Ugye ferfiaggyal az emesztes nelkul azt jelenti, hogy olyan formaban tavozik, ahogy megetted:) Bocs. De a rezisztens kemenyito nem szivodik fel, ellenben a bacik "megeszik" a vastagbelben.. A banant en amugy pl. eleg zolden szeretem:)
Rezisztens keményítő 2 (RS2): nyers burgonya, zöld banán-erre keress rá...... dietikus mondta, akár hihetetlen, akár nem......de érdekes, hogy nem igen eszik azért annyira nyersen...csak mi itt a levet:-))))) ha sokat eszel, ,megfajdul a gyomrod....hasad....
Igen, így van nekem a nagyapám járt hasonló cipőben.
Amúgy a világháborús akatonai orvosok jöttek rá igazán, hogy a stressznek kitett, kaja hiányban szenvedő katonák sokan , nagyon sokan gyomorbetegek lettek.
Aztán egyszer csak észre vették ezek a front orvosok, hogy néhányukról szintén tudták(katonákról), hogy gyomorbajosak, mégis sokkal jobban vannak, mint némely társuk.
Ezektől a katonáktól kérdezték meg, hogy mit csináltak, majd a rosszul lévő társaikat is kikérdezték, és rájöttek, a dokik, hogy a jobb állapotú viszonylag panasz mentes gyomorbajos katonák. Menet közben amikor már nagyon éhesek voltak és nem bírták a fájdalmat azt ettek amit találtak, azaz krumpit kikaparták a földből, és nyersen elkezdték enni.
Ekkor jöttek rá a katona orvosok, hogy gyomorbajra is nagyon jó a nyers burgonya.
De ezek a katonák nem facsargattak semmit, úgy ahogy volt (héját leszedték)
berágcsálták kínjukban.
Erről egy cikket is tudnk csatolni, lehet holnap fel is rakom ide a linkjét.
Nénikém jut eszembe, aki már sok éve mondogatja nekem, hogy igyak krumplilét, mert az ő testvére, amikor hazajött a frontról, a háborúból, vérző fekélye volt, és nyers krumpli levével gyógyították meg, egyéb nem volt!
Elhiszem, hogy tudjatok:) En is tudtam pedig nem haziasszony vagyok:) Arra reagaltam, hogy "nem arthat"! De arthat. Ez az emesztes nelkul kiurul dolog viszont eleg hihetetlen. Foleg a vegtermek lenne az amikor kiesik hatul a krumplipure:)
fő problémám a puffadás, és a sok sav. ha valami, pld. cukrászati süti, úgy érzem problémát okozott, inkább túl adok rajta, és utána megkönnyebbülök, arra vigyázok, hogy ritkán forduljon elő. az epém is okoz kellemetlenségeket, pld a füstölt sonka - Húsvétkor - mákos beigli. Oda kell figyelni, megéri, mondom én, most sajnos előfordulnak kihágások.
a krumplit őstermelőtől veszem, akit sok éve ismerek a piacon, ha neki sem hihetem el, hogy vegyszermentes, ehetem nyersen!? akkor levegőt se szívjak be, mert tele van a gépkocsik kipufogógázával és még sorolhatnánk a tartósítószereket, amiket tartalmaznak az élelmiszerek
a figyelmeztető észrevételt természetesen köszönöm
Ezt mi gyakorló háziasszonyok, mind nagyon jól tudjuk:-))))) Ettöl függtelenül, nem a méreg, hanem maga a nyers krumpli az mint oylan emésztetlenül eltávozik a szervezetböl. Ezt egy dietikus mondta anno a korházban, szóval aki éhen akar halöni, az ne egye nyersen:-))))) Egy idöben én is ittam a krumplilevet, de meguntam, én reszelgettem, a centrifugáast nem szeretem, mert sokat kell ut´na mosogatni. A reszelés meg fáraszto:-)))
"nekem eddig "csak" nyombélben volt fekély,de begyógyultak. nagyon vigyázok, hogy ne legyen sok savam, ami marja. a krumplilé nagyon jó, mindenkinek meg kellene próbálni!!! ártani nem árthat, az ilyesmi próbálkozásokat szeretem"
Reg jartam erre, de ahogy ezt elolvastam rogton kitort a szkeptikus belolem:) HA mar krumplile. Az egy teljesen tevhit, hogy "termeszetes" ergo az ilyen probalkozas nem arthat.
