Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Jó, indulok, és ahogy beérkeztem Tiszanewyorkba, megkérdezem, hogy hol van egy fazék nempenészízű császárgombaleves felett őrködő gombász, aki nyalogatja a szája szélét :-)) Lehet, hogy az én levesem a nem lehúzott kalapbőr miatt lett penészízű??
Nem is igaz ! Nem is penészízű a levesem ! :((
Gyere kóstold meg ! 1 ó alatt bőven itt vagy ! :))) (Tiszaújváros)
Persze a salit is ki fogom próbálni, ha még 1x az életben találkozom evvel a gombával.:))
Köszönök szépen mindent, valóban császárgalóca volt:-))), a kolleganőm férje gombázik és még a főzés előtt hazaérkezett kiküldetéséből és beazonosította. :)) Nagyon finom gombaleves készült belőle, nyaammm.:) Goto, a Te receptedet is megkeresem, sajnos nem láttam a beírást, mert akkor már hazamentem.:(
Köszi, köszi, olvasni foglak Benneteket ezentúl.
Biztos sokat fogok tanulni. :)
>>:((( Nem császárgalóca, arról néztem fotót is, nem is hasonlít rá, ennek teljesen lapos a kalapja.:((
Ez a lapos kalap azért lapos, mert már ki van nyílva a gomba. a gomba kalapja általában kiskorában domboró, majd ahogy öregszik, kilaposodik. Tehát nyugodj meg, mert a Császárgombáról van szó vagy más néven Császárgalócáról. Kicsit visszább leírtam egy receptet, úgy készítsd el.
Hogy Te milyen okos vagy ! :))) Igen, igen, igen, törékenyek, nagyon vékonyak. Köszi mindent, megfőzöm a gomba-"húslevesem" és beszámolok, hogy érzem magam gyomorilag.:))
Csumika
p.s.: Megpóbálok keresni a neten galambgombákról képeket.
Égertinórut sajnos se láttam, de közeli rokona, a gesztenyetinóru szép számban fordult elő szombaton a Mátrában. Tudsz valami jó helyet a Cserhátban, Vácról indulva?
üdv:
LC
Egyetértek, de én azért megmosom a gombát, ha meg nagyon megszívja magát, akkor a két tenyerem között kicsit összenyomom, hogy távozzon belőle (mint egy mosdószivacsból) a víz.
üdv:
LC
Néhány tinorúnál (főleg az öregebb példányoknál )tényleg nem árt eltávolítani a héját és a lemezeket, mert nyúlóssá tehetik az ételt. (pl.: fenyőtinorú) Sok gombázó embertől hallottam, hogy a gombát csak meg kell tisztítani a szennyeződésektől, de mosni sem szabad!! Nehézfémek meg szerintem csak az útak szélén teremnek, nem az erdőben!! :)
Üdv: szydi
Bocsi., még valami.(fellendítem a topicot :)) )
Azt olvastam valahol, h. a vadon termő gombák kalapbőrét és spóratartó lemezkéit azért szokták eltávollítani, mert azokban a legmagasabb a nehézfémek koncentrációja. Mivel az elárusító hölgyből ilyen tudományos aggódást nem néztem ki, azért gondoltam valamiféle más ízhatásra...
Csumika
Nagyon igazad van ! Úri gombának a vargányát hívják, úrgombának a császári galócát. (gyorsan utánanéztem a Pallasban.:))) )Csak hát mit csináljak, nekem arra a gombára mondták, h. úri gomba, amit az előzőekben leírtam. De hát akkor itt nagyon nagy keveredés van.:((( Nem császárgalóca, arról néztem fotót is, nem is hasonlít rá, ennek teljesen lapos a kalapja.:((
Akkor úgy kell feltennem a kérdést: ismer valaki olyan gombát mint amit leírtam ?(most már tudom, nem úri, se nem úrgomba)
Végül is mindegy, megcsinálom, amiről le tudom húzni a kalaphártyát, azt lehúzom, amiről meg nem,azt nem. Gondolom ehető, ha már a piacon árulta (ott nem lehet engedély nélkül)csak azt hittem, hogyha nem húzom le, akkor keserű lesz, vagy vmi.ilyesmi.. Bár nyersen megkóstóltam, finom.:)))
Szakszerűt, azt nem tudok. :((((
De nem vargánya, azt ismerem, vettem azt is.Ennek erős narancssárga színű a kalapja(gondolom ezért is festi meg a levest), teljesen lapos (kb.0.5 cm),husa fehér,lemezei halvány sárgás(zöldes ?)színű, a tönkje fehér, nincs rajta bocskor,semmi.
