Szerintem, ha valaki saját használatra behoz egy órát, akkor ne gazdagítsa az államot. Ez lehet, hogy bizonyos erkölcsi magasságokban támadható, de ezek szerint én még nem emelkedtem idáig. A kereskedő az fizessen. Súlyosabbnak tartom azt a mindennapos jelenséget, hogy egyesek a napi bevásárlásukról a közértben ÁFA-s számlát kérnek, és valahogy leírják az adóból, a csipkebugyit meg munkaruhaként számolják el cégüknél. Természetesen ez alól üdítő kivétel az, akinek ez tényleg munkaruha!
LEONE - A titán ellen, amennyiben sportórára vágysz, semmi nem szól, legfeljebb az, hogy az acél szebb. De ez szubjektív.
Köszönöm a válaszod, akkor megmondom a hölgynek hogy a büdüs életbe nem fogja tudni eladni 35e Ft-ért. Mellesleg a férje hozta neki Svájcból. (volt férje) :)
BLC: A CARTIER egyike a legtöbbet hamisított márkának. Az 1970-es évekig sok hamisítvány készült Olaszhonban, ezek általában valamelyik TANK modell "utánérzései" voltak. Jellemzően valóban ezüst (és aranyozott) tokkal, és valamilyen olcsóbb, de svájci werkkel. Egész jók is készültek, egyesek közülük megbontás nélkül nem is leleplezhetőek. A mai hamisítványok a Távol-Kelet szülöttei, jellemzően kínai eredetűek. Amit Te láttál, az alighanem egyike volt a gyakori PASHA hamisítványoknak. A felirat (27 ZUAN) nagyon árulkodó, fonetikus kínai, 27 köves werkre utal. Ezek jellemzően átpofozott (engedély nélkül gyártott, vagyiks tulajdonképpen szintén hamis..) 60-as évekbeli orosz werkek kínai utánérzései, a tok általában keménykrómozott spiáter, jó esetben sárgaréz. Az eredetitől sok részletben (még a méretükben is) eltérnek, de az adott modellt kevéssé ismerők számára megtéveszhetőek lehetnek. A werkek nem is különösebben rosszak, de a tokok minősége általában rettenetesen silány, és bár igen jól néznek ki, de hordva általában egy év alatt teljesen végük van. Amúgy a névre gravírozott rotor, sőt akár a werk is általános, csuklás nélkül ráírják a CARTIER-t, BREITLING-er, OMEGÁt, BREGUET-et, Vacheron-Constanint, etc... Én nem vennék fel egy ilyet, bármennyiért is adják, az biztos...
Migend: Javaslataim:
- Girard Perregaux Opera One
- Girard Perregaux Tourbillon with 3 golden bridge
- Lange Pour Le Méritée Tourbillon
- Gérard Genta Carillon
De ha nagyon alább adod: Rolex Daytona Chrono...
:))))
Annyi óra felel meg a követelményeidnek, hogy a topic nem elég hosszú hozzá... Milyen árfekvésben gondolkodsz egyáltalán? Esetleg nézz szét a gyűjteményemben (link alant), ha nem is találsz Neked tetszőt, jó lehet arra, hogy a formavilágot, funkciókat illetően orientáljon. Akkor már könnyebb segíteni!
panerai: Köszönöm a szemléletes okfejtést. De ha azt hiszed, hogy a csempészhajlamú topictársakra hatni tudsz vele, akkor illúziókat kergetsz... ;))))
Más: ígéretem van arra, hogy az MMII tokja péntekre elkészül, és szemrevélelezésem után alkalmasint jön hozzá a számlap. Tehát esetleg már a jövő héten elkészülhet a prototípus!
Tisztelt Urak!
Tátott szájjal olvasom a topicot (vagy messze van a monitorom).
Tanácsot szeretnék kérni.
Karórát vennék magamnak, most, hogy felnőttem (30).
Elvárások: vadiúj, automata, neves gyártó (CH), éjszaka látható, dátum, fémcsat (szíj). Akadály: bármilyen lünetta, holdfázis. Előny: bármilyen extrém flikk-flakk, minél több komplikáció.
Messerschmitt: Csak nézd meg a Petőfi S. utcai Helvetia kirakatát. Vannak ott már 3-4 éve porosodó darabok és az áruk szépen kúszik felfelé. Nem is értem, a tulaj ahelyett, hogy megszabadulna az árukészlettől, szinte odabetonozza a werkeket a kirakatba.
