Ne forditsd ellenem azt amit bizonyitéknak használtam fel az elmult évben !Én a választ tettem közzé,mert nem hittél nekem.Na ez hasonló,amit itt olvasni fogsz.És ne oktass ki senkit ebben a témában ezután:http://megaohm.hu/index.php/erintesvedelem/vedoelvalasztas
A lakókocsinál nem volt nullaszakadás.Nem olvastad figyelmessen Campermann hozzászólását.Áram volt a lakóban,mert abban pihentek napokig,csak rázott a lakókocsi.Vagy azt gondolod,hogy áram nélkül,egy rázó lakóban várták a jószerencsét? A leválasztó trafót pedig nem tudod hogy mi célt szolgál.Sajnos nem értesz hozzá.De mint W kolléga is irta jó megoldás.Tehát nem kell hozzá földelés,mert ebben az esetben semmire sem mész vele.Érdelődjél másnál is ezügyben.És ha nem leszel okossabb,akkor kérek Tőled egy telefonszámot,és szóban elmesélem.
Jól irtad :szinte lehetetlen ! De csak szinte !És ha tudod hogy mi a szakmám,akkor hidd el hogy a gyakorlatban is találkoztam már a jelenséggel.Például: az előzőleg leszerelt villanyórát úgy szerelték vissza az ELMŰ szerelői hogy a fázist meg a nullát felcserélték,és a biztositék tábla alatt összekötött nulla,és földelő vezeték pedig azt eredményezte hogy a földelő érintkezőkön megjelent a fázis.Úgyhogy csak óvatos észrevételt kéretik az árammal kapcsolatban.Nem mellékes amit Campemannal közölt a tulajdonos:"nemrég jártak itt a szakemberek"...................
Valami nagyon félrecsúszott. Leválasztó trafó után nem kell földelés? Nem, ha csak kettős szigetelt készüléket használsz. Ha védő földelteket, akkor mi lesz zárlat esetén? Arról nem is beszélve hogy leválasztó trafó után értelmét veszti az ÉV relé is. Hatástalan marad. Mivel a lakóban (ugyan úgy mint a lakásban) már külön fut a nulla és a föld ezért kell a betáp felől a földelés.
Az ÉV relét mindegy hogy kötjük be, de azért van rajta megjelölve a nulla, mert egy villamos hálózatot úgy illik szerelni hogy ránézésre tudjuk melyik a nulla mert az van közösítve a földeléssel.
Campermann esetében lehet hogy nullaszakadás volt a kemping csatlakozójában és ezért a földelésen záródott az áramkör (akkor még nem volt ÉV relé benne?). Minden működött, csak egy kicsit csipkedett a lakó mert, de ez már túl hosszú lenne.
Az hogy a földelő vezetéken érkezett a fázis az szinte lehetetlen, akkor már a cikk írója családostol alulról szagolná az Ibolyát.Maximum valahol ismét egyesítve lett a nulla és a védővezeték és valamennyi szivárgó áram folyt a védővezetéken. De ezt neked a szakmádbol kifolyólag illene tudni.
Hol tudsz Te 5 kilóvattot vételezni ? Kapsz a kempingben lehetőséget egy 6 Amperos dugalljra.Az meg nem 5Kw. Arról meg nem tudok hogy valakinek a lakókocsi tápkábele elbirna ekkora fogyasztást egyszerre.Ja Amerika lehet kivétel.
Azzal a lakókocsival kisérletezni nem szabad.Azt forditva sem szabad bedugni,hanem a hibát kell megszüntetnie a campingnek.A hibát leirta Camprmann,és ennek alapján megállapiható,hogy a földelő vezetéken érkezett a fázis. Aki maximális biztonságot szeretne,az beépit a lakójárművébe egy úgynevezett leválasztó trafót.Igaz hogy ez plussz teher,de nem polaritásfüggő,és földelés sem kell hozzá.Ám ezen kivül még sok megoldás létezik a biztonságos kempingezéshez elektromos szempontból.
Semennyire ne bízzál. A camping nem szabványgyűjtemény, az egy nyereségorientált vállalkozás. Klotyópapír sincs sokszor, mitől lenne szabványos érintésvédelem...
Ha két ÉV relé van, abból nincs baj.
