Igen eredeti lens pen,csak kicsit félek,hogy a régebbi obik másabbak,de vettem alkoholt 595Ft volt 50gr amúgy is tisztítani akarok egy két elektromos cuccot.
- kezdésre körtepumpa, nem érinti a lencsét, úgy a jó
- ecset-hosszúan, ami szenny lejön az könnyű eset, ha makacskodik, akkor félhosszú állásban nógatni
- körtepumpázás
- szemlélés, esetleg újból az előzőek
- alkohol (jobb a 96%-os a kevesebb vízzel vagy valami márkás lencsetisztító folyadék) rá a lencsére, hogy takarja be az egész felületet, majd azonnal függőleges helyzetbe fordítani az obit, lencsével lefelé. Ilyen esetben a "sarkokban" lerakódott - feloldott szenny a lencsén középen gyűlik össze, nem kerül a takarófedél alá belőle, és a tisztítószerből sem jut az obi belső részébe.
- 10-15 sec. után az előző helyzetben tartva felemelve, eltávolítani az összegyűlt folyadékot a szennyel együtt (pálcára tekert vatta).
- visszafordítva az obit alkohollal nedves anyaggal áttörölni a felületet (nem baj ha csíkos marad)
- körtepumpa (nem "keményen nyomkodni, nem fagyasztani a felületet)
- szemlélés, ha tiszta, akkor lenspen-el (ami még nincs túl a kb 30. tisztítási műveleten) fényesre tisztítás.
Kinek mi. Én mondjuk nyakkendőt kb. 8 évente látok, de ha az van, akkor az. Igaz ezekkel néha csak szétkenjük a foltot, de megnyugtató dolog takarítani, még ha nem szarvasbőr akkor is.
Ha már egyszer van Lenspen-ed (vélhetőleg eredeti), akkor már rég leszedhetted volna vele a foltot és nem kéne szaladgálni. :)
Ettől függetlenül mindig jó ha van otthon tisztításra alkalmas alkohol. Sok esetben a desztillált víz is megteszi vattával, fülpiszkálóval, vagy antisztatikus törlőkendővel. Hatékonyan lehet tisztítani azzal is, nem hagy foltot. Ha meg poros az üvegfelület, előtte levegőpumpa és ecset. Nem kell túl kombinálni a dolgokat. Amire érdemes odafigyelni ha régi lencséket tisztítasz, olcsóbb objektíveknél használtak puhább üvegeket is, ezeket könnyű összekarcolni. A mai üvegek sokkal keményebbek, ezeket már nehezebb karcolni, de nem lehetetlen. :D
Nekem valami olajos szutyok volt rajta pöttyökben,gondolom a mechanika kenője vagy ilyesmi,azt kentem széjjel finom ecsettel,azt hittem por.A patikai alkohol olyan srác mondta aki ilyeneket szerel,csak kérdés hol hogyan lehet ilyet szerezni.
Alkoholt használhatsz és mikroszálas törlőkendőt. Ezt kapsz optikákban, ahol szemüveghez árulnak törlőkendőt. Nekem Lidl-s van, az egy kisebb lepedőnyi...
Igazi alternatíva a lenspen, az egyik fele ecset, a másik olyasmi mint a bőr, és a kupakban pedig valami grafitos por van talán.
Régit nehezebb karcolni, mert kemény üveg, de a bevonat kritikus. Alapban a lenspen és szarvasbőrcucc, mókusszőr ecset mindenfélére jó, de várjuk meg a többieket is.
Régi objektívek lencséjét mivel érdemes tisztítani?Nekem azt mondták patika minőségű 100% os tiszta szesszel és orvosi vattával.Nincs valami alternatíva ami nem karcolja vagy nem szedi le a kivonatot?
Nem,manuálisban szoktam használni,mivel régi elektronika mentes objektívet értelmetlen P módban használni.Egyébként a gép canon 1100d,de már írtam egy helyre hátha tud valaki segíteni.