Nos, ez a példa igen szemléletes, és azt mutatja, hogy az egész akkor éri meg, ha ennek a $800 órának a listaára mondjuk $1400, és a magyar forgalmazó mondjuk 300Ft-os dollárral számolva (ennél többel szoktak) listaáron is adja, dacára annak, hogy több éve ott áll. Ebben az esetben a megtakarítás 420-280 = 140eFt.
Sokszor felmerült már az Internetről rendelés kérdése. Vám, áfa, költségek, …stb. Most szeretnék egy életből vett példával, konkrét esetet bemutatni, semmi „azthiszem” meg „úgyemlékszem” vagy „aztmondtaabarátom”.
Tételezzük fel, hogy van valami amit meg szeretnék rendelni, és nem lehet a biztosítás meg a szigorodás miatt könyvként feladni (azt már egyszer mondtam, hogy a könyv vámmentes), és a csomag mérete azt sem teszi lehetővé, hogy sima borítékba be lehetne rakni, eddig én csak alkatrészt meg szíjakat rendeltem ezek mind megjöttek a rendes postással. Amiről most beszélek az egy nagy csomag, aminek komoly értéke van pl.: egy óra.
1.kinézed a netről, körbejárod a céget, hogy megbízható-e és lelevelezed
2.megrendeled (óra ára + posta költség + átutalási költség)
3.vársz, tűkön ülsz
4.megérkezik, értesítés az Postától, hogy intézd a vámolást (vám, áfa, kezelési költség, és kb. egy nap szarozás)
és akkor most számokban: (a példát az életből merítettem)
óra ára: 795 usd
posta költség: 50 usd van ahol 75
átutalás: 47 usd Western Unionnal bank kb 3000 Ft, de lehet ingyen is.
vám: az árú ára a postai díjjal növelve +8%
áfa: a vámmal növel érték +25%
vámügyintézés: 4000.- Ft. (ez fakultatív, de ajánlott időt és idegeskedést lehet vele spórólni)
postai kezelési költség: 450.- Ft (ezt azért kell, fizetni hogy az egyik szobából átviszik a másikba)
1usd=229,581.-Ft.
A 182.517.- forintos óra így fog 277.135.- Ft-ba kerülni.
Persze a postai és az átutalási díjak miatt ez változhat +/- párezer forintot, de lényeges változtatást csak Csempészet vétségét vagy bűntettét követi el.
Csempészet és vámorgazdaság
Btk 312. § (1) Aki
a) vámárut a vámellenőrzés alól elvon, vagy a vámteher, illetve a vámbiztosíték megállapítása vagy beszedése szempontjából lényeges körülmények tekintetében valótlan nyilatkozatot tesz (csempészet),…
vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő… és a stb, elkövetési érték ahogy megy fel annál komolyabb büntire lehet számítani.
A fenti példa magánforgalom esetére működik, de magyarázták az ügyintézők, hogy a vámmentes érték más ha céges más ha magán küldemény, ajándékként is lehet küldeni, de akkor a feladó is magánember kell, hogy legyen. A klasszikus internetes vásárlásnál cég küldi- magán ember veszi, és rendes gyorspostával küldik, akkor erre lehet számítani.
Egy kérdés: Járt e a kezetek alatt hamisitott CARTIER óra. Nem tudom a tipusát, de ilyen buvár órának nézki. Arra lennék kiváncsi, hogy ezekbe a hamis órákba milyen szerkezetet raknak! Mert ennek üveg a hátlapja; és igen igényesnek néz ki a werk.
Ezek a Wostok órák 50 féle variációban vannak, KGB, stb. egyéb haditengerészeti jelképekkel, korona záras, csavarható lünett,plexi, valóban lehet benne fürdőzni, az autómata a topicnak 7000.- a felhúzós 5000.- Az automata 26 köves. 1
év gari.
A poljot moszkva oldalon vannak komolyabb Wostokok is!
www.poljot hu
Budaörsön van a raktárban pár tucat,g.aron@gravo.hu, ha kellene fillérekért!
Csak nektek 39 000-ért van 2 db raktáron ez a speciális kifejezetten buvárkodásra használható vagy 50-60 mm átmérőjü mechanikus óra, a buvárruhára lehet ráerősíteni!!!!!!!!!!
Ez a bizonyos Baylor Heuer-féle óratípus anno a Rolex topic-on is felvetődött, mint eredeti Rolex tokozású óra.
