Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba1.jpg"> cserepes gereben?
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba2.jpg"> nem tudjuk mi ez
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba3.jpg"> szép öreg géva
< A HREF="http://www.kraszlan.com/tamas/gomba4.jpg"> a zsákmány egy része
Ma szedtünk vagy 6 kg gévagombát, találtunk 1-2 satnya pisztricet meg rengeteg nyírfagombát, zömében száradtakat. (Láttunk továbbá 2 döglött menyét/nyuszt/nyest vagy mit, egy csomó sárga íriszt de lónagyokat meg egy békésen úszó piros fotelt.)
Fénykép most lesz hamar. Digitális.
Mondom digitális. :) Technika rulez.
>Amúgy milyen eredetű a "gomba" szavunk?
Azt nem tudom, de a "galóca" az szláv eredetü. Jelentése (nagyjából) - "bocskor". Hozzá hasonló jelentésü és hangzásu szavunk, a szintén szláv "kalucsni".
nem mindennapi történetet mesélek mostan el mivel háznépem erősen unszola, hogy adjam elő minő történt velem a minap. járék a vérmező fele ottan ahol a park véget ér és mit láték? hát egy nagy vakító fehérséget alant. lehajolok és látám hogy az egy csiporka, az biza! szépen sárgula kezeimnek nyomása által, pompás barnás lemezei valának. haza is vivém és befalám egy ültőhelyenben. család meg örüle, hogy van gomba. (mángorló jókait olvas éppen+fáradt)
Most ráérek, tehát elmesélem mit főztünk tegnap. A tavalyi Őrségben szedett gombából volt még némi krém lefagyasztva ( vegyesen: káposztagomba, pöfeteg, aranyvargánya, lila pereszke meg talán galóca) aztán az idei hatalmas score gévagomba egy része párolva és ebből készült gombafasírt provance fűszerkeverékkel, kakukkfűvel. Sirály nagyon, főleg, hogy -hedonista módon- zsenge tököt ettünk hozzá sok kaporral.
Az elkényeztetéshez: a fülemüle-nyelv (vagy pacsirta?) után a _libatollal_ kimagozott_ ribizliből készített dzsem a kedvenc példám. A nagyon drága/ sznob kaják és italok esetében mindig előjön az olcsóbb utánzat (lásd: bemutatott gomba vs. olaj).
Kaktuszosat majd nézem, köszönöm.
Működik az itteni mail, de nyugodtan felpakolhatod ide is, hadd okuljunk belőle.
Fogfehérítés ügyben egyetértünk (bár nem csak a nikotin, hanem kávé, vörösbor is színezhet). Onnan lehet tudni, hogy átverés az egész divat, mert arról soha nincs szó Belül hogyan legyen fehér, csak Kívül, ami látszik. :)
NNa, asszem csak egy címet írok, mert azon van egy fantasztikus linkgyűjtemény, mindenféle nemzetközi meg nemzeti kaktusztársaságok oldalaira el lehet jutni, a magyarokéra is.
www.cactus-mall.com (Bocs, linket még nem tudok gyártani.)
És a kaktuszbarátok a szukkulenseket is szeretik, úgyhogy szüret!
Én őszintén szólva behalok ezektől a fogfehérítős vacakoktól. Szerintem egy fognak a természetes színe a csontszín, bárki bármit mond. És nem hiszem el, hogy ezek a micsodák nem rongálják a szegény kis fogakat. Mondjuk én nem dohányzom, ezért nem is problema.
A szarvasgombaolajat ahogy figyelgettem inkább csak ízesítésre használják, így nem kell súlyos pénzeket fizetni magáért a gombáért, de az aroma az mégis valahol ott van - már ahogy én gondolom, még nem kóstoltam. Ha akarod, küldhetek recepteket, amiket leltem, szerintem gombával is jók. Az itteni méled él?
Valószínűleg az egész onnan jött, hogy a séfek nem bírtak már mit kitalálni az elkényeztetett vendégek elkápráztatására.
Gombaügyben Felső-Tisza be fog játszani augusztusban, majd meglátjuk.
Kaktuszos linkek is mennek nemsokára.
Jó gombászást mindenkinek!
Drukkolok, hogy a kutatásod eredményes legyen, akár a neten, akár a marcona pusztai lovasok közt. Pláne ha kaktusz ügyben ilyen jól bevált a módszer. Tudnál ajánlani egy-két linket? Főleg pozsgásokban utazunk de még bármi lehet.
Debrecen környékét nem preferálom (naturban sem, meg gombaügyben sem), teljesen hegybuzi vagyok, de biztos akad majd aki segít. Bár én a helyedben -ha Debrecenben lennék- spuriznék legalább Füzesabonyig vagy a Tiszahátra akár stoppal is. :)
És ezt az olajat is ugyanúgy minden -ellen- mindenre- jó alapon osztogatják? Vagy van azért valami specialitása? A balzsamecet- divat súlyos volt, meg az almaecet is, emlékszem az előbbiről állították, hogy fehéríti a fogakat. Agyrém.
