Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Hétvégén szedtem gombát fatuskóról, csoportosan nőtt, november végén kezdett el nőni. Szerintem Téli fülőke, de megnéztem könyvben és van két faj amivel össze lehet keverni, és azoknak Gyilkos galóca típusu a mérgük. Úgyhogy van rizikó. Ezért fordulok a kollégákhoz, tudnának e segíteni?
Ezt a kenyér receptet a hétvégi szabad másodpercekben közrebocsáthatnád. Nagyon kíváncsian várom, -juk.
Csak írom h el ne felejtsed. (Remélem nem vagy olyan mint én.)
És hát finoman sürgetlek is; persze.
Kopáncsi
u.i..: a szőlőmagolajon Szögedébe' csak elnézően mosolyogtak. Ezt mondták: >>ejnye-ejnye ezök e pöstiek égyre hülyébbek. Mög asztán errefelé amúgy is csak málnamag-olaj van. << Persze továbbnyomozok a témában, nem adom fel. Van egy borász barátom megkérdezem, mi a fene lehet ez????
Szerintem a házi pálesz+tudományos duma ötvözete kéne. Ki kell menni pásztorhoz pálinkával és leadni dumát, hogy ez itt egy nagyon ritka gombafaj, a Kertészeti Egyetem Növénytani Tanszékétől (lényeg, hogy a név hosszú legyen) jöttem, meg szeretném figyelni ezt a MÉRGEZŐ gombát és szeretném ha segítene benne, hogy épségben maradjanak, míg MINTÁT gyűjtök belőlük. De addig is Laci bátyám huzza már meg ezt a flaskát! stb stb stb
Én jófajta házipálinkát kósótóltatnék a szakival. A téli reggeleken igen jól jönne neki. Szóval ez a pálinka-bartell nálam működni szok'. Mi vidéki embörök mán' csak ilyenek vagyunk.
Csörgőórám is van otthon. Persze ez most nem dicsekvés volt. Csak tény.
Tegnap Pesten voltam sajnos megint. - Madárcseresznyefán sárga gévagombát láttam. Igaz már öreg volt. De én az ilyet meg szoktam jegyezni.
Hétvégén nehány Szürke tölcsérgombához is szerencsém volt.
A Szögedébül irt tudósításom itt most végződik.
Elsőre csak az jut eszembe, hogy egyszer meg kellene kostoltatni vele, de ez nem jó, mert attól kezdve hajnali 3-kor leszedné a gombát előled. Akkor mégis inkább valami más gombával kellene megkínálni az illlyen piszok pásztort.
Sziasztok, gombászok!
Nálunk ma este késői laskagomba, és ördögszekérgomba
lesz a menü. A finom gombapörkölt ízét már előre
a számban érzem.
Egyébként az ördögszekér-laskagombát nem közvetlenül az iringók alatt találtam, bár a füves-gazos legelőn ez a növény is szép számmal van jelen. Közvetlen a közelben lilatönkű pereszke is van. Három hatalmas boszorkánykört ismerek ott, minden évben több kiló pereszke gyűjthető ott. Az egyik pásztor, aki mindig ott legeltet, rendszeresen letapossa a lilatönkű pereszkéket. Amikor kérdőre vontam, miért teszi, csak annyit mondott, hogy nem ismeri ezt a gombát.
Valószínüleg az "intelligencia", "intelligens" szavakat sem ismerheti. Elég lehangoló élmény, hogy vársz egy évet, végre, novemberben elmész egy eső után, és a kedvenc helyeden összetaposva találod a gyönyörű, kifejlett, csodaszép pereszkéket. A mindennap hajnali 3-kor kelő pásztort megelőzni pedig igencsak komoly kihívás.
Tegnapelőtt Budapestre tartva a vonaton összefutottam egyik gombász-borász barátommal.- Téma volt, gombák kapcsán inkább régi élmények, sajnos.
Lassit a vonat és erre Kőbányán mit látunk a vonatablakból; a fákon téli fülőkét!!!
Felénk még nincs ez, északon lehet, h ez is van!
Talán.
