Keresés

Részletes keresés

dongógazda Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10652

Tehát, ha jól értem akkor aminek nincs papírja az nem létezik.

Nincsenek törzskönyv nélküli fajtatiszta komondorok.

És a mongoloknak sem sok fajtatiszta kutyájuk van, mert nincs róla papírjuk. Ahogy a régi magyaroknak sem volt, mert amilyen hanyagok voltak nem foglalkoztak a papírmunkával két őrzés között.

Olyan nem létezhet, hogy valaki fajtatisztán tenyészt papír nélkül. Miért is?

A szálkásszőrű magyar vizsla is keverék volt, amíg nem lett papírja? Ühüm. Biztos így volt. Ahhoz, hogy egy fajtát elismerjenek hány generáción keresztül kell fajtatisztán tenyészteni?

Te írtad a fekete terrierről (ami elismert fajta), hogy még mindig elég szórt a genetikája. Akkor?

Előzmény: Baliházi (10642)
Balázs 79 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10651

Igen, ezt el tudom fogadni, mint mondam létre lehet hozni egy fajtát egy régi kihalt fajta nevével, de attól az még nem az. Ha jól tudom az ún. elfogadott olde english bulldogban van aztán minden (bullmasztiff, amerikai bulldog, de még pitbull is), de csak annyiban hasonlít a régi festményekre, hogy látszik a középkori bulldog és ez az új mix is a bulldog típusúak közé tartozik.

Ennyi erővel lehetne azt is csinálni, hogy német dogot, angol masztiffot, brazil masztiffot és mondjuk nápolyi masztiffot tudatosan összetenyésztenek, majd az új fajtát mikor már kialakult a fajtajelleg bejegyeztetjük molosszus néven. Attól annak még az ókori molosszushoz semmi köze nem lesz.

Az ír farkaskutyát ne vegyük ide, mert az egy olyan fajta, amelyik még mindig jobban hasonlít az eredeti festményekre és nagy valószínűséggel van azért benne ősi ír farkaskutya, csak keverhették skót szarvasagárral vagy más hasonló típusú drótszőrű agarakkal.

Előzmény: dongógazda (10650)
dongógazda Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10650

Az old english bulldog egy jelenleg létező elismert fajta. Az angol bulldogból tenyésztették vissza, más fajták felhasználásával. Az elnevezést nem én adtam neki, hanem a kitenyésztője.

Hasonló vonalon dolgozik egy svájci mestertenyésztő nő is, aki szintén az angol bulldogból hozta létre a svájcban már elismert euro bulldog néven futó fajtát.

A kettő között én nem nagyon látok különbséget, de biztosan van. :)

Tudom az ír farkaskutya is kihalt, és úgy hozták létre újból, de attól még ez a neve, mert valaki ezt adta neki és ezt mások elfogadták és elismerték.

Előzmény: Balázs 79 (10648)
dongógazda Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10649

Hát engem aztán nagyon izgat, hogy egy 9 éves ivartalanított kutyának mi a genotípusa.

Az érdekesség kedvéért neveztem el így a projektet és megosztottam itt az általam hallottakat. Erre itt mindenki megmondja a farankót. Van aki szerint nem létezett és ha létezett már rég kihalt. És nem bír senki sem leszakadni arról az egy ember által indított projektről.

Ha valakit nagyon érdekel a dolog megkeresem az ismerőseimet, hogy még pontosabb adatokkal szolgáljanak és akkor mindenki a saját kedve és hitbéli meggyőződése szerint szerint kutatgathat, ha akar.

Azt gondolom mindenki sejtette, hogy a csendőrpuli nem külön fajta, de ezt senki nem mondta.

Ha már genotípus összehasonlítás. Ha lenne genetikai adatod mindkét kutyából az szerinted mit bizonyítana? Milyen genomokban kellene egyezésnek lennie és melyekben nem, hogy egy adott egyedet egy fajtához tartozónak tekinthessünk? Tudjátok? Vagy megint csak irogatunk a vakvilágba? Van egy egységes komondor genetikai térkép? Mert ha létezik ilyen , arra nagyon kiváncsi lennék.

Azt tudod, hogy DNS vizsgálattal mit lehet bizonyítani?

Érdekel?

Előzmény: satorz (10641)
Balázs 79 Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10648

Az old english bulldogos dolog tudomásom szerint azért nem egészen így van.