Az, hogy szépen egységes benyomást kelt, az igaz.
Azonban az igazi Day-Date modellekkel szemben valami virbli van a tokformával. Ugyanis jól megfigyelhető, hogy a tokfülek kivágásánál az ív nem követi a lünetta körívét. Márpedig az acél Rolex oyster tokoknál ez alapvetően így szokott lenni.
Az ilyen nagyobb sugarú ívvel az "igazi" Rolex Day-Date-ek rendelkeztek, mivel így kisebb kinyúlással volt kialakítható a tokfül (ami a nemesfémek esetében jól jött a merevség érdekében). Tehát úgy tűnik, hogy szolgaian sikerült lemásolni az egyébként csak nemesfémből készült tokokat acélból is...
Mellesleg a dátumkarakter is egyből árulkodó lenne. Még akkor is, ha nem őszinte gyártótól származna és nem a saját néven, hanem valami koppintóként koronával logózták volna.
FERIC: nem tudom a pontos adatot, de szerintem a Seamaster környékén lehet keresni! Annyit tudok, hogy csekély 57mm az átmérő, és kimondottan víz alatti munkára készült. Szerintem még néhai szovjetorosz Nemo kapitány is ilyet viselt. :-))))
"'Azaz nem igazán volt élet az óraiparban bilegtethető kanalak terén a Rolex előtt.'
- Eztetet én nem értem.. Buta valék, kifejtenéd?"
Sajnos én is elírtam : olyan szó nincs is, hogy bilegtethető, hanem csak olyan, hogy billegtethető.
Egyébként nem valál buta. (Asszem.:)
Egyszerűen magad elé képzelendő, hogy a teásbögre karimáján megpróbálod egyensúlyozni. Osztán alighanem billeg. (Tehát a billegtethető kanál ekkor gyakorlatilag kanálbillegő. ;-)
No, de minderről nem tudok a Rolex előttről olyan példányként, ami valamely módon az óraiparhoz kapcsolódott. Mindössze ezt az egy fajtát láttam, ami óragyár nevét viseli. (Habár a betett képen lévő "ROLEX" feliratú kanál is az európai No.1 forgalmazótól, a Bucherer-től származó.)
:)
...
A HEUER hasonlatossága a Poljot Sztrela-ra a valóban akkortájt általános kronográfmegjelenésen túl néhány apró jegy alapján is feltűnt :
Tehát a tokforma és nyomógombok formai azonosságán túl feltűnő volt a központi kronográfmutató formai azonossága is, illetve a percgyűjtő mutatójának is amolyan repülősórákra jellemző nyilazott volta, meg az ugyanezen percgyűjtő skálázása is, ami szintén tartalmazza a hosszított vonalú részskálázást is, no meg nem utolsósorban szintén 45 percig számlál, ugyanazon pozícióban elhelyezkedve.
Ezek így együtt már a párhuzam érzetét keltették bennem.
DE NEM ÁM!!EZ A "tengeralatjáró kapitánya":) ÉS elméletileg:):)30M A GYÁR SZERINT...
Potyoro:IGEN ez már valóban egész más!Ez mekkora vizmélységre ajánlott van róla adatod?
Panerai:Egy szemfülesebb finánc a kezeden is kiszúrja az órát ha az komoly értéket képvisel és akkor "jaj annak a szerencsétlen halandó embernek" ha nem tudja igazolni a vásárlást.De ha igen megkérdezik miért felejtette el bejelenteni ezt?:(
Drempee: az utasforgalom az is más zészta, de ritkán járok mostanába az USA-ban, a megrendelést pedig van amikor tényleg könyvnek álcázva küldik (az mindenhol vámmentes), de ha nagyobb értéket rendelsz kell a biztosítás, akkor ez a játék nehezebb. ÁFA mindenre van te vámra gondoltál inkább.
Feric: 30 méter ATP-nek elég vizisíelni:-), másnak pedig csak színházba járáshoz, bár ez az orosz óra inkább csak a Vöröshadsereg férfikórusának premierjére vehető fel! :-)
Múltkorjáben láttam egy természetfilmet a király fókákról és ott mondták, hogy csak 30m-re tud lemerűlni. Lehet, hogy neki is elég?