Gombázós topic :)
Recept Klub az RTL-en
Szárnyaskodók - csirke és pulykahusi
Kedvenc konzerveink
Konyhai baklövések
Hova ne menjünk vacsorázni Budapesten
Mi legyen a vacsora?
Melyik a legfinomabb csokoládé
Savanyú - avagy: mentés télire
GYROS és d.KEBAB - Teszteljük együtt
Melyik a kedvenc sajtod?
KONYHA-TRÜKKÖK
Kedvenc szaloncukrod
Hol lehet Budapesten lángost kapni?
Hova_érdemes_menni_vacsorázni_Pesten
Hová érdemes vacsorázni menni vidéken?
Melyik a legjobb konyhamagazin?
Vegetáriánus vagyok.(?)
Koktélok
Kínai kaja...
Régi idők - konyhája
Sajt
Tűzről "pattant" kedvenc ételeink
Befőzések
Fűszerek, fűszerkeverékek
Gefillte
Van aki forrón szereti ->
Főzőcske mikróban
Forro kövön akarok, Help
Fondü-party
Házi sajtkészítés .... lenne
Kukoricával készült ételek
Virtuális
Zserbórecept, nagyon légyszi fontos
Diabetikus befőtt receptek
Fűszerek-főzési alapanyagok
Diabetikus sütés-főzés
Bólé receptek
Pálinkafőzés(
Segítség!__Forraltbor recept
Furcsa konzervek
mi van a tejfolben
EGZOTIKUS ÉTELEK HAZAI ALAPANYAGBÓL
Kovászos uborka
Receptek másnaposság ellen
Ma próbálódott ki a gombakrémleves abból a híres- neves receptből és nagyon finom. (Galóca, őzláb, pöfeteg és káposzta-gomba volt lefagyasztva krémnek és raktam bele egy kis laskát, hogy ne legyenek egyedül.)
Most látom csak (gyors vagyok ám), hogy a Konyhaasztalba kerültünk. Ám legyen. Csak ha arra gondolok mit szívóztak, hogy a két topicot egyesítsék... Most meg se szó, se beszéd.
Ha csigagomba engedné beszkennelni azt a hatalmas fotót, melyen kalapként visel egy óriási nagy őzlábat, akkor láthatnál, Kopancsi.:) De idén nem volt túl sok. Mondjuk semmiből sem. Már nem tudom ki mondta (lujza?), hogy vacak volt a szezon és ez sajna így van. Majd jövőre.
ámbátor
Ez jóóól hangzik. Lengyelországban ettem olyat, hogy kapros túróval töltött gombafejek (nem tudom mi volt) pirított zsemlén, sült paradicsommal és rebarbarával. Azóta is...
Idén egyetlen egy nagy őzlábat sem láttam. Tavaly is csak keveset, pirulóból többet. Olyan gombákat keresek, amelyek gyökérkapcsolatban vannak fával, vagy rajta élősködnek. Ezért emlegetem folyton a Nyárfaérdes tinórut, a Sárga gévagombát, a Déli tőkegombát, most már lehet találni laskagombát is. Mást nem igen. Téli fülőkére várok, de ahhoz meg túl meleg van még.
VOlt szerencsém enni Lord savanyított gombájából (barna nyálkásgomba és lucfenyvesi rizike) és mondhatom a hatás frenetikus volt... Nagyon fincsi!!! Mindenkinek melegen ajánlom, ha lemegy valaki az Őrségbe, (ott még mindig gombaszőnyeg van)akkor szedjen savanyítani valót is.
Elfelejtettem megírni:
A 'túró a füledbe' mondás egy príma receptet rejt. A júdásfül gomba juhtúróval töltve valami egészen pompás dolog. Melegen ajánlott. (Bár szerintem hidegen is jó lehet, de nem maradt, úgyhogy ez nem bizonyított.)
a Series01.jpg, meg a 25 az szerintem Kerti tintagomba, mely egyes források szerint ehető de nem nagy durranás (levesbe más gombával tölteléknek jó), más forrás szerint nem ehető.
aSeries20 az meg egy őzláb. ha nagy volt (átmérő nagyobb mint 10 cm)akkor ehető (Nagy őzláb, vagy Piruló őzláb), ha nem akkor nem (Büdös stb.). nem tudom képről belőni a méretet, hülyeséget meg nem akarok mondani.
