Egy borvidéken, egy borrégióban minden boros rendezvény tematikáját az adott borvidék határozza meg. Nem lehet Gyöngyöspatán olyan boros rendezvényt tartani ami figyelmen kívül hagyja a helyi termelőket.
Ne legyünk naívak. A Balatonon most nem balatoni népek vannak. Lényegében arról van szó, hogy utánamegyünk a fogyasztóknak oda ahol nyaralnak. Ez teljesen frankó. De azok az emberek akik most ott vannak a Balatonnál azok a Balatonért mentek oda.
Nekem ez úgy tűnik mintha berohannánk egy sushi étterembe és odamennénk az asztalokhoz, hogy hát esetleg egy szelet pizzát nem kérnek, mert ugye az ott nincs. Hát szerintem nem véletlenül nincsen villányi, tokaji meg soproni bor a Balatonnál...nem szerencsétlenül így hozta a sors, hanem ez itt ugyebár egy borvidék :) ahol cseles módon van saját borunk... és mi szeretjük a hozzánk jövő vendégeket a saját borunkkal itatni. Mi sem megyünk a tokajba özönlő tömegek után, hogy majd mi Erdőbényén Somlói kóstolót tartunk. Ha Tokajba megyünk akkor mi is tokajit iszunk és esetleg viszünk ajándékba saját bort, de ott legyen szó róluk és nem rólunk.
De ha még az lenne, hogy a vibráló és boros zsibongás közepette ahol minden a Balatonra látogatónak magától értetődő, hogy a nyaralásába vagy csak kiruccanásába beiktat egy boros programot akkor azt mondanám, hogy egye kutya... tartsunk néha kitekintő boros rendezvényt is a Balcsinál. De nem, nem erről van szó... arról van szó, hogy mi itten kérem szépen vért hugyozunk, hogy a Balcsizókat bevonjuk a borkultúrába és a balatoni turizmust rátereljük jó programokkal, jó pincékkel, jó éttermekkel a balatoni borok fogyasztására... erre jön egy vendéglátós aki dafke csinál egy teljesen Balaton mentes boros rendezvényt. Nem jutott eszébe, hogy legalább udvariasságból egy régióbeli gazdát elhívjanak?
Igen, emlékszem erre a sztorira. Be is égett a memóriámba mint a mérhetetlen faszfejség egyik díszes manifesztációja.
Ezért is mondom, hogy egy borvidéken _NEM_ tartunk olyan boros rendezvényt ahol az adott borvidék nem képviseli magát. Egyszerűen nem... nem, akkor sem...
a pécsi borok nélkül tartott pécsi boros rendezvény egy reakció volt a korábbi töketlen (és Villányban rekedt gondolkodású) pécsi városvezetés valamint egy pöcs ZSÖK-ös vezető közös inkompetens és pökhendi kommunikációjára. Nem felmentve ezzel a pécsi vagy pécsiként definiált borászok hozzáállását akik között volt olyan aki kitelepült és szekszárdi borokat mért ...
ettől nekem még tetszett a koncepció, h vigyünk nem balatoni borászokat a Balaton partjára. fontos: nem balaton tematikájú a kóstoló ezt félreérted, hanem a Mitiszol megy Balatonra látogatóba. (a Mór24-ben amúgy vannak balatoni borok persze.)
Alapvetően jó borok vannak a listán, szóval miért ne lenne eladható. Egy betli leosztást is meg lehet játszani nyerőre :) de attól az még csak egy betli marad.
Én megkérdőjelezném Edit és Tomi balatoni elkötelezettségét ha úgy tartanak egy boros rendezvényt Balatonfürden, hogy egyetlen balatoni bort sem raknak be a sorba. Mint lokálpatrióta balatoninak és mint a régióban dolgozó bortermelőnek ez konkrétan rosszul esik. Én magam biztos nem mentem volna el, mert nekem más dolgom van most pénteken amúgy is... de mondom, Szászi, Dobosi, von Beöthy is ott vannak a Mitiszol portfólión. Egyszerűen illet volna egyiküket meghívni.
Én eléggé érzékeny vagyok az ilyen dolgokra... nekem a termőhely és a régió mindenek felett áll. Szóval most Editnek és Tominak meg valakinek aki még ebben részt vett most behúzok egy rossz pontot.
Ez amúgy logikusnak is hallatszana, de mivel a Balaton nem egy falu, hanem egy 4000 négyzetkilométeres cirka 250km kerületű terület ez egy mosolyogni való badarság. Ki elmegy Szigligetre annak nincsen Balatonlelle helyben. Ahogy ha valaki Zamárdin nyaral annak nem esik útba a Csobánc. Aki pedig Keszthelyen kirándul annak nincsen a Somló olyan közel. A Balaton mégis egy régió.
Aki a Balatonra jön bármilyen okból annak szerintem balatoni bort érdemes mutatni. Nem azt mondom, hogy full balatoni borokkal kell egy ilyen rendezvényt megtartani, de az, hogy még mutatóban sincsen egy Balaton tematikájú boros rendezvényen balatoni bor... és a Balatonra jövő fogyasztóknak villányi meg tokaji borokat mutogat itt a Balatonnál valaki az hatalmas betli.
Én értem, hogy a többi magyar borrégióban nincsen olyan fasza turisztikai téma mint nálunk a Balcsi és értem én, hogy a nehéz helyzetben nyomulni kell mindenhol a menő borvidékeknek. De ahogy Pécsen tartani boros rendezvényt pécsi borok nélkül, ahogy Tokajban tartani borbemutatót tokaji termelők nélkül úgy egy Balaton kóstolót tartani a Balatonnál is vérciki balatoni borok nélkül. Legalább egy árva balatoni bortermelőt be lehetett volna rakni és akkor szavam nem lenne.... egyet, egyetlen egyet :)
Nem igen szoktam édes bort fogyasztani, pláne nem rajongani értük (nem bírom a sok cukrot, csak sütiben ;-) , és azért ebben is kicsit megütött, de ugyanígy vagyok akár egy dinnyével is...): Váyi cuvée 2017, csekély 170g/l maradékcukor. Joghurttorta, zabkeksz alappal, benne egy fürt Esther (persze saját). Szép tokaji természetes édes bor, ami gyönyörűen passzolt a tortához, illatban/ízében késői szüretes jegyekkel, fehér húsú gyümölcs, kompót, de annyira nem is a borra, inkább az összhatásra koncentráltam. Meg vagyok elégedve....
Azt én is újra olvastam párszor. Most sem értem, hogy ebben mi a kunszt, de sebaj :) jó kopirájternek születni kell.
Amúgy szerintem nem rossz az a borsor, de szerintem egy balatoni vendéglátó helyen, Balaton márkával boros eseményt tartani úgy, hogy csak tokaji, mátrai, soproni, villányi és garam menti borok vannak... semmi balatoni az azért szerintem erősen betli. Ráadásul a Mitiszol kínálatában van Dobosi, Von Beöthy, SAP, Somlói Vándor, Szászi ... akik mindannyian a régióban dolgozunk. Legalább mutatóban egy. Ezt a sort a shiraz vagy a vendéglátók rakhatták össze?