Ilyen óra a Tangón kb 5500 pénz. Ha jól tudom csak 20 méter a vízállósága. De egy tengeralattjáróban úgysincs annyi víz! :-)))) Ami minket érdekel, az a profi búvár. Sajnos nem tudok ide képet ferakni, elküldöm Neked emilben.
A minap a Petőfi Sándor utcában jártam, és egy kirakatban láttam két csodás Auguste Reymond Doctor's Watch-ot. Be is mentem, kézbe is vettem. Az eladó unisex méretnek mondta, de nekem női kézre nagynak tűnt, különösen arra a női kézre, amelyikre én szeretném :)) Gyárt-e ilyesmit más cég kimondottan női méretben?
Régóta vesződöm az óravásárlás nehézségeivel. :)
Amiket néztem 40-60 ezer forint kategóriájú Certina, és Tissot órák. A Titánium valahogy nem tetszik, nem elég fényes. Nem is tudom hogy fogalmazzak olyan "szürke" hatást kelt. Az acél masszív időtálló, ezért szeretném inkább.
vám, áfa - utasforgalomban, ajándék esetén lénygesen magasabb a vámhatár, mint az üzleti forgalomban, ÁFA meg nincs. Legtöbb cég hajlandó arra, hogy ne kereskedelmi jelzéssel küldje az árút, a számla meg jöhet külön levélben. Praktikus. A tanulópénzt én is megfizettem.
leone: A krómozott réz v. spiáter csak az egész gagyi óráknál fordul elő (no és az nem acél, csak annak látszik..). Viszont az olcsó kategórában előfordul, hogy magas nikkeltartalmú rozsdamentes acélból préselik a szíjat, és erre elég sokan reagálhatnak kisebb-nagyobb bőrallergiával. Az igazán jó minőségű szíjaknál csak orvosilag is tesztelt, nem allergén ötvözeteket használnak. De az ilyen szíjak már soha nem préselt, hanem tömör, forgácsolt szemekből állnak, a minőségi kivitelnél ez a jellemző valahol a vízválasztó.
Certina: Ha az az Omega tényleg tisztességgel ki lett pucolva-olajozva, akkor ilyen nagy eltérése valamiféle járathibának tűnik. Lehet, hogy egy csapággyal van gond, esetleg "kalaposra" kopott a billegő, vagy akár csak lötyög a hajszálrugókulcs, de mindenesetre valami komoly eltérést produkál - feltehetően a pozíció függvényében. Meg kellene méretni több különböző pozícióban az órát, esetleg mozgatva ellenőrizni.
- 33 köves Ricoh automata a 70-es évekből? Érdekesen hangzik! Nem tudok róla semmit, de nem tudsz egy képet előásni róla, de főleg a szerkezetéről?
Oyster: "Azaz nem igazán volt élet az óraiparban bilegtethető kanalak terén a Rolex előtt." - Eztetet én nem értem.. Buta valék, kifejtenéd? :))))
- A HEUER pedig nem hasonlít a Poljot Sztrelára, helyesebben a 60-as években ez egy igen szokásos megjelenés volt. Volt a kezemben ugyanilyen megjelenéssel Breitling, Leonidas, Roamer is.
markoii: A Baylorok tipikus "Rolex epigonok", de nagyon sokan utánozzák a Rolex megjelenését. Amúgy ezek nem túl ritka, ETA werkes darabok. Amolyan átlagos, semmi különös, de nem csúnya órák.
Pont ma, meg holnap vámolgatok amerikából jött órát, és nem olyan egyszerű a helyzett, mint ahogy Pass. írja. Más-más a vámmentes összeg ha céges és ha magán forgalom, az árra rá jön a fuvarköltség és ez képezi a vám és áfa alapját, plusz van vámolási díj, amit az ügyintézőnek kell perkálni. Persze mindezt el lehet ügyeskedni, de ahhoz arc, bátorság és kapcsolat kell. "Ami nekem nincs!", de ebben a körben lehet, hogy Feric többet tudna mondani.
Összeségében nem érdemes egy-egy kis dolgot rendelni, mert az átutalási díj, a fuvarköltség, és a vámolási díj szinte állandó, az Áfával és Vámmal pedig számolni kell, ha nincs valami kiskapunk!
Rogergerro honlapján láttam az eladott órák közt egy Baylor Heuer-t, olyan "Rolexes"... Fel is vetettem ezt tegnap, de nem jött válasz...
Te biztosan meg tudod mondani, hogy csak olyan, vagy az...
