Keresés

Részletes keresés

lord Creative Commons License 2000.07.05 0 0 64
OFF
Háááááát mángorló kinyitottam a TIT-es linket és az villogot ide-oda rángva a lapon:

Törpenyúl és Tengerimalac Klub !!!!!
:)))
ON

De aztán megtaláltam a gombászokat és ott fogok toporogni az ajtajukban ha újra január lesz és kezdik a klubnapokat. Méghogy gombából készült sütemény és ital?? Remélem nem a kombucha :)

Gombázás lefújva, még gyermekkorom legtutibb lelőhelyein sincs egy sem (befelé nőlnek ahogy a hazaiak mondják) akkora a szárazság.

Nincs itt vki a Balatonpartról? A tihanyi Belső tónál akkkkora őzlábgombákat találtam múltkorjában és a hétvégén pont arra járok... Hátha.

Addig meg lesem a beoltott tuskót a kert végében.

mángorló Creative Commons License 2000.07.04 0 0 63
lord: ez is vmi hasonló:
http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9005144&uq=3

Járok szorgalmasan az Élmunkásra, de ott mindig azt mondják, hogy száraz az idő, nincs gomba, csak a termelt sampinyon meg a laska. Most talán más lesz.
Tuti helyeket nem tudok, de a TIT rendszeresen indít gombatúrákat. Ahogy nézem a lapjukat, már nincs semmi, mer itt a nyári szünet, de nagyon érdekes dolgaik vannak.
Gombász csoport

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.03 0 0 62
csak nehogy nullákat láss a sok gombázástól
0000
valéptech
lord Creative Commons License 2000.07.03 0 0 61
Nagyon szeretem a gombákat és nagyon szeretek gombát szedni.
Azt remélem ezzel a vonzalmammal nem állok egyedül a tasztalon.
Jöhetnek tehát a jobbnál jobb gombagyűjtő helyek, receptek és egyéb ötletek amiket gyűjteni lehet (bogyók, s egyebek).

Most éppen 38 fok van és zuhog némi langyos eső: király a gombáknak! hajnalra a szél kissé felszárítja a sarat és én rárobbanok a legközelebbi erdőre az tuti. :)

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.29 0 0 60
Más tippem pedig nincs. Tudnál-e belőle küldeni szárított példányt?
Előzmény: otouto (59)
otouto Creative Commons License 2000.06.29 0 0 59
Ismerem a tüskés őzlábgombát (legalábbis azt hiszem).
Van is az erdőnkben, de ez nem az.
Előzmény: Törölt nick (58)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.26 0 0 58
Tüskés őzlábgomba - szóba jöhet? Kalapjának nincs-e enyhén rőt-vöröses színe?
Előzmény: otouto (57)
otouto Creative Commons License 2000.06.22 0 0 57
Az én kedvenc gombám (étkezési szempontból) az ízletes kucsmagomba. Kár, hogy az évnek csak egy rövid időszakában szedhető, és akkor sem sok (kímélni kell az állományt).
Én darált főtt sonkával szoktam megtölteni, bepanírozni, és lassú tüzön kirántani.
Az erdőszéli csiperke ánizsillatát- és aromáját is nagyon szeretem.
Nekem az őzlábgombák egy kicsit rágósak, és őszintén szólva tartok is tőlük (a nagy őzlábgombát kivéve), ugyanis olvastam egy olyan fajról (kerti özlábgomba), amely szintén nagy termetű, és igen hasonlít a nagy- ill. piruló őzlábgombákhoz, és állítólag mérgező. Aki jól ismeri az őzlábgombákat, attól kérdem:
Vajon milyen őzlábgombafajt takarhat a következő leírás?
Kb. 10-25cm magas őzlábgomba. Egyáltalán nem pirul sem a húsa, sem a lemezei, még a nyomástól, sérüléstől számított hosszabb idő múlva sem. A tönkje csupasz, nem pikkelyezett, nem is márványosan díszes, mint a nagy ő.gombánál. A kalapjának a pikkelyezettsége sokkal durvább, mint a nagy ő.gombának. Az erdő, ahol találni szoktam csertölgyes, és csupa szemét, mert mindenki oda hordja nemcsak a rőzsét, kerti hulladékokat, hanem a "kemény" szintetikus szemeteket is. Hamarabb megjelenik, mint a nagy ő.gomba, és tovább is tart.
Tuti, hogy valamilyen őzlábgomba, de nem merném megenni. Szerintetek milyen faj lehet ez? (Mikroszkópom nincs a spóravizsgálatra)

A nagy őzlábgomba íze engem egy kicsit a haléra emlékeztet, de én szeretem.

Törölt nick Creative Commons License 2000.06.21 0 0 56
Mindkettő igen finom, a család kedvence nálunk inkább az őzlábgomba. Gombász barátaim mindkettőt igen nagyon szeretik. Illetve mikológus vezetőnk az őzlábgombát nem sokra becsüli (kap is mindig tőlünk érte), leginkább fűszernek tudja elképzelni. Sándorfalvi erdőben szedett, azaz homokon szedett gombákat pedig végképp nem becsüli semmire, mondván eléggé nem lehet megtisztítani, amikor fogyasztja előfordul, hogy ropog a foga alatt a homok. Hát, ezzel én igazán nem értek egyet, dehát nem kell mindenben közös nevezőn lennünk.

Most így gomba nélküli időket élve igazából nem is tudom, hogy mi a kedvenc gombám?

Valamiért mindegyiket lehet szeretni. Gyapjas Tintagombát én is nagyon szeretem, először is azért, mert nagyon gyakoriak, például idén tavasszal még én is megtaláltam, másrészt azért, mert igazi csemege, harmadrészt pedig azért, mert tintát lehet készíteni belőlük. Valahol van is leírásom, hogyan tudunk tintát készíteni. (Majd bekopizom.) Azt mondják, hogy anno a középkori kódexeket ilyen tintával is írták, sőt 400-500 éves távlatból is meg lehet állapítani a mikroszkóp alatt, a spórakép alapján, hogy az milyen tintagombából készült? Amúgy én a tintagombáktól mindig féltem egy kicsit, mert ugye van az a tény, hogy alkoholt nem lehet étkezés után inni. Nektek mi a véleményetek? Melyiket lehet, melyiket nem?
Sőt a tintagombákról, nem tudom igaz-e, szokták azt is tanácsolni, hogy gyerekeknek (főleg 6 év alatt) ne nagyon adjak, mert allergiás tünteteket okozhat. Szerintetek?

Nekem nagy kedvencem a szegfűgomba is. Leginkább levesnek szeretem. Ti mire használjátok, mit szoktatok még elkészíteni ezen kívül?

Hogy a nem ehető gombákról is írjak valamit (most éppen ráérek), én a légyölő galócát igen nagyon kedvelem. Szeretem a színét, a mesekönyvek, a törpék világa elképzelhetetlen nélküle. Később hallottam, sőt nemrég az egyik dokumentumfilm csatornán láttam egy filmet arról, hogy igen komoly tudatállapot megváltoztató hatása van. Például a sámánok révülésére a mai napig felhasználják Szibériában. Nos, csináltak egy kísérletet, önként jelentkezőkkel, akikkel szárított légyölő galócából készített teát főzettek. Orvosi, pszicholóusi ellenőrzés mellett beszámoltak a kísérletről, látomásaikról. Azt hiszem a neten is van valami magyar anyag a légyölő galóca hatásairól. Nem tudom pontosan, de az a lényege, hogy az aztékok (vagy az inkák) fogyasztották vallási ünnepek alkalmából. Először a vezető, annak vizeletét megitta a hierarchia lefelé. Az anyag persze egyre töményebb és mérgezőbb lett, a lánc végén már sokan, nem ritkán tömegesen meghaltak.

Szeretem még a taplógombaféléket.Asztali dísznek, kilakkozva igen szépek, meg azután rájuk nézve jó visszagondolni arra a kellmes délutánra amikor szedtem. Szépségen túl a gyógyító erejük is igen figyelemre méltó. Például a lepketapló rák, illetve aids elleni hatásainak már irodalma is van. A pecsétviaszgomba erősíti az immunrendszert, de az előzőeken ismertettekre is jó.

Pár egyik barátom vetette föl; mi lenne ha szarvasgombákat kezdenénk keresni az Alföldön. Pont akkor hallottam a Danubius rádióban (december eleje volt), hogy a Pireneusokban elkezdték szedni a szarvasgombát. Nohát az ötlet annyira képtelen volt, hogy kitaláltuk, hogy mi szarvasgomát fogunk keresni. Irodalom nincs. Irány az internet, illetve Szegeden kezdjünk el kérdezősködni, ki szokott ilyet keresni? Senkit sem találtunk, de az egyetemen kaptunk egy cimet, akkor ismertük meg a mikológus rokkantnyugdíjas mikológus barátunkat, ő volt az első aki nem nevetett ki. Ő már igen régen keresgélt, néhány helyet megmutatott (mindegyiket még most sem), és nekiláttunk keresgélni. Egész jó eredménnyel, 10-ből egyszer már találtunk is valamit. Közben elindult Budapesten a szarvasgombász egyesület is. Eleinte lelkeksen dolgozgatunk benne (pl. újságot csináltunk kéthavonta, innen kopizgatok), de a dolog bedöglött mert hát mindenkinek a szarvasgombáról a pénz jut az eszébe. Azután olyan lett az egész, mint az aranykeresés. Még jó hogy nem lőttek le bennünket. Igy azután az EMSZE-nek tagdíjat nem fizetünk, de 3-4-en ha van remény, összejövünk és próbálozunk. Persze az információkat szűrjük, na nem azért mert magunknak akarjuk, hanem azért mert félünk tőle, ha elmondunk valakinek valamit, az visszaél vele; felássa az erdőt! Szóval a szarvasgombák. Csodálatos fűszerek, majd néhány dolgot ezekből is felteszek ide, hadd menjen a topic.

Bocs, ha hosszú voltam. De éppen dolgozok, ami abból áll, hogy figyelnem kell egy-két dolgot a munkahelyemen. Ha minden OK, akkor nem kell valójában semmit csinálnom. Ma ilyen napom van.

Előzmény: onobody (55)
onobody Creative Commons License 2000.06.14 0 0 55
Baingg!
Egy villámlástol elszállt az egész levelem.
A lényeg : A kedvenc gombám a gyapjas
tintagomba. A tönkjét kiveszem megtöltöm
füszeres rizzsel vagy kukoricával , aztán az
egészet kirántom .Mmmmmm nagyon finom!!!

Azért az egyszerü rántott özláb sem kutya!

Üdv Onobody

Előzmény: Psilon2 (54)
Psilon2 Creative Commons License 2000.06.14 0 0 54
Sziasztok!

Nehogy már elsüllyedjen a topic...

