Keresés

Részletes keresés

szalapala Creative Commons License 2003.07.26 0 0 707
Jut eszembe, ha már EU-nál tartunk.
Rengeteg új templom épül Krétán és templomfelújítás is sok van. Ilyen helyeken nagy, méteres táblákon áll a finanszírozás mikéntje, hogy a pénz 75%-a ! Uniós, 25%-a görög. Azért ez nem semmi.
Előzmény: szalapala (706)
szalapala Creative Commons License 2003.07.26 0 0 706
Igazad van.
Sajnos, Vad úr, a Z-M-an kollega által írtak valós veszélyek. Ilyen bizony előfordulhat. Amiben bízhatsz talán, hogy az EU-komformitás még annyira se jellemző a görögökre, mint ránk, de a közigazgatásban azért erre talán nem számítanék.

De ha majd mi is EU-tagok leszünk, akkor nem kell ilyentől tartani, akkor nem tilthatnak ki az EU-ból, mert eleve benne vagy:))
Az már ma is gond az EU-n belül, hogy a külföldi EU-tag turisták közlekedési kihágásait helyszínen fizettessék-e meg, mert behajtani EU-n belül se egyszerű.
Egyébiránt meg írta Vad kolléga,hogy nem kell jogsi a bérléshez. Lehet, hogy általában így van, de konkrétan Tőlem most nyáron határozottan kérte a kölcsönzős srác, az útlevéllel együtt, volt is egy rovat direkt erre a szerződésben. De Vad kollégától, mint régi ügyféltől valószínűleg nem kérték.(Törzsvásárlói kedvezmények is vannak a világon:))

Előzmény: Z-M-an (705)
Z-M-an Creative Commons License 2003.07.24 0 0 705
Szia Vad!
A büntetés témához szólnék hozzá: kicsiny hazánk még nem EU tagállam (nem csatlakoz(hat)ott a schengeni egyezményhez sem), magának a büntetésnek a behajtása így kissé nehézkesebb, egyelőre, ámbár korántsem lehetetlen.

Azonban, egy dolog miatt nagyon érdemes kifizetni: a schengeni országokban a büntetett és a büntetést ki nem fizetőket pontosan nyilvántartják, így a határok átlépésekor a nem schengeni országok állampolgárai egyből fennakadnak a velük szemben amúgy is szigorúbb ellenőrzésnél és mindenféle kellemetlen dolgoknak néznek elébe. És ez minden, a schengeni egyezményhez csatlakozott országot érint, így elvileg Ausztriába menet is gáz lehet, holott neked "csak" Görögországban van "tartozásod".

Előzmény: Vad (663)
marcipannyuszi Creative Commons License 2003.07.23 0 0 704
Mi újság kinn?

Nem túl meleg még a víz?

kábelbúvár Creative Commons License 2003.07.23 0 0 703
Jó étvágyat!! :-)~
Előzmény: bogyó (702)
bogyó Creative Commons License 2003.07.22 0 0 702
Ahogy én vizuálisan és az ízlelőbimbaimmal felfogtam, Krétán nem annyira grilleznek, inkább tocsog a cucc valami paradicsomos-olivás-fűszeres szószban, és ez igaz szinte mindenre (hús, hal, zöldség). Amúgy én - bár lehet hogy csak rossz helyre mentünk - úgy láttam, hogy nem dúskálnak a tavernák halakban. Kisebb szigeteken és a szárazföld egyes részein sokkal többet láttam/ettem. Bár mondjuk az is igaz, hogy én az idén főleg bárányon éltem :-) Azt a fűszeres báránymájat, mézes-citromos szószban, réteslapba sütve és rozmaringos krumplival tálalva nagyon sokáig nem fogom elfelejteni...
Előzmény: zyg leee (699)
Vad Creative Commons License 2003.07.22 0 0 701
Előzmény: ihars (697)
Vad Creative Commons License 2003.07.22 0 0 700
Nem kérnek nemzetközi jogsit a kölcsönzőben, a rendőr csak nyomós okkal állít meg az úton (ha valami hülyeséget csinálsz), és ő sem kér nemzetközi jogosítványt, sőt, nálunk egy buszbérletet vizsgált igen hosszan (nem volt rajtam bukósisak, és nincs jogosítványom, de azér megbüntetett, de kizárólag a bukósisak miatt, mert azt komolyan veszik). Egyébként rendőr csak a főutakon van, ott is ritkán, és mondom, nem baszogatja ok nélkül a turistát.

