rossz belegondolni, hogy előtted hány ebernek töltötte már fel az akksikat... Próba darabot kell kipróbálni és ha megtetszett akkor egy bontatlant hazavinni. Az üzletben amúgy sem fogod tudni eldönteni, hogy milyen a kiválasztotta vázad...
Nem kötözködésképpen, de nemrég beszéltem a szegedi Digitcammal, mehetek gépnézőbe. Sőt, ha előtte 1-2 órával odatelefonálok, előbb fölteszik tölteni az aksit. Szerintem ez így normális... Sőt, azt a fránya lájvjút is kipróbálnám, ha már van.
Egyébként köszönöm a kérdéseimre érkezett válaszokat, hátha kapok még tapasztalatot.
Apropó, van-e a topicban 20D tulaj a Szeged-Békéscsaba vonalon? Élőben is megkeresném.
Szia! Szerintem sehol nem próbálhatja ki, mert akkor már nem 0 expós, és használtnak minősül, vagyis bemutató darabnak. Én legalább is tapasztalatból beszélek. Az utóbbi 1 évben vettem át egy pár gépvázat.
Jazz zenészeket pl. a Tamron 90/2.8 makróval is fotózhatsz, nagyon szépen rajzol, s még makróra is használhatod... de a Tamron 17-50/2.8 is jó obi, csak ajánlani tudom.
Ezt a mondatodat nem teljesen értem. Mire gondolsz, Ha nem a télapó hozza, akkor mindig személyesen veszed át.)))
Azért néhány üzlet amit ajánlanék,ahol előtted bontják ki, és ki is próbálhatod. Digitcam az Astóriánál, Optiform a Ferenc körúton, esetleg 220volt a Boráros téren az üzletházban.
Az ilyen nagyátfogású zoomoknak mindig rosszabb a rajza. Én ha jazzt kéne fotóznom, akkor befektetnék valami nagyobb fényerejű fixbe, mondjuk egy 2.4/70-es limitedbe, vagy akár egy makróba, vagy egy 2.8/17-50-es Tamronba , amit éppen most hírdetnek a fórumon.
A Metz az adatlap szerint tökéletesen illeszthető. Nem fotóztam még vele, tehát nekem tapasztalatom nincs vele, neten kéne utánanézni, hogy mennyire vannak megelégedve vele. Ahogy néztem ugyanazt tudja mint a Pentax vaku, talán csak a szenzoros automatikát hagyták ki a vakuból(vaku méri a fényt a beleépített szenzor segítségével, nem a gép).
Én leginkább jazz-zenészek fotózására használnám, a nyugdíjba vonuló (megérdemelten!!) ME Super utódjaként. Melyiknél vehetem át személyesen a gépet? A Metz tökéletesen illeszthető a a K20D-hez?
Hát attól függ mekkora átfogásra van szükséged az 50-200, és az 55-300 hasonlóan jó obik. Vakukat most nézegettem, nekem 360FGZ van, jó kis vaku, de lehet hogy most Metz 48AF-et vennék a minden irányban dönthető vakufeje, a nagyobb kukcsszáma miatt, és főleg, hogy olcsóbb is. Egyébként Optiformban van használt , de zsír 360FGZ 40 pénzért.
Namost a D80-D90 ugyanaz az eset, mint a K10D-K20D, Tul képpen csak a menü változott, és az érzékelő. Az elektronika, is csak annyiban amennyit az új érzékelő megkövetel. A K20D mintha egy hajszányival gyorsabban tekerne mint az elődje, a D90 AF rendszere hajszálra ugyanaz mint a D80-é, és itt is csak az érzékelő a fő újdonság, meg persze a semmire se jó video, és hát Madgie nagy kedvence az LV:))
Van egy Tamron 17-50 f2,8 XR LD (IF) eladó! Ár 85.000ft Ritka pentax véggel! Made in Japan! Telyessen vadi új. Ha valakit érdekel. + 50mm 1,4 szintén új Ár 48.000 K20 d váz + markolat Ár 150.000 kb 1000 expo Minden dobozos. Mail publikus Tel: 20/9360581
Azzal meg főleg nincs gond. Bár igaz, hogy meghálálja, ha az ember rawban dolgozik vele, no de melyik DSLR nem ilyen? :)
( Ha nem lennék LV b*zi, akkor tuti D80-nal, vagy K10D-vel rohangálnék most... ócsó, és kitűnő tudású vázak, a vázon spórolt pénz meg mehet Nikon esetén az újabb Nano, Pentax esetén meg a Limited obikba :) )
Hát izé... csak annyira nem érdemes a D80-ban gondolkodni, ahogy a K10D-ben sem (már ha lenne még új). Mai szemmel nézve is éppen elég jó a 10 MP-es CCD :)
Magyar menüs a k20D. A N D80-al kapcsolatban: szerintem nem érdemes egy 3-4 éves konstrukcióban gondolkodni, annyi idő alatt nagyon sokat fejlődött az elektronika.