Hát a csapadekhelyzet itt nalunk is katasztrofalis, eso egy szem sem.
Az erdokben csontszaraz az avar, gombat en is csak kepen latok az iden. :-(
Remelem oszre valtozik a helyzet. Halistennek az igazan "ertekes" gombafajok
akkor nonek tomegesen.

A tejpereszket csak latasbol ismerem, HJE mezon, bokrok toveben terem, mi
meg inkabb erdobe jarunk gombaszni. Leginkabb tolgyes-bukkos allomanyuakba.
A leggyakrabban elofordulo gombafelek: galambgombak, nagy ozlabgomba,
tinorufelek, rokagomba, lila pereszke, keserugomba.

Tenyleg kinek mi a kedvenc gombaja?

Előzmény: Törölt nick (49)
otouto Creative Commons License 2000.05.24 0 0 53
Tegnap elmentem a telkünkhöz (Biatorbágy-Páty) közeli legelőre, és -hála a mostani esőknek- bőven találtam mezei szegfűgombát. Sajnos, nagyon kukacosodnak az ottani gombák. Érdekes megfigyelés, hogy az egy csoportban (legyen az boszorkánykör, vagy más szabálytalan alakú társulás) lévő szegfűgombák szinte mindig vagy mind kukacosak, vagy egy sem az közülük. Miért lehet ez?
onobody Creative Commons License 2000.05.22 0 0 52
Egyszer egy barátom meghivott pisztricgomba
paprikás ebédre.
Olyan volt mintha a fürészport sikerült
volna valahogy rostositani, és tömbökbe préselni.
Az ize is pocsék volt.
Az igaz , hogy nem a szakácsmüveszete miatt
szeretjük. :)

Ui Valoszinüleg öreg gombábol készitette.

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.22 0 0 51
Kedves otouto!

Sikerült-e az égergalócát megtalálnod? Ha nem sebaj.

Ugyanis egy-egy gombakönyv megjelentetésének anyaga nem arra törekszik, hogy minden egyes nemzetség-család képviselőjét (fajokat) megjelentessen, hanem azhogy a fajokra n jellemző néhány fontos adatot közöljön. Ne keseredj el, ha néhány ritkán előforduló gombafajt (többek között az égergalócát) nem találsz. A gombamérgezések elkerülése érdekében mindig csak a legnagyobb tömegben előforuduló mérgesgombák vagy ehető gombafélék (gombapárok, ehető-mérges) ismeretanyagának közlése az irányadó Magyaroszágon -sajnos. Ellentétben az amerikai és nyugat-erurópai országokkkal szemben. Ez kritikai észrevétel a magyaroszági mikológusok erkölcseriről. (Ugyan akkor mit publikálgatnának kényelmesen, egymásnak?) A gombászkönyvekbe csal néhány galóca-faj (6-8) kerül bele, ami a laikus és kezdő-haladó és magasabb fokú ismeretekkel rendelkezőknek egyszerre kerül bemutatásra. (!!!!!!!) A ritkán előforduló vagy nehezen terjedő galócafélék (gombafélék) inkább a tudományos munkát végző kutatómikológusok számára fontosak, mint tudományos szenzáció, tudományos érték. Az érdeklődöktől ezt a területet ELZÁRJÁK!

Rimóczy Imre professzor könyveit ebből a szempontból is érdemes megismerni. De ez nem a reklám helye. Ő az a professzor, aki a Kossuth-könyvkiadó Gombák CD-ROM-ján a kétspórás csiperkét az erdőben természetes környezetében mutatja be, igaz a képen jól láthatóan felismerhető a nejlonzsákos szubsztrátum. Ő Magyarország "első" számú gombászának tekinti magát. A vadon termő kétspórás csiperkét a laikus gyűjtő e CD-t látván majd a nejlonzsákokon keresi a réteken.

A gombák neveinek átsorolása sem egyértelmű minden mikológus előtt (miért).

A gombák vörös könyve körüli vitákról már érintőlegesen beszélgettünk. Ehhez és a már bemutatott Rimóczy prof-hoz egy adalék; a melegágyi csészegomba gyűjtését be akarja tiltatni. Holott ez a gombafaj úton-útfélen és a termesztőhelyiségekben, zöldséges-virágos fóliasátrakban nagy tömegben fordul elő. Ezt az értesülést kertész ismerőseim is alátámasztják, a professzori előadás e kitétételén azóta is harsányan nevetnek!

Könyvekben nem szerepeltethető, ritka gombafaj pl. az ehető csoportos csiperke (Agaricus bohusii), amely kelet-nyugati irányban terjedt vagy terjedőben van az oroszországi Ural-hegység környékéről, ennek nyugati határa már az Ausztria-Olaszország vonalban van. De említhetnénk még a nyugat-keleti irányba lassan terjedő tintahal gombát, ami tudomásunk szerint Skócia környékéről származik és Magyarország dél-nyugati vidékén, az Őrségben már található, nagyobb mennyiségben. De az Északi-középhegységen még nem.

Kopáncsi és mikológus barátja

Előzmény: otouto (5)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.22 0 0 50
Pisztricgombával kapcsolatban néhány gasztronómiai kiegészítés;

Ez a gomba nem csak taplóféle, hanem fiatal korában kitűnő levesgomba. A gomba kalapszélét a levesbe meg lehet főzni (mint a csirkehúst), de ez nem fől szét, hanem kellemes gombaízt ad a levesnek. Lényegében ehető a gomba, csak nehezen emészthető. Ezért ajánlatos az étel elkészítése után abból kivenni, úgy mint a tárkonyágat a friss zöldbablevesből. Öreg gombát nem ajánlunk főzéshez felhasználni, mert mennél tovább főzzük, annál keményebb lesz, ekkor már az íze sem élvezhető, rosszá válik. Azt a levesfélét, amelyhez a pisztricgombát használod főzéshez, a már megfőtt gomba eltávolítása után tejföllel-paprikával ízesitheted és színezheted. Ezekhez a levesekhez ajánlatos apró nokedlit vagy csipetkét betétként használni!

Kopancsi és mikológus barátja

Előzmény: Psilon2 (31)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.22 0 0 49
Kedves Psilon2!

A megérzéseid jók, valóban Csongád megyei az illetőségünk, és nagyon örülünk, hogy Te sokkal jobb helyen laksz gomba szempontból (is). Sajnos itt a Dél-Alföldön a nálatok jó gombatermő időszaknak mondható júniustól-októberig tartó szezonban újabban szinte alig találunk nagyobb mennyiségű gombát. Most itt arra gondolok, hogy jó pár évvel ezelőtt gyűjtöttünk egy kirándulás alkalmával 15-25 féle gombafajt, addig mostanság csak a benzinre költjük a pénzünket, mert nem térül vissza a befektetett költség, gomba csak alig-alig található a megszokott gyűjtőhelyeken. Sajnos az időjárás nem kedvez a gombák fejlődésének, ugyanis kb. 2,5 hónapja csak az elmúlt napokban volt 5-10 mm eső. Sajnos a kiszáradt, elhasadozott talajok sokára telnek meg nedvességgel és csak akkor várható gombatermés. Egyébként ellentétben Veletek, zalaikkal míg ott a relatív páratartalom tartósan 60 % körül van, itt jó ha a 35-40 %-ot eléri. Gondolj csak bele; nálunk reggeli harmat egyáltalán nincs, ha van, az is csak eső után, néhány napig, amíg újra ki nem szárad a talaj. Ezért írtuk az első mondatokban, hogy örülünk, hogy zalai levelezőtársra akadtunk. Elárulnád egy emailben, hogy hol laksz, legalább a helységet?

A fényképeket szívesen fogadjuk, már csak azért is, mert amilyen gombafajok nálatok vannak, azok nem biztos, hogy nálunk előfordulnak. Gondolj csak bele, mennyire eltérőek a talajviszonyok és az erdőtípusok.

A sötét trombitagombát és a környezetében található gombafajokat csak könyvből ismerjük és egyetértünk veled abban, hogy más a könyvet a kezünkbe venni vagy a gombát...! Mindegyik könyvben más-más színű a gombafotó!

Esetleg tejpereszkét, ha még esik az eső akkor talán tudnánk Neked küldeni, ha volna postacímed. Nemt tudom, hogy ez a gomba mennyiben fordul Nálatok elő vagy ismered-e? Ez egy kiváló ízű ehető gombaféle, ráadásul nagy teremetű és pörköltnek, kirántva, leveseknek elkészíthető.

A sötét trombitagomba szárítmányára utaló ajánlatodat szívesen fogadjuk, ha majd lesz rá alkalmad gyűjteni! Zala megye sajnos nagyon messzire van, Általad tudunk közelebb kerülni az ottani gombászélethez.

Kopáncsi és mikológus barátja

Előzmény: Psilon2 (42)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.22 0 0 48
Kiegészítés júdásfüle gomba témához.

Nem kifejezetten pontos az információd, mert júdásfüle gomba nem csak lehullott faágakon található, hanem álló bodzabokrokon is 3-4 méter magasságban, sőt található kőris- és akácerdő hulladékán is! (Az átázott avar az ágakat betakarja és ha véletlenül megbotlassz egy előre nem látott ágban, akkor felszínre kerülhet több kilógrammnyi júdásfüle gomba.)

A júdásfüle gombából a gomba állagából adódóan (kocsonyás), kizárólag savanykás-kissé csípős ételeket (levesféléket, mártásokat, salátákat) lehet készíteni. Ajánlom figyelmedbe a kínai éttermekben nagy választékban gombák hozzáadásával készült ételkülönlegességeket, közöttük a nagyon finom SUAN-LA levest, ami citromlé-borecet-egyéb más anyagok hozzáadásával készül. De bármelyik általad közelebbről ismert kínai szakács ad felvilágosítást ebben a témában.

Az őzlábgomba-félék elkészítési módja az állaguk és formájukat tekintve különbözik a fent említett júdásfüle gombától. Az őzlábgomba a fent leírt elkészítési módozatoknak egyáltalán nem felel meg. De viszont nagyon finom bécsi panírban kirántva vagy őrőlt szárítmányával fűszerezve a mártásokat, leveseket, pörkölteket besűríteni (pl. zellerkrémleves, spárgakrémleves tejszínnel és gombaporral besűrítve), de nem folytatom, nehogy a nyálad csorogjon.

Sajnos az őzlábgombának nagyon sokféle elkészítési módja nem lehet nyers állapotban, mert a termőhelyén nagyon hamar kukacosodik és bomlásnak indul. Viszont az őzlábgomba szárítmánya őrőlve -erről már írtam is- kiváló fűszer- és aromajavító.

Ezzel szemben a júdásfüle gomba ha a termőjhelyén megszárad és ha újra esőt (nedvességet) kap, megtelik vízzel és tovább fejlődik. De nem kukacosodik. Ez nagyon lényeges szempont.

