Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Téli fülőkét pirítva szeretem, olyan fokhagymás íze van, mint a Shii-takénak. Persze mindkettő fagomba, talán azért hasonló az ízük.
Piros csészegombát sokat láttam már a Mecsekben, eddig úgy tudtam az az elsó gomba, kb februárban "nyílik". De látom már, hogy sok más gomba is van ilyenkor.
Szarvasgombát én még sose szedtem, azt se tudom hol kell keresni, ebben teljesen lámer vagyok.:(
Bár egyszer kipróbálnám
Még valami, ezt elfelejtettem, kedves mángorló. Nem tudom, Neked mi a véleményed, de barátaimmal megfigyeltük, hogy ahol fülőkét találunk többé-kevésbé Sárga gévagomba is szokott lenni. Legutóbbi fülőkézésünkor is - új helyen próbálkoztunk - észrevettük ezt, voltak olyan szakaszok ahol sok öreg, megkeményedett gévagombát láttunk a fűzfákon. Persze lehet, hogy ez csak Tisza-ártéri sajátosság. Mindenesetre, talán érdekes lehet számotokra is, ez a megfigyelésünk. Tehát ahol télen fülőke, ott esetleg tavasszal ill. ősszel Sárga gévagomba is lehet.
Környékünkön van egy bejáratott szarvasgomba lelőhelyünk. Vagy két hete, a sok eső után, de még a nagy fagyok előtt elmentünk oda keresgélni. A kedvenc helyünkön, most ezt szó szerint értsétek, nagy gödrök voltak, a talaj fel volt ásva. Egy barátunk önállósította magát, kicsit durva módon. A barátság miatt nem hozzuk szóba, no de kellemetlen. Van ilyen, a pénz nagy úr, én ezért fütyülök a "hivatásos szarvasgombászokra" is, túl sok ilyen történetet tudok. Csak az a rossz, amikor engem is, egy barátom. No van ilyen.
Még valami: ahol csészegomba van, ott nagy valószínűséggel szarvasgomba is van. Téli szarvasgombát (Tuber brumale) most a nagyobb fagyokban is kereshettek (Bakony!) szvsz találtok. Vaddisznós helyeken, bizonnyal.
Tudtommal kimondottan a hideget szereti. Mi is olyankor bukkantunk - véletlenül rá -, amikor nem is vártuk, - 10 fok alatti hidegben. Vörösesbarna színe van, ha a kalapját a nap felé fordított, az gyönyörűen átvilágít rajta. Sajnos a nem ehető gombák közé tartozik.
Oxalistól hallottam, hogy a Bakonyban egy barátja Piros csészegombát talált. Sajnos ez felénk nincs, én csak könyvből ismerem (De abból nagyon!). Talán nem árt figyelni, ha a hegyekben kirándultok, hátha véletlenül ráakadtok erre is.
Téli fülőke. Milyen fákon bukkantál rájuk? Neked hogyan ízlik? Mit szoktál belőle "csinálni", még?
A gombáskenyeret sajnos még nem. Tegnap kirándultunk, Óföldeák mellett van egy Ráday-filmre való használaton kívüli kúria, Návay-kúria. Ezt tehénlegelő veszi -persze- körül, az évszázados tölgyfáktól nem messze, a tehénlepény mellett kicsike Békagombák kacsintottak ránk. Lefényképeztük őket, remélem szép fotóink lesznek.
Ma pediglen egy izgalmas receptben BOGÁNCSolaj volt az előírás, méghozzá két evőkanállal. Ebből gondolom, hogy nem lehet aranyárban.
Egyre izgibb olajokat találok.
31-én délelőtt voltam gombázni. Mikor, ha máskor nem ér rá az ember. Tisza-ártérben, fülőkézni. Teljes siker, az előző napok csapadékos időjárásának köszönhetően egy kb. 4 km-es erdei sétával kb. 1,5 kg téli fülőkét találtam.
Sikerült néhány kapitálisnak nevezhető példányra is bukkanunk. Hiszitek, vagy nem a kalap átmérője két öreg gombánál mintegy 20 cm volt! Kár, hogy nem volt nálunk fényképezőgép, megérte volna lekapni őket. Így otthagytuk az erdőben őket.
Most jövök a Karancs-Medves környékéről, az enyhe időnek hála van kései laska, júdásfüle, találtunk egz szem galambgombát és vagy fél kiló pókhálós vagy nyálkásgombát. Emem utolsó ott hever még a kocsiban mert nem merjük megenni. Lényeg, hogy dec 29-én is van soksok gomba.
