Ha teljesen benyomom, akkor az alján olyan nagy üres rész keletkezett volna amit erős kötéssel se tudtam volna sérülés mentesen küszöbölni. Itt a nemes vágásának a rosszasága volt látható. Ezért lenne előnyömre egy jó (nem ratyi kínai) olló. Nekem többet ér a siker mint hogy büszkén nézzem és gyönyörködjek abba h mi szépen tudok vágni. Nem azért nincs időm vágni gyakorolni mert tv-t nézek, hanem mert dolgozok is és elég nehéz beosztani az időm és ha valamihez van könnyítés és nem károsítja a környezetet és a társadalmat akkor nyugodtan lehet használni, nem kell túlreagálni sztem. Mondjuk szemezni is netről tanultam meg és az első sikeres szemzésem egy tűhegyes dísz bicskával történt. Az oltvány köszöni jól van pedig egy nagyon rossz alanyon van.
Szeretjük a nyelvészeket .mert ők a figyelők ,és meglátják az igazságot,nagy szükség van rájuk ezen a fórumon is ,bocsánat a nyelvi botlásért ,igazad van kambium,legalább te figyelsz ,én meg el vagyok havazva a részletekben.Vlackó mint igazmondó, soha nem feledlek.
Az a baj ,senki nem látott még élőben egy 30 napos kadmium képződést, pedig vissza kellene nézni, én feltettem róla képeket.A kadmiumok oltásnál néhol akkorák mint a katinéninek a bütykei a nagyobbik lábujján.
Tehát teljesen mindegy milyen volt az oltás a kötözés úgy egybe szorítja,hogy nem lehet tévedni.Az oltóollóra visszatérve ,akkor használjuk ha egy fajtából mondjuk zalagyöngyéből, csinálunk több 100 vagy ezer oltást.Ha 50 fajtát oltunk fajtánként 2_3 oltást ami értékes különleges fajta azt kényeztetjük és kézzel oltjuk, ha ezt nem lehet megérteni akkor mindenkinek lelke rajta.
Egyébként a 200 oltásomból 10 sikerült.Talán azért mert a legjobban kötődött 50 fajtát közvetlenül a helyére ültettem 40 centi mélyre,hogy egy évet nyerjek ,ebből egyetlen egy se maradt meg.
De csak ebből lehet igazából tanulni,ebből 15 miután eldobta a nemest azért a bb5 hozott új hajtást úgyhogy jövőre újra olthatom.
Na íme egy kép az oltásomról. Maga az oltvány sikerült, ki is hajtott, szépen elvolt. (az alanyt elpusztította egy lóféreg de ez most lényegtelen) A lényeg a nemes vágása. Mint látható nem lehet teljesen betolni az alanyba mert akkor kitágítaná lentebb az alanyt. A több oltásom is ilyen lett. Szóval ez minden csak nem tökéletes.
Ha nem fedi teljesen egymást a metszlap (a kambium rétegek nem pászolnak), akkor egy kicsit ferdén (eltolva, kajlán) kell összepászítani és úgy bekötözni. Ebben az esetben valahol biztosan találkozik a két kambium réteg vonal, na azon a ponton megindul a kalluszosodás, összeforradás és onnan végig terjed az egész metszlapon. Tökéletes forradás lesz, kicsit nagyobb vastagodással. Ha borotva éles a kés akkor hamarabb, ha nem annyira akkor később. Nem kell aggályoskodni, a természet okosabb nálunk.
Az a baj, hogy az a bizonyos szög megadása sose sikerül szépen. Idén februárban ék oltással oltottam, de ott se volt a nemes jól vágva mert nem fedte teljesen a nemest az alany. Annyi h a kallusz a hibámat küszöbölte, de hosszú életű oltást így nehéz eredményezni. Amúgy minden évben szoktam gyakorolni, de vagy szögmérő kell vagy nem tudom XD
Akármilyen ('rossz') a kézügyességed, egy vágást tudsz eszközölni egy alany-vesszőn 30°-os szögben, meg egy másikat ugyanúgy az oltóvesszőn.Aztán összepászítod és bekötözöd. Egy kivételt tudok elképzelni, ha parkinzon kóros vagy. A többi csak elhatározás, akarat és gyakorlás kérdése.
Persze, ha meg se próbálja valaki ...?! Vigyél be tíz szál méteres vesszőt most, aztán a téli estéken TV és egyéb haszontalan időtöltés helyett 'farigcsálj'. Ha a századik nem lesz jó magadtól, akkor elmegyek és vezetem a kezed a jó irányba!!! (Nem előírás az angol nyelves, csak ajánlott. Az egyszerű is megteszi.) /"Nem akarásnak, nyögés a vége."/
Én értem az elvedet, de ha egyszer vkinek (pl nekem) nagyon szar a kézügyessége, akkor szvsz biztonságosabb egy ilyennel oltani mintha kézzel(késsel) szét faricskolom az amúgy értékes oltócsapot. Persze biztos h az eszmei értéke több ha kézzel oltasz, de sztem egy jó oltógép sem az ördögtől való. Persze a kínai gagyik nem sokat érnek, de egy eredeti minőségi gép sztem sok könnyítést ad.