Scampi van, hogy grillen-e, nem tudom. A bárányt kóstoljátok meg (lamb stifado pl.), más, mint itthon, a faggyút nem érezni. A kecske sem rossz, ill. a krétai-görög kaják (musaka, töltött szőlőlevél, meat balls, töltött paradicsom). Rengeteg féle hal is van, bár egy tavernában 2-5 féle, de nagy a szórás, (nagyobb városokban persze nagyobb a választék) meg a tenger gyümölcsei, na ja.

Előzmény: zyg leee (699)
zyg leee Creative Commons License 2003.07.22 0 0 699
3-án megyünk két hétre, nagyon várom már, végigbönsztem a topik utolsó 3-4 oldalát, sok érdekességet olvastam, ezt köszönöm, de nagyon szomorú vagyok, hogy a topic egy kicsit átment (bizonyos esetekben) fikázásba pro és kontra. A sok euro számolgatás és csakazértisenyémazutolsószó közepette elveszik a lényeg, a sziget.
Lenne egy konkrét kérdésem is, ha tud rá valaki válaszolni, azt hallottam, hogy mostanában autóbérléshez kérnek nemzetközi jogsit, ti mit tudtok róla?
Ja még egy kérdés tavaly és tavalyelőtt Horvátországban voltunk Split alatt ott minden kajáldában lehet kapni Scampit grillen, ami fergeteges, Krtétán jellemzően van ilyen?
köszi
zyg
Vad Creative Commons License 2003.07.22 0 0 698
A hegycsúcsokra nem vezet autóút, de van egy-két jó magas hegy, amin átvágnak utak, pl: Chania-Sougia útvonalon (Omalosi elágazás, ott a tető), Rethymno-Hora Sfakion felé Sfakiai-medence után egy szurdok fölött kanyarog, ill a déli partok fele sok helyen, pl. Lendas felé, de az nem olyan magas, csak szép, ill. a Lassithi-fennsíkra menő sem kutyus.
Ill. van még egy szép hely, de az két hegy között megy el: Mires-Rethymno útvonalon Spíli előtt kb 14 km-re.
Ezek járhatók kocsival, de pl. Anópoliból (Hora Sfakiontól 10 km le lehet sétálni Loutróba, az se rossz, meg sok hegyoldalban látszanak szamár-ösvények, de még nem próbáltam.

Üdv!

Előzmény: ihars (697)
ihars Creative Commons License 2003.07.22 0 0 697
Továbbá kérdezném még, mennyire lehetséges feljutni a szigetnek magasabb részeire, akár hegycsúcsaira, és aki volt, mennyire nehéz és milyen a végeredmény a látvány? gondolom nem lehet semmi, hiszen nagy meredekségről van szó. elsősorban kocsival értem, sak azért mert a linkelt térképen pl nem sok kapcsolat van ut és hegy között.
Vad?
többiek?

isti

Vad Creative Commons License 2003.07.22 0 0 696
Én ezt találtam:
http://www.dilos.com/region/crete/map_cr.html

Sajnos részletekben van, de kis photoshop-melóval már kész is.
Van egy ilyenem IRL is, de már ronggyá "olvastam". Kis szerencsével a reptéren egy "Crete" prospektus közepében megtalálható.

Egyébként: Görög szigetvilág autóstérkép létezik, de az egy lepedő.

Előzmény: ihars (694)
marcipannyuszi Creative Commons License 2003.07.22 0 0 695
Ezt a 3 részest érdemes elmenteni.

Én még nem vettem itthon, de kinn szoktak adni a kocsi/motorbérlésnél.

Előzmény: ihars (694)
ihars Creative Commons License 2003.07.22 0 0 694
sziasztok!

nagyszeru a topic, dicseret illeti Vad kollegat erte.
terkeppel kapcsolatosan volna kerdesem, talalhato e a weben vmi tenyleg hasznalhatoan nagy felbontasu darab es persze merre? illetve itthon kaphato darabok kozul melyiket ajanljatok?
elore is koszonom