Kirándulás mésrészt jó volt, különösen a Somoskő vára, ha valaki ismeri tudja mire gondolok.
Hát ez nagyon érdekes. A többi általad kérdezett olajról annyit tudtam meg, hogy általánosságban mindegyikre igaz, hogy az "immunrendszert erősíti". Mondták, hogy mi a közös bennük, de ennek a kémiai rébusznak nevét mindjárt el is felejtettem - sajnos.
"Ezt az olajat a napérlelte borszõlõ magvaiból nyerik; a többi olaj közül magas linoléntartalmával tûnik ki. Tokoferolban (E-vitamin) különösen gazdag, de olyan procianidokat is tartalmaz, amelyek az aromaanyagokkal rokon flavonoidokhoz tartoznak. A C-és az E-vitamin, valamint a béta-karotin és a lycopen mellett a procianid a legjobb ma ismert gyökfogó, azaz antioxidáns."
A gombás kenyér, tehát (hátha lesz vkinek ideje kipróbálni a hosszú téli éjszakákon)
30g szárított gomba (bármi fűszeresebb, karakteresebb ízű megteszi, csak ne legyen nyálkásodó)
fél liter forrásban lévő vízzel leönt, áztat 2 órán át lefedve
leszűr (vizet nem önti ki!), gomba külön, fedarabol, félretesz
víz külön, kipótol fél literre újból és felmelegít
40g élesztőt kevés cukorral (fél kiskanál mondjuk. Ahogy szoktad) kevés gombás lével 20 percig keleszt meleg helyen
50 dkg búzaliszt (persze teljes kiőrlésű) és feleannyi (tehát 25 dkg) rozsliszt, szintén teljes kiőrlésű 2 teáskanál só, a maradék gombás lé és a felfuttatott élesztő alaposan elkever (ha netán robotgéppel csinálod, akkor minimum 7 perc. Ha kézzel, akkor erőtől függően sokszorosa)
búzaliszttel megszór, lefedi, meleg helyen keleszti kb. fél órát, mindegy: látszódjon azért, hogy nagyobb lett
két hosszúkás (vagy három, vagy négy stb.) kenyeret formáz (kb., mint a bagett), lisztezett sütőlemezre tesz és újra keleszt kicsikét
tetejét vízzel megken és kb 35-40 perc alatt ropogósra süti mondjuk 200 fokon (gázsütőnél, ha előmelegíted a közepes lángon fél órát, na az ennyi)
Megjegyzések: 1.a rozsliszt lehet más is (kukorica, zab, hajdina stb.) ha ódzkodsz tőle, mint én 2. egyébként is lehet kísérletezni a különféle lisztekkel, illetve keverésükkel 3. amikor a végefelé belekevered a gombát fel lehet dobni különféle fűszerekkel, ez tényleg teljesen egyéni (fokhagyma, turbolya, színes borsok, narancs vagy csak héja stb. stb. stb) 4. a tetejére szórhatsz hámozott átlátszóra szeletelt mandulát, vagy rozmaringot, vagy magvakat, vagy mit tudom én, ez már maga a kreativitás 5. friss vajjal, vagy fűszervajjal megkenve is jó (megint csak ízlés kérdése, hogy milyen fűszer) 6. ha már nagyon száraz a kenyered, vágd ketté hosszában, kend meg vajjal, tapaszd össze és süsd át megint némi vízzel locsolva. ropogós és forró lesz, így ehető is, de ezután már tényleg nem lehet feljavítani 7. remélem örömet szereztem a recepttel, ki is próbálod, be is számolsz róla
8. ha valami nem érthető, csak szólj
A jó hír: terem a saját laskánk, amit még a nyár elején oltottunk be egy fatönkbe! :) Le lehet nézni, merthogy hova így a vadászat izgalma, de azért jó dolog ez, higgyétek el.
Kedves Kopáncsi
Nem vettem a szívemre, ennél durvábbak is megestek már velem a weben, meg IRL, szerintem ne spilázzuk túl. Észre se veszem, hogy lenulláztál, ha nem mondod.:) Gondoltam nem az én bajom, ha vki nem ismeri az ilyen-olyan olajakat, eceteket. stb. stb. stb. Az iróniának meg hajrá, az mindig üdítő.
