Keresés

Részletes keresés

pai_freediving Creative Commons License 2003.07.29 0 0 713
Sziasztok!

A Nyugat-krétai Gerani településen lévő Chatrin apartmanban volt-e már valaki.

üdv: Pai.

fokabb Creative Commons License 2003.07.29 0 0 712
Megy mostanában valaki Chania környékére? Lenne hozzá egy privát, igen fontos kérésem! Én magam egyébként egy hete jöttem haza, és mindenkinek csak melegen tudom ajánlani (különösen facér ifjú hölgyeknek:-)). Meg merem kockáztatni, hogy életem legszebb és legmozgalmasabb egy hetét töltöttem ott. Ha érdekelnek titeket ajánlatok, szívesen mondok néhány helyet!
xtazi Creative Commons License 2003.07.29 0 0 711
szia vad:)
mennyit volt a büntetés összege?:))
csak hogy mire számitsak...ha engem is elkapnak:)
Előzmény: Vad (700)
sagia Creative Commons License 2003.07.28 0 0 710
Hali Mindenkinek!

Mi augusztus 21-tol megyunk 2 hetre, amit mar nagyon varunk!
Arra lennek most kivancsi, hogy szerintettek hol erdemssebb atvaltani az USA dollarunkat Eurora? Itthon, vagy kint Kretan?

Elore is koszi a valaszokat: Aniko

KovacsUr Creative Commons License 2003.07.28 0 0 709
Hali !

Penteken jottunk haza 1 het nyugatkretai udulesbol leirom a tapasztalatokat hatha valaki hasznositani tudja:

- motorberles 2 napra 43E kicsi 50-es aprilla , mi ket szemelyre hasznaltuk cc 90 km (chania- elefanoszi (nemtom hogyirjakde a rozsaszin homokos ((ami neha tenyleg az :))) korben a parommal ugy 170kg nyomunk osszesen a moci a hegyekben mar kuzdot kicsit de ugy 30al siman ment ..tobbel nem is nagyon erdemes mert eldaralnak egy szep kanyarban mikozben te csodalod a tajat,(azert nem veletlenul nem hallani azt a kifejezest hogy "jok mint a gorog utak") jogositvany kellett az atvetelkor de rendort meg csak nem is lattam
a berlesnel nagyon nezd meg a felteteleket !!! mert csunya meglepik lehetnek pl:180 euros onresz

- szervezett utak : (eurotours os ut volt) a repteren fogadott elmentunk s elso orakban elmondott mindent a tarsasagnak meg heti 2x20perc fogadoorat is tartott, nekem ennyi kozom volt hozza mert a szervezett utak szvsz picsadragak. Aki igenyli hogy mindent elmondjanak neki szoban es egy buszon ulve jobbra balra majd kiszalva csoportosan vonulva megnezze a romokat , asatasokat varosokat annak talan megeri az egyebkent a dologhoz szukseges arnak a 2x-eset de azert merlegelje az alternativakat:
motorberles,autoberles (foleg ha 2 par osszeall) es amit mi csinaltunk : helyi buszkozlekedes
a buszok szinte mindenhova!! elmennek (kicsi hegyi falvakba is ahova a turistabusz sose megy az tutti) jo suru jaratindulasok kenyelmesek es legkondisok! es nemutolsosorban sokkal olcsobbak (haina - omalos 5E) Ha veszel egy utikonyvet abban is benne vannak az infok (ne marco-polo sorozatbol mert az egy nagy rakas .... van valakinek jo tapaszalata MP konyvekben???)

-Samaria szurdok , mindenki mennyen el es gyonyorkodjon de mindenki erjen a vegere 16:40 re mert akkor indul az ucso hajo es ha ottragad akkor masnapig ott fog ragadni :)
-Rethimon (ezt sem igy irjak asszem) nagyon szep varos de Haina (chaina) meh jobbabbabb!!
-Chaina folotti felszigeten 2 db monostor es a monostortol le lehet gyalogolni egy csepkobarlangban levo szentejbe vigyel elemlampat es vizet ! (lehet strandolni is nem messze egy kiszaradt folyomeder torkolataban, nagyon tutti )
- Eszak-del utvonalakon a falvak hangulata es a szinta barhol fellelheto szepseges panorama gyalog vagy motorral nagyon kellemes
- irakloion feleljtheto erosen (maganvelemeny!)

