül el, nagyon csinos jeleket fabrikáltak :-(
Aki a topicot nyitotta az világgá ment.Jelenlegi hozzászólók száma:529,abból kb 100 új nick név,mert kitiltották,elfelejtette a jelszót vagy a nevét vagy mittomén...
Új fejléc van:válasz,vissza a topicba,x,y elrejtése (hú ez nagyon jó),negatív,pozitív értékelése.Hát mit ne mondjak?-nagyon vicces!
Átvették az irányítást.Pedig az alapítóktól indultak a fórumok...
CTEK 5.0 töltővel (vagy valami hasonlóval) megpróbálhatod feléleszteni, de vlsz kuka az akksi mert cellazárlatos lehet. A zárlatos cella pedig lemeríti az akksit.
BNekem is ilyen VARTA van benne. 5 éves és kezdi megadni magát. A töltőn, úgy egész jól elvan, de ha leveszem róla, használgatom egy kicsit, egy nap alatt lemegy 10.8 Voltra a feszkó.
üdv.van egy varta munkaakkumulátorom a buszomban,egyik nap azt vettem észre hogy lemerült.feltöltöttem,de nem tartja a feszültséget,lemegy 11 voltra.akkor ez kuka? vagy próbálkozzak valamivel,olvastam erről a akku aktivátorról,valaki használt már ilyet?vagy ilyenkor már mindegy.elég drágák ezek az akksik
Ehhez a fajta automatához kell az elemtartó. Ilyen van a 3-as képen is. A képeken én sem látom az elemtartót. A 3. képen is csak a helye látszik, ahova be kell tolni.
Úgy látom bal alul zavar ha megjelenik a neved.Ezentúl a "senkinek" válaszolok,nehogy rossz éjszakád legyen.A múltkor is akkor kezdtél parázni,mikor véletlenül hozzád szóltam :D
Nem említette én meg elmondtam.Nem ismételhetjük állandóan egymást.A 3. képen a tartónak a helye látszik "Béla"!Hát persze,hogy nem értek hozzá csak néhányszor szedtem szét!Nem vagyok vak,mert írok és nem kell ismét belémállnod a hülye szövegeddel!
A hangnem pedig olyan amilyen az adjonisten...
Nem oktattam ki senkit csak beleképzelted,azt amit ki sem mondtam.(majmok bojgólya!-tudod)
A Jakab nem emlitette sehol,hogy nem látja! Te meg nem vagy vak,mert irkálsz a fórumba.Tehát mivel ott a hármas képen,a jobb oldalon a tartó,ezért látszik,hogy nem értesz hozzá.És nem kell kioktatnod mindig mindenkit.Tudod a hangnem,amit képviselsz......
Szia ! Miért akarsz ehhez a trúmához bármit venni? Ott van a képen minden ami a működéshez kell,kivéve 2db ceruzaelem.Azt a két elemet beteszed,a polaritásra figyelve,betolod a helyére ahonnan kiszedted,és ha nem nyirta ki a 9-volt,akkor a hőfokszabályzó gomb lenyomásával(gázcsap nyitva) röffennie kell.
Vagy is akkor is szikráztat,ha valamiért váratlanul kialszik az őrláng.Olyankor az elemek lemerüléséig csinálja...
Nálam ez történt a múltkor.Ment a fűtés nem voltunk a bódéban közben kifogyott a palack ő pedig tette a dolgát.Szikráztatott és lemerült.Új palack új elemek és már ment is tovább.
Nem 9V-os elem való bele,hanem 2db 1,5 V-os!!! (húúú) Kellene lenni ott egy tartónak,ahol az elemmel szikráztattál,ami a 2db ceruza elemet tartja.Az nem lesz olcsó,ha úgy akarod megvenni.Szerintem lehet házilag csinálni,ha ügyes barkácsoló vagy.