Mindig is azon a véleményen voltam, hogy bocsánatot KÉRni sokkal de sokkal könnyebb, mint pirulás nélkül elfogadni:) Látod, most én magyarázkodom... Egyszóval no problem, felejtsünk.
Ha már vannak szakértő barátaid megkérdeznéd tőlük a dió-, lenmag-, fenyőmag és egyéb olajokat is? Ja, meg a mandulát. Azért is kérdem, mert nem jutottam még nyomára leírásuknak, viszont itt-ott felbukkan rendszeresen nehány érdekes receptben. A további olajok (zsálya, bazsalikom, rozmaring, menta, stb.) már egyszerűbb ügy, mert nem belőlük kell kinyerni az anyagot, hanem olajban oldani valami rejtélyes technológia szerint.
Bpesten egy kültelki kínai piacnak nevezett interkulturális zsibvásárban akadtam ilyenre. (Tigris piac, Józsefvárosi pályaudvar), de gyanítom, hogy egyszeri vétel volt. Esély van még a Nagyvásárcsarnok alatti legeslegjobb fűszeresnél és a Rákóczi téri görög boltban. Ezeken kívül mindenféle fitotéka, bio és ökobolt is szóba jöhet. (Azért írok ilyen hosszan, ki ne derüljön, hogy fogalmam nincs hol lehet kapni.) Utánanézek és szólok neked, ha találtam.
Szőlőmagolaj kritikám miatt meg kell kövesselek.
Miért? Igértem, hogy utánanézek, valamennyire sikerült. Amiket megtudtam róla, vázlatosan ez;
- A szölőmagolaj nagyon finom, íze az igazi olívaolajjal ízével vetekszik!
- Ezért aki gombához javasolja a szőlőmagolajat az egy valódi ínyenc.
- A szölőmagolajat mér a régi időkben is használták és ismerték, de használata -elsősorban előállításának nehézsége miatt- többé-kevésbé feledésbe merült.
- A régebbi időkben igazi kincs számba ment, ára az aranyéval vetekedett!
- Gyógyhatással bír: elsősorban emésztési rendellenességek szabályozására alkalmas, de immunrendszer erősítésére, "helyes" irányba történő befolyásolására is javasolhatjuk.
- Különlegessége, drágasága kapcsán "csöppenként" érdemes fogyasztanunk.
Az előállításáról:
Körülményes, mint irtam. Miért? A szőlőmagokat meg kell mosni, vigyázva megszárítani. Ezután jön a magok centrifugálása, de az eljárás ezen szakaszánál óvatosnak kell lennünk, nem szabad túl gyorsan kivonnunk az olajat, hanem a megfelelő sebességgel. Állítólag ha nem választod meg helyesen a centrifugálási sebességet, mintegy, "túl gyorsan pörgeted ki", akkor nem jön ki valamennyi olaj a magunkból. Nos ez itt a nehézség - mint mondták nekem.
Barátaim azt mondták, hogy jó nagy bunkó voltam, hogy lenulláztam a felvetésedet - szőlömagolaj.
Javasolták, hogy kérdezzem meg, hogy hol lehet ezt a kincset vásárolni, Budapesten járva, nyilván elnéznénk oda, hátha lehet még vásárolni belőle.
Lord; nem is tudom, hogy kérjek elnézését a múltkori iróniáért, miképpen kövesselek meg...
Köszönöm szépen, hogy felhivtad erre az elfeledett varázsszerre a figyelmünket.
Üdv,
Kopáncsi
A hétvégén nem voltam gombászni, de a barátaim téli fülöket, lila tönkű pereszkét találtak.
A szegedi piacon pedig néhány kiló kétspórás csiperkét árultak szombaton.
Mikor szedtem, én is arra gondoltam, de a könyvemben a téli fülőke fénykép sokkal jobban hasonlított. Az árvégű szinei egész mások.
Az én gombám egy az egyben egyezik a fényképeden ábrázolttal.
Úgy tűnik, ezt még sokat kell tanulnom.
nem felejtettem L csak senkit nem érdekelt én meg nem erőltettem. mihelyst együtt lesz a könyv, az időm és a net biza beírom.
szőlőmagolaj- ügyben annyi a fejlemény,hogy bátran helyettesíthető mandulaolajjal is. Remélem ez segít, bár kevesebb benne az "ö". bocs:)
Köszönöm az ötleteket!
Na, végre sikerált feljutnom ezzel a freevel.