Én még hangosnak nem hallottam (hacsak nem hangos neked a vázba épíett motor, gondolom a HSM Pentax 17-70 jóval halkabb), viszont a képe jó, a torzítása 17 mm-en szintén jó (erős), de 20 mm. felett szerintem teljesen jó. Mondjuk lassú, de K20D-nek elég erős motorja van, hogy gyorsan tekerje, persze egy könnyebb obit gyorsabban teker. Ha tudod én kipróbálnám a helyedben (meg a két szóba jöhető gépvázat is).
Köszi az ötleteket. Nyilván már nézgelődtem, tehát megsaccoltam/esetleg rémlett, hogy a 16-45 280-ért a kit-re érvényes. Az 55-300-as elkerülte a figyelmem, nyilván az anyagiak tekintetében kényszerű kompromisszummal együtt tetszik
Apró kérdés a magyar menü.
A Digitcam (Pixinfo) szerint nincs: http://www.digitcam.hu/katalogus/1/1:321/pentax_k20d_vaz
A Mediker szerint van: http://www.digifenykep.hu/index.php?topic_id=68&link=shop%2Fshop.php
Megy az ilyenkor szokásos vívódás. Momentán a nikon D80-nal nagyon szemezek, ugyebár a váz 160 rugó... De kétségtelen, hogy Pentaxnak erős a váza + benne van a képstabi. Ha elérhetők a forgalmazók által megmutatott objektívek, akkor már nagytelében is van minőségi. A régi üvegekkel ha megtanulom használni, akkor pedig tényleg bőven lesz választék. És azért a régi Zenitem után nem futok el némi kézimunkától:)
Erről a Sigma 17-70-ről írták többen, hogy 'hangos'? A makró és az átfogás miatt tetszik a 16-45-höz képest. Mik a tapasztalatok a hangosságra vonatkozóan? Számíthat, mert elég sokat mozgok terepen - és a makrós témák egy része is mozog:)
Elnézést kérek, ha láma a kérdés: (Raynox) makró előtétlencsét elbír mondjuk a 16-45-ös? Esetleg közgyűrűvel akad-e tapasztalat?
Hát mondjuk egy 16-45(280eFt), egy 55-300(70eFt), és egy Tamron 90 makró(100eFt), vagy egy Sigma 70mm. Ha kitben veszed a 16-45-öst úgy olcsóbb, a többi kb 160-180 pénz. Szóval 450 a vége. Én mondjuk ezt venném magamnak. Sigma, vagy Tamron 70-300-as megtakarít némi pénzt, sokan a Sigmára esküsznek, sokan a Tamronra, aminek most nagyon jó ára van 36 pénz, de CA-zik, a Sigma meg nem annyival olcsóbb, mint az eredeti Pentax 55-300-as. Ha megelégszel egy kisebb tartománnyal , akkor Pentax 50-200-as kb 40 pénz, és a kisebbik(18-55) kitobival párban most 280, nyersz 70eFt-ot.
Jelenleg egy Panaz FZ 30-cal lövöldözök, de szemezek a K10 vagy 20D-vel. A gép teccik, egyik erősségének tartom a masszív vázat. Objektív tekintetében kérném a segítségeteket. Terepen elég sokat mozgok + kölkökkel is dolgozok. Szóval masszívabb építésű zoomokkal képzelném el az arzenált nagylátótól és makrótól úgy 300 mm-ig. A tapasztalatok alapján dobjatok légyszi pár alkalmas darabot, esetleg árat is hozzá.
Hát én inkább válságra tippelek, már nem nagyon lehet aps-c-n tovább növelni a pixeleket, az emberek nem vevők rá. Valami forradalmian új érzékelő lenne a nagy áttörés.
Hát igen ez igaz. Most rendeződik a piac, vagy jön a válság? Nem tudom. A Nikon is nagyon gyúr, mindenki cmos-ozik. A Canon látszólag nyugodt. Sok a Mpixel, ezen felül igazi forradalom nincs. Jó a LV. meg a video, de... Ugyanakkor a *profi cégek ccd-znek. Nem érdemes váltani (mondom én, most váltottam kp -re. :)) ) A K20D egy jó masina, a K10D úgyszint.