+: Ha Pesten jársz, csörögj rám bátran, nem felejtettem el, hogy telefonodra ígértem új szoftvert!
Hello Passionata! A vámmentes határ tudomásom szerint csak az utasforgalomra vonatkozik. Ha postán (interneten) rendelsz, akkor nemcsak az árut, hanem a szállítás(!) költségét is megvámolják és az egészre még áfát is rátesz a vámhatóság, plusz vámkezelési díjat is felszámolnak. Én legalábbis így jártam egy hasonló rendelésnél:-( Egy 15 eurós cuccért összesen 14.000(!) forintot fizettem! Tanulópénz...
Miközben a Rolex idegen megjelenésű órái tárgyban kutakodtam képeket, hogy azokat egy virtuális gyűjteménybe rendezgessem, annak során bele-belefutottam egy jó pár olyan órába, amik az Oyster Watch Co. termékei, azaz valójában a Rolex gyártmányai, de az OYSTER megnevezésükön és a megjelenésükön kívül semmi nem utal az eredetükre.
Nos, hát ezeket az Oyster Watch órákat is egy önálló gyűjteménybe kezdem besorolni. Akit szintén érdekel, pillantson rá a szöveg mögötti linkek alatt !
OroszBúvár,MINDENKIT AKIT ÉRDEKEL
A következő címen, www.ruskly.net van 3különböző, az áruk USD 120+szállítás-cca 23k+X,mivel ez faszányosan a vámmentes keret alatt van így az ember +rendeli,leszállítják és no vám no ÁFA .
Egy ON és egy kicsit OFF témában szeretnék segítséget kérni tőletek:
1. ON: MIT TEGYEK, egy 1956-os automata Seamaster
Calender cal. 503 kitisztított, karbantartott órámmal, ha a következőket produkálja: vibrográfon már másodszor pontosan 19800 féllengést mutat, ám éjszaka is viselve 7-8óra alatt kb 25-40 mp-et siet, majd nappal ennek egy részét visszakési, de semmi logika nincsen a sietési-késési mértékben, ha napokon át nézem. Azért idegesít, mert egy 1965-ös automata Genevém éjjel-nappali hordás mellett stabil napi 5 mp-es sietést volt képes produkálni, egy kézifelhúzós cal. 600 Genéve pedig napi 1-et.
2. OFF: Tud valaki valamit a -hű de ciki- RICOH
modellekről, konkrétan egy 70-es évekbeli lapos, automata, dátumos,20 mikron aranyozott, 33 köves,Dynamic Auto -ról. Nagy átmérő, arany szinű pálcaindikációk, hófehér számlap.
Minden hozzászólást köszönök!!
Köszi a tippet és a segítő szándékot !
Egyből el is kezdtem VC-t keresni (no nem félreértendő!), de a medicus órákra sajnos nem leltem.
Aztán irány a kereső ! De azonmódon is csak kevés ilyen tudományú ketyegő akadt a látókörömbe. Ezek közül azonban az egyik igencsak szemléletes :
SUKOSDG: Passionataval arról a buzi nagy orosz búváróráról érdeklődnénk, amilyen Dunakeszin volt egy! Mellékesen: szereztél nekem alkatrészt az Aviatorhoz? Tamás
Ha tudjátok, hogy melyik gyártók melyik modelljeikkel vannak (voltak) jelen az óraipar azon szűk szegmensében, ahol a puzusmérésre alkalmas kronográfokat "ontották", akkor megkérlek Titeket, hogy az ilyen darabokról - némi képbeillesztéssel tarkított - bemutatót nyújtani szíveskedjetek számomra.
glashüette: Nekem már volt szerencsém Messert látni személyesen (épp akkor ment a szoliba..), és bizony ő a nyakláncos (a képen már a szoliból jövet szerepel..). :)))
- A DOXA bizony jó nevű gyártó volt. Nem csak nálunk, de világszerte. A zsebórás időszakban igen komoly, saját werkek készültek, volt negyed- és percütős DOXA, kronográffal kiegészítve is, stb.. Az nem kétséges, hogy olyan meghatározó, szinte kultikus szerepre, mint a cég által kiemelten kezelt magyar ill. kelet-európai piacon nem tudott szert tenni, de azért igencsak "ott volt". A XX. század első két-három évtizedében semmivel nem volt kisebb presztízsű, mint mondjuk az Omega.