Előzmény: onobody (47)
onobody Creative Commons License 2000.05.15 0 0 47
Én már többször készitettem judásfüléből
kaját. A bodza bokrok alatti lehullott
ágakon szinte midig található.
Különösebb ize nincs, rizzsel jól
megfüszerezve egészen finom.
Persze egy finom rántott őzlábgombának
nzomába sem ér.
Csak esik elöbb-utóbb!

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.15 0 0 46
Hát az nagyon finom gomba! Kínában ősidők óta termesztik, több ezer tonnára rúg az éves előállított mennyisége! A kínai konyha kedvelt fűszere, valamelyik magyar nyelvű szakácskönyv -gondolom rossz fordítás miatt- fafül gomba néven említi. Gyógyhatású gomba, leginkább szív és érrendszeri megbetegedésekre ajánlják! Ilyen probélámával küszködőknek -úgy a felnőtt lakosság egyötöde- rendszeresen fogyasztaniuk kellen. Szóval igazi kincsed van, vigyázz rá és locsoljad a tönköt!
Előzmény: otouto (45)
otouto Creative Commons License 2000.05.15 0 0 45
Én sem tudok gombászni, itt Pesten is szárazság van. Mégis tudok a gombákkal foglalkozni.
A telkünkön van egy nagy cseresznyefa-rönk, azon minden évben folyamatosan terem a júdásfüle-gomba. Rendszeresen lelocsoljuk, így szinte virágzik rajta a telep. Bár még sosem kóstoltam meg, ebben a gombaszűk-időben lehet hogy kipróbálom.
Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.15 0 0 44
A nagy aszály miatt nincs gomba, így hát nincs miről beszélgetnünk, a topicunk pedig egyre csak sűllyed és sűllyed. Vasárnap néhány darab kiszáradt májusi pereszkét találtam. Ennyi volt a fogás. Valami új hobbyt kéne kitalálnom. Van valakinek valami tippje? Vagy tud valaki esőt-csinálni?
onobody Creative Commons License 2000.05.05 0 0 43
Kedves Kopancsi!
A megfogalmazásom kissé félreérthető
volt néhány akácfárol van szó egy
legelő szélén, és itt találtam sziki
csiperkét. Már máskor is eszrevettem
hogy gyakran találok a pusztában magányos
öreg fák mellett, tömegével sz-csiperkét.
Van is nehány jól bejáratott helyem.

Térkép: A csárda melletti uton át a vasuton
tovább egyenesen az utelágazásnál jobbra,
egyenesen a tehenészet mellett, egészen
a siló tárolóig ami mögött ott a kis
akácliget hol várnak a gombák.

Sárga gévagombát még nem találtam pedig kerestem.
A szemem valahogy ugy van belőve , csak
a földön taláható gombákat látom meg. Laskát sem
találtam még soha.

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (36)
Psilon2 Creative Commons License 2000.05.05 0 0 42
Kedves Kopancsi es Baratai! :-)

Ami a gombamergezest illeti, jo lecke volt az egesz csaladnak. Hogy lekopogjam azota (majdnem 30 eve) nem fordult elo tobbet, pedig rendszeresen szedjuk/esszuk a gombakat.

Ami a gombakuldest illeti, max. fenykepet tudok kuldeni, ti. ha jol sejtem ti valahol Csongrad megyeben laktok, jomagam meg Zalaban. Nomeg meglatjuk majd az idei trombitabomba termest, szaritva-poritva mar kibirja a magyar kiralyi postat.
Ha lesz belole, kuldok. Isteni fuszer.

A hetvegi gombaszast sajnos felsobb szinten(munkahely) toroltek. :-(

Psilon2

Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.05 0 0 41
Kedves Psilon2!

Barátaimmal szörnyülködünk a mérgezési eseteteken. A másoktól kapott gombát is be kell vizsgáltatni, így kikerülhetőek az esetleges mérgezések. Örülök, hogy azért, odafigyeltek a gombákra, és meg is határozzátok (könyv, család, stb.).
Sajnálattal értesültem a leveledből, hogy kidobtátok a Fodros káposztagombát, ha legközelebb ilyet találtok, gyüjtsétek össze, és küldjétek el címemre. Már csak azért is, hogy barátaimmal le tudjuk fotózni, bármekkora mennyiséget átveszünk (2-3-4 kg), egyébként ezek a gombák ehetők, kirántva fogyasztandóak! Tűlevelű fenyőerdőben a fenyőtönkökön teremnek!
Ajánlom, hogy a gyűjtés időpontját és helyét jegyezd fel, mert ez mindig változó. A termőhelyről is készíts fényképeket. Ebből is küldhetsz, ha többet készítettél belőle, cserébe mi is tudnánk barátaimmal valamilyen gombafajról készült fotót küldeni neked.

Eredményes kirándulást és gombagyűjtést kívánok, várom az élménybeszámolót;

Kopáncsi és mikológus Barátja, Barátai

Előzmény: Psilon2 (26)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.05 0 0 40
Persze az sem árt, ha gombavizsgáló látja!

Nálatok milyen tavaszi gombák találhatók még?

Lassan elindulnak a júdásfül gombák is! Május végén lehet már találni a rezgőnyárfák alatt Nyárfa érdes tinorút!!! Ez ráadásul árusítható is.

Esők utáni eredményes gombagyűjtést kíván, amelyről várom a beszámolót.

Kopáncsi és mikológus Barátja, barátai

Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.05 0 0 39
Sárga gévagombának a külső puha részét (amibe könnyen bele megy a kés) max. 5-8 cm szélesen el kell szeletelni, lobogó forró vízben, az újraforrástól számított 5-10 perrcig főzni kell (mennyiségtől függően), majd kivenni és lecsurgatni. Bécsi paníirba (liszt-tojás-zsmorzsa) kell tenni és pirosra sütni. Tartármártással nagyon finom. Illik köretként hozzá a főt risz, vagya a petrezselyemes rizottó (rizibizi). A gombát lassan fogyasszátok és jól rágjátok meg, mivel taplógomba. Egyébként az íze sokak szerint inkább a rántott sajtra hasonlít.
Biztos, hogy akácfán (Robinina pseudo-akacia) láttad a sárga gévagombát? Ugyanis ezen nagyon ritkán fordul elő, leginkább odvas fűzfákon lelhető fel.
Figyelmeztetés; a Tisza-folyó árterében szedett gombából, a nehézfém-szennyeződés miatt nem szabad fogyasztani, én csak érdeklődésből írtam az előbb. Az a sárga gévagomba, amely már nem "tojássárga-színű" vagy keményebb, azt már nem szabad gyűjteni, pláne fogyasztani.
Április-májusban lehet gyűjteni (minálunk) a későbbiekben már nem.
Előzmény: otouto (38)
otouto Creative Commons License 2000.05.05 0 0 38
Kedves Kopáncsi!

Nem is tudtam, hogy a sárga gévagomba ilyen jól felhasználható. Itt nálunk is rendszeresen terem a városban. Ma is láttam egyet egy akácfa törzsén. Furcsállottam is, hogy ilyen szmogos környezetben (Budapest belvárosa!) is megél. A másik kérdés, hogy a kormos, szennyezett gombát a világ minden kincséért sem enném meg...

Otouto

Előzmény: Törölt nick (37)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.05 0 0 37
Kedves onobody!

Még valami, de ezt már a barátaim kérdezik; szoktál-e sárga gévagombát szedni a Tisza-mellett?
Gévagombáért, ugyanis nagyon bolondulnak, kirántva kellemes, a rántott pulykamellhez összetévesztésig hasonló íze van. Bár nem árt megjegyezni, hogy a Sárga gévagomba nagy mennyiségű fogyasztása allergiás tüneteket okozhat, jóllehet ennek kockázata csekély.

Kopáncsi

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.05 0 0 36
Kedves onobody!

Igen, a Dobay kertészet mögötti területről van szó, de eső után igen nehéz oda autóval bemenni ( a földút miatt). A kirándulás kedvéért szívesen megnézném -egy nagyobb nyári eső után-, a tehenészet meletti legelőt és akácost, remélem oda már valahogy gépkocsival is be lehet menni. Földrajzilag pontosan merre található ez? Meglepett az az értesülés, amit írtál, hogy sziki csiperke akácosban is terem, ez egyáltalán nem jellemző környékünkre! Ugyanis a sziki csiperke kifejezetten réten, legelőn boszorkányörökben (pl Hortobágyon több tonna!) nagy mennyiségekben terem. Az erdőben viszont fennáll a lehetősége annak, hogy savanyodik a talaj és ezt ez a gombafaj nem szereti. Kár, hogy nem fényképezed le ezeket a területeket, mert ez fontos dokumentum lehet, akár publikálhatnád is, amiben szivesen segitene algyői mikológus barátom, tanítom.
A várható tavaszi esőzések után sikeres gombagyűjtést kívánok, ha lesz szerencséd, szívesen várom további beszámolóidat a gombagyűjtések eredményeiről!!!!

Üdvözlettel,

Kopáncsi

Előzmény: onobody (35)
onobody Creative Commons License 2000.05.04 0 0 35
Kedves Kopáncsi!

A Dobai kertészetről van szó?
Szoktam arra járni , én őzlábgombát
szoktam ott szedni. Tavasszal
nem jártam még arra , mert a Kása erdei
kucsmagombák lefoglalnak.
A tehenészet melleti akácosban eszméletlen
sok sziki csiperke szokott nőni.
A legelőn, néhány éve, pedig életem eddigi legnagyobb csiperkéjét találtam .
Biztosan volt vagy 3kg.
Sőt óriás pöfeteget is találtam arra.
A kucsmagombákat nem fényképeztem le.

Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.04 0 0 34
Kedves onobody!

Nagyon megörültem soraidnak, köszönöm a híradást! Mi is szoktunk arrafelé vadászgatni, a helyi járatos autóbusz megállójában hagyjuk a kocsit, onnan megyünk be gyalog az erdőbe. Idén kora tavasszal is voltunk kint terepszemlét tartani, de akkor az erdő mélyebben fekvő részei víz alatt voltak, így hát nem tértünk ide vissza. Kár. Két fajta kucsmagomba lelhető fel itt (Cseh-, Fattyú). Lehet még találni Tövisalja gombát és Májusi pereszkét is.
Vásárhely előtt, a kopáncsi kertészet mögötti nagyerdőben is van kucsmagomba, ill. Májusi pereszke is.
Készítettél-e a kucsmagombákról fényképeket? Ha igen, nagyon szívesen megnézném!

Kopáncsi

Előzmény: onobody (33)
onobody Creative Commons License 2000.05.03 0 0 33
Kedves Kopáncsi!
Csak most találtam erre a topicra,
pedig tudtam volna segiteni kucsmagomba
ügyben. Rengeteget szedtünk az idén is
a hodmezővásárhelyi Kása erdőben.
Na majd jövőre.