Uri gombanak a varganyat szoktak nevezni, de a leiras alapjan - amennyiben lemezes (es nem porusos) gombat vettel - valoszinuleg csaszargalocarol lehet szo, annak viszont a husa es a tonkje is sargas. A gombas receptkonyvek szerint a csaszargalocat levesnek vagy salatanak erdemes elkesziteni, a kalapbort nem kell lehuzni. Ha nem vagy biztos benne, legyszives adj reszletesebb, szakszeru leirast.
udv:
LC
Beszéltem az illetővel aki szedte a pöfetegeket. A szokásos helyen talált rájuk: bodzás nyárfásban, régi sertéstrágya leőntő, de azt mondja, hogy a nagyobbak használhatatlanok voltak, zöldültek. olvastam valamelyik régi (asszem Istvánffyban), hogy Franciaországban a Karthauzi barlangban több, mint 4!!! méter átmérőjűt találtak az 1800-as években. Itt Mo-on 10,5 kg-osról hallottam. Én le vagyok eggyel fényképezve, ami csak 4,6 kg, de két bazi nagy kő közé volt benőve, és laposra nőtt, így oldalról nézve bazi nagynak néz ki.
Úgy hallottam, hogy itt vannak a profi gombaszakértők ! :)) Tegnap a miskolci piacon vettem olyan nevű gombát, hogy "úri gomba ".... Ti ismeritek ? Narancssárga a kalapja, húsa fehér,lemezei halványsárgák, tönkje fehér. Azt mondta az árusító asszony, hogy nagyon finom, rántani is lehet, de inkább levest szoktak belőle főzni, mert olyan az íze, mint a csirkéé. (Azt mondta, u.úgy kell feltenni, mint a húslevest...)
Na, már csak 1 problémám van: azt mondta,h. a kalapjáról azt a narancssárga hártyát ne felejtsem el lehúzni. Azt persze nem kérdeztem meg, hogy mi lesz, ha nem húzom le....U.is én próbálgattam, próbálgattam, van ahonnan könnyen le tudom húzni, de van hogy az istennek sem jön le. Ma már muszáj megcsinálni a gombát, kérlek írjatok, h. mi történik, ha nem tudom lehúzni azt a nyamvadt hártyát ???
Bocsi., kicsit hosszú voltam. Előre is köszi a segítséget.(Ja ! És jöhetne más recept is ! :)) )
Ezért felesleges volt benézned. Inkább vedd elő a Népszabit és nézd meg a 17.oldalon a félméteres átmérőjű, 5,5 kg-os óriás pöfeteget. Nem semmi a kép.
üdv:
LC
Nekik is kell konyhára dolgozni. Elmesélem az én eseteimet a debreceni gvizsgókról.. Agaricus nivescens alias gömbölyűspórás csiperkét vittem eladni a piacra és azt mondta dobjam ki, mert az sárguló csiperke. Igaz, hogy nem árulhattam volna, mert nyomásra az is sárgul, de azért kidobni! A munkatársamnak adtam egy halom fenyőpereszkét és azt is kidobatta.. A Rozsdasárga tölcsérgombát rendszeresen kihajítja. Leucopaxillusokon (cölöppereszke) májusi pereszke felirat júliusban! Hótt vén árvégű fülőkéket enged árulni hótt nagy tönnkel. Sopronban el sikerült adnom az osztrákoknak két kiló győnyörű, hasas Epeízű tinorút, igaz, hogy abba az avba jelentek meg ott először. Képzelhetitek milyet jódliztak, mikor megkóstolták. De ezek ellenére én azt mondom neked, hogy őhozzájuk vigyed, amíg nem leszel elég biztos magadban, mert a piaci szakértők egy alapszabályt használnak:
Amit nem ismernek fel biztosan, azt kidobják. Tehát így nem kaphatsz mérgezést. Még szerencse, hogy az epeízű olyan keserű, hogy nem lehet megenni. Valahol azt olvastam, hogy mérgező, de hát az már lényegtelen, hacsak valaki nincs oda a keserűért.