isti

ercsibe Creative Commons License 2003.07.19 0 0 693
Szia!
Mi tavaly láttuk meg ezt a lehetőséget, Chaniában, de egyéb helyi irodák is hirdették. Ugyanarra a hajóra szól, mint az egynapos, azaz az út Chaniából 4 óra. (vagy 3? -de ez kevésbé valószínű)(szóval nem a szárnyashajó, amelyik 1,5 óra alatt van ott, de az egynaposokra sem azzal visznek, mert arra a jegy jóval drágább) Az ismerősöm direkt egy helyi chaniai irodánál kérdezte meg, de mondta, hogy majd az összes helyinél ki volt rakva a 3 napos verzió is. Tavaly idő híjában nem fizettünk be erre, de akkor is utánanéztünk, és ugyanezekkel a paraméterekkel volt meghirdetve. Viszont ezek előszezoni (jun11-25) árak. Azóta felmehettek, bár nem hinném, hogy a duplájára, de ha igen,m ég akkor is megéri az expressel szemben.
De csatlakozom az "ízlések és pofonok" táborához.
Előzmény: szalapala (691)
szkati Creative Commons License 2003.07.19 0 0 692
Igazad van. Izlések és pofonok.Hál Isten mindenki másképp pihen. Mi már nem rohangászunk össze-vissza, hanem a nyaralás alkalmával erőt is gyűjtünk, hogy jobban birjuk a következő évet. De a reggeli tojásrántotta és a délutáni szieszta között, valamint a szieszta után bejártuk az egész szigetet töviről hegyire, voltunk a szembenlévő lávaszigeten, valamint a Pálea Kameni hőforrást úszva közelítettük meg/, Oiában és Firában többször. Sokszor strandoltunk Perissában, miután Kamariban laktunk/ és egy teljes délutánt töltöttünk az akrotíri ásatásoknál. Érdekes megnézni a halászfalu Ammudit is. Egy teljes nap kell Iosra, az út 3 óra szárnyashajóval stb. Úgyhogy hidd el, hogy el lehet lenni 2 hétig, anélkül, hogy az ember unatkozna.
Előzmény: szalapala (691)
szalapala Creative Commons License 2003.07.19 0 0 691
Vásárlás,főzőcskélés,szieszta!)).
Hát nemtom, hogy ezekhez pont Santorinin kell-e nyaralnia az embernek:)) Dehát ízlések és pofonok.

Szép a sziget, képeslapban érzi magát az ember.
A 3 napos túra lett volna az adekvát, de nem úgy készültünk most. Bár azon tűnődöm, konkrétumok híján,hogy nem lehet-é, hogy 3napos túrát az szervez, akinek lassú hajója van? (Pl. hajóút oda 7-8 óra, meg vissza is?)
Valami konkrétat azon kívül, hogy 3 nap meg hajó meg Santorini,tud valaki erről? (Melyik városból megy, egy irodanév stb.)