A kályhán kell lennie egy piezzo gyújtónak, ami manuálisan vagy automatikusan működtethető. Manuálisat nyomkodni kell és akkor szikráztat. Az automatához itt a magyar használati utasítás:
Most befűtöttem a lakókocsiba és nyitott hűtő ajtóval próbáltam. Így most úgy néz ki hogy működik de csak a fagyasztó része a másik hűtőborda később indul be?
És van még egy kérdésem. A fűtés begyújtását egy 9v-os elemel csináltam. Hozzá érintettem az ellemet két dróthoz és úgy szikráztattam de nem hiszem hogy ez így helyes hogy minden begyújtásnál szét kell szedni a kályhát.
A lakókocsi hűtője nem búg. A abszorpciós hűtők hangtalanul működnek, de akár több óra is kell hozzá, hogy a hűtés rendesen beinduljon. Itt olvashatsz a működéséről:
A hőfokszabályzót tekerd maximum állásba és hagyd bedugva egy pár órára. Ha működik, akkor a hűtő szellőzőrácsánál meleget kell érezned és a mélyhűtőben felül az elpárologtató is hideg lesz. Nagy hidegben előfordulhat, hogy a hűtő nem indul el, mert a hőfokszabályzó folyamatosan nyitott állásban van. Sajnos azt nem tudom, hogy hány foknál nyit. Nem kell rögtön szétkapni a lakókocsit. :) Egyébként a hűtő hátulján van a fűtőbetét a cseréjéhez ki kell szedni a hűtőt.
Szia !A hangot,azt ne várd,mert nincs akkor sem,ha jó a hűtő.A külső szellőzőrácson viszont kellene meleget érezned akkor,ha odateszed a kezedet.A hűtőgépek működését zavarhatja a mindenkori alacsony hőmérséklet,akár a nyári hőség.Gyujtsd be a kályhát,és úgy próbáld ujra.De a gázzal is ki kellene próbálni,mert sok a hibalehetőség.
A fűtőszálat hol kell cserélni. Ki kell szedni a hűtőt vagy hozzá lehet férni kívülről. A kapcsoló gomb világít de semmit nem csinál nem búg nem ad hangot. Lehet hogy túl hideg van?
Köszi a tippeket. Valami ilyen olcsó "félmegoldás" lesz szerintem, mert a 2-300.000Ft az elősátorra szerintem túlzás volna. Főleg, ha azt nézzük, hogy az egész lakókocsi ér ennyit kb...:)
Az a lényege, hogy hőt kell közölni a gáz keringésének fenntartásához.
Ezt lehet 12-230-gáz felhasználásával.
Tehát van-e feszültség? Világít a kapcsoló bekapcsolt állapotban?
ég-e a gázégő? látszik a láng?
12-230V fűtőbetét kapható, cca 10-14000 Ft, többet cseréltem már.
Ezek hibáját ellenállás méréssel kell megállapítani, bekapcsolt állapotban.
A speciális gázzal töltött abszorpciós hűtők egyik típushibája, hogy a hőtőkör eldugul. Ekkor egyik üzemmódban sem működik.
Ezt úgy esélyes gyógyítani, ha a hűtőt fejre állítjuk néhány napra. Hozzáértők szerint óvatosan földhöz koccintva növelhető a hatás, de ezt én nem akarom ajánlani.
Ezt akkor is érdemes, ha még nem romlott el, de már öreg. Pl. fűtőbetétcsere alkalmával, amíg a futár meghozta, úgy tároltam a műhelyben...
Köszi a gyors választ. A más lakókocsik elősátrával az a gáz, hogy a Junior kb. 30-40 cm-el alacsonyabb a modern lakókocsiknál, így az ilyen előre gyártott elősátrak elég szerencsétlenül állnának rajta, még ha a behúzóméret stimmelne is...:(
Gyártatni szerintem nem érdemes, eredeti nem nagyon fogsz kapni. Mérd le a behúzó méretet és az alapján érdeklődd körbe a lakókocsi kereskedéseket (Hollakó, Szavatol Kft, Lakókocsipark), nekik vannak használt sátrak, komplett rudazattal 40-50 000 forintér, de árulnak a neten is. Marcalváros 51620 hozzászólásában láthatod, hogy mit kell lemérni.