Üdv Onobody

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.03 0 0 32
Igen van II. kötet, nálunk Szegeden az elmúlt héten még láttam belőle még néhány példányt a könyvesboltban. Talán másutt is fellelhető. Mindenesetre az I. kötetben vannak a gyakoribb, ismertebb gombák.

Budapesten a Gellért-szállóban kerül hamarosan megrendezésre, a 2. Nemzetközi Gombatermesztési Konferencia. Mellékelem a programját és a jelentkezési lapot. (Jó lenne rá elmenni, de sajnos nem hiszem, hogy meg tudom oldani.)

A KONFERENCIA PROGRAMJA

2000. május 22. Hétfő
Gellért Szálloda, Budapest

8.00-9.30 Regisztriáció
9.30 Köszöntő (Rácz József a MGOSZ elnöke)
Megnyitó (Tamás Károly közigazgatási államtitkár, FVM)

I. ülésszak: A nemzetközi és a magyar gombaipar helyzete
10.00 Rácz J.: A magyar gombaipar helyzete és jövője
10.25 D. Bullman: A világ gombapiacának változásai
10.50 Kávészünet

II. ülésszak: Fajtanemesítés és csíragyártás
11.10 M. Loftus & C. Robles: Molekuláns markerek felhasználása a gombanemesítésben.
11.35 Hajdú Cs.: Laskagombanemesítés
12.00 J. Kidder: Új csírafajták és az ehhez kapcsolódó termékek
fejlesztése
12.25 A "Pro Cultura Fungorum" díj átadása
12.30 Ebéd

III. ülésszak: Komposzt
14.30 K. Szudyga: A lengyel gombatermesztés helyzete, a hagyományos
komposztálás tapasztalatai
14.55 P. Wals: Írországi tapasztalatok a III. fázisú komposzttal

IV. ülésszak: Termesztés, növényvédelem, a gomba mint élelmiszer
15.20 Szuchony I.: Termesztési tapasztalatok III. fázisú alapanyagon
15.45 Kávészünet
16.05 G. Gowling: Biológiai védekezés a sciarid legyek ellen
16.30 Vetter J.: Új adatok a legfontosabb termesztett gombafajaink
beltartalmáról
16.55 Zárszó
19.00 Fogadás

2000. május 23.

8.30 Indulás a Gellért Szálloda elől
10.30 Korona Gombacsíra Üzem és Fajtakutató Labor
11.15 Laskagomba Szubsztrátum Üzem, Fajtaterületi Központ
12.00 Kékes Komposztüzem(I. fázisú bunkerek, II.-III. fázisú komposzt)
13.00 Ebéd
14.30 Kerecsendi termesztőházak, Konzervüzem
16.00 Indulás Egerbe
16.30-18.00 Városnézés
18.15 Bankett

JELENTKEZÉSI LAP

* Tartalmazza: előadások programja (frissítőkkel), 1 napos autóbuszkirándulás (több farm meglátogatása), 2 ebéd, bankett (az egri pinceszeren), könyv a konferencia teljes anyagával
A 22-én este megrendezésre kerülő fogadás, és a 24-i hajókirándulás költségeit a regisztrációs díj nem tartalmazza.

A hazai résztvevők regisztrációs díjai (részvételi költségei) a külföldieknél még kedvezőbbek, a Magyar Gombatermesztésért Alapítvány (Közhasznú Társaság) jelentős plusz-támogatásnak köszönhetően.

Befizetés ideje MGOSZ (HMGA) tagoknak Más hazai résztvevőbek
2000. febr. 15. Előtt 9 000 Ft/fő 11 000 Ft/fő
2000. február 15. Után 11 500 Ft/fő 13 500 Ft/fő

**Ez az összeg bankátutalással az MGOSZ/HMGA bankszámlájára fizetendő: 11739009-20192095 OTP Bank Rt. Eger, Swift kód: OTPVHUHB, vagy (ún. rózsaszínű csekken) postai úton küldendő: MGOSZ Konferencia Csoportja, 3396 Kerecsend, Pf.8.

Információ: Ördög Edit tel: 36 36 550 127 vagy 550 121, fax: 36 36 450 197, E-mail: hmga@mail.inext.hu

Előzmény: Psilon2 (31)
Psilon2 Creative Commons License 2000.05.02 0 0 31
Haliho!

Koszonom a fenykepezesugyi jotanacsokat.
Az emlitett konyvet beszereztem, de csak konyvtarbol sikerult.
Sebaj majd surun latogatom az antikvariumokat. ;-)
Egy aprocska gondom van meg: azt irtad (vagy legalabbis ugy ertettem, hogy ketkotetes)
Ez viszont egy kb A6-os meretu konyvecske cirka 176 gomba leirasaval.
Vagy van egy masodik kotete, csak a konyvtaros nem tud rola?

Mas: Hadd ajanljak en is egy gombaszkonyvet:
Dr. Krebecz Jeno: Gombaatlasz (200 europai nagygomba)
Tudomanyosan, gombahatarozas szempontjabol talan nem olyan jo, mint a fenti
konyv, viszont joval olvasmanyosabb. Valamint minden gombacsalad leirasanak
elejen ad egy leirast az adott csaladrol. Hatranya, hogy 50+ eve irodott, igy az
akkori rendszertani elnevezeseket hasznalja.
Pl: Nagy papsapkagomba (Neogyromitra fastigiata) szerepel benne, amit manapsag
Vorosbarba papsapkagomba (Gyromitra fastigiata)-nak hivnak.
Elony viszont, hogy szerepel benne jonehany gomba, ami az Ism. meg a g-katbol hianyzik.
(pl Cafrangos galoca, harom-negy pofetegfele)
Valamint a gombakrol fenykepek helyett rajzok szerepelnek.
Bevallom en egyszerre olvasom a kettot. :-)

Megint mas: Tegnap (Maj 1.) "korulneztem" az erdoben, inkabb csak a seta, mint gombaszas
szempontjabol. Az elmult hetek szarazsaga utan ugysincs gomba. Legalabbis ez volt
a csalad velemenye. A gombaszbecsuletet vegul ket tenyernyi Pisztricgomba (Polyporus squamosus) mentette meg egy tolgyfa tuskojan ucsorogve. :-D Erdemes tanulni ezt a gombatudomanyt, egy hete meg elmentem volna mellette, hogy "Aaa, csak egy taplo!"

Persze kozben jo, ha vigyaz az ember a nyelvere, es nem probalja meg egyszuszra
kimondani a Lomberdei csiperke latin nevet. Isten bizony elborzadtam. :-)

Ui: szep csendes majusi esok vannak felenk. Ha kisut a nap hetvegen lehet gombaszni.

Jo gombaszatot!

Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.28 0 0 30
Kedves Otouto!

Nagyon szép a kucsmagomba-haiku. És milyen érdekes, mindjárt rá is mosolygott egy gyöngyvirág!

Kopáncsi

Előzmény: otouto (25)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.27 0 0 29
Kedves Psilon2!

Jelzett könyv szerintem a nagyobb, forgalmasabb helyen lévő könyvesboltokban megtalálható. A kiadásának dátuma 1995, mindenesetre tavaly még lehetett kapni.

Fényképezéssel kapcsolatban annyit mondanék, hogy én szoktam egy kisebb géppel komolynak igazán nem mondható képeket késziteni, de minőségi képet csinálni nem tudok, tapasztalatom tárgykörben nincs. Azért utánaérdeklődtem egy barátomnál aki igazán jó minőségű képeket szokott csinálni, sajnos egyre ritkábban mert gyöngül a szeme. Zenit fényképezőgépet használ, jobbra, éppen az ára miatt nem telik neki. Elmondása szerint másképpen kell eljárni, ha erdőben fényképezel, másképpen ha erdőszélen. A fényviszonyok miatt, hiszen az erdő általában mindig árnyékos, maximum félárnyékos. Nem árt, ha van fénymérőd is.
Erdőben. Mindig vakut kell használni. Azonban igen óvatosnak kell lenni a fényképezéskor, mert a gombák kalapbőre általában nedves, ezért azon a fény megcsillanhat a hirtelen megvilágitástól. A rávakuzástól olyan hiba is bejöhet, hogy a kép egy része árnyékba kerül. Ezért ezt az érdekes megoldást ajánlja: szerezz be két esernyőt, amelyeket ha kinyitsz, a belső, homorú oldala fehét legyen. Most képzelj el egy jó nagy Y-t. Y betű két felső szárába állitod az esernyőt, úgy hogy homorú oldaluk a fényképezni kivánt tárgy felé nézzen. Az esernyőkre azért van szükség, hogy azok a fényt visszaverjék, ne kerüljön a gomba egyetlen pontja sem árnyékba, nem szólva arról, hogy a gyönge, árnyékos fényviszonyok miatt minden fényre szükségünk van, hogy kellően éles képet tudjunk késziteni. A két szár metszéspontjába tedd a gombát. Az Y szár-lábának legutolsó pontja te vagy. Tehát most mindenki a helyén van. Fényképezni még várj, nem javasolja most sem közvetlenül a gombára (előbb irtam miért), hanem kicsit érdemes alá-, mellé- vakuznod. E mellévakuzás függvényében az ernyők dőlésszögét módosithatod. Sőt, ha csak egy ernyőd van, akkor a mellékvakuzással tudsz úgy operálni, hogy minél több fényt kapjon a gombád.
Erdőszélen. Leginkább ez a javasolt, hiszen félárnyékos helyen, nagyobb fényerősséggel, jobb képet tudsz késziteni. Ahhoz, hogy természetes környezetnek hasson, a gomba mellé pl. faleveleket tehetsz, hogy bemutasd élőhelyének sajátosságait, "biotóp" (remélem valahogy igy irják) környezetet varázsolj. Itt igazán nagy trükk nincs -az esernyő elhagyható-, talán csak annyi, hogy bizony nem árt nekihasalnod, ha valami szépet akarsz alkotni.

Gyilkos galócát, de semmilyen más mérgező gombát sem, nem szoktunk bántani, hiszen annak ott a helye ahol van.

Mit tudsz erről a galoca-listáról? Hogyan lehetett rá jelentkezni? Milyen témák voltak rajta?
stb.

Kopáncsi

Előzmény: Psilon2 (26)
otouto Creative Commons License 2000.04.27 0 0 28
Kedves Kopáncsi:
Köszönöm az útbaigazítást Tövisalja gomba ügyben, körülnézek a hétvégén a környékünkön, ugyanis rengeteg galagonya- és kökénybokor nő a környéken.
A Májusi pereszke ideje is itt lenne (elmúlt már Szent György napja), de egyszerűen sohasem találok. Pedig elvileg hasonló helyen kéne teremnie, mint az Ízletes kucsmagombának. Talán a keddi zápor előcsalogatja végre.
Kedves Psilon2:
Jó kérdés, hogy mit csinálnék egy gombászok által látogatott helyen növő Gyilkos galócával.
Semmiképp sem taposnám össze, hiszen nem az ő hibája, hogy a buta emberek megeszik, aztán meg földobják a talpukat. Ha sok időm és energiám lenne, talán kiraknék egy táblát az útba eső első gombához, hogy: Emberek, ez a gyilkos galóca, nem kell ám összetaposni, csak jól nézzétek meg, és ne szedjetek ilyet!