Próbálkoztak vele jó páran az utóbbi évtizedekben és a mai napi is próbálnak néhányan olyan kutyát létrehozni, ami leginkább hasonlít a régi angol bulldogra. Két vonalon mentek és mennek a kísérletek, az egyik a modern angol bulldog, a másik pedig az amerikai bulldog. Mind a kettő mellékvágánynak bizonyult, méghozzá azért, mert mind a kettő rendkívül eltávolodott az eredeti fajtától, más kutyákkal keveredtek. Ezért soha nem is lesznek olyanok, mint azok a régi mészároskutyák, amiket Angliában használtak. Lehet hasonlót létrehozni, de az egész csak arról szól, hogy valakik meg akarnak gazdagodni. Ugyanúgy nem lehet már létrehozni a régi viador bandog kutyákat sem, mivel az alapanyagok kihaltak. Nincs már régi angol bulldog és nincsenek azok a régi angol terrier fajták, amiket felhasználtak ezen kutyák létrehozására, melyekből később kifejlődött a pitbull terrier, az amerikai pitbull és a bullterrier (az utóbbinál már csak a dalmata fajta van meg az eredetiekből).

A régi angol bulldoghoz 3 fajta áll a legközelebb:

- angol bulldog (a régi angol bulldog a bikahecc betiltása után népszerűtlen lett, a kutyaviadalokon pedig nem bírták felvenni a versenyt a bandogok ellen. szinte kihalt, mikor néhányan összefogtak és megmentették és a kutyakiállításokon jelent meg ez a fajta, de mivel nagyon vadak voltak, ezért mopsszal keverték őket. így lett a mérete egyre kisebb, az egészségi állapota pedig egyre gyatrább. manapság csak császármetszéssel tudnak megszületni, akárcsak a francia bulldogok)

- német boxer (a németeknek nagyon tetszett a régi angol bulldog, ezt keverték az azóta már szintén kihalt müncheni boxerrel. ez a mix lett a mai német boxer őse)

- amerikai bulldog (amcsik kivitték, és mivel ott még volt vidék, ezért hasonló körülmények között éltek, mint régen Angliában. viszont az ország mérete, valamint az össze-vissza párosítás következtében egy rendkívül heterogén fajta jött létre, amely valószínűleg több más kutyafajtával is keveredett. a mai amerikai bulldog standardja is két változatot tart nyilván. az egyik a bully típus, alacsonyabb, zömökebb, valamint a standard típus, magasabb, keskenyebb. oltári nagy az eltérés, +20cm és +20kg is lehet a kutyák között a különbség)

Szóval régi angol bulldog nincs, kihalt fajta. Hasonlót létre lehet hozni és el lehet nevezni annak, de attól az még nem az.

Mint ahogy a fehéren kívüli komondor típusok is kihaltak. Hasonlót létre lehet hozni, de attól az még nem az.

Az egyiptomiak és az aztékok is építettek piramist, mégis más és más. Ha most építenének, akár ugyanazon technikával piramisokat az emberek, attól az még piramis lenne, de nem nevezhetnénk egyiptomi vagy azték piramisnak.

Előzmény: dongógazda (10633)
A kunok kutyája Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10647

Ja, hát úgy könnyű............:D

Előzmény: bolda (10646)
bolda Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10646

nem csak a MEOE, vagy annak szervezete szervez kiállításokat, de csak azokat fogadja el az FCI is.

Tehát szervezhetek én is kiállítást, veszek néhány kupát, előregyártott oklevelet stb. Felkérem a haveromat, hogy legyen bíró és kész. Ennél több nem kell, bár ezt senki nem fogja elismerni.  :D

Előzmény: A kunok kutyája (10643)
A kunok kutyája Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10645

Na nehogymár ezek komondorok legyenek...................

Előzmény: A kunok kutyája (10644)
A kunok kutyája Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10644

A kunok kutyája Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10643

Én csak annyiban szólnék hozzá a témához, hogy annak a bizonyos honlapnak a tulajdonosa nemcsak komondort, és fekete akármit tart, többféle színben is "tenyészti" ezt a "fajtát"...................

Ami azt illeti, én biztos vagyok benne, hogy a komondor CSAK fehér színben létezik! De a vitába nem szállnék bele.

Viszont lenne egy hülye kérdésem. Az emlegetett honlapon fel van tüntetve a kutyáknál, hogy milyen kiállítási címeket szerzett.  Hol szerezhetik ezeket a kutyák? Ha egyszer ilyen fajta hivatalosan nem létezik, nem vehet részt kiállításokon sem.

/Bár járok kiállításra, igazából nem mélyedtem el a dologban, tudom, milyen címeket lehet szerezni, milyen osztályokba nevezhető a kutya, milyen szempontok alapján bírálják az egyes egyedeket, de ennyi./

Baliházi Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10642

Egy új fajta elismertetésének megvannak a szabályai.

