Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A porbeles és a pálcás ( mma,gondolom erre gondoltál) egy és ugyanaz. Pálcás esetén kivül van a védelem,porbeles esetén belül van a védelem.......Az mma,jobhijjáj kevésbé fröcsköl,a porbeles esetén a takaritás egy őrület.......Ez utóbbi miatt van az,hogy többünk azt javasolja,hogy olyan gèp legyen,ami produkálja a védőgázt is. Szerintem , aki porbelesben gondolkodik,később mégis úgy dönt,hogy mègis jobb a védőgáz. Eladni gépet használtan nagy veszteséggel jár........ Venni új gépet könnyű,mert orjási a választék........
Szerintem porbeles szélviharban jó,főleg kis keresztmetszet,esetleg helyszini szabásokból eredő nagyob rések berakására minden bizonnyal optimálisab,mint 2.5mm- es elektróda.........Jó....létezik kettes is,de esetemben ennek már nagyon remeg a vége,és erre még rájön a szél lökdösése. Poros mig egyszerű mint egy faék.........
Köszönöm a véleményeket, ugyanakkor az a helyzet hogy pont védőgázzal nem 'vacakolnék' szívem szerint.
Abból indultam ki hogy háztáji barkácsoláshoz nyílván azért még mindig jobb lenne igényesség szempontjából mint a pálcás.
Van AWI hegesztő felszerelésem (nem túl nagy rutinnal), de pl ha a kertben hegesztenék valamit (a kerítés tartótól kezdve a különféle kisebb állványokig, sarokvasakig, stb.) - akkor az előkészület tovább tart mint maga a hegesztés.
Úgy képzelném el hogy 'felkapom' a gépet, összecsatlakoztatom, fejemre húzok egy pajzsot és hajrá..
És valahogy a pálcás hegesztés nehezebben megy mint pl az AWI... Ezek után sem ajánlott? Vagy ki kellene próbálni aztán megtapasztalni beválik-e vagy sem az elképzeléseknek.. Végülis annyira nem drága már talán..
Porbeles hegesztésről mi a véleményetek, van-e tapasztalat ezzel kapcsolatban?
Kérdésem lenne hogy lehet-e szépen hegeszteni vele akár finomabb dolgokat / keskenyebb, folyamatos varratokat, illetve hogy tudnátok-e ajánlani jó porbeles hegesztőgépet?
Régen is volt szar gyártás. Tartóság is szar volt.
Új kocsikról meg ne is beszéljünk..
Inverteres tartóságra nem tudok mit mondani. Ritka eset ha sokáig van meg egy gép.
Nem is gyári felhasználás van.
Nagy gyártók is kurvulnak, viszont az olcsó gyártó is tud jót.
Hozza vissza az árát, a plusz meg az extra profit.
Én építőiparban voltam, nekem akkor se számitott a tartóság mert gari időn belül volt. Más esetbe meg hamarabb lopták el, baszták tönkre amire nincs gari.
Cserébe mindig volt tartalék gép ha beszarik.
Most van az e rollerembe 301km 74 gyel vettem. Van egy tartalék alkatrésznek.
Új ára volt 200eft én meg vettem 45 ért a kettőt.
Acélvázas. Kicsit ráfeszülnék , törném a kormány nyak rögzitést.
Gyártótól/felhasználótól függően 100-1000km élettartam. Rengeteg megy tönkre 300 km es futásra. Egyik részegység sem újdonság csak annyira szar anyagból vagy hanyagul gyártják. 200eft/ 200km re 1000ft/km ami elég szar arány.
Azért merészeltem reagálni a tervedre,mert nekem volt tragós migem,invertert vettem helyette,a barátomé ugyanaz volt,amit most vennél,veszel,egy évig sem volt meg neki,pedig amikor megvette,még a gép belterével is dicsekedett,való igaz,gyári állapot volt látható. Műhelygépnek biztos,hogy jó,de kerités mentén,árok partján,terepre biztos,hogy fogsz venni invertert. Bár ahogy irod,te autókkal akarsz foglalkozni.......It azért megjegyezném,hogy az inverter áramszabályzása korrekteb,mint egy fokozatkapcsolós gépé,arról meg nem is beszélve,hogy az invertert akár 25A- ig is állithatjuk,a trafósat,nem hinném.....
A trafós gép legdrágább része a transzformátor. Ott is előfordulhatnak hibák a tekercselésnél. Régen csak rézzel és gondosan úgy tekerték a vezetékeket, hogy szépen sorban fussanak, egymást ne keresztezzék. Soronként tettek szigetelőpapírt és utána az elkészült transzformátort kemencében vákuminpregnálták. Ma már van alumíniumból is, csak simán egymásra tekerik a vezetéket kvázi mint egy trehányul feltekert hosszabbító, közte semmi szigetelő papír. Jobb esetben belemártják egy lakk kádba és hagyják megszáradni. Rosszabb esetben ecsettel kennek rá egy kis lakkot. Végül is az a lényeg a tekercs vezetékei ne lazuljanak fel, mert a rezgés hatására ledörzsölik a szigetelést és kész is a menetzárlat.
A többi már a felhasználón múlik, ne köszörüljön bele a tekercselésbe a szellőzzön keresztül. Rendszeresen fújja ki levegővel, nézzen rá a csatlakozókra nehogy valamelyik fellazuljon, ha igen húzza meg. Hegesztés közbe ne kapcsolja a fokozatkapcsolót.
Asszem, még a szaktanárom mondta azt, hogy "az ideális autó a garanciaidő végén csavarjaira hullik". A 80-as évek végén ezt mi még viccnek vettük. Ma már tudjuk, hogy nem az.
A fogyasztói társadalom rákfenéje, hogy a gyártmányok a technikai fejlődés következtében újabban tartsság szempontjából nem egyre jobbak, hanem "csak" egyre pontosabban megközelítik az alsó határként megszabott garanciaidőt.
Vagyis a fogyasztói társadalom ma már nem arról van szó, hogy fogyaszthatsz. Hanem arról, hogy fogyasztanod KELL. Tulajdonképpen el is jutottunk a tulajdonlástól a mesterségesen szított újra-újratulajdonláson át a bérletig. Mert hát túl sok különbség nincs aközött, hogy valamit időről-időre kénytelen vagy megvenni, vagy havidíjat fizetsz érte.
Ne bazgassátok már... ő tudja, hogy mire akarja használni a gépet és mennyit.
Azzal nem lesz kisegítve, ha vesz egy 500 üzemórára tervezett inverteres hobbigépet, ami nála fél év alatt meg is lesz, oszt' dobhatja is el a picsába.
A fokozatkapcsoló nem ugyanaz,mint az inverterek pótméteres fokozatkapcsoló,vagy A állitás precizitása......amellett a trafós gépek fokozatkapcsolója csak igényesen porvédett kialakitás mellet tartós......
Arra bizonyosan meg fog felelni, talán egy esetet kivéve.
Az üresjárati feszültsége eléggé alacsony, szóval egyéb "cukor" (hot start) híján ezzel festett, vagy rozsdás vasnál adódhatnak majd nehézségek. Új vasaknál természetesen nincs ilyen probléma.
Szerintem mindegyikőnk találkozott már Mig-Weldi gépekkel (aki nem, az nem dolgozott még műhelyben): hosszú élettartamú, nehezen elromló, de szakember által könnyen és arányában olcsón javítható, robosztus gépek. Extraszolgáltatásokkal viszont nem igazán kényeztetik el a használójukat. Kisipari műhelymunkákra kiválóak, hobbira viszont nem ez lenne a legjobb választás (súly, méret, szolgáltatások szűkössége).