nekem nagyon tetszett kreta bar az elso nap azert hozza kell szokni hogy ugy nez ki az egesz mintha egy epitkezesi teruleten lennel aztan jobban megnezve latod hogy nem sitt hanem csak szikla es gyer novenyzet es az epitkezesben a rengeteg beton es acel ...csak nekem tunik ugy hogy a hazakban a fa hasznalata elenyeszo?.... miatt latszik kiesnek,,,pedig nem az nagyon is szep es karakteres a taj.
A benszulottek baratsagosak es en ugy vettem eszre szeretik a magyarokat rank legalabbis jobban mosolyogtak mikor megtudtak honnan jottunk, es par magyar szot is tudtak.
A samaria szurdokban levo orvosi allomas egyik dokija pl magyarul tanul, sajnos szukseg is volt ra mert egy kozepkoru holgyet ugy kellett a csoport utan vinni szamaron annyira kimerult.

nos ennyi lenne a dolog nekem teccett na :))

ui:naptejet vegyel vagy vigyel min 20 faktorosat de szvsz a 30 sem tulza, kellemes 28-30 fok tenger napfeny meg szello a tenger felol fexel a homokon, strandolsz jol erzed magad..es a napvegere rommaegsz :((

KovacsUr

pai_freediving Creative Commons License 2003.07.26 0 0 708
Sziasztok!
Kréta is a nyaralási célpontok között szerepel de még nincs konkrétan eldontve (last minute )viszont van egy hely amit nem szeretném kihagyni ha ott járunk.

üdv Pai

szalapala Creative Commons License 2003.07.26 0 0 707
Jut eszembe, ha már EU-nál tartunk.
Rengeteg új templom épül Krétán és templomfelújítás is sok van. Ilyen helyeken nagy, méteres táblákon áll a finanszírozás mikéntje, hogy a pénz 75%-a ! Uniós, 25%-a görög. Azért ez nem semmi.
Előzmény: szalapala (706)
szalapala Creative Commons License 2003.07.26 0 0 706
Igazad van.
Sajnos, Vad úr, a Z-M-an kollega által írtak valós veszélyek. Ilyen bizony előfordulhat. Amiben bízhatsz talán, hogy az EU-komformitás még annyira se jellemző a görögökre, mint ránk, de a közigazgatásban azért erre talán nem számítanék.

De ha majd mi is EU-tagok leszünk, akkor nem kell ilyentől tartani, akkor nem tilthatnak ki az EU-ból, mert eleve benne vagy:))
Az már ma is gond az EU-n belül, hogy a külföldi EU-tag turisták közlekedési kihágásait helyszínen fizettessék-e meg, mert behajtani EU-n belül se egyszerű.
Egyébiránt meg írta Vad kolléga,hogy nem kell jogsi a bérléshez. Lehet, hogy általában így van, de konkrétan Tőlem most nyáron határozottan kérte a kölcsönzős srác, az útlevéllel együtt, volt is egy rovat direkt erre a szerződésben. De Vad kollégától, mint régi ügyféltől valószínűleg nem kérték.(Törzsvásárlói kedvezmények is vannak a világon:))

Előzmény: Z-M-an (705)
Z-M-an Creative Commons License 2003.07.24 0 0 705
Szia Vad!
A büntetés témához szólnék hozzá: kicsiny hazánk még nem EU tagállam (nem csatlakoz(hat)ott a schengeni egyezményhez sem), magának a büntetésnek a behajtása így kissé nehézkesebb, egyelőre, ámbár korántsem lehetetlen.

Azonban, egy dolog miatt nagyon érdemes kifizetni: a schengeni országokban a büntetett és a büntetést ki nem fizetőket pontosan nyilvántartják, így a határok átlépésekor a nem schengeni országok állampolgárai egyből fennakadnak a velük szemben amúgy is szigorúbb ellenőrzésnél és mindenféle kellemetlen dolgoknak néznek elébe. És ez minden, a schengeni egyezményhez csatlakozott országot érint, így elvileg Ausztriába menet is gáz lehet, holott neked "csak" Görögországban van "tartozásod".

Előzmény: Vad (663)
marcipannyuszi Creative Commons License 2003.07.23 0 0 704
Mi újság kinn?