Ma elvittem megnézetni, persze a fény uccain, nem vizsgálnak, csak árusoknak.
Átcaplattam a Nagycsarnokba és némi huzavona után sikerült a gombavizsgálót a munkaidejében rávennem, hogy vizsgálja már be a gombámat!
Téli Fülőkét állapított meg és rögtön elkérte anevem, címem, hogyha mégis gáz lenne :)))
Belenéztem a füzetébe, hogy miket hoztak ezen a héten vizsgáltatni: téli fülőke,fenyőpereszke (ebből több helyen árusítottak ma), csigagomba, kígyógomba, BARNA TINÓRU!, karbolszagú csiperke.
És még mindig terem a tuskó ahonnan szedtem a gombámat:)
A faj minden jellegzetességét magán viselő egyedeknél van gallér, de ott is sokszor csökevényes. Az egyes alfajoknál hiányozhat is.
Mindegy, így fényképről nehéz, inkábbnem is okoskodok itt tovább.
Fontold meg, hogy nem lehetett-e Gyűrűs tuskógomba. Annak ugyanis vannak egymástól jelentősen eltérő alfajai-változatai. Az egyes populációk kajakra eltérőek lehetnek. A tuskógomba még nőhet decemberben is, és van olyan gyökérszerű képződménye (asszem valami rizomorfának hívják), amiről beszéltél. Olyan, mint egy cipőfűzőszerű zsinór, ezzel hatol be a gomba a gazdanövénybe (mármint a parazita változat. A fénykép alapján tehát szerintem nem kizárható a gyűrűs tuskógomba.....
Off bd, kedves, a másik topicban válaszoltam, mert az jobban kézrül volt, de azt hiszem az ilyen kérdésekre leghamarabb a KONYHA-TRÜKKÖKben vagy valamelyik vacsoratopicban kapsz választ, ezek valószínűleg többeknek szerepelnek a Kedvencekben On
Hétvégén szedtem gombát fatuskóról, csoportosan nőtt, november végén kezdett el nőni. Szerintem Téli fülőke, de megnéztem könyvben és van két faj amivel össze lehet keverni, és azoknak Gyilkos galóca típusu a mérgük. Úgyhogy van rizikó. Ezért fordulok a kollégákhoz, tudnának e segíteni?
Ezt a kenyér receptet a hétvégi szabad másodpercekben közrebocsáthatnád. Nagyon kíváncsian várom, -juk.
Csak írom h el ne felejtsed. (Remélem nem vagy olyan mint én.)
És hát finoman sürgetlek is; persze.
Kopáncsi
u.i..: a szőlőmagolajon Szögedébe' csak elnézően mosolyogtak. Ezt mondták: >>ejnye-ejnye ezök e pöstiek égyre hülyébbek. Mög asztán errefelé amúgy is csak málnamag-olaj van. << Persze továbbnyomozok a témában, nem adom fel. Van egy borász barátom megkérdezem, mi a fene lehet ez????
Szerintem a házi pálesz+tudományos duma ötvözete kéne. Ki kell menni pásztorhoz pálinkával és leadni dumát, hogy ez itt egy nagyon ritka gombafaj, a Kertészeti Egyetem Növénytani Tanszékétől (lényeg, hogy a név hosszú legyen) jöttem, meg szeretném figyelni ezt a MÉRGEZŐ gombát és szeretném ha segítene benne, hogy épségben maradjanak, míg MINTÁT gyűjtök belőlük. De addig is Laci bátyám huzza már meg ezt a flaskát! stb stb stb
Én jófajta házipálinkát kósótóltatnék a szakival. A téli reggeleken igen jól jönne neki. Szóval ez a pálinka-bartell nálam működni szok'. Mi vidéki embörök mán' csak ilyenek vagyunk.
Csörgőórám is van otthon. Persze ez most nem dicsekvés volt. Csak tény.
Tegnap Pesten voltam sajnos megint. - Madárcseresznyefán sárga gévagombát láttam. Igaz már öreg volt. De én az ilyet meg szoktam jegyezni.
Hétvégén nehány Szürke tölcsérgombához is szerencsém volt.
A Szögedébül irt tudósításom itt most végződik.
Elsőre csak az jut eszembe, hogy egyszer meg kellene kostoltatni vele, de ez nem jó, mert attól kezdve hajnali 3-kor leszedné a gombát előled. Akkor mégis inkább valami más gombával kellene megkínálni az illlyen piszok pásztort.