Goto, nem szedtem le, mert nem szedek le olyan gombát , amit még életemben nem láttam. Olyan durva a színe, a formája, hogy megesküdtem volna rá, hogy a világ legmérgezőbb gombája.
Gombavizsgálókról meg vagy jót, vagy semmit, mert kiben bízzon meg az ember ha bennük sem? Ezt most teljesen komolyan mondjátok? Mi van ha bolond gombát eszek, bocsánatot kérnek? Megoldás?
Bocs, hogy "közétek furakodok", de ha már mindenképp leszedted a császit, vágd fel a kalapját vékony (0.5,1) mm-es szeletekre, öntsd le olivaoillal, sózd meg, tegyél rá egy kis borsot, de mást nehogy tagyél rá, borítsd nyakon citromlével, keverd össze lehetőleg úgy, hogy ne nagyon törjön össze, hagyd egy kicsit állni az egészet és gyűrjed hús vagy az ebéd mellé, mint salátát. Mennyei...Szerintem a császi csak nyersen finom, na meg roston sütve, egyébként, ha levesbe vagy más kajába teszed, penészízű. Szárítani se lehet. Egyébként főleg tölgyesben, de a szelídgesztenyést se veti meg. lehet találni füves útszéleken, hegytetőkön, mert szereti a piszok a meleget. Ha teljesen zárt burokban találod, az irányadó, hogy a tojása felül szélesebb, mint alul, de azért a tetejét kapard meg, amíg meg nem látod a piros vagy narancsszínt.
>>Gombavizsgálóban kénytelen vagyok megbízni>>
A net tele van gomba leírásokkal és képekkel. Pl. írd be itt a keresőbe, hogy "gomba" vagy "vargánya" és meglátod. Wolf barátom honlapja pl.: http://teve.mht.bme.hu tartalmaz gombaleírásokat.
A császárgalóca egy narancsos kalapú, sárga húsú, tönkű és lemezű gomba, gallérral és nagy bocskorral. Árusítható, finom, de kímélendő, mert nem túl gyakori. Mindenképpen mutasd meg gombavizsgálónak, ezt tuti ismeri.
üdv:
LC
Igen, a papír jó ötlet. Így zsákostól rengeteg helyet elfoglal.
A császárgalócáról mit lehet tudni? Valahol utána tudok nézni a neten kül. gombáknak?
LC, ezek olyan gyönyörűek voltak, csak bámultam őket és nem hittem el, hogy ilyen van. Első találkozás, ugye.
Gombavizsgálóban kénytelen vagyok megbízni, lévén én csak lelkes amatőr gombázó. Próbálok csak olyan gombát összeszedni, amit ismerek, a többit csak megcsodálom.
Tegyél újságpapírt a kosár aljára és a különböző gombafajok közé. Lényeg, hogy ismerd meg/fel a gyilkos galócát, mert ha azt hagysz benne, akkor az egész szedést elkobozzák. (A gombavizsgálókkal azért vigyázz, mert nem mindegyik nagy szakértő.) Mázlista vagy a császárgalócák miatt, még mindig irígykedek.
üdv:
LC
LC, gyönyörűek! Szombaton én is eljutok Gyöngyös környékére, remélem maradt még nekem is gomba:)
Ti mibe szeditek a gombát? Nálam elég nehezen megoldható, mivel utána vizsgálóhoz kell vinnem, minden gombát más papírszatyiba próbálok gyömöszkélni, elég macerás, gyakran törik. Ha kosárban külön részre tenném, az elég lenne?
Hetvegen a Matraban jartunk, rengeteg gombat szedtunk. Sok nyari es bronzos varganya volt. Fenykepeztem is vagy 80-90-et, itt a java:
http://kep.tar.hu/lactarius_curtis/
Kerek tippeket az utolso ketto (kerdojeles) gombara vonatkozoan!
Koszonom:
LC