Nem gondoltam senkire konkretan. En is szeretek barkacsolni. Keszitek egy samlit. Ha raall a gyerekem es osszetorik alatta, nevetunk egy jot rajta. De Te ne szerelj villanyt ha ennyit ertesz hozza. Bocsanat ha nyers voltam. Ez a csaladod erdeke.
Gondolom ez én vagyok ""Tudod az a baj hogy vannak akik a netrol akajak megtanulni a szakmat.""Igazad van ! De szeretek barkácsolni némi alap szakmai műveltséggel. Amit nem tudok azt megkérdezem , azért vagyok itt .
""Az áramvédő kapcsolókat minden esetben csak villanyszerelő telepítheti, cserélheti."" OK köszi megfogadom , hogy ha megcsináltam megmutatom egy villanyszerelőnek .
Nem volt illo idezni, igaz, elnezest. Csak arra reagaltam hogy nem szorulok telefonos segitsegre. Sajnos tudok sok szomoru estrol amikor apro figyemetlenesegek vagy tevhitek miatt haltak meg emberek. Ez nem az a hely ahol ezt meg kell vitatni. A google nem ad mindenre valaszt.
Fatylat ra!
Tudod az a baj hogy vannak akik a netrol akajak megtanulni a szakmat.
Nem akarom túllihegni a dolgot de azt hiszem ez fontos dolog mivel életek múlhatnak rajta, nem e lekicsinyítve a víztartály vagy a WC problémáját. Ezennel be is fejeztem ,de ha valakinek kérdése van nagyon szívesen segítek.
Fi-relé, Áramvédő Kapcsoló Működési elve.
Több elnevezéssel is találkozhatunk Magyarországon, ha ezekről a védőkapcsolókról beszélgetünk. Fi-relé, áramvédő kapcsoló, életvédelmi relé. Fi-relét közvetlen érintésvédelemre fejlesztették ki. Az áramvédő kapcsoló érzékeli a föld felé folyó hibaáramot. Ha egy elektromos berendezés testje életveszélyes nagyságú feszültség alákerül, a Fi-relé automatikusan 0.2 mp belül lekapcsolja a védett hálózatot. Védelmet nyújt a közvetlen érintésre is, vagyis a villamos hálózat üzemszerűen feszültség alatt lévő részeinek érintésére. A Fi-relé, vagyis az áramvédő-kapcsoló, a leg korszerűbb, és manapság az egyik alappillérének számító eszköze a modern érintésvédelemnek.
Új villamos hálózat kiépítésénél, vagy felújításnál az áramvédő kapcsoló beépítése alaptételnek számit. A régi hálózatok is felszerelhetők Fi-relével, ha rendelkeznek a beépítéshez szükséges feltételekkel. Fi-relé tűzvédelmi feladatot (feltételesen) is ellát, mivel észleli a szigetelés hibáit is. Fi-relék beépítését előírják építkezések elosztóiban, uszodákban, egészségügyi helyiségekben, laborokban, iskolákban, és tűzveszélyes üzemrészekben.
Az áramvédő kapcsolókat minden esetben csak villanyszerelő telepítheti, cserélheti.
Az áramvédő kapcsoló működési elve:
Fi-relében egy áramváltó van, melynek vasmagján vezetjük át a beérkező fázisvezetőt, és az üzemi nulla vezetőt. Az áramkörben az átfolyó áramok pillanatnyi értékének összege nulla, gerjesztés ilyenkor nincs. Testzárlat esetén az eddigi egyensúly megbomlik. A megzavart áramegyensúly gerjeszti az áramváltó szekunder tekercsét. A szekunder tekercs egy relét táplál. Zárlat esetén a tekercs szekunder oldalán a hibaárammal arányos áram folyik, mely működésbe hozza a relét. A lekapcsolásnak 0,2 másodpercen belül meg kell történnie.
Minden híreszteléssel ellentétben amit a hosszú nevű kolléga terjeszt nincs védőföld CSAK FÁZIS ÉS NULLA . olvassad el a előbb belinkelt cikket hátha segít . A bejövő oldalon is és az elmenőn is mindegy a bekötési sorrend,vagyis felcserélhetők.