feric: Az ember bizony döntsön az alapján, hogy neki mi tetszik. És előfordul velem is, hogy egy műszakilag nagyon kifinomult, kifogástalan kivitelű, értékes óra (vagy bármi más) egyáltalán nem tetszik, egy mellette levő jóval kisebb értékű és kevésbé "szofisztikált" darab pedig nagyon tetszik. Van ez így. Csak arról van meg a véleményem, aki nem azt nézi, hogy neki mi tetszik (meglehet, nincs is saját véleménye), hanem azt lesi, hogy XYZ "nagy ember" mit hord, és rohan azt megvenni. Ha jó, ha nem, ha tetszik, ha nem, ha illik hozzá, ha nem. A lényeg az, hogy "trendi" legyen. Ez egyre általánosabb és ez engem elszomorít. Ez is az elbutulás egy formája..
IWC-FAN: Ha az óra állapota szép, korrekt, akkor megérte. Nem kötötted meg az évszázad boltját, de becsapva sem kell érezned magadat. Ez valahol a piaci ár.
Sziasztok!
Teljesen igazat adok Neked Glashuette , szerintem a fülbevalós:)Ez a Gilbert igazán remek fickó!De én is "vágom ám" a rapper kultuszt "érted vazeg" ?! Gondoltam is , hogy csak érdekesség képpen mutattad a Jacobot sem mint esztétikai élmény miatt:):)És igy egyébként is vidámabb lett a fórum , hála Glashuette-nek is!Senkit nem szeretnék megbántani de néha egészen szikráznak a sorok olyan komolyan vesznek egyesek vitákat...Pedig szerintem az átlag órarajongót is számos érzés benyomás eltéritheti más irányba mint az előtt.És itt igazat kell adjak Panerai-nak is a véleménye kapcsán a "legendákról".Mert csak egy teljesen rideg merev érzelemmmentes ember lenne képes teljesen elhatárolni magát ezektől a behatásoktól.Néha egész biztosan bele lehet szerelmesedni egy formába még ha a beltartalma nem is olyan kecsegtető:)
Sziasztok! Új vagyok, és szeretnék előljáróban egy-két dolgot megkérdezni. Vettem egy szép állapotú, acéltokos IWC-t - eredeti számlap, mutató, tok, 88-as kaliberű - kis másodperc-mutatós -, évjárata 1946-47 lehet. Szerintetek megért 145 ezret? Hol lehet megvenni a Messerschmitt fotóján látható napórát?
Egész jó lett a fórum :o) Hála Gilbertnek, aki végre lefotózta Messerschmitt pajtást. De vajon melyik Messer, a fülbevalós vagy a nyakláncos???? :)))))))))
APT: Azért ez erős, mármint hogy a Doxa nagynevű gyártó lett volna valaha is. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy Magyarországon jó neve volt (vasutasórák stb.)
APT: lehet, hogy megvan a megoldás, hogy mikortól jelölték a gyárási évet a szériaszámmal a Doxánál, ugyanis nekem egy 1956-os Doxám van aminek 56xxx... a sorszáma.
A marketinghez és a raper öltözködéshez annyit jegyeznék meg, hogy igen értékes reklám egy-egy cégnek, hogy ki hordja az ő cuccait ( a mi esetünkben az óráit), és a gyüjők sem vonhatják ki magukat e hatások alól, ugyanúgy ahogy egy hétköznapi ember sem zárhatja ki ezeket az információkat, amelyek tudat alól előjönnek majd egy vásárlás alkalmával, hiába mondja azt, hogy hidegen hagyja, amikor az áruházi polcok előtt áll, valamilyen módón dönteni kell, először az árat nézi utána a minőséget, de ha azonos a két termék akkor jön az ismertség.
Gondoljunk csak órarajongói ésszel a Lindberg Longinesra, Steve McQuuen Heuerre vagy Explorere, a James Bond Submarinerre, Paul Newman Daytonára ezek mind mind a gyüjtők által felragasztott jelzők amiket a gyártók néha meglovagolnak, néha nem. Persze ma már ezeknek a legendás órák példája alapján ma már gyártják a márkák ezeket a legendákat.