Otouto

Törölt nick Creative Commons License 2000.04.27 0 0 27
Kedves Otouto!

Tövisalja gomba - Nagy döggomba különbségekkel kapcsolatban igen nagy tudású mikológus barátom és tanitóm a következő instrukcióval látott el.

- Valóban, a két gombát össze lehet keverni, hiszen a Tövisalja gomba (Entoloma clypeatum) a döggombák családjába tartozik. Azonban vedd figyelembe, hogy a Tövisalja gomba leginkább az egybibés galagonya vagy a kökény alatt nő. Első esetben - a galagonya alatt - boszorkánykörben, második esetben - a kökény alatt - pedig összevissza. De mindkét esetben csoportosan, mig a jelzett döggomba elszórtan, egyedileg. Határozást és a felismerést a Tövisalja gomba tekikntetében nagy mértékben megkönnyiti az az egyszerű határozójegy, mely szerint a Tövisalja gomba kalapjának a széle még öregkorában is; egy kicsit behajlik.

Barátomat a határozókönyvben ellenőriztem és valóban; sem a Nagy döggombának (Entoloma sinuatum), sem a Zöldesszürke döggombának (Entoloma rhodopolium) kalapszéle nem hajlik be, a Tövisalja gombáé viszont igen!
A rendelkezésemre álló szakkönyvek erről az egyszerű, de nagyon fontos határozást könnyitő körülményről sajnálatos módon elfeledkeznek vagy nem elégséges módon emelik ki.

Miután legutóbb egy kicsit elkanyorodtál a témától megjegyzem, hogy ez nem baj. Gombászokkal (talán szabad egy csöppet idesorolnom jómagamat is) ez gyakran megesik. Egyáltalán nem szokatlan, hogy aki a gombát szereti, az természetet is szereti (fák, virágok, kövek, csillagok, folyók, halak -pfuj naiv dolgok), helyét a természetben meglátja, önmaga kapcsolatát a természettel és az univerzummal felfedezi (ha tetszik: "keleti filozófia").

Idealizmusunk és naivitásunk nem szégyen csak egy cimke amit magunkra ragasztunk.

Virágokat és fákat nagyon szeretek határozni, ám nem nagyon ismerem őket. Az elmúlt néhány napban a következő gazokat találtam lakóhelyemen; olajrepce, útszéli zsázsa, ernyős sárma, bókoló sárma, fürtös gyöngyike, közönséges aggófű, természetesen útifű, gyermekláncfű, pásztortáska, bürök stb.. Ez egyébként már-már a betegség kategóriáját súrolja, hiszen az ember úgy megy az utcán és a mezőn, hogy állandóan azt vizslatja, hogy ott milyen virág, fa, gomba van, azokat ismeri-e, vagy ha ismeri akkor is hazaviszi határozni, és késő estig azokat nézi otthon a családjával (beoltottam őket is) és még horribile dictu még a televiziót is elfelejti bekapcsolni. Szóval ez egy ilyen agyament hobbi.

Kopáncsi

Előzmény: otouto (25)
Psilon2 Creative Commons License 2000.04.26 0 0 26
Hello Kopancsi!

Valaha volt egy galoca nevezetu lista, de ugy tunik mar nem el...
A topic beragadasa ellen meg majd teszunk mi kologusok. :-)

A konyvcimert koszonet, annyit meg arulj el hol keressem inkabb?
Konyvesboltban vagy antikvariumban? Magyaran kb. mikor adhattak ki?

Az egyeb jotanacsokat is koszonom. A fafajtakat azert ismerem, tekintve, hogy
edesapam erdesz. Ilymodon persze keznel van egy gombaszakerto is. :-)
Csakhat az o tudasaval en nem tudok gombaszni, meg aztan o nem az a
kimondott pedagogusalkat, ezert nem art egy kis autodidakta muvelodes gombaugyben.
Szervezett tanfolyamra (TIT) meg sem idom, sem penzem. :-(
Azonban a gombakrol szeretnek legalabb annyit tudni, mint a gombaszakerto a piacon.

A gombamergezesrol: Jelentem megvolt! De artatlan vagyok benne, csak harom eves voltam.
(Vilagito tolcsergomba keveredett a rokagombak koze) No azota rendkivul szigoru
felteteleknek kell megfelelni barmely gombanak nalunk, ami ennivalo szeretne lenni.
A legelso szabaly: Ajandek gombat nem eszunk! :-)
A masodik: csak a csalad _osszes_ tagja altal beazonositott gomba kerulhet az asztalra.
Ennek az aldozata lett nehany eve egy jo masfel kilos Fodros kaposztagomba
(asszem ez a hivatalos magyar neve), edesanyam megvetozta.

Na mar csak par kerdesem maradt. Az elso technikai: Jar-e valaki fenykepezogeppel
gombaszni, azaz szedes elott fotozza a gombat? Ha igen, erdekelnenek a tapasztalatai.

A masik kerdes etikai: Gombaszok altal surun latogatott teruleten
Gyilkos galocat (Amanita phalloidis vagy mi a csoda, mert elkezdtem am tanulni;-)) talalsz.
Mit teszel vele?

Minden jot!

Psilon2

Előzmény: Törölt nick (23)
otouto Creative Commons License 2000.04.26 0 0 25
Hahó, Kopáncsi bácsi!

Mik derülnek ki rólad! Tehát te is érdeklődsz a keleti kultúra (filozófia ill. vallás) iránt?
És még a gyógynövényeket is kedveled! Ez szuper!
Az általad ajánlott könyvet (A gombák gyógyító ereje) már láttam a boltokban, de sajnos egyelőre csak sóvárgó szemekkel néztem és forgattam, üres pénztárcám miatt. Olvastam egy ilyen témájú írást a neten is, az altavistából bukkantam valahogy rá (magyar nyelvű volt).
Ott egy csomó érdekes dologról van szó, kezdve a Pecsétviaszgomba rákmegelőző teájától az Óriáspöfeteg és a Bükkfatapló vérzéscsillapító hatásáig.
A gyógynövényeket én is szeretem (és folyamatosan megismergetem őket), épp a minap szárítottam le lándzsás utifüvet. Sajnos, itt Pesten nagyon kell vigyázni, nehogy valami út szélén nőtt, "ólommal turbósított" növényt szedjen az ember.
Írtál a Tövisalja gombáról is, én még nem mertem szedni sosem, ugyanis nem vagyok biztos benne, hogy nem keverem -e össze a többi döggombafajjal.
A keleti dolgokra visszatérve, ha szereted a költészetet, látogass el a Haiku topicra. Háromsoros, japán versforma, szellemi mondanivalóval.
Egy hihetetlen jó könyv a kínai életfelfogásról: Mesterek, életek, tanítások sorozatból a
Taoista történet (nem tudom fejből az íróját, de utánanézek, ha érdekel).
Bocs a kis kitérőért, de talán a topicunk népes tábora (3fő) megbocsájt...

Otouto

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.26 0 0 24
Kedves Otouto!

Írigykedem; nekünk nem sikerült kucsmagombát találni Szeged környékén. Kedvenc helyeink belvíz alatt sorvadoznak, ill. a Tisza áradás miatt megközelíteni gépkocsival nem lehet. A Maros is feszíti rendesen a gátakat, az itteni helyek is nullázódtak. A helyzetet még bonyolítja, hogy mivel régen esett az eső, több területen meg aszály kezd lenni, ott meg azért nincs gomba. Árvíz, belvíz, aszály. Jobb időkre várunk. Kerestünk még Tövisalja gombát is, azt sem találtunk.

Még ajánlok egy nagyon jó könyvet: Jan Lelley: A gombák gyógyító ereje. A könyv szerzője egyébként magyar, Lelley Jánosnak hívják, Németországban professzor (mert hát ő sem lehetett próféta a saját hazájában). Személyes véleményként megjegyzem, hogy a könyv megerősített abban, hogy "következő életemben" Kínában szülessek meg, és csak gyógygombákkal és gyógynövényekkel foglalkozzam.

Kopáncsi

Előzmény: otouto (22)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.26 0 0 23
Kedves Psilon2!

Határozáshoz az interneten magyar nyelvű levező listát nem ismerek, igazán jó webhelyet sem.
Ha nem tévedek Otouto is ebből a meggondolásból indította ezt a topicot, be is szoktunk ragadni vele olykor hetekre is, az érdeklődés hiánya miatt. Aggodalomra azért semmi ok, rengeteg kiváló gombászt ismerek, csak nem nagyon használják még az internetet.
Könyvekkel kapcsolatban kezdetben én leginkább az Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat! I-II. könyveket ajánlom, annak különösen az I. kötetét. Ez a könyv a hivatalos "gombaismerői tanfolyamok anyaga" is. Én a könyveim ellenére a határozásban igen gyakran elbizonytalanodom, ilyenkor mindig tapasztaltabb barátaim véleményét kikérem. Bizonyára vannak ilyen emberek környzetedben is, kisebb-nagyobb kérdezősködéssel bizonyára előbb-utóbb rájuk bukkansz. Ha másként nem megy, akkor piaci gombavizsgálót kellene keresni, ő majd útbaigazít. Szigorú szabályként javaslom, hogy ha el akarod fogyasztani az általad begyűjtött gombát, azt mindig nézesd meg gombavizsgálóval! Gombamérgezés ugyanis majdnem mindig azokkal az emerekkel fordul elő, akik már ismerni vélik a gombákat.
Igaz nem ismerem, tapasztaltabb barátaim javasoltak egy cseh könyvet a gombákról, amelyet a Magyar Könyvklub adott ki. Elmondásuk szerint itt nagyon szép képek találhatóak, ezek nagyon hasznosak a határozást illetően.
Személyes véleményként megjegyzem, hogy én még olyan könyvet nem láttam, amellyel maradéktalanul elégedett lennék, a gombák az életben valamiért mindig mások egy kicsit, mint a róluk készült fotó, vagy rajz.
Kossuth Kiadónak van egy CD kiadványa a gombákról, ezt megvételre nem javaslom, sem a képek, sem a határozó leírások, sőt a renszdertan sem jó, nem átgondolt, bár a CD eléggé szépre, dizájnosra sikerült.
Határozáshoz a gombaismeret mellett nagyon jól jön egy kis faismeret (pl. tölgy, kőris, nyár stb.), egy kis tudás a bokrokról (bodza, galagonya, som, csipkebogyó stb.), virágokról is, hiszen nagyon sokszor a gombák fellelhetősége valamilyen növényhez (is) kapcsolódik. Fák, virágok tárgykörben igen jó határozó könyvek vannak forgalomban.
Nagyon hasznos, ha lakóhelyedről valamilyen talajtani térképet is előbánáyszol, hiszen vannak olyan gombák, amelyek pl. kifejezetten a meszes talajt szeretik. Ez nagyon sokat tud segíteni.
A gombafonalak és a temőtestek tanulmányozására igen jól jön egy kézinagyító (8X, 10X-szeres), később a spórák tanulmányozására (sokszor csak így lehet biztonsággal azonosítani), pedig egy kisebb mikroszkóp (legalább 300X, 500X legyen, de ebben egészen nem vagyok biztos) is. A mikroszkóppal a spóraképeket lehet gyönyörűen látni, témakörben nekem nincsenek tapasztalataim. Ha már itt tartunk muszáj, hogy egy kicsit a kérdésedtől elkanyarodjak és megemlítsem, hogy a szemmel nem látható, mikrogombák világa csodálatosan szép és gazdag, kár, hogy kevesen ismerik.
Hirtelen ennyi jut eszembe, remélem tudtam valamit segíteni. Ha megírnád, hogy hol laksz, talán tudnék segíteni, kivel lépjél kapcsolatba gombaügyben, de biztosat azért nem ígérhetek.