Minden új vesző vágása oltása előtt fertőtlenítőben kell tárolni a kést, csak akkor lehetsz nyugodt ,ezt az ollóval nem teszed ,csak szabdalod össze vissza, túl gyors, túl könnyű ,aztán gondolkozol ,hol a biztonság ,eszka ,stb.
Utána reménykedsz ,sopánkodsz ,biztos nem kaptam el semmit, mint a szexben.
Kérlek itt se érts félre ,csak a jó szándék.
Én ezt végigéltem 200 veszőt ollóval oltottam az idén ,különleges új fajtákkal ,ha rá gondolok még mindég kiráz a hideg ,és ha mindet elfertőztem és ez majd csak 3-4 év múlva derül ki ,a felelőtlen hülye gondolatom miatt, így gyorsabb, könnyebb oltani,mintha nem lett volna rá időm.
SOHA TÖBBÉ
De szerintem ezt te is megtapasztalod ,ha majd kapsz valakitől egyetlen japán szemet,amit arany árban adnak.Kíváncsi leszek ollóval vágod e ,vagy késsel kézzel ,és utána tolod össze, és kötözöd .
És nyugodtan dőlsz hátra ezt én csináltam(ez az én gyermekem gondolattal), nem pedig egy gép.
Nincs szükség a nagyobb hajtásra ,mivel ültetés legtöbbször fekete fóliába történik ,ami alatt a földet felástad, elporhanyítottad ,betrágyáztad,tehát előkészítetted a talajt a hajtatásra.
És mikor bedugod a fóliába ,ezen a kis lukon,óhatatlanul ,az összes hófehér gyökérke letörik.
De ez nem baj mert elő van készülve az új gyökér képzésére ,ezért nem szabad a helyére ültetni ,csupán 5-10 centis felső rétegbe, hagy hozzon jó erős gyökereket .
Ha leülteted 40 centi mélyre a helyére ,ahová szántad, befullad ,és feladja a létet ,kipusztul nem hajt tovább.
A felső hajtást is ildomos 1 -2 centire visszacsípni, így erősebb új hajtások képződnek ,és nem lesz megterhelve az oltás.
A hajtatásra nem is kell említenem, a fekete fólia alatt amibe 5 centinként betűzdelted, előzőleg már be volt drénezve ,trágyázva,hogy egész nyáron tápsóval dúsított vized csöpögjön.
A párosításban egy Plesa-2 fog segíteni...még sose használtam,gondoltam ideje kipróbálni ezt is :)
Oltások közül eddig egyedül ékoltást próbáltam,azt is csak egy alkalommal,naranccsal.... akkor sikerült.
Egy kérdés:Amikor letárolom a nedves fűrészporba letett vesszőket,azok először kalluszosodnak ill.ezen idő alatt gyökerük és hajtásuk is nőhet,jól mondom??
Ahhoz,hogy nagyobb hajtást hozzon....nincs szüksége több fényre??
A nérót kár elrontani afuz alival. De a viccet félretéve megpróbálok én válaszolni egy két észrevétellel ,a kézben oltásra.
Először is a kézben oltás idejét határozzuk meg ,ezt a kész hajtatott vesző kiültetésétől számítjuk vissza ez a tavaszi fagyok után kb május 15.
Ez előtt oltunk 30 nappal ,mivel a dunsztoláshoz kalluszosodáshoz kb ennyi kell.Március elején megszeded a 40 centis veszőket, ezt vízbe állítod oltás előtt ,minden szemet kivakítod és kezdődhet az oltás .
Az oltó szemeket kiveszed a hűtőből amit előzőleg max februárig megszedtél, csáváztál és kb 4 fokon nedves papírba csomagolva tároltál.
Minden vesző végébe egy szemes oltócsapot illesztesz, lehetőleg angolnyelves párosítással ,lehetőleg azonos vastagságúak legyenek.
Az angolnyelves párosítás azért előnyösebb mert itt nagyon nagy felületen találkoznak.
Előtte gyakorolni kell egy szőlőágon az oltás műveletét, mert nem egyszerű egy kezdőnek.
Az oltókésnek borotva élesnek kell lenni,hogy a vágási felület roncsolás mentes legyen.
A két oltás között a kést alkoholban kell tárolni,hogy ki legyen zárva az összefertőzés veszélye ,a vírus a legveszélyesebb.
Oltás,szorosan kötözés mivel kezdő vagy ,akár rafia is jó utána 80 fokos parafinba mártod, majd rögtön hideg vízbe.
Egy dobozba nedves fenyő fűrészporban folyamatosan 27 fokon tárolod 28 napig.
A kaloda tetejét szabadon kell hagyni,akár fél méteres hajtásai ,és gyökerei is nőhetnek ezalatt.
Akár egy fürdőszobában a radiátoron is megfelelő hely ,egy fekete fólia zsákban nedvesen tartva.
Ha kész május 15 re akkor kiültetheted ,de csak max 10 centi mélyen ,és locsolás az iskolában. Ősszel átültetheted.
Ha valamit kihagytam volna szívesen veszem a kiegészítéseket.