Meg van határozva milyen feltételekkel lehet egy fajtát bejegyeztetni.

Nem Te, nem én döntöm el. Mindaddig amíg ezeket a feltételeket nem teljesíti addig nem tekinthető fajtának, vagyis keverék, de semmiképpen sem komondor.

Nem értem hogyan jön a képpe a jack.

ha vki a fejébe veszi, h több fajta keresztezéséből hozzon létre egy újjat, akkor azt nem hívhatja úgy, ahogyan azokat a fajtákat hívják amikből létrehozták.

Azért nem igazak ezel a történetek, mert semmilyen hiteles dokumentummal nem tudja senki, aki ezeket mesélgeti alátámasztani.

A kennelem, és a nálam született komondorok be vannak jegyezve, és regisztráltak a MEOEban, vagy akár a fajtagondozó szervezetnél adataik visszakereshetőek.

Amit te mondasz kicsit nevetséges, olyan mint amikor a  homokozóban a ovisok azon vitáznak, kinek a dömpere nagyobb.

Lehet kevergeti ilyan -olyan fajtát, de hopsz kasz egy újat, az ennél egy kicsit bonyolultabb folyamat. Nem beszélve arról, h az új fajtának is rögzíteni kell az egyedi tulajdonságait, az pedig jópár generáció. Ennek menetére is megvannak a szabályok, amelyeket nem hülye gyerekek hoztak, okkal.

Ha tehát létezne olyan fajta amiről beszélsz, akkor azt bizonyítani is kellene vmivel, nem csak ránézésre. Esetleg, ha hiteles dokumentumok nem állnak erre rendelkezésre, akkor ma már genetikai vizsgálatokkal is lehet.

Amennyiben ez nincs, addig csak keverék kutyákról lehet beszélni. Sajnálom.

Előzmény: dongógazda (10639)
satorz Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10641

Nem hiszem, hogy hazudsz, se azok akiket említesz. De hol van a bizonyíték? Miért csak a fehér komondor maradt meg, ha volt más is? Puliból, pumiból, mudiból van más szín is. Pont a komondorból a feketét kiszelektálták volna?

Te állítottad először, hogy van fekete komondor, hát bizonyísd! DNS vizsgálat és kész!

Az enyémnek úgy is lesz minta véve, vessük össze a te általad hozott mintáddal.

Előzmény: dongógazda (10639)
satorz Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10640

A csendőr puli a nagy marmagasságú pulik voltak!!!!!!!!

Nem valami külön álló fajta!!!!!!!!

dongógazda Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10639

Aha! :)

Vegyél egy egység magyar vizslát és adj hozzá egy egység drótszőrű német vizslát és voálá, egyszer csak lesz neked drótszőrű magyar vizslád. :) Ugye milyen könnyű?

Amúgy ezek a történetek miért nem igazak? Én hazudok? Az ismerőseim hazudnak? Akkor viszont bizton állíthatom, hogy te történeteid is mind kitalációk. Lehet, hogy nincs is komondorod..............

Amúgy leírtam amit mondtak és leírtam azt is hogy fekete komondor és csendőr puli néven is illették a fajtát.

Nehéz úgy vitatkozni bárkivel, ha az alapvető fogalmaiban is zavarok vannak (elismert fajta - nem elismert fajta - keverék - korcs).

A te érvelésed szerint akkor az összes Jack Russel terrier kutya keverék. És még elég sok fajta az.

Honnan tudod, hogy kihalt. Ismered (ismerted) Magyarország összes kutyáját? :)

Részemről ennyi.

Ezennel a projektet átkereszteltem "csendőr puli projektre". Mert csendőr puli létezett. Feketében. 55 cm körüli marmagassággal. És az lehet hogy nem halt ki.

Remélem mindenki megnyugodott! :)

Előzmény: Baliházi (10638)
Baliházi Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10638

Valóban, nem az új fajta kitenyésztésével van a gond, hanem annak elnevezésével.

Példaként szoktam mondani, h feltalálhatok egy új barna színű üdítő italt, de nem árulhatom coca-cola néven.

Amúgy ezek a történetek nem igazak. De nem mélyedjünk bele.

Elég annyi, h igen sok ember, ha meglátja a kutyáimat, fogalma sincs arról, h milyen fajta.