Nem túl meleg még a víz?

kábelbúvár Creative Commons License 2003.07.23 0 0 703
Jó étvágyat!! :-)~
Előzmény: bogyó (702)
bogyó Creative Commons License 2003.07.22 0 0 702
Ahogy én vizuálisan és az ízlelőbimbaimmal felfogtam, Krétán nem annyira grilleznek, inkább tocsog a cucc valami paradicsomos-olivás-fűszeres szószban, és ez igaz szinte mindenre (hús, hal, zöldség). Amúgy én - bár lehet hogy csak rossz helyre mentünk - úgy láttam, hogy nem dúskálnak a tavernák halakban. Kisebb szigeteken és a szárazföld egyes részein sokkal többet láttam/ettem. Bár mondjuk az is igaz, hogy én az idén főleg bárányon éltem :-) Azt a fűszeres báránymájat, mézes-citromos szószban, réteslapba sütve és rozmaringos krumplival tálalva nagyon sokáig nem fogom elfelejteni...
Előzmény: zyg leee (699)
Vad Creative Commons License 2003.07.22 0 0 701
Előzmény: ihars (697)
Vad Creative Commons License 2003.07.22 0 0 700
Nem kérnek nemzetközi jogsit a kölcsönzőben, a rendőr csak nyomós okkal állít meg az úton (ha valami hülyeséget csinálsz), és ő sem kér nemzetközi jogosítványt, sőt, nálunk egy buszbérletet vizsgált igen hosszan (nem volt rajtam bukósisak, és nincs jogosítványom, de azér megbüntetett, de kizárólag a bukósisak miatt, mert azt komolyan veszik). Egyébként rendőr csak a főutakon van, ott is ritkán, és mondom, nem baszogatja ok nélkül a turistát.

Scampi van, hogy grillen-e, nem tudom. A bárányt kóstoljátok meg (lamb stifado pl.), más, mint itthon, a faggyút nem érezni. A kecske sem rossz, ill. a krétai-görög kaják (musaka, töltött szőlőlevél, meat balls, töltött paradicsom). Rengeteg féle hal is van, bár egy tavernában 2-5 féle, de nagy a szórás, (nagyobb városokban persze nagyobb a választék) meg a tenger gyümölcsei, na ja.

Előzmény: zyg leee (699)
zyg leee Creative Commons License 2003.07.22 0 0 699
3-án megyünk két hétre, nagyon várom már, végigbönsztem a topik utolsó 3-4 oldalát, sok érdekességet olvastam, ezt köszönöm, de nagyon szomorú vagyok, hogy a topic egy kicsit átment (bizonyos esetekben) fikázásba pro és kontra. A sok euro számolgatás és csakazértisenyémazutolsószó közepette elveszik a lényeg, a sziget.
Lenne egy konkrét kérdésem is, ha tud rá valaki válaszolni, azt hallottam, hogy mostanában autóbérléshez kérnek nemzetközi jogsit, ti mit tudtok róla?
Ja még egy kérdés tavaly és tavalyelőtt Horvátországban voltunk Split alatt ott minden kajáldában lehet kapni Scampit grillen, ami fergeteges, Krtétán jellemzően van ilyen?
köszi
zyg
Vad Creative Commons License 2003.07.22 0 0 698
A hegycsúcsokra nem vezet autóút, de van egy-két jó magas hegy, amin átvágnak utak, pl: Chania-Sougia útvonalon (Omalosi elágazás, ott a tető), Rethymno-Hora Sfakion felé Sfakiai-medence után egy szurdok fölött kanyarog, ill a déli partok fele sok helyen, pl. Lendas felé, de az nem olyan magas, csak szép, ill. a Lassithi-fennsíkra menő sem kutyus.
Ill. van még egy szép hely, de az két hegy között megy el: Mires-Rethymno útvonalon Spíli előtt kb 14 km-re.
Ezek járhatók kocsival, de pl. Anópoliból (Hora Sfakiontól 10 km le lehet sétálni Loutróba, az se rossz, meg sok hegyoldalban látszanak szamár-ösvények, de még nem próbáltam.

Üdv!

