Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80186

Ja és az alkohol 13,5-14 körül van, nem érzem, hogy kilógna.

Eddig ezt nem is mondtam, gondolom neked sem volt sok:) csak mondtad volna.

Előzmény: naivkezdo (80185)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80185

Arra már talán nem kell hajtanom, főleg, ha lesz üveg és dugó.

A zenitet fejtettem, beállítottam palackozáshoz a ként, elég jól sikerült, 40re. Ami érdekes, visszajöttek a virágok, gyümölcsök, nem értem, pedig már kezdett megkomolyodni a bor.

Továbbra sem szűrtem, nem is fogom.

Előzmény: Hepci (80183)
Daeril Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80184

Dani druszám, de ezen felül értékelem, hogy promotálja az igényes mátrai borokat!

Előzmény: BZoltan (80173)
Hepci Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80183

Hajtasz a "Hepci udvari beszállítója" címre?

Nyitott vagyok mindenre, ami nem citromlé, ingyen vagy pénzért egyaránt. :)

Előzmény: naivkezdo (80176)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80182

Az összegre és a mennyiségre nem mernék megesküdni, majd idén frissítem az adatokat.

Előzmény: naivkezdo (80180)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80181

Áztatáskor semmi nem indul be nekem spontán, hozzáteszem én max 16 órát döglesztettem eddig, és kevés -ként is adok.

Előzmény: joskabacsi (80179)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80180

Pet palackozok én is, csak unom. Egyszer próbáltam  szárazjeget, nem számolgattam semmit, csak használtam. Elég frankón lehűtötte a kádban ázó olaszrizlinget. Én kis mennyiségekkel játszom fajtánként és nem számolok ilyen költségeket, mert szórakozás, de emlékeim szerint ázott 4 hl cefre és ahhoz kb akkori áron (3-4 éve lehetett) sok volt 5e forintnyi szárazjég, maradt belőle, lehetett 10kg kb szerintem.

És ott a felszabaduló co2 is pluszban.

 

Előzmény: BZoltan (80177)
joskabacsi Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80179

A szárazjég akkor nélkülözhetetlen, ha gyorsan kell nagy hőmérséklet-csökkenést elérni.

Én a gyümölcsöt hűtöm a pincében a szüretelő ládákban egy éjszakán át, aztán másnap délelőtt a 13-14 fokos szőlőt dolgozom fel.

Áztatás közben nálad nem indul be a spontán erjedés? Vagy folyamatosan teszel bele?

 

 

 

 

Előzmény: naivkezdo (80176)
joskabacsi Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80178

Ugyanezzel a módszerrel hűtök én is évek óta ...

 

Előzmény: BZoltan (80177)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.16 0 1 80177

Én egyszer kiszámoltam és arra jutottam, hogy a szárazjég hűtési kapacitása éppeszű keretek között nem igazán releváns . Illetve ha releváns akkor elképesztő mennyiségben kell használni. Nagyobb jelentősége van az feldogozó, áztató tér és a pince hőmérsékletének. Mert mondjuk egy meleg őszi napon is simán esik a hőmérséklet 10-15 fokot a napi maximumról az éjjeli minimumra. Szóval érdemes arra bazírozni inkább.

De nekem tetszik az a módszer is, hogy 15-20 pet palackot vízzel tele lefagyasztva belelógatunk a cefrés kádba. Annak is nagy hőkapacitása van.

Előzmény: naivkezdo (80176)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80176

A korai -fajtákat szárazjéggel fogom lehűteni áztatáskor, így az oxidáció is kizárva. Pár éve használtam már.

Hepci láthatod, komolyan készülök idén:D

Előzmény: naivkezdo (80170)
Tybald_ Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80175

Szomorúan olvasom:(

 

1-2 éve jártunk náluk és bár némely bor az én ízlésemnek kicsit vaskos, alkoholhangsúlyos volt, de mind tetszett, az O'Bashky-k különösen bejöttek, de voltak már-már silleres rozéik, azok is tetszettek.

A 2016-os Retur úgy látom monarchiánál még 2400-ért kapható.

Előzmény: loading (80174)
loading Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80174

Kohári Retur 2018: Már illatában is egri. Sajnos nem a jó értelemben: dohos. Ízben is visszaköszön. 30-40 perc múlva már visszavonul. Érzékeny a hőmérsékletre: kicsit melegebben már gejl módon édes, túlhűtve semmilyen. A korty végén kesernye. Korábbi évjáratában sokkal jobb volt a bor és a dohosság sem volt benne. Kedvezménnyel ~2000Ft/palack, bár elfogyott a bor, de nem éri meg. 