Qek-Junior lakókocsihoz keresnék eladó elősátrat. Vagy esetleg bármilyen jótanácsot szívesen vennék, hogy hol érdemes ilyet legyártatni. Mailem publikus.
Rendben, akkor csak ilyet fogok használni. Már csak egy a kérdés hogy hol árulnak ilyet a neten kívül? Milyen üzletben árulnak ilyen anyagot? Debrecenben kellene vennem valahol.
Rám is az vesse az első követ aki még soha nem követett el hibát írás közben. Még akkor is ha az nem helyesírási hiba. ( Főleg ha még okostelefonról ír valaki)😀
Nem akarok hívatlan prókátor lenni , csak nem értem mire jó az ilyen.
Régen érettségiztünk, sok éve elhagytuk az iskolapadot, sokat felejtettünk, de persze utáljuk, ha kijavítanak minket. Ezzel én is így vagyok. Mivel érzékeny a téma, első cikkemet mindjárt saját szarvashibámmal nyitom, amit 10 évvel ezelőttig én is rosszul használtam, és a[...] Bővebben!Tovább »
Amiről te beszélsz az Veszprémben van ,amiről én az pedig Győrben.A győrszentiváni V. klánból pedig egyenlőre öten még mindig ott pihennek a Jókai utcában.Fémkereskedők és milliárdos jövedéki adócsalásért vannak a sitkón. :))
A leírásában oda van írva,hogy bizonyos műanyagokhoz nem megfelelő!A festett tetőhöz odaragad,de a műanyag ablak keretéhez csak ideig-óráig.Pont akkor fogja elengedni,amikor bepakoltatok egy hosszabb útra...
A szilikonos tömítő anyagoknak az Alex által leírtakon kívül az is a hátránya, hogy beleivódik a festékbe a szilikon és ez rontja a tapadást, ha később más anyaggal akarsz tömíteni. Amik például jók lehetnek ilyen célra a Sika 710-en kívül
Munka akksit kerestem a lakóba és közben ráleltem egy rendkívül kedvező lehetőségre. Két éves szünetmentes tápellátó berendezéseket bontanak ahonnan ipari minőségű AGM (nem zselés) típusú akksik szabadulnak fel. 105 és 165Ah-s példányok. Ezek zárt, profi akksik minimum 12 év élettartammal. Légkondicionált helyiségben üzemeltek mindig töltött állapotban, csak áramkimaradás esetén működtek. Az új áruk 20%ért el lehet vinni, ami azt jelenti hogy egy új alsó kategóriás akksi árának a feléért.
Nem ajánlom a szilikonos cuccokat. Mint ahogy írtam, vagy poliuretán alapú karosszéria tömítő anyag, vagy amit Laci ajánlott. A Sika ha jól tudom, butilkaucsuk alapú tömítő anyag. A gyártók sem használnak szilikonos anyagokat, ennek nyilván jó oka van.
Így igaz, a SIKA ebben a műfajban vezető svájci cég. Az FBS, szilikon egy-két szezont ha kibír, az UV sugarakat kifejezetten nem szereti, felkeményedik és elválik a tömítendő felülettől. Lakókocsihoz olyan tömítő kell, ami nem keményedik ki, ragacsos marad tíz év múlva is ez a SIKA ilyen!
Inkább ezt ajánlanám ez semleges, én ilyennel tömítettem az új tetőablakom, https://dobotrade.hu/webaruhaz/termek/neutralis_(semleges)_szilikon__feher__310ml__tytan
2014-ben egy 1,4-es 88 Le 128 max nyomatékú autóval (Nissan Note) húztunk egy 860 kg összsúlyú lakókocsit (kb. ennyi is lehetett)+ az autó is fullra (inkább felette) megpakolva.