Ha ráz a bódé - és nem a bódé a hunyó -, akkor próbáld meg fordítva bedugni a dugót, ahol lehetséges... eetleg földeld le - valami csak megmutatja a hibát.
"""A mai magyar valóság az, hogy csak az újabb, igényesebb kempingek/lakócsiparkok dicsekekedhetnek egyfázisú ipari aljzatokkal (és FI relével is),""
És erről jut eszembe amit Szakiss írt, a "világháború"-val kapcsolatban.
Ha jól emlékszem, azon tört ki a vita annó, hogy mi a fenének FI-relé a lakókocsikba, mert a kempingekben úgyis van. Persze az idézett mondat nem tudni, hogy mennyire alapul hiteles tapasztalatokon, de ha az életünkel szórakozunk, nem biztos, hogy a hitelességgel kell leginkább foglalkozni. Véleményem, biztos ami biztos alapon, nem árt ha van FI-relé mindenki lakójában.
Tavalyról van egy személyes tapasztalatom is egy balatoni magán kempingből.
Egy hétig voltunk ott és már az első napon észrevettük, hogy a lakókocsink külső fém részei, az elősátor vasak is ráznak. Elkezdtem belül keresni a hibát, de semmit nem találtam. Szóvátettem a recepción, ahol elmondták, hogy az nem létezik, egy hete mérték be az összes elosztót, csak nálam lehet a hiba, ha belül nem találok, cseréljek hosszabbítót, mert az is okozhatja. Szerencsére volt nálam tartalék tekercs, átraktam, de a rázás nem szünt meg. Kempinges természetesen hárított.
Ezek után minden pontra mihez hozzá érhettünk, törölközőt csavartunk és nehezen, félve ugyan de átvészeltük a hetet.
Miután haza jöttem, kihívtam egy villanyszerelőt, hozta az érintésvédelmi kütyüjét, és az egész lakókocsit, az összes berendezést és kötési pontot, a pincétől a padlásig átvizgált. Mindent rendben talált, az én szigeteléseim és kötéseim teljesen rendben voltak. Ezek után tavaly még mentünk háromszor, de többet nem éreztünk elektromos problémát.
Ha a saját tapasztalatommal összevetem a link idézett sorát, akkor bizony van min gondolkozni. Mennyire bízhatunk a kempingek érintésvédelmi berendezéseiben?
""ár nem volt feltüntetve.Ezt nem tudom hol olvastad.""
52082-52083 hsz.
Tudod, sok olyan tartály van ami nincs kifúrva. Erre a célra lehet venni szigetelt átmenő idomot, belül lyukas csavar + kontra anya, vagy valami ilyesmi. De ezt te biztosan ismered, ezért le se írom. :)
Semmi gondd!-a Kugli féle tartálynak az a baja,hogy nincs hol belerakni a szivattyút.Nem drágálottam ugyan is ár nem volt feltüntetve.Ezt nem tudom hol olvastad.
Egyébként meg beszéltem vele telón és a csere is megfelelt volna neki...
Közben a mélemre visszaírt egy cég,aki korrekt árban legyártja az általam megadott méretben.Ugy hogy sínen van a dolog.
Nem volt nem volt.................talán másoknak már tudtam segíteni.
Neked csak azért nem tudtam semmi hasznosat írni a víztartályra, mert amikor nekem hasonló gondom volt, elmentem bótba és megvettem. Nem volt kimondottan occsó, de hát ez van. Van amit venni kell és nem lehet fabrikálni. Az meg világos volt, hogy te ezt valamiért nem akarod, merthogy amit Kugli linkelt, azok nagyon jóárasított darabok voltak, de valahogy azt is drágáltad.
Egyébként meg úgyis nagyon vicces fórumtárs vagy, gondoltam nem sértődsz meg ha kivételesen nem te viccelődsz, hanem más teszi ezt veled. De az is lehet, hogy nem volt vicc. :)
Működik fordítva is. A fázis, és a nulla közötti különbözeti áramot figyeli az ÉV relé: ha nem azonos a kettő (szökik a földelés felé), akkor old le. Pontosabban akkor, ha ez a szivárgó áram eléri, vagy meghaladja a határértéket (X milliAmper)