Kopáncsi

Előzmény: Psilon2 (21)
otouto Creative Commons License 2000.04.26 0 0 22
Hello, Psilon2!

Sajnos a magyar nyelvű weboldalak nem túl nagy számban leledzenek kishazánkban.
A legjobb gombás oldal szerintem a www.mykoweb.com, de ez angol.
Gombászkönyvekből már nagyobb a választék, pl.
Kalmár-Makara: Ehető és mérges gombák
Határozó kézikönyvek: Gombák
sok jó könyv van.

Más:
Ápr. 15-én jelentősebb mennyiségű Ízletes kucsmagombát gyűjtöttem a Páty határában
levő völgyben. Füves terület az egész, rendszeresen legeltetnek marhát és juhot.
Nem arattam le az egész mennyiséget, hagytam sok öregebb példányt, tehát a
spórautánpótlás biztosított. A gomba igencsak rászolgál az "ízletes" jelzőre!
Tegnap volt egy frankó zápor, hétvégén lehet gombászni!!!

Előzmény: Psilon2 (21)
Psilon2 Creative Commons License 2000.04.25 0 0 21
Szerbusztok Gombaszok!

Milyen informacio-forrasokat tudnatok javasolni egy
lelkes de kezdo gombasznak?

Ugymint

- WWW oldalak
- Levelezesi listak
- Konyvek
- egyeb

gombaismeret szempontjabol, fokent magyar nyelven?
Magyaran, mibol lehet/erdemes tanulni.

Törölt nick Creative Commons License 2000.04.21 0 0 20
Én kucsmagombát füves területeken szoktam találni. Sokat gyűjthetsz a Hortobágyon, lakóhelyed környékén az Ízletes kucsmagombát pedig a Pilisben is megtalálhatod (!), bár ennek közelebbi koordinátáit barátaim most (még) nem árulták el. Egyébként tegnapelőtt Ráncos tintagombát találtam nagy mennyiségben. Szegeden a belvárosban (Honvéd tér) meg kijöttek a Sárga gévagombák. Igaz másutt még nem láttam. Hétvégén pl. Ópusztaszer környékén jártam, no ott semmit sem volt. Annál többfajta tavaszi virágot gyűjtöttünk, ám ez semmilyen értelemben sem egy virágos topic.

Kopáncsi

Előzmény: otouto (19)
otouto Creative Commons License 2000.04.14 0 0 19
Nekem van egy jó helyem, ott minden tavasszal van cseh kucsmagonba. Április elejétől
szoktam találni május elejéig, az időjárástól függően. Tudtommal a kucsmagombák nem képeznek mikorrhizát, mégis mindig a galagonyabokrok alatt találom ezt a fajt.
Viszont Ízletes kucsmagombát sohasem találok. Milyen helyen érdemes keresni és mikor?
Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.13 0 0 18
Hé, Gombázók!

Tavasz van!!!!!!!!. Kucsmagombák. Cseh kucsmagomba, Fattyú kucsmagomba. Talált már valaki?

Kopancsi

otouto Creative Commons License 2000.02.28 0 0 17





ati


otouto Creative Commons License 2000.02.28 0 0 16
gdngfhdfgh
hjfghjdtzjrtzj
rtzjrtzjtrzujrz fdfgsdf
otouto Creative Commons License 2000.02.28 0 0 15


Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 14
Otouto! Email ment az indexes cimedre!
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 13
Nem tudom pontosan, utánaérdeklődök. Kapásból annyit tudok -ez nem sok-, hogy késő összel, télen terem. A meszes-humuszos földet szereti, a viszonylag enyhébb fagyokat elviseli. Tölgy, bükk alatt a leggyakoribb, természetesen ott ahol avartakaró van.Úgy tudom, hogy hazánkban igen gyakori, megtalálható Veszprém térségében, illetve általában a Bakonyban, továbbá a Budai hegységben, de halottam Szolnok megyei előfordulásáról is. Biztos másutt is, majd megkérdezem. Bár szarvasgomba-ügyben -éppen a PÉNZ miatt- óriási titkoldzás, ködösítés van az országban. Szakirodalom persze nincs, legjobb összefoglaló munka:
Dr. Hollós László: Magyarország földalatti gombái és szarvasgombaféléi (Fungi hypogaei Hungariae). Megjelenése: 1911. Azóta is mindenki ebből akönyvből tanul, a tudását innen veszi. Persze senki nem ismerti be, de ez már más téma. Könyv reprintjéhez hozzálehet jutni, azt hiszem 2000 Ft-ért. Majd emailben elküldöm, hogy kinél érdeklődhetsz. Ide nem merem kiírni, lehet, hogy leharapná a fejem. Van még egy másik jó könyv, nekem fénymásolatban van meg:
Szemere László: Föld alatti gombavilág című munkája. Ezt a Mezőgazdasági Könyvkiadó adta ki még 1970-ben.
Előzmény: otouto (12)
otouto Creative Commons License 2000.02.11 0 0 12
Amit az emberről írtam, az a Természet nézőpontjából értendő, ugyanis például a tiszavirág vagy a kecsege szempontjából sokkal előnyösebb lenne, ha mi nem léteznénk...
Nem ismerem igazán a szarvasgombákat, nem tudtam, hogy ilyenkor is terem egy-egy fajuk.
Hiszen még gyakori a fagy. Talán fagyálló a micéliumuk, mint a késői laskagombának?
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 11
Javítok.
... nem kell túl messzire menni...
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 10
Igen, betanított kutyával fogjuk keresni. Régebben virágkapával kapirgáltunk, bár ez sokak szerint igen rossz módszer, mert tönkreteszi a fák hajszálgyökereit. Errefelé meg van egy csoda a vörös szarvasgomba (Melanogaster variegatus), ami ki is türemkedik az avar alól, kis gyakorlattal meg lehet találni. Ja, és szaglással, nagyon kellemes az almára-szőlőre-rumra emlékeztető illatkeveréke van.
Az emberről írtakat remélem nem gondolod így, biztos a szomorúság mondatta veled. Tudatállapotot megváltoztató gombákért meg növényekért pedig kell túl messzire menni, de hál' istennek ezt még kevesen tudják.
Előzmény: otouto (9)
otouto Creative Commons License 2000.02.11 0 0 9
Kedves Kopancsi!

Hasonlóképp látom én is a dolgokat. Barátaimmal nemrég a környezetvédelemről beszélgettünk, de mi megoldhatatlannak látjuk a kérdést. Az emberiség általános mentalitását megváltoztatni bizony kemény dió lenne, ebben a siker- és pénzhajhász világban.
A probléma szerintem a civilizáció, a technika túl gyors fejlődése, amellyel a szellemi, mentális-kulturális fejlődésünk nem tud lépést tartani. Kicsit filozófiai vizekre evezve: szerintem az evolúció (ha ez a történet az igaz) legnagyobb tragédiája, hogy az ember kifejlődéséhez vezetett.
A haverokkal a gombáról beszélgetve szinte mindenkinek a mexikói látomáskeltő- és az egyéb, pszilocibint tartalmazó gombák jutnak eszébe először.
Én itt Pesten mindig úgy terveztem, hogy egyszer elköltözök innen, valami tiszta, szinte érintetlen környezetbe. Mostmár egyre kevesebb helyre mehetnék, de persze az sem lenne megoldás.
Majd írd le, hogyan (mivel) kerestétek a szarvasgombát! Talán idomított kutyával?

Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 8
Kedves Otouto!
Barátaim mondták, hogy megkapták a MiIkológiai Közlemények legújabb számát, benne a gombák Vörös könyvéről szóló vita legújabb hozzászólásaival. Függetlenül attók, hogy kinek van igaza -már mint, hogy melyik gomba és milyen mértékben kerüljön a védelem alá-, mit ér az egész, ha tönkretesszük a Természetet? Nem a gombákat kellene csak védelem alá helyezni, hanem a Természetet kellene óvni, tisztelni, védeni. Hányszor volt, hogy gombászni mentünk és a kedvenc helyeinken kivágták a fákat, fölszántották a mezőt.... Vagy a budai hegyekben kipusztul a vargánya, mert savas az eső. Védelemről meg annyit, hogy ha valaki bevisz egy gombát a gombaviszgálóhoz, az megnézni, kiveszi belőle a védetteket. És hogyan tovább? Tudod mi lesz a gombával? Szemétbe kerül, a védelem arra már terjed ki, hogy juttassuk vissza a Természetbe. Ezt már elfelejtik szabályozni. Sokat olvasok a globalizációról, annak előnyeiről, hátrányairól. Kevesebbet arról, hogy egy folyó, egy erdő, egy tó, egy mező egy önálló élőlény, egy önálló organizmus is egyúttal. Ez nem fontos. Pedig ezen múlik szerintem minden. Egy barátommal is pont erről beszélgettünk, hogy materiális értelemben én, mint önáló élőlény valójában nem létezem, hanem sok-sok kis élőlény -köztük nem kevés mikrogomba- önálló, szervezett, organikus rendszere vagyok. És a dologot, most még a szellemi oldaláról még csak meg sem közelítettük. Csak fizikálisan. Hétvégén amúgy szarvasgombát megyünk keresni. Téli szarvasgombát (Tuber brumale), hát ha találunk majd valamit jelentkezem.