Panerai, bigjoe: Sajnos a DOXA-nak ma is élő "vintage" információs szolgálata nincs. Ez nem is csoda, hisz a mai DOXA nem "az a DOXA", az újjáindított cég ugyan megvette a márkanevet, de nem jogutódja a befuccsolt, egykoron nagynevű gyártónak, nem vett át onnan sem információt, sem embereket, sem eszközöket. Ez egy teljesen új cég, ami megvette a márkanevet. Viszont a sorozatszám nem elegendő támpont, volt a DOXA-nak egy időszaka (valahol az 50-es évek végétől, de inkább 60-as évek legelejétől, nem tudom pontosan), amikor az első két szám valóban az évet jelölte, de korábban semmiféle köze ehhez nem volt. Nekem van 1955-ös órám, aminek 22-vel kezdődik a gyártási száma, 1937 körüli órám, aminek 78-al kezdődik a száma. Ezeknek nyilván közük nincs az évszámhoz. De egy 1962-esnek mondott órámnak már 62-vel kezdődik a száma. Valahol innentől - ki tudja meddig - igaz lehet az állítás.
feric: Bevallom férfiasan, a mai szórakoztatóiparbeli "dolgozók" közül van, akinek a szakmai teljesítményét becsülöm, de hirtelen sem színész, sem zenész nem jut az eszembe, akivel "emberileg" meg tudnék békélni. Nem egy normális világ az, amiben élnek, amit teremtettek maguknak, s ha ebben mégis jól érzik magukat, akkor ők sem egészen normálisak.. Ezek után rettentően nem érdekel, mit viselnek, mibe ülnek, mit esznek...
Bar nem tartozik szorosan ide, de nezz meg egy ilyen rapzeneszt ahoy fel van oltozve:-) Ha talalsz rajta egyetlen darabot is ami nem izlestelen meghajlok elotted:-)) Naluk a min. 3 szammal nagyobb ruha kotelezo viselet ugyanugy mint a bakancs fuzo nelkul, beszbolsalpa alatt fejkendo pluszba, de legalabb egy hajpant, hogy a mazsa fukszrol mar ne is beszeljek:-) Egyszoval a Jacob&CO tokeletesen illeszkedik ebbe a repertoarba:-)
Elnézést!...Látom Gilbert hivta fel rá a figyelmünket:)
Annak viszont kiváltképp örülök , hogy Rogergerro pedig ilyen jópofa dologra világitott rá , hogy milyen tipusú órák vannak filmekben!!
Én példáúl mindig nagyon kiváncsi vagyok rá , hogy milyen óra van egy szinészen ha az nem látszik teljesen egyértelműen.Egyébként szép nem szép tudtommal a Panerai már több filmben is "vizsgázott" már.
Sziasztok!
Szerintem Sok NAGY óra szép ugye Panerai?
És sok titokzatos e-mail cim létezik:)
Köszönöm válaszod!!De ez a Jacob&Co rendkivűl izléstelen!!:(Bár ezt Bigjoe is cinikusságból tette fel remélem:)
Bigjoe: Bár erről volt itt egy kisebb vita, én még mindig azon az állásponton vagyok, hogy a Doxa hátlapján található sorozatszám első két száma a gyártási évet jelöli. Ezt csak a Doxa csinálta!
Az a Baylor Heuer olyan, mint egy Rolex. Vagy nem olyan? Vagy az egy Rolex? Nemrég láttam egy Renault-t, az volt ráírva, hogy Nissan... Megőrült köröttem a világ...
Messerschmitt jelentkezett a Breitlingre, most hívott telefonon, hogy tízezret összelapátolt már a vételárból, a maradékot pedig begyűjti a három szabadon eresztett pitbull...
Randa, de nagy! És ahogy az ősi olasz közmondás tartja "Big is beautiful!"
