Ezt hogy hagyhattam ki... Jerezben a jerez készítése során annyi tojásfehérjét használnak derítéshez, hogy külön specialitásuk van egy csak tojássárgájából készült sütemény formájában.
koszonom mindkettotoknek. igy mar kapizsgalom. utanaolvastam ennek a vizaholyagnak.
hogy viccesre fogjam a temat. azt meg ertem, hogy alfrednobel glicerint kevert kovaval, de egy borasznak hogy juthatott eszebe, hogy a vizaholyag az bizony tokeletes deritesre? elvegre borvidekeink, nem csak nalunk, de ugy altalaban igencsak hijan vannak a vizanak. gondolom akkor az eljaras valahonnan delrol szarmazhat. de hogy ilyen mennyisegben halasztak volna anno is a vizat?
A tejjel nem is löttél annyira mellé, mert a kazein az a tejfehérje, amiböl a túró lesz és borharmonizálásra (csersav közömbösítésére) is lehet használni. Ezen kívül a cserzöanyagok tompítására használják még a vizahólyagot is, mivel csak savakban oldódik és alkot velük oldhatatlan csapadékot (elsösorban csersav, de lehet pl. borkösav tompítására is) használni.
Azt a bort - mint főleg rezi fajtákkal foglalkozó - direkt kerestem és meg tudtam kóstolni. Jó emlékeim vannak róla, így be is fogok 1-2 palackot szerezni, hogy nyugodt körülmények között is megnézzem.
Ide is kiírom: keresek 3-5 mázsa illatos szőlőt, megbízható helyről Somló-Győr tengelyen, és környékén. Bogyózva is jó. A preferált az a tramini, sárgamuskotály, cserszegi etc. Tök jó lenne, ha szüret előtt is meg lehetne nézni a szőlőt, és esetleg én szedhetném akkor, amikor szeretném. Köszi a segítséget! :)
De szerencsére nyilatkozott az egri főfidesznyik, hogy ez a suta egri exjobbikos polgimesti biztos összekeverte a Tarnát rekesztő aldebrői Tóthot az egri Tóthtal, és így kavar porfelhőt, valamint teszi csúffá az ártatlanság vélelmét.
Az ártatlanság érdekes dolog: számos celebnőt is megilletne a vélelme, de sajnos ők már szoptak bőségesen, meg minden lyukukban járt f*sz számtalanszor. :)
Figula CabSav 2017 Öreghegyi-dűlő - fénykorában kiváló bor lehetett, mára megfáradt. Oxidált, téglásvörös szin, illatában és izében is érződik már a túlkorosság. Nem ihatatlan egyébként, pont határeset, van még élvezeti értéke. Nem a forró nyáresték bora, nehéz, alkoholos cucc. 5-, 2800 körül a Zwacknál.
(Rossz hir: SAP furmintja 6200 pénz már... Régi, szép idők, amikor még a 4200-on is gondolkodtam... :) ).
Fahordós érlelésű, a szokásosnál vélhetően nagyobb ambíciókkal készített ezerjó Soltvadkertről.
Az eredmény ellentmondásos, mint a bor kiszerelése is: a címke igényes a burgundi palackon, az ónkapszula lehúzása után viszont rettentő küllemű, rövid, überolcsó műanyag dugó válik láthatóvá.
Az ezerjó elég neutrális fajta, ebben az igen jó évjáratban és némi hordózással sem sikerült belőle sok ízt kicsiholni. A savak elég frissítőek, a beltartalom közepesen koncentrált, a hordó fűszerein kívül kevés íze és illata van a cuccnak.
Egerszalókon van a St. Andrea pincének egy bisztró-szerűsége, ahol lehet olyan tételeket is kóstolni, amik már nincsenek boltokban (régi Merengő-évjáratok pl. vagy "valóban méltó" Pinot 2017). Én nem ilyeneket, hanem két bikavért próbáltam: Hangács (2018) és Merengő (2018). Persze menő a boraikat inni Pesten a tetőbárjukban (amitől irtózom) meg nyilván nem ők azok, akiknek nagy szükségük van arra, hogy pénz költsek náluk, de ezek klasszis borok. A Hangács kicsit rusztikusabb, a Merengő gyümölcsösebb. A kiszolgálás ötös, a pincér értelmesen beszél a tételekről, szőlőről, dűlőkről. Nincs szervizdíj és egyéb badarságok. Az decis árak is normálisak, alig több, mint a palackár átszámolva. Ha arra jár valaki, érdemes kipróbálni, borboltként is működik.
Pénteken Tatán voltam és letelepedtünk sütizni a Platán tóparti teraszán.
Több lokális tételt is tartanak a borlapon, egy ilyenből (Kisbaka rajnai rizling) kértem 1 decit. A baji pince nevét Naivkezdőtől hallottam pár napja, a pincértől pedig megtudtam, hogy a volt fideszes, majd onnan kilépett képviselő, később tatabányai polgármester, Bencsik János vállalkozása.
A lényeg annyi, hogy a megfizethető kategóriában (1000 alatt decizik) nagyon kellemes darab a 2021-es rajnaijuk: nem különösebben komplex/koncentrált és nem is harsány, de a koncentráció tisztes, az egyensúly és savminőség kedvemre való - 2. kategóriás labanc darabok mellé oda lehet tenni, és feltehetőleg felébe kerül, mint ezek nálunk.
Mostanában gyakran nyitogatjuk Maci_P (Vadászvölgy Birtok) sillereit és rozéit, röviden beszámolok ezekről.
Először is, ilyen széles és színes portfóliója ebben a műfajban valószínűleg senkinek nincs és Maci kedvemre valóan műveli a műfajt, tehát tartalmasak, nincs tuttifrutti és nincsenek megtolva szénsavval.
A 2020-as tételek közül a kékfrankos sillert és a Nimród nevű házasítást (néró-tihanyi kék) iszogatjuk, az első koncentráltabb, a második pedig illatosabb - mindkettő igen fasza.
Az újak közül a pinot noir rozé egészen halvány színű, mégis tartalmas. Ennél kissé kevésbé jött be a tihanyi kék rozé és a fekete muskotály rozé, ezeknek a savkaraktere ebben az évjáratban nekem kevésbé szimpatikus, bár az illatuk szépen fajtajelleges.
Van már malbec rozé is, azt az egyik barátom kóstolta, akinek nagy kedvence a fajta és ez nagyon tetszett neki.
Még nyitásra vár a 2021-es néró (nekem a sillerek közül ez jött be legjobban a korábbi években) és a mindig brutál alkoholtartalmú, fehér Solaris.