Ha nyersen iszod a krumplilet akkor nagyon oda kell figyelni, hogy zoldes hejjut, csirazott burgonya levet ne idd! Ugyanis szolanint tartalmaz ami mergezo!! Az ilyet fozeshez is vastagon kellene hamozni, meg ott kioldodik a vizbe, de nyersen fogyasztva koncentralodhat.
Nos igen, ez fontos akkor végülis majdnem egy a cipőnk, csak az én szitum pisit jobb volt, mivel csak "gyulladás" volt. Fekélyt Hála Istennek nem találtak! :)
Ettől tényleg nem lehet semmi bajunk, nagyon hosszú ideig lehet használni, a minimum a 6 hét savtúltengs miatt.
Amúgy neked milyen tüneteid voltak a nyombél problémáról konkrétan?
nekem eddig "csak" nyombélben volt fekély,de begyógyultak. nagyon vigyázok, hogy ne legyen sok savam, ami marja. a krumplilé nagyon jó, mindenkinek meg kellene próbálni!!! ártani nem árthat, az ilyesmi próbálkozásokat szeretem
ma kellett venni krupmplit, mert elfogyott, de olyan őstermelőtől vettem, aki azt mondta, nyugodtan ehetem nyersen, ők bio gazdálkodást folytatnak. Nem lenne értelme agyon kezelt krumplit enni. Megpucolok két nagyobb, vagy három kisebb krumplit, apróra felvágom, vízbe teszem, hogy ne barnuljon meg, gyömölcs centrifúgával kipréselem és azonnal megiszom, kb 1,5 dl. Délután szoktam inni, amikor már az ebédet megemésztettem. Azt figyeltem meg, hogy kedvezően hat a székletre is. Nekem bevált és folytatom, úgy írtátok hat hét a kúra.
Ez a krumplilé engem is érdekelne, leírnád, hogy hogyan használod?
Én eddig a káposztalevet ittam, használt PPi sem kellett szednem, de mivel általában 1-1.5 l lesz egy fugálással a vége felé (4-5 nap) bár elég gusztustalan.
Nagyon kell vigyáznom, mit eszek, mert gyorsan termelődik sok savam, ami többször okozott gyomorfekélyt. A sok sav puffadást okoz, kellemetlen közérzetet. Legutóbb Nolpaza nevű gyógyszert kaptam, de nagyon kiszárította a szám, nyelvem, torkom, így gyorsan abba hagytam. Ittam Salvus vizet, szódabikarbónát, Nilazidot, ettem főtt krumpli reszeléket, de ez a mostani a legjobb, megnyugtatja a gyomrom. A legnagyobb ellenségem a tartósítószerekkel készített ennivalók. Ha megkívánok egy cukrászati sütit, biztos nagy gubancot okoz, de nem marad sokáig a gyomromban, inkább túladok rajta, ne kínozzon. Ennek a betegségnek, mint ahogy már írtátok, egyik fontos gyógyszere a fegyelmezettség.
köszönöm a tanácsot, öt napja iszom a krumplilét, és érzem jótékony hatását, ajánlani tudom, mert bajt biztos nem csinál, csak jót, egyszer iszom naponta, délután, két étkezés között eltelik egy óra
Nekem is a nyelvégés a legbosszatóbb tünet, most már lassan 2 éve. A refluxom is úgy derült ki, hogy iszonyatosan elkezdett égni a nyelvem, fehér lepedékes lett és néhány hetete fekélyszerű sebek keletkeztek rajta. Jobb híján végiglátogattam az összes bőrgyógyászt és gégészt. Kb. a 20 ilyen alkalommal egy gégésznek eszébe jutott, hogy ez bizony reflux. Addig folyamatos rettegésben éltem, hogy milyen halálos kórt kaptam el. Voltam mindenféle vírus, gomba és baktérium vizsgálaton. Helicobacter-t találtak, kiirtották, semmi sem változott. A tipikus refluxos tünetek azóta sem jellemzőek rám. Mostmár gyomorégés, torokfájás és szegycsont körüli fájdalmak is vannak nagyon ritkán, de ezek csak kb. egy évvel a legelső nyelvfájdalmak után kezdtek megjelenni.