A legjobb az volt, mikor egy pulit sétáltató ember rácsodálkozott a Csépára, h Ő ekkora pulit még életében ne látott.

kb. ennyire vannak tisztába azzal, h milye is van a szomszédnak, vagymilye volt a nagyapjának stb....

fekete komondor nincs. Egyszerű oka van, két fehér kutyának csak fehér utódja születhet.

Feketét csak idegen fajta bevonásával lehet csinálni.

Ha vha volt is fekete színváltozat, amelyiknek a funkciója megegyezett a komondoréval, az biztos, h kihalt. Addig, amig vki ki nem találta, h csinál feketét, már rég nem volt!

Ezért ezek a kutyák nem a fehér fennmaradt színváltozatai, hanem keverék kutyák!

De semmiképpen nem lehet komondor!!!!Még akkor sem, ha elfognák esetleg új fajtának, komondornak biztosan nem! És ez egy fontos dolog!

SzilasTamás Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10637

Ha nagyon cinikus akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy tök mindegy, hogy milyen a színe!

Annyira népszerűtlen a fajta, hogy akár kék is lehetne...    :-(

Akkor meg lehet, hogy divatba jönne? :-)

Előzmény: dongógazda (10636)
dongógazda Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10636

Szia!

Amint lesz, rakom. :)

További szép napot!

Előzmény: SzilasTamás (10634)
dongógazda Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10635

Most találtam a lányoknak.

Ha valamelyikük férjhez akarna menni vagy újra férjhez menne. :)

Komondor ihlette....

SzilasTamás Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10634

Szia!

Nekem szimpi!

Felrakhatnál még pár képet melyeken jobban látszik!

Egyébként BUÉK Mindenkinek!

Nemzetiségtől függetlenül!

dongógazda Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10633

Amikor arról írtam, hogy e projekt keretén belül új és érdekes információkat hallottam, pont ennek a felvetésnek a nem teljesen egyetlen igazság voltára próbáltam célozni.

Ugyanis a fekete komondor hallatán mindenki arra az egy darab emberre gondol, aki a neten is megtalálható kisérletbe kezdett.

Ellenben beszéltem olyan emberekkel akik a komondorozásban egyáltalán nem érdekeltek (állatorvos, állatmenhelyi önkéntes) és ők olyan töténeteket meséltek, amelyek ettől teljesen eltérő vonalakról beszél.

Az önkéntes lány szerint a nagyapja szomszédjában élő kocsmárosnak mindig is fekete komondor-csendőr puli típusú kutyái voltak, amelyeknél vigyáztak is arra, hogy más fajtákkal ne keveredjen (tehát fajtatisztán tenyésztették-szaporították). És it nem tíz-húsz évre visszamenő dolgokról beszélünk, hanem több évtizedesről.

És hasonló dolgokat mesélt az az állatorvos ismerősöm is akivel együtt szoktuk a kutyákat sétáltatni.

Tehát nem csak a fekete terrieres vonal létezett-létezik.

Egyébként ettől függetlenül, a ma létező legtöbb elismert kultúrfajtát is valamely más fajták keresztezéséből hozták létre, vagy vittek be más fajtákat a vonalakba (pl. a mai angol bulldogban pl. mopsz eredet is van, a vizslában a pointer, stb.).

Tehát ha valaki egy új fajtát akar kitenyészteni (pl. fekete komondor) akkor bármikor megteheti, senki sem tilthatja meg neki. Hogy megint egy bulldogos példát hozzak, így lett az old english bulldog is létező és elismert fajta. Az egy másik kérdés hogy az valószínüleg új fajta ként lesz elismerve, nem mint a már létezőnek egy új változataként (azt pl. én sem értem, hogy ha az a jóember fekete színt akart vinni a komondorba, akkor miért fekete terriert vitt bele, miért nem csendőrpulit vagy bergamóit, de ez legyen az ő dolga).

Előzmény: Baliházi (10632)
Baliházi Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10632

"Ennek a kutyának minden felmenője ugyan ezekkel a genetikai jellemzőkkel bírt,"

A fekete komondornak nevezett kutyák, az orosz fekete terrier, és a komondor keresztezéséből jött létre, nem is olyan régen.

Mivel az orosz fekete terrire is, 5 másik fajta keresztezése lévén született fajta (sokkal régebben mint a f.k.), de még ezen fajtán belül is születik sok olyan utód, amelyik valamelyik előd fajtára üt vissze. Korátsem annyira homogén mint a komondor.

Tehát az , h a képen látható kutya minden felemenője, de akár az alomtestvérei is, azonos tulajdonságokkal bír, ..........hogyis mondjam, megkérdőjelezem,.