Rá van rajzolva a Fi relére. Bemenő oldalra a Fázis (L) nulla (N) és a védőföld. Kimeneti oldalra értelemszerű, a földet több ponton, rugós (karmos, feszítő) csavarokkal a lakó vázához, kasztnihoz csavarozni.
""/ lakó vagy épület/"" Szerintem az a külömbbség hogy a lakásban mindig azon a szálon jön a fázis , a lakókocsinál meg ?? De lehet hogy hülyeséget kérdezek , de azért vagyok itt.
Valamit nem értek, ha volt a lakókocsiban FI relé, akkor hogyan "mászkált" az áram a lakókocsin és a sátorvasakon? Nem pont ennek a kiküszöbölésére lenne hivatott?
Persze hogy nincs harag ! ( miért is lenne ) " szakmai és Lakókocsis " vita nézet és véleménykülönbség lehet ,de nem kell egyből a másikat, akinek a véleménye nem egyezik az enyémmel a földbe döngölni. Főleg nem észérvek bizonyítékok ellenében csak azért mert fafejű konok egoista vagyok .
Voltak itt olyanok Bőven. Szerencsére a normális emberek kiközösítik az ilyeneket és eltűnnek.( vagy csak csendben hallgatnak)
Irány kamperolni, mondta itt régebben valaki mint egy jelszót!
Szia Pipa 54 ! Te egy Úr vagy.Igy kell lezárni egy vitát.Én is hibázom,hibáztam.Képes voltál ezt leirni,nem szitottad tovább a vitát,le a kalappal előtted.Nincs harag! Baráti üdvözlettel:András.
Napkollektor és hasonló ügyben beszéltünk ,és csak sejtettem hogy ez a szakmád. A korunk hasonló ha igaz a neved utáni évszám, az enyém után igen . 1972 ben végeztem mint vill. szerelő 80 ban végeztem el a vill. ip. technikumot, és 1997 ig mint viil szer dolgoztam, majd egy német cégnél más területen dolgoztam 2011 ig utána nyugdíj. De ez a kutyát sem érdekli. amit mondani akarok a példád kapcsán hogy azt a vill szerelőt aki a mérő cserét végezte azt vissza kell küldeni a szakmunkásképzőbe. Aki viszont nevezett villanyszerelést végezte azt pedig legjobb esetben is bolondokházába a jogi szakmai oldaláról ne is beszéljünk. mivel a szakmám mellett elvégeztem egy ill három tanfolyamot Esztergomban Az OKTÁV nál .ÉV EBF VV .ha mond ez valamit .De ez is az én bajom. csak a lényeg az hogy egy villamos hálózatra kapcsolás esetén a bejövő méretlen vezeték áll egy vagy három fázis vezetőből és egy nulla vezetőből amit a mérő előtt szétválasztunk egy nullázó és egy védővezetővé utóbbit lehet közösíteni egy kiegészítő földeléssel. és most jön a lényeg A SZÉTVÁLASZTOTT KÉT VEZETÉKET A BÜDÖS ÉLETBE SOHA NEM LEHET TÖBBÉ KÖZÖSÍTENI !
.Úgyhogy csak óvatos észrevételt kéretik az árammal kapcsolatban.
Ezt én valamikor így tanultam az MSZ 172 és MSZ 172 M szerint .ha ez megváltozott akkor bocsánat.
Én csupán arra akart András linkje és saját esetem után a figyelkmet terelni, hogy érdemes betenni a FI-relét. Merthogy elég nagy vita volt a múltban ebből, a vita apropója pedig az volt, hogy a kempingekben alapból van. A cikkből pedig az derül ki, hogy dehogyis.
Egyébként nálam az emlitett esetnél (és máskor sem) nem volt áramszünet. Se előtte, se utána, sehol nem volt gond a lakókocsim elektromosságával és mással sem! Az pedig, hogy maradtunk, pont a FI-relé nyujtotta, remélem nem csak vélt, hanem valós biztonságnak köszönhető. Ha nem lett volna relé a lakóban nem mertem volna kockáztatni.
Ne forditsd ellenem azt amit bizonyitéknak használtam fel az elmult évben !Én a választ tettem közzé,mert nem hittél nekem.Na ez hasonló,amit itt olvasni fogsz.És ne oktass ki senkit ebben a témában ezután:http://megaohm.hu/index.php/erintesvedelem/vedoelvalasztas