A legkorrektebbnek azokat a dokikat tartottam akik megmondták, hogy fogalmuk sincs mi bajom van. A többség viszont mindenféle idiótaságot kitalált. Különféle vitaminokat szedettek velem, és a legtöbben leteremtettek, hogy biztosan azért van mert dohányzom.
Ezt önmagában is felháborítónak találtam, hogy így próbáltak meg kibújni a feladat alól, hogy ha dohányzik az ember akkor keresztet vetnek rá, mehet a kukába, innentől leveszik a kezüket.
A háziorvosokkal általában nem sokra mész, szabira kiírnak meg receptet írnak. Mást ne is várj tőlük. Az enyém, miután kiderült, hogy refluxom van kinevetett, hogy olyanja neki is van (ennek ellenére önmagától képtelen lett volna rájönni, pedig zaklattam párszor a tüneteimmel).
Azon viszont az összes doki felháborodik, hogy milyen ostobák az emberek, hogy mindenféle sarlatánhoz fordulnak. De hát mit csinálnánk, ha ők nem hajlandóak segíteni? Azt még hozzáteszem, hogy a háziorvosomon kívül kizárólag magánrendelésekre jártam, borzasztó sok pénzt befizetve.
A történet egyébként azóta is tart. Fogalmam sincs mitől van a reflux, de a dokik sem tudják. Időnként vissza kell mennem kontrollra, hogy nem rosszabbodott-e a helyzet. De ha rosszabbodik szerintem akkor se tudnak majd mit csinálni...
Én is szurkolok neked, hogy bejöjjön a "csodaszer". Bizom benne, hogy tényleg segit.
Azzal amit leirtál a refluxról tisztában vagyok vele.
De én úgy gondolom, hogy ha tünetmentes lehetek valamivel ami nem gyógyszer már jó,nem?
Én őszintén bizom benne, hogy sikerülni fog a tünetmentesség :)
Amúgy nem tudom olvastad-e, de én is nagyon hazavágódtam az antibigyóktól és a köptetök is nagyon megfincogtatják a gyomornyálkahártyát+savat csinálnak.
Amúgy milyen probiotikumot eszel?
Amúgy lehet valami sztem az időjárásban is, mert a családomban elméletileg másnak ilyen baja nincs és most szinte mindegyikőjük mondja, hogy ég a gyomra, nyelőcsöve. :(
Én remélem, hogy ez a "csodaszer" segit abban, hogy normálisan élhessek, tünetek nélkül!
Azért ezt a "sikerülést" ne kiabáljuk el, azért, mert 2-3 hétig aránylag jól voltam, ez lehet a véletlenek összejátszása is. És azt is mondtam, hogy egy hónapja új probiotikumot fogyasztok, lehet, hogy az használt. Most pedig éppen szenvedek a hörghurutomra kapott antibiotikumtól (remélem csak attól).
Egyébként sokan leírták már ezen a fórumon is, hogy ebből a betegségből nincs végleges gyógyulás (vagy csak nagyon ritkán), legfeljebb sikerül hosszabb távon a tünetek nagy részét visszaszorítani, különböző mértékben csökkenteni. Ez lehetséges táplálkozással, "csodaszerekkel", életmódváltással, stb., kinek mi jön be. A műtétről most ne beszéljünk.
De azért drukkolok Neked, legyél Te a kevesek egyike, akinek véglegesen sikerül a gyógyulás.