Előzmény: ihars (697)
ihars Creative Commons License 2003.07.22 0 0 697
Továbbá kérdezném még, mennyire lehetséges feljutni a szigetnek magasabb részeire, akár hegycsúcsaira, és aki volt, mennyire nehéz és milyen a végeredmény a látvány? gondolom nem lehet semmi, hiszen nagy meredekségről van szó. elsősorban kocsival értem, sak azért mert a linkelt térképen pl nem sok kapcsolat van ut és hegy között.
Vad?
többiek?

isti

Vad Creative Commons License 2003.07.22 0 0 696
Én ezt találtam:
http://www.dilos.com/region/crete/map_cr.html

Sajnos részletekben van, de kis photoshop-melóval már kész is.
Van egy ilyenem IRL is, de már ronggyá "olvastam". Kis szerencsével a reptéren egy "Crete" prospektus közepében megtalálható.

Egyébként: Görög szigetvilág autóstérkép létezik, de az egy lepedő.

Előzmény: ihars (694)
marcipannyuszi Creative Commons License 2003.07.22 0 0 695
Ezt a 3 részest érdemes elmenteni.

Én még nem vettem itthon, de kinn szoktak adni a kocsi/motorbérlésnél.

Előzmény: ihars (694)
ihars Creative Commons License 2003.07.22 0 0 694
sziasztok!

nagyszeru a topic, dicseret illeti Vad kollegat erte.
terkeppel kapcsolatosan volna kerdesem, talalhato e a weben vmi tenyleg hasznalhatoan nagy felbontasu darab es persze merre? illetve itthon kaphato darabok kozul melyiket ajanljatok?
elore is koszonom

isti

ercsibe Creative Commons License 2003.07.19 0 0 693
Szia!
Mi tavaly láttuk meg ezt a lehetőséget, Chaniában, de egyéb helyi irodák is hirdették. Ugyanarra a hajóra szól, mint az egynapos, azaz az út Chaniából 4 óra. (vagy 3? -de ez kevésbé valószínű)(szóval nem a szárnyashajó, amelyik 1,5 óra alatt van ott, de az egynaposokra sem azzal visznek, mert arra a jegy jóval drágább) Az ismerősöm direkt egy helyi chaniai irodánál kérdezte meg, de mondta, hogy majd az összes helyinél ki volt rakva a 3 napos verzió is. Tavaly idő híjában nem fizettünk be erre, de akkor is utánanéztünk, és ugyanezekkel a paraméterekkel volt meghirdetve. Viszont ezek előszezoni (jun11-25) árak. Azóta felmehettek, bár nem hinném, hogy a duplájára, de ha igen,m ég akkor is megéri az expressel szemben.
De csatlakozom az "ízlések és pofonok" táborához.
Előzmény: szalapala (691)
szkati Creative Commons License 2003.07.19 0 0 692
Igazad van. Izlések és pofonok.Hál Isten mindenki másképp pihen. Mi már nem rohangászunk össze-vissza, hanem a nyaralás alkalmával erőt is gyűjtünk, hogy jobban birjuk a következő évet. De a reggeli tojásrántotta és a délutáni szieszta között, valamint a szieszta után bejártuk az egész szigetet töviről hegyire, voltunk a szembenlévő lávaszigeten, valamint a Pálea Kameni hőforrást úszva közelítettük meg/, Oiában és Firában többször. Sokszor strandoltunk Perissában, miután Kamariban laktunk/ és egy teljes délutánt töltöttünk az akrotíri ásatásoknál. Érdekes megnézni a halászfalu Ammudit is. Egy teljes nap kell Iosra, az út 3 óra szárnyashajóval stb. Úgyhogy hidd el, hogy el lehet lenni 2 hétig, anélkül, hogy az ember unatkozna.
Előzmény: szalapala (691)
szalapala Creative Commons License 2003.07.19 0 0 691
Vásárlás,főzőcskélés,szieszta!)).
Hát nemtom, hogy ezekhez pont Santorinin kell-e nyaralnia az embernek:)) Dehát ízlések és pofonok.

Szép a sziget, képeslapban érzi magát az ember.
A 3 napos túra lett volna az adekvát, de nem úgy készültünk most. Bár azon tűnődöm, konkrétumok híján,hogy nem lehet-é, hogy 3napos túrát az szervez, akinek lassú hajója van? (Pl. hajóút oda 7-8 óra, meg vissza is?)
Valami konkrétat azon kívül, hogy 3 nap meg hajó meg Santorini,tud valaki erről? (Melyik városból megy, egy irodanév stb.)