Igazán ütős emelkedők Szalonikinél és a Sithon félszigeten vannak. Ezek közül a félszigeten lévők kellemetlenebbek, mert a hajtű kanyarok miatt nincs felgyorsulási lehetőség sem. Ezeken a szakaszokon előfordult, hogy kettesbe kellett kapcsolni. Mindemellett mondhatom, hogy a kocsi bírta melegedés vagy más probléma nem jelentkezett. Az átlagfogyasztás 9 l/100 km környékén alakult.
És még egy kételyt el kell oszlatni ebben a témában, ami a lakóautókkal kapcsolatos. A www.utdij.hu oldalon így határozzák meg a D2 kategóriát
"A D2 a 7 személyesnél nagyobb kisteherautók és a 3,5 tonnánál nem nagyobb összteherrel közlekedő haszongépjárművek, valamint a lakóautók kategóriája."
Ez megtévesztő, mert csak a 7 személyesnél és a 3 500 kg-nál nagyobb lakóautókra vonatkozik a D2 kategóri.
Itt olvasható a Nemzeti Útdíj Szolgáltató Zrt állásfoglalása, amit egy lakóautós kolléganő kért tőlük ebben a témában.
És még annyi, hogy ha a lakókocsit D2 kategóriába eső járművel húzza valaki, akkor ott már nem csak a D2-es matrica kell, hanem a vontatmányra külön kell venni egy U kategóriás matricát is.
Egy ilyen szerelvénynél egy 10 napos matrica: D2+U vagyis 5950+2975 azaz 8925 forint, még a D1 2975 forint.
Majdnem jól tudod. Nem a szerelvény össztömege, hanem a vontató személygépkocsi össztömege határozza meg, hogy D1 vagy D2 kategóriát kell váltani. A D1 kategória vonatkozik a motorkerékpárokra, illetve a 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó, maximum 7 fős személygépkocsikra és ezekre vontatmánnyal is. Tehát egy 3 tonna össztömegű Hammer, nyugodtan húzhat egy 1500 kg-os lakókocsit D1 kategóriával.
A konkrét kérdés most, milyen útviszonyok voltak a félszigeten, gondolok itt húzós emelkedők, szűk kanyarok.... stb! Én Mazda 3 1,6 105 LE, lakókocsi kb 850 kg!
Ami változott az a vonójármű szállíható személyek száma szerinti D1-ből D2-be sorolása!
Ha tehát a te vonójárműved 7 személynél kevesebbre van vizsgáztatva, és a szerelvény összsúlya ( vanójármű + lakokocsi ), nem haladja meg a 3,5 tonnát, akkor marad a D1!
Elkezdtem tervezni a jövő évi Görög nyaralást! Úgy emlékszem, valaki volt tavaly a Melissi campingben Sarti-Toroni környékén. Tudna nekem infót, képeket adni a kempingről?
CMT Die Urlaubs-Messe Stuttgart kipipálva, bár csak a lakóautókat és a tartozékokat néztem meg nagyjából, meg vettem egy kerekes teleszkópos összecsukható ládát akcióba 10€-ért a 15€ helyett (abba vittem a prospektusokat és katalógusokat)
Azzal, hogy kiszeded a tetőablakot, megtisztítod a felületeket és újra tömíted, megszüntethető a további ázás. Ha szerencséd van akkor a faszerkezet nincs elrohadva. A beázások általában ilyenkor télen, fagyos idők után , vagy tavasszal jönnek elő, mert a nappal beszivárgó víz éjszaka megfagy és kitágítja a réseket, ahol utána a víz be tud folyni. 15-20 éves lakóknál sok esetben érdemes az egész lakókocsit újra szigetelni, mert a tömítő anyag elöregszik, kikeményedik, így már nem látja el 100%-osan a funkcióját. Az újra szigeteléssel sok bosszúságtól és kiadástól kímélheted meg magad. A tömítéshez ne használj sziloplasztot! Autóiparban használt poliuretán alapú karosszéria tömítő anyag kell hozzá.