Előzmény: szkati (683)
ercsibe Creative Commons License 2003.07.18 0 0 690
:) Köszi megkaptam! Épp most olvastam... Csábító...
Előzmény: zsanna (689)
zsanna Creative Commons License 2003.07.18 0 0 689
Ja, most veszem észre, az ajánlás nem Neked szól, hanem Ercsibének!!!!
zsanna Creative Commons License 2003.07.18 0 0 688
Mi magyar irodával mentünk Santorinire, és felkínálták a buszos túrát. Azt mondták, hogy háromféle útvonal közül lehetne választani - ha az ásatások éppen valamilyen okból kifolyólag nem lennének zárva. Így kétféle volt. Mi azt választottuk, amelyik a Pyrgos-Oia-Fira útvonal volt. Oia-t nem szabad kihagyni!!!!
Egyébként szerintem is a 3 napos túrát kéne kipróbálni, mert akkor egy napot szánhattok a déli részre, ahol az ásatások vannak,meg Kamarira, ahol a fekete-homokos strand van, egy napot az északira (Oia!!!) és egy napot a közepére. Ja, és hát még Santoriniről is lehetne kirándulni a középen levő szigetre.
Előzmény: szalapala (682)
zsanna Creative Commons License 2003.07.18 0 0 687
Hát Chrissin pont az a szuper, hogy tulképpen nincs semmi. A sziklás rész talán ott lehet, ahol kikötnek a kishajók, de mi rögtön átmentünk a sziget másik felére, amerre az útjelzők mutattak, és ott szuper fehér homokos part volt. A tenger meg valami fantasztikusan gyönyörű zöld volt. És az egész szigeten kizárólag cédrusok vannak, más növény nincs. Szóval ide csak az menjen, aki egy napot tengerparti heverészéssel meg fürdéssel akar eltölteni, mert másra nincs lehetőség. Viszont szvsz a sziget álomszép. Olyan az egész, mint pl a képeslapok Mauritiusról, csak itt pálmák helyett cédrusok vannak.
Mi a sziget északi felén laktunk, és egy helyi utazási irodával voltunk. (Nekem nincs jogsim, és akkor még a lányomnak sem volt, úgyhogy szinte mindenhova úgy mentünk, hogy befizettünk egy-egy kirándulásra vagy a magyar vagy egy helyi irodánál. Nekem igazából nem volt rossz tapasztalatom ezekkel az utakkal kapcsolatban, az angol nyelvű idegenvezetést mindíg megértettük. Tőlünk egyébként mindíg megkérdezték, hogy melyik szállodában vagy apartmanban lakunk, és egyszer volt is valami kisebb változás az indulásnál, akkor rendben meg is kaptuk az üzenetet.)
Előzmény: ercsibe (681)
bogyó Creative Commons License 2003.07.18 0 0 686
Út autóval Thessalonikiig az út, Vad sógorának :-) itt.
szkati Creative Commons License 2003.07.18 0 0 685
Bőven elég a robogó. Nagyon dimbes-dombos, de a robogó is felmegy röhögve és nagyon jó kis utak vannak.
Ami pedig a naplementét illeti, hát... Persze lehet, hogy csak rossz időt fogtunk ki, mert nagyon felhős volt a napnál az ég. Nagyobb a felhajtás körülötte, mint amit- szerintem- megér.
Mi csalódottak voltunk, mert egy balatoni naplemente ennél még szebb is, mint amit mi láttunk.
Előzmény: ercsibe (684)
ercsibe Creative Commons License 2003.07.18 0 0 684
Ebben benne volt 2éjszaka is valahol, az nem volt kiírva, hogy hol, csak az, hogy apartman. Nem nagyon jön be az általad elmondottak ellenére sem a buszos gyorsjárat, mert 4-5 óra Santorinire szerintem kevés. Jó én sem tudnék ott eltölteni (bocsi szkati) (egyenlőre) 2 sőt 1 hetet sem, ezért mennénk erre a többnaposra. A naplementét is látni akarom onnan is, meg az ásatásokat, meg szeretnék csak úgy sétálgatni a kék/sárga -fehér házak közt, szóval mindnet amit csak lehet bele szeretnék sűríteni ebbe a 3 napba.
Szakti! Milyen távolságok vannak ott? Elég csak robogót bérelni, és az is megy mindenfelé (azaz van normális út) vagy jobb egy kocsi?

Vairól esetleg valaki? Belépőrendszer? Rolóhúzás van 8-kor?

Előzmény: szalapala (682)
szkati Creative Commons License 2003.07.18 0 0 683
Sokmindent lehet csinálni Santorinin 2 hétig. Még tudtam volna én is maradni. Nem láttad a black beachet, ahová akár minden álló nap el tudtam volna menni, mert ritka alkalom, hogy magas hegyek által körbevett öbölben/ egyébként át kell mászni egy kisebb hegyen, kocsival nem lehet odamenni/,fekete homoknál, türkizkék vízben fürödj. Isteni kirándulásokat is lehet onnan szervezni/ pl. Ios/ és eleve, ha megpróbálsz úgy kicsit úgy élni, mint a görögök/önellátás: vásárlás, esetleg egy kis főzicskézés, siesta stb/észre sem veszed, hogy milyen gyorsan megy az idő. Oia, Fira, és egy fantasztikus ásatás a szigeten/ többemeletes házak maradtak épen a föld alatt stb/
Minden görög szigeten jól éreztem idáig magamat, de Santorinin a legjobban. Persze nem főszezonban, hanem szeptember végén, október elején. Csodás!
Előzmény: szalapala (682)
szalapala Creative Commons License 2003.07.18 0 0 682
".szemben az utazási irodák által kínált egynapos express Santorini tour-ral, ami 95€."
Ez így azért nem állja meg a helyét.
Az egynapos túrában kétféle variáció van:
1. A busszal kombinált túrások nem Fíránál, hanem előtte Athiniosnál szállnak ki, ott buszra pattannak, Pyrgosba mennek, ott nézegetés, onnan Ia-ba, nézegetés és onnan Firába, ahol együtt szállnak hajóra a többiekkel. Ezt magyar iroda 88€/főért kínálta most június végén.
2. Az alapban - amit a magyarok nem kínálnak, de ott helyben bárhol elérhető - csak áthajókázol Santorinire, de Fíránál szállsz ki és ott szállsz visza. Ezt változó áron, de kb. 55-68€ között lehet kapni, ahogy láttuk. (12 év alattiaknak ingyenes!)
Mi egyébként két fiunkból - 15 és 14 évesek - egy-egy évet letagadtunk ugyan, de arra nem számítottunk, hogy a fiúknak még így is ingyenjegyet ad az ügynök. Így voltunk négyen összesen 116€-ért. Rethymnonban az Ellotia (?) Toursnál vettünk jegyet a kikötőnél. (Érdekes, hogy az iroda kikötői bejáratánál, ahol vettük 58€/fő a jegy, míg a másik bejáratánál, ami a hátsó utcából nyílik, 55€-ért hirdetik ugyanazt!)
De azt is lehet, hogy sima jegyet veszel, mert a hajón is be lehet fizetni a buszos útra, úgy emlékszem 20€-ért.