Előzmény: szkati (683)
ercsibe Creative Commons License 2003.07.18 0 0 690
:) Köszi megkaptam! Épp most olvastam... Csábító...
Előzmény: zsanna (689)
zsanna Creative Commons License 2003.07.18 0 0 689
Ja, most veszem észre, az ajánlás nem Neked szól, hanem Ercsibének!!!!
zsanna Creative Commons License 2003.07.18 0 0 688
Mi magyar irodával mentünk Santorinire, és felkínálták a buszos túrát. Azt mondták, hogy háromféle útvonal közül lehetne választani - ha az ásatások éppen valamilyen okból kifolyólag nem lennének zárva. Így kétféle volt. Mi azt választottuk, amelyik a Pyrgos-Oia-Fira útvonal volt. Oia-t nem szabad kihagyni!!!!
Egyébként szerintem is a 3 napos túrát kéne kipróbálni, mert akkor egy napot szánhattok a déli részre, ahol az ásatások vannak,meg Kamarira, ahol a fekete-homokos strand van, egy napot az északira (Oia!!!) és egy napot a közepére. Ja, és hát még Santoriniről is lehetne kirándulni a középen levő szigetre.
Előzmény: szalapala (682)
zsanna Creative Commons License 2003.07.18 0 0 687
Hát Chrissin pont az a szuper, hogy tulképpen nincs semmi. A sziklás rész talán ott lehet, ahol kikötnek a kishajók, de mi rögtön átmentünk a sziget másik felére, amerre az útjelzők mutattak, és ott szuper fehér homokos part volt. A tenger meg valami fantasztikusan gyönyörű zöld volt. És az egész szigeten kizárólag cédrusok vannak, más növény nincs. Szóval ide csak az menjen, aki egy napot tengerparti heverészéssel meg fürdéssel akar eltölteni, mert másra nincs lehetőség. Viszont szvsz a sziget álomszép. Olyan az egész, mint pl a képeslapok Mauritiusról, csak itt pálmák helyett cédrusok vannak.
Mi a sziget északi felén laktunk, és egy helyi utazási irodával voltunk. (Nekem nincs jogsim, és akkor még a lányomnak sem volt, úgyhogy szinte mindenhova úgy mentünk, hogy befizettünk egy-egy kirándulásra vagy a magyar vagy egy helyi irodánál. Nekem igazából nem volt rossz tapasztalatom ezekkel az utakkal kapcsolatban, az angol nyelvű idegenvezetést mindíg megértettük. Tőlünk egyébként mindíg megkérdezték, hogy melyik szállodában vagy apartmanban lakunk, és egyszer volt is valami kisebb változás az indulásnál, akkor rendben meg is kaptuk az üzenetet.)
Előzmény: ercsibe (681)
bogyó Creative Commons License 2003.07.18 0 0 686
Út autóval Thessalonikiig az út, Vad sógorának :-) itt.
szkati Creative Commons License 2003.07.18 0 0 685
Bőven elég a robogó. Nagyon dimbes-dombos, de a robogó is felmegy röhögve és nagyon jó kis utak vannak.
Ami pedig a naplementét illeti, hát... Persze lehet, hogy csak rossz időt fogtunk ki, mert nagyon felhős volt a napnál az ég. Nagyobb a felhajtás körülötte, mint amit- szerintem- megér.
Mi csalódottak voltunk, mert egy balatoni naplemente ennél még szebb is, mint amit mi láttunk.
Előzmény: ercsibe (684)
ercsibe Creative Commons License 2003.07.18 0 0 684
Ebben benne volt 2éjszaka is valahol, az nem volt kiírva, hogy hol, csak az, hogy apartman. Nem nagyon jön be az általad elmondottak ellenére sem a buszos gyorsjárat, mert 4-5 óra Santorinire szerintem kevés. Jó én sem tudnék ott eltölteni (bocsi szkati) (egyenlőre) 2 sőt 1 hetet sem, ezért mennénk erre a többnaposra. A naplementét is látni akarom onnan is, meg az ásatásokat, meg szeretnék csak úgy sétálgatni a kék/sárga -fehér házak közt, szóval mindnet amit csak lehet bele szeretnék sűríteni ebbe a 3 napba.
Szakti! Milyen távolságok vannak ott? Elég csak robogót bérelni, és az is megy mindenfelé (azaz van normális út) vagy jobb egy kocsi?

Vairól esetleg valaki? Belépőrendszer? Rolóhúzás van 8-kor?

Előzmény: szalapala (682)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!