Olyan gondom van, hogy benéztem tegnap a lakóba és meglepődve tapasztaltam hogy az egyik tetőablaknál beázott. :( Sok víz nem jött be, de azért ezt így nem kellene hagyni. Hol lehet a probléma? Gondolom a tetőn kellene a beépítésnél nézni hogy van-e valami rés ahol beszivároghat.
Ha te szerelted be,akkor azt gondolom van annyi hozzáértésed ,hogy visszafelé is menni fog.Tehát kifelé!Amikor már kint van,onnantól már nem nagy ügy kipucolni.Ezeknek más bajuk nem szokott lenni.Esetleg beleköltöznek a pókok vagy elporosodik vagy ilyesmi.Kifúvatod kompresszorral és menni kell neki.
Nem kell azonnal a nagyfaluba szaladni,mert van hozzád közelebb is szakértő.Jakab javasolta a Váradiékat.Vagy Magyarszéken is van lakókocsi szakértő,ha az közelebb van...
Hidd el ezzel sem lesz semmi bajod,ha ki van rendesen pucolva.
kiszerelés nem probléma,mert én szereltem be,csak ha nem muszály nem bontottam volna szét,egyedi sprinter lakóbuszban van,saját építésű,illetve szakmunkások által,az én terveim alapján.kicsit csalódtam ebben a kályhában,szinte új volt,amikor vettem,a régi 30 éves olasz Fiamma kályhával nem sok bajom volt kb 20 évig a régi buszomban,valószínű nem nagy baja lehet,szakember majd megcsinálja fé óra alatt
Ha találsz olyan embert, aki kiszereli, akkor tudomásom szerint el tudod küldeni postán a Váradiéknak és javítva visszaküldik. Lakókocsiból 10-15 perc alatt ki lehet szerelni, egy gázcsövet és a kéményt kell kikötni, a kályhát pedig pár csavar fogja a padlóhoz.
Akkor, amikor a gázbiztonsági tanúsítványt kell kiállítani a műszaki vizsgához, 6-7 ezer forintér, akkor aztán mocskosul ért hozzá a gázautó szerelő és a gázkészülék szerelő is, de ha hozzá kéne nyúlni, akkor mindegyik elhajt a fenébe. Azt sem tudják hogy épül fel a lakókocsi gázrendszere, hol vannak csatlakozások, hogy épülnek fel a készülékek és azok miként működnek.
Álltalában kiszerelik,és járatják javitás után.Kissebb hiba esetén,nem kell kiszerelni.De az első megoldás a jobb,mert úgy szépen ki is lehet a kályhát takaritani.(por,korom,bogarak,stb.)
ismerem a helyzetet,20 év lakóautózás után,csak hátha...
majd ha Érd felé megyek ,beugrok
/régebben még ez se volt,csak ausztria,olasz,ott vettem mindent/
egyébként ezeket lehet így beépítve is javítani vagy ki kell szedni?laikusként semmi olyan lehetőséget nem látok ahol ezt szét lehetne szedni így,csak alulról
Nem akarlak elkeseríteni, de nem nagyon fogsz találni olyat, aki ezügyben szóba áll veled. Nemhogy autógáz szerelőt, de még a gázkészülék szerelőt sem. Legközelebb a balatonfűzfői Váradi Caravan akik szóba jöhetnek.
Üdv .nemrégen irtam a truma 3002 es kalyham problémajaval kapcsolatban,talan emlékeztek,az a baja hogy amikor elkezdene fűteni elalszik,őrlàng ok.valaki ajánlotta hogy menjek Pécsett a gázautosokhoz,ma került rá sor,de nem foglalkoznak vele.esetleg valakinek van ötlete hova menjek itt környèken aki rànézne,most nem jàrok Erd felé,ott biztos megcsinàlnák,meg van alkatrész is ha kell,tűlük vettem
Még annyi, hogy a túlzott meleg is káros. Zárt térben ha a hőmérséklet 50 fok közelébe vagy fölé megy, az ugyan olyan káros tud lenni mint a mínusz 10-15 fok.