Ezt a 3 napos utat én nem kerestem ugyan, de nem is láttam hirdetve. Meglehetősen alacsony árúnak tűnik. Nem lehet, hogy ebben a szállás nincs benne, és csak a hajójegy ennyi?
Egyébként őszintén csodálom a kéthetes Santorinis nyaralásokat, amiket hirdetnek nálunk. Mit lehet ott két hétig csinálni? Szépnek szép, de két hétig?

Az álmok szigete könyvet én is megvettem. Azért időnként óvatosan kezelném a szerző állításait, mert néha elkapja a hév, bár lehet hogy pont Vai-al kapcsolatban igaza lehet. Augusztusban nem sok eső szokott esni, a por az meg por és szürke. Tömeg meg télleg lehet.

Előzmény: ercsibe (678)
ercsibe Creative Commons License 2003.07.17 0 0 681
OK. Köszi. Tulképpen mi van Chrisin? Mert azt hallottuk, hogy szép homokos a partja, meg olyan mint a Balosi lagúna -tömve gyönyörű kagylovakkal, csak szebb, és láttunk is egy képet, de az tök sziklás volt, szóval pont az elmondottak ellentéte. Ezek szerint ti jártatok ott. Saját szervezésben voltatok, vagy irodával?
Előzmény: zsanna (680)
zsanna Creative Commons License 2003.07.17 0 0 680
Chrissire feltétlenül menjetek el! Valami csodálatos hely. Kaját meg innivalót vigyetek, mert a kikötőben levő tavernán kívül semmi más infrastruktúra nincs a szigeten - legalábbis 3-4 éve még nem volt, és úgy tudom, hogy direkt így is akarják hagyni a szigetet.
Előzmény: ercsibe (678)
roberto Creative Commons License 2003.07.17 0 0 679
Sziasztok!

Augusztusban megyünk Maliaba. Búvárkodott-e már valaki ezen a környéken? Milyen itt a vízalatti élet? Hol érdemes merülni a közelben?

Tudtok ajánlani valami jó kis éttermet a faluban?

Várom a tapasztalatokat.. Előre is köszi

Robi

ercsibe Creative Commons License 2003.07.17 0 0 678
Sziasztok!

Volt már valaki közületek október elején Krétán? Az utikönyvek szerint marha meleg van akkor is, a tenger is jó, de az utikönyvek sokmindent írrnak, és én inkább ebben a topicban bízom. Írtam már? Megkérdezte egy ismerősöm a 3nap/éj variációt Santorinire és az csak 69€ (Chaiai kis utazási irodák) szemben az utazási irodák által kínált egynapos express Santorini tour-ral, ami 95€. Arra volt már valaki?
Még valami. Most olvasom Az álmok szigete Kréta könyvet, amiben azt írják Vairól, hogy tök szürke és lehangoló, mert minden csupa por így augusztusban. (Eredetileg augusztusban terveztünk menni, de egyfelől az árak is barátságosabbak szeptemberben, no meg a nyüzsi hiánya is vonzó) Tényleg olyan szürke poros minden? És ez a belépős rendszer hogy műxik? 8-kor lehúzzák a rolót mint a Palatinuson, és no akkor innentől bezár a bazár, el kell hagyni Vai területét? Mert mi pont a nyüzsi elkerülése végett úgy terveztük, hogy először elmennénk Eloundára megnézni az elsüllyedt várost, majd LErapetra, és ott megnézni mikor mennek a hajók Crissire (másnap visszamenni oda indulásra) és csak eztán Vai, hogy a turistákat szállító buszok már eltűnjenek. (Mint Elafonissin. Ott is az volt a király, hogy az összes busz lelépett 4-5-kor és utána tökre kiürült minden)

Ezekről valakinek van tapasztalata?
Köszi: erika

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!