Egy kissé offtopic kérdésem van, melyet szakközép els? évf. m?helygyakorlatán tett fel a tanár és azóta sem tudom a választ (cca 20 éve):
Hogyan teszik bele a gyantaeret a forrasztóónba (f?leg abba a fajtába, amelyikben citromgerezd jelleggel hat ér van).
pecsenyeszedő villa
nagyon egyszerű működésű, beleszúrjuk a húsba, majd a vendég/saját tányérunk fölött tartva mutató és középső ujjunkat nyélen levő korong alá helyezve a hüvelykujjal megnyomjuk a nyél tetején a gombot, az meg letolja a szeletet a villáról.
drdoktor. Ne mérgesíts a collstokkal, mert megharaplak. Tudod te, milyen körülmények között kell fényképezni olykor egyik másik ószeres boltjában? Pl. a padlón van a dolog, én a fájó derakammal hétrét görnyedve próbálom becserkészni a látómezőbe, közben elállom (ülöm, guggolom, fekszem) a közlekedő járatot a többi vevő előtt. Most tessék a collstokot reklamálni, kutyafikommákom teringette!
drdoktor!
Én akartam exkuzálni magunkat ezzel, mert kitalálod a tárgyat, nem igazoljuk le, és bizonytalanságban maradsz. Egyébként jobb is így, hogy csak a kérdéseket nézed meg először, mert van mit kitalálnod. Pl. ezért is teszek inkább bélyegképeket linkremutatónak, mint szöveget, merthogy könnyebb akár gyorsan lapozva is rájuk találni.
További finom megfejtéseket!
Igy igaz. Lásd még : Néprajzi lexikon A-E 501.old.2.ábra.
Az összes szépen faragott között egy darab bordás készülék.
A palócok bordás haluskának nevezik az ilyen tésztát.
bocs, ha már kitaláltra is tippelek, de nekem csak nappal van esélyem jáccani, ígyis 3-at kellett visszalapozni, olyan sokat írtatok.
ha előbb mindent végigolvasok, elrontom a játékomat.
Ben Nyhyl!
Téged is köszöntünk a topikban, mint új játékostársat. Kösz az alapos ismertetőt, így már kevésbé fogunk mindenfélét hinni a csigatészta készítőről (biztos láttad a korábbi hozzászólásainkban a nagy-nagy szaktudásunkat, még az ószerest is megidéztük koronatanúnak - persze csak úgy...) Maplesyrupnak is igazat kellett adnunk a textilvető gép megfejtésre, mert ilyen kérdésekben ő autentikus válaszadó.
"és a szövöszék bordáját is használták csigatészta készítésre. JellemzQen azonban nem a borda volt a cst. készítQ. Az igazi egy tömör falap, mint pl. a vágódeszka, amiben sürü barázdák voltak."
Édesanyám n?vére a mai napig is kézzel gyártja a csigatésztát, akár falusi lakodalmi dózisban is. ?t?le tudom, hogy nem a barázdás falap az autentikus (vittünk neki ilyet, mert a régi elamortizálódott, de nem felelt meg), hanem egy olyan eszköz, melybe két párhuzamos farúd közé függ?legesen (általában nád hosszanti feldarabolásából ered?) lapocskák vannak befogva a megfelel? s?r?séggel. Kb úgy néz ki, mint a vizszintesre állított reluxa, csak s?r?bb, meg vastagabbak a lapok és a két szélén lév? farudak fogják össze.