Kopáncsi

Előzmény: otouto (7)
otouto Creative Commons License 2000.02.11 0 0 7
Jajj, ne is mondd!
Én tisztára kikészültem a hír hallatán, ugyanis kiskoromban rengeteget jártunk oda (a Felső-Tiszavidékre) horgászni. 1985-ben a falusiak (Kisarban) még ittak a vízből.
Többször láttam a tiszavirágzást, de most már ennek vége. Szedtem az ártéri erdőkben rengeteg jó gombát a halételek mellé, de annak is vége.
Bográcsban főztem a kecsegepörköltet gombával, de annak is vége...
Az ember tönkretesz mindent, nem véletlen, hogy évek óta nem találtam a Budai-hegységben ízletes vargányát...
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 6
Hát én egy jó darabig már nem fogok, a Tisza-ártérben gombászni...
Előzmény: otouto (5)
otouto Creative Commons License 2000.02.02 0 0 5
Kedves Kopancsi!

Köszi a listát, nem semmi, van benne több olyan faj is, amiről még nem is hallottam
(pl. égergalóca), de majd egy-két könyvben utánanézek, bár a hazai szakirodalom sajnos főként olyan könyvekből áll (legalábbis, amiket én ismerek), amelyekben a tárgyalt fajfaunák eléggé átfedik egymást.
Az egyik legkedvesebb barátom is Szegeden él, a Jatéra jár. Ők sokszor eljárnak különböző
madarász-portyákra, például a Fehér tó környékére, ott állítólag lehet találni gombát.

Üdv: Otouto

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.01 0 0 4
Szia otouto!

Segítségedet megköszönöm. Én Szegeden lakom, ez egy viszonylag gombában szegény vidék. (Zala megyéhez képest legalábbis.) Dehát mit számít mindez, ha szeret az ember valamit...
Véletlenül megvan fájlban a tavalyelőtti gombásztalálkozón készült fajlista, további kedvcsinálásnak idekopizom. Kellemes böngészgetést kívánok!

Kopáncsi

Gombafajlista
1998. szeptember 17-18-19-20., csütörtök-péntek-szombat-vasárnap
Gyűjtési helyek: Nemesvid előtt (SOMOGY MEGYE), ormándpuszta (ZALA MEGYE), pat (zala megye), somogysimonyi előtt (somogy megye), szőcsénypuszta (somogyzsitva térsége, somogy megye).

1. Agaricus arvensis - Erdőszéli csiperke
2. Agaricus abruptibulbus - Gumóstönkű csiperke (mandula illatú)
3. Agaricus meleagris placomyces - Tintaszagú csiperke † (ritkaság)
4. Agaricus impudicus - Barnapikkelyes csiperke
5. Amanita phalloides - Gyilkos galóca †††
6. Amanita rubescens - Piruló galóca
7. Amanita citrina - Citromgalóca †
8. Amanita pantherina - Párducgalóca ††
9. Amanita friabilis - Égergalóca †† (ritkaság, védendő)
10. Armillaria bulbosa - Gumós gyűrűstuskógomba (egyedül földön is) †
11. Boletus reticulatus (aestivalis) - Nyári vargánya
12. Calocybe ionides - Ibolyás pereszke
13. Clitocybe clavipes - Duzzadttönkű tölcsérgomba
14. Clitocybe alexandrii - Szürkésbarnatönkű tölcsérgomba (ehető), erdőben, gyertyán alatt
15. Lepista gilva - Fakósárga tölcsérgomba
16. Clitocybe infundibuliformis (gibba) - Sereges tölcsérgomba (púpos)
17. Collybia distorta - Csavarttönkű fülőke
18. Collybia butyracea - Bunkóslábú fülőke
19. Croogomphus rutilans (var. helveticus) - Vörösbarna nyálkásgomba
20. Cortinarius delibutus - Kéklemezű pókhálósgomba (Nyír alatt terem)
21. Cortinarius scaurus ssp. violaceonites - Zöldlemezű pókhálósgomba (Ritkaság, védendő)
22. Cortinarius infractus - Keserű pókhálósgomba
23. Cortinarius torvus - Erősszagú pókhálósgomba (lila lemezű, fehér gallér)
24. Cortinarius hinnuleus - Rozsdás pókhálósgomba (Fogásra barnul, föld-szagú,szarvasbarna)
25. Cortinarius sp. - ......... pókhálósgomba (földszagú)
26. Gyrodon lividus - Égertinorú
27. Hebeloma radicosum - Gyökeres fakógomba
28. Hypholoma fasciculare - Sárga kénvirággomba †
29. Hygrophoropsis aurantiaca - Narancsvörös álrókagomba (nem ehető?)
30. Inocybe geophylla - Selymes sususlyka (fehér) ††
31. Inocybe asterospora - Csilagspórás susulyka ††
32. Kuehneromyces mutabilis - Ízletes tőkegomba
33. Entoloma icterinum - Citromsárga döggomba † (Sárga pitykegomba)
34. Entoloma nidorosum - Szürkésszöld döggomba †
35. Entoloma lividum - Nagy döggomba ††
36. Echinoderma sp. - ........... őzlábgomba (kicsi és erősen tüskés) ††
37. Laccaria amethystina - Lila pénzecskegomba
38. Laccaria laccata - Húsbarna pénzecskegomba
39. Laccaria sp. (tortilis?) - ............. pénzecskegomba
40. Lactarius quietus - Vörösbarna tejelőgomba
41. Lactarius deliciosus - Ízletes rizike
42. Lactarius azonites - Füstszínű tejelőgomba
43. Lactarius controversus - Rózsáslemezű tejelőgomba
44. Leccinum carpini - Sötét édestinorú (gyertyán alatt, feketés színű)
45. Lycoperdon perlatum - Bimbós pöfeteg
46. Lycoperdon excipuliformis - Változékony pöfeteg
47. Lycoperdon utriformis - Pikkelyes pöfeteg
48. Lepiota grangei - Zöldpikelyes őzlábgomba (apró, zöldes színű őzlábgomba, a tönk alján vöröses) ††
49. Lepiota clypeolaria - Gyapjas őzlábgomba ††
50. Lepiota ventriosospora - Hasasspórájú őzlábgomba †† (sárgalemezű)
51. Lepiota castanea - Gesztenyeszínű őzlábgomba †† (aprócska)
52. Lyophyllum fumosum - Füstszínű csoportospereszke (bokros)
53. Lepista glaucocana - Halványlila tölcsérpereszke (gyertyánosban, több van nyugaton)
54. Lepista nebularis - Szürke tölcsérpereszke
55. Lepista nuda - Lila tölcsérpereszke
56. Macrolepiota procera - Nagy őzlábgomba
57. Macrolepiota rhacodes - Piruló őzlábgomba
58. Macrolepiota rhacodes var. hortensis - Kerti őzlábgomba †
59. Melanoleuca sp. - ............... lágypereszke
60. Mycena amicta - Kéklábú kígyógomba (apró, kékesedőtönkű, erdei fenyő alatt) †
61. Mycena zephirus - Rozsdafoltos kígyógomba †
62. Mycena galericulata - Rózsáslemezű kígyógomba †
63. Mycena diosma - ........... kígyógomba † (retekszagú változat)
64. Mycena pura - Retekszagú kígyógomba †
65. Mycena rosea - Rózsás kígyógomba † (muszkarint tartalmaz)
66. Mycena sanguinolenta - Vöröstejű kígyógomba † (idős korban a lemez rózsaszínű)
67. Mycena polygramma - Barázdálttönkű kígyógomba †
68. Marasmius wynnei - Erdei szegfűgomba
69. Marasmius oreades - Mezei szegfűgomba
70. Marasmius scorodonius - Barnatönkű fokhagymagomba (fokhagymaszagú szegfűgomba)
71. Oudemansiella radicata - Gyökeres fülőke
72. Oudemansiella plathiphylla - Széleslemezű fülőke
73. Pholiota flammans - Lángszínű tőkegomba (vöröses színű, festett akvarellen)
74. Pholiota lenta -Fakó tőkegomba (kalap nyálkás)
75. Pholiota squarrosa - Tüskés tőkegomba
76. Psathyrella cotonea - Csoportos porhanyósgomba (fehér és gyapjas)
77. Psathyrella hydrophila - Barna porhanyós gomba (fénykép)
78. Pseudocratarellus sinuosus - Fodros álrókagomba
79. Pluteus ephebus - Szürkeszálas csengettyűgomba (szürkés) ritkaság, védendő
80. Paxillus involutus - Begöngyöltszélű cölöpgomba ††
81. Paxillus atrotomentosus - Bársonyostönkű cölöpgomba †
82. Paxillus rubicundulus - Éger cölöpgomba
83. Macrocystidia cucumis - Uborkaszagú szemétgomba
84. Russula amoenolens - Sajtszagú galambgomba (széle fésűs)
85. Russula violeipes - Lilatönkű galambgomba
86. Russula cyanoxantha - Kékhátú galambgomba
87. Russula virescens - Varaszöld galambgomba
88. Russula xerampelina - Barnulóhúsú galambgomba
89. Russula luteotacta - Izzadó galambgomba (lemezek nyomásra sárgulnak, rendkívül csípős ízű!)
90. Russula cessans - Barnásközepű galambgomba (fenyvesben, sárga lemezű)
91. Russula ionochlora - Kékeslilás galambgomba
92. Russula sp. - ................ galambgomba (sárga színű)
93. Russula chamaeleantina - ................ galambgomba (sárga lemezek, nem csípős)
94. Russula parazurea - Kékes galambgomba (kinövéses, gyertyán alatt)
95. Tricholoma terreum - Fenyőpereszke
96. Tricholoma sulphureum - Büdös pereszke
97. Lepista panaeola - Márványos tölcsérpereszke † ?
98. Tricholomopsis rutilans - Bársonyos pereszke
99. Gyroporus castaneus - Gesztenyetinorú (A tönk üreges emeletesen)
100. Suillus granulatus - Szemcsésnyelű fenyőtinorú
101. Suillus luteus - Barnagyűrűs fenyőtinorú
102. Clitocybe odora - Ánizsszagú tölcsérgomba (Zöld ánizsgomba)
103. Xerocomus rubellus - Piros tinorú
104. Xerocomus chrysenteron - Arany tinorú
105. Xerocomus pruinatus - Deres tinorú (gyertánosban)
106. Xerocomus badius - Barna tinorú
107. Scleroderma citrinum - Rőt áltrifla †
108. Scleroderma sp. - ............. áltrifla (kérge sima, vörösbarnás színű)
109. Stropharia sp - ............... harmatgomba (pikkelyes tönkű)
110. Collybia acervata - Csoportos fülőke
111. Cystolepiota hetieri - .............. őzlábgomba (barnaporos, apró, 4 cm-es) ritkaság, védendő
112. Lepiota aspera -Tüskés őzlábgomba
113. Bolbitius vitellinus - Sárga kérészgomba
114. Lepista sordida - Szürkéslila pereszke
115. Russula nigrescens - Szenes galambgomba
116. Entoloma sp. - .......... döggomba (réten növő, csíkos kalapú)
117. Entoloma sp. - .......... döggomba (réten növő, pikkelyes kalapú)
118. Stropharia aeruginosa - Zöld harmatgomba
119. Coprinus sp. - .......... tintagomba
120. Xylaria hypoxylon - Szarvas agancsgomba
121. Leucopaxillus paradoxus - Fehéres álcölöppereszke (sárgás színű)
122. Hygrocybe cinereifolia -Szürkelemezű nedűgomba, igazi ritkaság, védendő
123. Telephora terrestris - Talajlakó szemölcsgomba
124. Phallus impudicus - Erdei szömörcsöggomba
125. Clavulina cristata - Taréjos korallgomba
126. Clitocybe cerussata - Viaszfehér tölcsérgomba
127. Clitopilus prunulus - Kajsza lisztgomba
128. Sropharia semiglobata - Félgömbalakú harmatgomba
129. Polyporus leptocephallus - Változékony likacsgomba
130. Artomyces pyxidatus - Serleges álkorallgomba (kelyhes)
131. Russula sp. - ........... galambgomba (citromsárga színű)
132. Otidea onotica - Sárga nyúlfülegomba
133. Auricularia auricula - judae - Júdásfülegomba (Gyógyhatású gomba!)
134. Humaria hemisphaerica - Fehér sörtéscsészegomba (Spórakibocsájtás filmen!)
135. Cyathus striatus - Csíkos pohárgomba (szürke színű)
136. Piptoporus betulinus - Nyírfatapló
137. Fomes fomentarius - Közönséges bükkfatapló
138. Rhodocybe gemina - Csalóka álcölöpgomba
1998. szeptember 18-ig, péntek estig