A Bretyó egyébként boxernek kitűnően alkalmazható, főleg ha figyelembe veszed a 195g-os súlyát! Ha tovább cikized talán meg is mutatom, hogyan kell használni bunyóra:-))
Panerai: "de eddig sosem hallottam a disznósörte ilyetén felhasználásáról" - Eszerint nem olvastad a lapom óratörténeti részét? Akkor hiába güzültem? Brühühühühü... ;))
- Kérlek add meg a tiszteletet ezeknek a régesrégi ipartörténeti műemlékeknek! Korántsem olyan egyszerűek, mint gondolnád, egy orsójárat normális beszabályozása néha elég idegesítő dolog. És látni kell mögötte a hihetetlen mennyiségű emberi munkát, és szakmaszeretetet, tudást is. Szinte mindegyik XVIII. századi és korábbi zsebóra egyedi konstrukció, az órás maga reszelt minden alkatrészt, minden fogaskereket egyedileg készítettek, a XVIII. század elejéig nem volt szános eszterga, a precíziós alkatrészeket is íjjas esztergával, kézzel tartott késsel készítették. Nagyon nagy ügyesség, gyakorlat és rengeteg munka kellett egy jó zsebóra elkészítéséhez. A kiegyenlítő csiga láncát szemenként ütötték ki acéllemezből és darabonként szegecselték őket össze. Én a múltkor egy órát töltöttem egy ilyennek csak a felcsévélésével és beállításával. Szerintem egy hetes munka lehetett egy lánc elkészítése. És ezek az órák bizony finoman kidolgozott darabok, kétségkívűl nem egy mai tömeggyártott werk pontosságával és aprólékosságával, de kíváncsi lennék, mihez kezdene ma a Patek, ha elkoboznánk a CNC finommechanikai megmunkáló gépeit, és kapna helyette egy íjjas esztergát, egy kétszáz éves órásfelszerelést. Egy olyat, amellyel Breguet készítette remekműveit. Szerinem nekiállnának kakasos órát reszelni....
APT nem akartalak elkeseríteni, de eddig sosem hallottam a disznósörte ilyetén felhasználásáról, azt pedig tudtam, hogy a Rolex Oyster előtt is volt élet az óra iparban. De minek? :-)
Visszatérve a disznósörtére nagyon tetszik benne, hogy szemmel láthatóan végtelenül egyszerű megbízható darab. (nem csodálkoznék ha orosz feltalálója lenne) Van itthon egy un. kő faliórám a XVII. századi retro és az is ilyen egyszerű, fogpiszkálóval, palmatexel simán javitható. Ez a disznósajtos óra is úgy tűnik nekem, hogy minden háztartásban fellelhető felszereléssel és anyagokkal, semmiféle előtanulmány nélkül szerelhető. Talán a kenéséhez jó a faggyú vagy a szalona is. Annyira tetszik nekem, hogy fel fogok hajtani egy ilyen órát, és azt fogom hordani illegális sertés viadalok meglátogatásánál.
Panerai: Ne keseríts el! Hidd el, az óraipar a Rolex Oyster megjelenése előtt is létezett! :))) A kanálbillegő disznósörte billegővel pedig, annak ellenére, hogy részeg kukták agyszüleményének hangzik, bizony a legkorábbi hordozható órák szabályzója volt. A foliot közvetlen adaptációja hordozható kivitelre, ahol - mivel a hajszálrugó még nem létezett - a lengő foliot v. kanálbillegő korlátozására és szabályozására két rugalmas disznósörtét használtak. Valahogy így:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Szép adaptációja látható az alábbi Jacob Zech-féle, 1550 körül készült óra. Ebben látható amúgy az egyik legkorábbi kiegyenlítő csigás rugójárat is, amelynek potenciális feltalálója talán éppen maga Zech. (Itt még lánc persze nem volt, bélhúrt használtak, amelyet az idő "elemésztett".)
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
A kanálbillegőt a XVI. század végére lassan felváltotta a kerékbillegő, de a malacbajszok még maradtak. Nem volt más. Már ébresztős, sőt óraütős, naptáros, mi több, igazi öröknaptáros kerékbillegős órákat is fabrikáltak, de a malacok még mindig nem voltak biztonságban az óraipartól, egészen 1675 tájékáig. Ekkor kegyeskedett Huygens felfedezni a hajszálrugót (az angolok máig ragaszkodnak ahhoz, hogy ugyanezen időtájt Hooke volt az ötletgazda, de ma már ki tudja..), ami amúgy a pontos és használható órákhoz alapkövetelmény volt. Jól méretezett kiegyenlítő csigával amúgy az orsójárat nem is olyan rossz, mint gondolnátok, a birtokomban levő 1790 körüli öreg svéd spindis zsebóra szépen belőve 1 pecnél jobb napi pontosságot tud (hordva is!), ami szerintem még ma is elegendő a normális használhatósághoz. Néha használom is ennek örömére..
Én úgy hallottam, hogy Fülöp úr órája már régóta rendszeresítve van az egyik tíous megfelelő tömitettséggel a Finn szauna szövetségnél a másik típus zenélő változattal a Family Frost nyári órája. :-)
APT: "kanálbillegő disznósörtével"!!!??? %-O mi ez? úgy hangzik, mint valami muszlim átok, vagy a Besenyő család kedvenc vacsorája!