BZoltan Creative Commons License 2020.08.16 0 0 80173
barkócza Creative Commons License 2020.08.15 0 0 80172

A vékonyabb fehérbort meg citrombornak. :-)

Előzmény: BZoltan (80171)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.15 0 0 80171

Nekünk van egy olasz narancsborunk. Ha nem lenne a címkén az, hogy orange akkor senki nem mondaná meg ránézésére, hogy az. Tény, hogy szűrve és derítve volt, meg az olasz nem is egy színbomba fajta.. így egy világos borostyán színű bor lett belőle. Hajlok amúgy a csobánci Tóth Bálint véleménye felé, hogy borostyán vagy amber bornak lenne szerencsésebb hívni.

Előzmény: Tybald_ (80168)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.14 0 0 80170

Idén ez lesz a menü nálam:

Zenit, zöld veltelini, szürkebarát, furmint, sárgamuskotály, olaszrizling, pinot noir, merlot

Jocó0423 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 80169

Bakker, évek óta döglött narancsbort itatok a barátaimmal.

Előzmény: Tybald_ (80168)
Tybald_ Creative Commons License 2020.08.14 0 0 80168

Ha nem írod rá, hogy narancs sose jönnek rá:)

Előzmény: Jocó0423 (80166)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.14 0 0 80167

Döglesszed csak négy órán át :D 

Előzmény: Jocó0423 (80166)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 80166

Na most bajban vagyok. Vasárnap hozzák az irsait és nem tudom mit tegyek.

Idáig 4 órát áztattam és utána préseltem de mióta a NÉBIH-es elvtárs kioktatott, hogy azonnal fel kell dolgozni, tanácstalan vagyok. :(

joskabacsi Creative Commons License 2020.08.14 0 0 80165

NaturoKorktól én többet semmit, egy évjárat pinotból minden negyedik, ötödik tca-s volt ...

(zárt, védőgázas sárga zacskóból, palackozás előtt bontva) 

Előzmény: Maci_P (80106)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.14 0 0 80164

Na látod :) Megy ez neked. Ráadásul a 2018 és 2019 borai a Gézának még erősebbek.

Előzmény: Hepci (80163)
Hepci Creative Commons License 2020.08.14 0 0 80163

Kislaki (Légli Géza) Jánoshegy Kékfrankos 2017:

 

https://gasztrojazz.blogspot.com/2020/08/kislaki-janoshegy-kekfrankos-2017.html

BZoltan Creative Commons License 2020.08.14 0 0 80162

Én egyszer találkoztam vele személyesen egy nagyobb társaságban, de úgy tűnt, hogy saját magán kívül nem nagyon foglalkozott senkivel. Öntelt, nagyképű seggfej volt.

Amúgy, igen ahogy Tybald mester is megtalálta... Péter Anna alapvetően egy varrónő. Ezt csinálta a malackaraj előtt is és ide lépett vissza utána is.

Na és akkor őrá izgult az online gasztrovilág...Ugyanez van ám és volt ám mindig is a boros világban is. Zérő emberek, nulla alapon csináltak magukból félistent.

Előzmény: Hepci (80160)
Tybald_ Creative Commons License 2020.08.13 0 0 80161

Szerencsére este botlottam bele, de így is ütött:)

https://www.facebook.com/ingekmeretre/

 

Előzmény: Hepci (80160)
Hepci Creative Commons License 2020.08.13 -1 0 80160

P. Anna is elhitte, MBT-hez hasonlóan, hogy ő már akkora gasztroisten, hogy az Index hátszele nélkül is életképes a projektje.

Aztán kiderült, hogy nem.

Nem ismerem őt egyáltalán, de biztos vagyok benne, hogy számos egyéb tevékenységben (pl. motorozás, hónalj-epillálás, szopás, shoppingolás, etc.) maradandóbbat képes alkotni, mint a gasztronómiában. :)

Előzmény: BZoltan (80158)
kifli Creative Commons License 2020.08.13 0 0 80159

Engem hamar kitiltottak a malackarajrol. Monnyuk megerdemelten...

Előzmény: BZoltan (80158)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.13 0 0 80158

Én ennyire nem ismertem  Péter Annát... az amit művelt az egész egyszerűen irgalmatlanul égő kóklerség volt. És erre a balfaszra bízta az Albert az gasztro rovatot. Ami számomra azóta is talány. Talán az volt az indok, hogy a malackaraj blogot nagyon sokan olvasták. De az a blog az tényleg vegytiszta kamu volt.

Előzmény: Hepci (80157)
Hepci Creative Commons License 2020.08.13 -1 0 80157

Azért a két projekt között elég nagy volt a különbség, a Malackaraj színtiszta PR.

A Péter Anna valószínűleg maximum egy zsíros kenyér - pörkölt - kakaós csiga (a Sparból) menüsort lenne képes elkészíteni.

Előzmény: BZoltan (80156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!