PAt környéki gombák
‘1998. szeptember, 19., szombaton

139. Boletus pulverulentus - Ligeti tinorú
140. Lentinellus cochleatus - Ánizsszagú fagomba
141. Tricholoma album - Fehér pereszke (illatos)
142. Russula atropurpurea - Feketésvörös galambgomba
143. Collybia confluens - Pehelytönkű fülőke
144. Galerina unicolor - Egyszínű turjángomba (őszi tőkegomba) †
145. Russula atropurpurea var. sp. - .......... galambgomba (kalap sárga)
146. Lactarus decipiens - Kénsárgatejű tejelőgomba (csípős)
147. Amanita verna - Fehér gyilkosgalóca †††
148. Russula fragilis - Törékeny galambgomba
149. Pluteus cervinus - Barna csengettyűgomba
150. Craterellus cornucopioides - Sötét trombitagomba (Kitűnő fűszergomba)
151. Aleuria aurantiaca - Narancsszínű csészegomba
152. Russula delica - Földtoló galambgomba
153. Leucopaxillus gentianeus - Keserű álpereszke
154. Collybia fusipes - Árvégű fülőke
155. Panellus stypticus - Kis dücskőgomba (kicsi, sárga)
156. Marasmius androsaceus - Lószőr szegfűgomba
157. Hygrophorus cossus - Kőrisszagú csigagomba
158. Hypholoma sublateritium - Vöröses kénvirággomba
SOMOGYZSITVA KÖRNYÉKI GOMBÁK
1998. SZEPTEMBER 19-ÉN, SZOMBATON
159. Clavulina rugosa - Barázdás bunkógomba (fehér színű)
160. Gomphidius maculatus - Foltos nyálkásgomba
161. Gomphidius glutinosus - Barna nyálkásgomba
162. Lactarius glyciosmus - Édesszagú tejelőgomba (kókuszillatú, különlegesség)
163. Tricholoma batschii - Álgyűrűs pereszke (keserű)
164. Tricholoma aurantiacum - Narancsvörös pereszke (aranyszínű, lucosban), ritkaság, védendő
165. Lactarius semisanguifluus - Vörösödőtejű rizike
166. Cortinarius sp. - ........... pókhálósgomba † (erősen földszagú)
167. Russula aeruginosa - Fűzöld galambgomba
168. Tricholoma saponaceum - Szappanszagú pereszke †
169. Lactarius torminosus - Nyírfa szőrgomba † (vöröses tejű)
170. Lactarius pubescens - Fehér szőrgomba †
171. Amanita muscaria - Légyölő galóca ††
172. Ramaria sp. - .......... korallgomba † (szürkéslilás színű)
173. Pleurotus pulmonarius - Nyári laskagomba
174. Cortinarius sulphurinus var. fageticola - ......... pókhálósgomba †† (sárgászöld)
175. Cortinarius glaucopus - Szálaskalapú pókhálósgomba ††
176. Russula velenovskyi - ........... galambgomba
177. Russula paludosa - Lápi galambgomba
178. Coprinus sp. - ........... tintagomba †
179. Trametes versicolor - Lepketapló (Teája rákellenes hatású!)

180. Daedaleopsis confragosa - Rózsaszínű egyrétűtapló (rózsás színű)
181. Cortinarius rheubarbarinus - ............ pókhálósgomba ††
182. Cortinarius sulfurinus var. fageticola - ............ pókhálósgomba †† ritkaság, védendő
183. Russula alnetorum ? pumila - Éger galambgomba, ritka, védendő

Előzmény: otouto (3)
otouto Creative Commons License 2000.02.01 0 0 3
Kedves Kopáncsi!

Nagyon köszönöm, rengeteget segítettél. El fogok menni, az tuti, hiszen nekem az egyik legkedvesebb időtöltés a gombászat.
Ilyen téli időszakokban meg rajzolni szoktam őket, bár még nem megy valami jól.
Téli fülőkét én is találok néha, itt a Rákos-patak partján.
Van olyan gomba, amit már régóta szeretnél találni, de még nem sikerült?
Ha igen, írd meg, melyik az, hátha tudok valamit segíteni. Nekem a császárgalóca, és az érdestinóru-fajok ilyenek. Ezek a gombák (főleg a császárgalóca) elég ritkák, akkor sem szedném le őket, ha rájuk bukkannék, csak jó lenne élőben látni.

Mégegyszer köszönöm a címeket és az útbaigazítást!
Üdv: Otouto

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.31 0 0 2
Kedves otouto!

Nem tudom, hol laksz, így nehéz tippet adni, legkönnyebben a helyi TIT tanfolyamokra lehet jelentkezni.
Az ELTE Biológiai Tanszékcsoportja és a Magyar Mikológiai Társaság közös szervezésében 2000-ben indul egy 120 órás önköltséges gombaszakértői tanfolyam, amelynek végén gombaszakellenőri vizsga tehető. A tanfolyam díja 35 ezerFt, amely a vizsgadíjat nem tartalmazza. Jelentkezni február 20-ig lehet az ELTE Növényélettani Tanszékén dr. Jakucs Erzsébetnél (1088 Budapest, Puskin u. 11-13., Tel/FAx: 266-0021 vagy emilben jakucse@ludens.elte.hu) Elmélet sok lesz, viszont terepgyakorlat alig-alig.
Ha gyakorlatot akarsz tanulni, és sok-sok kiváló gombászt megismerni, legjobb ha elmész a szombathelyi gomábászok szervezte országos gomásztalálkozókra. Tavaly az Őrségben volt egy ilyen tábor, előtte meg Ormándpusztán. Az egész egy hosszú hétvége szokott lenni, aki tud, hoz valami érdekes gombát magával és helyben persze is lehet gyűjteni. Este a zsákmányt kiteszik valahova, mondjuk egy hosszú asztalra és megy a duma... Az idén ősszel - asszem szeptember második 7végén- a Bakonyban, Zircben lesz a találkozó. Ezt ha szereted a gombákat semmiképpen ne hagyd ki, fantasztikus sokat fogsz látni-tanulni, egészen rendkívüli emberekkel fogsz megismerkedni. Ha csak egy kicsit ismered a gombákat -ilyen vagyok én is- az sem gáz, nem érezteti senki veled, itt a gombaszeretet a lényeg. Az meg végképp nem, hogy mi vagy a civil életben. De majd meglátod! Én a barátaimmal ott leszek.
Jelentkezni a szombathelyi gombászok és a szombathelyi gombapiac vezetőjénél lehet, nála még érdeklődhetsz tanfolyamokról is. Mindenképpen irj neki!
Neve: Kalauz József
9700 Szombathely, Rohonci 19.

Mostanában egyébként -felénk legalábbis- a késői laskagombát és a téli fülőkét lehet gyűjteni. Bár már egyre öregebbek. Késő laskagombát a füzeken (elsősorban a csavart-ágú füzeken) lehet találni, bár nekem most a hétvégén gömbakácon is sikerült megcsípni. Fülőkét pedig nyárfákon láthatsz, ha van vízpart a közelben az ártéri nyárfákon keresgélhetsz. A naposabb, melegebb partszakaszokon nagyobb sikerrel.

Zircre fel,

Kopáncsi

Előzmény: otouto (1)
otouto Creative Commons License 2000.01.31 0 0 1
HELL0 mindenki!

Látom, nem őrültök meg a mikológiáért, de azért egyszer-egyszer még meg próbálom pendíteni a húrokat.
Szóval, akit érdekelnek a gombák, a gombászat, netán ilyen tanulmányokat folytat, nosza, adjon hangot magáról!
Tudtátok például, hogy a világ legszaporább élőlénye az óriáspöfeteg (Langermannia gigantea), a maga 8 billiárd spórájával?
Ha valaki rendszeresen szokott gombát gyűjteni, írjon nyugodtan a tapasztalatairól!
Akit érdekel a téma, látogasson el a www.mykoweb.com -ra!

Ghanima Creative Commons License 2000.01.28 0 0 0
Hahó, otouto!
Szokott tanfolyamokat rendezni a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat /TIT/ és a Kertészeti Egyetem is, amely utóbbi most már Szt. István Egyetem néven van összevonva a GATE-val, de attól még a telefonkönyvben biztosan megtalálod mindkettőt.
Sok szerencsét a gombatan-uláshoz, Még valami: van köze a biztonságtechnikának hozzá, tekintve, hogy mérges gombát enni nem biztonságos... :-)), pardon!
üdv,
Ghanima
Előzmény: otouto (-)
otouto Creative Commons License 2000.01.28 0 0 topiknyitó
Helló Mindenki!

Bár biztonságtechnikai mérnöknek tanulok, tehát a gombáktól messze áll majd a szakmám, mégis a mikológia, a gombászat az egyik kedvenc hobbim.
Már régóta szeretnék valamiféle tanfolyamra elmenni ezügyben, de nem tudom, hol és mikor szerveznek ilyet. Konkrétan valamiféle gombaszakértői tanfolyamra gondolok.
Ha valaki már megjárt egy ilyen képzést, vagy tud ilyesmiről valami infót, please, dobja fel a
topicra, vagy emilezzen nekem!
Meg aztán, lehet, hogy más is jár ebben a cipőben.
Előre is köszi!
Ja, egyébként a gombákról, gombászatról sem tilos ám eszmét cserélni!

Otouto

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!