A határozás nem presztízskérdés. Legalábbis nem kéne annak lennie. Felesleges mérgelődnöd azért, mert megkérdeztem, nem lószúnyogot láttál-e. Épp elég baja a tudománynak, hogy tekintélyelven hiszünk el egymásnak dolgokat, de a gyökérre csak kevesen néznek rá. Pl. a további hasznos beszélgetéshez ilyen esetben sokat segít, ha nem arról kezdünk beszélgetni, hülyének nézlek-e, hanem a konkrét tárgyról. Pl. írhattad volna azt, hogy nem hártyásszárnyú volt, hanem Diptera, ezért meg ezért és ezért.
(Háttérmese. Nehezen veszi be a gyomrom, hogy ha valaki véleményt mond valamiről, az rögtön személyi kérdés lesz. Például ha azt mondom valakinek a határozására, szerintem az nem az, s ahelyett, hogy megbeszélnénk miért nem az vagy ez, ahelyett olyanok hangzanak el, hogy „de nekem egyetemi végzettségem van”, „az én apukám biológus” és így tovább.)
Az a szerencsétek, hogy a munkahelyemen vagyok, pedig tegnap otthon megrajzoltam a Musca domestica c. ábrát. Sőt sarlósfürkészt is csináltam, de az annyira minimál lett, hogy inkább eldugtam.
Semmi vész, csukd be az ablakot és nem fog bemenni csak úgy. Vagy kérd meg a párodat, hogy egy botra mászassa fel, aztán dobja át a szomszédba (de ne bántsa). Vagy ha épp párkány alatt van, pöckölje bele egy befőttesüvegbe, és vigye odébb, az se nagy rizikójú dolog.
Lakáson belül: rovaroktól irtózó emberek is viszonylag könnyen hozzá tudnak szokni „a befőttesüveget ráborítok, papírlapot alácsúsztatok, majd kiviszem a lényt” procedúrához. Főiskolán többen sikítoztak az élőlényektől, aztán a végén már egész otthonosan paterolták ki a nem kívántakat ezzel a módszerrel.
Csak ne bántsátok. Ha feltétlenül zavar, hogy ott van, inkább kérj meg valakit, hogy vigye odébb. Az állatok is eleget sikítozhatnának, hogy elvettük tőlük a területet, s joggal. A pókok pedig eleve sok – emberi szempontból ítélt – hasznot hajtanak. Amúgy itt többen kíváncsiak volnánk, miféle lényt leltél, ha valaki le tudná fotózni, nagyon örülnénk. :)
S akkor azt is el tudnánk mondani, milyen pók, hogy viselkedik (bár nem hiszem, hogy kiemelten érdekel, de amit ismer az ember, ahhoz idővel másképp kezd viszonyulni, s az Neked is jó).
Én borzasztóan félek a pókoktól és az előbb a párom egy hüvelykújjnyi nagyságú fekete pókot talált kint az ablak alatt még most is nagyon ideges vagyok,mivan ha egy ilyen bejön a lakásba én megörülök. Bocs hogy de le kellett írnom,nagyon félek tőlük.
azért csak nem keverek össze egy hártyásszárnyút 1 lószúnyoggal! amúgy kb. olyen volt, mint ez: http://cse.naro.affrc.go.jp/konishi/types/Ophion%20nigropictus/Ophnig-l.jpg
Csak a sarlósfürkészek több mint 200 fajjal röpködnek kis honunk határai között, úgyhogy van lehetőség bőven tippelni. :) Esetleg valami lószúnyog faj nem lehetett? Keress rá a Google-ban Tipula név alatt.
Hogy nézett ki pontosan? Hol láttad, milyen napszakban?
Ötpontos tökkeresztespókot találtál nekünk. Jóféle emlékeim kötődnek ehhez a fajhoz (már ha jól tippeltem). Rendszertan gyakon pókguru tanárunk magyaráz: ...és akkor az ötpontos tökkeresztespók... A jegyzetekben ezután zöldpöttyös tokkeresztespóktól minden lett (ez volt a jobb), én viszont el se hittem, hogy van ilyen. Úgyhogy a jegyzőkönyvemben zárójelbe csak annyit írtam, hogy "Csabi bácsi megint viccelt". S még most is meg vagyok róla győződve, hogy ez csak egy vicc lehet. ;)
Nemrég, találtam, egy hártyásszárnyút, Úgy véltem Ophion luteus (nagy sarlósfürkész), kevés infom volt róla, de azok alapján stimmelt a "diagnózis", csak egy baki volt: "májustól szeptemberig repül" -szó szerint ez volt leírva. Az a NAGY KÉRDÉS: -rossszul határoztam meg a fajt, -a könyv volt hibás-bár nem valószínű -vagy azóta (ez egy '74-es könyv) megváltoztak a dolgok?
Már én is találkoztam ilyennel és rávágtam hogy:pisaura mirabilis (csodás pók), De ebben sosem voltam biztos, nem jártam utána. De így hogy te is ezt állítod, már én is kimerem jelenteni:pisaura mirabilis (csodás pók).