Szerintem össze kell ismerkedned egy helyi
farmerrel , és az engedélyét kell kérni , hogy
a 20 000 hektárján gombázhass.
Egyébként a mult évben megesett velem , hogy
itthon összetüzésbe kerültem egy marhapásztorral .
Szerinte nem gombászhattam a tsz legelőjén.
Felhivtam a tsz vezetőjét , nagyon kedves volt,
és megengedte hogy területükön gombázhassak .
Ennyi , azóta rá hivatkozok ha arra járok.
Ezuton is köszönet Lajos bá' !
Lord, nemrég olvastam, hogy a szarvasgombaolaj a legújabb kulináris divat.
A kilencvenes években a balzsamecet volt soron, most mindenki a szarvasgombaolajat használja nyakra-főre. Francia és olasz séfek találták ki a nyolcvanas években, hogy apró gombadarabokat áztattak csúcsminőségű olívaolajba. A baj az volt, hogy gyorsan elillant az aromája, és az olaj gyorsan megavasodott. Ma már ők is inkább megveszik a szarvasgombaolajat, csak sajnos ezeknek nagy része hamisítvány,mesterséges aromát használnak hozzá. Ammóniumszulfátot, fokhagymát meg sót tartalmaznak, gombát egy szálat se.
Állítólag az Urbani-féle olaj a jó-bár nem kizárólag-, mert gombadarabkákból gyártják, amiket fagyasztanak-szárítanak,porrá őrölnek majd desztillálnak, hogy kristályos legyen. Aztán beáztatják olajba. Ezzel a módszerrel tovább megőrzi az aromáját, de még így is érdemes gyorsan felhasználni. A fehér fajtát olasz fehér szarvasgombából csinálják, aminek állítólag más íze van, mint a francia feketének.
Ja és ilyen olajat lehet spéci boltokban is kapni, két uncia -ez azt hiszem, olyan 60 ml lehet- kerül 13 dollárba.
Bocs, hogy ilyen hosszú voltam.
Igenigen, ennyire külföld.Amikor megkérdeztem, hogy hol lehet itt gombászni meg pl. bodzavirágot szedni, azt mondták, hogy itt szinte minden magánkézben van, és ne nagyon akarjak mászkálni.
Eléggé megijedtem, főleg amikor láttam, hogy elég sokan mászkálnak fegyverrel.Szóval ez itt komoly. Néhány helyre ki van írva, hogy be lehet hozni fegyvert, ha megmutatják.
Helyi erőket még nem nagyon ismerek, de a neten rákeresek az itteni gombákra, a helyi kaktuszokat és kaktuszbarátokat is így találtam meg.
A nálunkfele az Debrecen, főleg a Nagyerdő meg a környező erdőspusztás részek.
Szarvasgomba-mártás
Tisztíts 2 szarvasgombát, 8 fris csiperkegombát és vagdald apró szeletekre, [adj hozzá] négy kanál provencei olajat, 4 lat irósvajat, egy czitrom- és egy narancsnak a levét, a sárgáját pedig czukorral dörgöld le, tégy hozzá egy kanálnyi lisztet, önts rá levest, adj egy kevés szerecsendió-virágot belé és hadd forrjon jól; - ha szitán átszűrted, a mártás kész.
Jahogy ez totál külföld? Érdekes lett volna pedig megtudni ott miféle gombák tenyésznek vadon :)
Augusztusban? Ki tudja azt előre? Egyelőre csak várunk, hogy ne legyen olyan száraz a nyár, mint tavaly. Én spec. tinórára gyúrok, de mindenkinek megvan a maga kis kedvence. No meg attól is függ, hogy melyik vidéken lesz módod barangolni. (sík, hegy, folyó avagy tópart stb., milyen fák/ bokrok nőnek arra stb.) Szóval: mi pontosan a nálunkfele? Vagy már te is megfertőződtél és en block Európában gondolkodsz? :)
Arra nem gondoltál, hogy a neten vagy helyi erőktől utánaérdeklődj mi a helyzet gombaügyben azon a vidéken?
off
Ja, net az van, egy özönvízelőtti kölcsöngépen, és kb.egy nyugdíjas csiga sebességével mozog. Grrr...
Kovbojok is vannak, csizmában meg kalapban, ahogy kell.
Most voltunk a Farmers marketen, ami itt a piac álneve, volt vagy három paradicsom meg két káposzta, pedig olyan vérmes reményeim voltak, hogy esetleg rábukkanunk helyi gombákra is.
On
Mindenkitől elnézést kérek, nem akarom szétoffolni a topikot.
Lenne egy kérdésem: augusztusban leszünk otthon, milyen gomba lesz akkor nálunkfele?