Láttam egy hónapja nehány légyölőt, de a pirulók lettek volna jók igazán fotónak, ugyanis kaszálni lehetett őket fenyvesben. Sajnos épp akkor nem volt gép a kezem ügyében....:((((
Volna egy kérdésem/kérésem gombákkal kapcsolatban. Szeretek fényképezni és ebbe beletartoznak a gombák is, mint téma. Viszont érteni nem értek a gombékhoz, meg tudnátok mondani, hogy milyen gombák vannak a http://feherparduc.ini.hu weboldalon a Digitális fényképezés>Saját képeim menü alatt található képeken?
A második kérdésem az lenne, hogy "mesegombát", Légyölö galócát hol és milyen körülmények között lehet találni az országban? Merre van belöle sok, hol kell keresni, elterjedt, vagy ritka fajta?
Találtam egy érdekes receptet egy egészen jó könyvben. Ha vki rendelkezik kis sampinyongombával,kicsike barna csiperkével vagy azzal hasonlóval próbálja ki aztán meséljen.
30dkg gomba
1/8 l Retsina
1 citrom leve
20g mosott, áztatott mazsola (eredetiben korinthoszi)
20g mandulafenyőmag
1 babérlevél
2 szem szegfűbors
4 szem feketebors
fél teáskanál só
(na és jön a ciki) hidegen sajtolt szőlőmagolaj, ami Pesten kapható ugyan, gyanítom máshol nem igazán.
Egyben hagyott gombát letisztít, papírral dörzsöl, öblöget. Az olaj és a gomba kivételével mindent összefőz kb. másfél deci vízzel. Gombát beletesz forró lébe és főzi kb. 5 percig gyenge lángon. Babérlevelet kidob (vagy nem, ízlés) üvegekbe rak, hogy lé lepje és olajat rátölt. Üveget lezár gyorsan. Hideg helyen 2 hétig áll el.
A Retsina helyett jó más fehér bor is imho.
Ha jók lesztek, jövök és elmesélem a Fűszeres Gombás Kenyér történetét is.
Azért a nagy özlábból csak pihen 3 zacskó a mi fagyasztónkban....
(máskor 20 zacskó a szokvány. :(((()
Viszont a rizike. 1 db-t se találtam.
Máskor 15 üveg savanyúság az átlagos...
Nem volt mifelénk rizike. Most is kimentünk, a hétvégén. Hideg fuvallat, gombaszag egy szál se..
Mióta megfertöztek a gombával, ilyen pocsék szezon még sose volt, ti hogy álltok ???
(Ez érdekes amit írsz a társulásokról. Az én kedvenc -általam csk "igazinak" becézett tinórám mindig van ott, ahol gondolom, hogy lesz. Múltkorjában eltöprengtem ezen, hogy hol is van az "ahol". Hát fenyves szélén, ahol nyár vagy cser nő, mohás rész és a gyilkos galóca minden esetben jelzi az én kis tinórám közellétét.)
Hírek lordék házatájáról:
- Budapestet leirtottuk tintagomba ügyben (enyhe túlzás), kallódó vödrökben, cserepekben várják a szétfolyó gombák, hogy kiszállítódjanak a kertbe és kiderüljön: lehet-e íly módon saját különbejáratú tintagomba-telepre szert tenni.
- Kedves ismerősöm szövetkezni készül Vasasékkal gombász-honlap ügyben.
- két hét múlva felbontjuk az első savanyított-gomba receptet, akkor majd cuppogok nektek
Van egy helyünk, ahol óriáspöfeteget szoktunk gyűjteni. Sajátosság; indiai kender alatt találhatóak meg. Mondjuk erről egy könyv se ír, ha mikológus lennék tutira kinézne valmilyen tud. fokozat ezért nekem.
Lilatönkű pereszkét -pedig beléndek alól szoktuk gyűjteni a legjobb helyen. Gondosan rázogatjuk is szedés közben (amúgy imádok komótosan gombát gyűjteni, utálom, aki beledobálja a kosarába, oszt a legszebbeket letapossa), nehogy véletlenül elszálljunk a boszorkányokkal...