Előzmény: dongógazda (10628)
A kunok kutyája Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10631

Boldog Újévet Kívánok Mindenkinek!!!

patuha Creative Commons License 2011.01.01 0 0 10630

Hát meg a nem magyar EMBEREKNEK is :)

Előzmény: Törölt nick (10629)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10629

B.Ú.É.K!!Minden magyar embernek!

dongógazda Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10628

Mivel vannak akik nem ismerik az idézőjelet és annak jelentését, így bárminemű magyarázatba belemenni reménytelen.

Akinek szólt az valószínűleg értette és még rajta kívűl egy pár ember.

(Bár néhány érdekes információt és érdekességet hallottam e projekt keretein belül, teljesen kívülálló emberektől, amik azért árnyalják a képet, ha érdekel valakit, akkor majd megosztom a nagyérdeművel)

És hogy a fogalomzavart egy kicsit helyretegyük.

A keverék jelentése = két fajtatiszta egyed keresztezéséből született egyed (hívják még F1 nemzedéknek is, vagy hibridnek is). Valamint lehetne még nem két fajtatiszta egyed keresztezéséből született is, de akkor leginkább korcsnak hívjuk.

Ennek a kutyának minden felmenője ugyan ezekkel a genetikai jellemzőkkel bírt, mint a képen látható kutya (mind feno- mind genotípusában hasonlókkal). Tehát azt lehet mondani, hogy egy nem elismert vagy nyilvántartott fajta, de azt nem hogy keverék.

Előzmény: nagykunsági (10627)
nagykunsági Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10627

Mivel nem létezik fekete komondor, így fekete komondor projekt sem.

Csak egy nagy hosszúszőrű fekete keverék projekt.

Előzmény: dongógazda (10622)
ticia94 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10626

Szia!

Az ölbekapós képek tényleg elmaradtak, inkább már ő tudna minket cipelni :) Most januárban lesz 1,5 éves.

A Szittyának pedig Boldog Névnapot.

Előzmény: somakomi (10617)
Balázs 79 Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10625

Boldog új esztendőt mindenkinek!

Egyébként ma nem csak Szilveszter névnapot ünnepelünk, hanem a Szittya névnek is ma van a névnapja. :-) Kuvaszos ismerősök világosítottak fel erről. :-) Meg is találtam a neten. :-)

Baliházi Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10624

"h nem én járatok le vkit"

helyesen = "h én járatok le vkit" csak a gépelés nem az erősségem, főleg, ha közben néha át is írom.

Előzmény: Baliházi (10623)
Baliházi Creative Commons License 2010.12.31 0 0 10623

Én úgy érzem némi zavar van az éterben.

Nem tudom miért gondolod azt, h bárkit lejáratok, csak abból kifolyólag, h megbeszéljük eseleg a teszteken történteket?

Már megbocsás, de óriási világnézeti különbség van köztünk, ami akár pont az emberi hozzállást is tükrözi.

Én  már mondtam, h a saját kutyáimat nyíltan, a hibáikkal együtt képes vagyok vállalni, és nem is értem azt a fajta sumákolós stílust amit képviselsz.

Tudod, én úgy gondolom, h nem én járatok le vkit, az által, h nem meri vállalni önmagát, hanem saját maga. Hasonlóan ahoz, ha egy játékos a játék hevében szabálytalanságot követ el, az még nem járatja le magát, ha a sípszó után elismeri a hibáját, de az igen , aki még ezután is járatja a száját, vagy még mielött a bíró lezavarja, belerúg a másikba.

Hogy lefordítsam neked.

Te vagy az aki nem képes az orránál tovább látni, és a kudarc után másokban folyamatosan keresni az okát.

Neked sokkal inkább példamutató kellene, h legyen a Tari hozzállása, aki sztem azzal a bizonyos blogbejegyzésével az Ópusztaszeri hétvégéről fair play díjat érdemelne.

Te vagy az aki leginkább igyekeszel lejáratni másokat, főleg azokat akiknek  kutyája jó erdményt ért el, és magát a teszteket is. Nekem ez az ami nem tetszik, és ez pont nem a fajta iránti alázatról szól, sokkal inkább a kicsinyeskedésről,, ami egy nagy emberi hiba.

Főleg mert ezt olyan sumák módon teszitek, az emberek háta mögött, amire még igazán reagálni sem tudnak. Csak ezzel az a baj, h idővel. innen-onnan visszahallani ezket.

Te pedig ezen gondolkodj el, és ne azon, h mit kellene nekem tennem!

Előzmény: cackab (10618)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!